Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mutyi
őstag
Végre eldöntöttem,hogy kipróbálom a kevert vizet.
Vettem a Dm-ben 5 literes desztillált vizet, de az van ráírva,hogy nem ivóvíz. Most akkor ezt használhatom bekeverni vagy miért nem ivóvíz? -
Jhonny06
veterán
Uh, az a zöld Stagg nagyon faszán néz ki. Nem is tudtam, hogy van ilyen színben.
-
TDX
tag
válasz Flashback #124353 üzenetére
Van egy coffeestations subreddit ahol szintén lehet nézelődni.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
senior tag
válasz Izébigyóka #124380 üzenetére
Melyik pörkölőtől?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bbuffy
senior tag
Holnap lesz egy többszereplős nyúzás. Értsd többen tekergetjük, iszunk meg 50-100 kávét, s halunk meg. Másik két kollega abszolút handjob szűz, e téren.
Amúgy volt korábban polémia arról hogy melyik a legkönnyebben tekerhető kézi, sztem a K6 jó eséllyel indul....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Izébigyóka
újonc
Üdv. Volt már itt hasonlatos kérdés, mint az enyém...de nem találtam meg a választ. Hátha most. Olyan kérdésem van, hogy mitől lehet az, hogy pár napos pörkölést( Etióp yirga) nem tudom befullasztani a géppel, szinte már összeérnek a kések(eureka )
[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
aktív tag
válasz Flashback #124353 üzenetére
Én szeretem a retrót ötvözni a modern dolgokkal. Az én kávés sarkomban például egy régi varrógép állványt csináltam meg kávés asztalnak, szereltem rá kereket, hogy könnyű legyen kitolni akár egy másik szobába. Nálunk a konyha igencsak picike, így ott nem fér el a kávés szettem, de a szobában remekül elvan. Amikor itta család, akkor ez különösen jó, hogy nem szorulok ki a konyhába a kávéfőzéssel, hanem bent vagyok velük és látják ők is a folyamatot, közben beszélgetünk.
Az IKEA-s bútorokkal vigyázz, mert nem arra vannak tervezve, hogy 80-100kg-ot elbírjanak. Kevésbé nehéz gépparkhoz jó lehet az IKEA-s bútor, de figyelembe kellett vennem, a masinák össztömegét. Nekem is volt az ötleteim közt egy IKEA-s komód, de baromi rozoga, és nem tenném rá a két több, mint 70kg-ot nyomó masinát, plusz még ehhez hozzájön az is, hogy az asztalon dolgozni is kell. 10-20kg-ot ehhez hozzászámolhatsz a tamperelés miatt. Tehát minimum az én asztalomnak 100kg-t el kell bírnia rezzenéstelen arccal. El is bírja, tettem a keretre egy 38mm-es pultlapot. Felültem az asztalra, simán kibírta, úgyhogy biztonságos, nem fog alatta összerogyni. És még szép is.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
icm
tag
válasz Zen42 #124375 üzenetére
Igen, Neki van mindkét őrlője igaz csak első benyomásai vannak róla a tapasztalat még várat magára
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
norkov84
tag
válasz sz.zs. #124361 üzenetére
Roboton húzom, szokásos előmelegítéssel (kosár + tartó), így hőfokra csak ennyit tudok mondani.
Nyomás/időre nekem a következő profil vált be:
- minimális (1-2 csepp) előáztatás 2-3bar között
- nyomás fel ~7-8barra
- lassú ejtés 3-ig, amíg a kar “leér”
- az egész művelet 40-45s alatt (45g italra tehát 1g/s)Kisebb csúcsnyomással “laposabb” volt, hosszabb kivonatolás sem állt jól neki. Nálam 1.5hetet pihent fagyasztás előtt.
-
Flashback
addikt
válasz Cathfaern #124371 üzenetére
Nekem a normál hütöben egy dupla zärós ikeas zsacsiban vannak a kávék. Eddig bejött. Kb 100gr-ot veszek ki amit két kis 50gr-os üvegben tartok a hütöben. Így a kávés zsacskót csak hetenet egyszer nyitom ki kb.
Ha kilós KV van akkor van még egy köztes 250gr-os fémdoboz, szintén a hütöben.[ Szerkesztve ]
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #124367 üzenetére
Szerintem az okozza a gondot, hogy ha csinálsz vele valamit, majd utána "levegőn" tárolod. Mire gondolok:
Eddig akárhány vákuum tárolós tesztet néztem (Hoffmann és Sprometheus is csinált ilyet, csak hogy nagyobb neveket mondjak), mindenhol egyértelműen a vákuumos jött ki győztesnek. És mindegyikben valós használatot teszteltek, tehát naponta vagy max. pár naponta kinyitották és újrazárták.
Hasonlóan, topikban többünk használja úgy a fagyasztót, hogy egész zacsi be a fagyasztóba, sose engedjük fel, csak mindig kiveszünk annyit amennyi épp kell. Én még nem tapasztaltam minőségromlást így.
Ők meg vákuumozzák + fagyasszák, ha kell belőle kiveszik felengedés nélkül, és újravákuumozzák és vissza a fagyasztóba.Viszont én akárhányszor próbáltam a "bezacsizom és/vagy leragasztom bontatlanul, lefagyasztom, majd kibontás nélkül felengedem 24h óra alatt, majd kibontom és használom" módszert, fixen azt vettem észre, hogy első nap olyan, mint frissen, de utána 1-2 nap alatt hirtelen leromlik.
El tudom képzelni, hogy ez történhet vákuumos esetben is, hogy ha valami vákuumosan van tárolva, majd utána simán "levegőn", akkor hamar leromlik (nyilván vákuum + fagyasztó ugyanez).Szóval igen, szerintem vagy adagonként kell tárolni, és akkor nem nagyon lehet elrontani, vagy nem szabad megváltoztatni a tárolás módját.
-
Cathfaern
nagyúr
Én Fellow Carter Move-ban hozom be minden nap a napi 2 filter kávémat. Kerémiabevonatos belseje van, így nincs semmi fémes mellékíz, a szájkialakítása jobb, mint a legtöbb poháré, és délután 1-kor is teljesen jó a hőmérséklete*, amit reggel 6-kor főztem le (annyi, hogy direktben bele kell főzni a termoszba, mert kiöntő túl sokat hűt rajta ahhoz, hogy délutánig meleg maradjon). Egy picit változik az íze állásában, ahogy korábban írtam, kávéfüggő ez mennyire áll neki jól vagy sem. De igazából aminek nem áll jól, még annál is ezerszer jobb a végeredmény, mint bármi céges kávé (ha meg nem tudnám, hogy ez állt x órát, akkor nem mondanám nem).
* értsd: olyan 48-51 fokos. Szóval pont jó filter hőmérséklet, de ha valaki azt szereti, hogy kifejezetten forró a kávé, ahhoz azért kevés.
[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
Ha szereted a filtert (is), akkor Aeropress. Én azzal nyomulok a melóhelyen. Sokszor hiányzik egy jó presszó, de az Aeropress megteszi. Persze ehhez kell a kéziőrlő, meg egy mérleg, meg egy vízforraló. Van egy neszesszer méretű tatyóm, abban hordom a cuccaimat, aztán napi kétszer kotyvasztok.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Süvi
őstag
válasz Abrakad786 #124326 üzenetére
Sajnos mi is megtapasztaltuk.
Mióta van örlőnk (1Zpresso J-max) és nem "bolti" kávét iszunk itthon, kicsit gondba vagyunk, hogy mit is igyunk a munkahelyen.
Én még szerencsésebb vagyok, mert a nálunk van Nespresso (bár gondolkozom, hogy mi lenne a jó megoldás, Picopresso, vagy beviszem majd az itthoni gépet, ha lesz egyszer komolyabb gép), de a feleségemnek a titkárnője főzi. (Eddig szerette, de most már tejet kell bevinnie, hogy meg tudja inni a koffeines folyadékot, de lehet, hogy érdemes lenne megpróbálkozni inkább egy V60-nal).[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz bbuffy #124359 üzenetére
A kávé "érésének", majd öregedésének része, hogy a pórusokon lassan távoznak a felgyülemlett gázok (illóanyagok). Szerintem a vákuumozással az a probléma, hogy ezt a folyamatot felgyorsítja, vagyis tárolni ugyan jó, de bontás után gyorsabb a romlás. Nem tartós teszt, de pár próbálkozás után én erre jutottam.
-
bbuffy
senior tag
válasz #98690560 #124358 üzenetére
Rengeteg étel termel széndioxidot, és vákuumozzák is. Sőt utána még temperálják, jó hosszú ideig. És megeszik. Számomra nagyobb istenkáromlás sőt anatéma, amikor kis átlátszó üvegfiolákban, kint a pulton tárolják a kiadagolt kávét. Hiend többszáz dolláros manufaktúrális kis ampullákban. Na az nagyobb minőségromlás. Fény, ami nem jó, szobahőmérséklet szintén, de ez nincs megszólva. Legalább annyi kávéfluenszer vákuumozik mint aki nem.
Btw ha elszívom a levegőt, lassulnak vagy megszűnnek a káros és bomlasztó folyamatok. Ha több ezer étel ezt minőségkárosodás nélkül elviseli, a masszív kávébab nem hinném hogy károsodna....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
#98690560
törölt tag
válasz bbuffy #124357 üzenetére
Egy időben próbálkoztam a vákumozással és úgy fagyasztással és utánaolvasva több helyen találkoztam azzal a véleménnyel, hogy a vákumozáskor a gép kiszippantja az oxigén mellett a babokban levő co2-t is, majd lezárja a csomagot. Kinyitáskor a csomagba áramló levegő a babokat nagyobb mertékben károsítja, mivel a szerkezetük "meggyengült" a co2 kiszedésével, vagyis jóval hamarabb öregszik a csomag, mintha simán a gyári tatyóban dobnád a fagyasztóba. Persze ez is olyan dolog,mint sok más kávés téma: van aki ezt írja, van aki azt, hogy igaz e, azt senki nem bizonyította.
-
bbuffy
senior tag
válasz Zen42 #124345 üzenetére
K4/K6 mindkettő jó. Most azt mondom K6 kicsit jobb, de óriás difi nincs sztem. Kicsit másabbak az ízek, de ehhez már vacakolni kell hogy kijöjjön. Szóval Kingrinder.
Nem vákuumozom a kávét, simán gyári zacsiban fagyasztom, amennyi kell mindig veszek ki, kb 100 g, az megy a Fellow kézi levegő elelemináló tartályba, az a hűtőbe, és onnan adagolok.
Az engem is érdekel, van e erre valami tényekkel alátámasztott dolog, hogy árt a kávénak a vákuum. Halmazállapota és szerkezete alapján biokémiailag ellenállónak kell lennie. Ha egy jó steak nem sérül, szegény babok mitől traumálják össze magukat levegőelvonás esetén? Vagy más kémiai reakció lép fel?
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Flashback
addikt
Úgy tűnik költözünk és az új kecó konyhájában talán tudok kapni egy kávés sarkot.
Hol lehet inspirációkat összesedni? Esetleg kifejezetten kávés pultot épített otthonra valaki?
Arra gondoltam hogy az ikeás fiókos szekrény valami barna munkalappal felé pedig egy kinyitható szekrény. Ötletek/tapasztalatok?[ Szerkesztve ]
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
-
Zen42
tag
Kézi őrlők terén ki van mostanság otthon, srácok?
A fiamnak keresek valami jót espressora.
Találtam egyet ami elsőre ígéretes. Kingrinder K4. Tudtok erről valamit esetleg? -
senior tag
-
-
#85578752
törölt tag
válasz hyperspace #124335 üzenetére
Tölcséres?
-
#85578752
törölt tag
Mesterek!
Melyik vízforraló javallott filterre, flairhez, chemexre, olyan ami nem hattyúnyakú és nem hőfokszabályzós, szimplán csak 100 celsius fokos vizet állít elő?
-
Alg
veterán
Sziasztok,
Kávégép javítás kapcsán lenne kérdésem:
Lelit Anna PID, a PID-et kinyírta a bojler hője - a csere PID már megvan, viszont szretném a gyárinál jobb hővédelemmel ellátni - gyárilag egy fél centi vastag, fekete filc-szerű anyag (hőálló filcpaplan?) van a PID köré tömködve, van ennél jobb megoldás? Valami ilyesmi talán segítene? Vagy valami szilikon cucc? Esetleg kerámia-paplan? Armaflex?[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
billyjoe
csendes tag
válasz Ludovicus #124328 üzenetére
Hogy őszinte legyek, eddig kétszer próbáltam, az első jó lett, a második kevésbé, szóval nehéz lenne átlagot vonni belőle. Finomabbat kér, de nem vészes, ha jól emlékszem akkor a kinun egy számmal vettem vissza. Mézes üvegbe mérem a kávét, pontosan 16.5 grammot, így nincs kedvem szét osztani utólag. De lassan bontok egy casmo decaffot, azzal fogom próbálgatni, majd írok ha van elég tapasztalat.
-
Gery0505
aktív tag
válasz Abrakad786 #124326 üzenetére
Hja kérem... Ha egyszer az ember elindul a lejtőn...
"Failure is always an option." Adam Savage
-
MODERÁTOR
válasz Abrakad786 #124326 üzenetére
A bolti előre darált kv sose volt jó
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
Abrakad786
újonc
Na, hát sejtettem, hogy majd eljön az az állapot, hogy rákapok az ízére a jó kávénak és, hogy utána a korábban alapvetően jónak gondolt bolti darált kávé kevésbé fog ízleni.
De azért ez elég hamar megjött.
Konkrétan kísérletképpen a sparbol beszerzett darált segafredobol lefőztem egy eszpresszót, de nagyon rossz, jellegtelen ihatatlan valami.
Ugyan az amit 3 hete finomnak éreztem.
Üresen biztosan nem fogom tudni meginni.
Ma munkahelyen egy nespresso-s párnásra is rápróbált, de szintén vállalhatatlan üresen.Azt gondoltam, hogy hosszabb folyamat lesz…😅
Senki nem figyelmeztetett!Szóval legyen ez egy figyelmeztető üzenet, ha kezdő lelkes valaki erre vetődne: egyirányú utca! ☕️🥹
-
mboa
csendes tag
Sziasztok! Eladó egy AVX-es E61 naked portafilter (58mm), aki épp keres, írjon pm-et.
-
senior tag
válasz hogyaza #124293 üzenetére
Mint ahogy (már) sz.zs sem. Régebben akartam már írni, hogy szereléssel kapcsolatban ne keressen senki, jóideje nincs időm foglalkozni már sajnos javítással. Én is úgy vagyok, ha veszek valami gépet ami erre érdemes akkor azt szépen lassan felújítgatom, de külön szerelést nem tudok vállalni.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
dis236
csendes tag
Hasonlóan a homebarista.be-n le van árazva a G-Iota örlő (DF64) zöld variánsa.
Akit kicsit taszít a szín de szeretne ilyen örlőt, annak fontos infó hogy a zöld borítás az csak egy vinyl fólia amit könnyen el lehet távolítani
-
bbuffy
senior tag
K4/K6 első benyomások.
K6, sokkal könnyebb tekerni, cserébe kicsit lassabb. Bár nekem a 4 sem nehéz, de ez kb szélforgó hurkapálcán. Szépen eltüntek a tigriscsíkok, valóban kevesebb a fine. Egyenlőre csak Kapucziner el teszteltem, ott azt mondanám lágyabb, kevesebb keserű, a 4 meg testesebb, de mindkettő jó. Következő level CM Etióp lesz. Illetve filter. Kotyogóra minkettő hibátlan nyilván. CM et daráltam már a hattal, első reakció itthon, hogy hmm ez nagyon finom most. De jövő héten kínpadra kerül mindkettő.btw izesített Frei felhasználasi terület. WC potpourri. Hibátlan. konyakos narancsos, mindent elnyom.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
icm
tag
Ha valakinek aktuális: 10% kupon a variára: ourcoffeeshelter-t kell beírni - akár mérleg akár az örlő..
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
gtr313
csendes tag
Szigetszentmiklóson vagy a környéken, hol tudnék ma venni Aeropress papírt?
-
kmarci25
veterán
válasz RetepNyaraB #124315 üzenetére
Di bist gonosz!
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Abrakad786 #124313 üzenetére
Öröm látni, hogy bótban is képesek olyan mesteri artot önteni, mint én itthon
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
-
Abrakad786
újonc
válasz Nutra #124223 üzenetére
Ma délután eljutottunk a Kávészünetbe.
Nagyon szimpi hely!
Lenis csúszott egy Impresso Columbia eszpresszó és mellé egy Brazil cappucino.
Az ízvilága a Columbiainak nagyon közel volt az itthonihoz, aminek nagyon örültem. A cremát itthon kicsit keveseltem, de ott még kevesebb volt, szóval összességében jót kávéztunk, és nagyon megérte az összehasonlítás miatt is. -
hoffman_
nagyúr
válasz hoffman_ #124089 üzenetére
na, egy hetes tapasztalat, ha valaki esetleg ráugrana, ne tegye. pár közepesen száraz és pár két nedvesebb pogi volt a fogyasztása a héten, simá megvetemedett az alsó fa talprész és kiáll a perem már alul. polcon annyira nem látszik, majd ha egyszer leugrik és velük együtt landolnak a pogik a földön szép, de nagyjából ennyi, nem praktikus.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
sndrngy
csendes tag
Gaggia Classic eladó.
-
gtr313
csendes tag
válasz kmarci25 #124300 üzenetére
Igen, egy plusz lágyító lehet segítség, vagy pl egy Aquafilter RX651-re váltasz. Ott a gyári csaptelep helyett (ami egy karos) egy két karosat úgy kötsz be, hogy az RO membrán utáni víz menjen az egyik oldalra, az utánsózott víz pedig a másikra. Igy lesz egy "mindenmentes" ágad a kávézáshoz, illetve egy visszasózott az iváshoz, evéshez, stb. Az RO membrán 0,0001 mikronig szűr, gyakorlatilag semmi sem marad utána...
-
Daneeka
senior tag
válasz Flashback #124038 üzenetére
Tricnek elég tré szerintem a saját vízterítője, (talán majd a v4-ben sikerül ez is) ha még nem késő én lehet vennék a helyedbe az AP-hez egy Hario Drip Assistot és kész.
(ha esetleg tudsz lassan önteni akkor jó a tric is de én mondjuk nem vagyok képes)[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest