- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ArthurShelby
addikt
Hali!
Mi az az i-bög? (minek akart a fordítása lenni)? -
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Shyciii #64025 üzenetére
"Az smbv1-et ideje volt már kivezetni. Mi már céges szinten jóideje tiltjuk. Igazi ementáli..."
Le tudnád írni (reatíve kezdőnek érthetően), hogy mi volt vele a baj (tudom, hogy nagy gáz lehet, már a win10 is tiltja alapból pl).
Én asus routereknél használom, mert ott a gyári fw csak smbv1-et tud. Merlin/HGG már tud smbv2-t régóta, viszont ott nincs aimesh (és nem is lesz, mivel nem nyílt forráskodú).Másik:
Victor Súgó miért lett felfüggesztve?
(annyi gyanús volt, hogy túl profi egy újonchoz képest) -
ArthurShelby
addikt
válasz
King Unique #63836 üzenetére
Szóval linuxot mindig DD módban kell kiírni.
"ugyanúgy írja ki az ISO-t, mint Linuxon terminálban a dd"
Ez az amit nem értek, hogy ott mi más (a mechanizmus részeltei nem érdekelnek (ahhoz sajnos kevés vagyok), hanem csak így címszavakban, hogy mit csinál másképp dd módban).
Kicsit ezt most úgy tudom értelmezni, hogy dd-ben linux módon/módszerrel írja ki.Eddig csak párszor csináltam bootolható pendrive-ot linuxon, de az ilyen next-next-finish volt, nem nagyon volt opció és magyarázás.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
King Unique #63828 üzenetére
Ezt sosem értettem, hogy mi az a DD képfájl mód.
Ugye általában iso-t írunk ki (mivel anno eredetileg cd-n volt minden), ezért ezt kell általában választani, de már én is futottam bele abba, hogy DD Image mód kell, hogy tudjak bootolni róla. -
ArthurShelby
addikt
Ha a parancssorban jelszót kér, abból hogy tudok kilépni? (mert akkor azt a jelszót nem tudom)
Ilyenkor mindig bezárom, majd megnyitom a terminált, de nem ez lenne a helyes út.Másik. Ha egy csomagot (programot) (
install
) feltelepítek hozhat magával másik csomagot is. Viszont mikor törlöm(rm
,uninstall
nem működik), akkor csak az adott csomagot törli. -
ArthurShelby
addikt
Kiadom ezt a parancsot:
/opt/etc/init.d/S70mysqld restart
Erre a következő jön válaszul:
cat: can't open '/opt/var/run/mysqld.pid': No such file or directory
admin@RT-AC68U-CC10:/tmp/home/root# *** Error in `/opt/bin/mysqld': double free or corruption (out): 0x015affa8 ***
Ez mit jelent (double free)?
A S70mysqld fájl létezik, de a mysqld.pid nem. Nem tudom hogy kéne létrehoznom. -
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #63205 üzenetére
Szerk:
Csak nvidia kártyával jó (740m), intelre állítva szaggat (hd4000). -
ArthurShelby
addikt
Tudom, hogy volt már, de nem találom.
Mitől van az ff-ban, hogy görgetésnél szétesik kicsit a kép (csíkozódik).Szerk: lehet csak xorg hiba, és a zárt nvidia drivernek kellett egy újraindítás.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Frawly #63194 üzenetére
Ez alapján az i7-3740M-nek Hyperx savage 240-es SSD-vel 10mp alatt kéne bootolnia ubuntu-mate-tel?
Btw ezt disztrót egyre jobban gyűlölöm, állandóan hibát dob ki (valami ablak felugrik, hogy rendszer hiba, és le kell okézni), pedig full üres disztró, csak frissítéseket kapott kb. Vagy valamikor bejelentkezés után 2db wifi ikon lesz. -
ArthurShelby
addikt
válasz
lev258 #63071 üzenetére
Közben anno megcsináltam mbr-rel sikeresen, később sikerült gtp-vel is.
Nem tudom az elején miért nem sikerült, a végén meg meg miért igen, valószínűleg az ok én vagyok.Ugye így lehet ext3-mat csinálni (
mkfs.ext3 /dev/sda1
), és közben kiderült, hogy így ext4-et(/usr/sbin/mke2fs -t ext4 /dev/sda1
). Így még nagyobb a káosz a fejemben, mert a 2. parancsot én nem tudom értelmezni, csak végrehajtani. -
ArthurShelby
addikt
válasz
Rimuru #63067 üzenetére
Bajok vannak, kezdő vagyok.
A furcsa, hogy formázni lehet a router kezelő felületén (nem a legjobb a fordítás), és ott lett formázva, és működik is (csak ott ext-et nem lehet pont választani).
Közben itt azt olvastam, hogy az fdisk mbr-rel jó, a gtp-t nem szereti.
"fdisk (older, doesn't support GPT"
Azt tudom, hogy anno GTP-re formáztam. -
ArthurShelby
addikt
válasz
lev258 #63065 üzenetére
Ennél ezt dobja ki:
mkfs.ext3 /dev/sda
/tmp/home/root# mkfs.ext3 /dev/sda
mke2fs 1.42.13 (17-May-2015)
/dev/sda contains a ntfs file system labelled 'mi'
Proceed anyway? (y,n)Ennél meg:
mkfs.ext3 /dev/sda
/tmp/home/root# mkfs.ext3 /dev/sda1
mke2fs 1.42.13 (17-May-2015)
The file /dev/sda1 does not exist and no size was specified.Esetleg az a baj, hogy mount-olva van, és umount-olni kéne?
És az ext4-et nem ismeri:
mkfs.ext4 /dev/sda
-sh: mkfs.ext4: not found -
ArthurShelby
addikt
mkfs.ext4 /dev/sda
-t nem tudja értelmezni (a cikkben ext2 van, viszont ext3-mal is már megy). Egyébként az ext4-et is kezeli, csak nem tudom miért (régi a kernel) arra nem tud formázni.
Mi az hogy az eszközt formázom?
1 partíció az egész (de ha több is lenne, az egészet szeretném formázni). Az sda helyett sda1-et kéne használni? -
ArthurShelby
addikt
Sziasztok!
A routerra dugott hdd-t szeretném leformázni ext-re ssh-n keresztül (ugyanúgy kell mint linuxon terminálból), de eddig sosem sikerült. (mindig raw lett belőle)
El tudnátok mondani/magyarázni lépésenként?Eddig ezekkel a parancsokkal szerencsétlenkedtem:
fdisk -l
fdisk /dev/sda
mkfs.ext3 /dev/sdaA mkfs.ext3 /dev/sda lefut, de aztán nem látom eredményét.
Ezt próbáltam használni támpontként.
-
ArthurShelby
addikt
-
ArthurShelby
addikt
Valahogy lehet wordpress szervert telepíteni egy sima laptopra?
Nekem elég ha csak belső hálóról, vagy csak az adott gépről tudom először elérni, úgy is csak kísérletezgetnék.(Második körben asus routerre (ac56u) telepíteném (tudom gyenge hozzá), amin entware van, csak a linuxhoz (és a web-hez is) még kuka vagyok. De jó pap holtig tanul.)
A problémám egyébként, hogy a leírás (a routerre telepítéshez) több helyen elavult, én meg még nem vagyok elég pro, hogy így megvalósítsam.
A követelmények között ott van az lighttpd szerver, és a leírásban lévő linkek nem működnek/opt/bin/wget -c -O /opt/etc/lighttpd/lighttpd.conf http://tinyurl.com/amvkxt3 --no-check-certificate
/opt/bin/wget -c -O /opt/share/www/index.html http://tinyurl.com/bxfxpq6 --no-check-certificate
/opt/bin/wget -c -O /opt/share/www/test.php http://tinyurl.com/b9b34kp --no-check-certificate
Esetleg innen pótolni tudnám a fájlokat?Másrészt a második felében is elakadok:
opkg install php5-mod-mysql
-itt ugye már php7-re kell javítani, és php7-mod-mysqli vagy php7-mod-mysqlnd van a tárolóban.Ha bármelyik résszel kapcsolatban tudtok segíteni, azt megköszönöm!
-
ArthurShelby
addikt
"De ugye láttad, hogy van n+1 folytatása?!"
Láttam, bár nem teszi ki a youtube következőnek."Mi hiányzik belőle?"
Számomra a tartalom. Semmit nem tudtam meg belőle, konkrétan azért mérgelődtem, mert linkeltél egy videót, amiről azt hittem, hogy jól elmondja az alapokat 50percben, erre egy nagy semmi.
A videóban nem látható mit vetít ki az előadó, és az ubuntu telepítésnél a next next finish-t magyarázza. Ezek után, hogy elment fölöslegesen 50 perc az életemből már nem volt kedvem ahhoz, hogy a következőt megnézzem (ráadásul utólag mondták, hogy a 2.nap elejéig hasonló lesz).Azért néztem meg a videót, mert te javasoltad. Ehhez képest, ez a cikk számomra 10x annyit mond, pedig csak pár beállítást ecsetel, nem a linuxot.
-
ArthurShelby
addikt
Jól látod.
Felcsatolni már felcsatoltam (bejelentkeztem, megnyitottam....) grafikusan anno az eredeti caja fájlkezelővel. Viszont most kipróbáltam krusaderrel is, és ott az smbv2-vel kapcsolatos problémák elmúltak (érdekes, ezek szerint a caja szär), ott minden jó, smbv1-et viszont továbbra sem tudom csatlakoztatni (tudom nem biztonságos, de nincs más, és a belső háló itthon szerintem eléggé biztonságos). Gondolom azt valahol külön engedélyeztetni kéne.
Mikor csatlakoztatni szeretném, beírom az adatokat, és utána feldobja a felhasználónév+jelszó ablakot (ezen nem tudok tovább menni, hiába adok meg jó adatokat, olyan mintha rossz adatokat írnék be, és újra felugrik ugyanaz az ablak). -
ArthurShelby
addikt
2.1 Ezek asus routerek nas-ként használva. Az egyiken gyári fw van (smbv1) (az aimesh miatt), a másikon merlin/hgg (és ott van már smbv2).
2.2 Azt kéne tudnom valahogy elérni linux alól (smbv1), bár mint írtam az smbv2 sem működött tökéletesen. (igen, el sem kezdte lejátszani, de pl a sample-t megnyitotta). Androidon, windows-on nem volt gondom.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #62453 üzenetére
Meg lett már válaszolva, csak én nem vettem észre, vagy túl nehezet kérdeztem? (esetleg büdös vagyok
)
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #62369 üzenetére
Valaki?
-
ArthurShelby
addikt
Kipróbáltam az ubuntu-mate-et, de több dologgal is küzdök.
1. Az alap alkalmazások, amik a rendszerrel jöttek (ff, openoffice, intéző) maximális ablakméretben nincs meg a 3 kis ikonuk (minimalizálás, kisebb méret, bezárás)
2. Samba/smb
Itthon 2 megosztás van. Egy smbv1-es: ezt nem éri el. Azaz állandóan kéri a felhnév+jelszó párost, de nem jó neki (pedig jó adatokat adok meg neki). Az első mappába, ahova még nem kell jelszó, még el tud menni.
Az smbv2-es: ez nagyjából jó, de pl ma nem akart egy 19gb-os fullhd filmet lejásztani (vlc), de a sima sample-t simán. Windows-on semmi probléma nem volt (mpc-hc, vlc, potplayer). -
ArthurShelby
addikt
Már többször telepítettem uefi-s gépre linuxot, aztán letöröltem a partíciót (kipróbáltam pár linuxot). Most a gépemen jelenleg 2 windows van (8.1, 10), de a grub is ott van valahol, és szeretném letörölni (de hol van?), a bios boot menüben pedig ott vannak a régi linuxok nevei, amiket nyilván nem tud betölteni, hanem csak a rossz grub jön be. Most szerettem volna kipróbálni az ubuntu mate-t, de csak csak a grub jött be.
Vagy dd-ben kellett volna az iso-t kiírni rufus-szal?
-
ArthurShelby
addikt
"Miért kellene mindenkinek "autószerelővé válni", ha csak vezetni akar?"
Pont ilyeneken gondolkodtam mostanában.
Ha én bankigazgató vagyok, akkor jobb/ügyesebb vagyok, mint a többi ember, jobb vagyok mint egy utcaseprő?
Ha én jobb akarok lenni mint egy utcaseprő, akkor nekem kell tudni utcát seperni, plusz annál is többet (bankigazgatni)? Ha én jobb akarok lenni, mint egy autószerelő, akkor nála többet kell tudnom, vagyis kell tudnom autót szerelni, plusz annál is többet?Ha használok valamit, kell azt ismernem, vagy csak használni kell tudnom?
Szóval elég ha csak jobbra balra kattintgatok a gépen, ha meg van valami baj, akkor szerelőt hívok? Vezethetek úgy autót, hogy nem tudom mi az a hűtővíz/motorolaj és mit csinál?
Számomra a felelősségteljes vezetéshez hozzátartozik az is, hogy tudom hogy működik az autó, ez által kezelni is jobban tudom (mert tudom, hogy valójában mi történik mikor elforgatom a kormányt), és talán emiatt vész/extrém esetben jobb vagyok, mint aki ezt nem tudja.
A számítógépnél már az ui-t is nehéz kezelni sokszor, hát még ha parancsorban kéne kernelt elemezni...Szerintem a jó megoldás az aranyközép út. Az autóversenyzők is tudják mi az (és mire való) a karburátor (az is igaz, hogy gondolom ők nem szerelnek, nem koszolják össze a kezüket), az informatikusok is tudatosabb számítógép használók, arányaiban kevesebb vírust/malvwaret.... is kapnak.
A mai világban elterjedt, hogy lenézem a kétkezű munkást. Kihívom a vízszerelőt, és éreztetem vele, hogy ő lejjeb van, mivel nekem dolgozik. Leszarom, hogy hogyan (jól/rosszul/trehányul) dolgozik, könnyen át is vág (mivel nem értek hozzá), aztán meg szidom.
Nekem fontos hogy ne nézzenek hülyének, ne vágjanak át, hanem a magam ura legyek, ezért minél jobban megpróbálom megérteni a körülöttem lévő világot (sztgép, autók, kapcsolatok....). (Persze az autók működését sem tudom még teljesen, a számítógépet meg sosem lehet teljesen megismerni,de talán van egy ideális egyensúly is, és nem kell csak ezzel töltsem a napjaim)
-
ArthurShelby
addikt
válasz
gabaly #60467 üzenetére
Ne értsd félre, nem a windowst akartam dicsőíteni (távol áll tőlem), csak az ubuntu húzott fel, mint szerintem legismertebb linux.
Látom kicsit kiakadtál."Mit akarsz te? Hol élsz te?"
"Mit keresel a Linuxon?"
"Én már idős vagyok"
Kicsit finomabban kérlek, már csak a korod miatt is illene érettebbnek lenned."Egyébként kit akarsz szidni?"
Azt aki kitalálja az irányvonalat, mert nem értek vele egyet, és ezt szóvá teszem egy fórumon (nyilván ms bérenc vagyok ez alapján).
"Szóval így ismeretlenül is több szerénységet a Linux irányába"
Hidd el, nem először vagyok itt a topikban, már kérdeztem itt párszor. Én csak elmondtam egy kezdő szempontjából a véleményem. Nem vagyok informatikus, de az informatikai tudásom/érdeklődésem szerintem átlag fölötti. Amit kritikát írok, azt én építő kritikának szánom, mert azt szeretném, hogy széles körben elterjedjen, pl a családom többi tagját idővel áttéríteném (amiben az én segítségemnek/tudásomnak nagy szerepe lenne). A linuxot még kóstolgatom, próbálom a mindennapok szintjén is megismerni. A 16-ost jobban ismertem, a 18.04.est meg most próbálgatom, és sok olyan dolog van, ami nem tetszik benne (ettől még nem vagyok win fan). Pl miért kell a microcode biztonsági frissítést külön leszedni synapticsban, miért nincs benne alapból mikor frissítem a rendszert a saját csomagkezelőjével? Vagy az említettem ablak minimalizálás is elég buta hiba. -
ArthurShelby
addikt
válasz
Rimuru #60456 üzenetére
Most úgy el is állítottam mindent a témázgatással (próbálgatással), hogy nem tud bejelentkezni. Rescue módban nvidia driver leállást mond. Valószínűleg újra kezdem elölről, telepítek egyet (legalább gyakorolok, és tovább szidom őket).
Egyébként az első amit nem értek, hogy miért nem lehet egy windows közeli felületet létrehozni, hogy aki áttér annak könnyebb legyen. Kicsit azt érzem, hogy ilyen különcködés megy, hogy ez teljesen más mint a win, itt miden más. Valahol ezt érzem akkor is, mikor értelmetlen dolgok miatt kell parancssorozni, valami alap dolgot bonyolultan beállítani: a pro linux mágusoknak ez nem hátrány nekik 2 kattintásm meg 1 sor gépelés, de élvezik hogy van egy szenvedő közlegény alattuk, akinél ők sokkal okosabbak. Persze lehet tévedek (és remélem így is van).
Félre ne értse senki, ez nem vonatkozik itt senkire! -
ArthurShelby
addikt
Az új 18-as ubuntut használgatom, végül maradtam ezen a vonalon (pár napra a többit is kipróbáltam).
Csomó megoldás innen, pár innen volt. A touchpad jobb klikk kiderült, hogy 2 ujjas érintéssel lett kicserélve, de gnome tweak toolban át lehet állítani.
Azt nem értem, hogy miért nem lehet a gnome tweak tool az ubuntu rendszer része, amiben van alapértékekre való visszaállás, és pár hülyebiztosabb beállítás.
A teljes hülyeség, hogy miért nem lehetett minimalizálni egy ablakot. #4
Illetve pár innen is alap lenne.Így nagyon úgy érzem, hogy sokáig nem lesz ubuntu éve.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
#20749568 #60361 üzenetére
Köszi szépen, tényleg hasznos. Igazából az a baj, hogy kezdő vagyok, és ami van linux tudásom az az ubuntuhoz kötődik. Szóval nálam már az is baj kb, ha az apt-get-et le kell cserélnem.
Ebben a videóban egész sok felháborító hibára/hülye beállításra van megoldás, bár még mindig nem értem, hogy az érintőpárna jobb gombja miért viselkedett balként (usb-s egérnél jó volt).
Igazából az borít ki, hogy az egyik fő indok a linux mellett (a win ellen) a testre szabhatóság. Itt meg ügyeskedni kell, programot telepíteni, hogy ez megvalósuljon (ezt a win is tudja). Múltkor nagyon **** az agyam.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
#20749568 #60365 üzenetére
Ezzel már anno én is szívtam ubuntu alatt. Nálam az asus routerre dugott hdd-n az ubuntu a gyökér mappákat látja, csak a felhasználónév+jelszó ismeretében nem tudtam bejelentkezni/belépni, csak mikor áttettem SMBv1-re (se az SMBv1+SMBv2, sem az SMBv2 módban nem működött).
De ugye nemrég volt a botrány a v1-gyel, hogy felfedeztek valami kritikus sérülékenységet, így arra állítani nem túlságosan ajánlott.
-
ArthurShelby
addikt
És tényleg, csak dd képfájlként kellett. Köszönöm.
Kipróbáltam a manjarot, meg az mx-et is, ezek kevésbé jöttek be (az mx live-ja ettől még menő). A solus bugie viszont tényleg nem rossz.
Közben egyébként föltettem a 18-as lts ubuntut. Ami jó volt benne, hogy ismertem már, tudtam mi hol van. Viszont teljesen felidegesített egy-két dolog.
A tapipadon nincs jobb klikk, a unity-vel állandó gondjaim voltak. A testreszabhatósága a 0-hoz konvergál. Megszoktam, hogy az óra nem középen fent, hanem jobb fent van, a rendszerterhelés indikátor ikonjának mérete túl kicsi, nem lehet megnövelni.
Próbáltam telepíteni egy mac-es témát/felületet [link], nem ment (a tárolóval volt baja, de hiába engedélyeztem a beállításokban nem ment).Mérgemben fogtam, és letöröltem a partíciót, megy fel a solus budgie.
-
ArthurShelby
addikt
Gondoltam kipróbálom a solus budgie-t, de nem tudom bebootolni.
Letöltöttem az iso-t, de először nem tudtam kiírni. Majd frissítettem a rufust, így már ment. Viszont mikor bebootolok róla, akkor 2 lehetőséget kínál fel uefi firmware, és boot to uefi és számol vissza 10-ről. Ha az uefi firmwaret választom, akkor utána (mint valami mappába belépve) felkínálja, hogy boot to uefi (és számol vissza 10-ről.Az uefi-nél meg valami debug jön ki.
Az ubuntut be tudtam bootolni, ott nem volt baj (egyébként grubnál volt valami olyan funkció, hogy for manufactureres, vagy mi) -
ArthurShelby
addikt
válasz
King Unique #60217 üzenetére
Eddig az Easeus progemot használtam particionálásra (azzal csináltam gtp-t mbr-ből). Viszont ez a partíció pont rossz helyen van (a linux és a win között), mivel a linuxnak a méretét szeretném növelni a win kárára (és ezt most nem engedi a progi).
-
ArthurShelby
addikt
Köszönöm!
Bocsánat a sok hsz-ért.
Eddig 20gb-ot hagytam a linux-nak, és most particionálok majd. Találtam egy 300MB-os efi rendszer partíciót.
Ez mihez kell, törölhetem? (egyelőre van 350MB rendszer számára fönntartott, C meghajtó, 300MB EFI, 20GB nem lefoglalt (majd ezt akarom növelni) -
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #60211 üzenetére
Miért nőtt meg így az ubu min követelménye, vagy eddig is ennyi volt?
(25GB szabad hely, 2gb ram, 2magos 2GHz-es cpu)Szerk: ok ajánlott, de akkor is
-
ArthurShelby
addikt
Nem w10-em van, hanem w8.1-em (szerintem még a w10 kiforratlan, a 8.1-nél meg a start8-cal kb minden fontos w7-es funkcióm megvan, így a gépházat ritkán kell megnyitnom).
Akkor kipróbálom az ubuntu 18-at elsőre.
A swap-ot azért írtam, mert azt hittem hibernálásnál oda menti a ram tartalmát, így annak a ram méretével kéne megegyeznie (ami nálam nem lenne jó). -
ArthurShelby
addikt
Végül arra jutottam, hogy letörlöm az ubuntut (16-os), és nagyobb partícióra (40-45GB) újra teszem a linuxot a windows mellé.
Viszont akkor lehet, hogy disztrót váltanék, nem tudom.Mit ajánlotok? (mindenre nyitott vagyok)
Általános feladatokra használnám (böngészés), illetve néha játékra (cs go, cs 1.6).
A laptopomat (lenovo z500: i7-3740qm, 16GB ram, nvidia 740m, kingston savage 240GB ssd, AzureWave AW-CE123H, uefi-s/gtp-s módban van), ritkán szoktam kikapcsolni.Nagyjából ismeretek innen, már jártam itt, sejtitek a szintemet (relatíve kezdő). Az ubuntuban a unity nem tetszett annyira, egyébként tetszene, ha lehetne témázgatni (meg nem bal oldali menü lenne). Akár egy mac-os szerűt is kipróbálnék.
Abban is benne lennék, hogy ideiglenesen kipróbálnék párat (felteszem, letörlöm), csak a mellette lévő windows-t ne rontsa el (legyen hova visszatérnem). Mivel a szabad területen nem túl sok az ssd-n, viszont a ram nagy, a swap fájllal spórolnék, amennyire lehet.
Kicsit a dualboot macerától félek uefi-n, mivel a windows (MS) egy **** (eddig megvoltam mbr-n az easybcd-vel).
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #60085 üzenetére
Találtam egy grub2win nevű programot, és megtaláltam az ubuntu sda4-en van valószínűleg, mert a többinél nem történik semmi (sda1-2-3-5). Betöltődik bekapcsolás után ez a grub féleség, kiválasztom a beállított ubuntut (ami sda4 nálam), eljutok a bejelentkező képernyőig, de aztán hiába írom be a kódot, csinál valamit, majd visszaugrik újra a bejelentkezési képernyőre (mindig visszadob ide, a kód jó).
Ami még érdekes, hogy anno az ubu így töltött be, most meg így (nem tudom ennek van-e jelentősége). Illetve amit beállítottam felbontás, úgy fog betölteni a login screen-ig.Menthető még az ubuntum? Miért dob vissza mindig?
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Rimuru #60081 üzenetére
Megcsináltam a ff beállítást, működik, nagy köszönet érte.
Majd megcsináltam az easeus partition master programjával az mbr-gtp konvertálást. Ami érdekes, hogy azóta a win zászló helyett a lenovo logó van win betöltődésnél (ez a töltő karikával). Sajnos így az easyBCD-vel jól beállított dualboot-ot is buktam. (ráadásul nem szerettem a grub-ot, inkább az easybcd-s felületet próbáltam használni)
Most kezdek google-zni az uefi-s dualboot miatt, bár jobban szeretném, ha lenne egy jó kis program, ahol nekem csak kattintgatnom kéne. -
ArthurShelby
addikt
Annyival beszállnék az MBR vs UEFI vitába, hogy én 5 éve vettem meg a laptopom (z500), akkor telepítettem a gépemre először win7-et, aztán később ssd-s lett, és akkor váltottam win8ra, ebben az évben meg dualbootra (ubu+win8). Szeretnék lassan áttérni. (előtte is már telepítettem olyan gépre linuxot, amit nem használtunk, így nem teljesen ismeretlenül csaptam bele a lecsóba)
Mindig rufus-szal írtam ki, és mindig mbr lett belőle (mert mindent az alapbeállításon hagytam). Elején azt sem tudtam mi az az MBR, GTP (nyilván még ma sem teljes az ismeret, hiszen jó pap holtig tanul), de működött.
Semmi értelme nem volt váltani, ma is csak azért szeretnék, mert a másik modernebb és jobban kezeli a több partíciót. Egyébként ha jól tudom van egy fizetős win-es program, ami átkonvertál mbr-ről gtp-re (KING mondta anno valamelyik topikban)Másik:
Partíció méretet lehet valahogy növelni a linux javára (240-es ssd)? Mert nyilván winen nincs ilyen program, ami az ext4 javára tud növelni (anno úgy csináltam, hogy 20GB-ot leválasztottam neki, és az nem lefoglalt terület volt, de most már lefoglalt lett)Kezdő linuxosként (ubu) tapasztalatom:
Eddig a parancssort alig használtam, most is csak pingelés miatt veszem elő néha winen. Linuxnál sajnos az ember biztos hogy belefut min. fél éven belül (pl), de valahol ez jó, és nevel is.
Az első komolyabb találkozásom a terminállal, majd asus routeren ssh-n transmission telepítés swap fájl létrehozás/automatikus csatolás.
Meg tanít google-t használni, ahogy Fawly szívása is mutatja.Ennek ellenére a linux szerintem lehetőségek, funkciók tárháza, ami fejlődik és egyre jobb lesz idővel (2018 a linux éve
). Egyes helyeken körökben, ahogy megfigyeltem divat linuxot használni. Egyrészt mert így másabb vagy mint a többiek, másrészt így mutatod, hogy te nem vagy birka és te olyan vagy, aki ért is hozzá.
Nekem 1-2 dolognál nehéz átszokni. Pl tökre megszoktam a touch padom, szeretem hogy f6-tal ki tudom kapcsolni (ez nincs meg ubu-n, csak a beállítások között tudom letiltani). Linuxon teljesen más görgetni, sokkal érzékenyebb (tudom, be lehet állítani másmilyenre) és valahogy másabb. Gondolom ez azért van, mert míg a linux kernelből kezeli, windowsnál külön telepítendő külön ide megírt driver van.
De a legidegesítőbb, hogy firefoxban az egér görgető gombját lenyomva nem tudok le-fel menni. Simán lehet, hogy csak szimpla megszokási, esetleg beállítási gondok (amit a zöldfülűségem miatt nem találtam), de engem akkor is zavarnak. -
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #59939 üzenetére
Szerk: smbv2 a probléma ...
Ötlet? -
ArthurShelby
addikt
válasz
Frawly #59938 üzenetére
Egyelőre most okés (és emiatt nem is akarom piszkálni), csak azért írtam le, mert nem értettem.
Ami a problémám, hogy a nas-t nem érem el. Az első mappákat még látom, de a jelszóval nem tudok belépni (mintha rossz jelszót írnék be). Próbűétam krusader-rel, de az kb ugyanez, csak másik felületen.
Mi lehet baj?
smb, ip cím, felhnév+jelszó (mind jók) -
ArthurShelby
addikt
válasz
Frawly #59932 üzenetére
Sima legújabb stabil ubu. Nvidia 740m zárt driver 340-es.
De itt ugye nvidia optimus technológia van (integrált-dedikált váltás) és itt tudomásom szerint az intel driverrel van probléma.Csak furcsa, hogy a grub-ban kellett állítani, mikor az csak betöltődéskor játszik szerepet, nálam meg nem volt újraindítása frissítés után, mikor a hiba jelentkezett.
Másik:
Hálózati nas:
Ezt windows-on hálózati meghatóként szoktam csatolni. De linuxon csak könyvjelzőt tudtam létrehozni. Azon most az is eltűnt, és hiába akarok csatlakozni, nem tudok. Megnyitom az smb: 192.168.x.y-t aztán kéri a jelszót. De hiába írom be a felhasználónév jelszó párost jól visszadob.Szerk: lehet, majd újra be töltöm az ubu-t, hátha csak a billentyűzet váltott angolra (múltkor ez volt win-en)
-
ArthurShelby
addikt
Hali, már párszor jártam itt.
A tervem, hogy szép lassan átszokjak windows-ról linuxra. Sajnos ez eddig elég nyögve nyelősen megy, mert a windwost még jobban ismerem, otthonosabb vagyok benne.
Lenovo z500-as laptopot használok, ami már anno az elején is küzdött fényerő problémával. Ez anno win7-nél jött elő, win8.1-nél nem emlékszem (ezt használok), win10-nél szintén előjött (csak kipróbáltam).
Dual boot van a gépemen, és néha az ubuntu-t is betöltöm, telepítem a frissítéseket... . Múltkor jött egy frissítés az ubuntu szoftver kp-ban (nem a frissítés kezelőben, ott már minden friss volt), volt egy op rendszerhez tartózó frissítés is. Ez aztán elrontotta a fényerőt. (előtte jó volt)
A hiba lényege annyi (ez minden rendszeren így néz ki), hogy egyszer megnyomod a fényerő állító gombot (f11-f12) és akkor leesik a fényerő minimumra és utána úgy marad.
A megoldás lényege az volt, hogy a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"-ból GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor" -t kellett csinálni.
Csak azt nem értem, hogy mi köze a grub-nak a driverekhez, fényerőhöz? Hogy tudom a drivereket kezelni ubuntun, mert nekem csak a zárt drivereket (nvidia, broadcom) hozza fel. Ugye erre a window-on ott az eszközkezelő. Tudom, hogy windows logikával gondolkozom, ezért is írtam le ennyire részletesen.
-
ArthurShelby
addikt
Mi az MPC-Hc-nak a linuxos megfelelője? Máshogy feltéve a kérdést, melyik a legjobb videólejátszó? (a vlc-t nem szeretem, mert illyen szürke képet csinál néha)
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #57505 üzenetére
Szerk: Már hogy a windows elkezdte, tudja folytatni a töltést, csak az elején nem ment neki.
-
ArthurShelby
addikt
Van egy régi hp laptopom (n6400: t7600, 4gb ram, intel 520 ssd), dualboot-os (windows 8.1, ubuntu)
Az akksija már nem mai darab. Ha kikapcsolom (és nincs töltőn), akkor a laptop akku led-je elkezd narancssárgán villogni és lemerül az akku pár nap alatt.
A lényeg, hogy ezt a rossz lemerült akkut nem tudom elkezdeni tölteni ubuntun, viszont windows-on igen. Ez miért lehet? -
ArthurShelby
addikt
válasz
Rimuru #57448 üzenetére
Mikor elindítottam jelszót kért, szóval a jogosultságokkal szerintem nem volt gond.
Lemezekkel próbálkoztam első körben, aztán írtam ide, ami miatt feltettem a gparted-et. Ahogy látom az volt a hiba, hogy nem választottam le a hdd-t (csak közben az indítóból addig eltűnt, ez téveszthetett meg)csixy:
Asus ac87u, erre nincs tomato
Egyébként nagy asus router rajongó vagyok (egyik legjobb az ac68u, arra még van tomato, ott még nem ennyire zárt a rendszer)
Van még itthon 2db n12d1, azokon tomato van(atomstabilak is), és holnap jön egy ac56u
-
ArthurShelby
addikt
-
ArthurShelby
addikt
válasz
CPT.Pirk #57440 üzenetére
Routernél lenne (csak mivel linux-os a kérdés itt tettem fel).
2 hdd van rádugva a routerre (egy 2tb-os ntfs maxtor és egy 320gb-s ext4-es wd). A 320-asra van feltelepítve a trasmission, viszont nincs címkéje (mint a maxtornak a "Maxtor"), így ha a maxtor előbb csatolódik akkor a wd nem sda1, hanem sdb1 lesz (és akkor nem működik a transmission) -
ArthurShelby
addikt
Hali!
Olyan gondom lenne, hogy van egy ext4-es hdd-m, amit el szeretnék formázás nélkül nevezni (pl maxtor, hogy ne sda1/sdb1-ként csatolódjon), de ezt nem tudom hogy lehet linuxon (windows-on tudnám, csak ugye az nem ismeri az ext4-et). Hogy tudom ezt legkönnyebben megcsinálni? -
ArthurShelby
addikt
válasz
ubyegon2 #55569 üzenetére
Megvan, telepítettem, de nem látok változást.
Ezután mit kéne csinálnom?
lsusb-nél még mindig "ID 2001:ab00 D-Link Corp." jön ki.A modem manager gui azt írja, hogy nem talált eszközt. Ha számít valamit a stick zölden világít.
(egyébként jól sejetted, nálam még a 2.2.5 volt)
-
ArthurShelby
addikt
válasz
lev258 #55565 üzenetére
ID 2001:ab00 D-Link Corp.
De ahogy látom, aki ügyesebb annak lecsatlakozik, és utána vált erre: ID 2001:7e35 D-Link Corp.
Ha jól értem ez valami mobil stick tulajdonság, hogy le-fel csatlakozik másképpen (mondjuk az okát nem értem)
Windows alatt is állandóan bimm-bamm-ol a (csatlakozások miatt. -
ArthurShelby
addikt
Hali!
D-link dwm-222 mobilinternetes stick-hez van már driver?
Gui-m van, csak az eszközt nem bírom működésre bírni. -
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #55472 üzenetére
Ha jól értem az fstab -ban kell mountolni (felcsatolni) mindent. Itt ebben az esetben a ram egy részét csatolnánk fel fstab-bal.
A másik azt sem értem, hogy akkor mit kéne ram-ba tenni? Az op rdsz egy részét, vagy a ff egy részét?gy.k. jelentése gyakorlatilag?
-
ArthurShelby
addikt
Gyenge régi laptopra melyik disztro ajánlott?
Eddig ubuntu volt fenn, de videátorunkannyira dicsérte az archmerge-t ,hogy megfordult a fejemben más is. Ahogy látom a gépet a hdd fogja. Lesz így másik disztróval gyorsulás, hiszen pl a firefox minkettőn uolyan gyors valószínűleg?
-
ArthurShelby
addikt
válasz
lev258 #55287 üzenetére
Szerintem inkább az a bja, hogy linux-nál egy idő után előkerül a parancssor, míg windows-nál soha. Ami egy informatikai analfabétánál probléma.
Az embereknek nem a testre szabhatóság kell. Nekik az egyszerű, szimpla, divatos, jól kinéző kell. Ha elég nagy divat lenne az ubuntu biztos sokan váltanának. -
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #55109 üzenetére
Valaki tudja, és érti a 2 közti különbséget?
Másik. Egy belakot ubuntu-ból (jó driverek, programok..) hogy tudok iso fájlt készíteni, hogy később live linux legyen belőle? Simán power iso-val, vagy usb image tool-lal csinálok egy mentést (iso, img), és aztán egy programmal (pl mkusb, vagy lili) készítek belőle live-ot?
-
ArthurShelby
addikt
válasz
King Unique #55102 üzenetére
A tc plugin nem vált be (nem lehet írni, csak olvasni, bonyolult), ellenben az ext2fsd annál inkább, nagyon tetszik (a többit nem próbáltam).
A helyzet nem túl rózsás
[kép]
Az írási 15-18ról folyamatosan esett a teszt során (végül 5,5-re)Viszont észre vettem egy különbséget egy másik ubuntuhoz képest.
A mostanin "ubuntu szoftverek" a másikon "ubuntu szoftverközpont" van. Csak az utóbbiban találtam meg a flash plugint a firefox-hoz. (az előbbinél a synapcsticsban szedtem le, de ott előtte ki kellett nézni, hogy melyik a jó csomag a másiknál van) -
ArthurShelby
addikt
válasz
ubyegon2 #55085 üzenetére
Köszönöm, sikerült az amazon-t eltávolítani, a synapcstics-ot feltenni. Kedvencem a system load indicator (rendszerterhelés indikátor) is felkerült. Van esetleg egy olyan kis app, ami az időjárást mutatja hasonlóan ott fent?
"Normál pendrive-okkal ez bizony lassú lehet, főleg, ha azok akár egyike USB2-es."
Egy ilyen 64GB-s verzió (usb3).Néha nagyon be tud fagyni a rendszer, néha egész használható. Valahogy rá tudok mérni a pendrive-ra (mint pl a crystaldsikmark windwosnál)? (Csak ugye windwows-on most az ext4 miatt nem látok semmit)
Másik. Ha jól tudom még az elején az ubuntu kipróbálására kattintva a ram-ba tölti be a dolgokat. Mivel a gépemben viszonylag sok van (8GB) meg lehet ezt oldani rendes rendszernél is, így kiküszöbölve a pendrive lassúságát?
-
ArthurShelby
addikt
válasz
King Unique #55084 üzenetére
A leírást olvastam (többször is), de ott a kisablakban nem jött elő a csatolási pont, a használat menüpont volt az utolsó. (lehet hogy nem logikaira volt állítva, de már mindegy)
-
ArthurShelby
addikt
válasz
King Unique #55078 üzenetére
Nem sikerült megadnom csatolási pontot, biztos én bénáztam. Igazából nem jutottam el odáig, hogy valahogy tallózzak, és kijelöljem a gyökér mappát.
Szóval végül lehúztam mindent, és a legalapabb telepítést választottam. Egyébként sokkal hosszabb idő volt a telepítés, mint gondoltam.
Most épp azzal küzdök, hogy az amazon alkalmazást hogy tudom uninstallálni. (sudo apt-get uninstall amazon, sudo apt-get remove amazon?)
A Synaptic csomagkezelőt sem találtam, de gondolom ebben is én vagyok béna.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ubyegon2 #55075 üzenetére
"Itt nem a mount-ról van szó, ebben az esetben a / lesz a gyökérkönyvtár, amit a win megcsinál C meghajtó néven"
Magyarán kiválaszthatom, hogy melyik mappába telepítse fel a linux-ot. mint egy programot?"Itt te határozod meg, hogy a /-en kivűl milyen partícióid legyenek, /home, /boot /var"
Ezek alapból nem egy meghatón vannak?
Vagy meg lehet csinálni, hogy a dokumentumok, adatok (/home) egy másik meghajtón legyenek? (pl biztonsági okból, vagy mert kicsi a merevlemez/ssd mérete)a /boot és a /var mappákban mik vannak? (milyen fájlok)?
Köszönöm a segítséget!
-
ArthurShelby
addikt
válasz
King Unique #55069 üzenetére
Most kezd kibukni, hogy kezdő vagyok (bizonyos szinten nemcsak a linuxban).
Tudom, hogy a linux-nál csatolni (mount-olni) kell (androidnál már előjött). Azt nem értem, hogy miért kell csatolni, és pl egy windows-nál akkor hova van csatolva alapértelmezetten egy pendrive?
Ha az ubuntu kipróbálásra megyek ott alapból felcsatolja a pendrive-t (a media mappába?), akkor ha utána rámegyek, hogy ubuntu telepítése, ott már nem lesz mount-olva, és nekem kell? Hova szoktá általában csatolni, mi az általános?A swap az ilyen gyorsítótár kb, vagy a ram helyett virtuális memória?
Eddig windows-nál csak kiválasztottam a partíciót, azt hadd szóljon (létre hozott magának egy "rendszer számára fenntartott" partíciót).
Szerk: Legacy-ban vagyok, nem uefi-ben.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
DrojDtroll #55070 üzenetére
Nem a legegyszerűbb sajnos [link] (viszont már nagy gyakorlatom/tapasztalatom van benne).
Most halt be pont az akku is (eddig 15-20percet még bírt, majd csontra lemerült, kikapcsolt, és azóta 0%, nem töltődik), szóval emiatt is szét akarom szedni. -
ArthurShelby
addikt
Hali!
Ubuntut szeretnék telepíteni egy 64gb-os usb3-mas pendrive-ra. Egyik pendrive-ra rufus-szal kiírtam egy bootolható ubu-t (16GB-os pen), a másikat meg már az ubuntu kipróbálásakor formáztam ext4-re.A telepítési menüben megtalálom a 62gb-os pendirve-ot, de hibaüzenetet ír ki rá: nincs gyökér fájlrendszer megadva, a partíciós táblából válasszam ki. (no root filesystem is definied)
Szóval mit kéne csinálnom?(közben be vagyok sz*rva, mert van egy 1TB-os hdd, és egy 120GB-os ssd is a gépben, és nem szeretnék azon változást/adatvesztést. Az ubu pendrive-ra kéne kipróbáláshoz (kicsit már ismerem az ubu-t, de még kezdő vagyok).
-
ArthurShelby
addikt
Én az egyik laptopon megcsináltam a trial boot-ot EasyBCD-vel (win8.1, win xp, ubuntu). Az ubuntu-t úgy tudom beölteni, hogy először betöltöm a grub-ot (gondolom csak így lehet). Viszont hiába van beállítva a win7 féle választás, néha a win8 miatt bejön a metro-s változat
-
ArthurShelby
addikt
Érdekes eset történt velem:
A frissítés kezelővel frissítettem az ubuntumat (azt hiszem a kernel frissült), utána kérte, hogy indítsam újra, aminek én eleget is tettem. Viszont újraindítás után nem volt wifi. Újraindítottam hát még egyszer, hogy hátha valami csak nem jól töltődött be. Ugyanúgy nincs wifi. Kikapcs.
Most 2-3 nappal később bekapcsolom, betöltődik van megint wifiHát vannak még csodák.
Mivel szeretek veszélyesen élni, ezért újra megnéztem, hogy van-e elérhető frissítés. Volt, frissítettem, újraindítottam (most nem kérte, csak én voltam kíváncsi), most minden jó.Nem tudom mit történt, mitől hittem azt, hogy a wifi drivert újra kell tenni.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
lev258 #52081 üzenetére
Bus 001 Device 006: ID 2001:ab00 D-Link Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 002: ID 08ff:2580 AuthenTec, Inc. AES2501 Fingerprint Sensor
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub -
ArthurShelby
addikt
Itt linuxnál mi az eszközkezelő? 4g-s stick-hez szeretnék drivert telepíteni. Azt hogy kell?
Vagy csak szimplán googlizzak, és leírások alapján csináljam meg?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Parfüm topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Revolut
- Hálózati / IP kamera
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Gyermek PC játékok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- Újszerű HP 250 G10 - 15.6"FHD IPS - i3-1315U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - 1,5 garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest