- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Sziasztok, elhalálozott régi Ubuntu 1x verziós vékony klienst kellene lecserélnünk, egy feladata van, távoli asztali kapcsolat Windows terminál szerverre, alapból elindulva, automatikusan belépve, semmi más nincs telepítve.
Eddig eljutottam oda Ubuntu 22 verzióval, hogy az alap asztali rendszer elindul, megnyílik a KRDC RDP kliens, de ez után az automatikus bejelentkezést már nem tudom beállítani, a KRDC leírásokban erről nem találtam segítséget.
A régi eszközön lévő Linuxhoz nincs jelszavunk, a fájl rendszerét elérjük, de olyan régi a számomra, hogy nem sokat mond az ottani beállításokról. Ha tudtok jobban kezelhető RDP klienst, az is megköszönöm.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Sziasztok, Debian vonalon milyen egyszerűen használható online rádió klienst javasoltok. Idős felhasználónak lenne.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
ubyegon2 #74458 üzenetére
hálózatosdi=router, switch, ipscan, meg sok jó ellenőrző program összeszedve /jó tudom, összepakolhatnám én is bármelyik disztróra, de minek, ha már valakik összeszedték
webszerver: főleg Linux alól megy /pl. Unifi cuccok, de elfér mellette Kodi, Pi-hole miegyéb jóság
szerver: főleg fájl, meg könyvelő programok, és ezek win szerverek
(#74459) mclord: a VM már engem is megkavart sokszor
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Köszönöm mindenkinek, aki segített, a hosszú hétvégén volt időm lépésről lépésre végigmenni a telepítésen, volt néhány tanulsága a projektnek. A fő tanulság, hogy itt sem célravezető a verziófrissítés, és a telepítés elindítása, nem a végleges monitoron/tv-n.
A Live sem tévedhetetlen, a normál telepítést végig lépegetve, hiba nélkül működik a kernel intel drivere, hozza, amit tud a HD 500. Az ajánlott felbontás a 3840*2160 lenne a windows szerint, meg a Linux szerint is. A filmek lejátszás is majdnem jó, feltéve, ha a HD felbontást választom ki, kellhet egy kis finomhangolás, mert néha még picit megakad /programtól függetlenül/
Ebben az állapotában készítettem egy image-t, így nyugodtabban próbálkozhatom
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
#68216320 #74397 üzenetére
Kábelcsere megvolt, a win10-en működik a 4096*2160, viszont azt írja, hogy az ajánlott az 3840*2160
most már tényleg nem tudom mi legyen...igaz a HD 500-ra nem is írja az Intel a 4K-t, csak az UHD sorozatra
A Live egyik Linuxon sem megy, ha beledrótozom a 3840*2160 akkor van képem, egyébként meg nem
/a bedrótozás elég szedett-vedettre sikerült, valamikor ment, valamikor nem, jó hogy azt sem tudtam, mit is csinálok/
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
#68216320 #74397 üzenetére
Ne hagyd rájuk, több szem többet lát, minden apróság fontos lehet.
-
Nem vagyok egy házimozis guru sem, egy halom kábel van körülöttem, de ennyire részletesen nem néztem meg. Lehet egy régi beltéri HDMI kábelét használtam, a 4K-s médiaboxé helyett. Tényleg veszek egy biztosat.
(#74400) CPT.Pirk igaz
"No persze, ha az a cél, hogy totál összezavarodjon.... " én már nem, már rég elvesztettem a fonalat ami meg sem volt
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
#63718632 #74386 üzenetére
inxi -Gxxx Ubuntu 18.04 [link]
GB-BPCE-3455 [link]
@PeachMan
ezt is tervbe vettem, a fenti linkről most vettem észre /igaz erre még csak részben magyarázat, hogy az újakon még azt sem tudja amit a régin/ Support OS: WIN10 64bit
Ha nem menne, akkor elengedem, és marad vezérlőnek, és nem használom médiára.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
#68216320 #74376 üzenetére
Egy Gigabyte mini pc, a 18.04-as Ubuntunval, azzal indult a frissítés, hogy a 4K miatt gondoltam frissebb Ubuntuval jobban használja majd a HD 500-at, ami igazából nem tud 4K-t csak 2K-t, de a HD-t tudja, vagy azt amit a 18.04 tudott az újnak is tudnia kellene. Nem ez történt, azóta olvasok, próbálgatok, tesztelek, ideje is lett a vissza a kályhához, és tiszta lappal indulni
Most rádöftem, egy sima HD monitorra, telepítem, beállítom frissen és üdén a 20.04-et, és megyek tovább.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
#63718632 #74373 üzenetére
nem, mert a Ubuntu 18.04 működött ezzel az összeállítással, gondolom, mert abban még régi kernel driver volt az intelhez
biztosan számít hogy milyen felbontás, mert csak HD-nál van kép, viszont amikor a live próbál okos lenni a 4K kijelzőnél amin nincsen fixen lebutítva a felbontás, akkor elhasal mindegyik disztró. A telepítésen még túl tudok lépni, az alap vga móddal, utána jönne a intel driver frissítés. Na ennyire még nem indultam a kályhától. A 18.04 frissítése után akadtam bele ebbe a problémába.
-
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #74362 üzenetére
Próbáltam már azt is, de a 4K-s monitoron/TV-n annál sem indult el a Live sem, valószínűleg azért, mert mindben most még közel azonos kernel fut, később lehet különbség. A programok amiket most használok, Debian alapúak, VM-et meg Docker nem szívesen használnék, sok lenne még
-
Cirbolya_sen
aktív tag
ilyesmi megoldásokat kell keresned:
Valamivel mindig küzdeni kell, nincs unatkozás az biztos
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
ubyegon2 #74285 üzenetére
Lehet sikeres lesz a művelet, felment egy újabb kernel /jól jött a linked/, frissítettem a drivert is PPA-ról, állítottam felbontást teamvieweren /mert ott volt kép és a monitoron is lett amikor HD felbontást állítottam
Már csak egy apró bibi van, elcsesződött a szín, kékes árnyalata van mindennek, pedig a film lejátszás is folyamatos. Szerintem még egyszer ugyan így, nem tudnám végigcsinálni
Maradt a színjavítás, talán erre is van megoldás, jahhh a csatlakozás HDMI. -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
#68216320 #74306 üzenetére
Én is a kijelzővel küzdök, nálam is 4K-s monitor van, jelen állás szerint a HDMI-n nem megy ki a jel, mert fenn van egy teamviewer, és ott van kép /véletlenül akadtam rá
az intel drivert is használja
Nálam Ubuntu 20.04 van, frissítés után.innen voltam ilyen okos: [link]
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
lev258 #74298 üzenetére
A PPA tiltva volt a frissítésnél, a frissítés után engedélyeztem megint.
Megnézem majd friss telepítésnél is, hátha nem marad benne szemét, mert a Debian alapú disztróknál a Live nem működik, csak a -nomodeset- beállítással. Lehet igazad lesz ezzel a -nem támogatással- igaz a 18.04-es működött valahogy, ha nem is tökéletesen
Viszont megint tanultam valamit ennyi olvasás utánKíváncsi vagyok, mit csinál ha fixen állítom be a felbontást. Csak ezt is át kell olvasnom...új ez még nekem nagyon.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Cirbolya_sen #74288 üzenetére
Ubuntu 18.04 frissítve 20.04-re /kíváncsi voltam mi lesz belőle
Befrissült, de grafikus képernyő nincs, Grub javítva -nomodeset- így meg max 800*600 a felbontás, ezek szerint alapon fut és nem kezeli az Intel drivert? Van még valami amit kipróbálhatnék?cirbi@cirbi-GB-BPCE-3455:~$ inxi -Gxxx
Graphics:
Device-1: Intel HD Graphics 500 vendor: Gigabyte driver: N/A
bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:5a85
Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: fbdev,intel
unloaded: modesetting,vesa resolution: 800x600~75Hz
OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 10.0.1 128 bits)
v: 4.3 Mesa 20.3.0-devel (git-acf756a 2020-08-14 bionic-oibaf-ppa)
compat-v: 3.1 direct render: Yes
cirbi@cirbi-GB-BPCE-3455:~$ -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
ubyegon2 #74287 üzenetére
már szinte minden fenn van ezen a 18.04-en, ezért is próbáltam volna az új kiadásokat, hátha
nekem türelmem még lenne, csak kapargatom a Linux felületét,
cirbi@cirbi-GB-BPCE-3455:~$ inxi -Gxxx
Graphics: Card: Intel Device 5a85 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:5a85
Display Server: x11 (X.Org 1.20.8 ) driver: intel
Resolution: 3840x2160@30.00hz
OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 500 (APL 2)
version: 4.6 Mesa 20.2.0-devel (git-e1b1148 2020-07-30 bionic-oibaf-ppa) Direct Render: Yes
cirbi@cirbi-GB-BPCE-3455:~$ inxi -Gxxx
Graphics: Card: Intel Device 5a85 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:5a85
Display Server: x11 (X.Org 1.20.8 ) driver: intel
Resolution: 1920x1080@120.00hz
OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 500 (APL 2)
version: 4.6 Mesa 20.2.0-devel (git-e1b1148 2020-07-30 bionic-oibaf-ppa) Direct Render: Yes
cirbi@cirbi-GB-BPCE-3455:~$
beignet-opencl-icd már a legújabb verzió (1.3.2-2). -
Cirbolya_sen
aktív tag
Mini PC, Intel Celeron 3455 CPU és Intel® HD Graphics 500 GPU, az új Ubuntu/Mint live futtatás sem működik, csak ha kiválasztom a -nomodeset- vagy -secure- módot. Ezt a leírást megtaláltam [link] Kellhet még valamit beállítani, vagy ami itt szerepel az jó nekem is? Használni fogja a rendszer rendesen az Intel drivert HD-ban?
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Ubuntu Studio 18.04 verzió frissítés 20.04-re tapasztalatom alapján nem túl sikeres, a belakott intel driverrel, nem tudott mit kezdeni az új verzió. A megjelenítő egy 4K-s TV volt, kézzel lejebb véve a felbontást, volt kép, de a korábbit fél óra küzdelemmel sem sikerült működésre bírni. A kernelpánikot viszont sikerült elérni
Így visszakerült a mentés.később még talán próbálkozom a közel lehetetlennel
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
ekkold #73558 üzenetére
Szia
Edge router és Mikrotik esetében is a fent említett VPN csomag telepítése után, a PPTP és az L2TP kapcsolat is létrejön, az OpenVPN-t is rendben kezeli. Kipróbáltam Mint, Ubuntu, és Debian rendszereken is.
Fix ip-vel és DynDNS azonosítással is. Az ISP Digi és UPC volt.Mint VPN tárcsázásnál, feldob egy információs ablakot, azzal talán előrébb lehet jutni.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
gigabytman #73514 üzenetére
nálam Ubuntu Studionál ez segített: https://www.pcsuggest.com/fix-linux-screen-tearing/
-
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
mefistofeles #73428 üzenetére
- Win10, felhasználók és szerverek miatt
- Mint, Unifi vezérlők és segédprogramok miatt, és routerek kezeléséhez
- Parrot, a összeszedett hálózati és egyéb üzemeltetési biztonsági programok miatt, ezen nem futott az Unifi Controller pl. virtuálisan, és dockerből nem akartam futtatni, az nem ugyan az. -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
szucstom #73422 üzenetére
Így megy ez, ebbe én is belefutottam néhány éve, nálam egy notin amiben 2 SSD volt, ott kavarodott össze a win10, a Mint, és Parrot /ez is öszvér rolling debian alapokon
/ máig nem tudom hogyan raktam rendbe, azóta is működik. Pedig volt hogy a Parrot frissítésénél én balga, félbeszakítottam, mert percekig nem írt ki semmit, azt hittem szétfagyott, pedig csak próbálta az összekuszált GRUB-ot frissíteni. Kavarhattam megint össze az egészet, másodjára is sikerült valahogy, megint működik a 3 grácia
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Ha egy laptopban van Intel VGA és egy ATI VGA, és ha az Intel az elsődleges, a Linuxban hogyan működnek együtt, vagy ami az elsődleges az csinál mindent?
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
st3v3np3t3r #73357 üzenetére
Ennek alapján, nem sok közös pont van a tieddel
$inxi -Gxxx
Graphics:
Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Lenovo
driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0166
Device-2: NVIDIA GF117M [GeForce 610M/710M/810M/820M / GT
620M/625M/630M/720M]
vendor: Lenovo driver: nouveau v: kernel bus ID: 01:00.0
chip ID: 10de:1140
Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting
alternate: fbdev,vesa compositor: marco v: 1.24.0
resolution: 1366x768~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile v: 4.2 Mesa 19.3.3
compat-v: 3.0 direct render: YesSystem:
Host: parrot Kernel: 5.4.0-4parrot1-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 9.2.1 Desktop: MATE 1.24.0 info: mate-panel wm: marco 1.24.0
dm: LightDM 1.26.0 Distro: Parrot GNU/Linux 4.8 base: Debian parrot -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
st3v3np3t3r #73357 üzenetére
A Parrottal nekem is jó tapasztalataim vannak, az volt az első amit telepítettem win10 mellé a hálózatos diagok miatt, ha már össze volt szedve, a lustaság fél egészség
A notiban is Nvidia van, meg is nézem ha elé jutok. -
Cirbolya_sen
aktív tag
A Win10-re a 80GB csak akkor elég, ha szinte semmit nem teszel rá és nem tartod meg a frissítéseket a visszaállításhoz /melós lesz ebbe a keretben tartani a win10-et/ az 1 éves win könyvtáram ami azért takarítva is van az user és program könyvtárak nélkül 30GB, míg a mini pc linux partícióján alig van 10GB a 120GB-os SSD-n, pedig fut rajta néhány szolgáltatás.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
bocs hogy bele vauvau, de a kérdező írta amott korábban: "Debiant csak karakteresen használtam eddig"
és mehet tovább a csörte, tök feleslegesen
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
kovaax #73304 üzenetére
"Ha"
Magamból indultam ki, amikor ugyan ebben a dilemmában voltam. Feltelepítettem Debiant, Mintet /Ubuntust és Debianost is/ meg néhány féle Ubuntut is. A mini pc-n pl, Ubuntu Studio van amin fut a Kodi, mert az Inteles VGA-at már a telepítésnél ez kezelte a legjobban, lusta voltam keresgélni az elején, minél előbb használni akartam
-
Cirbolya_sen
aktív tag
(#73296) 7etape[link]
Szia,
Amiket felsoroltál mind Debian alapú, ha használni szeretnéd és minél kevesebbet küzdeni, akkor Mint, vagy Ubuntu, ha mélyére ásni a Linuxban, akkor jöhet a Debian. A win10-nek a 70GB gyorsan kevés lesz
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Sziasztok, mostanában ezeket a hibaüzeneteket kapom frissítéskor:
W: Hiba történt az aláírás ellenőrzése közben. A tároló nem frissült, és az előző indexfájl lesz használva. GPG hiba: https://repo.mongodb.org/apt/ubuntu xenial/mongodb-org/3.4 Release: Az alábbi aláírások érvénytelenek voltak: EXPKEYSIG BC711F9BA15703C6 MongoDB 3.4 Release Signing Key <packaging@mongodb.com>
W: Sikertelen letöltés: https://repo.mongodb.org/apt/ubuntu/dists/xenial/mongodb-org/3.4/Release.gpg Az alábbi aláírások érvénytelenek voltak: EXPKEYSIG BC711F9BA15703C6 MongoDB 3.4 Release Signing Key <packaging@mongodb.com>
W: Néhány indexfájlt nem sikerült letölteni. Figyelmen kívül lettek hagyva, vagy régebbiek lettek felhasználva.-
Linux cirbi-GB-BPCE-3455 4.15.0-72-lowlatency #81-Ubuntu SMP PREEMPT Tue Nov 26 13:04:56 UTC 2019 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
-
Hogyan tudnám javítani?
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Mordekaiser #68375 üzenetére
én általában win-nél szívok/szívtam touchpad-al, évek óta nem találkoztam ilyennel, tényleg jó lenne egy pontos típus
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Mordekaiser #68369 üzenetére
alg gr + w
lassú voltam
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Mordekaiser #68357 üzenetére
ezt is megnézheted, jól összeszedett https://ubuntustudio.org/
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Cirbolya_sen #68301 üzenetére
Válaszolok magamnak, hátha belefut más is
sudo apt update
sudo apt update
sudo apt purge tomoyo-tools
sudo apt full-upgrade
sudo apt autoremoveMár ezt is megtanultam, hogy eme csoda egy rendszer analizáló eszköz, így mint fent is látható, el is lehet távolítani
éljen a rolling, fél rolling és kiadásos linux keverés kavarás, nem tűnik kezdő szintnek, de ha már orcájába kapja a frissítés után a szegén user, ne ijjedjen meg annyira
The main features of TOMOYO Linux include:
* System analysis
* Increased security through Mandatory Access Control
* Tools to aid in policy generation
* Simple syntax
* Easy to use
* Very few dependencies
* Requires no modification of existing binaries -
Cirbolya_sen
aktív tag
Grub multibooban, egy Parrot és egy Mint Linuxal, a Parrot-nál feljön az OS váltó menü után a következő kiírás:
TOMOYO: Select a profile from the following list.
disable
>ha beírom a "disable" parancsot, akkor indul a Parrot OS, hogy tudnám ezt a bekérést letiltani, vagy javítani a hibáját?
A Mint-nél nincs hiba, ha nem muszáj, a Grub-ot nem frissíteném, nehogy bekavarjon a másikba
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
sh4d0w #68177 üzenetére
Erre gondoltam én is, de szerver is van, és a DHCP is osztja, de ha fixen állítom be az ipv4 network manager-nél, akkor sem működik. Lehet összezuhant ez a szerviz, és újra kellene rakni?
A network config fájl beállítását még nem próbáltam, holnap ezt megnézem, hátha úgy újra tudom rakni a csomagot. -
Cirbolya_sen
aktív tag
Sziasztok
Ubuntu 18.04-et valahogy frissítették, lehet hibásan, hálózati kapcsolat működik /routeren keresztül/ a ping pl. a 8.8.8.8 válaszol, viszont a DNS névfeloldás nem: ping: google.com: A név vagy a szolgáltatás nem ismert
A hálózat működését néztem fix ip-vel és DHCP-vel is, a resolvconf-ot is javítottam már, a helyzet nem változott
-
Cirbolya_sen
aktív tag
én hitelesítés nélkül raktam fel parancs sorból: https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/install-manual
-
Cirbolya_sen
aktív tag
vagy egy win10 Prof-ra: How to Install Linux Bash Shell on Windows 10
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Az Ubuntu especiel pont igen, persze az egy Debian-lecsatlakozás.
Van x86_64, x86, arm64, armhf (arm 32bit / arm v7) és van külön Rpi féle kiadás, ppc64el és s390x.Pont ezt akartam beleírni én is, mert sokan /köztük én is/ az Pi vonalról vagy NAS-ok felől, esetleg router szoftverek felől /EdgeMax, OpenWrt/ érkeznek a linux világba, ha meg ez az irány úgy is adott, akkor legkevésbé számít a gördül, vagy nem gördül kérdés
Aztán, hogy később mi lesz a kedves és használt linux, az sok mindentől függ majd.
Csak hogy, egy újrakezdő is hozzászóljon az topikhoz
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
ubyegon2 #67167 üzenetére
néhány éve olvasgatom a fórumokat, ezt is
filóztam is nagyon, hogy ide vagy a Mintesbe írjam a kérdésemet, nyert ez, mert akkor jobban pörgött. Ez a szakmaiatlanság meg meddő téma, az eredményesség a lényeg, elég nagy bajban lennék én is, pl. ha Mariskanéninek a könyvelésen az ÁNYK frissítést és az importálást pontos szakmaisággal kellene vázolnom
/nem hogy én is hülye vagyok hozzá, de ő meg nem sokat értene belőle, a nav büntetésről meg akkor nem is beszélek./
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
sh4d0w #67149 üzenetére
köszönöm a segítséget neked, és mindenki másnak is
régóta olvasgatva a fórumot, már a kezdeteknél a fejembe véstem, hogy cli-ben nem futtatok gui-s programot, és mégis sikerült valahogy belefutnom ebbe a hibábaKönnyen lehet, hogy a putty cache-ben lévő jobb klikkes bemásolása hozta be a hibát, mert vegyesen kapcsolódtam, win-ről és linux-ról.
A lényeg a lényeg, megint működik minden
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
growler #67147 üzenetére
ön nyert:
login as: cirbi
cirbi@192.168.1.191's password:
Last login: Tue Apr 16 14:52:10 2019 from 192.168.1.40
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ ls -la-rw------- 1 root root 171 Apr 13 15:41 .Xauthority
-rw------- 2 cirbi cirbi 0 Apr 14 19:45 .Xauthority-c
-rw------- 2 cirbi cirbi 0 Apr 14 19:45 .Xauthority-lmost már csak vissza kell valahogy vennem, gondolom
eléggé kezdő vagyok, mitől fordulhat ilyen elő? sh4d0w által említett sudo su futtatott GUI program?
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
sh4d0w #67142 üzenetére
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ cat /etc/passwd | grep -i Cirbolya
cirbi:x:1000:1000:Cirbolya,,,:/home/cirbi:/bin/bash
cirbolya:x:1003:1004:Csaba,1,,:/home/cirbolya:/bin/bash
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$az 1-es azonosítóst most hoztam létre
Nem emlékszem rá, igazából egy NoMachine /remote progi/ GUI-st telepítettem. Minden más az alap rendszer része, vagy webes manager program. Most nem vagyok a gépnél, de leszedem majd ezt a programot, mert leszakad a belépés után néhány percre.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Közben gyötörtem tovább, ha létrehozok egy új felhasználót, remekül be tudok lépni a grafikus felületre.
A felhasználók között ott van az alap létrehozott felhasználó 'Cirbolya' de ennek nem tudok jelszót változtatni se létrehozni, cli hibaüzenet:
/kicsit összekavarodott szegényez a force parancsot nem adtam ki, végülis egy új felhasználóval be tudok lépni /
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ sudo passwd Cirbolya
passwd: user 'Cirbolya' does not exist
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ sudo adduser Cirbolya
adduser: Please enter a username matching the regular expression configured
via the NAME_REGEX[_SYSTEM] configuration variable. Use the `--force-badname'
option to relax this check or reconfigure NAME_REGEX.
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ sudo adduser Cirbolya
adduser: Please enter a username matching the regular expression configured
via the NAME_REGEX[_SYSTEM] configuration variable. Use the `--force-badname'
option to relax this check or reconfigure NAME_REGEX.
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ sudo passwd Cirbolya
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$: command not found
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ passwd: user 'Cirbolya' does not exist--
Gigabyt mini pc, valószínűleg a rajta futó UBNT managament szoftverek zavarták össze a rendszert
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Sziasztok
Mint 19.1 Mate desktop bejelentkezésem összezuhant, ha beírom a jelszót, akkor próbálkozik kicsit és vibrál, majd megint a bejelentkezési képernyő jelenik meg. SSH-n elérem a gépet, a grafikus felületbe viszont sehogy nem sikerült bejelentkezni. Ha rossz jelszót írok, akkor jelzi a rendszer, a jó jelszónál, nincs hibaüzenet.
Az alap telepítés automatikus belépés volt, néhány csomagot/programot telepítettem újraindítás nélkül, és most szembesültem a hibával a kikapcs, visszakapcsolás miatt.
a logokban ennyit látok:
login as: cirbi
cirbi@192.168.1.191's password:
Last login: Sat Apr 13 14:19:15 2019 from 192.168.1.102
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ mc
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ mc
/var/log/auth.log 851716/832K 100%
Apr 16 12:21:20 cirbolya-GB-Mint lightdm: pam_succeed_if(lightdm:auth): requirem
ent "user ingroup nopasswdlogin" not met by user "cirbi"
Apr 16 12:21:23 cirbolya-GB-Mint nxexec: pam_unix(nx:session): session closed fo
r user lightdm
Apr 16 12:21:23 cirbolya-GB-Mint systemd-logind[805]: Removed session c41.
Apr 16 12:21:34 cirbolya-GB-Mint nxexec: pam_unix(nx:session): session opened fo
r user lightdm by (uid=125) -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
sh4d0w #66102 üzenetére
Teljesen jól működött a kártya, csak a network manager app nem akart működni, néhány reinstall és újraindítás majd "reset panel" után, egyszer csak megjelent és most már jó
lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Skylake Host Bridge/DRAM Registers (rev 08)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation HD Graphics 520 (rev 07)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Sunrise Point-LP USB 3.0 xHCI Controller (rev 21)
00:14.2 Signal processing controller: Intel Corporation Sunrise Point-LP Thermal subsystem (rev 21)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Sunrise Point-LP CSME HECI #1 (rev 21)
00:17.0 SATA controller: Intel Corporation Sunrise Point-LP SATA Controller [AHCI mode] (rev 21)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-LP PCI Express Root Port (rev f1)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-LP PCI Express Root Port #5 (rev f1)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-LP PCI Express Root Port #6 (rev f1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Sunrise Point-LP LPC Controller (rev 21)
00:1f.2 Memory controller: Intel Corporation Sunrise Point-LP PMC (rev 21)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Sunrise Point-LP HD Audio (rev 21)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Sunrise Point-LP SMBus (rev 21)
01:00.0 Display controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Sun XT [Radeon HD 8670A/8670M/8690M / R5 M330 / M430] (rev 83)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
03:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter (rev 30)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged