- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
Hirdetés
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
z123456789
addikt
válasz
Tikakukac #115716 üzenetére
#115716Tikakukac
Ebben teljesen egyet értek veled, elég bosszantó, és érthetetlen, miért nem lehetett ezt legalább úgy megoldani ahogy az elitbook-on van, egy lenyíló kis ajtóval. Az mondjuk zseniális, és akkor nem kell sírni azért, mert emiatt pár mm-rel vastagabb kell legyen a notebook. Ettől függetlenül sem szeretnék elitbookot. Túlságosan szeretem a Thinkpadet.#115717vicze1
Értem, köszi.
A lista alpján ahogy nézem a L13 Gen2-höz még van a klasszikus dokk, ezek szerint.
ThinkPad Ultra Docking Station -
Surfym@n
senior tag
válasz
Tikakukac #115599 üzenetére
Múltkor én a win10 frissítéssel szívtam meg:
W530asom van a gyári dokkjával. Rendszerinduláskor mindig ki kellett vennem a dokkolóból a gépet, különben kifagyott. Mikor már bejött az asztal, akkor már visszatehettem dokkra a gépet. Rohadt idegesítő volt. Legalább kitakarítottam a gépet az utolsó centiig kívül belül... (gyanakodtam már mindenre, mivel volt már olyan kékhalálom, mikor csak a memóriamodulok kivétele s visszarakása segített)
Aztán jött egy újabb összegző frissítés, s azóta nincs ez a szívás (3 hétig téptem a hajam emiatt)Az egészben az a legszarabb, mikor egy senkiházi kis MS-programozó akinek szerelmi gondjai vannak, s amiatt elcseszi a kódot, a főnöke aki csekkolná az matt másnapos a múltkori céges bulitól, így kikerül a fostalicska upgrade, s utána szív a fél világ...
-
válasz
Tikakukac #115599 üzenetére
"de stikában a kedves ügyfelek ilyenkor egy másik és komolyabb laptopot vagy a gép árát és egy jelentős összeget kaptak"
Céges ügyfeleknél még soha nem láttam, most van egy HP gépünk, amiben kb. a 3. alaplap van, és még mindig random fagy, de arra sem ajánlottak ilyetInkább azt láttam, hogy a business gyártó nem problémázott egy-egy törött LCD-n, meg kávés cuccon, mert úgyis százasával-ezresével rendeltük a gépeket...
Dokkoló burkolata : helyet csinálni a dugasznak. Vagy nemtom, én már azért szoktam le az ilyen szép megoldásokról, mert ha nem azért kell hozzányúlni, mert rossz, akkor azért, mert költözünk, vagy bármi másért, de hozzá fog kelleni.
"Nem mindegy a működésük. A ráültetős dokkok teljesen másképp működtek, " - de elrontani mindent el lehet
-
válasz
Tikakukac #115597 üzenetére
"Szerintem kérdezz körbe kicsit, ezzel sz0pik mindenki, nem csak én."
De nem ennyire"Ez még semmi, hallottam ennél cifrábbat is."
Na az keményAkkor mi vagyunk mákosok?
"Ahha, és nekem, akinek minden el van vezetve alul és a monitor stand alatt"
Hé, nem látok el a munkahelyedigNekem a monitor talpán van. Ha nem szórakozna, akkor is ott lenne. Illetve ha a dokk tápja lent is lenne, a dokk mindenképpen fent, mert ugye abba is dugdozok dolgokat.
"ezt az egyébként gyanúsan szoftveres hibát."
Szerintem amúgy a fw-ek rosszak, de én sem értem, hogy miért nem lehet egy szabványos cuccot működőre megoldani"Szerintem az van, hogy egyszerűen mocskos igénytelenek lettek az emberek" - nem, csak nincs más
(És nem az a baj, hogy milyen csati, mert ugyanilyen sz@r lehetett volna a rápakolós dokk is...)
@HSM :
-
válasz
Tikakukac #115594 üzenetére
Szerintem te a Thunderbolt C szabvánnyal együtt vagy elátkozva
Tényleg csak információnak kérdeztem, mert ennyire sz@r működést nem tapasztaltam. Amúgy a T480 vs D6000 az általad leírtaknál sokkal stabilabb... Tényleg, ha valami nem megy, egyszer kirántom a dokk tápját, vissza, és utána megy. Az volt macera, amire erre rájöttem.(És azért van Lenovom Dell dokkal, mert valami főfejes régen ott felejtett némi cuccot, nem is hozzánk tartozik, meg nem is érdekel minket, kié -> használatba vettem a dokkot, amikor egyszer hiány volt C-s cuccokból, és nálam maradt.)
-
válasz
Tikakukac #115592 üzenetére
"Ha közel hibátlan"
Azon kívül, hogy a tökéletes amúgy sem létezik, a fentebb vázolt horrornál csak jobb lehet
De tényleg írj már egy típust, mert errefelé azért ennél sokkal jobban működik mindenféle üzleti gép mindenféle üzleti C dokkal (ha nem is tökéletesen), szóval érdekelne, mi produkálja ezt. -
Graphics
Jómunkásember
válasz
Tikakukac #115585 üzenetére
Mondjuk az is biztos, hogy biztos rengeteg sara van a gyártónak, de hogy a user sem enged.
Akkor elértünk oda, hogy nem kell venni semmit, mer' az ingyen van.
Én azért csiszolok ezen a hozzáálláson, főleg ha a munkám is. Nagy puffogva ezt mindig elő lehet adni, megértelek. De kicsit hangzatos, mint a kampányidőszak.
-
válasz
Tikakukac #115582 üzenetére
"Gyártó szerint is. Mindegy milyen, ha le van írva, akkor működjön. Pont."
Igaz, ezt várnám, de azért szopásnak nem nevezném, hogy néha kihúzom a dokk tápját. ("Rendszergazda" vagyok magam is, nagy cégnél.)"Az, hogy valakinek az ingerküszöbe fél miskás üzleti notebooknál ott tart, hogy inkább lelő funkciókat "
Nem lőttem le semmit
Mondjuk a gépet a cég veszi, mi max. azon anyázunk, hogy jön jegy az idióta dokkok miatt, de bőven kibírható a szint. Az más dolog, hogy ilyen árkategóriában tényleg frankón kéne működnie, de már elengedtem, nem idegesítem magam ezen. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Tikakukac #115578 üzenetére
> a mai laptopok type-c dokkolókon perifériákat illeszteni
> sajnos nem jelentik azt, hogy a valóságban is működnek.tele van a net USB-C hub (rém)történetekkel ..
főleg a Realtek RTL8153 chipess hubokat szidják -
( mert azok a Macbook-okat nagyon nem szeretik )USB-C hubs and my slow descent into madness ( 2021 )
" I’d also say “avoid the RTL8153 at all costs”, but given that chip appears to be everywhere… good luck with that!"bár ~1 éves írás .. megint nagyot szaladt
a téma a közösségi médiában
https://news.ycombinator.com/item?id=30911598
( 1144 points 14 days ago - ami soknak számít .. )------------
Bár sokan írigylik a Maceseket .. hogy ott minden müködik
( ~ "a szomszéd rétje mindig zöldebb" )
azért ott is derülnek ki problémák.
"M1 Thunderbolt ports don’t fully support USB 3.1 Gen 2"
April 18, 2022 -
válasz
Tikakukac #115578 üzenetére
"ehát akkor ezredjére is: az, hogy papíron alkalmasak a mai laptopok type-c dokkolókon perifériákat illeszteni sajnos nem jelentik azt, hogy a valóságban is működnek."
De akkor írd ezt, mert nem lehetett kihámozni, mit akarsz. Amúgy a valóságban működnek, csak nem túl jól. Együtt tudok vele élni, bár van vele macera, de azért inkább működik mint nem."Az, hogy menjen a céges gépemen a dokkos ethernet úgy 50 fajta bios és firmware kellett,"
WTF milyen dokk és milyen gép?Én a D6000-es Dell dokk firmware-ét updateltem, a 480-asét csak amennyire a céges image szokta, és azért nagyrészt működik (azzal együtt, hogy néha ki kell tépni a C-ből). Annyira sz@rul, mint amit írsz, a cégnél kb. egy gépünk sem döglik a C dokkokkal...
De a HP usereink amúgy meglepően keveset panaszkodnak a C dokkokra. A gépekre inkábbSzal értem, mi a gond, de azért általánosságban elmondható, hogy a C dokkok használhatóak (azzal együtt, hogy van vele macera), csak te vagy extra peches
-
válasz
Tikakukac #115571 üzenetére
WTF, de ezt kb. minden tudja, ami új... Vagy akkor az a bajod, hogy csak régi dokkok van a cégnél?
BTW átalakítózás? Nekem pl. itthonra van olyanom, ami Sony dugós tápból + lapos Lenovoból is csinál C-t. Noname portreplikátorral is jól megyen. És ez egy kerek dugós Lenovo tápról lapos Lenovo dugót átalakítóról is megy néha@HSM :
"Ott még az agyukat is használták a mérnökök, nem csak a konzumer trendeket követték."
De használni meg kényelmetlen volt, szóval én üdvözlöm a dolgot. A billzet sem kellene, hogy kisebb legyen... körülötte legyen kisebb a káva
Amúgy nem tervezési hiba a véletlen tapizás elleni védelem, amiket huzamosabb ideig használtam nagy tapipaddal, azokon a gépeken szépen megy mindenféle OS és többféle ablakkezelő alatt is. Leggyakrabban pont a saját T430-amon kattintok véletlenül, KDE-velA dokk tápja : a 60W a gépnek kell, de a dokkon levő többi eszközt is ki kell szolgálni, az elméleti maximumon, azért szokás előírni erősebbet.
"Ha egyáltalán létezni fog még ilyen, amikor legközelebb fejlesztenék majd. "
Akkor választasz abból, ami van -> köszi mesterségesen gerjesztett igények
Amúgy ha kicsit előbb írod, körbenéztem volna a céges gépeken, mert van HP DELL Lenovo, hogy melyiken van trackpoint... De az nagyon kezd rétegigénnyé válni. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Tikakukac #115571 üzenetére
> Kell egy rohadt laptop, ami elketyeg 10 órát magasabb fényerőn neten lógva
AZ AMD "igéretben" már : "akár" 29 óránál tart ..
> Ezt a feladat kell megoldania 2022-ben a laptopot gyártó cégeknek.
szerencsére még nincs vége az évnek!
-
-
-
-
válasz
Tikakukac #115559 üzenetére
Erről jut eszembe, tegnap éjjel keményen meghajtottam a T601-et.
Alapvetően csak Office és böngészés +Discord +Spotify a use case, most viszont volt sok tabos Youtube, onnan letöltögetés, zenekonvertálás, 720p videók, és zenék vágása, kis Lightroom, és a cucc állta a sarat használható sebességgel.
Nyilván nem olyan mint egy modern gép, de nem voltak több másodperces lagok, végig reszponzív és ügyes volt.TIZENÖT éves gép basszus. Komolyan hihetetlen ahogy képtelen kikopni a használhatóságból. Emberek akik a megjelenés évében születtek, már kész felnőttek.
Ebbe kemény belegondolni.
Szinte minden más, ami mobiltech, és 15 éves, már papírnehezék.
Imádom ezt a gépet.A Carbonom mióta kettétört az egyik zsanér, szétszedve van bebaszva a fiókba, mert úgy visszaszoktam erre a gépre, hogy már semmi szükségem arra. Húsvét alatt rendeltem csak meg az új zsanérokat és bezelt, meg fogom javítani, és odaadom az asszonynak hogy váltsa le végre a T430s-t.
Azt meg el fogom csórni és kap 7 soros billt és IPS-t, s majd talán egyszer arra váltom le a Frankenpadot. -
-
válasz
Tikakukac #115554 üzenetére
Tudom, én is csinálom, de attól még úgy vagyok vele, hogy a Lenovo belső fejlesztési folyamatai nem rám tartoznak, és amúgy minden cucc felépítése valami ilyen hosszú alkun-küzdelmen át alakul ki (meg esetleg végeznek piackutatást).
Nyilván én is olyan gépet akarok, ami működik, ha dokkolom, de ha nincs, akkor vagy veszel olyat, ami kevésbé sz@r, vagy nem veszel. A mesterségesen gerjesztett igények sajnos elég rossz dolgok
-
-
válasz
Tikakukac #115499 üzenetére
LOL, nem véletlenül kerülöm.
A Win10 amúgy nem outdated, hiszen 2025-ig supportált (gyanús, hogy tovább is lesz az, mint az összes eddiginél).
@FoxiestFox : Az 1996-os Gericom 6200AT-mben slot-os RAM modul volt.
A 2000 körüli HP Omnibook XE3-ban is. A Compaq Armada ****** -ban is. Az Albacomp asztali P4 procisban is. A T410, 430-ban is
A 2000-es évek eleje óta általam szerelt laposok nagy részében is...
Forrasztott proci sem volt gyakori, de volt. -
-
-
fungi
aktív tag
válasz
Tikakukac #115360 üzenetére
Idle elvan az x230 50 fok alatt, de sima böngészéskor sem megy sokkal feljebb, /nálam Tpfc van fent/ ha valami 60 fok fölé hajtja akkor amint csökken a proci igénybevétel, azonnal lemegy 50 alá, akkor is ha már egy ideje megy és rendesen bemelegedett. Ez i5 3320, Win10, de ha i7-esed van akkor nem szóltam.
-
-
-
-
megott
aktív tag
válasz
Tikakukac #115279 üzenetére
A T14Gen2-vel viszont bőven van dolog, egy igazi "bajszosszar", azt mondták hogy ez Lenovo lesz és (alá)ráírták. Botrányosan sok alaplapcsere, kijelzőből 3-4 hullott el (egyik napról másikra nincs kép) a héten. A legszebb darab, a második alaplap, ssd és memóriamodul csere után is megdöglik win10 telepítésnél, persze a hivatalos szervíz csak pingvinezik.
-
megott
aktív tag
válasz
Tikakukac #115265 üzenetére
Ne haragudj nekem továbbra sem tetszik, ez a kisarkítása a T470 forrasztásainak. Írtam már feljebb a T570-et aláírom, nagy számban előfordult az SSD csati elhullása az alaplapról egy hátlapi borda miatt ami egykezes(!) tartásnál lenyomta az alaplapról a csatit. A T470-re ez nem volt jellemző az én közel 1500-as merítésemben.
Tény hogy vannak sztorik, de ne csináljunk már a bolhából elefántot. -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #115192 üzenetére
Ha ilyesmikben gondolkozol, én ránéznék X13/T14/T14s G1-ekre is AMD-vel. Ha belefér a keretbe, azok is igen jók lettek szvsz. Nekem egy 4650U-s T14 most a fő gépem, Linux és Windows alatt is jól működik, teljesen elégedett vagyok vele, bár nyilván lényegesen drágább, mint pl. egy T480s.
#115193 azbest : Rossz az összehasonlítás.
Javítottam: [link] .
-
azbest
félisten
válasz
Tikakukac #115092 üzenetére
Utángyártott (német ebayről vett) t61 akku produkált nekem ilyet. Gyagyi a bennük lévő elektronika, nem figyeli a töltés szintet amiko nincs aktív akku töltés vagy merítés. Állásában, tápra dugva nem érzékelte hogy lassan önkisül az akku, így sosem töltött rá. Ha töltőre dugáskor még a töltési határérték felett volt, azon az értéken is maradt végig. Na az meg tudott lepni párszor ezzel, hogy úgy vettem le a dokkról, hogy majdnem tele az elektrinika szerint, aztán meg ölben pár perc alatt bezuhant. Újratöltve megint megvolt a teljes kapacitás. Szóval az elektronikája volt gagyi. Később hosszabb időn át nem használtam a gépet, miután már újabbra váltottam, így önkisüléssel el is távozott a vadászmezőkre. Az egyik meghalt cellás gyári t61 akkut félretettem, hogy talán egyszer cellacserével feltámasztom - azoknál még életre lehet triggerelni az elektronikát miután megszakadt az áram. Alapból a gyári elektronika letiltja magát, ha egyszer megszakad az áramellátása.
A nyomorult gyári akku két nappal azután halt le, miután belinketlem ide egy kiárusítós olcsó greencellt
Persze addigra már nem volt.
De jó is, hogy előkerült a téma, mert az egyik régi, fél kapacitású gyári t430 akkum már régen volt gépben.... most bedobtam, mert ez is önkisült már, szerencsére még nem a halálba.
A jó, gyári akkuk nekem jól kezelték a dokkolóban dekkolást is. Régen a két t61 volt úgy, hogy egyik majdnem mindig a dokkolón volt, a egyiket meg naponta levettem altatásban iroda és otthon közti utakra. Az utóbbi években meg két t430-cal csinálom ezt.
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #115113 üzenetére
A T480s-ről röviden, a teljesség igénye nélkül, a véleményem szerint.
Pozitív:
- szokásos T szériás TP dolgok, pl. jó billentyűzet (viszont billentyűzet lottós, mint szokott), jó trackpoint, Vantage
- vékony, esztétikus, masszív, kellemes tapintású és könnyű kialakítás
- remek port-kínálat, korrekt bővíthetőség (4X-es PCIe-es M2, 1db DDR4 ramslot, WWAN opció), jó szerelhetőség (5 csavar ki, és feszegetés nélkül hozzáférsz szinte mindenhez, elvileg egyedül a billentyűzetet macerás kiszedni, nem próbáltam még)Semleges:
- FHD-n csak 60% sRGB-s ~250nit panelek + panel lottó (enyémbe Innolux került, élhető számomra)
- hűtés nagy terhelésen vagy a "PL buggal" eléggé fúj, de legalább ereje is van
-Type-C "generáció" (a mechanikus dokk elhagyásának előnye és hátránya is van bőven, ki lett tárgyalva nemrég)
- Linux alatt takarékosra vált az EC, jóval kevesebbet turbózik, cserébe csendesebb, de lassabb is (korábban durván lassabb volt Linux alatt, azóta lényegesen javítottak rajta [link] )Negatív:
- korai BIOS-ok úgy tudom ezeken is szétírták a TB romot, bár a sima T480 verziónál sokkal több panaszt lehetett olvasni [link]
- Win10 "PL bug", tisztán indítva tökéletes, alvásból kelve nálam bebugzik [link] [link] [link] , ez eléggé idegesített, és az XTU-t is csak trükközve lehet rátenni [link] , ami korrigálni tudná
- lefelé szóló, nem túlzottan meggyőző hangú hangszórók
- "felezett sávú" TB3 (ha jól emlékszem), ami miatt egy vezetéken TB3-on is csak 30Hz-en fog menni két 4K-s monitor natív működtetéseÖsszességében szeretem a típust, jól kiszolgált, míg ez volt a fő gépem, de a "PL bug" eléggé idegesített mert sokszor altatom a gépet, és sokat tett volna a használhatósághoz, ha ehhez is rendesen megcsinálják az újabb Thinkpadek megoldását, azaz hogy úgy állítja a CPU TDP limitjeit, ahogy a win10 akkus "csúszkáját" állítod, és nem kell ezzel foglalkozni ennél többet.
Kb. fél éve második gépként Ubuntu-val használom, így a PL bugtól szerencsére megszabadultam. -
válasz
Tikakukac #115122 üzenetére
Érdekes hogy ki kit lát hibásnak a történetben. A retorikád alapján te vagy az aki (ha már autós példákat hoztál) a gyártó szerinti 20 ezerkm-es olajcsere periódusra is 40 ezret mond, mert jobban tudja. Miközben aki kicsit is gondos gazda tudja, hogy 10-15 ezer között le kéne dobni...
Az autó fogyasztása egyébként sem jó analógia. Láttál már olyat, hogy fél tanknál elindulva 90Km után hirtelen eltűnt az üzemanyag... Max ha lyukas a tank, de akkor sem a gyártót veszed elő. Illetve ilyen mértékben nem tud megnőni a fogyasztás. De egy laptop estén azért mindenki tudja, hogy nem egy agysebészi pontosságú a becsült hátralévő idő...
Ez szerintem elég konkrét és nem is nagyon vitatható megállapítás. -
válasz
Tikakukac #115118 üzenetére
Ezek a wall of text-ek... Atyaég... és alig van használható tartalom benne... Egy csomó halandzsa és ferdítés.
Én 1 laptoppal és 1 töltővel járok... Töltő nélkül nem indulok el a bizonytalanba... A te feladatköröd te ismered a körülményeit. A te felelősséged, hogy a munkaeszközeid rendelkezésre álljanak. Ez engem itt nem érdekel és mást sem.
Amíg sokak által is igazolt reprodukálható hibajelenséget teszel érvelésként egy-egy gép mellé, addig senki nem fog rád olvasni semmit... de amíg úgy írsz mintha Andersen és Tolkien szerelemgyereke lennél, addig ne legyenek nagy elvárásaid.
-
-
válasz
Jó, beszéljünk. Nekem 75-85-ös töltési beállításom. Én is rohangálok le-fel a töltőről... Szóval lehet, hogy van némi hasonlóság. Nálam még nem volt ilyen incidens, pedig közel sem mondható fiatalnak a gépezet. Igaz 154 ciklus van benne, ami nem kifejezetten sok...
Te az a fajta ember vagy aki nem gondolkodik előre, csak megy csukott szemmel és hátratett kézzel bele a világba, aztán sír amikor beesik egy gödörbe...
Én meg nem indulok el ügyfélhez töltő nélkül, mert preventíven gondolkodom, és minden élethelyzetben arra törekszem, hogy ne szopassam magam. Mert minek?!
Ha lett volna nálad töltő akkor kb ez a történet is úgy ért volna véget, mint a Gyűrűk ura rövidített kiadása: - Frodo elviszed a gyűrűt? - Nem! Vége!Arról már nem is beszélek, hogy kvázi értő userként saját magad számára sem tudsz beiktatni mondjuk 6 havonta egy kalibrálást...
A hajadra kenheted mind a 15 éved, ha ennyi idő alatt még mindig azt várod, hogy mások oldják meg a te problémáid. A gépeknek vannak adottságai...kellően sok típus van a piacon amiből választani lehet. Ha most 2022-ben nem találod, akkor te mész rossz irányba az autópályán.Részemről csak annyi a probléma, hogy már évek óta sírod tele a fórumot minden egyes kérdésnél amikor valaki érdeklődni próbál. Totál leviszed az életről...
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #115111 üzenetére
"Az, hogy ez úgy bukjon ki, hogy resetelnem kell a gépemet, mert nem tudja a hálókártyáit kezelni, az sokkal-sokkal ostobább és primitívebb sztori."
Én is imádom minden napom azzal indítani, hogy duplán rakom áram alá a dokkot, mert csak második nekifutásra van meg a kémia a dokk és a gép között... A T480s még működött rendesen, az AMD-s T14 már ilyen, fejlődünk.
Bár a fórumtárs tapasztalata alapján örülhetek, hogy legalább LAN csati jutott még az enyémbe, nem csak a hűlt helye. -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #115109 üzenetére
"10-2-1-2+4-2+2 stb. ennyit kell játszani és megmondani éppen hol vagyok a 10-hez képest"
Ennyi a titok: [link] . A mérési pontatlanságok és önkisülés idővel összeadódnak, és csak akkor derül ki, amikor egyszercsak 5% lesz az 50-ből. Az ábrából az is kiderül, miért kb. ennyi. Örülj neki, ha eddig elkerült a jelenség. -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #115105 üzenetére
Ez azt is jelentheti, hogy akku-kímélőre van belőve az a 90%, és nem tölt ilyenkor bele eleget ahhoz, hogy a helyére kerüljön a mérő. Sajnos nekem is sokszor megkergült a mérő a korlátosan töltött Sanyo akkus T420-on is, pedig az az akku a mai napig üzemel itt mellettem sokszáz ciklussal. Ez mindenképpen hátránya az akku-kímélő töltési korlátos használatnak.
"erősnek érzem, ... az én felhasználásom akkor 2022-ben úgy néz ki, hogy egy táblázatban írom mikor volt csontra merülve a laptop ... Ezt ki ne találja nekem valaki, mert kiröhögöm, de durván"
Mivel a technológiából következik, így ugyanúgy igaz 2022-ben, mint ahogy igaz volt 40 éve, mikor megcsinálták az első prototípust. Csak akkor derül ki, mennyi töltés van benne, ha nagyon lemerül vagy feltölt. Persze, sajnálatos módon épp ez amortizálja le. 2022-ben is. Ez van, amíg nem találnak ki valami jobbat. -
válasz
Tikakukac #115105 üzenetére
A gyártó max. arról tehet, hogy engedi, hogy marhaságokat állíts be. Líthium akksit olyan 70-80%-ig érdemes tölteni, hagyni lemerülni terhelés nélkül 40-ig meg csak megbolondítja az elektronikát. Tök felesleges, ez nem ni* akksi ahol ilyesmi számít. Itt a töltési idő számít csak, az, hogy hányszor kapcsoltad rá nem nagyon. Ezért sem szabad túlzottan tölteni, mert az utolsó néhány %-ért sokkal tovább kell.
-
thgergo
tag
válasz
Tikakukac #115095 üzenetére
Bele kell vinni néhány ciklust és visszaáll.
Ha jól tudom nem tudnak a töltők cellánkénti töltést, ez ilyen. Megoldás lenne ha kiszedi az ember a cellákat, egyesével feltölti és azt rakja vissza - de azt meg az elektronika nem engediMarad az újrakalibrálás Thinkvantage/tlp-vel, minimális kisütéssel.
-
HSM
félisten
válasz
"a nagyjából 20 ciklusos akksival rendelkező tüftig gépem 52%-nál azt mondta, hogy 5% és akkor most ő kikapcsol"
Klasszikus Li-ion akku betegség, elkóválygott a töltés mérő. Technológiai sajátosság a ritkán töltött gépeknél, a 10 évvel ezelőtti gépek is ugyanúgy prímán tudták produkálni. -
Graphics
Jómunkásember
válasz
Tikakukac #115061 üzenetére
Tehát konkrétan semmi gyakorlati haszon.
Nem gondolod, hogy majd ettől változás lesz
. Nem. Viszont ez napestig mehet.
Mint írtam, jó dolog ragaszkodni a régi dolgokhoz, de Te is tudod legbelül, hogy az általad elgondolt dolgok nem fognak visszatérni, hiába példálózunk a kettes Golfokkal, meg a galvanizált 80-as Audikkal.. Volt nincs.
Ezt a biciklit választottad, ezt kell tolni.
-
válasz
Tikakukac #115057 üzenetére
Rohadtul nem mindegy melyik... A sima T440-nek több köze van az X240-hez, mint a T440p-hez. A T410 viszonylag nagy visszalépés volt, bár a kijelző rollcage szvsz tök felesleges, max. vicces ráállni a gépre. A T440p bőven jobb, mint a T410-30 vonal minden szempontból. Én személy szerint jobban szeretem a szigetes thinkpad billentyűzetet, mint a régit. Normál esetben egy model M-en gépelek, szóval van összehasonlítási alapom.
A T400-hoz képest is jóval merevebb az alsó része, a billentyűzet alatt van egy magnézium lap telibe ezt nagyon érezni. Arról nem is beszélve mennyivel normálisabbak a műanyagok. A régiek zsanérja sem volt a helyzet magaslatán. A szerelhetőség meg ezerszer jobb, sikerült átvenni a HP-tól a leszedhető aljat. Meg legalább ez olyan egybe van feeling, nem a magnézium csontvázra húzott műanyag bőr, mint a legtöbb régebbi.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
Tikakukac #115057 üzenetére
Ez szuper, de használati értékben mit nyújt, mert már igazából max múzeumba lesznek jók, a hétköznapok során már nem sok dologra
Nagyon jó dolog a múltba révedés, én is sokszor hallom, hogy bezzeg régen minden jobbvót' és hasonló mi időnkben frázisok, de a múltban ragadástól ezek a masinák már nem fognak többet nyújtani, sajnos-nemsajnos.
-
Tim82
félisten
válasz
Tikakukac #115054 üzenetére
Ezek nem ilyen alapkövetelmények, mint az, hogy ne kelljen kidobni minden cuccodat gépváltásnál?
Ööö, hát ahogy kábé leírtam, ezek miatt vettem X270-et - meg akartam tartani a meglévő alkatrészekkel és kiegészítőkkel (ideértve egy 40A2 dokkolót is) a kompatibilitást, úgy, hogy amúgy lépjek is valamit előre. Mivel a topikban pont tök jól visszakövethető, hogy használok egy ideje PD-s töltőket, PD-s type C kábeleket (amik adapterekkel, de kábé mindenhez jók), így nekem ez volt a logikus előrelépés, lépcsőfok.
Van type C-s mini DAC-om, van olyan
dokkolómportreplikátorom is, ami megy type C-ről, örülök, hogy tudom velük használni az X270-et.
Én meg azt írtam objektíven, hogy a minőség a bányászbéka segge alá süllyedt kettővel és 2009-ben volt olyan Acer gépe havernak még koliban, amiről úgy hullottak gombok, mint ezekről a csodákról.Nagyon hangsúlyos továbbra is részemről, hogy saját szubjektív tapasztalatokról meg igényekről írok. Ha arról akarsz vitatkozni, hogy objektíven szar a fejlődési irány, akkor rossz embert választottál árnyékboksz-meccshez, mert egyetértek, hogy nem jó a portok elvétele, a minőség zuhanása stb., csak nekem ez nem okoz érzelmi viharokat.
Nem vitatkozom azon sem, hogy az X240-X270 generációk gyengébbek minőségileg, nincs statisztikai merítésem ebből sem. Nekem bevált az X270, de előtte az X240, X250 nagyon nem, így egyikkel sem tudtam az X230i-t "leváltani" (nyilván idézőjellel, merr az X230i is megmarad, csak hurcolászós gépnek egyelőre az X270 még jobb - nekem).
Még magán az oldalon is ott virított nagy rózsaszínnel, hogy a Borárosnál
A Borároson (ahogy eredetileg írtad) magán kábé aluljárói borozó, dohánybolt, WC van, meg volt tizenöt éve egy jó cipész, fent meg hotel és bevásárlóközpont/üzletház. A bolt meg a Soroksári út 16. alatt létezett (egy 4-5 perces sétával arrébb), amikor még Budapesten volt és jártam oda néha ismerősöknek laptopvásárlásban segíteni.Én ebből még akkor sem találtam volna ki, hogy ki a kopasz a Borároson, ha nagyon kedvem lett volna a találgatósdihoz. De ez nyilván tényleg nem összeveszés tárgya, csak leírtam, hogy úgy, hogy ismertem a bolthelyet és Alfát is, miért nem egyértelmű, hogy mire/kire gondoltál.
-
Tim82
félisten
válasz
Tikakukac #115049 üzenetére
Mivel X270-en szintén megvan mind a régi töltőcsati, mind a type C csati, konkrétan miért az X270, mint modell ellen hozod fel ezt érvnek?
Mert ha azt mondtad volna, hogy milyen fos az X széria (meg úgy általában a Thinkpad modellek) utóbbi években látható "fejlődési" íve, akkor oké, de ahogy nézem, a szokásos homályoskodó-bennfentességre célozgató köröket futjuk világos beszéd helyett, amit ne haragudj, de nem tudok már elég régen egyáltalán komolyan venni, még akkor sem, ha amúgy nagyjából egyetértek a gondolatmeneted azon részeivel, amelyek értelmezhetőek.
Alfa meg nem a Borároson volt, bár nem volt messze a Laptopsystem üzlet onnan, szóval nyilván az én hibám, hogy nem vagyok hajlandó a "nem Moszkvában, hanem Jerevánban, nem osztogatnak, hanem fosztogatnak..."-típusú nagyon valid megjegyzésekkel mit kezdeni.
Én meg nem írtam mást, minthogy a saját szubjektív szempontjaim szerint az X270 bevált. A szempontjaim meg nyilván nem azonosak a tieiddel, amivel részemről pont nincs semmi gond.
-
válasz
Tikakukac #115040 üzenetére
Ja két-háromszoros áron használtan. Plusz abból a 8GB ramos verzió a legtöbb ami alapból szemét. Annyival meg nem gyorsabb a 8 gen proci a 7 gennél, hogy megérje.
Most egy gépről beszélünk? A T440p-nek az égvilágon semmi köze nincsen a sima T440-hez. Egyértelműen masszívabb, erősebb konstrukció mint a T420/30 vonal. És azt sem egyszerű elpusztítani.
(#115044) Tim82 Azért az ULV i3 szvsz Linuxal is necces. Az enyém 7300u-val undervolttal max. terhelés alatt is tudja tartani a 2700-2800Mhz-t. Meg nyilván ott a turbo 3.5Ghz-ig.
-
Tim82
félisten
válasz
Tikakukac #115043 üzenetére
Fel sem merült bennem mikor új gépet vettem és HP-Lenovo-Dell vonalon mozogtam, hogy amúgy ez gond lehet.
Pedig kellett volna, hogy felmerüljön nálad ezen generációs üzleti notik esetén, például itt a topikban is volt említve olyan, szintén ebbe a generációba tartozó, 7. gen. Intel procival kijött HP Probook modell, aminél a type C egyedül adatkapcsolatra használható, töltésre vagy önmagában digitális videókimenetnek már nem.
Persze ha iróniának szántad úgy általában az említett gyártók modelljeire értve, az más.
Az megvan, hogy a billentyűzet olyan trágya minőséget képvisel ezen trióban, hogy Budapesten konkrétan már unott hangon mondják be a szervizek, hogy nem, nekik sincs xy gombjuk vagy mechanikájuk, annyi keresett tétel?
Nincs statisztikai jellegű merítésem az X240-270 széria billentyűzeteivel, de az említett német backlit billentyűzetnek nincsen eddig minőségi problémája. Aláírom, hogy az X230i-é jobb gépelési érzetre, de nem annyival, hogy zavarjon a különbség. Benne van a pakliban, hogy én vagyok a szerencsés eddig, és ez változhat, nem is vitatom, de sajnos, nekem nincsenek lenyomozhatatlan kopasz ismerőseim a Borárosról, akikkel közösen végzett interpolálgatásokra hivatkozhattam volna, így kénytelen vagyok a saját, a gépet illető hosszabb távú tapasztalatokból kiindulni, amik kapcsán én viszont egyértelműen nem interpolálgattam.
-
Tim82
félisten
válasz
Tikakukac #115034 üzenetére
Én pont azt szeretem az X270-ben, hogy még rendelkezik a régi töltő- és mechanikus dokkcsatlakozóval, de mellé van type C is, ha épp azt akarom használni. Oké, nem Thunderbolt-képes, szóval eGPU kilőve, de PD-t, alt mode DP-t tudja pl.
Ha akarom, 2.5" SATA, ha akarom, NVME SSD tehető bele (igaz, kell az utóbbihoz más kábel és caddy, mint a SATA esetén, de a csatlakozó fel van rá készítve, és ez "valós" NVME, nem SATA Express, mint az X260-nál).
Kijelző, billentyűzet, akku terén meg kompatibilis az előző három generációs X2** modellekkel, így alkatrész is van bőven.
Nem mondom, hogy nincsenek hátrányai (egy darab RAM foglalat), de nekem pozitív tapasztalataim vannak eddig vele. Soha rosszabb lyukat.
-
-
fungi
aktív tag
válasz
Tikakukac #114991 üzenetére
A T500-asomon egy eredeti, Panasonic van, 2008-as, 2009-ben lett csatasorba állítva, igaz, nem sok, 181 ciklusos, de csak 15% az elhasználtsága Aida szerint. /T60-hoz ilyen gyárit kifogni nem kis mutatvány./ Utángyártottban Patona, Greencell szokott elhangzani, Greencellem van másik gépben, eddig nincs baja.
-
-
yodee_
őstag
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #114957 üzenetére
Én a C-state-eket nem bántottam.
A sleep state-et kapcsoltam át "Linux"-ra a "win10"-ről, ami magyarul az S0ix helyett S3 alvó mód kényszerítését jelenti.
Nem is tartom szerencsésnek kikapcsolni a C-state-eket, a notebook legfontosabb energiatakarékossági funkciója, enélkül áramtalanítani sem tudja a használaton kívüli magokat. Illetve elméletileg semmi köze nem kéne legyen az alváshoz, két teljesen különböző állapot. [link] -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #114941 üzenetére
"Nekem az, hogy 2022-ben rendesen aludjon a laptopom és felkeljen"
Én már azon fogtam a fejem, hogy "normális" alváshoz a T14-en külön be kellett lépnem a BIOS-ba, és a "Sleep state" beállítást átállítani win10-ről "Linux"-ra, a win10 mellé. Ha nem lenne Linux, úgy tűnik, kultúráltan már aludni sem tudna masina.
Arról nem is szólva, hogy ezt valaha tisztességes nevén, mint S3 Sleep emlegették.#114945 Tikakukac : Nekem is az arcomba tolta valamelyik nap, hogy hurrá, ingyen frissíthetek rá. El is zavartam az ablakot, cserébe egyre gyakrabban gondolkozom el rajta, hogy a munkagépemen is végleg átálljak Ubuntu-ra.
-
WaterWave
veterán
válasz
Tikakukac #114930 üzenetére
Hát nem tudom, azért remélem elfogadják a serialhoz tartalmazó garancia időtartamot... Vagy ha ők nem legalább az Aloha rugalmas ezügyben.
Amugy az a döbbenet, hogy kikapcsolt állapotban az usb-n való töltés megy... Tehát feszülséget leadja a gép így tudom tölteni vele a telefonomat, csak önmagát nem rakja bekapcsolt állapotba.. Ha szerencsém van csak a bekapcsológomb körüli rész ment el, ha nincs, akkor alaplap.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo Yoga Slim 7i Pro 14" 16/512 GB QHD+ 2.8K laptop díszdobozban eladó!
- Garanciális ASUS Zenbook 14 OLED - i7 1260P 12 magos processzorral
- Dell Latitude 7420, 14" 4K IPS, I7-1185G7 CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, W11, Számla, 1 év garancia ( ol
- Dell Latitude 5495, 14" FHD IPS, Ryzen 5 Pro 2500U, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, 1 év garancia
- Dell Latitude 5490, 14" FHD IPS, I5-8350CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, 1 év garancia
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra Ultra White Használt, karcmentes állapot, Kamerás csúcsmobil
- Bezámítás! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- Akció! Hordozható GAMER Monitor! MSI MAG162V ! 15.6 1920x1080 FULLHD! Bolti ár fele!
- Utolsó darab - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók
- Samsung Galaxy Watch Ultra Titanium Gray Használt, karcmentes, garanciával 2027. január 29-ig
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest