Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mckay

aktív tag

válasz King Unique #52292 üzenetére

King Unique és Legelek,
    köszi, köszi, köszi.

Az EasyUEFI-t külön köszi, nem is annyira off.
    :-)

Annyit csak a védelmemben, hogy furán lebutított beállítása volt ennek a laptopnak, semmi olyan nem volt benne, hogy Legacy Only vagy UEFI Disabled vagy ilyesmi. Így döntött a W10 installer, pedig a pendrive is MBR-es volt (Rufus-szal csináltam).

• mckay

aktív tag

Egyébiránt azt még hozzátettem, hogy nem voltam hanyattesve ettől a LinuxMint + KDE változattól.
    - Full HD felbontás, és ezért borsónyi nagyságú ikonok. És nem találtam sehol beállítást a nagyításra. Szörnyen nevetségesen nézett ki, nem is lett volna pofám így átadni.
    - Firefoxban küzdeni kell, hogy a Google legyen az alapértelmezett keresőmotor, és nagyon nem egyértelmű, hogy mit várnak el, hova kattintsak.
    - Hangja nem is lett magától, és bár Windows alatt nem bonyi egy driver leszedése és telepítése, szerintem itt simán elvéreztem volna...
    Nincs ennél a KDE-nél alaposabb kialakítású interfész?

• mckay

aktív tag

válasz lev258 #52280 üzenetére

Természetesen próbáltam az update-et.
    De hát nem editáltam bele semmilyen Win partícióra utaló konfigot, így értelemszerűen nem lett ilyen update után sem.

Hanem nagy-nagy bocsánatot kell kérnem.
    Igazatok van, ez talán GPT merevlemez!
    És talán EFI-bootolás van!

Ugyanis miután felülcsaptam az MBR-t (win pe-re bootolva) egy kis fixmbr-rel, és visszakaptam a az amúgy jogtiszta Windowsomat, és telepítettem az EasyBCD progit, hogy azt a bootloadert használva tegyem elérhetővé a Linuxot (nem, nem csináltam még ilyent, de hát mi értelme lenne a programban ennek a lehetőségnek, ha nem tudna ilyent?...), nos, meglepődve tapasztaltam, hogy szürke minden szerkesztési lehetőségem. Azannyja!
    :Y
    Mivel beleültettétek a bogarat a fülembe, hogy talán EFI-ről van szó, megnéztem a biost, és bakker, ott tényleg nem az van, hogy LEGACY vagy EFI, hanem LEGACY FIRST vagy EFI FIRST, és ez nem az, amit az ember megszokott.
    :(
    Szerintem hiába választottam a Legacy first értéket, az a nyavalyás Win10 telepítő GPT lemezt csinált, és EFI-boothoz állította be. És ezen a laptop egy kicsit sem akadt fent, megpróbálta a Legacy-t először, nem sikerült, sebaj, gyorsan restartolt, és EFI módrjára simán betöltötte a Windows-t.
    Így utólag tulképp igen, érdekes is, hogy indításnál kétszer jelenik meg a Lenovo logó, és talán ez a magyarázat.
    :U

Mivel át kellett adnom a laptopot, így további próbálkozásokra, vagy EFI-hez való GRUB-ról olvasásra nem maradt idő.
    Nagyon köszi azért a hozzászólásokat!
    :R

Ha lesz még ilyen munkám, hogy egy laptop tutira csak OpenOffice-hoz és Firefox-hoz kell, akkor teszek majd megint Linux-próbát, hátha akkor sikeresebben abszolválom az első ismerkedést.
    :B

• mckay

aktív tag

válasz mckay #52274 üzenetére

de mondjuk ha visszamegyek WIN-féle MBR-re, akkor még mindig editálhatom a Win BCD-fájlját, és bootolhatok úgy is Linuxra, nemde?...
    ;)

• mckay

aktív tag

válasz csixy #52265 üzenetére

efibootmgr ?
    not supported on this system

Szóval nem EFI. Sima MBR. Ez egész biztos, délelőtt telepítettem rá Windowst, a bios-t én állítottam be legacy-ra, és én csináltam mbr-es Windows telepítőt hozzá.
    Mondjuk a kis FAT32-n én is csodálkozom így utólag, de hát a W10 sok mindenre képes...

A GRUB végülis megvan, arra azért jó volt a Grub Customizer csomag, hogy be lehetett rajta pöccinteni, hogy lesz szíves 10mp-re megállni a GRUB-nál. De ettől még nincs ott Win-re bootolás. Amin persze nem csodálkozom, hiszen a bepöccintésnél is látni lehetett, hogy nincs a listában. Sőt, már eleve sejtettem, hogy talán kánya lesz az automatizmussal, mert egyáltalán nem ilyen telepítőkép fogadott, mint vártam ez alapján: [https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-telepitese-masodik-rendszerkent]
    :F

Az a bajom, hogy ha most újra felülírom az MBR-t, akkor ugyan visszakaphatom a délelőtti munkámat, amivel W10-et telepítettem, de elbukom a délutáni munkámat, amikor meg Linux-ot telepítettem.
    :o

De ha nem lesz más megoldás, akkor muszáj lesz visszacsinálni az MBR-t, mert holnap vinnem kell a laptopot a megrendelőnek, a Linux igazándiból csak hab lenne a tortán, egy demonstráció, hogy nincs szükség WIN-re ahhoz, hogy elindítsák a kedvenc Firefox-ukat...
    :P

Ehh, pedig lelkes voltam, hogy jé milyen összeszedett leírások vannak...

• mckay

aktív tag

Sziasztok!

Segítsetek plíz!

Kezdő érdeklődőként töltöttem le Linux Min-et, a KDE-s felülettel.
    Azt olvasni a tutorialokban, hogy csak telepítsem bátran egy külön partícióra a meglévő Windows mellé, és akkor a GRUB-ba kerül majd automatikusan egy menüpont, ami a Windows-ra mutat.
    Nos, ez nem jött össze.
    (Eleve a Live-ra bootolás után nem pont olyan volt minden, mint a tutorialokban, és hát lámaként...)
    És most csak Linuxra bootol.
    Persze a Win partíciók meg vannak még, sértetlenül, csak a lemez végére csináltam swap és linux partíciókat.
    Szóval a lényeg, hogy nincs nagy baj, csak gondolom az MBR-t felül írta GRUB-bal, és csak annyi, hogy ott nincs semmi Win bejegyzés.

Nem estem kétségbe, gugli a barátunk, de
    - amit találtam, az bonyi, nem tudom mit kéne beírni kézzel
    - aztán találtam a Grub Customizer-t, az grafikus a maga nemében, de még ez is azt kérdezi, hogy ha az Új-ra kattintok, hogy Linux vagy Memtest legyen vagy más? És ha más, akkor leszek szíves bepötyögni a kódot...

Mit kéne bepötyögni?

Köszi előre is a segítséget! :R

jah, persze a HDD semmi extra, gondolom ilyen mindenkié, aki Win+Linux kombót próbál:
    /dev/sda1 (ntfs) 0,4GB Helyreállítás
    /dev/sda2 (fat32) 0,1GB
    /dev/sda3 ismeretlen 0,01GB
    /dev/sda4 (ntfs) 220GB
    /dev/sda5 (swap) 4GB
    /dev/sda6 (ext4) 12GB

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés