- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eleglide C1 - a középérték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- DIGI Mobil
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Kapnak egy rakás reklámot a Roblox játékosai
it Videohirdetésekre készülhetnek ezentúl a virtuális világokban a Roblox játékosai.
-
Egyre közelebb a Poco F6 startja
ma Újabb ár/érték csatát nyerhet a Xiaomi almárka.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tariattila
veterán
válasz nemethsza #19598 üzenetére
nyilván más egy friss pörkölésű kávé egy ''''viszonylag'''' jól beállított automatán mint egy bravosz a dobozból kivett gépből...
vannak itt is fokozatok természetesen...
de itt most arról beszélünk kb, hogy egy forma1-es pályán a széria wartburg vagy a tuning 120- as skoda megy-e jobban... -
jolti
senior tag
válasz nemethsza #24358 üzenetére
Legközelebb nem kell ennyit sz@rakodni.
A kedvenceim között volt egy hete, csak elfelejtettem berakni, miután én Moak Hungarytól rendeltem, mert nagyon rendes a Tamás, akinek a másik fórumon gyűjtöttünk. Hátha így is segítek neki. ( Bár inkább ő segített nekem. )
Ennyi pénzért meg kellett volna venni azonnal, aztán úgyis elmegy a fórumon. -
killerjohn
addikt
válasz nemethsza #25225 üzenetére
A Hario Mini Mill az a rendes őrlő kategória? Itt ajánlottátok régebben, azért is mertem ezt venni Iberital helyett (szerintem tökre feelinges kézzel őrölni, túl sokat egyébként sem kell, ráadásul nem kell még egy gépnek helyet fenntartani a konyhában).
Én 97 alatt sehol se látok Gaggia Classicot
[ Szerkesztve ]
-
killerjohn
addikt
válasz nemethsza #25342 üzenetére
Hello! Igen, ő az, de épp próbálom megszervezni az odautat, mert volt olyan kedves és felajánlotta, hogy tart egy rövid képzést az alapokról (még úgy is hogy csak gyerekekkel tudok menni). Szóval most afelé hajlok, hogy bevállalom a 2+2 órás utat és lehúzok, csak egyeztetni kell a párommal (nekem nincs jogsim, ő vezet).
Mindenesetre nagyon köszönöm a felajánlást, de remélem hogy annál hamarabb már nálam lesz a Baby
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz nemethsza #27161 üzenetére
Beletelt egy kis időbe, amíg kivittem a természetes fényre, mert a telefonnal bent a fehéregyensúly nagyon rossz, akárhogy állítom (fényképezőt meg elvitte az asszony), de pár perc alatt valóban úgy tűnik oldalról nézve, hogy bőrösödik. Ez most 90 fokon készült, 88 fokon meg olyan üres, testetlen az egész. Az elején azt hittem ez mese, hogy 2 fok ennyit számít, de mikor a határon vagy, eszméletlen mennyire érződik a különbség. 90 fokon egy massziv csokis íze van, egy hangyányi gyümölcsel, de az tényleg minimális, 88 nem jó, az alatt nem próbáltam. Próbáljak lemenni 88 alá? Első Paljoc kávém volt a CM (nulla gyakorlattal, gyári gaggia szűrővel) de az nagyon savanyú volt, még pörkölt egy sötétebbet is Paljoc, hogy hátha az jobb Azóta sem vettem belőle, mert tartottam tőle, hogy nem lesz jó. Nem tudom, hogy a PID teszi, a finomabb darálás a Renekába, vagy a gyakorlat, de ez más, mint amilyenre emlékszem (sokkal jobb). Bármilyen ötletet szívesen veszek továbbra is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
senki11
aktív tag
válasz nemethsza #28740 üzenetére
Olyat, amivel viszonylag normális kávét tudok készíteni. Szeretem a jó kávét, viszont nem vagyok rákattanva annyira erre a dologra. Szóval nem akarok vagyonokat költeni. 40-50 körül keresek gépet. Az, hogy darálós-e, vagy csak sima, amihez darálót kell venni, az nálam egyáltalán nem szempont, amíg benne vagyok a keretben. Ezért néztem ennyiféle modellt. Viszont ami fontos az az, hogy megbízható masina legyen, aminek nem drága a szervizelése ha mégis gond lenne.
-
soldier2
őstag
válasz nemethsza #29188 üzenetére
Terjed az őrület, jó látni, hogy nem vagyok egyedül LOL.
Hasonlóan láma vagyok a karos gépek lelkivilágában, remélem jön majd segítség.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
hifis50
csendes tag
válasz nemethsza #29188 üzenetére
Nekem volt ilyenem, a munkahelyen használtam. Az Usában valamiért ez népszerű típus, ezért a Home Baristán elég sokat lehet róla olvasni.
Kényes az őrlemény finomságra, mert itt nem tudsz korrigálni izomból, mint a Pavoninál, ha nem jó a lefolyás, és elég szűk tartományban jó. Úgy emlékszem, én a dupla szűrőbe raktam 12 -14g kávét.Tamperelni lehet bátran, de ha lehet, mindig ugyanúgy. Továbbá hajlamos a túlmelegedésre. Bekapcsolás után be kell állítani egy időzítő órát, hogy tudd, mikor indítsd a csapolást. Ez valahol a 10 - 15 perc környékén van. Ekkor le lehet vele nyomni 2 kávét, utána már túlmelegszik. A hőre kevésbé kényes kávékat érdemes vele készíteni. A crema elég vékony ezzel a készülékkel. Két trükkel tuningolják, ha nagyon muszály. A fej alá raknak teflon lemezt, mert ettől állítólag stabilabb lesz a fejhőmérséklet. Valamint van, aki plusz rugót tesz a fejbe, hogy nagyobb legyen a nyomás a kávékészítés közben. Minderről minden adat kinyerhető a fent említett HB honlapon. -
hifis50
csendes tag
válasz nemethsza #29193 üzenetére
Az abszolút nem. Csak azt jelzi, mikor melegedett fel a víz a kazánban valamennyire. De a fej messze van ettől, az később ér el egy használható értéket. Ezt kell kitapasztalni, mikor jó. A baj csak az, hogy itt nem áll meg, melegszik tovább, tehát ha lekésed a megfelelő "pillanatot", akkor valahogy vissza kéne hűteni. Na de mennyire és hogyan. Igazából ez a fő probléma ezekkel az egyszerű, termosztátos fűtésű gépekkel, hogy nehéz a fejhőt kontrolláltan kézben tartani. De azért nem lehetetlen. Hogy mondjak valami bíztatót is, nekem néha, ha sikerült elkapni a csapolást, olyankor jobban ízlett ezzel a géppel az adott kávé, mint az otthon használt Rockettel. Sokak szerint a rugós karos gépek nyomásprofilja az ideális a presszókészítéshez.
-
hifis50
csendes tag
válasz nemethsza #29197 üzenetére
Nincs mese, muszály az őrlővel játszanod. Lehet, hogy csak a sokadikra lövöd be, ezért valami olcsó kávéval gyakorlatozz. Inkább a megszokott erővel tamperolj, az stabilabb, az éppenhogy tamperelés bizonytalanabb, és itt ez is számít. A hőfokkal egyenlőre ne törődj, amíg a megfelelő lefolyás össze nem jön. A kart ha lehúztad, addig tartsd lent, amíg az első csepp meg nem jelenik a szűrőkar kifolyóján. Az jó jel, ha ez az első csepp kb. 5 - 6 másodperc után jelenik meg. Ekkor engedd el. Akkor volt jó az előkészítésed, ha ezután a kar kb. 30 másodperc alatt emelkedik fel felső helyzetbe.
Ezen a készüléken nincs csapolás végi lefúlyó szelep, ezért ne kapd le rögtön a kart, mert szétspriccel a zacc. Kb. 10 másodperc után lehet problémamentesen levenni a kart a fejről. -
Kávé Kálmán
tag
válasz nemethsza #29199 üzenetére
Az EMCL dupla szűrőjébe én 18,5g-ot szoktam rakni. Az ideális tamper mérete 49,5 ha az eredeti a kosár. Tanácsos túlméretest venni, és azt 2 sörért méretre szabatni egy esztergályossal. Kosár átmérője minusz 0,2mm. A legkisebb átmérőt kell mérni (a kosarak nem tökéletesen kör alakúak).
A fej hőmérséklete meghatározó az extrakció szempontjából. Rá lehet segíteni a rugós karosra is bizonyos limitek között.A kiskarosokk rendkívül háklisak a az őrlemény minőségére.
A fej és bojler közötti hőhíd megszakítása teflontömítéssel mindenképp sokat javít a használhatóságon. Ha jó vastagságot találsz, akkor egyrészt kordában tartható a túlmelegedés, másrészt elérhető, hogy bekapcsolva hagyva célhőmérsékeletig (79-82C) melegedjen csak, és ne azon túl. Az aktuuális Cremina fejhőmérséklete1,5-2 óra standby után 80C-ra áll be. Az pont 90+-1C-os extrakciós hőmérsékelet ad. Fontos, hogy a fej, homogénen át legyen melegedve. Az üresöblítés a húzást megelőző 5 percben nem tanácsos, mert kibillenti a gépet, a fejen gyorsan átzubogó víz nem a homogén átmelegítés eszköze. Eredményesebb, ha az előző kávézaccon húzol át vizet, mert az lassan halad át a fejen, harmonikusabb átmelegítést eredményez.
Az előáztatás szerintem extrém fontos.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz nemethsza #29261 üzenetére
"- az normális, hogy melegedés közben csepeg a fejből a víz (cca. 60ml/fél óra)?"
Gondolom, felmelegedés után is. Inkontinencia. Cserélni vagy szilikonozni kell a dugattyún a gumigyűrűket. Már a bojlernyomást sem tartja.
- mire szolgál a képen látható, a fej hátsó oldalán lévő lyuk? És normális-e, hogy amikor lenyomom a kart, onnan spriccel a víz?
Az előbbivel függ valszeg össze. A rugós karosoknál a dugattyú fölötti tér normál esetben száraz zóna (ott a rugó). Az olaszok ezek szerint nem bízták a véletlenre. Hagytak egy lyukat, hogy ha áteresztene, akkor ott távozhasson a szivárgó víz a rugó megfeszítésekor.
Ha szerencséd van két borsónyi szilikonzsírral megoldható.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz nemethsza #29268 üzenetére
Ilyen mértékű áteresztés mellett mindenképpen :-).
Normál esetben nem gondolnám, hogy nagy diffi lenne. De mások a kávépogácsa dimenziói (kisebb átmérőjű és magasabb). Józan paraszti észjárással azt mondanám, hogy ez esetben azonos nyomás valamivel durvább őrleményen bír csak átjutni. Rég volt Baby-m.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen TV-t vegyek?
- Gördeszka topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...