- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Kiborult a Nothing Phone (3) pletykakosara
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Magisk
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MCGaiwer
addikt
válasz
vicze #104895 üzenetére
ezt hol tudom megnézni, hogy aktiválva volt-e? Az elején elég sok mindent bekapcsoltak neki az üzletben, de hogy mit, azt már nem tudom. Ha be volt kapcsolva, akkor megtalálható azzal a gép (gondolom csak ha Wifire csatlakozik valahol) vagy csak távolról le lehet tiltani?
-
-
HSM
félisten
válasz
vicze #104867 üzenetére
"Igen Intel minding kevesebbet ír, az AMD pedig szinte minding valósat"
Hát ezen jót kacagtam...A valóság ennek éppen a fordítottja.
Lásd: Intel TDP: "TDP stands for Thermal Design Power, in watts, and refers to the power consumption under the maximum theoretical load. " [link] Persze, ezt a gyártók saját belátásuk szerint felülbírálhatják, a tipikus konfig, hogy hosszú távon 15W a limit, de előtte 28 másodpercig 25W, a négymagosoknál mégtöbb. Pl. emelt típusra példa a T460s-ben mindkét limit 25W, szerencse, hogy XTU-val vissza tudom állítani 15W-ra, így nem állandóan a thermal throttling fogja meg.
Másik oldal: "TDP is about thermal watts, not electrical watts. These are not the same." [link] vagy ez is érdekes: [link] , ahogy ez is: [link] .
Szerintem ehhez nem kell különösebb komment. Majd várom a mérési eredményeket, főleg perf/watt tekintetében.Biztos, hogy nagyon jó csip lesz, csak a TDP-vel kapcsolatban vagyok kicsit szkeptikus, 15W-ból mi fog kijönni, avagy nem feltétlen 15W-ból, illetve mindez hogy fog viszonyulni a konkurencia 4-6 magos 10nm csipjeihez.
-
Kube
senior tag
válasz
vicze #104858 üzenetére
Mondjuk egy T420 után biztosan jobb lesz
Köszi a részletes infot. Próbáltam én is keresgélni panelek között, de nem tudtam valóban most milyet is raknak bele, a hivatalason oldalon meg nem írnak részletesebben róla.
T490-nél láttam, hogy ott már mintha masszívabban lenne tolva 100% sRGB és társai, ami örvendetes, de itt még T480 esetében örülök ha nem TN a panel. Bár 2018 végéig eljuthattunk volna ennyi pénzért jobb képminőségig is. A processzor is rendben van ahogy hallottam tulajoktól, ez a 4 magos már azért nagyobb dobás az elődhöz képest, de javítsatok ki ha tévedek.
-
válasz
vicze #104837 üzenetére
Nem a legfőbb cél a játék. Teljesen random és kiszámíthatatlan időkben van olyan hogy ráérek erre. Csak azért ez a rész van kihangsúlyozva, mert a többi rész aránylag egyszerű (üzleti, strapabíró minőség).
A most kijövő asus g14 és msi gs66 még lehet esélyes. De azokban nincsen belső mobilnet modem és lehet hogy túlzás is az a videóteljesítmény.
És hordozva lesz keményen, abban szerintem jobb az üzleti. Ezért most szimpibb egy 1060-nál kicsit gyengébb t2000-es P53 mint egy 2080 max q-s Msi Gs66.
-
rakloo
aktív tag
-
-
HSM
félisten
válasz
vicze #104692 üzenetére
"ők pedig nem bohóckodnak bővítéssel"
Én pedig nem egyszer hallottam olyat vállalti IT-n is nagyvállalatnál, hogy bizony ha idővel szükséged lett több ramra, akkor belerakták neked, ha technikailag lehetséges volt, ez ugyanúgy 5 perces művelet. Szóval szerintem egyáltalán nem mindegy nekik.Bár gondolom, nem nagyon volt erre figyelve management oldalról sok cégnél, mert halomban vannak néha aprón is a kb. új X280-ak, X390-ek, főleg 8GB-osak, ami amúgy szívszorító látvány, hogy az amúgy tök jó gép ki van nyírva a nevetséges (és fix) ram mennyiséggel, főleg gondolok a négymagos CPU-s verziókra.
(#104693) Ganz-[HUN]: Pedig ez többnyire így van... Ha érdemben feljebb akarsz lépni, akkor a legtöbbször az új gép vásárlást jelentette. Ok, van pár kivétel, a négymagosított T430, vagy a kétmagos T440p-k. De az X240-be alapból nem tudnál jobb CPU-t tenni, mert abból a generációból nem volt két magosnál erősebb U verzió, a 15W-os CPU helyére meg nem rakhatod be a normál 37W-os négymagost, mert kijönne a füst hamar, ha egyáltalán belemenne a foglalatba, ha lenne.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #104686 üzenetére
Már írtam, hogy szerintem a ram bővíthetetlen gépek zsákutca. Egy X1-nél még értem, és látom létjogosultságát, de egy általánosabb célközönségű gépbe elfogadhatatlannak tartom. Gondolok itt elsősorban X280-ra, T490s-re, X390-re.
"mert olcsón megveszed a gyenge procist és olcsón cseréled erősre"
Az első dolog pipa, olcsón megveszed a fapad gépet, értéktelen procival, kuka kijelzővel, közepesen leharcolt állapotban, majd kezdődik a szívás. Normális panelt lőni bele, kicserélni a semmire való gombtalan touchpadet, hogy legalább a pöcök használható legyen, majd megvenni az erős CPU-t, amit vélhetőleg nem csak te fogsz olcsón keresni, és máris egy csinos összeg és rengeteg elpazarolt idő a végeredmény. Persze, ha már meglévő gépet tudsz fejleszteni az nagyon jó, de ha nulláról kell indulni már nem olyan rózsás a kép szvsz. -
Tikakukac
titán
válasz
vicze #104689 üzenetére
Tehát azt mondod, hogy alfánál mikor a T440-ek árát és eladási számait ecseteltük a minőségi gondokkal fűszerezve még a boltban, akkor véletlenül jutott csak eszünkbe a T400 emléke vagy mégis van itt valami párhuzam? Vagy mind a ketten totál hülyék vagyunk és voltunk is a témához
-
SteveAd
tag
válasz
vicze #104664 üzenetére
Hu, ezt nem is tudtam (pedig hasznalok pl. Pana Eneloop AA akksikat, ami ugye szinten a Sanyos fuziobol lett). Csak egy 2012-es Pana Thinkpad akksim van, az meg nagyon jol birja.
Szoval akkor egy 2014-es Panasonic zsakbamacska? Nezzek inkabb LG-t? Sanyot nem szeretnek annyira (2018-as Sanyo, 2017-es gyartas) 1 eve utan mar 20%-os romlast produkalt, pedig nem sokat hasznalom (leginkabb taprol megy, de be volt kapcsolva a Lenovo Power Manageren a Battery Optimization). -
Frawly
veterán
válasz
vicze #104571 üzenetére
Jó is, hogy szóba kerül, ilyen X390-et látott már valaki testközelből, hogy meg tudta nyomkodni milyen? Kíváncsi vagyok. Annak ellenére, hogy a 13,3 colnak nincs értelme, a T490s megkérdőjelezi a létjogosultságát, mind méretben, mind súlyra minimális az eltérés.
Amit még nem tudok, hogy majd a 10. TP generációt hogy fogják hívni? Pl. lesz T5100-as vagy T5101-es? Esetleg T5X10-es lesz a neve?
-
Tikakukac
titán
válasz
vicze #104555 üzenetére
Fogd meg magad vagy a virtuális énedet és húzz egy olyan topikba/szakemberhez akkor, ahol 30 oldalon/órában elmagyarázzák neked a miérteket olyan latin kifejezésekkel, amik már ki fogják elégíteni a kívéncsiságodat. Ne nagymuterozz, ne ordas fájdalmazz, tedd meg, csináld, csak ne nyálazz, mert unom. Ha neked egy instant válaszreakció kevés a rohadt szervezetedtől, akkor forrassz műanyagot is, amit előtte pillanatragasztóztak. Miközben ájulsz el és patakzik a könnyed, mondogassad magadnak, hogy tudományos-tudományos.
Nagymuteres példádból akkora lóláb lóg ki, hogy ki kellett térnem előle, mert majdnem eltalált. Pontosan tudod, hogy nem önmagában a TV kijelzője vagy a monitor miatt leszel vaksi, hanem a helytelen haszálatból. Kérdezd meg ha majd az optikushoz mész, hogy miért kell idősebb korban már szemüveg egyre több embernek, független monitorozástól. Be fogsz síelni a választól, hogy mit mond majd.
Itt a mostani esetünkben sem a magas fényerő a gond, hanem a kijelző körülötti térben a sötét. Ha pedig rendesen használod azt az LCD-t ahogy kéne, akkor fel fogod vagdalni magadat 10 percen belül esténként. End of story, jó beszélgetést kívánok a szakemberekkel akkor -
válasz
vicze #104552 üzenetére
Az nem gond, ha hülyeségeket gondolsz, viszont célszerű magadban tartani őket, mielőtt idejön valami laikus fényerő témában keresgélni, elolvassa, hogy jóvanazúgy, megkapja az önigazolását, és nézi tovább vaksöstétben is a max fényerős panelt.
Illetve ahogy többen írták előttem is, ne tőlünk várd, hogy elmagyarázzuk neked, milyen káros hatásai vannak a dolognak, nem a topik szakterülete, nem is a miénk, keresd fel szemészed, optikusod, de akár egészségügyi folyóiratokat is böngészhetsz a témában.
-
Tikakukac
titán
válasz
vicze #104543 üzenetére
Pusztán tudományosan elmész egy szemészhez vagy olyan dokihoz akinek ez a területe, oszt' tudományosan megmondja, hogy mitől ömlik kifele a könny a szemedből, káprázik a szemed és hasonlók.
Most komolyan bakker, tanulmányt szeretnél a sajreszelővel való kielégítés hátrányos hatásairól is?
Mert már megint ilyen szinten mozgunk.
A titok az ordas nagy fényerő diffiben lesz, de, hogy a csapok meg pálcikák meg az ég tudja micsodák ilyenkor mit és hogy... mondom, szakember. Én a végeredményt ismerem, és az nem jó. A PWM sem jó amúgy. Meg a fos TN kijelző sem. Meg a sajtreszelő sem
Picit meg azt érzem, mint ahogy nagymuter indokol meg dolgokat. Nem kő' a', jó az így is. Mondta ezt az automata mosógépre, a mozgásérzékelős lámpára, a mosogatógépre, a szennyvíz bekötésre és kb. bármire. Akit átqrtak a kijelzőcserés géppel, vegyen bele rendes panelt. De ebbe az irányba elmozogni ordasul fájdalmas -
Butcher82
senior tag
válasz
vicze #104545 üzenetére
Azért ez szerintem eléggé triviális dolog ahhoz, hogy az embernek ne kelljen tudományosan alátámasztania. Ennyi erővel minek a fényerőállítás. Zavar? Nyugi, de nem káros, majd hozzászokik a szemed :)
https://24.hu/elet-stilus/2019/02/22/mobiltelefon-fenyero-szemserules-lyuk/
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #104548 üzenetére
>> "kiégeti a retina sejteket"
>A linkelt kutatás semmi ilyet nem ír, ezt csak te költöd hozzá.Elnézést ..
én "parasztosan" így értelmezem .. "kiégeti a retina sejteket " ..
-----
a tanulmányt felkapta a média[1] ..
de akkor egy tudományosabb megfogalmazás és mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja:[1] Chemists discover how blue light speeds blindness
https://phys.org/news/2018-08-chemists-blue.html
https://news.ycombinator.com/item?id=17724995 -
HSM
félisten
válasz
vicze #104548 üzenetére
"A magas kontraszt miatt a sok és erős pupilla mozgás fárasztó, de ennyi. De a PWM vibrálása alacsony fényerőn ugyan úgy zavaró és fárasztó."
Szerintem meg ez a tömény BS. Próbáltam mindkettőt, a magas fényerőn a legkevesebb a plusz szemtorna, próbáld ki pár hónapra, rá fogsz jönni, miért nem jó. A PWM se jó a szemnek, de nagyságrendekkel kevésbé rossz, mint a fényágyúzás.
500-1000 Nites kijelző marha jó kültéren, verőfényes napsütésben. Volt ilyen kijelzős telefonom (Sony Xperia P, whitemagic kijelző, közel 1000 nit), imádtam. Beltéren ugyanakkor nem igazán kell több 200-nál egy fényes lakásba/irodába sem. Egy átlagosba elég a 120, korom sötétben pedig már az is igencsak fényágyú, oda saccra a fele is bőven elég.Természetesen nem vagyok a pártján az extrém alacsony fényerőnek sem, ott ugye az alacsony kontraszt és tükröződések fárasztják a szemet, mint írtam, a környezeti viszonyokhoz igazodás vált nálam be.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #104543 üzenetére
> Azaz hogyan károsítja a szemet ugy mégis?
> Pusztán tudományos kíváncsiság.pl. kiégeti a retina sejteket ... bámulod és elfelejtesz pislogni ...
valakinek érzékenyebb a szeme - valakinek kevésbé érzékeny.Ratnayake, K., Payton, J.L., Lakmal, O.H. et al. Blue light excited retinal intercepts cellular signaling. Sci Rep 8, 10207 (2018)
DOI: 10.1038/s41598-018-28254-8
"These findings suggest that retinal exerts light sensitivity to both photoreceptor and non-photoreceptor cells, and intercepts crucial signaling events, altering the cellular fate."Az F.lux -on van még bővebb kutatás is https://justgetflux.com/research.html
persze van sok rengeteg ellentmondó kutatás is, vagyis nyugodtan megcáfolhatsz.
pl. a legújabb : "Researchers discover when it’s good to get the blues"
https://www.manchester.ac.uk/discover/news/researchers-discover-when-its-good-to-get-the-blues/Amúgy E-ink lenne az ideális, remélem hamarosan fejlődik annyit, hogy a Thinkpadekben
is ez lesz.
https://www.windowscentral.com/e-ink-display-reason-enough-buy-lenovo-yoga-book-c930 -
HSM
félisten
válasz
vicze #104521 üzenetére
"Max elsőre úgy tűnik. Nézd meg egy kicsit jobban"
Megnéztem. Képek alapján is tökmásnak tűnik nekem. A T450s az oké, hogy egy minimálisan lekönnyített T450, de a T460s-t merőben áttervezték.
"volt dokk csatlakozó, így sok minden elég kötött volt"
Nézz meg nyugodtan egy képet akár a belsejéből, egészen nyugodtan átrendezhették volna a dolgokat a hátsó akku helyére, bőven elfért volna minden, hely adott lett volna neki."Én a T490-et tekintem a T480s utódjának"
Belső elrendezésre mindenképpen, anyaghasználatra viszont gyengébb lett, így keresztezték benne a sima vonal anyaghasználatát a vékonyabb S verzió néhány megoldásával és lett az eredmény egy fura összvér. Mint továbbfejlesztett T480 tetszik, az S vonalhoz képest viszont nekem pl. nem alternatíva, a T490s meg a ram slot és ethernet port hiányával vágta el magát nálam.(#104539) vicze1: A PWM egyértelműen rossz, de a folyamatos magas fényerő is, tapasztalat. Meg kell találni a környezeti fényviszonyoknak és a kijelző képességeihez is passzoló beállítást.
(#104543) vicze1: Átlag beltéri használatra 120nit-re szokták kalibrálni az asztali monitorokat. Lehet nem véletlenül?
-
-
-
-
HSM
félisten
válasz
vicze #104519 üzenetére
Mit értesz azon, hogy "belsőre nem sokat változott a platform"?
Nekem a teljes fizikai felépítése merőben másnak tűnik, és mondom ezt úgy, hogy van itthon sima 460-as is, amit nem csak kívülről láttam, ahogy a 460s-et sem...Rossz irányból nézem? Inkább a saját szempontomból. Engem nem izgat, ha elromlik az akku, van tartalék gépem, használom addig azt, vagy töltőt, ha olyan a helyzet. A legtöbbször úgysem egyik pillanatról a másikra váratlanul adja be az akku az unalmast. Amúgy igen, nem egyszerre öregszenek, hiszen mindig először az egyiket meríti, nálam is abban vagy 3x annyi ciklus van már, mint a másikban, a kondíciója is legalább 10%-al rosszabb.
Nekem amúgy nem tetszik túlzottan az irány, amerre a 9-es szériával elmentek. A sima bukta a kivehető akkut és egy memória slotot, de ami nagyobb baj, hogy egy vastagabb x1-et csináltak az s-ből, hogy már egy memória slot sincs rajta, se ethernet csatlakozó.
A sima áttervezését még megértem valahol, de az S-t így sehova sem tudom rakni.
Sokkal több koncepciót láttam a 8-as szériában, hogy szépen külön célcsoportnak ott volt a jól bővíthető sima, a kicsit kompromisszumosabb, de vékonyabb s, és a nagyon vékony, nagyon kompromisszumos X1. Kompromisszum alatt értve a bővíthetőséget és portokat. -
HSM
félisten
válasz
vicze #104517 üzenetére
Nem nyert.
A T460s eléggé új dizájn lett. A 440s és 450s hasonló egymáshoz, valamint a 460s és 470s, némileg a 480s is, illetve a simák voltak eléggé egy kalap 440-től 480-ig.
Nem "kell" egyszerre cserélni, de ha egy egy akkus gépben cserélek, akkor van egy teljes ~50Wh-s akkum, itt viszont csak ~25Wh egy, és ha a másik már félig elromlott, akkor ugyanabból a pénzből csak "félig" javítottam meg a problémát, mert a másik akku öreg és félig rossz maradt. Érdekes módon a T480s-ben már meg tudták oldani épeszűen, egy akkuval. Ugyanúgy, ahogyan generáción belül az X1 Carbon-nál is. [link]
Ez itt szvsz egyszerűen egy elrontott tervezési döntés. -
Tikakukac
titán
válasz
vicze #104413 üzenetére
Akkor nem tud senki semmit, eltelt pár évgyűrűnyi idő, már EDID olvasgatásnál tartunk, de video driver vagy Linuxos okosság még fel sem merült, mert hát biztosan nem. Áhá. Munkám során én is sorban haladok. Viszonylag ritkán a legkomplexebb megoldásoktól a legegyszerűbbig, de hát lehet van ilyen is
Gugli első 10 találata lefed mindent, amit a témakörben érdemes megnézni. Ha ezek után még mindig azt nézegetjük eredeti-e a panel... komolyan nem értem akkor. -
Frawly
veterán
válasz
vicze #104406 üzenetére
Szerk.: valóban, EDID azonosító alapján kerestem, és nem Lenovo-szám szerint. Azért nem találtam semmilyen listában. Az azért nem kis LOL, hogy 231 dolláros árat jelölnek meg egy 14 colos TN panelre. Durva anyagot szívhatnak.
Akkor esetleg BIOS-t lehetne frissíteni, hátha abban nem teljesen friss a white-list.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #104311 üzenetére
>>> TILOS poggyászba aksit feladni, kizárólag utastérbe
>>> lehet felvinni, így az első eseted 100%-osan kiesik.
>> 2017 laptops -> into checked bags
>Nagyon rossz a kiemelésed, és a kivételt emelted ki:
> ...
a 100%-kodat próbáltam cáfolni, remélem abban már nincs vita ...
ha emlékszel, akkoriban a Törökország - London járaton is bevezették a tiltást ,
mivel Downing Street szintén elkezdte alkalmazni a szabályokat.
Az EU-ban is volt vita, de végül nem alkalmazta ..
de akár alkalmazhatta volna, mert benne volt a pakliban ez a lehetőség is.
Amúgy az USA az összes Európából érkező járatra ki akarta terjeszteni a tiltást . .> Elég régóta ez a IATA szabályozás/ajánlás.
az IATA se tudja felülírni az USA szabályokat, alkalmazkodnia kell ...
"IATA welcomes US decision on laptop ban but concerns remain"
https://airlines.iata.org/news/iata-welcomes-us-decision-on-laptop-ban>>A probléma akkor van, ha bizalmas üzleti titkokat tartalmaz a géped"
>Mármint nem használsz gépen teljes disk titkosítást.még ha van komolyabb disk titkosítás, amihez nincs hátsó kapujuk ..
a gépedet átnézhetik, és kötelezhetnek a jelszavak megadására.
Ha van titkosításod, akkor lehet, hogy még gyanúsabb vagy
Ha meg a VeraCrypt is fel van telepítve, akkor tuti> Hülyét is kapnék ha a usere kéne bízam az adatbiztonságot.
> Alapból tampre lock van a hátlapon és a driveon is.
na ez érdekelne ... milyen típust használsz?
És kiváltja a körömlakkos biztonsági megoldást?>> "Amúgy meg, pár reptéren a jelszavadat is elkérhetik"
> Elolvastad azt amit linkeltél? Le volt tartoztatva már mikor kérték,
> ennek már semmi köze a légi biztonsághoz, már terrorista elhárítás.
random módon is történnek biztonsági ellenőrzések, valamint lehet olyan minta a múltadban, ami triggerelhet egy biztonsági ellenörzést.
Az USA határnál nem árt ha tudni a szabályokat:
- https://www.eff.org/issues/border-searches
de az angolok is szigorúak. -
magyarzoltan
tag
válasz
vicze #104303 üzenetére
franc tudja, itthon tp van, melóban tp van, anyámnak tp van, apámnak tp van, melóban vannak még közös használatú tp-k és hp meg dell üzleti szirszarok is. BÁRMELYIK elé leülök az az első hogy kilövöm a táccspedet mert rühellem amikor matatok a billentyűzeten vagy track pointon akkor hozzáérek és ugrál a kurzor
Kollégáim fele szintén ilyen, másik fele meg nem tudja használni a trackpointot
én spec el nem tudnám az életem képzelni nélküle
-
HSM
félisten
válasz
vicze #104303 üzenetére
"Csak azért mert van egy nagyon hangos kisebbség, attól még nem lesz "szükséges"."
Szerintem nyugodtan elhagyhatnák már végre a touchpadet. Semmi szükség rá. Fárasztóbb használni, és pontatlanabb, mint a pöcökegér, plusz könnyen beleérsz gépeléskor, főleg ezeknél az elefántoknak tervezett méretűeknél. Én konkrétan nem vennék olyan lapost, amin nincs pöcök. Persze, értem én, hogy az emberek többsége inkább koptatja az ujját a touchpadon, mert elsőre valóban kényelmesebb(nek tűnik). Nekem ez kb. olyan, mint a tükröződős kijelző. Egy időben 10-ből 9 laposon olyan volt (nem tudom, azóta változott-e) mégsem nevezném azt egy ideális technológiának (szerintem gyerekjátékokba való használhatatlan vicc), mégis az terjedt el.(#104304) Frawly: A görgetés szuper kényelmes és gyors, ha beállítod scrollra a pöcök középső gombját.
Én amúgy úgy is jobban preferálom a pöcköt, hogy sosem kényszerből használtam, eddig minden laposomnak jó touchpadje volt, sőt, a Thinkpadek előtt évekig használtam egy kis MSI Wind netbookot, amin csak touchpad volt. -
-
vicze
félisten
válasz
vicze #104211 üzenetére
Sikerült eljutni a szétszedésig + RAM bővítés.
Az egyetlen egy fizikai különbség, hogy a lassabb Sunon ventit kapott a gyorsabb Deltát(ezzel együtt lehet a hőcső is más).
Minden benchet 10-15x vagy többször futtattam legalább és elcsesztem 3órát az egészre.A SSD benchekben olyan 1-5% különbség van elég konzisztensen a gyorsabbank. (két SSD statjai is szinte teljesen azonosak.)
CPU-ban 1-5% különbség van elég változó sokszor azonos.
Memóriában szintén 1-5% különbség.Órajelek átlag hőfokok, minden azonos. Ez egyetlen különbség amit észrevettem, hogy a lassabbnak magasabbra ment 2mp-re a max. hőfok és ennyi, ezt kivéve ebben is 1-2°C-n belül vannak ide vagy oda, mikor hogy.
Az SSD tűnik a fő faktornak és a minimális CPU különbség rájön. Lehet hogy a hűtő a különbség, nem látszik egyértelműen és ezen a pontosn
Minden céges szart(BitLocker) rápakolva már kevesebbé érződik a különbség, szinte azonos.
---------------------------------------------------T490 összeszerelés:
Mind a két gépben volt legalább 1 vagy 2 vezeték, amit rosszul volt gyárilag vezetve és ki kellett javítsam, mellesleg az egyiknél emiatt nem lehetett visszarakni a hátlapot.
Amúgy ezt kivéve továbbra is ez a legszörnyűbben leszedhető hátlap, amivel Thinkpadnél találkoztam, a leszedésnél már csak a visszarakás nagyobb kínszenvedés. -
HSM
félisten
válasz
vicze #104211 üzenetére
Nekem is az első tippem a CPU, ugye alacsony a garantált órajel, és magas a turbó ezeknél az U-s négymagosoknál, amire nincs ugye garancia, a jobban sikerült CPU magasabb órajelen, többet tud turbózni. Ezt tetézheti az esetleg eltérő hűtő vagy pasztázás.
Persze, a TLC SSD is mókás jószág, általában az van bennük, ugye ott is lassan ír valójában, csak egy korlátozott SLC módú gyorsítótárral ügyeskedik, aztán ha az elfogy, pl. egy telepítésnél, vagy full telibe törlésnél, akkor ott elég kiszámíthatatlan lehet a sebesség. Én telepítés után amúgy némi bekapcsolt állapotú pihentetés után tolnék rajtuk egy SSD és egy Cinebench R15 tesztet egy és többszálon, azok mit mondanak.
-
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
vicze #104153 üzenetére
Könnyen lehet. Sőt, biztos is vagyok benne hogy hibás. Csak az a legnagyobb bajom hogy ahogy elnéztem, egy rémálom kicserélni
7k-ért tudnék most venni de a gyári táp most priority.
T440p-t használtam, 5-ös sorozatú touchpaddal, és nagyon tetszett amit éreztem rajta, reszponzivitása zseniális, két újas scrolling egy álom.
Az érintőzónás kialakítással eddig semmi bajom, és igazából ha nem lenne olyan érzés mintha szét lenne akadva a mechanika, és nem lenne irreszponzív maga a touchpad, semmi bajom se lenne, és meg se fordulna hogy upgradeljek 50-es sorozatú touchpadra.
Nem beszélve arról, hogy a trackpoint az ízlésemnek lassú úgy is, hogy maxra fel van tekerve a sebessége. Valami nem fasza ezzel a géppel szerintem.
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
vicze #104095 üzenetére
touchpad estében főleg gen4-nél erősen ajánlott a "Lenovo" gyári driver.
Jopar hs-eszel ezelőtt küldtem el a fenébe a 40-es szériát touchpad driver mizéria miatt. KB 2 órát szívtam az X240-esemmel mire elméletileg jó lett. De a gépet meg csak team vieweren lattam. Elobe nem. A gyári Lenovo driver nem ment. De a windows updates igen. Wtf?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #104112 üzenetére
> Nyugodj meg bullshit, nem kicsit.
( vagy keveset tudsz vagy túl sokat
)
Netán tagja vagy valamelyik titkosszolgálatnak ?100%-osan nem lehet kizárni, hogy nem bullshit.
Vannak extrém szinten őszinte eladókÉs a potenciális Darwin díjasokat se felejtsük el. Ha már a laptop alján ott van a "Secret service" - akkor hátha drágábban lehet eladni, pl. gyűjtőknek .
sokszor eltűnnek laptopok, de nem mindegyik lesz nyilvános
https://www.politico.com/story/2017/03/secret-service-laptop-pins-radio-stolen-236191 -
zsolti75
senior tag
-
-
-
scavy
tag
válasz
vicze #104007 üzenetére
Ne is mondd, ezeket nezegettem napokig, kar hogy mar nem elek Angliaban. Eloszor az amerikai oldalon neztem a carbonokat, majd az angol hivatalos Lenovo oldalon. (Mert van amerikaban es angliaban is ismeros, aki tudna hozni, viszont mivel MO-n nettoban tudok vasarolni, igy meg igy sem eri meg sajnos.)
-
scavy
tag
válasz
vicze #103954 üzenetére
Rendben, köszönöm. Varok meg egyenlore, most 560 bruttoert van vegre olyan kijelzovel, amit szeretnek, ez egyenlore egy picit magas. Januarig ugy sem kell, igy kivarok, hatha valami ujevi csoda folytan lejjebb kusznak az arak.
Update: P43-mat alig találok MO-n, ami van az árban már jóval magasabb az 500 korul mozgo T480/T490 parostol. -
-
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #103971 üzenetére
Írtam, hogy a T580-at hasonlítottam, én azt ismerem jobban, bár volt nálam pár órát egy T480 de az matt érintős volt, az biztosan nem alap
. Szomorú hogy ilyen gyenge panelt raknak a T490-be.
Az van mint az autóknál, ha jobbat akarsz lehet extrázni, egy tempomat beépítés egy $10-os kapcsoló + programozás, a vevőnek meg +100e. -
HSM
félisten
válasz
vicze #103978 üzenetére
Az se olyan rossz, ha jól látom, kb. félút a 16:9 és a 4:3 között. Bár én továbbra is a 16:10 mellett szavazok (ami szintén kb. félút a 16:9 és 3:2 között
), saját tapasztalat alapján az nekem tökéletes volt kb. mindenre. (16:9 és 4:3-at használtam még azon kívül.)
(#103979) FoxiestFox: "Nekem sosem tűnt fel, pedig volt mindből."
Sok 16:9-es gépet hazavágnak azzal, hogy nagy batár maga a gép, és igazából úgy is magas, hogy a kijelző keskeny. Talán a T410/T420 kijelzőjénél látszik, hogy pl. a 420-asnál mennyivel kevésbé tölti ki a helyet a kijelző, vagy úgy is mondhatnám, feleslegesen magas hozzá a gép [link] . Itt álltak át ugye a 16:10-ről 16:9-re, ugyanakkora gépház mellett. Így persze, hogy nem érezni előnyét.
Elég feltűnő ez a jelenség pl. a sima T460 és az s változat egymás mellé rakásakor is, elég batár a sima az s-hez képest: [link] .
Amúgy a T420 nekem még 14"-os Lenovo zsebes puha tokba sem fér bele, amiben a T460s kb. lötyög...A T460s-en már nagyjából jól gazdálkodtak a hellyel, az azért nekem elég komoly minőségi előrelépés súly/méret tekintetében, napi szinten hurcolászva, érezni.
A 7-soros cucc pedig ahogy írod, az elefántoknak tervezett méretű touchpad miatt veszett ki. Szomorú, de ez van. Fun fact, hogy a Thinkpad 25 anniversary modellen csont nélkül bele tudták rakni egy T470 házába a 7-sorosat, és teljesen normális (bár nyilván kicsit szerényebb) méretű touchpadnak is maradt még bőven hely [link] . Szerintem amúgy nem olyan nagy baj, meg lehet szokni a 6-sorosat is, először tartottam tőle, de végül nem okoz jelentős kellemetlenséget a napi használatban, persze én is inkább a kis touchpad és 7-soros klaviatúra párosa mellett voksolnék, ha lehetne.
"Tehát legalább a szövegbevitel ergonómiája ÉS megjelenítése is trágya lett."
Ezt továbbra sem értem. Miért lenne rossz a szövegbevitel a keskeny kijelzőtől?Teljesen jól lehet szöveget bevinni, sőt, elárulom neked, sokkal hosszabb sorok kiférnek 16:9-en!
Ez azért sok szerkesztési feladatnál előnyös ám, lényegesen kevesebbet kell pl. oldalirányba görgetni, ami nekem pl. jelentős idő spórolás nagyobb excel táblázatokkal való munka során.
A 4:3-at amúgy én elég rétegigénynek gondolom. Ahogy írod is, multimédiára igazából valamelyik szélesebb arány a jó, és mivel munkára is alkalmas, így az lett az irány. Persze, abban egyetértünk, hogy talán valami köztes méret lenne az abszolút ideális, 16:10, 3:2, azzal azért jól el lehetne lenni. Én egy vékony keretes, pici 16:10-es gépnek tudnék nagyon örülni. Bár nagy duzzogva elfogadnám az előbb linkelt X1 Carbont is 16:9-ben is.
-
-
HSM
félisten
válasz
vicze #103957 üzenetére
Egyébként elég botrányosnak tartom, ha már szóba került, hogy ilyen 60% SRGB lefedettségű IPS panelekkel gép egyáltalán forgalomba kerülhetett...
Oké, a T420 (T430) HD+ panelje után kész felüdülés, de azért eléggé szem-szúró a difi az olcsó asztali 90% SRGB körüli IPS-emhez képest is, telefonok komolyabb kijelzőit nem is említve. -
scavy
tag
válasz
vicze #103944 üzenetére
Köszönöm a választ. A T480s-t a beszámolók alapján zártam ki, legalábbis amit a notebookcheck.net oldalon olvastam, és ugye ott a VGA-nál sincsenek opcióim későbbre.
20N2000NHV - most egyenlőre ez a modell a nyerő, de ebbe is még kell plusz ram és nagyobb SSD, úgyhogy 600 alatt nem fog megállni sajnos úgy néz ki.
A WQHD kijelzők mindegyike matt? Nem tudom, talán 14 colon a scaling miatt nem gondolom hogy annyira szerencsés lenne, otthon lesz dokkoló 4K monitorral, illetve filmekre pedig oled TV, így ezért gondolom hogy elég a full HD screen. -
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #103946 üzenetére
De hogyne láttam volna
Thinkpad topic-ban vagyunk, és ezekbe szart nem raknak. Volt nálam egy régebbi T580 alap kijelzővel, és össze tudtam hasonlítani a T490 kisfogyasztású paneljével, egymás mellé rakva nem sok különbséget láttam. ezek olyan 60-70%-os panelek, a business kategóriában minden gépbe hasonló panelek kerülnek, ezért írtam, hogy átlagos.
Nekem nem érné meg a felárat.
Ha képszerkesztés a cél, vagy csak egyszerűen igényes az ember akkor viszont zsebbe kel nyúlni 3-4K panelért. -
Tim82
félisten
válasz
vicze #103921 üzenetére
Nézzük csak vissza: tőled ennyi hangzott el a "szürkeséggel" kapcsolatban:
Üzemidőben gyengébb lesz valamivel, de többnyire jóval olcsóbb újonnan szürkítés nélkül is. [link]
Aztán ez:
Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy nem egy gyakori darab. [link]
Azt próbálom jelezni (bár tény, lehettem volna egyértelműbb, de csak most ültem le gép elé, hogy tudjak érdemben hosszabban gépelni), hogy az A485 (illetve bármilyen másik, itthon hivatalosan NEM forgalmazott, legfeljebb szürkeimportban bekerülő modell) ajánlásánál vedd figyelembe azt, hogy némileg necces lesz itthon rá garanciát érvényesíteni, ha ez szempont a kérdezőnél. Nyilván UK-ban (ahol tudtommal te élsz) más a helyzet, ott hivatalosan is lehet kapni és cseppet kedvezőbben is lehet rá garanciát érvényesíttetni.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #103911 üzenetére
> Nem, az A teljesen egyenlő a T-vel semmi köze az L-hez.
köszi a korrekciót,
összekevertem az E485 -el.> de a Zen2 már simán lehetett "T"-s.
ahogy tudom, mobil APU -ból még csak jövőre jönnek a
ZEN2-es alapú procik
A legfrissebb és a jelenleg legjobb AMD .. T495-ös procijának a számozása hiába 3x .. "AMD Ryzen 5 Pro 3500U" -
ez még 12nm és "2nd Gen Ryzen" APU ;
azt hiszem a ZEN+ illik rá.
https://en.wikipedia.org/wiki/Zen%2B#Mobile -
-
imisomogyi
aktív tag
válasz
vicze #103906 üzenetére
Köszönöm eddig mindenkinek. Tényleg!
Valahol úgy érzem, hogy ez a nevezéktan megérdemelne egy kis redesignt. Én is már majdnem úgy voltam vele, hogy irány a macbook. Azt legalább értem.
Alapvetően nekem a fullHD elég lenne, mert ha otthon vagyok, akkor úgyis bepattintom a dokkolóba, és ott van a 4k monitor megfelelő színekkel.
Tehát ezek szerint a T480 lehet nekem a megfejtés. Még körülnézek a Dell üzleti gépek között. És mégegyszer átrágom a macbook témát, aztán meghozom a döntést!
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget.
Nem könnyű ma laptopot venni.Hatalmas a kínálat
-
azbest
félisten
válasz
vicze #103874 üzenetére
Az nem passzív. Van benne elektronika, ami a digitális jelből az analógot előállítja.Mással is működik. Számtalan hasonlót lehet kapni.
Az pedig normális, hogy ad áramot a hdmi. Viszont a specifikáció szerint csak 5v 50mA garantált (a legújabbnál lehet emelték), míg az ilyen aktív adapterek 200mA felett is fogyaszthatnak. Szóval, amit többre is felkészítettek, vagy nem limitálták, az meg tudja hajtani. Ami kevesebbet ad, ott rosszabb esetben kigetheti a portot. Az a hdmi 50mA-jának célja, hogy a rákötött kijelző áramkörét megtáplálja, amely így vissza tudja adni a képernyő képességeinek adatait.
A displayportos megjegyzést nem is értem. Az is ad áramot, s mivel ott magasabb a korlát (3.3 V 500 mA), így nincs is gond a dp->vga dapterek kompatibilitásával.
Ha arra gonszolsz, hogy hdmi->dp irány miért bonyolult, akkor abban igazad van, hogy mivel nagyobb a terhelhetősége a dp-nek, az is egy probléma. De alapvetően arról van szó, hogy nagyon rétegigény a hdmi-dp jelátalakítás, mert fordított irányba szokott inkább igény lenni. Már az aktív dp-hdmi átalakítók is tizen dolláros szintre estek kínában, azok teljesen újrakészítik a digitális csomagokat. A passzív dp-hdmi esetén pedig kell jelszint illesztő elektronika, de maga a tartalom a gpu-ból hdmi formátumban jön ki olyankor. Hdmi és dp között ezért sem lehet kétirányú kábel, mert nem azonosak a jelszintek.(#103873) darvinya
ennek nincs semmi értelme.
Pár éve tele volt a net a kamu kábelekkel. Anno annyit találtam róla, hogy vagy full átverés vagy csak egy konkrét készülék spéci kimenetéhez jó. De nem thinkpadhez. A t61-hez max a mini dock 2504-essel, vagy a puttonyos 2503-assal kötöttél hdmi vagy dvi eszközt. Van 14"es thinkpadem és 2503, 2504 és 2505 dokkolóm is, szóval nehéz beetetni ilyen mesélvel -
válasz
vicze #103874 üzenetére
Igazából most is egy ilyennel van rákötve a második monitor a gépre.
Nekem eddig ezek az átalakítók mindennel mentek, amivel próbáltam, de nem mindenki ilyen szerencsés. Főleg (nem Lenovo) laptopok esetén lehet problémákba ütközni, ahogy az egyetemen sokszor látom. Szerintem azért, mert lehet nem minden gép ad áramot a csatlakozó megfelelő érintkezőjén.
Köszi mindkettőtöknek!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Gumi és felni topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- Lenovo Legion 5 Pro Gamer Laptop 2év garanciával (i7 13700HX, RTX 4060)
- Nitro ANV15-51 15.6" FHD IPS i5-13420H RTX 4060 32GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ThinkPad P16 Gen1 16" FHD+ IPS i9-12950HX RTX A3000 32GB 1TB NVMe ujjlolv gar
- TUF F15 FX506HC 15.6" FHD IPS i5-11400H RTX 3050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Precision 7670 27% 16" FHD+ IPS i7-12850HX RTX A1000 32GB 1TB NVMe IR kam gar
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest