Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- CES 2026: Van pár Dolog, amiről beszélnünk kell
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petee87
tag
válasz
vadászcsiga
üzenetére
Azok a Gaggiához jártak, egyelőre tartozékokat még nem szereztem be, ehhez esetleg adhatnátok tippeket, mire van igazán szükség.
Egyelőre igyekszem kitapasztalni a gépeket, jelenleg ők állnak nyerésre, én vagyok a szűk keresztmetszet...
A kávédaráló őrlési finomságának eltalálása igencsak nehéz. -
Toobee
veterán
Etióp Sidamo a Monterosától. Paljocék tanácsára még finomabbra tekertem az őrlőt, mint az előző kávénál. Nem tudom, hogy szúrjak-e be képeket (természetesen fogok), nem sikerült túl szépre, ez a lefolyáson is látszik. Risztrettó lett belőle, igen finom. Az eleje olyan hasonló az előző Sidamora, de jóval savasabb, gyümölcsösebb. A klasszikus kávéíz ebből is teljes mértékben hiányzik. Egyelőre még küzdök a memóriámmal, nem találom a megfelelő leírást az ízével kapcsolatban. Az utolsó két korty viszont megabrutálisan finom volt, azt tartogattam a számban egy darabig és arra jutottam, hogy nagyon finom must íze van (szóval nem az a kiköpni való). Arra gondoltam, hogy a következő shotnál (ami ma 20-22 között lesz esedékes) még finomabbra tekerem a darálót, oszt' meglátjuk.
Ez sült ki belőle (én sem félek felrakni a csúnyát
):

szerk.: nyomi Ascasonak lerepült darálást közben a babtartálya és össze vissza repült minden...

-
Toobee
veterán
válasz
Petee87
üzenetére
Senki sem beszélt itt desztillált vízről, ioncserélt víz.
A desztillált vizet úgy állítják elő, hogy felforralják, majd a gőzt egy másik edényben lecsapolják, így a benne oldott ionok a forralóedényben maradnak (vízkő), a másik edénybe kerülő víz sokkal tisztább, mint a kiindulási oldat. Ez a kezelés tetszőleges számúszor ismételhető, a végén egyre tisztább vizet kapunk, például a biológiában sejtkultúrákhoz tridesztvizet használunk, azaz háromszor desztillált vizet.
Az ioncserélt víz esetén egy műgyantán eresztik át a vizet, amely megköti a benne oldott ionokat, és a helyükre olyanokat juttat, amelyek elpárolognak, így nem rakódnak le vízkőként. (Teszem azt Ca2+ helyett NH4+, ami elpárolog belőle.) Előnye, hogy olcsóbb, gyorsabb eljárás és például hűtőrendszerekbe ez is tökéletesen elég.
-
Petee87
tag
válasz
vadászcsiga
üzenetére
Szerintem azért a desztillált vizet meginni az túlzás... Ilyet nem kéne itt nyilvánosan reklámozni, vagy írjátok oda, hogy mindenki saját felelősségére.
-
Toobee
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
A gyantapatron is ioncserel, ha jol tevedek. Egyebkent iszok melle napi 2-3 liter csapvizet is, nem fog artani az a keves.
-
vadászcsiga
félisten
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
2 csésze naponta az nem ivás
-
radi8tor
MODERÁTOR
French press az mire hasonlít ízben? Olyan kotyogós?

-
Toobee
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Mikor milyet kapok. Most epp akcios az Intersparban az 5 literes Old Boy, abbol vettem 20 literrel (199/5l), meg van 2 zsugor Norda Sidtol. Egyebkent a kiskunhalasi benzinkutrol hoztam az ioncsereltet, ott fix 229.
-
Toobee
veterán
Ioncserelt viz? En nem akartam semmivel e szarakodni. Szerintem nalam nincs akkora.vizfogyas, hogy ne legyen bakteriumtenyeszet egy vizlagyito. 5l/200 Ft. Kisgepen eleg 2-3 hetig.
-
-HajTömeg-
őstag
válasz
vadászcsiga
üzenetére
És a savasodásról info?
-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
@ 2863 uccsó mondás
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Írtam már, hogy 2-3 hónapig.
-
-HajTömeg-
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Meddig jó egy adag gyanta?
(#2874) ronin s8 Köszi. Egyébként hol írtad?

-
Peti...(16v)
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Arra figyelj, hogy szétszedhetőt kérjél/kapjál, mert akkor csak a benne lévő gyantát kell cserélned, nem egyben a partont.
-
adpeter
tag
-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Az első. Ahhoz van nagyobb (talán kilós, kétkilós) csomag is. A Brita, úgy tudom, nem ajánlott kategória.
-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Az expolygonos jó.
-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Általában két szilikoncső lóg bele a víztartályba. A szívócsövet kell a patron csöcsére ráhúzni.
Másik megoldás a Norda víz, csak akkor 2-3 naponta mosogathatod a tartályt, mert semmiféle baktérium védelem nem lesz benne. Én használtam majd' félévig Nordát, de már a második naptól nyálkás volt a tartály belseje. Ez a patronos megoldás ennyiból jobb, hogy sima csapvizet tölthetsz rá, és abban van annyi klór, hogy nem algásodik a tartály. Nem is drága.
Elég két-három havonta cserélni a gyantát benne. 
-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Meg hát a kérdés úgy vetődik fel, hogy tisztított víz vs. Norda?
Itt még kevésbé számít a különbség. Sima csapvíznél talán bele lehet érezni valamit. -
ronin s8
senior tag
Olaj mellett azért van benne vagy 70 valahány ízképző vegyület is
Ezek közül párat máshogy köt meg a Norda, és máshogy a csapvíz. Az ásványi anyagokkal érintkezésbe lépő vegyületeknél is valami olyasmi lehet, mint a "hordó bor - pohár szennyvíz" esetében. Az erdmény majdnem mindig kesernyés valami. Az espressso esetében az amúgy is jelenlévő alap kesernyés íz miatt a végeredményt talán nem zavarja annyira a víz ásványi anyag tartama, mint a filteres kávénál.De lehet, hogy tévedek, és valóban placebó

-
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
pont azért próbálok különbséget találni, hogy ne fantáziálni kelljen róla. őszintén meglepődnék, ha nem lenne amúgy, hiszen a kávé gyakorlatilag olajos víz.
-
norda víz teszt első nap: nem lettek jobbak a kávék, sőt, elég jellegtelen lett mindkettő
-
adpeter
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
A szűrőkar fogorészére ne menjen.Azt megkezdi,kimattul tőle.
-
adpeter
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Agresszív anyag az biztos. A kart meg a szűrőt lefújod,állni hagyod,leöblíted.Nem kell fogdosni.Kesztyűt nem használok,nem az én műfajom.:-) veszélyesen élek. Volt màr olyan is,hogy megettem egy almát mosatlanul! :-)
-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Nem marja szét. Kesztyű se kell, de azért mosd le, ha rácsurog a kezedre.
Én a múltkor hibás szórófejűt kaptam a bótba, állandóan mosom a kezem, mikor használom. -
Toobee
veterán
Nordából ment? Nem tudom, hogy mennyire szólt most bele az ízbe, ez volt az első húzásom belőle, de a keverékem is egyszeri és megismételhetetlen (legalábbis még nem rendelek újra). Az a baj, hogy a Sidamo-t is olyan rég kóstoltam már, hogy csak halványan él az emlékeimben. Innen meg nem mondanám, hogy Norda vs. Old Boy ioncserélt. Lehet, hogy majd csinálok egy oda vissza váltást, ha éppen lesz hangulatom hozzá. Miért ne lenne, elvégre hobbi, vagy mi a szösz...
-
-
Toobee
veterán
Jó éjt dupla:

Ilyen elkefélt jót rég húztam már. Norda első próba volt egyébként, bár nem szándékosan, csak a délutáni Tersonetezés közben elkezdett vakot szívni és nem volt már itthon több ioncserélt vizem.
Maradék kávékat borítottam egybe. 9,5 gramm Rome Espresso és 10 gramm Etióp Djimmah. Mindkettő az alacsony hőfokot szereti. 20 percet melegítettem a gépet, majd daráltam stb. 25 körül került vissza a kar, 20-30 ml hűtőcsapolás után. Nem volt egy túlzottan bonyolult íz: narancsos marcipán, de mindkettő bitang mód érződött. Megittam volna belőle még 2-3 csészével, annyira jól esett. Utóízben meg tömény étcsoki, nem is öblítem le, remélem megmarad még egy ideig. Szerintem veszek mindkettőből és készítek még ilyen keveréket magamnak, nagyon passzolnak!szerk.: a Rome már vagy 3 hetes, az Etióp múlt keddi bontás.
-
adpeter
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Az nem a koffein miatt van,hanem azért mert legbelül tudod,hogy most valami teljesen más minőség került a szervezetedbe. A kávépörkölők egyik non-plusz ultrájának kezemunkája (még ha "csak" egy kis Gene-n készül is),nem egy bolti,bedöglött tégla

Az az érzés,hogy egy valódi unikumát iszod a kávés világnak,olyan plusz löketet ad szervezetednek,ami által egy másik dimenzióba kerülsz,beszűkül az univerzum.Emiatt gyorsabbnak érzel mindent és azt hiszed felpörögtél! Vagy valami ilyesmi!
-
bbuffy
senior tag
Csináltam is egy főzetet, Etiop Sidamo filter verzióból. 240 ml viz, fokot nem mértem, ott még nem tartok

3 perces lefolyás, utána két percig még szellőztettem. Bakker nem gondoltam volna hogy tömény sütőtök illattal találkzom valaha kávénál, de igen az volt.
Izre semmi keserű, viszont nagyon zamatos némi málna ízélménnyel kisérve.
Tetszik
-
Toobee
veterán
Ez elég jó programnak tűnik. Haza akartam menni az ősökhöz, de inkább maradok

(#2815) ronin s8: A múlt héten 3 ember mondta, hogy "ez aztán erős kávé, biztosan felébreszt". Én már nem szoktam kijavítani őket, csak helyeselek. Egyébként pár hónapja nagyapámat is megvendégeltem a TX-10-ből, meg Punti It-ből. Azt mondta rá nem szokott hatni a kávé, de ettől dobogott a szíve (kotyogóznak néhanapján). Szerintem pszichés dolog lehet.
-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Akkor bocs!

Viszont nem árt néha utánanézni, hány kávét is iszunk aznap? Van úgy, hogy nekem is tikkel már a szemem, de ilyenkor már vagy 6-7 kávén túlvagyok.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Kedvenc magyar félreértés.

Mindenki azt mondja: "ez a kávé jó erős". Pedig csak azt akarja mondani, hogy "jó ízes". Sajnálatos módon összekeverik az ízt a koffeinnel. Nem vagy ezzel egyedül, ne félj.

-
And06
aktív tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
rosszul érzed
-
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
- "a robusztában" kb. dupla annyi koffein van, mint "az arabicában" úgy általában
- egy hosszúkávéban kb. háromszor annyi koffein van, mint egy eszpresszóban -
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
erősebb = koffeindúsabb? mert akkor nem... ízesebb? mert akkor igen

-
-HajTömeg-
őstag
Jól érzem,hogy a paljoctól elhozott kávék sokkal erősebbek,mint a bolti téglák?

-
bbuffy
senior tag
Megy valaki kávénapon élvezkedni valahova? Egyáltalán milyen programok lesznek?
-
én nagyon szerettem, amíg itt volt, visszaadtam SiD-nek és csináltam 4 szar kávét rögtön. hiányzik. az első gondolatom az volt, hogy azonnal szerezni kell, és lehet, hogy fogok is. de most még tesztelem tovább, hátha aztán mégsem kell, jó lesz ez is.
a több őrlemény amúgy jó dolog. viszont én nagyon szeretem az lm szimplát, és azt is meg tudom indokolni, hogy miért:
1) a vízterítési egyenletlenségeket kiküszöböli, mert hogy a 41 mm-es pogi fölött víz van és azt nyomja rá 10 barral. csak a legvégén dagad fel a felsőszűrőig a pogi, ha egyáltalán, ezért nincs csatornásítás!2) a 10 gramm szerintem igenis ideális mennyiség egy szimplához. 15 grammból azért nem akarok, mert akkor inkább 18-20 grammos duplát húznék.
szóval nekem maximálisan működik, szeretem.
-
bl4ze
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Igen, Ők.
Szerintem náluk tudsz venni csészét.Én speciel utálom az ilyen alakú csészét,de ízlések és pofonok

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4121
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 8GB RAM 256GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760M i7 14700K 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070 XT 16GB Lian Li Lancool 207 Digital 750W
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Egyelőre igyekszem kitapasztalni a gépeket, jelenleg ők állnak nyerésre, én vagyok a szűk keresztmetszet...
A kávédaráló őrlési finomságának eltalálása igencsak nehéz.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)