Hirdetés
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- OnePlus 15 - van plusz energia
- CES 2026: Érintőceruzát támogató komolyabb Motorola várható
- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bl4ze
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ez naked-ben toltad, vagy miért van ennyire össze vissza sprickolva a csésze ?

-
killerjohn
addikt
Ha a melóban a GC + IC jobb crema-t ad (olajosabb lesz) ugyanabból a Choco Madness-ből, mint otthon a GB + K6, akkor milyen irányban induljak el?
-
adriankoooo
senior tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
-
adriankoooo
senior tag
Nem tudom, Simit kéne megkérdezni.
Ha 96-on húznám, csak egy ihatatlan égett löttyöt kapnék (kezdetben így is volt, mert nem tudtam belőni a hőmérsékletet). Pl. a Kilimanjaronál ez a felső határ (nálam), itt ott egy picit már megkapta a cremat a hő, de ez csak jól áll neki. Előmelegített pohárba csapolok (ez fontos), nem szok hideg lenni az ital.
Simi is kb. ezeket a hőmérsékletet mondta nekem, ha jól emlékszem. Simi, nyilatkozz!

-
mutyi
senior tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Nekem Twinem van, bár nekem Fragola pidelte, de nem hinném,hogy nagy különbségek lehetnek.
Szóval nekem fura ez a hőfok dolog, mivel nálam most a legtöbb kávé 96 fokon hozza a finom ízeket.
Ha nem kellően előmelegített a csésze, akkor még így is néha picit a határon van a kávé hőfoka, mi lenne ha egy 8-10 fokkal készíteném alacsonyabb hőfokon.Szóval nekem fura,hogy 82-86 fokon miért olyan jó a kávé. Nem langyos?
Ráadásul azt vettem észre,hogy 92 fok körül már nem olyan szép a lefolyása, cremaja sem,mint 96 körül.Vélemények?
-
kaligula
tag
[ Módosította: radi8tor ]
-
Upo
addikt
Én is tudok, amit még egyszerűbb, és ez már egészen más súlycsoport...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egy mozdulat, és utána full kisöpörhető. -
hifis50
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Még nem tudom, a Combatban alkalmazott külső kés forgatás életképes-e, de ha már a takaríthatóság ilyen hosszasan szóba került, azt mondhatom, hogy ennek a megoldásnak egyenlőre ez az egyetlen kézzelfogható előnye. Ebben az elrendezésben semmi nincs a kések alatt - fölött, így annyira hozzáférhetőek, hogy egy ecsettel pár másodperc alatt valódi 0-ra takaríthatóak. De ehez is az kell, hogy a résméretet maximumra állítsam a két kés között, mert csak így tud átbújni az ecset. Vagyis a presszós beállítás pár százados réséből a direkt ecsetes tunkolás sem szed ki mindent. A nagy Robur késeknél kb. 0,3g-nyi szorul be, ez súlyra kevés, de szemre azért nem annyira. Ez pl. tuti benne lesz a következő adagban. Tehát esély sincs valódi maradék nélkül takarítani, ha nem férek közvetlenül a késekhez, és nem tudom őket valamennyire eltávolítani egymástól. (Egyébként van egy daráló, ami kinyitható a késeknél mint egy könyv. Ez pl. ügyes megoldás erre a problémára. https://www.youtube.com/watch?v=twg0ONVAbd8 )
[ Módosította: radi8tor ]
-
ha ízben lenne különbség a varázscsepp miatt, akkor minden csúcs kávézóban azt látnánk, hogy hozzák a pipettát

a valóság ezzel szemben az, hogy nem hozzák. ott persze nem is gond a pangó őrlemény kérdése, így szerintem mostanra végre száműzhetjük az ezotériát az egyenletből és kimondhatjuk, hogy daráló, kávé és helyzet függvényében ezen változtathat, ami pedig számíthat.
uff

(ezt persze nem a te hsz-edre írtam válaszul, csak az volt kéznél a témában
) -
Kávé Kálmán
tag
Ja, még valami.
Amit és ahonnan idéztem az nem Németország. Az ott a német kávéfórum. Németország legmegveszekedtebb kávébolondjaival. Egy tematizált, kereshető óriási ismeretanyag. Nem több, nem kevesebb. Meg lennél lepve, milyen dolgokat szednek szét ízekre, ha olvasnád és nem hamis sztereotípiákkal dobálóznál (a németek nem értenek a kávéhoz).
Kikereshető ue. minden bizonnyal pár perc alatt a home-barista-rol, a coffeegeek-rol, vagy a coffesnobs-ról (ausztrál) is (csak, hogy a legnagyobbak meg legyenek nevezve).
-
W78
csendes tag
kipróbáltam én is a "3 csepp" szabályt.
Tapasztalatok:
mennyiségben nem volt különbség, talán csak az a 3 csepp.
ízben és lefolyásban sem, mondjuk a tamperolás erősségét nem tudtam mérni.
Amiben viszont volt eltérés, az a tisztaság. Nem kellett annyit ecsetelnem az őrlő tisztításakor.
Természetesen egy próba nem próba... -
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
inkább arról lehet szó, hogy van, akit kifejezetten foglalkoztatnak az efféle tesztek és vannak, akiket nem. igazság nincs, csak eltérő érdeklődés.
én már annak is örülnék, ha nem szédülnék végre, elmúlna a fül- és orrgyulladásom és kívánnám a kávét

-
Kávé Kálmán
tag
"szóval engedtessék meg, hogy a saját gépeimet jobban ismerjem mint ők, főleg ha kisérleteztem vele. az meg hogy a kávéról nem pont németország jut eszembe először, lehet hogy másnak sem."
Szerinted nem a saját gépeiket tesztelték? Szerinted Magyarországról a kávéra asszociálnak világszerte?
Kitaláltak egy egységes módszert közösen, végigmentek az őrlőkön metodikusan és gyűjtötték az adatokat és hasonlítgatták, ha volt elég hozzászóló az adott őrlőhöz átlagolták őket. Szerintem ez elég egyszerű és meglehetősen objektív módszer. Legalábbis nem tudok jobbat. Ott van merítés és darabszám, ami alapján ezt meg lehet csinálni.
Cseppentés nélkül a HG-1-ban bizonyos páratartalom/időjárás mellett 1g-ot elérő/meghaladó őrlemény marad. És ezt nem fáj bevallani. A Mahlgut ue pepitában :-).
-
And06
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
szerintem többfelé lehet bontani a pangó őrlemény témát. mint a fogyasztói társadalom rendes tagja, lehet mondani, hogy 10g ragad bele X őrlőbe, és várni a csodát, az új gépet +1k euroér. Vagy, kicsit gondolkodva, kiismerve a gépet 2 másodperc befektetése árán le lehet redukálni 2 gramm alá.
továbbá nem mindegy, hogy hol ragad meg az őrlemény, pl az iberitalnál egyszerüen nem lehet addig pofozni, hogy ne maradjon egy kicsi a holnapi kávéhoz is. mig egy mazzernél ami beragad az első őrlésnél, az takaritásig nem jön ki onnan, igy kb mind1 is, hogy beragadt-e vagy sem.
szóval engedtessék meg, hogy a saját gépeimet jobban ismerjem mint ők, főleg ha kisérleteztem vele. az meg hogy a kávéról nem pont németország jut eszembe először, lehet hogy másnak sem.
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
nagyon mást nincs is fejleszteni az őrlőkön és helyes, ha ezen javítanak, az ideális az, ha nem marad benne "semmi". nyilván egy kényszerpraktika, hogy az ember bent hagyja a dzsuvát.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
meander
üzenetére
Bocs, de nem fer bele, h leforditsam a modszertant, hogyan mertek egysegesen tobbek a fenti ertekeket. A pango orlemeny fogalma szerintem eleg egyertelmu. De itt nem mindenki ua-t erti alatta. Az az orlemeny, ami egy ures orloben "elveszik"/bentmarad minden "trukkozes" nelkul az "elso orles" soran. Ebbol van, amit kitol a kovetkezo adag es van ami bentmarad "forever". Na, ugy gondolnam ez utobbi a brocken (ez is valhat zavarova/gusztustalanna). A tema szerintem erdekes, fontos. Ezt a orlogyartok is igy latjak ugyanis pont ezen a teren tortentek bizonyos gyartoknal a legnagyobb erdemi fejlesztesek. "Hulyegyerekeknek" nevezni (meg ha kozvetve is) a kaffee-netz parezres tagsaganak ezzel a temaval foglalkozo tagjait, kicsit elhamarkodottnak/szerenytelennek tartom :-).
-
meander
tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Simi, kell foglalkozni ezzel az üggyel? Az enyém is túlmegy 5 fokot. Ha igen, akkor átküldöd nekem is a pü-t? Köszi
-
BlacKSouL
addikt
Van még olyan hülye rajtam kívül aki néha elrágcsál 1-2 szem babot?
(Tanzániából származó németországban élő sötétbőrű exmunkatársam/ismerősöm mesélte, hogy gyerekkorukban a nagyapjuknál ették titokban a friss érett kávét. De gondolom nem a kavicskemény babot, hanem a gyümölcsöt. Kérdeztem finom-e, azt mondta inkább érdekes
) -
killerjohn
addikt
- Compak K6: 9,6 g (2,2 g Brocken)
Nem biztos hogy értem, hogy mi a két szám. A 9,6 talán az, hogy mennyi marad benne, ha nem nyúlok hozzá, a 2,2 pedig seprés vagy ütögetés után. Csakhogy a K6-ot nem igazán lehet ütögetni, viszont seprés után nem hiszem hogy benne maradna 2,2 g... Szóval valami itt nem stimmel.
Én reggelente kb 10-15 szem kávét bedobok a K6-ba, ledarálom, és ami kiesik a dózerbe (pangó vacak), azt dobom a kukába, és utána őrlöm a többit.
-
vendingo
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Az én darálóm egész jól teljesít: 7.5g
Gyakorlatban ez inkább 4-5g. Ezt még pofozgatni se lehet, mert max a kezem fájdul meg a ~20 kilós súlya miatt, söprögetni se lehet a garatot, mert műanyag rögmentesítő fogak vannak benne.
Ez a brocken(törmelék) mit takar? Csak a caedo és a mythos után nincs ilyen. -
-
soldier2
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Ha 20g pangó örleményt tol előre a friss, akkor is annyi jön ki mint amennyi bemegy. Ez így nem bizonyít semmit. A Luxnál simán bent ragadt 5g (5-6g, és kb ennyi van a táblázatban is) ha babot tartottam a tartályban. Ilyenkor ugye a ráindítás és a többi trükk nem játszik. Az adott értékek is vsz erre vonatkoznak. Pofozással, ráindítással, garatsepréssel persze a legtöbb darálóból kiimádkozható a pangó örlemény jó része adagonkénti betöltés esetén. Az Imat pl az 5g-ból négyet lazán kiadott, de meg kellett dolgozni érte.
-
Peti...(16v)
tag
+1
Amikor elkezdtem használni a Minit, számtalanszor mértem a babokat és az őrleményt, és mindig 1-2 tized grammon belül volt az eltérés.
Persze ehhez őrlés után kell egy garatseprés (rács kiszedve), majd egy ráindítás, közben a tartály helyett használt vakszűrővel pumpálok is egy kis levegőt, majd még egy seprés. -
And06
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
én is kimértem és a jollyba teljes kitakaritás után sem ragad bele 2g, és az is a felső késtartóra megy fel, ahonnan többé nem jön ki.
még annyit, a garatot 1 mozdulat kisöpörni, nekem megéri, hogy ne a tegnapi (reggeli) kávét igyam.
u.i.: kikerestem az iberitalt is, olyanom is volt, valóban sok ragadt bele, de nem 7,3g.
ez a cikk igy mitsem ér, két mozdulattal minimalizálható/töredékére csökkenthető a bentragadó őrlemény. persze akkor nincs miről irni.
-
soldier2
őstag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
A zárójelben lévők számok mit takarnak? Feltűnt, hogy lényegesen kisebbek mint az első, de nem tudok rájönni minimális német tudás híjján.
"Persze mindig előkerülnek "ilyen-olyan" adatok - a kedvenceim azok, melyek 1g alatt maradnak, azoknál rögtön tudom, hogy nem valósak." - azért ezzel ma már óvatosan. Van néhány daráló ami garat híjján valóban egy gramm alatt tart vissza

-
Ábi
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Kösz a megosztást!
Jó látni, hogy valaki ilyen precízen kimérte.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
soldier2
üzenetére
Német alapossággal elvégzett összehasonlítás pangó őrlemény témakörben:
http://www.kaffee-netz.de/threads/sammelthread-totraum-muehlen.75809/
Mindenki megkeresgélheti a sajátját. Van egy bézik Baratza-m (Encore) odahaza (úgy hívják a Mahlköniget odaát), a legjobb exbarátnő nem szeret őrléssel "testedzeni" :-(. Gyengéd pofozással, erősen megdöntött pozícióban min. 2g-ot szoktam kirázogatni belőle (befújás nélkül). Lapoctörés után gyakran ráfanyalodtam. Ő ezt a gyakorlatot se végzi el persze, csak gombot nyom. Az ember persze ne legyen telhetetlen....
"Natürlich gibt es immer mal "irgendwelche" Angaben - meine liebsten sind die, die unter 1 g liegen, denn da weiß ich sicher, dass sie nicht stimmen können."
Fordítás: "Persze mindig előkerülnek "ilyen-olyan" adatok - a kedvenceim azok, melyek 1g alatt maradnak, azoknál rögtön tudom, hogy nem valósak."
Ahol garat van, ott pangó őrlemény is van. Törvényszerű. Vitatni persze lehet törvényszerűségeket is.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Lassan 2 hete nyílt egy új biokávézó Budapesten: Born 2 Bio
Király utca - Kertész utca sarkán.
Biobolt is van benne, amolyan öszvér hely.Kétféle pörkölésű kávét tartanak + koffeinmentes.
Vannak saját készítésű magtejek is (mandulatej kevés kókuszdióval) és a sütik is cukormentesek. -
-
Ábi
tag
Ahogy írtam, a lefolyás változása okozta az ízbeli különbséget, nem konkrétan a csepp víz.
A lényeg a statikusság csökkentése.Mikor szedted szét utoljára a Variot?
A lapátok körül sincs beragadt őrlemény?
Nekem takarítás után rögtön benyel pár grammot, utána állandósul 0-0.5 g között a pangó. Az első adag kitölti a kritikus helyeket, ahová be is ragad. -
And06
aktív tag
reggel őrölném a kávét, de a jolly nem indul! tegnap délután még semmi baja sem volt. kitekertem a felső kést, de úgy sem indul, kézzel sem tudom megforgatni az alsó kést. ez mi lehet? tudnátok segiteni, hogy mit csináljak?
-
soldier2
őstag
RDT - Ross Droplet Technique
Motoros darálóknál lényegesen csökkent a jelentősége, a magasabb fordulaton pörgő kések jelentős légáramlatot is generálnak, illetve a centrifugális erő is lepörgeti a kávét a késekről. A kézi daráló kb 60-70 ford/perces tempóje nyilván ehhez elégtelen. Ráadásul kávéja is válogatja, és a levegő páratartalmától is függ. Vol olyan kávém (bejáratáshoz használt Bellarom), hogy fürtökben lógott a darált kávé a HG-One minden belső részéről (kések, tölcsér stb), míg ugyanakkor egy másik világosabb pörkölésű bab közel nem viselkedett ennyire rosszul. 2-3 csepp víz a bellarom esetében is megszüntette a tapadást, szép tiszta maradt minden darálás után. Sajnos nem vagyok otthon, így saját kép nem lesz egyelőre, de home-baristán akad bőven.

Akit bővebben érdekel a téma: [link] - íz változásról nem olvastam, de még nem értem a végére. Ha viszont túlzásba visszük (kézi darálónál legalábbis) megnő az őrléshez szükséges idő (nem kapja el a kés a babokat, csak ugrálnak a kések felett), HG-1-nál leírtak már 130 tekerést is 18g-hoz, ez pár cseppel lement 35 fordulatra (titán borítású késsel). Nálam az eredeti Mazzer késsel 16g=16 fordulat, de ehhez már kell némi erő (asszonynak már nem megy)

-
bl4ze
veterán
válasz
Deadzone41
üzenetére
Vario-ban pangó őrlemény alig van, szinte nulla.
-
bl4ze
veterán
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Én reggel kipróbáltam: 9.5-10 gramm bab egy szimplához LM szűrőbe. A gőzcsap alá tettem a shot-os pohárban a babokat éppen picit megnyitottam 1-2 csepp ment rá + némi gőz. (a gőzcsap nem volt kinyitva)
Őrlés rendben megvolt, de a shot-os pohárra nagyon feltapadt az őrlemény, ez korábban nem volt + a tamperre is ragadt az őrlemény.
A lefolyás csúnyább lett, ízben nem vettem észre változást.
Szóval eddig nem győzött meg a cseppentés, sőőőt. Kipróbálom majd nem gőzcső verzióval, hanem tényleg 1 csepp víz a babokra.....
-
BlacKSouL
addikt
Cseppentettetek ma már?
-
Szyszko
tag
Srácok, van valaki aki tudja, hogy ennek a REX 100-as pidnek a menüjében az állítási lehetőségek mit állítanak? 5-6 fokkal túlmegy a hőmérséklet, és szeretném belőni, de csak úgy vaktában nem kezdeném el állogatni.
-
ronin s8
senior tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Ahogy leírod, kedvem lenne odamenni, pedig Pozsony nem a szívem csücske.

-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
ha vki Pozsonyban jár: érdemes!

ittam egy fergeteges ristretto-t Musetti Gold Cuvé-ból (Cuba Libre - szivarszalon)
egy szintén kiváló duplát egy helyi (komáromi) pörkölő Brazil Blue Diamond-jából (Urban Bistro)
a hölgytársaságom meg nagyon finom forrócsokit kapott, szép latte-art rozettával, ill a másik Urban-ban, csini kis kappát!
nekem perpill ez volt a két hájlájt... ill szintén a fennebb említett pörkölőtől hoztam az úti szetthez is filternek valót!
Nicaragua LaTormenta; amiből Mizudashi (természetesen cs a filtert hoztam el!
), ill AeroPress készül (próbálgatom a 35 mikronos IMS fémszűrőt...) szintén új beszerzés a Rhino őrlő, nekem eddig bejön! (az EspressoEmabassy-ban SOKKAL olcsóbb! - 12,5k, míg a Barista szaküzletben 15,9k) mindennapi használatra sztem nem az igazi, meg aztán ki akarja MINDENNAP tekergetni...
de útinak, brikkához, ap-hez sztem egész jó!arra gondoltam, h 'úti cold-brew'-ként működhetne simán az őrlemény direktben ázik pl egy befőttesüvegben, és utána AP-n átszűrni! mit gondoltok?
ma még 4 helyre biztosan megyek!
(és sztem beverek még1 Musettit, mer útbaesik!
)
Mono
Moje (ha végül mégse zárt be...)
MadDrop
a harmadik Urban
Brew Bar Café -
whbear
őstag
És erről vélemény:
Mitaca 1 PlusMelyiket inkább?
Azt már eldöntöttem, egyelőre podos gépet veszek. Szívesen fogadok tanácsokat és e.s.e. pod beszerzési helyeket. A kavebolt.net-et találtam eddig.
-
whbear
őstag
Erről mi a véleményetek? Pár éve 850 dolcsiért adták a sznoboknak.
Brunopasso PD-1 -
válasz
Xabi78
üzenetére
a "wdt", de hívjuk inkább úgy, hogy az őrlemény egyenletes eloszlatása és síkba hozása abszolút fontos. ebben semmi sámánizmus nincs, ha össze-vissza áll a szűrőben és van, ahol kétszer annyi őrleményt nyomsz össze a végső magasságára, mint máshol, nem csoda, ha a víz a könnyebb részen át tör utat magának. a pogi fele ki sem oldódik normálisan.
-
Xabi78
aktív tag
Én a WDTnél is fogtam a fejem, hogy nemár, hogy egyesek itt marháskodnak. Aztán kipróbáltam... Azóta csinálom.
Tény, hogy egy jobb daráló beszerzése egyszerűbb megoldás lenne, de egyelőre nem fér bele a családi költségvetésbe. Úgyhogy holnaptól majd vizezek is (pláne, hogy megtudtam, remek rövidítés is dukál hozzá, így egyből tudományosabb - RDT). Mondjuk amióta ráálltam a tejgőzölésre, és az asszony is csillogó szemmel fogyasztja el a napi koffeinadagot egyre jobban sikerülő kapu formájában, azóta nem komplett idiótának, csak kedves bolondnak néz a sok hókuszpókuszommal... -
bacskait
tag
Az iberital-om tengelye így mozog:
https://youtu.be/3Xg-hq6b4a0
Szedhetem szét és ragaszthatom én is a perselyt vagy ez normális lenne? -
Ábi
tag
Őrlemény minőségről, szemcseméretről csak találgattam, mint ok.
Amit tapasztaltam, hogy Nepál Mt. Everest, Palkó Blendnél azonos in-outputnál szárazon gyorsabb volt a lefolyás, hamarabb szőkült.
A lényeg, áldozz rá max 10 percet és próbáld ki így-úgy. Csak egyféleképpen nincs értelme, nincs konkrét összahasonlítási alap.
A Combatnál sem tudom megmagyarázni, hogy miért van más íze a kávénak pusztán a fordulatszám változtatásával, mégis valóság, pedig ott is mikrométerekről beszélünk a kések között. -
azt már nem hiszem el, hogy "nem találgattál", hanem "tapasztaltad", hogy más az őrlemény minősége, szemcsemérete, összetétele stb. bocs, de nem és kész. vagy megszámoltad őket, nagyság szerinti sorrendbe állítottad? nem is lehet ellenőrizni az ilyesmit, na!
azt talán, hogy közvetve változott valami (leginkább a pangó őrlemény mennyisége, ez nekem is hihető) a vízcsepp miatt.
-
Karthmann
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, szűrőket szeretnék vásárolni, csak nem tudom, hogy hol és mifélét!
A történet ott kezdődött, hogy egy barátom megkért szerezzek neki valami jó kis gépet, találtam is egy bfc azzurra-t, kipróbáltam működött, gondoltam nagy baj nem lehet, hát lett. Elsőként a felsőszűrőt majd a vízterítőt vettem le ami a kezemben szétesett, ekkor már sejtettem, hogy a bojlert is lehet vízkőmentesíteni kell, de megelőztek, mert egy marék sarat szedtem ki belőle. A bojler hx-es, ennek a csövén alul a menetet már valaki lenyalta és csak a szentlélek tartotta a helyén.
Jelenleg az említett hibákat esztergályos segítségével elhárítottam, lettek új tömítések, meg réz vízterítő, de a szűrőkkel nem boldogulok.
A kar belső átmérője 59.3 mm. Jelenlegi állás szerint az ascaso megfelelő lenne méretben, csak anyagilag fájdalmasan érint, az ipari szűrőkből az 58-as kívül már nagy, az expolygonnál pedig az 57-es is 58-as, és pont.
Köszönettel fogadnék bármilyen ötletet a szűrőkérdés megoldására. -
mufi
senior tag
Jura S9 Avantgarde kávégéppel szemezgetek, 120 rugó használtan. Panelhibás volt, cseréltek rajta elektronikát, az összes tomítés ki lett rajta cserélve és vízkőtlenítve is volt. Erről mit érdemes tudni, milyen gyakoriak a panelhibák, és ha nálam menne tönkre, mennyibe fájhat ez?
-
vendingo
veterán
Az én darálóm akkor lát vizet, amikor töltöm a gaggia tartályát, vagy éppen nedves ruhával áttörlöm a burkolatát.

-
100%, hogy semmit sem változtat a víz. annyit elhiszek, amit Kalmár is írt, hogy esetleg más mennyiség jön ki az őrlőből miatta és ez már változtat az ízen. a tegnap itt elhangzott más szemcseméret, meg egyenletesebb őrlemény dolgot is teljesen kizártnak tartom. mikronos távolságok vannak az őrlőkések között, nincs ilyen, hogy a víztől másképp fexik babszem jankó a kés alá

-
-
prandris
tag
Itt van egy eladó Turmix tx40.
-
Ábi
tag
"Te is fiam mosott Yirga!"

3. tesztalanyom az "átfogó" összehasonlításra a No.1 kedvencem lett vesztemre.
Mérve előtte, utána azonos beállítással a két módszer között nem eredményezett különbséget lefolyásban, így ízben sem. Alapból kevésbé statikus, mint a többi kávém. (Biztos azért, mert mosott eljárással készült.
)
A korábbi alanyok-Nepal Mt. Everest, saját robis blend alias Palkó Blend- lefolyásban és ezért ízben is reagált a nedvesség hozzáadásra.
Tegnap pörköltem Mexico Altura-t, Ethiop Djimmah-t, Peru-t, majd a héten azokkal és kísérletezek.A cseppentés, gőzölés jótékonyan csökkenti a statikus tapadást, ez tuti, (bizonyos kávéknál a lefolyást is).
-
nah:
- a catler 9010 nem kisgép!
- a silvano viszont az. egy 3 dl-es rézbojler ül a tipikus 1,5 kilós fejen (tehát olyan, mint a silvia, faema family, isomac venus stb. stb.), csak ott van egy külön termoblokk a gőznek. a legjobb otthoni kisgép szerintem.
- a turmix tx-10 utódai felejtősek, semmi közük a nagy elődhöz. ahogy a qm 0650, 0625 és 0800 utódai is (a silvano egy tök más gép)a termoblokk előnye, hogy gyorsan üzemkész, hiszen nem kell felfűtenie egy víztömeget, se sok fémet, csak egy alukockát.
a hátránya, hogy ha nem elég nagy a termoblokk (és az újabb gépeknél egyikben sem az, a qm 0800-ban volt elég nagy utoljára, a 0650-ben a legnagyobb), akkor nem is elég hőstabil, ahogy megy át rajta a víz, esik a hőfok. az is hátrány, hogy nem tudod olyan pontosan szabályozni a hőfokot, mint egy pid-es/bojleres gépen.de a régi turmix tx-10-ben szintén óriási termoblokk van, az és a qm 0650 a kategória csúcsai, azóta csak romlottak.
-
-
noss
tag
Parci, zolnagy: a kérdésem nem az árra vonatkozott, az inkább csak paraméter.
inkább az érdekel, hogy a QM a Silvano alatt miért csak termoblokkot használ, ill. mik az előnyei, hátrányai, tipikus jellegzetességei a termoblokknak?érdekel továbbá, hogy amennyire a TX10 bevált konstrukció,
a kortárs utódjairól ez mennyire mondható el?
azon felül, hogy Parci szavaiból ítélve durván túlárazottak lehetnek.na most kicsit utánatúrva ráleltem a Pippa-ra, ami úgy 200e Ft és mégis bojleres..
-
Ábi
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Szép video, jó zene, jó gép.
Nagyon ütős a tamper!
Rendelhető már?Az ujjad kéznél van, de a vízcsap messzebb, mint a gőzcső, hacsak nem egy 3 fejes La San Marco van a pulton.

Ebből még mindig nem derül ki számomra, hogy csak nálam jön le ugyan olyan beállítások mellett gyorsabban a kávé szárazon, vagy másnál is.
-
Kávé Kálmán
tag
Ebbe pontosan 3 (azaz három) csepp került ujjbegyről (általában szintén kéznél van):
[MEDIA=vimeo]151993678[/MEDIA]
-
Peti...(16v)
tag
válasz
killerjohn
üzenetére
A Catler 9010 már nem kifejezetten a kisgép kategória, ahogyan a Silvano és Parci Dalla Corte-ja sem. Ha össze tudod szedni a Catler árát, akkor vágj bele. Ebben az árkategóriában nem kapsz nagyobb tudású gépet.
(Tipp: meg kell venni a legolcsóbb akciós szettet, majd az ajándék őrlőt eladni 60-70-ért. Így akár 280-ból nálad a gép) -
Ábi
tag
Aki próbálta, figyelje meg a lefolyás változik-e!
Nálam szárazon mindig gyorsabb, szőkülősebb.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Azért is írtam, hogy mikori felbontások voltak, nem csoda hogy spriccelt. Erre is javasoltatok megoldást: tegyek valamit a csésze alá, hogy magasabban legyen. Azóta így csinálom.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)

újabb szétszedés után viszont müködik.
)
(és sztem beverek még1 Musettit, mer útbaesik!