- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
(#23704) CPT.Pirk, (#23705) bob.zxr, köszi a bátorítást ! Grafikusban azért már kezdek rutint szerezni.
A listába beraktam a Manjarot is, de előbb Chakra new iso, Fedora következik, de már ezen a winyón nem kezdek neki telepítéseknek. Örülök, ha szuperál az új WD Black érkezéséig. A mostani is Black egyébként, de a konfigot összerakó szakiknak a qrva *- ját, amiért a tápokon spórolnak! Aki nem hardwer guru, az meg jól beszopja,csereberéli szépen az alaplapot, vga- t hdd- t. Persze, hogy direkt csinálják, rohadjon el a cipőjük talpa. Az egyik legnagyobb aljasság, ami a kereskedelemben történt az utóbbi 100 évben, az a ganéj tápokkal felszerelt konfigok eladása!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A GTT az, de kelleni fog a dconftool is.
Amúgy mondanám hogy a friss RC cakra isot nézd meg, de valami baja van a sourceforgenak, nem tudunk letölteni tőlük RC isokat.
Amit előbb írtam a keresésre, az ha nyitva van valami, akkor úgy jön elő, hogy lenyomod az alt + F2 kombinációt.
Plusz a "K" menüben is van egy külön kereső. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A keresés úgy megy, hogy a szuper billentyűt lenyomva a felső kde-s beviteli mezőben tudsz keresni és kiválasztani ami kell, egér nélkül is. Nem kell belekattintani.
Egyébként ahogy néztem teljes hotkey beállítási és létrehozási lehetőséged van.Az összes app megnézésének nem tudom mi a haszna, ha néha több app megy egyszerre, akkor eltérő asztalon szoktam megnyitni őket.
A beállításokra meg jah, persze nem mozgok bennük állandóan, de azt nem tartom jónak, hogy a regedit jellegű dconftoolt kell telepíteni és benne kotorászni egy olyan apróságért, mint pl. a felület lezárása, meg egy másik toolt tegyek fel azért, hogy beállíthassam mit tegyen a laptop ha lecsukom a fedelet.
-
Persze, le lehet generálni a configot, csak automatikusan nincs.
CPT.Pirk: mint már említettem, azt csinálja, amit mondasz neki, ergo az automatizmusok adott esetben nem kevernek össze semmit a felhasználóknak. Nem kezdő disztró, de mire megtanulod kezelni, addigra mindent megtanulsz a Linuxról, amit lehet.
-
-
Tudom, mikor jöhet jól, azt kell eldöntened, hogy a gépeden lévő információk képviselnek-e olyan értéket számodra (pl. szakdolgozat), amelyeknek az elvesztése hátrányos helyzetbe hoz (akármilyen viszonylatban). Ha erre a válaszod igen, akkor még mindig felteszem a kérdést, hogy ha adott esetben manuálisan kell visszaállítanod állományokat a naplóállományok alapján, mert valamiért az automatikus módszer nem működik, megvannak-e az ismereteid a kézi visszaállítás esetére?
Saját tapasztalat: kb. 2 éve használok naplózó fájlrendszert, soha nem volt még szükségem a képességeire.
#23390 Nowhereman: pedig van stabilabb a Debiannál, ráadásul eszméletlenül gyors is, a KDE-je pedig gyakorlatilag minden Linuxnál jobb: Slackware.
-
kodmen
aktív tag
Win nem kezeli az ext partíciókat, de állítólag vannak programok amik igen.
Igen, használtam régebben ilyet, de azt írták, hogy inkább csak Read only módban érdemes használni, mert az írással elronthat valamit.
Adat csatolás tiszta sor, eddig is a /mnt-n belül voltak csatolva. Ezért vagyok gondban, mert a /home/user/.program típusú tartalmakat az SSD adott külön home partícióról szeretném csatolni, a /home/user/dokumentumok típusúakat meg a HDD külön "kvázi home" partíciójáról. Ha a user csak simán a /home/user/-be ment valamit (mert az az alapértelmezett), akkor az az ssd-re kerül, holott én a HDD-re szeretném. Méghozzá úgy, hogy ez a user-nek ne okozzon bonyodalmat, plusz odafigyelési kényszert stb. És azt még nem is mondtam, hogy vannak közös fájlok is természetesen (a képek mehetnek adat partícióra végül is), amelyeket közösen szerkesztünk (ezt hard linkkel csináltam eddig, hogy ha ez egyikkel baj van, ott legyen a másik, bár ha "szinkronizál" és elrontja a másikat, akkor csak a helyet foglalja).
Claude Leon: igen, ezt használtam korábban.
you can force this if you really have to write on EXT4 partitions from Windows (this is not recommended)Megfontolom az NTFS-t, bár ritkán használnánk. Lehet, írok egy rsync scriptet, ami a win partícióba szinkronizálja a fájlokat kikapcsoláskor, így meg vannak ott is.
-
-
kodmen
aktív tag
Köszi!
A méretek nem tükrözik a használatot: 2007 óta főleg linux-ot használok, de sajnos kell a Win-is, mivel nem minden működik profin a linuxon még (UHU 2.1-en az új hardverek meg pláne).
Én 40-50GB-ra gondoltam max a win-nek, 20GB a LinuxMint KDE-nek + 5GB home-nak, 15GB a Manjaronak + 2GB a home-nak, a többi egyelőre szabad, később is tudom tologatni, növelgetni a partíciókat, illetve újat létrhozni, ha kell. Vagy nem egészséges?
Az SSD home partíció egy könyvtárába meg csatolom / linkelem (?) a userek fájlait, amit a korábbi HDD home partícióján vannak. Vagy lehet olyat, hogy máshova csatolom, és onnan linkelem a szükséges könyvtárakat a megfelelő helyre (ha az egész partíciót becsatolom, akkor az adott user-nél látszani fog a többi user mappája. végülis így már nem is home partíció lesz a HDD-s, csak sima adattároló, így nem kell túlbonyolítani)?
NTFS-nél jobban szeretem az ext partíciókat, mert szeretem a jogosultság kezelést (bár sok szükségem nincs rá), meg gondolom a linux is jobban örül neki, bár ilyen téren nem válogatós annyira, mint a Win. Inkább a win alól is ext-et használnék, ha már van olyan progi, ami veszély nélkül tudja írni is azokat. Ilyenre gondoltam, ez is jó lesz?:SSD:
- Win7 : 50GB,NTFS
- LM KDE: 20GB, EXT4, naplózás kikapcsolva (mint a Linux tutorial-on vagy mint a LOGOUT-on)
- LM KDE HOME 5GB EXT4, naplózás nélkül
- Manjaro: 15 GB EXT4 naplózás nélkül
- Manjaro home: 2 GB EXT4 naplózás nélkül
- free spaceHDD
- 8GB Swap hibernáláshoz, tempfs mentéséhez gondoltam, vagy felesleges? Mintha valahol olvastam volna erről...
- Kvázi home partíció, felhasználói fájloknak: 50 GB
- 342 GB vagy 2*172GB EXT4 naplózva a többi fájlnak (képek, videók, iso-k, stb)A gépet összeraktam, de bekapcsolni már nem volt időm, ráadásul ahogy néztem, érdemes lenne ésszerűbben újrakábelezni a házat...
-
Apollyon
Korrektor
Így van, kernelt manuálisan kell cserélni, frankó wiki van hozzá, magától nem frissül szerencsére.
Ennek köszönhető, hogy lustaságból még mindig 3.11-es kernelt használokMert ha újabbra cserélem, akkor ati drivert is le kell szednem etc etc - majd máskor
Biztonság ügyileg nem kell aggódnom az EOL kernel miatt egyébként? Van routerem tűzfallal, na de mégis ;p
-
-
joecontra
addikt
Semmit sem kell átnevezni img-re, egyszerűen ki kell választani a *.img helyett a *.* -ot alul és már ki lehet jelölni az iso fájlokat.
Ott a pont.Ráírja az ISO-t is nagyon szépen és hibátlanul. Csak a *.* azaz minden fájl opciót kell kiválasztani és látható/kiválasztható lesz a .iso is.
Üdv,
J -
Azért nem alkalmasak, mert az Arch-ban V6-os Syslinux leleldzik, ezek az USb creatorok meg lecserélik V4-esre általában, ezért a "Not a COM32R Image" üzenet.
A Win32DiskImager valóban esélyes lehet, de szvsz (anélkül, hogy megnéztem/kipróbáltam volna) még sem lesz az (persze ki kell próbálni)
Windows alá is telepíthető a dd, azzal kellene operálni vagy egy másik Live Linux lemezről bootolva legyártani a pendrive-t (szintén dd-vel pl)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azt, hogy valamit variáltak, amivel még ezek a programok nem tartják a lépést. Chakra is ugyanezt az iso megoldást alkalmazza, a lentebb írt programok azt sem tudják kiírni.
Joecontra meg csak annyit írt, hogy megpróbálhatja. Amit én írtam, az Chakránál működik, így kb. 100%, hogy a nagyszülőnél is menni fog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Gnome nagyon jó. De még mennyire. Most a Classic gnome azzal akasztott ki, hogy feltenni indító ikont lehet a tálcára, levenni nem. Ha véletlen felraksz oda valamit amit nem akartál, akkor az ott is marad.
-ha esetleg tudsz erre valamit...Egy rövid időre kipróbáltam a normál Gnome3-at is, de az meg valami borzaszótan van megoldva, nem igazán emberbarát dolog.
A KDE meg van annyira komplett, hogy mellette csak akkor érdemes más DE-t is támogatni, ha tényleg sok fejlesztője van a disztrónak. Az hogy csak 2-3 DE mellé odaraknak egy KDE-s opciót is, annak nem nagyon látom az értelmét. Én úgy vagyok vele, hogy legyen 1-2 kisebb támogatott DE ha lightweight disztrót akarunk, vagy legyen 1 rendes, ha normálisat.
-
tvamos
nagyúr
20 eve a Linux sem volt elterjedt... Gondolom, ez valtozhat. De nem tudom en, miert pont a linux...
Regen a cegnel AIX-et hasznaltunk. Az nagyon f@sz@ volt. Nem volt ez a pocsoles, mint most a Windows bla-bal 7 bla-bla XP bla-bla 64-bit kompatibilis bla-bla / nem bla-bla ossze-vissza leakados losz@rral! Es vegul eljutottunk oda, hogy a "draga" IBM work station-ok helyett DELL-ek vannak, amik ugyan olyan dragak, csak mindenfele jott-ment IT-sek is "ertenek" hozza...moszt megb...sza a kiskutya, ugy nem mukodnek a gepek. Azert az AIX-es IBM-ek nem alltak ki kekhalalozni sosem! De hulye is ez a vilag!
Amugy le a kalappal a jo IT-sek elott!Jo lenne egy par nalunk a cegnel is! Ha donteshelyzetbe kerulne!
En "sajnos" csak egy villanymernok vagyok, kiraz a hideg a win/lin installalastol! Inkabb kergetem a MOSFET-eket... Meg a sinus hullamokat! Kinszenvedes azon vergodni, hogy akkor elobb az IGP driver (?) utana a mittudomenmi driver? Vagy zart? Nyilt? Melyik disztro? -
_Dumber_
őstag
Most akarom frissíteni a laposomat (kidobom a régit).. és egyik szempont, hogy fusson a Linux probléma nélkül.
Ugye ezek a gépek 3 videokarival érhetők el: Intel, AMD, Nvidia..Látom, hogy a legjobb választás az Intel
.. már ha nem a SteamOS megyen rá
Vagy rosszul gondolom?
-
khorvat
senior tag
Egyelőre sikeresnek mondható a külső USB Wifiről frissítés, visszatért a belső wifi-m és működik a touchpad is! Mostmár csak annyi kellene, hogy a bejelentkezési képernyőn legyen az LCD háttérfény aktív, mások így csak felvilágosítás után tudják használni. Bár ha azt nézem van egy erős védelem a jelszavason túl, laikus kb azt hiszin nem indult el semmi
-
-
LógaGéza
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igazság szerint ezt úgy csináltam, hogy a Gnome2-es Debian6-ot frissítettem Debian7-re, így kaptam meg ezt a környezetet. Kellett rá tweak tool, meg még egy beállító progi, mert erős visszalépés volt a középkor irányába az új felület. Semmit nem lehetett beállítani rajta...
Kipróbálni max virtualboxban tudom mert a gép nincs nálam, csak ritkán vagyok ott.
*szerk: az a 830MB fogyasztás az nagyon sok! A KDE-s disztrók se fogyasztanak annyit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A flashből arra gondoltam, hogy fiatal gyereké a gép, őt meg érdekelheti egy csomó indie játék, aminek van Linux portja / verziója, meg ingyenesek is a steamen. Persze ha csak flash, akkor mindegy.
A Gnome3-as tapasztalatok a nagyszülők Debianos gépéről vannak. A SteamOS meg szintén Debian alapú, szóval azzal nem lesz gond.
-
Ph895
csendes tag
Jó, akkor mondom így: a legszűkebb keresztmetszet az user. Adhatsz neki linuxot, de ha ő a hülye 80-90%-ba tartozik, akkor nem vagyunk előrébb, windowsként fogja használni.
És mint látod én nem a jelenről beszéltem, arra pont azt írtam, hogy most igaz amit írsz. Akkor nem lesz az, ha 90% lesz a linux aránya. -
Ph895
csendes tag
-
Cyrin
addikt
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
kovaax
őstag
A Fedorával rendszeresen előfordul, hogy ha sok frissítendő csomag összegyűlik, akkor összeborul a grafikus frissítője (gnómnál és xfcenél is, mást nem próbáltam). Parancssorból ezután is menni szokott.
A Debian mellett rendszeresen próbálkozok Fedorával és Ubuntuval, hogy szokjam a deszktop érzést, de előbb-utóbb parancssorba kényszerülök mindkettőnél (pedig nem gyűröm őket annyira, mint a Debiant).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Oké, ez nálunk Chakrán is így van hogy a weboldalon kiírják, ha a szokásos frissítés parancs előtt valamit még meg kell tenni. A különbség az, hogy itt nincs szükség downgradre, mert nem adnak ki nem eléggé tesztelt csomagot.
szerk: de ez half - rolling.
A szoftvereket gyakran frissítik, a rendszer fontos csomagjait frissítik lassabban.
-
Siriusb
veterán
Saját tapasztalatom alapján valóban ritkán fordul elő, leggyakoribb a config fájlok frissítése. Viszont ajánlott lehet a hivatalos fórum idevágó részének követése (nálam ez havi 1 alkalom
), a meglepetések elkerülése végett. Mondjuk a ha gebasz van, úgyis ott nézünk szét először.
-
csibe1
addikt
Nem igazán.Anno valamelyiket kipróbáltam, de elment a kedvem a meghajtómountolós hülyeségtől, meg nekiállt fogyni a hely valahová, aztán akkor hagytam is a fenébe.
Nem nekem lenne, a netbook édesanyámé, de eddig mindegyik rendszer elég lassú.
Fél perc mire megnyílik egy böngészőablak.
Ezért kellene egy stabil, kis gépigényű,a win-hez hasonlító kezelőfelületű rendszer amin fut a Skype és működik a webkamera is, valamilyen office, firefox vagy hasonló böngésző, egy normális film - és zenelejátszó, képnézegető, esetleg Total Commander vagy hasonló program, és magyar nyelvű,
amivel nem kell külön molyolni. -
-
weinmaker
őstag
Bocsi, de ez nem annyira bejövős.
Már meg lenne a tökéletes disztribúció a puppy xp 528 személyében, ha mentés után is hajlandó lenne felismerni a wifit.
Az ubuntu meg azt csinálja, hogy felismeri, csatlakozik, majd picit később kiírja, hogy kapcsolat bontva, és annyi. Ha megvadulok sem tudom újra behergelni.
A log ott van a siocsiflaggs connection time out, amire elég sok találat van a googléban, de nekem egy kicsit magas, hogy hogyan oldjam meg. Vagyis alapban mindkét disztri felimeri, és kapcsolódik, csak az ubuntu eldobja, míg a puppy a következő bootnál hal le.Most itt tartok.
-
tvamos
nagyúr
Felinstallaztam az Ubuntu 12.04LTS-t a gepemre. Sajnos masodjara mar nem tud elindulni, a szoveges kepernyon megall. Ezt irja, mint utolso uzenet:
* Starting CUPS printing spooler/server [ OK ]
Tudnatok segiteni, hogyan lehetne indulasra birni a gepet? Elore is koszi!Most latom, valahol foljebb ezt irja:
* Starting load fallback graphics devices [ fail ] -
-
Most múködik, pedig 5 prece ugyan ezt írtam be, mint most. Lehet az volt a baj, hogy kommentet nem írtam?!
Szóval ha netán újra kell csinálnom, akkor elsőnek az udisks-et felrakom kiíratom az UUID-és és ezt az id-t berakom ebbe a hosszú parancsba majd indítóba berakom. Igaz?
-
petiwr
senior tag
És akkor a válaszom erre. Ugyan az csak grafikus felületen
-
.Benett
tag
Köszönöm. Megpróbálom.
Jelenleg a legfrissebb OpenSUSE van rajta. Feltelepült olyan 1,5 óra alatt , de nem indul be.
A BIOS lehetőségét kizártam megpróbáltam tejesen inverz BIOS beállításokkal azzal is ugyan azt a hibaüzenetet dobta. A RAM-ok úgy alakulnak, hogy 2db 512 pqi van benne próbáltam egyiket is szólóba másikat is, vagy mindkettő rossz vagy nem ez a baj.
A hibaüzenet most minden alkalommal:
"faild command:read DMA
hibakód 4096 "
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- EAFC 25
- Tőzsde és gazdaság
- iPhone topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Elektromos autók - motorok
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest