- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
Tim82 #122191 üzenetére
lehet, hogy off, mert nem tudom mennyiben tér el a T480 és a T480s ebből a szempontból, de én megpróbáltam T480-ban a modem helyére SSD-t rakni (egy másik laptopból bontottam egy 2242-es nvme SSD-t), és más a foglalat, fizikailag nem megy bele az SSD (a notch egy hangyabokányit odébb van)
-
válasz
Tim82 #118869 üzenetére
Sziasztok!
Egy T480s notiba szeretnék egy másodlagos SSD-t telepíteni. Ha jól értelmezem a korábban a témában született hozzászólásokat, akkor a T480s esetében a WWAN foglalatba is tehető egy SSD és talán még bootolni is tudnék róla...
Internetes források alapján ez irányba kezdtem el nézelődni: M.2 2242 PCIe NVMe B+M típusú SSD-t keresek.
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy pontosan milyen típusú SSD-t támogat a T480s a WWAN foglalatban? Jó irányban kezdtem el nézelődni?
Van esetleg valakinek konkrét márka / típussal tapasztalata, ami stabilan jól működik? -
-
fatpingvin
addikt
válasz
Tim82 #121960 üzenetére
msata to usb-c
ez vagy valami technológiai feketemágia vagy nettó hülyeség. mPCIe esetleg.
power deliveryt ez nyilván nem fog tudni, az EC slotnak csak egy 3.3V-os tápága van, gyors kereséssel nem találtam normatív infót a maximális áramra de a mPCIe-ből kiindulva (a kettő nagyon hasonló, majdhogynem csak a csatlakozó más) nem lehet több egy-másfél ampernél. szóval limitálva vagy ilyen 3-5W környékére.
ha PD-s USB-C csaatiban gondolkozol, akkor én a power csati cseréjéből indulnék ki, az megkockáztatom van is kész elektronika amivel az ide-oda töltési irányokat lehet vezényelni, ha meg data link kell akkor 2.0-t simán át lehet drótozni a bluetooth modul helyére, ha 3.0 kell akkor meg a dock connector lesz a pajtid. -
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
Tim82 #121933 üzenetére
igen ezzel szemeztem én is, de még nem vagyok benne biztos hogy szeretnék kiadni 4e forintot konkrétan öt darab rövid vezetékdarabért
főleg hogy nekem bluetooth nem kell, konkrétan semmire nem használom, csak ha már a Qualcomm adapterben van beépítve, akkor jó tudni róla. a belső USB csatlakozó viszont már érdekesebb kérdés, UART adaptert sokkal gyakrabban használok mint BT-t -
fatpingvin
addikt
válasz
Tim82 #121928 üzenetére
az x230 BT modulja pont ugyanilyen vacak. meg az antenna is elég vicces helyen van. ha meg már bele kell nyúlni miért ne tennél fel egy jobb szoftvert a gyári helyére?
(viccet félre már csak a boot idő nagyjából ötödére csökkentése illetve a natív NVMe boot support okán is megéri)
apropo még mindig adós vagyok magamnak a thinkpad bluetooth modul helyére illeszkedő FTDI UART adapter megtervezésével
-
-
válasz
Tim82 #121895 üzenetére
Amúgy lemennek szépen a billentyűzetek.
Szalagkábelen törés nem látszik, még majd lehet megtisztítom az érintkezőket, de ott sem látok semmi egyéb szennyeződést.
Szerk.:
Na mire ezeket leírtam... Megy minden karakter, kivéve a számsor első 4 elemét, és az F1-től...
Jó ez a gép, csupa X-akta...
Szerk2... Már azok is... Na ez életem rejtélye..
Akkor marad műhelybe... Egye meg a fene, hogy ennyi álmatlan éjszakát okoz ( a kardoskútiaknak...)
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
Tim82 #121736 üzenetére
a nitrocaster board ha jól értem a technikai specifikációt akkor konkrétan csak a docking csatlakozóról leveszi a teljes displayport jelet és egyben adaptálja eDP-re, a LVDS csatornát békén hagyja.
szóval praktikusan nem sokban különbözik attól, mintha a dokkolóra téve a második DP/DVI portra rákötnél egy fizikai adapterrel ellátott laptopkijelzőt. csak mindezt egy kicsi panelbe besűrítve. -
-
-
Wolfskin
őstag
válasz
Tim82 #121025 üzenetére
Köszönöm, így teljesen tiszta!
(#121023) Tikakukac
Egy német fórumon linkelták az oldalt, rákerestem, sajnos az adott konfigot nem tartalmazza, de sok 20L7 és 20L8 van listázva., sok a SD olvalsó nélküli, a háttérvilágítás nélküli, modell, de a "wwan uprgradable" mindegyiknél opció, ahol nincs konkrét kártya benne. Ez sem 100%, mert pl, az általam keresett 20L8S3DK17 nincs közte, de így is pozitív előjel... -
Wolfskin
őstag
válasz
Tim82 #121009 üzenetére
Ja, hát úgy könnyű, ha az ember tudja, mire guglizzon rá.
Szóval minden ami "A210", az jó?... Köszi a linket, szerintem ez jó is lesz
Amúgy igen, a képek alapján a "befűrészelés" is jónak tűnik, szemben az A201-el. Ahogy néztem az A200 is hasonló kialakítású, az miben más? Azt gondolám hgy az Axxx a chipet kódolja, nem a csatoló fizikai kialakítását. Mert a 201 is M.2-nek van írva. Igazából ez zavart meg, nem tudtam mire kell keresni, melyik a jó.
(#121010) simonjoe
Használtban nem nagyon van lehetőség válogatni.
A magyar billentyűzet pl fontos volt, de összesen 1db volt az elmúlt 1 hónapban normál árban. Sajnos pont olyan eladótól, akiből egy hétig tartott kihúzi az információkat, az utolsó kanyarban a végére odabiggyesztette, hogy „de közben elvitték“...A kijelző is fontos, de az mind kompromisszum, azzal a szándékkal is álltam neki, hogy az mindenképp csere lesz. Viszont lehet, hogy ehelyett egy jó hordozható monitorra nevezek be inkább. De lehet mindkettő.
A wwan-t sosem használtam, ha lenne intenet sim-em, lehet inkább a tabletbe tenném. Dolgozni, adatot tárolni, mindent offline szoktam, a net max a letöltés erejéig, valamit megkeresni, vagy szórakozás. De szinte sosem útközben, hanem „valahol“, de ott meg 99% van wifi.
Ugyanúgy, ahogy a v-pro, az nfc, az ujjlenyomat vagy az IR kamera se valószínű, hogy valaha bevetésre kerülnek, de valahol jó érzés, hogy „fullos a géped“
Vagy hogy HA kellene, nem lenne gond, mert van, vagy beszerezhetőA fényerőben igazad van, amikor a T410s-t odaatdtam valakinek a családon belül, és a t420s-t tartottam meg nagyon megbántam, mert semmire sem kellett a nagyobb teljesítmény, viszont a 16:9 kijelző bűne alól nincs olyan indok, ami feloldozást adna az iparágnak. Kicsit féltem is, hogy marad a tendencia, és 5 év múlva a 50 cm széles és 5 cm magas kijelzőt a „világ leghosszabb mondatát sortörés nélkül megjeleníteni képes 14“ laptop“-ként tolja le a marketing az emberiség torkán. Pedig a t410s-se nagy durranás, csak 300 nit és 16:10, de mintha egy eggyel nagyobb kategóriát néznél, annyival nagyobb a „hasznos“ (vertikális) kiterjedése. Remélem lesz még a 16:10 is még újra világraszóló újdonság egyszer. A marketing szerint az embereknek nem a valódi fejlődés kell, elég csupán a változás. Sajnos sokszor tényleg...
Első körben kap magyar billentyűzetet. 32GB ramot a 8 mellé, egy PD powerbankot, később egy 2. kijelzőt, majd egy cseréset, és idővel új akksit is. -
ricsip
addikt
válasz
Tim82 #120903 üzenetére
ugyanezt meg lehet kapni, ha restart-kor a boot menü gombját nyomkodja az ember (valaki majd beírja mi az most fejből nem megy), majd a menüből kivalasztja az UEFI Lenovo diagnostic tools-t. Az elindul, majd system info alatt a display-t ki lehet íratni, ott isnugyanezt a sztringet lehet látni.
-
DeFranco
nagyúr
válasz
Tim82 #120886 üzenetére
Csak referenciaként (nem vitatva amit leírsz, csak infót adva): T470 félig merülve 37W-ot vesz fel a konnektorból idleben (45 és 90W-os gyári táppal is), és a 33W-os Poco X3 Pro töltővel, a töltő saját kábelével elmegy, töltődik, de ott a vége, mert ikeás kábellel már nyafog a kevés táp miatt, más kábellel fel sem veszi a töltést.
Ha kicsit megtekerem, indítok egy böngészőt, youtube, stb. akkor 60W-ra ugrik fel a felvett teljesítmény, tovább nem emelkedett.
-
-
Wolfskin
őstag
válasz
Tim82 #120808 üzenetére
köszi, ezt javítom, nem találtam egyértelmű infókat
illetve:
1 db Thunderbolt 3 (dokkolócsatlakozón belül)
ez csak dokkolóün keresztül?1 db USB C/PD/DP alt módra képes csatlakozó.
ez pontosan micsoda?
a töltő USB-C csatlakozója is beszámít az USB-k közé?tudnál erre valami infót, hogy 480/480s pontosan milyen eltérés van USB -ben? (db és tudás) ez a része nekem még kicsit kaotikus.
-
Wolfskin
őstag
válasz
Tim82 #120754 üzenetére
Ez az „eldobós minőség“ onnan jutott csak eszembe, hogy arányaiban meglepően kedvezőnek találom az egyre újabb laptopok árat. A T430 és a T490 közt alig van különbség. Mintha 10 éve még lassabban ereszkedett volna le a „menny a földre“, azaz a csúcs készülékek az elérhető kategóriába. De lehet csak azért, mert napi szinten nem követtem a piacot (és a topkitot).
Az ötlet onnan indult, hogy ha valamit nem szeretek a T420s-eben, akkor az a gagyi kijelzője és win10 alatt már összevissza driverei. Elkezdtem nézelődni, és szembe jött egy T430 FHD átépítés. Mivel ehhez mindenem adott, és az aksit szinte házilag fel tudom újítani, elkezdtem agyalni rajta. És az alternatívákon is, így ért a meglepetés, hogy olcsóbban lehetne már akár T460-am is IPS panellel. Mivaaan???És innen nem volt megállás a lejtőn... (A legendás Hifi magazinból ismert, Hammán Akkómán ciklus...)
Ami mára kikristályosodott 4 fő döntési paraméter:
• Legalább akkor teljesítmény, hogy Photoshop, Indesign elfusson rajta, ha útközben, vagy „terepen“ kell valamit igazítani. Ez mára szinte nem is kérdés.
• Legalább 16GB ram (vagy a lehetősége), ami szintén könnyen elérhető
• Monitor: lehető legnagyobb fényerő és színtér és legalább IPS vagy OLED. Mivel részben a munkám is és a hobbim is képekhez kötődik most ez lett a királycsináló kritérium.
• Akkuidő: minél nagyobb, annál jobb, előny, ha USB -ről (powerbank) is tölthető, vagy bárhogy növelhető a mobiltása, de úgy láttam egy 470-től fölfelé adott.Nézegettem a notebookcheck.com-on a teszteket, ahol a kijelzőt is elég alaposan csekkolják, és azt szűrtem le, hogy T450 utáni gépeken az FHD is „csak“ 250 nites (gyakorlatban inkább 220-230) és kis színterű. Aztán szembejött egy 2018-as generációs (gen 6 th.???) X1 carbon a B140QAN02.0, panellel és szinte 100% színlefedéssel, és azt mondtam, Waooow. Ez lesz az. Azóta csak az QHD paneles gépeket nézegetem, így szűkült a kör a 480s, X1 Carbon és az X1 Yoga gépekre. (utóbbinál előny a toll a Note3 megjelenése óta sokat írok, rajzolok telefonon, tableten tollal, és az is, hogy gyakoribb a QHD, mint a többiben. Igaz, hogy csak egy slotos, és az is forrasztott, de nem ritka a 16 GB. A dual channel elvesztése a kompromisszum)). Ahogy néztem, a 480s és a 2. gen X1Y ugyanaz a panel és a 3. gen X1Y (a tesztben gen 2018) tól van ez a panel az UHD Yogákban.
• Minden X1 Yogához jár a Wacom és a toll?
• Csak felvetődött a kérdés, hogy a Yoga (főleg a mechanikájának) a terhelhetősége, strapabírása megközelíti e egy 480s vagy más normál laptopét? De ezek szerint az X1 Yoga igen.
• Illetve a kijelző karcolódás mennyire jellemző? Gondolom ilyen gorilla glas és társai nem jellemzőek ezen a területen.
A dolgok mostani állása szerint inkább várok még vele, majd Karácsonyra, de akkor egy rendesre (UHD 480s X1Carbon vagy X1Yoga, amit kiad), ami kiváltja a T420s-t és a W530-at egy személyben: hordozható méret, elegendő teljesítmény és jó kép.
Már csak ki kell fogni valami QHD-t világítós magyar billentyűvel (mivel a yogán az sem cserélhető) -
vicze
félisten
válasz
Tim82 #120717 üzenetére
Elnézés de semmimenű indulatkeltés vagy kötözködés nem volt a szándékomban.
Tényleg csak az esetlegesen kontextusból kiragadva félreértmezhető félondat szúrta szemem és ezért is került offba a mondandóm, mert nem kapcsolódik a témához egyáltalán. Próbáltam ezt kiemelni, de úgy látszik nem sikerült.Sajnos/szerencsére (?) az USB megint egy fokkal bonyolultabb lett és figyembe kell venni, hogy már nem Intel dolog, ahogy van Mac-en vagy egy iPad-en is, úgy egyre több AMD modell támogatni fogja.
-
ricsip
addikt
válasz
Tim82 #120713 üzenetére
ez egy AMD-s modell, a TB meg Intel-only szabvány
Akkor miért nem úgy írtad, hogy konkrétan ebben nem fog menni a Thunderbolt? Az h. a Thunderbolt Intel-only szabvány, az nem releváns egy konkrét AMD gépes beszélgetésben. Nagyon félrevezető, és megkavar mindenkit aki idetéved dokkolót keresni és annyit lát leírva h. defacto kinyilatkoztatásod szerint AMD-vel soha nem fog működni.
-
vicze
félisten
válasz
Tim82 #120713 üzenetére
"elvégre ez egy AMD-s modell, a TB meg Intel-only szabvány."
Csak hogy ne maradjon meg a fejekben ez. 6000-es sorozattól támogatott az USB4, amit TB kompatibilis, így újabb AMD gépeknél nincs probléma ezzel, csak figyelni kell, hogy adott modell támogassa az USB4-et. MS követelmények miatt bármi, ami USB4 az mind TB kompatibilis lesz. Gyakorlatban USB4=TB3, még nem találkoztam kompatibilitási problémával, bár nem próbáltam mindent.
-
-
-
-
atesss
addikt
válasz
Tim82 #120384 üzenetére
No hát akkor sajnos nem olyan egyszerű a helyzet ahogy látom.
Közben rájöttem hogy egy ilyen céges van: [link] Bár teljesen máshoz lett véve, de ha erre is jó akkor használom.
Egy óra és szedem szét a gépet és kiderül melyik van benne
De annó ha tudom hogy létezik univerzális is, lehet olyat vettem volna. Rádásul még olcsóbb is... -
vicze
félisten
-
azbest
félisten
válasz
Tim82 #120358 üzenetére
" Linux Mint-es frissítés után megszűnt működni a validity-python"
nem biztos, de lehet azért, amiért nekem hp nyomtató driver rohadt le anno. A linux upgrade nem írta át 3-asra az alapértelmezett python linket, viszont az új verzión már az ment, nem a 2.7-es és ezért fejreállt pár pythonos program. Azt kellett egy paranccsal átállítani (ilyesmi) és megint működött a hp vacka.
-
válasz
Tim82 #120351 üzenetére
Az a fura, hogy amikor elndítottam a gépet nemrég, ott volt az lsusb listában az ujjlenyomatolvasó, valami synaptic cucc.
Nagy bőszen feltelepítettem egy progit, amivel hazsnálatba lehet venni, erre nem találja.
Otthagytam, elment alvóba, után már nem volt ott a listában.
Reboot, teljes leállítás, újraindítás, azóta nincs ott.
A telepített progit leszedtem, azóta sincs ott.Szokott ennél a típusnál valami kontakt hiba fellépni, vagy hasonló, amitől néha műxik, néha nem?
Mert ha nem jellemző, akkor átvonulok holnap a linuxos topikba.
Kössz!
-
-
válasz
Tim82 #120115 üzenetére
Mondjuk az enyém X395, de azért nem egy matyóhímzés ez a fhd panel se.
72% ntsc elég meh egy modern paneltől. -
jss
aktív tag
válasz
Tim82 #120064 üzenetére
Tim82, megtenned, hogy mondasz valamit a #120085 problemamra?
Alaplap, vagy akku, esetleg mas? -
MrSealRD
veterán
válasz
Tim82 #120055 üzenetére
Még egy kérdés AX210 vonalon. Van egy fura ellentmondás aliexpressen... BT5.2 és BT5.3 paraméterek vannak vegyesen. De még az Intel oldalán is oldalon belül rosszul van és nem következetes. Melyik a tuti?
Illetve találtam egy nagyon budget áron futó Wavlink boltot/márkát... [link] Erről van esetleg infója valakinek? -
-
-
barnam_
nagyúr
válasz
Tim82 #119668 üzenetére
Rendben, akkor letesztelem másik elemmel aztán meglátjuk
Raktam bele (a T430-ba) egy i7-3720QM-et Kryonaut-al pasztázva, AIDA teszt alatt megáltt 90-95°C körül. Persze ehhez Tpfancontrol is kell, érdekes módon itt a 7-es beállítás már 6k RPM-et jelent
Toshiba venti van benne, de cserélni kellene mert nekem már hangosabb (alacsonyabb sebességen is) mint ami elfogadható.
-
MrSealRD
veterán
válasz
Tim82 #119658 üzenetére
Hát, ez jó kérdés... most azon törpölök, hogy tudnánk megoldani egy másik akkus tesztet. Megnézem hogy van-e másik a cégnél...
Az akkus lemerülés hozhat olyan következményt, hogy kvázi akku nélküli tápról nem kapcsol be?
TB IC jó kérdés...elvileg ha friss volt rajta a BIOS meg minden, akkor az le van védve, vagy mégsem?
Túl sokat rontani nem tudunk rajta... mert most üzemképtelen a gép.Köszi a tippeket.
-
válasz
Tim82 #119639 üzenetére
Lehet, hogy gyártani sem lenne olyan bonyolult... csak nem vagyok biztos a forrasztó skilljeimben annyira.
De most így király, a legtöbb, ágyban /kanapén használós laptopot tudom tölteni a c2d-k centerpines adapterével, ráadásul így már a telóinkat is, és elég 1 db töltő. Feelsgoodman. -
-
-
azbest
félisten
válasz
Tim82 #119571 üzenetére
ezt ismered?
windows device portal, tán 10 1607 óta van [link]
és lehet így megnézhető kapcsolati háló tb-nél? Ez most usb4 [link]
Mondjuk a developer mód miatt munkagépnél nem érdemes piszkálni.Nekem úgy rémlik a tb3-hoz is usb4 ms drivert tehet fel win11. Az usb4 kb a tb3 és tb4 korlátozottabb változata.
USB4DeviceRouter.sys USB4 and Thunderbolt™ 3 hubs and devices [link] -
bzolika10
aktív tag
válasz
Tim82 #119540 üzenetére
A fujitsu gépeknek jól látom, hogy nincs külön topikja? Csak mert van egy H760 az én közelemben is, viszont a billentyűzet gatya, teljesen fel van púposodva és nem tudom, hogy honnét lehetne másikat szerezni, mert annyira ritka. A másik probléma pedig az vele, hogy a thunderbolt port és a video kimenetek nem működnek. Annyira nincsen róla infó, hogy nem is tudom, hogy mennyire komoly a baj.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Gamepad
- Apple Watch
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Windows 11
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Mini-ITX
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Szép Hp Pavilion 15-eg Kis Gamer Laptop 15,6" -45% Bivaly i7-1165G7 16/512G FHD IPS Iris Xe
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Szép Dell Latitude 7320 -60% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i7-1185G7 32/512 FHD IRIS Xe
- TUF F15 FX507ZI4 15.6" FHD IPS i7-12700H RTX 4070 32GB 512GB NVMe gar
- Inspiron 14 7440 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő Core 5 120U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv gar
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged