- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Fotók, videók mobillal
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- Mobil flották
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Claude Leon
senior tag
-
BoB
veterán
válasz
kodmen #23386 üzenetére
Az semmi problémát nem okoz ha marad szabad hely a meghajtón, valóban később bármikor ezzel meg tudod növelni adott partíció méretét.
Win nem kezeli az ext partíciókat, de állítólag vannak programok amik igen. Még sosem próbáltam ezért nem tudom mennyire működik vagy okoz-e galibákat. FAT-ot mindkét rendszer jól kezeli, de az meg nem naplózott ezért nem használnám.
Az adat csatolás: ha jól értem több felhasználó használja a gépet, akkor fstab-an csatolod defaults-al valahova (pl /mnt/akármi vagy /media/akármi, teljesen mindegy).
Linkelni sem nagyon kell, fájlkezelőben látszik úgyis a meghajtó. Vagy miért akarod annyira linkelni?
Naplózást ne kapcsold ki attól mert SSD-n lesz a rendszer! SWAP-ot tedd HDD-re de amúgy nem kell annyira félteni az SSD-ket. CSatolási opciónak SSD-hez írj discard -ot.
-
Nowhereman
őstag
válasz
kodmen #23358 üzenetére
Az Ubuntu alapu rendszereknél, a debiannal ellentétben sajnos nincs garancia a frissítés utáni tökéletes működésre. (innét ki lehet találni, hogy a Steam miért a debianra épít) A Mintnél nemes egyszerűséggel kiszedték a frissítés grafikus lehetőségét, de azért parancssorból meg lehet csinálni. Az Ubuntunál meg félévente megy a szerencsejáték. A külön /home particionak éppen az a lényege, hogy újratelepítéskor megadod az eredeti /home könyvtárat, és még az ikonjaid is a helyükön maradnak -persze azonos felület esetén.
Az Ununtu alapúaknál az előbb említett miatt ajánlatos elkerülni a köztes kiadásokat.
A Mintnél az ablakkezelőkben térnek el(leszámítva az lxde-debian kiadást), de a kezelőfelülethez hozzátartozik még a cd-égető is, igy míg a a KDE alá K3B dukál a Matehoz csak Brasero jár.
Egyszerre több kezelőfelület is lehet, de vigyázni kell velük, mert előfordulhat, hogy az egyik hangkezelőjén kussba vágtad a hangfalat, és a másikon meg sehogyse tudod életre keltemi!
És persze törölni is tudod, de sajnos a kezelőfelület unstaljakotr elég sok szemetet otthagyhat, így végül lehet 3-4 féle lemezpörkölőd, terminálod meg egyébb apróságod.
Mondjuk nem tudom, hogy az a videokártya mennyit tud, de mondjuk a Mate viszonylag mindenevő, a Cinnamon már finnyásabb. -
Vladi
nagyúr
válasz
kodmen #23358 üzenetére
Most csak a mostanira írok:
Szerintem az uhut ne erőltesd. Oké látom erőlködnek még egy kicsit, de már annyira döglődik...
Van helyette sok más disztró.
driverben, programokban minden nagyobb kiadás erős. Ami hardver régen működött, az valószínűleg most is fog. Ha mégsem, akkor dobd a kiadást és keress másikat. Az lts az a támogatás idejére vonatkozik. De ha lejár egy kiadás, akkor frissíted a következőre és kész. Ez minden disztrónál így van. Ami miatt az lts jó választás lehet, az az, hogy a stabilitásra törekszik. Tehát nem kapsz csilli új programokat, de amit kapsz az szentírás, hogy menni is fog.
Ilyenek a debian meg a centos. Vannak még más disztrók, a distrowatch első 10 helyezettjét nyugodtan próbálhatod.
Csomagkezelés az mindenütt rugalmas eszköz, ha nem tetszik a kde akkor felteszel mást és kész.
Itt senki sem akadályoz, vagy titkol el előled semmit, inkább szívesen adják.
-
-
kodmen
aktív tag
válasz
kodmen #23293 üzenetére
ERRE tudna valaki válaszolni?
+ annyi, hogy az intel Core i5 4670K GPU-ja lesz csak, mint "videókártya", ez bekavarhat?
Linux disztro választásban is kérnék tanácsot. Jelenleg UHU 2.1.-em van, parancssorral így-úgy elboldugolok (bash scriptet írtam már, és egyszer csomagot is készítettem uhu-ra, de már régen volt...), olyan linuxot keresek, ami jól támogatott (LTS, vagy mi?) , és mind driver-be, mind egyéb programokban erős. A linux mint petra azért tetszett, mert egyből működésre tudtam bírni ezeket az eszközeimet:
- Leadtek Winfast 2000 tuner
- EPSON L355 nyomtató (a szkennerrel nem próbálkoztam, de az is kellene)Az UHU-ból is tennék fel egy újabb UBK-sat, hátha elviszi az is. Azonban sok időm fórumozni, csomagot vadászni, kernelt forgatni (vagy mi) nincs sajnos, szóval "működőt" keresek, 64 bitest, mert 2x4GB memória lesz, és az SSD rapid funkciójának kihasználása linux alatt is érdekelne.
A verziók közötti frissítés mennyire van megoldva? Ha pl. LM 16-ról 17-re frissítenék majd, "lesz rá gomb", szkript, vagy leírás, vagy új telepítést kell majd csinálni? Vagy a MAYA-t rakjam fel, mert a csomagokat tudom frissíteni az alatt is, a fenti eszközökkel nem lesz gond?
Az egyes alverziók csak a telepített ablakkezelőkben térnek el? Később csomagkezelővel könnyen cserélhető, vagy az eredetinek meg kell maradnia? -
pitman
őstag
válasz
kodmen #22535 üzenetére
Valószínűleg akkor nem a line fog kelleni. De próba után rögtön kiderül. Nálam a line bemenetre van kötve, és a rendszer audio részénél lehetett is látni, hogy a line kimenetre ment is a jel, mert a jelszint változását mutatta, csak onnan nem tette át a kimeneti oldalra.
-
pitman
őstag
válasz
kodmen #22299 üzenetére
Első lépésként nézd meg, hogy parancssorból így: tvtime --mixer=hw:0/Line van-e hang?
Ha igen, akkor az /etc/tvtime/tvtime.xml fájlban az <option name="MixerDevice" value="default/Line"/> sort így kell módosítani: <option name="MixerDevice" value="hw:0/Line"/>
Nálam ennyit kellett tenni, de más tunernél (vagy más bemenetre érkező hang esetén) lehet, hogy más lesz a megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Formula-1
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vicces képek
- TV antenna és jelerősítés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Xbox tulajok OFF topicja
- Elektromos autók - motorok
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest