Hirdetés
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Áprilisban várható az iOS 18.4
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A Nothing Phone (3a), feketén-fehéren
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
gregory91
senior tag
"Nem igazán értem hogy ha mbr-es a partició meg legacy a bios akor ezt miért kellett de így jó úgy néz ki."
Általában akkor "követel efi-t" telepítéskor ha efi módban indítod a live rendszert."Másik: DD-ben csináltam a pendrivot és így sokkal gyorsabban felmásolta a telepitő a fájlokat kb 5x olyan gyorsan mint iso módban.Ezen kicsit meglepődtem.."
Ha felmásolod SSD-re a tartalmát és egy
"sudo grub-install dev/sda" lefuttatsz és úgy telepítesz.
Kimész a mosdóra és mire visszaérsz már végez is(anno win is úgy telepítettem) na akkor fogsz ám meglepődni- de még mennyire. -
Gyick
őstag
Hm.
Most müködik.
Mikor csináltam a particiókat kijött egy üzenet hogy mindeképpen kell egy legalább 300mb-s fat32-es partició /boot/efi csatlakozási ponttal és boot flaggel.Ezt megcsináltam és így elindul.Nem igazán értem hogy ha mbr-es a partició meg legacy a bios akor ezt miért kellett de így jó úgy néz ki.
Másik: DD-ben csináltam a pendrivot és így sokkal gyorsabban felmásolta a telepitő a fájlokat kb 5x olyan gyorsan mint iso módban.Ezen kicsit meglepődtem.. -
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Manjaro-nál most 5.9-es kernel van, szerintem csináld azt, hogy a KDE Neon alól terminálban belépsz a Manjarora, felrakod az új kernelt, majd csinálsz egy sudo update-grub -ot. A téma összefoglalóban megtalálod, hogy hogyan kell belépni egyik disztróból a másikba.
Nem szerencsés rolling disztrót frissítetlenül tartani, az 5.3-as kernel már eléggé régi.
[ Szerkesztve ]
-
samujózsi
senior tag
Meglévőket egyesítenél vagy két üres területet szeretnél egyben látni?
Ha már létező partíciókat szeretnél összehozni egybe, úgy, hogy a szabad helyek összeadódjanak, akkor szerintem(!) nem. Persze lehet, hogy csak én nem haladtam a korral.Ha az üres helyeket szeretnéd felhasználni, akkor például LVM tud ilyet, de azt meg kell tanulni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kubuntu és a KDE Neon is mind ugyanonnan ered, az aktuális Ubuntu LTS-t használja alapnak. Szóval ha az egyik alatt gondja van a netbeansek, akkor valószínűleg a probléma érinti az alap Ubuntut is. Ha nem lehet megnyomni pár gombot az ide-ben, akkor valószínűleg az ide-ben van valami gond. Próbáltál rákeresni erre a problémára?
Esetleg ha terminálból indítod az ide-t, lehet kiír valami hasznos infót arról, hogy mi baja van.A wifi problémára most így nem tudok mit mondani, kevés az infó.
*grub:
igen. Ha esetleg nem lenne a listában telepítés után akkor egy sudo update-grub megoldja.vargalex: olyanhoz még nem volt szerencsém. Hogy mik vannak.
-
Rimuru
veterán
EFI particiot nem kell, a windows mar csinalt.
Manjaro nem tudom hogy mukodik, de Arch alapokbol indulva azt mondom hogy alapertelmezetten az efi particiot hasznalja /boot-nak is. Ez nem biztos hogy jo mivel a particio kicsi csak 100MB (de 1 kernelnek eleg).
A tobbi telepito (ubuntu/mint/stb) jellemzoen normalisan csinalja tehat az EFI partciora csak az kerul aminek tenyleg ott a helye. Termeszetesen kulon /boot csak akkor kell ha szeredned hogy legyen, nem kotelezo ugyan ugy ahogy BIOS-nal se kellett.Kb csak annyiban ter el user szempontbol a telepites EFI/BIOS kozott hogy kell 1 EFI particionak lenni 1 lemezen (tobb EFI particionak nincs ertelme), viszont ezt mar a normalis telepitok tudjak kezelni.
uby: privat ment.
[ Szerkesztve ]
-
kurion
senior tag
# /data on /dev/sdb4 during installation
[S]UUID=[/S]UUID="92C20EEAC20ED301" /data ntfs errors=remount-ro 0 2ennek így jónak kéne lennie nem?
A data mappát létrehoztam a főkönyvtrában, esetleg adjak neki mindenféle jogot? bootnál azt írja hogy "A lemezmeghajtó még nem áll készen, vagy nincs jelen"Gondolom valahol elrontottam
Linux mint a rendszer
Most nézem kétszer van benne az UUID
[ Szerkesztve ]
-
Misi1980
senior tag
Nincs több vinyó a gépben.Ez egy Lenovo u510 ideapad.
lev258:Igen ez UEFI noti.Újratelepítettem a windowst és eltünt a grup.Live CD-vel bootoltam és a boot customizer programmal tettem vissza a grupot.Amikor az ubuntut telepítettem elösszőr akkor is ugyan így előjött a grup és a windows boot menü is.
[ Szerkesztve ]
-
agy73p
senior tag
Szerettem volna én is, de Ubuntu is, Mint is elvérzett nálam, egyszerűen nem kapcsolja ki a szgépet leállításkor. A napokban Minttel is megpróbálkoztam még egyszer, tettem rá (már tudom hogy kell) másik kernelt, állítgattam a grub-customizerben az acpi=off, meg hasonló, amit a neten ezzel kapcsolatban túrtam mindent, de nem jött össze. Azokban a napokban kérdeztem meg, h mi a titka a Mint népszerűségének. Mert nekem is megtetszett már, de sajna nem műkszik teljeskörűen.
Nekem maradt opciónak Manjaro mellé a Fedora és a Suse.
[ Szerkesztve ]
-
IstvánLászló
senior tag
Pillanatnyilag Win-xp-sp3-am van és nemállók át semmi értsem 7-8-10-re.
A fenti véleményem azért ilyen mert amikor megjelent az xp nem volt olcsó árára már nem emlékszem.
A lényeg sok rosszat írnak hogy ez nem működik s.t.b., inkább választom a Linux-ot a jó öreg xpm mellé.
Mindketten már bizonyítottak nálam hogy stabilan működnek, tanulnom kellet hozzá és még szintén tanulnom kell biztosan nem keveset hogy programok kezelése jól menjen.
Üdv!
István -
Lathronos
őstag
Örülök, hogy hasznosnak találod. Ami a francia nyelvet illeti, csak a saját scriptjeiben maradt, azokat már lusta voltam lefordítani. Na de majd a következőnél lefordítom azokat is, ne érje szó a ház elejét.
A csomagoknál nem az a lényeg, hogy a legfrissebb legyen, hanem hogy működjön ahogy kell, gondolom ebben mindannyian egyetértünk. Ha a Voyager debian verziójából készítettem volna remastert, na ott aztán találtál volna őskövületeket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A proci limit adott, mindegy mit raksz rá. Ramot még tudnál bele rakni, meg erősebb procit, de csak akkor érné meg, ha szentimentális vonzódásotok van ehhez a géphez, egyébként igen csak cserére érett.
Egy célirányos Linux disztróval annyival érnél el többet, hogy nem kell tűzfallal meg víruskeresővel kínozni még pluszban a gépet, nem szűnik meg a támogatása és a megfelelő DE-vel a teljes ram fogyasztás is 100MB alatt maradhat.
-
Elnézést kell kérnem, látom már 9 éve is keményen telepítetted a Linuxot, RHEL- en is túl vagy már.
Ez az EDX kurzus is megvolt vagy csak elkeztded?
Ilyen Linuxos előélettel meglepő kérdéseket teszel fel az abszolút kezdők topicjában.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Alapvetően ez az a repó, ami neked kell. Csak én a drivert nem találom benne.
Nyiss egy csomagkezelőt és keress rá.De én továbbra is azt mondom, hogy a nyíltat próbáld. Az alapból a disztró része, telepítés után már használj.
Olyan néha előfordul, hogy nem jól szabályozza a kártyát, de ezt is meg lehet oldani. -
Vladi
nagyúr
-
Claude Leon
senior tag
Mert az rpmfusion repot fel kell venned, nézz utána.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Többnyire csak egyszerűbb progiknál megy, hogy egyből indítod wineval a Win alatt telepített alkalmazást. Ugye Wines regedit, miegymás ilyenkor nem elérhető a proginak, a csak a Wine alatti megfelelője.
Neked telepíteni kell Linuxon a Wowot, van rá Wine [link], és PlayonLinux [link] megoldás is. Szerintem utóbbival próbálkozz először.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!