Hirdetés
- Motorola Moto G54 5G Power Edition - nem merül le
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Magisk
- Nubia Flip 5G - kagylót, jó áron
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gery0505
aktív tag
válasz Silent77 #108049 üzenetére
Két eset lehetséges (szerintem ) ha van benne szűkítőfúvóka, akkor az tömődhetett el valamitől, például a citromsavazás során leoldódott néhány nagyobb szemcse, és ott megakadt, amit nem oldott a citromsav, a másik kevésbé kellemes hiba lehet, hogy bekrepált az Ulka. Ezt a két dolgot kellene szerintem megnézned, hogy átjárható-e a szűkítőfúvóka, és hogy az Ulka mennyi vizet nyom át csak úgy magában. Sz.Zs. írta múltkor, hogy mennyinek kell lennie a vízhozamnak, de most nem jut eszembe. Valami 300ml/percre emlékszem, de lehet más érték volt.
A minap tettem be egy Fluid-O-Tech szivattyút, ami jó lehet az Ulka helyett, ebben kis fogaskerekek hajták a vizet. Lehet érdemes volna Upgradelni a GC-t egy ilyennel. FG109
"Failure is always an option." Adam Savage
-
veterán
Urak!
Reggel vettem észre, hogy mintha kevés lenne a vízhozam. Full GC-ról van szó.
Nem rég volt takarítva, első perctől kezdve Norda és kevert vízzel van használva.
Videó.
Most este lemértem, 10ml/10 sec.
Mi lehet a gond?
Már tiszta ideg vagyok, hogy reggel nem tudok jó kávét inni.[ Szerkesztve ]
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
Cathfaern
nagyúr
válasz thomasrc #108046 üzenetére
Önmagában áztatásos főzéssel nagyon nehéz túlkivonatolni bármit is, szóval nem az a fő probléma. A gond inkább ott van, hogy ha túl pici a szemcseméret, akkor túl sok fine át fog menni a fémszűrőn és nem lesz egy élmény inni a végeredményt. Cleverrel (ugyancsak áztatás, de papírfilter) ugye nincs ilyen gond, és van is aki úgy tolja, hogy nagyon finom őrleményt használ, csak akkor van hogy 10-15 percet várni kell, hogy lefollyon, mert a sok fine eltömíti a papírfiltert
Szerintem french presshez bármilyen kávé jó, csokis espressoval is jó lesz, meg világos filterrel is. Attól függ mit szeretnél
-
WarLock07222
tag
válasz thomasrc #108046 üzenetére
Igazából sosem voltam annyira elvetemült a French Press-el (vagy bármilyen infusion módszerrel), hogy próbálgassam hogy hogyan lehet a szemcseméretet idővel kompenzálni. Viszont amiben biztos vagyok, az-az, hogy a finomabbra őrléssel igazából azt az ablakot szűkíted, amiben még se nem túlextraktált, se nem alulextraktált a kávéd. Szerintem minél finomabbra őrölsz, annál inkább pengeélen táncolsz azzal, hogy eltaláld a többi változód és pont ezzel gyilkolod meg a FP-t, hogy a viszonylag nagy szemcseméret miatt eléggé megengedő módszer és nehéz elrontani.
Másik: Itthoni pörkölőtől én nemigen találkoztam filterhez készült "blenddel", talán a Square Mile-tól láttam ilyesmit, ami itthon kapható de az ugye nem hazai pörkölő. Amúgy bármi jó FP-hez, amit filterben meginnál.
-
thomasrc
tag
válasz Cathfaern #108025 üzenetére
Köszi, beteszem könyvjelzőkbe ezt is.
Elméleti kérdés. Ha nem tudom eléggé durvára őrölni french presshez a babokat, akkor nem úgy van, hogy gyorsabban oldódik ki, tehát lényegében csak kevesebb ideig kell áztatni ahhoz, hogy jó legyen? Vagy ez így hülyeség?
Amit én néztem receptet az 2,5 dl vízhez 14 g őrölt kávét javasol és ez két csészés adagnak felel meg. Fél percig áztatjuk (= a víz épphogy csak ellepi) az őrleményt kb. 90 fokos vízben, majd hozzáöntjük a maradék vizet is és további 3:30 percig hagyjuk kioldódni.
Egyébként french presshez érdemes külön blendet beszerezni? Szoktam látni, hogy egyes blendeket kifejezetten filteres kávéhoz ajánlják. Ugyanígy french presshez is vannak ajánlott blendek?
-
kozsy18
tag
válasz RetepNyaraB #108044 üzenetére
Node az iize? Mi a recept?
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
WarLock07222
tag
válasz Bazsee71 #108042 üzenetére
Vagy túl sok a víz (ha épp vizezni kell).
Nálam amúgy a CasMo Papua New Guinea-ja szivatott szét teljesen filterre mostanában. Baromi sötétre volt pörkölve, és iszonyat finomra is kellett őrölni különben átzubogott rajta a víz. Nem igazán tudtam hová tenni a dolgot. Nem ittam belőle kifejezetten rossz italokat, de határozottan jobbat vártam volna.
Amúgy én se annyira értem, hogy mire lenne ez a cucc hasznos. Jó víz + jó kávéval már célban is vagy egy jó kávéhoz. Egy szuperjó kávéhoz mondjuk még konzisztens örlemény meg jó öntési technika kell. De szerintem a filterezés pont az a műfaj, ahol több jó kávét iszol, mint amennyit állítgatni vagy varázsolni kell
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #108041 üzenetére
Ha fogpiszkálózni kell, mert összeáll, akkor szerintem túl finom az őrlemény. Egy próbát megérne durvább őrleménnyel.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Bazsee71 #108040 üzenetére
nyilván beleszórom én is, aztán kis fogpiszkálózás. De nagyon amatőr vagyok, csatornásodik is, a Phoenix nem is túl jó(nak tűnő) filterre, sok a fine; szeretném jobbá tenni a vörkflót...
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #108039 üzenetére
Na akkor le vagyok maradva, nem láttam azt a JH videót. Nálam egy kis fém pohár tölti be ezt a funkciót.
-
RetepNyaraB
veterán
-
Zen42
tag
válasz thomasrc #108020 üzenetére
Sajnos igaz, az a táblázat egy kalapot nem ér. Mint írtam itt állomásozik egy nálam egy CM702. Kivettem belőle egy alátet, így most nagyjából 4-5-6 ig nyomja az espresso-t. Maxon tudok vele még filterezni (V60) de a cold brew-hoz amit főleg így nyáron szoktam gyártani ahhoz már nem jó, túl kicsik a szemcsék. Kaptam egy Mizudashit egy fórumtársunktól de néhány próbálkozás után kénytelen voltam visszatérni a befőttes üveg - brew-hoz, amit aztán leszűrök. (Legalábbis amíg nem szerzek egy normális őrlőt.)
Nem azt mondom, hogy maxra téve tele van zaccal vagy ilyesmi, de ködös kissé az ital és mivel nehezebben járja át a kávét a víz, folyton ráznom meg piszkálnom kell a megfelelő kivonatolás érdekében. Szóval olyan határeset. Próbáld ki. Még az is lehet, hogy mivel a french press amúgy is kissé zavaros, fel sem fog tűnni ez a köd amiről beszélek.
De hogy nem lesz elég durva az őrlemény az biztos. Akkor lehetne ha további alátétet szednék ki belőle de akkor meg már nem lehet vele espressozni.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #108036 üzenetére
Pohár?
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #108034 üzenetére
ezen a fórumon nagyjából minden úri huncutság
-
RetepNyaraB
veterán
Filterezésnél hogyhíjják azt a kis szóró-szűrőt, amellyel egyenletesen tudod belepottyantani az őrleményt a helyére? Egyáltalán van különösebb értelme, vagy úri huncutság? Switchen használnám, tehát úgyis kamufilter
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
WiZARD
addikt
A kávézóban a Lineán az egyik fej vízhozama jó ideje kicsit gyengébb volt mint a másik fejé, de nem okozott eddig gondot. Most viszont tovább romlott a helyzet, így ma szétszedtem. A szűkítőt kitisztítottam és ismét hibátlan.
(3 éves gép, ezt a fejet eleve alig használtuk, többnyire bőven kiszolgálja az igényeket a másik. Mindennap rendesen tisztítva, visszaöblítve Pully Caff-fal, mindig időben cserélt BWT vízlágyítóval van használva)Eléggé meglepett a látvány, mert oké hogy kerülhet ide kávé, de azt hittem a rendszeres tisztítással nem lesz ilyen belül.
Szerintetek? Megelőzésre bármi tipp? Érdemes lehet jobban szétszedni bármit?Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
WarLock07222
tag
válasz Parci #108031 üzenetére
Nálam is a BPlus-os szűrővel kb. ez a heti 2 törölgetés van, de akkor sincs látványos cucc ami lejönne a szűrőről. Továbbra is imádom ezt fémhálós témát. Viszont időközben jött egy "körvágó" alkalmatosság, úgyhogy lassan ideje lenne kísérletezni különféle papírokból (V60, V60 egyéb, Melitta, Chemex) vágott 58mm-es korongokkal.
-
PpenoO
őstag
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #108028 üzenetére
igazából ezért is agyaltam eredetileg valami jobb felsőszűrőn és esett a választás a sűrű szövésű e61 ims-re. a kettő együtt tényleg teljesen tisztán tartja, nagyon törölgetni sem kell, néha-néha megejtem, ennyi.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #108026 üzenetére
a gép gyenge pontja, hogy kúszik-mászik felfelé a zacc/kávélé. ha totál semmilyen felliniszerű dolgot nem csinálsz, valamint a felsőszűrőt serényen törölgeted, akkor talán elhagyható, de nekem egyszerűbb így
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz thomasrc #108016 üzenetére
Az őrlő részéhez nem tudok hozzászólni, de ha filter finomságot el tudsz érni, és a Hoffmann-féle french press receptet használod, akkor az jó lesz french presshez is (lassan kéne már valami pénzt kérnem tőle amennyit linkelem ). Ettől függetlenül mindegy milyen őrlőd van meg milyenre őrlöd a kávét, french pressben akkor is benne lesz a kávé, szóval ne várj filteres tisztaságot.
Kávé neve alapján én French press-el is relatív alacsony hőfokon kísérleteznék, kezdésnek azért inkább 92-94 körül, de lehet annál is lentebb kell menni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Superkee #108012 üzenetére
Szerintem az első lépés egy jobb őrlő, tizedpontos mérleg és jó minőségű kávé. Kotyogóssal jó alapanyagból meglepően jó kávét lehet főzni ha jól csinálod. Ezekkel már önmagában drasztikusan fel tudod javítani a kávézási élményedet még mielőtt beleesel az "espresso" nevű mélységes pénznyelőbe
-
Superkee
csendes tag
Köszi a válaszokat, végül meggyöztetek és a classicra megyek rá. Akinek van esetleg eladó az nyugodtan irhat
-
LazacX
tag
válasz Superkee #108012 üzenetére
Az Evo tök jó kezdésnek, de nem árt figyelembe venni, hogy milyen kiépítésben árulják. Ha alapgép, akkor nem ér ennyit, de mondjuk le lehet alkudni a felére. Viszont ezt is lehet masszívan tuningolni, ha nem is olyan szinten mint a Classicot. Pl. OPV, új vízterítő, felsőszűrő, PID, Rancilio gőzkar. Ha ilyen gépet árulnak, ott már megfontolandó a vétel. Ha meg tovább lépsz, gyakorlatilag ugyanannyiért el is lehet adni. A szűk keresztmetszet amúgy is inkább a Graef lesz. Kezdésnek még palackos vagy kevert lágy víz, vagy valamilyen vízlágyító, tamper. Ha gyakran cserélgeted a kávékat, pláne világos pörköléseket iszol, akkor a mérleget nem úszod meg, de ha nem, akkor tapasztalati úton egy pálinkás pohár jó lesz űrmértéknek az adagos daráláshoz.
-
thomasrc
tag
válasz Zen42 #108019 üzenetére
Ez biztos? Időközben keresgéltem és itt fel vannak sorolva a Graef őrlők is:
https://honestcoffeeguide.com/guides/coffee-grind-size-chart/Mondjuk nem írják, hogy milyen alátéttel értik a fokozatot. De ha ki kell venni az alátétet French Press-hez, akkor ez így tényleg necces lesz.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz Superkee #108012 üzenetére
Nem tudom, hogy ezek pontosan mennyire kőbe vésett számok vagy esetleg van némi rugalmasság mögötte, de szerintem kb. "aranyszabály", hogy már a kezdetben is érdemes annyi szintet kihagyni, amennyit csak lehet. Egyrészt azért, mert ha hamar rájössz, hogy mégsem adja ez a hobbi, akkor már legalább olyan gépet vettél, amit egyszerű továbbadni és nem veszít nagyon az értékéből (ez mondjuk a Gaggia Classic szint minimum) másfelől pedig ha mégis megtetszik ez a dolog, akkor a saját életed egyszerűsíted. Szóval GC alá nem nagyon mennék a gépet illetően. A Graef kezdésnek valószínűleg okés, viszonylag könnyű is továbbadni, de elég hamar kinövős, ha rájössz, hogy tetszik a dolog.
-
senior tag
-
thomasrc
tag
Bocs, ha volt már:
Ikeás french pressel szeretnék kávét készíteni, csak úgy kíváncsiságból. P&Y Choco Madness van itthon. Hányasra állítsam az őrlőt, egyáltalán számít ez vagy csak annyi a lényeg, hogy minél durvább legyen a szemcseméret? Egyébként Graef CM 702 és 11-13-ason van nálam az espresso szint, ha ez segít. Arra gondoltam, hogy feltolom max-ra... Jó lesz vajon?
Illetve a vízhőmérséklet érdekelne még, hogy itt mennyire kell figyelni erre? Ugye ehhez a kávéhoz 88 fokos PID ajánlott espresso esetén, de French Press az gondolom teljesen más tészta.
+1 Tegyük fel, hogy bejön a French Presses kávé vonal, akkor ez nagyjából azt fogja jelenteni, hogy naponta többször vagy legalábbis néhány naponta tekergetem az őrlő állását. Ilyenkor nem fog belerontani a képbe espresso esetén, hogy a durva őrleményből marad némi lappangó az őrlőben? Ki szoktam pofozni, amennyire tudom, de a tapasztalat az, hogy minimális mennyiség még így is szokott maradni benne.
-
petfoto
tag
válasz Superkee #108012 üzenetére
Amikor én tettem fel itt ugyanezt a kérdést 2+ éve, azt kaptam (ami az eredmény is lett) tanácsként, hogy Graef702 + Gaggia Classic (2015 előtti) kell nekem. Alatta ne. Az Általad kérdezett gépet nem tudod az igényeid (hamar jönnek majd) szerint bővíteni, tuningolni és eladni sem. A GC alkalmas erre. Ki lehet fogni néha tuning nélkülit nem túl drágán. A Graef-ot is kinövöd hamar, de jól el lehet adni, főként garival. Utána egy régi Mazzer. Aztán jöhet valamilyen rendes kv a helyi pörkölőktől, erre lesz tipp bőven itt. Ha ez is kevés lesz, akkor már vastagabb pénztárca kell a fejlesztéshez ...
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #108013 üzenetére
ezek ilyen apróságok, amiket a hosszabb távú használat alatt szed magára az ember, meg néha változtat is rajtuk, nem gondoltam, hogy most ekkora fókusz van ezen
sajnos igazi fullos fellinit nem célszerű csinálni ezzel a géppel, pedig jó lenne!
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Superkee
csendes tag
Sziasztok,
Régóta tervezem, hogy komolyabban elkezdjek foglalkozni a kávézás világával, mivel eddig elsősorban kotyogós illetve kapszulás kávét ittam.Elsőre úgy gondoltam, hogy belepőkategóriával kezdenék, és majd később ha úgy látom max váltok egy jobb gépre.
Az összefoglaló alapján őrlő esetén a Graef cm702 néztem ki. A kávégép esetén akadtam el. Itt használt gépet tervezek venni max 50k forint értékben. Ez az az összeg amibe a Gaggia Classic, Baby már nem fér bele amennyire én észrevettem. Azonban a Gaggia Evolutiont találtam már ekörül. Régebbi kommentekek olvasva én úgy vettem ki, hogy ezt kb nekem találták ki ennyiért, egy jó kezdő gép
Kiváncsi lennék a véleményetekre, hogy megéri e az a modell, vagy szánjak e rá még többet és válasszam a classic-baby párosból valamelyiket. Az őrlő esetén is szivesen elfogadok ajánlásokat.
Emellett a másik a kérdésem, hogy mik azok az alap kiegészitők ami nélkül nem lehet normális presszó kávét inni. (pl tamper, tizedes pontos mérleg stb)
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #108009 üzenetére
egész pontosan úgy csinálom, hogy lenyomom a kart, aztán visszaengedem annyit, hogy épp egy pillanatra rányomja a papírt a kávéra, aztán kinyomom megint. tapasztalataim szerint azért picit nő a mennyiség így, tehát valamit érnie kell.
de tisztában vagyok a lehetőségekkel
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
verti1
tag
válasz Parci #108001 üzenetére
Lenyomott karral, tartva csak a pogi teteje ázik a vízben, mivel nyitott a bojlered. Ha egyáltalán a papír átenged valamit. Nem azt mondom, hogy nem jó a kávé csak nem ugyan az mint az1-2-3 bar-os klasszik előáztatás. Szerintem ha levennéd a kart akkor száraz lenne a pogi, az alja és a közepe tuti.
[ Szerkesztve ]
-
mjxb90
csendes újonc
Sziasztok
Két kérdésem lenne ugyanazon témakörhöz: erősen gondolkozom, hogy a munkahelyi kávézást feldobnám egy elektromos kotyogós főzővel (gáz rezsó/tűzhely, indukciós főzőlap nem áll rendelkezésre) viszont nem tudom milyen modell lenne érdemes erre a feladatra.
Van itt valaki aki próbált már ilyet? Javaslatok mellette vagy ellene?Ugyanitt: ha jól emlékszem volt már téma korábban a kotyogóshoz való kávéőrleménnyel való játék (finomabb őrlemény, szűrőpapír használata, stb..) Ehhez milyen tippeket tudnátok adni indulásnak? Mit érdemes módosítani a folyamaton? Eddig kb annyit foglalkoztam ezzel a témával, hogy a kedvenc kávézónkban vásárolt szemes kávét leőröltettem amit teljes mértékben az ottani baristára bíztam (szemcseméret ügyileg).
Köszi előre is
-
WarLock07222
tag
válasz Parci #108001 üzenetére
Én amúgy inkább a "fogásponton" előáztatok. Lenyomva teljesen a kar csak addig van, amíg meg nem telik vízzel a henger. AZtán mikor már van ellenállása a karnak, ott "tartom" egy picit úgy, hogy ne vesszen el a nyomás, de azért ne full powerrel menjen Nemtom te is ugyanerre gondoltál-e, vagy csak simán lenyomva tartod a kart, kvázi nyomásfelépülés nélkül.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #108004 üzenetére
kíváncsi leszek. nem semmi, hogy még mindig ilyen kereslet van rá itt a topikban, reneszánszát éli "szegény". faternak is nagyon bejött, mondta, hogy összehasonlíthatatlanul élhetőbb a pavoninál (ezzel együtt még mindig billeg, hogy adjuk-e el).
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Fehérbe csomagolva: Acer Nitro V 14 notebook
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
- TCL LCD és LED TV-k
- Parfüm topik
- Tea
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple asztali gépek
- Path of Exile 2
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest