Hirdetés
-
NVIDIA: a következő nagy dolog az AI-generálta videó
it Az NVIDIA vezérigazgatója szerint még nagyobb keresletet hoznak majd a chipjeik iránt az AI által generált videók. Pedig nagy baj nincs, legutóbb így is 200 milliárd dollárral nőtt a cég piaci értéke a kedvező tőzsdei hangulat miatt.
-
Békésen legelészik a májusi hardvercsorda
ph Ezúttal monitorokat, processzorhűtőt, házat, routert, tápokat, egérpadot és akciókat tereltünk be a szombati karámba.
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dis236
csendes tag
válasz hoffman_ #121947 üzenetére
Én voltam, viszont már elment.
Sajnos csak most volt időm ránézni a fórumra.Egyébként minden rendben volt vele, azért adtam el mert elkezdtem kicsit több presszót inni és több shot húzása már egy kicsit macerás volt.
Továbbá párom nagyon szereti a tejes italokat szóval végül elektromos gépre váltottam. -
dis236
csendes tag
Én általában 350ml főzök le termoszba és mindig csak 1-1 csészét töltök magamnak, azt megvárom hogy lehűljön egy picit és úgy iszom.
Nekem ez eléggé bevált de ezzel is az a tapasztalatom hogy az utolsó csészének sajnos sokkal gyengébb az íze mint az elsőnek de ennél jobb megoldást még én sem találtam. -
dis236
csendes tag
válasz CsiguszMaxim #122079 üzenetére
Ami megoldást láttam különböző csoportokban az egy szilikon tölcsér (pl [link]) aminek a végét úgy vágod le hogy pont megtartsa a hengert és a tölcsért meg be lehet tenni kb bármilyen vízforraló tetejébe.
Én sosem próbálkoztam ilyennel de elég sok képet láttam ahol az embereknek jól bevált.
-
dis236
csendes tag
Sziasztok!
A napokban vásároltam egy Mazzer SJ-t ami single dose moddolva van abban reménykedve hogy hasonló eredményeket kapnék tőle mint egy DF64-től jóval olcsóbban.
Sajnos nem teljesen így alakult. A bab adagolóba viszonylag sok 1-2g kávé tud maradni és kézzel kell belesöprögetni a késekhez ami nekem egy olyan macera ami az alapvetően is frusztráló presszó belövéshez nem hiányzik.
Van-e itt esetleg olyan aki 80-90k környékén megvenné tőlem? Budapesten és környékén még szívesen házhoz is viszem.
[ Szerkesztve ]
-
dis236
csendes tag
#122142rastacsz
Köszönöm szépen a válaszokat és az ajánlásokat.
Sikerült egy kicsit megnyugodni, egy kicsit elkapott a "buyer's remorse".Mindenképpen be fogok szerezni egy 3D nyomtatott garatszűkítőt, egyenlőre marad a tamper az őrlő tetején
Ha már itt vagyunk esetleg vannak még tippjeitek arra hogyan lehet csökkenteni a beragadt őrleményt?
Arra van esetleg megoldás hogy a kipumpált őrlemény szóródjon annyira szét?
Jelenleg magasított portafilterbe őrlök, hozna javulást ha esetleg egy őrlemény tartóba őrölnék inkább? -
dis236
csendes tag
válasz nate82 #122173 üzenetére
Igen, az eladó kedves volt és azt ki is cserélte nekem a következő nap, most egy jóval masszívabb pumpa van rajta:
Ezzel már jóval könnyebben jönnek ki a dolgok de azért még mindig nem az igazi, főleg a nyilás miatt.
Igazad van, a kék örlővel valszeg jobban jártam volna, még az extra ráfizetéssel is.
Csövet honnan lehet hozzá szerezni? Egyáltalán be lehet tenni ehhez a motortakaróhoz vagy másikat kéne nyomtatni hozzá?Amúgy egy extra kérdés aki esetleg tudna rá válaszolni:
Azt vettem észre hogy a 0 ponttól számítva elég kicsi az az intervallum amiben presszót lehet vele állítani. Mondjuk attól hogy a kések összeérnek onnantól a számlapon 1 számnyi táv van amiben normális idejű lefolyásokat kapok.
Ez normális? Vagy lehet hogy ki kéne takarítani az őrlőt, esetleg meg kell igazítani a késeket?Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
dis236
csendes tag
válasz qvik27 #122730 üzenetére
Ezt sosem értettem. Miért jobb az ha kimérek valamennyi oldott anyagot, belemérem valamennyi vízbe csak azért hogy aztán kimérjek valamennyi vizet amit belerakjak egy nagyobb vízbe?
Nem egyszerűbb csak kimérni az oldott anyagot és belerakni a nagy adag vízbe? Így csak 1 mérés van ezzel csökkenthető az emberi hiba. Vagy én értek félre valamit?
-
dis236
csendes tag
válasz Cathfaern #122741 üzenetére
Köszi a tanácsokat, én is ékszermérleget használok, nekem ez egyszerűbb megoldásnak érződött mint flakonokkal babrálni.
Azért kérdeztem rá mert a barista hustle is a koncentrátumos megoldánt mondja és nekem mindig logikusabb volt csak simán az oldandó anyag kimérés.Én anno mikor elkezdtem saját vizet keverni csináltam cuppingot amivel két elvileg ugyan olyanra kikevert vizet hasonlítottam össze. Persze éreztem különbséget a kettő között ami azt jelenti hogy minimális inkonzisztencia van a módszerben de mindkettővel nagyon finom volt a kávé és nekem elsődlegesen ez számít.
-
dis236
csendes tag
Sziasztok!
Nem rég kezdtem el itthon presszózni és azt vettem észre hogy a lefolyás az mindig a kosár széléről indul, ahogy olvasgattam a neten "donut"-nak hívták.
Azt írogatták hogy ez amiatt lehet hogy a tamperem nem illeszkedik jól a kosárba ami azért furcsa mert mikor rendeltem a kosaramat (IMS 16/22g) akkor direkt rendeltem egy AVX 58.5mm-es tampert hogy jól illeszkedjen bele.Belepróbálva valóban volt egy nagyon pici rés, lemérve pedig a tamper kb 58.45mm a kosár pedig 58.65mm.
Igazábol azt akartam kérdezni hogy szerintetek segítene-e ha vennék egy Normcore tampert amiről mostanában volt diskurzus? Amiatt habozok mert a normcore is 58.5mm-esnek írja a tamperét így lehet hogy az is picit kicsi lenne és nem lennék vele előrébb.Edit: azt elfelejtettem leírni hogy wdt-zek mindig tampelés előtt
[ Szerkesztve ]
-
dis236
csendes tag
Igen, ez is szuper lenne.
Amiatt gondoltam hogy segítene mert azt olvastam hogy ha nem illeszkedik jól a tamper akkor a pogácsa széle kevésbé tömörödik mint a közepe, emiatt ott csatornásodni fog.
Ha a normcore jobban illeszkedik akkor ezt is megoldaná, de nem tudom hogy tényleg jobban illeszkedne-e. -
dis236
csendes tag
válasz qvik27 #122861 üzenetére
Köszi a tanácsot!
WDT-nél azt próbálom imitálni amit ebben a videóban mondanak: https://youtu.be/xzrs7hj7Sto?t=843
de mindenképpen próbálkozom még különböző technikákkal.Az AVX-es témához pedig annyit fűznék hozzá hogy szerintem elvi szinten nincs gond azzal hogy kínából behozatnak egy csomó apró cuccot, mert így nekünk is valószínűleg olcsóbb, vagy hasonló árban van csak jóval kevesebbet kell rá várni.
Viszont az hogy ez egy elvileg szabad diskurzusú csoportban ennyire szarrá van nyomatva a kereskedő által az rengeteg kérdést felvet. Sőt igazából a promótálással sem lenne probléma ha ne lenne mindenki instant agyhalott hülye aki nem ezeket veszi.[ Szerkesztve ]
-
dis236
csendes tag
válasz Serpenthelm #124264 üzenetére
Én magam részéről nem próbáltam ki de nekem logikus az hogy a papír szűrés más ízt és textúrát eredményez mint a fém szűrés.
Ez filter kávé esetében elég egyértelmű és ránézésre meg lehet különböztetni a különböző filterekkel készült kávét.
Nyilván lehet hogy ez presszó esetében nincs így és jelenleg csak "snake-oil" az egész + ha van is különbség akkor sem biztos hogy tényleg segíti a kioldódást.
Majd talán lesz valaki aki ezt rendesen objektívan leteszteli és akkor kiderül az igazság
-
dis236
csendes tag
Hasonlóan a homebarista.be-n le van árazva a G-Iota örlő (DF64) zöld variánsa.
Akit kicsit taszít a szín de szeretne ilyen örlőt, annak fontos infó hogy a zöld borítás az csak egy vinyl fólia amit könnyen el lehet távolítani
-
-
dis236
csendes tag
válasz Tomace91 #124697 üzenetére
Én kb 3 hónapja használom.
Nem volt vele nagyobb problémám, talán annyi hogy gombok lenyomásakor beveszi a lenyomás súlyát, gondolom emiatt kicsit lassabban nullázódik (kb 1mp) de nekem ez nem okozott problémát.
Olvastam olyat a fórumon hogy valaki hibás darabot kapott és gond volt a cseréjével szóval arra érdemes lehet gondolni.
Én meg vagyok elégedve vele, mondjuk azt is érdemes megjegyezni hogy én nem számítottam arra hogy az automata programok bármennyire is hasznosak lesznek és nem is azok
-
dis236
csendes tag
válasz Tomace91 #124704 üzenetére
Sajnos én sem használtam prémium kategóriás mérleget még szóval nincs annyira összehasonlítási alapom de nekem nem volt gondom a reszponzivitásával.
Amit láttam problémaként a régebbi timemore mérlegeknél az az egyes súlypontok átugrása (pl 5.1-ről azonnal 5.4-re ugrott ahelyett hogy tizedesével ment volna feljebb) de ennél ilyet sem tapasztaltam.
-
dis236
csendes tag
válasz RetepNyaraB #124737 üzenetére
Nekem két mérlegem van, egy százados ékszermérleg és az avx-es amiről ma beszélgettünk és a kettő eredményeit összevetve az avx teljesen normálisan kerekítve mutatta a másik mérleg eredményeit.
Értem hogy nem kedvelt a forgalmazó (okkal) és azt is értem hogy kínai termék de ettől még nem lesz egyből rossz is.
-
dis236
csendes tag
válasz RetepNyaraB #124908 üzenetére
Szerintem van benne potenciál de rengeteg igazságot is látok abban amit mondasz.
Általában ezeknek az eszközöknek az a célja hogy követhető legyen a főzés és ezzel konzisztensen tudjuk reprodukálni a jó kávékat.
Persze akkor itt előjön az hogy szerintem a legtöbb módszerrel főzőtt kávé esetében teljesen elengedhető az appos logolás. Egy pourover esetében tényleg nincs nagy szerepe annak hogy most pontosan milyen sebességgel önt az ember, amíg bizonyos határértékeken belül van.
Presszónál más a kérdés, de szerintem ott is csak akkor van egyáltalán értelme ha az ember tud dinamikusan nyomásprofilozni, pl manuális géppel vagy egy Biancán.
Részemről nekem teljesen felesleges, ha egyszer lesz megint manuális gépem akkor talán beruházok egy SEP-re de addig tuti nem fogok ilyennel babrálni, így is eleget babrálok mikor kávét főzök, annak meg kifejezetten örülök hogy van egy processz amiben nincs benne a telefonom
-
dis236
csendes tag
válasz DG790401 #124913 üzenetére
Én 3D nyomtatott megoldást láttam. Hardveraprón vannak is emberek akik nyomtatnak neked.
Én nála nyomtattam már többször is és mindig elégedett voltam az eredménnyel[ Szerkesztve ]
-
dis236
csendes tag
válasz Stauffenberg #124983 üzenetére
Én egy kicsit másik irányból közelíteném meg a dolgot.
Egyik haverom most kezd el belemenni a kávés témába, mondjuk ő otthon inkább french pressel tolta de ő is egy késes motoros cuccal tolta pár hónapig kamersz bolti kávéval és viszonylag jó elvolt vele.
Azért néha eljött velem kávézóba ahol begivott velem egy jó presszót vagy filtert és abszolút tudta értékelni szóval úgy voltam vele hogy megajándékozom egy Hario mini mill plusszal meg egy csomag kávéval karácsony környékén.
Nagyon örült neki és azt mondta hogy csinál vele finom kávékat, abszolút upgrade az előző setuphoz képest ami nyilván nem volt egy magas léc de attól még érezte a javulást.
Ezzel annyit akarok mondani hogy itt mindenki hozzá van szokva a jobb cuccokhoz és mindenki a tökéletes ár/érték arányra megy de végérvényesen minden attól függ hogy kinek milyen igényei vannak.
Javulás lenne egy olcsó kerámia kúpos őrlő (pl hario skerton)? -> igen
Nagyabb javulás lenne egy acél késes őrlő (pl k0)? -> igen
Megéri-e az árkülönbséget? -> a topicban levő emberek 99.99%-nak igen, de azt hogy neked is, azt már neked kell eldöntened. -
-
dis236
csendes tag
válasz Bazsee71 #125901 üzenetére
Tudom hogy főbenjáró bűn ilyet kérdezni de van itt valakinek tapasztalata az AVX-Pro kosarakkal?
Igazából azért érdekel mert leírások és képek alapján nagyon hasonlít a pullman 876 kosarához, amiről elég jókat lehet mostanában hallani. Kíváncsi lennék hogy érdemes lenne-e lecserélni
[ Szerkesztve ]
-
dis236
csendes tag
Véletlenül válaszba írtam de most már így marad
-
dis236
csendes tag
válasz rastacsz #125905 üzenetére
A pullmannál honnan van a d0,3mm-es infó?
Én a honlapon csak annyit találtam hogy "kisebb lyukak" és mivel a standard az általában 0,3mm-es szokott lenni, amiatt gondoltam hogy közelebb lesz a 0,16-hoz. Persze én sem arra számítok hogy pontosan ugyan az lesz csak ez relatív közelinek tűnt hozzá és így kíváncsi voltam a véleményekre.
[ Szerkesztve ]
-
dis236
csendes tag
válasz asus1 #126188 üzenetére
Szerintem az avx mérleg amit linkeltél az túl nagy ahhoz hogy elférjen egy gc csepptálcáján. A másik jó lehet viszont akkor meg az idő mérését kell máshogy megoldanod.
Szerintem azt kéne elvinned amit retep árul.
Tamperből van ugyan olyanom mint amit linkeltél és nem rossz de nem is a legjobb. Az enyém inkább 58.4mm tehát az én kosaram oldalán (ims 16-22g) hagyott egy kevés kávét. Az áráért nem rossz, viszont akkor már lehet megérné egy kicsit többet költeni és beszerezni egy tadamm tampert.
-
dis236
csendes tag
válasz asus1 #126190 üzenetére
Tadammnál az a menet hogy lehet venni talpat ami a te kosaradhoz jó (szerintem 58,5 vagy 58,6mm lesz neked jó, nem tudom most megmondani hogy pontosan melyik) és ahhoz választhatsz nyelet, amelyik neked tetszik külsőre: talp, nyél.
A kosármagasítót is használom és kosár függő hogy mennyire működik jól. Az IMS kosaramhoz egyáltalán nem tapad, viszont a pullman kosaramhoz meg igen és nagyon stabil is. Szerintem egyébként kicsit nehezebb mint kéne hogy legyen, nem ad hozzá túl sokat a súlya funkció szempontjából de ettől és a tapadástól függetlenül végzi a dolgát.
A zacckiütő az okésnak tűnik és személy szerint szeretem a sajátomat és kényelmetlen lenne nélküle viszont erről specikusan nem tudok semmit, a portafilterek esetén szintén.
-
dis236
csendes tag
válasz #98690560 #126583 üzenetére
Érdekes én azt hittem hogy ez csak az adott receptekre vonatkozik, nem pedig a kevert vízre általánosságban.
Mivel én fitert és presszót is rendszeresen iszom itthon én mostanában szoktam rá hogy két féle vizet keverek ki 20GH/40KH presszóhoz és 60GH/25KH filterhez.
Ez ezek szerint hasonlóan rossz és kerülendő?
Hozzáteszem hogy én nem DM-es vízzel dolgozom hanem itthon desztillált vízzel. -
dis236
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy akinek volt E61 fejegységű gépe az milyen szilikonzsírt használt az indítókar belsejének a síkosításához?
Igazábol azért kérdezem mert én eddig ezt használtam viszont feltűnt az hogy a kar viszonylag kevés használat után (kb 2 hét, napi 1-2 presszó) ismét nyikorogni kezd pedig nem nagyon csináltam tisztítószeres vakszűrőzést.Ez alapján gyanús hogy a szilikonzsír nem tartja magát olyan jól.
Van bárkinek hasonló tapasztalata? -
dis236
csendes tag
válasz sz.zs. #125993 üzenetére
Tudom hogy nem telt el olyan sok idő mióta megvetted de eddig milyen tapasztalataid vannak ezekkel a késekkel?
Nagyon csorog a nyálam egy kés upgrade-re és mivel én is meg az asszony is gyakran iszunk tejitalokat, presszóban meg a világos pöriket szeretem ez egy elég jó opciónak tűnne
-
dis236
csendes tag
válasz sz.zs. #127399 üzenetére
Köszi a választ!
Mondjuk ha egy 64mm-es kés tudott valamilyen szinten vetélkedni egy 83mm-essel az szerintem már nem rossz.
Azt én is olvastam hogy kevésbé testes, igazából emiatt is vonz egy kicsit mert egy balanszoltabb opciónak tűnik a HU és az MP között.Igen a 83mm-es SL az elég komolynak tűnik de konkrétan annyi mint egy alap Major...
-
dis236
csendes tag
válasz RetepNyaraB #127457 üzenetére
Szerintem ez inkább kávézókat megcélzó dolog ahol nincs idő rendesen WDT-zni.
Vagy türelmetlen embereknek sok pénzzel
-
dis236
csendes tag
válasz RetepNyaraB #127460 üzenetére
Én láttam már helyet ahol disztribútort használtak bár igaz hogy az egy nyugisabb hely volt, de szerintem attól már annyira nem áll messze.
-
dis236
csendes tag
válasz rastacsz #128156 üzenetére
Én anno mikor DF64-et akartam vásárolni tőlük akkor írtam nekik hogy ez melyik verzió.
Kb egy hét után válaszoltak ami nem gyors de legalább leírták szóval szerintem ilyesmi kérdést nekik is fel lehet tenni.De mivel náluk éppen előrendelés van szóval még nem kaptak fizikai darabot, ezért nagyon meglepne ha nem az újabb verziót kapnák.
-
dis236
csendes tag
válasz Petyuska111 #129210 üzenetére
Nekem van DF64-em és az alap kés az abszolút olasz presszóra van kihegyezve szóval jó választás lehet ilyen szempontból.
Viszont közel sem tökéletes az őrlő (mondjuk megkérdőjelezhető hogy elfogadható áron van-e tökéletes), nekem v2-es verzió van amivel elég sokat szívtam mire eljutottam odáig hogy jó volt használni.Ki kellett szedni a gyári declumpert mert felhalmozta az őrleményt, sok volt a pangó. Miután kiszedtem egy statikus rémálom lett még spriccelve is. Raktam bele másik őrlemény kifolyató "csúszdát"([link]), viszont azzal is nagyon koszolt. Kis konzultálással a tervezőjével után elkezdtem használni a hozzá tartó hosszabbító elemeket és végül ezzel sikerült eljutni oda, hogy nem téptem a hajam minden egyes őrléssel.
Én ezek után kést is cseréltem benne (SSP Cast), de szerintem az neked már nem releváns.Ennek az útnak a bejárásával már elégedett vagyok de vannak dolgok amikre még oda kell figyelnem. A legfontosabb az az hogy a talp az nem az őrlő testéhez van rögzítve hanem a motorszerkezethez, ami azt jelenti hogy ha a két csavar ami a talpat rögzíti nem ugyan annyira van becsavarozva akkor nincs szinten az alsó késtartó. Erre is vannak modok, amik megoldják (tartó csavarok alátétezése), de én ezzel még nem foglalkoztam, ha megint ki kell nyissam az őrlőt akkor majd megcsinálom, de most jó
Elvileg a későbbi verziók azok jobbak már, de ezt az utolsó dolgot szerintem még a DF64 Gen2 sem javította meg, szóval minden képpen észben kell tartani.
Bocsi a regényért, azért remélem hasznos
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- OTP Bank topic
- E-roller topik
- Ukrajnai háború
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gaming notebook topik
- Xiaomi Redmi Note 4 - B20
- Az Apple szerint ejteni kell az USA trösztellenes perét
- Kerékpárosok, bringások ide!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs