Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• madrac

senior tag

válasz lev258 #77786 üzenetére

Talán ez volt az a kernel paraméter ami után lett kép, de ekkor még nem az nvidia zárt driverét használta, hanem valami általános free nvidia drivert ami a disztriben volt, nem jut eszembe a neve. Utána már persze fel lehetett rakni a zártat, csak a grub után nem lehetett látni az égvilágon semmit, hogy mi baja van, se terminált váltani nem lehetett, így baromira nem tudtam h mivel lehet gond. Mintha lefagyott volna az egész gép. A windows se a gyártói drivert szokta betölteni friss telepítésnél, de ott még soha nem találkoztam ilyen hibával. Sokat tököltem vele meg kutakodtam neten, hogy mi baja lehet. Tanulságos volt... :O

• madrac

senior tag

válasz vadkörte #77543 üzenetére

Hálistennek én nem szívtam Windows telepítéssel ennyire, leszámítva az USB3 driver mizériát amit említettem. De szerintem ennek oka az is lehet, hogy eddig nem is erőltették sehol sem az uefi telepítést. De legalább már többet tudok erről is.

• madrac

senior tag

válasz ubyegon2 #77542 üzenetére

Ezt nem értem. Az miért nem OS hiba, ha egy olyan nem kompatibilis videó drivert vagy módot erőltet alapból amivel nem ad képet az OS, sőt még terminált se lehet váltani? Mert ez volt az egyik hiba. Ha olyan jellegű lett volna amit te írsz, azért nyilván nem kárhoztatnám az OS-t én sem.
    Ahogy az is OS hiba, ha egyszerűen kifagy egy egyszerű dialógus ablak és nem enged továbblépni a telepítés közepén, miután utólag jön csak rá, hogy nem is tudja a boot managert telepíteni, és csak a hard reset segít rajta...
    Onnantól kezdve, hogy a boot manager átadja a vezérlést, írhatná, hogy épp mit csinál, én erről beszéltem. Ha jól emlékszem régen ez így is volt, sőt még a grafikus desktopot is kézzel kellett indítani paranccsal. Nem csak onnantól adóhatnak problémák, hogy már bejött az egész grafikus desktop... Az OS már jóval korábban átveszi a vezérlést, de ha az ember nem lát semmit, úgy aztán nyomozhatja, hogy mi az isten baja van...
    Nem is akarok a szükségesnél több időt beleölni ebbe. Amit akartam, azt megoldottam.
    Ha őszinte akarok lenni, akkor Windows-al töredék ennyit nem szívtam mint Linux-al, pláne nem telepítésnél, pedig hidd el, elég sokat telepítettem már. Leszámítva azt amikor valami USB3 driver mizéria volt, amiért nem látta telepítésnél a cél lemezt vagy mi volt, mert nem tartalmazta a drivert a telepítő.. De ott nem is láttam még kifagyó dialógus ablakot vagy az userre erőltetett nem működő videó drivert vagy a telepítés közepén való elszállást. Félreértés ne essék, nem mondom, hogy a Windows-ban nincsenek sokszor komoly hibák, de azért ilyen sorozatos szarvas hibák nincsenek amik ennyire megszivatnak már egy első telepítésnél is.
    A linux, ha kapásból működik akkor jó, viszont ha nem, akkor az ember a haját is kitépheti mire megoldást talál, ha egyáltalán. Szíváshoz nekem elég lenne a desktop nélküli Raspberry OS is. Mindenesetre arra jó, hogy a nagy gépen is van Linux, hogy natívan tudom kezelni vele a Raspberryn SD kártyán lévő fájlrendszerét. Windows WSL2-höz megcsinálnák a linuxos fájlrendszer és USB kezelést, még kevesebbszer indítanék linux most. Tök jól meg lehet csinálni azalól is egy cross compile-t, aminek én elég örültem.

• madrac

senior tag

válasz #05413120 #77539 üzenetére

Egyetértek veled, ugyanakkor az a véleményem, hogy a durva szarvas hibákat azért már illett volna kigyomlálni a linuxból, de hajlamos vagyok ezt annak betudni, hogy a linux-oknál sokkal több szoftver változtatást adnak ki alapvető tesztelés nélkül. Utána egy hibánál a mezei user kutakodjon a neten napokig megoldásért, és ne menjen el a kedve tőle... Ezt általánosságban írom.
    A telepítési uefi-mbr összeakadást már a "Mint" produkálta, és nem a telepítés elején lévő partícionálásnál, hanem már a fájlok másolása után, amivel meg is akasztotta az egész telepítést és lehetett újrakezdeni az egészet.
    Nem tudom mi minősül szakértői disztribúciónak vagy sem, a Manjarot én pont azért raktam fel korábban mert annyian dícsérték...
    Az a lemez amin a linux-aim vannak GPT is volt, csak a live linux telepítőt sikerült mbr módban indítani, mert nem teljesen voltam tisztába ezekkel. Meg is szívatott.

• madrac

senior tag

válasz #05413120 #77511 üzenetére

Hozott anyagbol dolgozom. Korabban csak MBR-t hasznaltam rendszer lemezkent, amikkel sosem volt ilyen teren gond. Ezert nincs nagy tapasztalatom uefi-vel es nem is akartam mindenaron megszivatni magam egy teljes atallassal amire nem is volt szuksegem, de ugy latszik ezzel egyedul vagyok, es teljesen magatol ertetodonek kellett volna lennie annak amit irsz, ahogy ubyegon2 is megkovezett ezert. En viszont ugy gondolom, hogy nem egy uj dologrol beszelunk, ezert elvarhato lenne mar a programoktol, hogy felismerjek azt, hogy milyen modban lett inditva a gep, es meg mielott nekiallna az egesz rendszert feltelepiteni, szoljon, hogy nincs rendben igy, nem pedig a telepites kozepen kiakad program hibaval amin csak a reset gomb segit. (LOL) Ugye nem gondoljatok, hogy ezt nem lehet lazan megoldani szoftveresen... De persze ubyegon2 szerint is ez a helyes mukodes, a lenyeg, hogy minden user error, ellenben a linux mindig szep es jo meg felhasznalobarat.. (LOL) Es akkor igy akar a szines, szagos, grafikus feluletu linux a windows baberjaira torni... Ez minden csak nem felhasznalo baratsag es stabilitas. Legalabbis ez a resze. Veletek ellentetben baromira nem gondolnam, hogy egy meg kevesebb tapasztalattal rendelkezo tudni fogja ezeket vagy hogy elvarhato egyaltalan tole, vagy megoldja, ha igy elakad..

• madrac

senior tag

válasz tordaitibi #77504 üzenetére

Köszönöm szépen, majd ránézek.
    Én is úgy gondolom, hogy a különböző disztrók között sokkal nagyobb eltérések lehetnek mint azt sokan gondolnák. Ezért gondoltam én is naívan, hogy felpattintok egy másikat emellé, hátha minden gondom 1 csapásra megoldódik és csak a Manjaronak van valami nyűgje, de ez nem teljesen jött be, csak más dolgokkal szívtam.
    Illetve az a summás véleményem, hogy ennek az uefi-nek a szoftveres támogatása is nagyon gyerekcipőben jár még, pedig nem is új technológia. De majd 20 év múlva, mikor már hajam se lesz...
    Naívan azt gondoltam, hogy a Linux felzárkózott már a Windows-hoz felhasználóbarátság és stabilitás szempontjából, de még mindig szakadékot látok a kettő között. Persze sokaknak meg más a véleményére erről, nekem ez. Nincsenek egzotikus hardvereim, és azt gondolom, hogy ma már egy Linuxnak is alapból tudnia kellene azt, hogy elsőre valami nagyon alap, de mindennel kompatibilis driver-ekkel indul, főleg a kritikus komponensek tekintetében. Valahogy a linux mindig is sokkal széttagoltabb volt, és sokkal több hardver kezelési hibát tartalmaz, ami semmit nem változott érzésem szerint. Persze a reklámokban lehet villogni, hogy mekkora királyság már, hogy linux live rendszerről bebootol az ember, és minden hardvert felismer, full grafikus felbontás stb.... Ja igen, ha olyan konfiguráción futtatod amivel épp nem bugos a hardver kezelésben valami, valamilyen nagyon új bug miatt ami épp abba a legújabb verzióba került bele amivel te próbálkozol... aztán ha az embernek mondjuk nem olyan hardverei vannak a gépben mint amivel a fejlesztők dolgoznak, máris összeomlik az egész rendszer mint a kártyavár, és bújhatja az ember a netet napokig, és ha szerencséje van és nagyon kitartó, pont rátalál a jó megoldásra a sok félrevezető infó mellett.
    Lehet hogy én is túl régimódi vagyok, hogy agyrém dolognak tartom azt is, hogy mi a fenének kell alapból elrejteni rendszerindításnál a konzolt, hogy az ember ne lássa azt se, hogy mi van... Ez sok szívástól megkímélhetett volna engem is. Nem tudom miért erőltetik, hogy mindenben a Windows-ra kell hasonítani.
    Amit igazából megakartam csinálni azt megcsináltam, szóval nincs gond. Manjarot meg lehet majd leszedem, mert fölöslegesnek érzek a fő Windows 10 mellé 2 hobbi linux disztrót is, de ez ráér. Azon nem idegesítem magam, hogy a Manjaro alatt miért nem ment a Steam, mert nincs tengernyi időm. Ennek is nyilván lehet ezer oka... akár maga a Steam is.

• madrac

senior tag

válasz I02S3F #77500 üzenetére

Köszönöm, de nem az ismerkedés volt a cél, se nem gondolkodtam a Windows leváltásán. Leírtam, hogy mi. Azért ennél már nagyobb rálátásom van. Többször próbálkoztam már desktop linux-okkal, raspberry-ket is használok, szigorúan desktop nélkül, csak SSH-val, forgattam már módosított forráskódból kernel modult (mert a hivatalos hibás), próbálkoztam a cross compile-al, és perverzkedek a docker-rel, sőt Windows-on is van egy konzolos Debian WSL2-vel, de azért közel sem tartom magam profinak...
    Azért grafikus felülettel rendelkező linux-on nem gondoltam, hogy belefutok egy ilyen szívás cunamiba, és tényleg csak azért írtam le, hátha valakinek hasznára válik.
    Pont ez a baj, hogy beleettem magam, ezért sikerült megoldani a problémákat, de őszintén szólva sokszor megbánom utólag, hogy ennyi időt áldoztam rá és a vérnyomásomon se segített :DDD Embernek nincs annyi ideje, hogy minden hibát kinyomozzon ami ezekben van...

• madrac

senior tag

válasz CPT.Pirk #77496 üzenetére

De, azt hiszem kipróbáltam, de ha jól emlékszem nem jutottam elölrébb azzal sem. Mindenesetre ennek már lehet nincs is jelentősége, csak az időmet rabolja minden ilyen szívás. Azért még mindkét disztribúció fent van.

Ne is mond! Elakartam érni a fő Windows10-es MBR-es SSD-nél, hogy önálló boot managert kapjon, mert idáig nem volt neki, és úgy működött előtte, hogy a régebbi MBR-es SSD-ről indult a boot folyamat, amiről át lett klónozva a rendszer még régebben az új SSD-re, de még annak a boot managerre adta át a vezérlést az új SSD-nek és úgy indult az újról a W10 amit eddig így is használtam... Ezzel is nagyon szokat szívtam, de hiába próbálkoztam, közvetlenül az új SSD-ről boot-olva állandóan azt írta, hogy nincs op. rendszer... W10 usb recovery-ből próbáltam mahinálni én is, mert mindenki ezt tanácsolja, de nem jutottam előlrébb, majd ha jól emlékszem a végén már uefi-vel boot-olva a pendrive-ot sikerült a recovery parancssorából fixálni a boot részeket, úgy hogy ne utasítsa el jogosultság megtagadással az egyik parancsot, majd W10 alól easybcd-vel létrehozni a bcd bejegyzéseket... Ezután már a bios-ban is megjelent a Microsoft Windows mint önálló boot opció... Mondom WTF... Na most ezzel sikerült azt elérni amit állítólag nem is tud a Windows, hogy most MBR-es disk-ről tud boot-olni uefi módban, de azt hiszem legacy módban is indulna szerintem most...
    A következő az lesz, hogy ha már így jártam és létrehoztam ezt a hibrid rendszert, akkor teljesen átakarok térni W10-el is uefi-re, hogy később ne legyen ebből gond, de ehhez átkellene konvertálni a lemezt GPT-re és EFI partíciót is létre kell hozni, de ennyi szívás után, most erre rápihenek előtte...

Amúgy kissé röhejes, hogy Mint alatt a csomagkezelőjében még a Brave böngésző sincs benne... Szóval én is megerősítem azt, hogy Manjaro alatt sokkal nagyobb a választék, igaz nagy része nyilván szemét.

• madrac

senior tag

Hát gyerekek, úgy látom ez a Linux cseppet sem lett felhasználóbarátabb ill. hülye biztosabb mint régen volt desktop rendszerként, és ugyanúgy televan szívással, terminál módban való turkálással, hogy működjön. Gondoltam megosztom itt a tapasztalataimat.
    Fő rendszerként W10-et használok, de adott volt egy korábban feltelepített Manjaro másodlagos GPT lemezen, ezen gondoltam kipróbálom, hogy gyakorlatban hogy muzsikál Steam protonnal a Path of Exile nevű játék. Közben a Grubot is csesztettem, ami alapból nem ismeri fel a W10 telepítést... Megakartam könnyíteni az életemet, de a grub-customizer csomag fel sem megy a csomagkezelőjéből, grubbal való ütközésre hivatkozva... Nagy nehezen uuid alapján sikerült grub menübe belehegeszteni a W10-t custom.cfg-be, de ezt alapértelmezetté tenni már nem sikerült.. mindegy..
    Manjaro alatt a Steam számomra működésképtelen volt, pedig még újra is telepítettem.. Bejelentkezni betudtam, játékot is letölti, de szénné fagy a Steam valamiért, a systray-ben futó Steam programocska rákattintástól számolva vagy 30mp múlva válaszol hogy feldobja a helyi menüjét, de kilépni nem lehet abból sem, mert nem hajtja végre. Ha rendszerindítás után egyszer már elindítottam a Steam-et és bezártam, utána kampó, nem indul többet.
    Ezután annyira elegem lett a Manjarobol, hogy gondoltam kikéne próbálni Mint-el, de mivel GPT lemezről van szó és már volt rajta uefi boot, ezért gondoltam ezt is így kéne rátelepíteni.. nagy hiba volt.. ezzel is nagyon megszívtam. Akármit csináltam, akárhogy írtam ki csomószor szerencsétlen pendrive-ra a a legújabb 20.01 live rendszert (Rufus, Etcher), grub után fekete képernyő fogadott, mintha teljesen megakadt volna a boot. Információ 0 amit adott arról, hogy mi baja van vagy hol akad el... igazán felhasználóbarát.. jó sok időt elcseszve, netet turkálva persze szokásos félrevezető megoldásokat találtam tonnaszámra erre a jelenségre, hogy mitől nem bootol a rendszer, az usb portoktól kezdve a rossz pendrive-on át, a gép hibás bios-ának frissítéséig és az usb portok elégtelen áramellátásig, meg a legújabb grub hibás mivoltáig bezárólag mindent... Nagy nehezen azért sikerült rátalálnom a jó megoldásra, hogy a grub menüben a kernel indító parancs paramétereit kell módosítani, hogy valamiféle kompatibilis videó módban indítsa a grafikus felületet, mert valójában baromira nem komolyabb indok miatt nem indult a rendszer, hanem a hibás vga driver miatt ami benne van! Ami azért is döbbenetes mert még egy szaros parancssoros terminálra sem lehetett átváltani, ha már a nyomorult grafikus felület nem indult el!! Ennyit a Linux sok terminálos alapfelépítésnek hasznosságáról... Mindenesetre akkor lehet, hogy tényleg csak kifagyott az egész foshalmaz, de mindegy is..
    Szóval sikerült eljutnom nagy nehezen odáig, hogy elkezdhettem a Mintet telepíteni a Live rendszer alól, kézi partícionálás, btrfs fájl
    rendszer, ha lúd legalább legyen kövér stb, erre következő ami megakasztotta ezt a naiv tervemet, hogy a fájlok másolása után kijelentette a
    telepítő, hogy nem tudja a kért helyre telepíteni a grubot (ha jól láttam olyan opció nem is volt a legelején, h ezt nem kérem, hisz már eddig
    is volt fent grub..), Pont.! Felajánlott választási lehetőségek, - egyéb helyre telepítés, vagy grub telepítés kihagyása... - De mit ad isten,
    hála a kiforrott linux rendszernek, egyik választási lehetőséget sem engedte érvényesíteni! Akármit választottam, oké gombra kattintásra semmi
    reakció! És akkor az embernek ne forrjon fel az agyvize a linuxtól... újabb internet kutakodás után megvilágosodás, hogy a hibát az okozhatja,
    hogy MBR módban boot-oltam a live pendrive-ot, ő viszont így képtelen uefi boot managert telepíteni! Persze erről a szaros telepítő, ill. grub
    semmilyen formában nem tájékoztatott... Nyomozás, valóban, a /sys/firmware/efi mappa nem létezik... Kiderült, hogy az Etcher-el kiírt pendrive
    is képes uefi-ben boot-olni, ezért így indítva, már végig ment a telepítés. A sikeres rendszerindítás már rutinosan ment a grub átírásával, de ennek véglegesítésére már nem volt szükség konfig fájlban való turkálással, mert azt hiszem a Mint felajánlott gyártói nvidia vga driverre való átállás ezt megoldotta.
    Egy szó mint száz, legvégül Mint alatt a Steam egyből feltelepült, sőt a játék futtatásával sem volt semmi gond. Azért persze nem fut olyan röccenésmentesen mint W10 alatt, de egész jó.
    Bocs a bő lére eresztett sztoriért amit emlékezetből próbáltam rekonstruálni, de gondoltam hátha néhány hasznos tanulságot, infót sikerül valakinek kihámoznia belőle.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés