Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Illesvik
csendes tag
Iberital érdekesség: Rome Espresso volt az ősszel. Nehezen darálta, kicsit darált utána meg üresen zúgott, nem kapta el a szemeket. Elfogyott volt más minden rendben. Most volt sok vendég az ünnepek alatt, szintén Rome volt/van itthon. Megint ugyanaz a a jelenség.
Létezik hogy ezt az egy fajtát nem szereti?Üdv V.
-
And06
aktív tag
válasz killerjohn #33693 üzenetére
szerintem is, mostanában menő a karbaőrlős, és a dózer az első számú főellenség, de szerintem teljesen jó, akinek macerás a csattogtatás még mindig tölcséresre alakithatja.
-
tariattila
veterán
válasz BlacKSouL #33694 üzenetére
jelen...
töredelmesen bevallom... mindig belenyalok a kávéba szűzen, hogy mégis legyen fogalmam.. de meginni nem bírom natúr...
a cukortól és édesítőszerektől tartóztatom magam amennyire lehet...
itt jön képbe a méz... (látom nem csak nekem tűnik alternatívának)
karakteres mézet (pl akác) nem ajánlok de a legtöbb méz is elég intenzív ízvilágú... még egy vegyes virágméz is akár (már amennyiben rendes becsületes, szakmáját és a méheket szerető termelőtől való az a méz... a pancsoltak amúgy is íztelenebbek)
persze az is lehet, hogy pont jól állna valaminek az akác, ilxennel is találkoztam de nem ez a jellemző... (kisérletezős a dolog!)
ami nekem jópár hónapja bevált a saját, közepes (többnyire második reccs előtti) pörköléseimhez az a selyemfű méz!
ez kellemes, nem akarja elnyomni az egyéb savak ízét, nekem szinte még kellemesebbé is teszi azokat...
lehet én vagyok nagyon különc a kávézásomat illetően de nekem sok kisérletezés után ez jött be és nem vagyok hajlandó trendek után menni[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz killerjohn #33693 üzenetére
Én most párhuzamosan használom a két ipari 64-es tárcsásat: a Jolly dózerest és a Magister karba őrlőset, nem tudom egyértelműen azt mondani egyikre vagy másikra hogy na "ez az!". :-) Egyik ezért jó, a másik meg azért, nekem meg amúgy mindkettő jó, mert tudok kompromisszumot kötni mindkettő gyengéjével.
Ha nem szűnik meg a szívás az Iberitallal, megcsinálom nektek, ha arra megyek elhozom. Adok helyette addig egy Ascaso hasonlót. Az tuti jó, újonnan vettem.[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
Kb. 2 éve nem édesítek kávét, de melóban nem a legtökéletesebb a cucc, így néha tejezem+édesítem. Cukorral. De mostanában ilyenolyan okból nem akarnék nagyon cukrot fogyasztani, és felvetődött a köhögős karácsonyi időszakból maradt méz. Az se nagyon sok, csak apró kanállal.
Kérdés: szokta-e valaki rendszeresen mézzel inni a kávét azok közül akik esetleg cukrozzák? És mik a tapasztalatok? Nagyon elviszi az ízt, vagy van amihez pont jó is.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
killerjohn
addikt
válasz ronin s8 #33692 üzenetére
az biztos irodainak jó lesz az IC, de otthonra nem kellene. Hetek óta agyalok, hogy lecserélem a K6-ot karbaőrlősre, mert akkor kevesebb a pangó őrlemény, meg nem kell dózerolni. Hát a francokat. Az IC-ben több a pangó őrlemény, és a karba őrlés miatt mindig áll a konyhapulton a kávé. Szóval marad a K6, megszerettem
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #33672 üzenetére
Nem tudom, mi a baj, de ezért döntöttél jól, amikor annak idején megvetted a Compak-ot.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Ábi
tag
A Lido 2 ről találtam aránylag sokmindent, a Lido E- ről szinte semmit.
A 2-t karcsúnak mondták espressora, amire nekem kéne. Az E, ami az espressora fejlesztődött, szinte ugyan az, mint elődei külsőre.
Te találtál róla valamit?
Az árban barátibb lenne, mert majdnem fele a Pharosnak. -
Ábi
tag
válasz killerjohn #33683 üzenetére
Senior gyakornokként 😆
-
bl4ze
veterán
válasz killerjohn #33683 üzenetére
pedig ez eléggé Iberital gondnak tűnik a leírások alapján.
.:. bl4ze .:.
-
Ábi
tag
válasz killerjohn #33678 üzenetére
Nincs valaki innen, aki közeledben lakik és felugrana hozzád pár kávéra kideríteni a problémát?
-
macskacsa
csendes tag
Helo,
Nem tudja valaki hogy Magyarországon hol lehet kapni Bodum Chambord 4 cup french press kávéfőzőt?
ebayről próbáltam de nincs paypalom, amazonon meg annyi a postaköltség mint a kávéfőző
-
weinmaker
őstag
válasz killerjohn #33672 üzenetére
Ha az a GC amit tőlem vettél, az biztosan nem lehet sz@r, mert én azzal tökéletes kávékat húztam. Ha mégis baj lenne vele, akkor vidd el simihez, mert teljes felújításon esett át, és ő csinálta, biztosan megoldja.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
noss
tag
válasz killerjohn #33672 üzenetére
miért choco madness -t használsz kísérletezésre?
(arra bőven megteszi a tesco finest java sumatra egy ezresért)noss
-
soldier2
őstag
válasz killerjohn #33672 üzenetére
Kb két perc alatt leszeded a külső kést. Majd megnézed, hogy mozog-e a forgó rész. Legalábbis a yeah féle esetnél kb így kezdődött a dolog ha jól emlékszem.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
killerjohn
addikt
na, lehúztam ma 8 kávét, és rettenetesen inkonzisztens.
jelenség:
- darálás közben jár (kileng) a daráló tetején a babtároló
- szemre nem tudom megállapítani, hogy inkonzisztens-e az őrleményOtthon Baby-nél a pumpa bekapcsolása után kb 4-5 másodperccel kezdődik a lefolyás. Itt néha 6, néha 10 másodperc, de végig hallható, ahogy folyik vissza a víz az OPV-ből a víztartályba (babynél nem hallatszik, mert ott egyenesen a vízbe folyik vissza egy kis csövön.
Szóval semmivel sem lettem okosabb, még mindig nem tudom, hogy a daráló-e a szar, vagy a GC...
Most már kezd az agyamra menni, mert kb 2 zacskó choco madness-t csesztem el vele... -
Surda-
őstag
Pascucci Extra Bar Mild -et kaptam ajándékba.
Mintaszerűen jön le,de ahogy nézem baromira túlárazott.
7ezret nem ér 1kg,az tuti.
A benne lévő robuszta nekem nem ízlik, pedig olykor még 100% robi kávékat is iszom."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Wolfy999
tag
Tudtok olyan helyet Budapest belvárosában, ami legalább 9-10ig nyitva van este és jó a forrócsokijuk? Az még külön jó lenne, ha a kávé is jó. :-)
-
mutyi
őstag
Nincs két éves a készülék, állapotát tekintve napi 2-4 kávét készítettek vele.
Igazából még csak elméleti síkon eladó,hiszen ma jeleztem neki,hogy mit lenne érdemes venni, nem tudom hogy mikor veszi meg az új készüléket, így egyenlőre nem is merem jobban kínálni.
Ha tudok bármi részletet,akkor jelezni fogom ha még aktuális.110V-os valszeg, legalábbis szerintem csak a kábel 110-es manapság nem nagyon szokás olyan készüléket gyártani,ami ne kezelné a 110/220-at.
De majd azért utána olvasok/nézek. -
kaligula
tag
Amennyiben érdekel, 30-ig szép és jó használt POD-os gépeket tudok beszerezni. Konkrétan a Blitz espresso 200-as, esetleg 100-as modelljeit ajánlanám (Tecnosystem belső - réz kazán, fém kifolyó stb.) Ha érdekel a dolog, keress fel privátban.
http://rovidkv.reblog.hu/hasznalt-es-jo-olasz-elfogadhato-aron-ukrajnaban-letezikrovidkv.reblog.hu
-
bl4ze
veterán
válasz fragola.6035 #33652 üzenetére
Akkor meg ez is jó vétel lehet, ha reális árban adja - jó kis podos masinák ezek
.:. bl4ze .:.
-
Ábi
tag
válasz fragola.6035 #33652 üzenetére
A kifolyó az műanyagból van?
Cserélhető fémre? -
Gosti
csendes tag
Nem egészen: beállítod az őrleményfinomságot - a Variónál is manuálisan kell ezt megtenni, csak ott van két csúszka, az egyikkel (számjelölés) a "durva", a másikkal (betűjelölés) a finomállítást lehet elvégezn -, és tizedmásodperces lépésben hozzáállítod az őrlési időt (pl: 1 adag: 8sec; 2 adag: 15, 5sec). Innentől érvényes, amit az előbb írtam.
Az igazsághoz tartozik, hogy még a legdrágább őrlők sem adagolnak halálpontosan, 0,3 - 0,5g eltérés simán mutatkozhat az egymás után mért porcióknál - de ugyanez érvényes a hagyományos (őrleménytárolós; "pofozós") rendszerű őrlőkre is!yeahhh
-
vendingo
veterán
Én olyanról nem tudok, ami grammra pontosan karba darál. Ezek időre programozhatóak.
Az én darálómon 3 időprogramot lehet beállítani, de valahogy soha nem sikerül eltalálni a szükséges mennyiséget, ezért vagy rá kell nyomnom egy kicsit, vagy kiszórni a kosárból...
Szerintem az a legjobb, ami addig darál, amíg nyomod a kart a kapcsolónak, vagy amivel tudsz viszonylag pontos adagokat darálni.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
mutyi
őstag
A barátomnak ajánlok gépet meg őrlőt.
A gépnek QuickMill Silvano vagy Breville 900xl lesz, az őrlőben meg a Variot ajánlottam, bár ott úgy tudtam,hogy nem lehet a mennyiséget beállítani,csak digitálisa vezérleni az őrlés finomságát,de ezek szerint tévedtem.Ha jól értem akkor ezeknél az általad ajánlottaknál úgy működik, hogy 2-3 értéket el tud menteni és annak megfelelően darál mindig ugyanannyi mennyiséget?
-
Gosti
csendes tag
Az "on demand" (karba őrlős) darálók között már az egyszerűbbeknél (Iberital) is van állítható időkapcsoló, de itt még csak egy fix adagot (mondjuk: 11sec = 9g) tudsz beállítani. A komolyabbaknál - otthoni, megfizethető kategóriában pl. Mahlkönig Vario, Mazzer Mini Electronic, Fiorenzato F4 Nano - már két (három), egymástól független beállításra van lehetőség. Persze, adott őrlésfinomság mellett, hiszen ha nem változtatod az (őrlési) időt, de pl. durvítod az őrleményt, akkor több, ha finomítod, kevesebb őrleményt ad majd ki a daráló!
yeahhh
-
Ábi
tag
válasz mester6 #33643 üzenetére
Úgy olvastam, hogy ez a gép csere darab, mert az első nem volt képes produkálni a 9 bart, csak 3-t 1 év után.
Ez nem túl bíztató. 😒
Gondolom ezért adja el 2 évesen gari lejárta előtt.
Néha már meginognék, de ilyeneket látva inkább pancsolok egy kicsit a rotos Bricolettaval még 5-10 évig gond nélkül, gyönyörködve benne és élvezve minden kortyot, míg a rézmérgezés el nem választ. 😂 -
mutyi
őstag
Milyen Breville-t akarsz? Van típus?
Új vagy használt?A többiektől azt kérdezném, hogy a Mahlkoenig vagy egyéb minőségi darálóban van-e olyan,amelyiken be lehet állítani grammra pontosan hogy mennyit szeretnék darálni és azt a portafilterbe bele is darálja?
Légyszi ajánljatok már 1-2 ilyen típust. -
mufi
senior tag
Breville gépet nem tudtok normális árban?
https://www.instagram.com/the_parfumeour/profilecard/?igsh=MXVibW0wb29vb2x6ZQ==
-
Upo
addikt
EZ vajon miféle jószág??
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
Zewa
senior tag
Sziasztok!
Irodába szeretnék egy olcsó (30k) de relatíve finom kávét készítő masinát, havi 80-100 csészéhez.
Tudom, ez a kettő kizáró fogalom de a munkahelyi instant kávé után szinte bármi megváltás lenne. Az alábbi lehetőségek kínálkoznak; hagyományos kávéfőző+kézi daráló (tudom ez lenne a legjobb de kicsit macerás lenne minden főzés előtt frissen darálni a kv-t). ESE POD, automata kávéfőző. A szűkös keret miatt a használt gépek fele húzok. Haladó szintű elektrotechnikai ismeretekkel rendelkezem, így ha javítani kell a gépet akkor nem jelent különösebb problémát, ahogy a rézforrasztás sem gond. Melyek azok a típusok amelyeket szóba jöhetnek? Használt gép vásárlása miatt jó lenne ha akadna hozzá bőven alkatrész. Egy esetleges használatba vétel előtti felújítás is belefér.Itthon egy Philips Saeco HD8743 -t használunk és teljesen elégedett vagyok vele. A nagymamám Bialetti Brikka-t használ azzal már teljesen kibékülnék de sajnos nincs tűzhely. Tudom, itthon nagy tömegek skandálják a "vegyél Szarvasi me' az jó" szöveget de én köszönöm, inkább kihagynám. (darálhattam én finomabbra, durvábbra a kávét és ki próbáltam elég sok félét de soha nem volt az igazi)
"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
celf
őstag
-
noss
tag
-
Illesvik
csendes tag
Üdv!
Expolygonos gyantapatronba a cseréhez ez is jó gondolom: [link]
Nincs kedvem oda mos kimenni.
Üdv V.
-
killerjohn
addikt
köszi! ma azt riportolták a kollegák az irodából, hogy teljesen jók lettek a húzások, kivéve egyet, de abban valószínűleg kevés volt az őrlemény. Remélem, hogy a tegnapi kilengés csak valami furcsa anomália volt. Holnap már bent leszek, és megtesztelem saját kezűleg, korrekt (egyenletes) mennyiségű őrleménnyel, és meglátjuk, hogy mi lesz az eredmény. Ha gáz, akkor pénteken haza hozom a darálót, szétszedem, és megpróbálom megfixelni...
-
Gosti
csendes tag
válasz killerjohn #33624 üzenetére
Látom, Paljoc belinkelt egy kis segítséget - itt a teljes történet:[link]
yeahhh
-
killerjohn
addikt
úristen, tényleg traubiszóda!!!
-
meander
tag
válasz meander #33628 üzenetére
Mi a véleményetek egyébként arról, hogy mekkora terület maradjon a tamperelt kávé felülete és a felsőszűrő között? Itt kicsit furcsának hat, hogy a bejövő víz "szétcsapja" a pogácsa tetejét. Másrészről viszont a vízterítés nem tud érvényesülni ha túl közel van, pl. hozzáér. Olaszpresszo.hu emlékeim szerint azt írja, hogy akkor jó, ha visszavéve a kart finoman látszódik a pogácsa tetején a felsőszűrő mintája, de ez a fentiek miatt nekem nem tűnik jó ötletnek?
Mi a véleményetek? -
meander
tag
Belefutottam egy videóba, amin átlátszó szűrő tartóval főzik a kávét. Láttatok már ilyet? Szerintem baromi jó....
[link] -
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #33610 üzenetére
Tartiatti adott egy ötletet. A kölök ipari mennyiségben használ színes ceruzát, ennek kb egy tampernyélnyi része kuka, mert nem tudja megfogni Szóval ha nyersanyag utanpótlás kell, új Creminát beszámítok
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
tariattila
veterán
válasz Kávé Kálmán #33610 üzenetére
Bekezdted az új évet rendesen !
na figyelj! most elsétálok a postára a Belardi magokért... utána kifosztom a gyerekek színesceruzakészletét!
-
bl4ze
veterán
válasz killerjohn #33624 üzenetére
paljoc linkelt yeahhh által leírtakat, ott minden le van írva úgy tudom.
ennél többet sem Ő, sem én nem tudunk.az indexen fel tudod vele venni a kapcsolatot, ha szükséges, de paljoc mintha kikereste volna neked a leírásait, fotókkal dokumentált volt az rémlik.
.:. bl4ze .:.
-
nemethsza
tag
válasz killerjohn #33622 üzenetére
Nálam biztos, hogy nem. Megvettem, betettem a pultra, használtam, eladtam.
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
bl4ze
veterán
válasz killerjohn #33619 üzenetére
Ez pedig gyanítom a paljoc által felvetett, és yeahhh kolléga által is ismertetett probléma lesz.
Nem újkeletű dolog, Nekem is volt Iberitalom, rémlik a sztori..:. bl4ze .:.
-
killerjohn
addikt
-
Balus
tag
válasz killerjohn #33615 üzenetére
Az, hogy egymás után 2 teljesen más eredményt ad, a 4 g pangó örleményt figyelembe véve teljesen normális lehet. Egyszerűen ki lehet zárni, hogy ez-e a probléma. Mérlegeld a őrölt kávé súlyát.
Én egy kiskanál végével kapartam ki és rá-rá indítottam. -
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #33616 üzenetére
Akkor is te (ti) csináltátok először. A Ceruzák közti kis réseket gondolom valamilyen ragasztó tölti ki.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
Az ötlet távolról sem saját, de tampernyelet még nem hegyeztek eddig ceruzából. Pedig elég kézenfekvő :-).
-
killerjohn
addikt
válasz nemethsza #33613 üzenetére
lehet, hogy az lesz, hogy hétvégére hazahozom az irodából, és megnézem, hogy a GB-vel is ezt csinálja-e. Elég könnyű leszt, mert a K6 99.99% konzisztenciával őröl, tehát azonnal észreveszek minden kilengést (pláne azt, amit most az irodában tapasztalunk, ami enyhénszólva dúrva. Egyszer 60 ml, egyszer 150 ml jön le 25 mp alatt.) Na mindegy, holnap nem leszek bent, csak a kollegák, majd megírják hogy mit tapasztaltak. Szerdán megtesztelem én is mégegyszer.
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #33610 üzenetére
Nem tudtam elképzelni a ceruza minek kell. Eszem megáll. Gratula.
Parci: nekem tetszik a felirat, a naked portafilterre még fizettem is érte .
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
nemethsza
tag
válasz killerjohn #33592 üzenetére
killerjohn-ék ibije tőlem van. Kb. fél évig használtam, mindig egy duplányit őröltem vele, soha nem volt több bab a tartályban. Nem csinált ilyet
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #33610 üzenetére
tényleg zsivány lett
(csak azokat a szörnyű naked feliratokat tudnám feledni, bár sejtem, hogy a filmhez kellettek)
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
killerjohn
addikt
válasz Kávé Kálmán #33610 üzenetére
bankszámlaszámot küldjél kérlek, árat, és már mondom is a postázási címet. csak hogy finoman fogalmazzak
-
Kávé Kálmán
tag
KORHATÁROS!
TAMPERPORNÓ
most jön a lakkpolírlakkpolírlakkpolír fejezet ...
-
paljoc
tag
válasz killerjohn #33605 üzenetére
Nekem már csak ködös emlékeim voltak erről, de az tuti hogy szét kellett szednem anno hogy lássam azt a helyén nem passzentosan álló bronzcsapágyat, kívülről, kést nézegetve meg mozgatva semmit se tapasztaltam. De ok, ha jó akkor jó, csak azért írtam lehetséges okként, mert halál pontosan ugyanez volt a jelenség, jó csapolás, aztán átzubog, aztán befullad, aztán megint jó és teljesen hektikusan adta elő eme színjátékot, ugyanazon kávéval, ugyanazon beállításon. Kíváncsi leszek nálad mi lesz a baj!?
-
And06
aktív tag
válasz killerjohn #33605 üzenetére
ha kikotrod a garatot minden őrlés után, meg párszor ráinditasz, akkor csak 2g pangó őrlemény lesz benne a kések körül, az viszont csak porszivózással tüntethető el, ergo kb 2gramm pangó őrlemény van a "forgásban"
-
zolnagy
őstag
1.
2. sztem is hülyeség. Én is csináltam vele kevesebb vízzel és többel is. Pont azt hozta, amit vártam. Azaz kevesebb vízzel töményebb ital. Mondjuk ekkor finomabbra is őröltem. Épp az a jó benne, hogy a saját ízlésed szerint alakítod a mennyiséget, finomságot, hőfokot. Ezzel is el lehet játszani.
3. Sztem ez is változó, ki mennyi ideig hagyja ázni. Én egységesen 2 percet várok vele.
4. Na ez totál változó. Kinek mi. Én sokáig 14 g körül csináltam 1,5 dl-re. De egyszer ittam a Zalaegerszegi Kávélaborban az enyémhez képest jóval hígabb verziót és azt kell, mondjam úgy jobb volt. Akkor már a más filteres módoknál tapasztalt teaszerűen átlátszó volt a kávé és sztem nagyon finom gyümölcsös.
5. Én 85 fokon szoktam, Kávélaborban is ennyire állítják a hőfokot, úgy rémlik, de ez megintcsak egyéni izlés kérdése és ugye a kávé fajtájától is függ. Itt is más hőt kívánnak az egyes kávék, mint eszpresszónál. 65 azért nagyon kevés sztem.Szóval legalább annyi változó van, mint espressonál, vagy talán több. Kísérletezni kell.
-
killerjohn
addikt
válasz paljoc #33602 üzenetére
köszönöm, de az a gond, hogy nem kotyog bekapcsoltam üresjáratban, belenéztem felülről, és tökéletesen szimmetrikusan forog. Óvatosan rátettem az újjam a tengelyre felülről (hogy az ujjam azért megmaradjon), és minden irányba megpróbáltam megmozgatni, de nem ment (értsd: jónak tűnik).
(#33603) Balus: de maradt, csakhogy ugyanolyan kávéból, ugyanolyan beállítással, 2 perccel korábbanról...
(#33604) vendingo: az iberitalban 4 gr pangó őrlemény van? az dúrva, annyi szerintem még a K6-ban sem marad, pedig az egy hegy méretű dózeres ipari őrlő...
[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
válasz killerjohn #33600 üzenetére
Szívem szerint én is mindig frissen pakolnám a darálóba a kávét, de nem lehetséges így a használata, a 4g pangó őrlemény meg a másik bánatom
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Balus
tag
válasz killerjohn #33597 üzenetére
Nem marad a garatban örlemény? Az is okozhatja, ha +/- 1-2 gramm jön ki belőle. Én anno az említett hibajelenséggel nem találkoztam.
-
paljoc
tag
válasz killerjohn #33597 üzenetére
Ha nem az adagonkénti őrlés az ok /én ilyen extrém elmászást amiatt nem tapasztaltam/, akkor ezt a két hsz-t olvasd el:
iberitalhiba2
iberitalhiba1 -
celf
őstag
megint aeropressel és úgy általában kávéfőzéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
1: miért nedvesítik át előre a papírfiltert? hogy odatapadjon az kupakhoz?
2: ma megkérdeztem egy baristát az egyik újhullámos kávézóban, hogy szerinte mi a legkissebb mennyiség, amit AP-vel még el lehet készíteni, és azt mondta 2dl. szerintem ez úgy ahogy van hülyeség. de javítjsatok ki, ha tévedek. én kb. 8-9cl-t simán csinálok úgy, hogy jól extraktálódik a kávé.
3. ha a szemcseméret nagyobb, kb. mennyivel dobja meg a főzési időt?
4. 17g kávé a "standard" egy személyes adag?
5. most akkor tényleg, hány fokon kéne főzni a kávét. AP használatija 85 fokot mond, baristák 91-92 fokot mondanak. Olvasni olyat, aki 65 fok felett nem is főz mert keserű lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest