- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lanszelot
addikt
válasz
Donki Hóte #87358 üzenetére
Ez a baj ha nem olvasol vissza. Nem látod az egészet, és nem érted.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Donki Hóte #87343 üzenetére
Van egy A betű a végén az ebből nem derül ki.
-
válasz
Donki Hóte #87335 üzenetére
Ja, csak mire aliról megjön, beleőszülök
. Kb viccből használtam az offer gombot - ha már nem írt ki multibuy kedvezményt. Inkább kifizetem a teljes árat, minthogy 3hónapot várjak a cuccra, mint legutóbb.
Más: használ valaki ilyen 0,96"-os OLED kijelzőt? Mennyire olvasható direkt napfényben?
-
Gyula84
veterán
válasz
Donki Hóte #87287 üzenetére
-
Blackmate
őstag
válasz
Donki Hóte #87287 üzenetére
Pontosan arra gondolok. 3 különböző típusa létezik ennek a vinnyogónak:
VL-640A
VL-460L
VL-640+
Az A végződésű nem NájtRájder-ezik, csak az utóbbi kettő. -
törölt tag
válasz
Donki Hóte #87279 üzenetére
-
aujjobba
addikt
válasz
Donki Hóte #87220 üzenetére
Igen rosszul irtam, 4.7mikro akart lenni
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #87195 üzenetére
Lényegében ugyanazt leírtam én is. Még régebbi rádióknál sorosan kötötték a fűtőszálakat, így nem kellett trafó sem, hasonlóan a csöves TV-k megoldásához.
Bár akkoriban nem tudtam (amikor csöves rádiókkal gyerekként barkácsoltam, vagy később szervizben is javítottam), később a neten túrva az is kiderült, miért épp 6,3 V lett a csöves szabvány.
Mert a 6 V-os akkuval futó járművek csöves rádióinak fűtéséhez ez volt az ideális érték állítólag. Meg valószínűleg azon kívül is használtak 6 V akkus rádiókat, kezdetben.
-
g.peter23
tag
válasz
Donki Hóte #87185 üzenetére
Bocs, nem kérdeztem egyértelműen.
A kérdés lényege az lenne, hogy a kapcsolóval állíthatom-e a fényerőt, ha a trafó nem fényerőszabályzós?
Köszi -
demars
addikt
válasz
Donki Hóte #87181 üzenetére
Nem izzókat cseréltek, hanem komplett lámpa testet.
Nem szedtem még szét, majd belenézek. Két irányjelző a lényeg. -
törölt tag
válasz
Donki Hóte #86618 üzenetére
Köszönöm.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Donki Hóte #86437 üzenetére
Egy mar kozolte hogy nem tud vele mit kezdeni.
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #86315 üzenetére
Az én órám 800 villanás/kW.
-
válasz
Donki Hóte #86277 üzenetére
Kolléga kihagyta a buliból a másik 3,5 métert, sajnos az elektronoknak valahol vissza is kell találni a forrás másik pólusához
Nem bikakábel.
Egy 25,2V/360Ah akkupakk és egy 2kW inverter közé kell a vezeték. -
válasz
Donki Hóte #86271 üzenetére
Sodrott rézvezeték, DC 24V akkufeszültséget vinnék 3,5 méterre.
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #86271 üzenetére
Miért számítana a feszültség? 1 voltnál is annyi mint 230-nál, a vezeték anyaga az más, az valóban számít, meg az áram.
-
válasz
Donki Hóte #86231 üzenetére
Magam se favorizálom az állandó hálózti feszültség alatti cuccokat.
De. Amit írtál az nagyon durva, ha egy mostani modern tápot használsz. Ha jól emlékszek ma már 0,5W felett standby készüléket nem is nagyon lehet forgalmazni.
Pl. a saját gyártmányú hagyományos toroid trafós ups-em (vegyeskazán szivattyú) ha teljesen feltöltötte az akkut, 1,2wattot vesz fel. Ez nagyon jó érték.
Vagy mégjobb, az újabb smps tápok, a 100W körüli kategória 0,2-0,3W.
Asszony telefontöltője, üresjárásba mérhetetlen.
Utcai kapunyitóm 1,3W.
Durva ellenpélda, a 25 éves mikróm standby 14,7W. Akkor még nem számított. Ki is húzom ha nem használjuk. -
válasz
Donki Hóte #85932 üzenetére
Nem, illetve igen, illetve rosszul értelmzed.
Van nagyon hosszú üzemidővel ultratakarékos lapos.
És van komplett hordozható gamer munkaállomás ami majdnem teljesen ki tud váltani egy asztali közép-felső kategóriás gamer pc-t.
Összecsukhatóan, kistáskába hordozhatóan.
Mintahogy van gyereket oviba hordós-bevásárolós Smart, és van S-Merci is az autókereskedésekben. -
válasz
Donki Hóte #85927 üzenetére
Kolléga sajnálattal tudatom Önnel hogy maga biz' el van maradva.
Főnököm unokájának most intéztem 1 hónapja egy gamer-üzleti csúcslapost, illetve még ez se a legtetetje a választéknak, van még feljebb is. Ez csak 570ezer Ft volt, van még jóval feljebb is akár milláig.
Egyedi összeállítás, dedikált videokarcsi, dual hűtés stb.
260 wattos töltőadaptere van. -
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #85927 üzenetére
Már látom magam előtt a következő fejlesztést,a vezetékes karórát!
-
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #85925 üzenetére
Nunu azért ennél európaibb látásmódot vártam ezen a forumon, elvégre a hazai motorvonatokon is vannak dugaljak laptopokhoz, hát még a német Interciciken.
De a Szolnoki, valamint Dunakeszi-i járműjavítóban igyekeznek modernizálni a régi klasszikus kocsikat is, így sok régebbi vagonban is már kezdenek európai állapotok lenni...jó kényelmetlen szar filc ülésekkel ahogy azt a franciáktól eltanultuk (sicc).
-
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #85923 üzenetére
Egy valódi munkaállomás?
Vagy éppen gamer laptop? Van olyan amelyik az RTX3xxx-es széria random 10 milisecig tartó csúcsterhelés tüskéi miatt 2 db 240W-os tápegységgel kell szimultán használni, a laposban belül persze ehhez megfelelően van összevezetékezve a 2 input csati.Tessék utánanézni, elég széles a választék a 120W feletti kategóriában, ha valaki 3D modellezéssel foglalkozik, animációt kell szerkeszteni munkából kifolyólag a 12 órás vonatút alatt, mert épp nem repülővel utazik Berlinbe...na oda nem fog egy asztali monitort vinni mini-itx konfigurációva, inkább mobil munkaállomást, amit pl a cég fizet és meg is kötik hogy nem mentheti le a céges fájlokat nem céges tabletre amikor másik céghez megy konzultációra.
Ugyanígy vannak gamerek is akik mobil battlestationnel utaznak az olasz tengerpartra, hogy a délutáni tengerparti röpimeccs után az este 10-kor kezdődő buláj előtt még nyomjon egy kis Star Wars Battlefront 2 pvp-t online...a jó levegőn.
Tehát ezek az egységek peak teljesítmény terén tényleg elkérik a 200W-ot és olyankor a felhasználó tisztában is van a korlátozott akku kapacitással. Persze amikor winfos háttér van, vagy csak böngészget a user, akkor meg monitorral együtt 20-45Wh-al fogyasztja az kapacitást...
Aztán az idő nagy részében igazából nem akkuról járatja, hanem a hangsúly azon van hogy bármikor költöztetheti a főhadiszállást. -
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #85919 üzenetére
Lehet hogy megszaladt a VÉ betű
-
válasz
Nem mértem ugyan, hogy a konnektorból valójában mennyit vesz fel ilyenkor, de az én céges Dell laptopom 130W-os utazó táppal hálózatra téve full kakaón rendesen meríti az akksit mellé. Az asztali powerbrick 240W, azzal elérhető, hogy munkára fogva töltse is fel az esetlegesen lemerült akkut.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Mert sokat eszik?
-
hofione
újonc
válasz
Donki Hóte #85736 üzenetére
Megneztem kozben a Nest beallitasokat ujra.
Az ez ugyben valaszthato opciok:Hoforras:
Gaz, elektromossag, olaj, propan (LP), hoszivattyuHo szallitasi mod:
Iranyitott levego, padlofutes, radiatorok, elekromos hosugarzo szalagokMivel nekem az van, igy Gaz+Radiatorok jelenleg a beallitas.
(Probaltam valtogatni, az en adott probemamra nincs hatassal, barmit valasztok is, ez az adat gondolom inkabb az energia felhasznalas optimalizalasahoz kell neki)
-
hofione
újonc
válasz
Donki Hóte #85736 üzenetére
Koszonom a valaszt, renezek meg egyszer alaposabban de nem sok beallitasi lehetoseg van (ez kiadasi sorrndben a legfrissebb verzio, de egyben a “legbutabb” is)
-
válasz
Donki Hóte #85760 üzenetére
Szerintem a válaszolás hevében elírta
Itt és most aki ledet használ mentse el:
LED áram pl. 20mA=0,02A
Led nyitófeszültsége pl. 2,5V
tápfeszültség pl. 24V (vagy bármennyi)
24-2,5=21,5V marad vagyis ennyit kellene "eltüntetni" úgy hogy 20mA azaz 0,02A folyjon.
R=U/I
21,5/0,02=1075 Ω azaz 1kiloohm.
Semmi varázslat. -
válasz
Donki Hóte #85760 üzenetére
Ja, igen, elírtam.
Javítotam.
-
válasz
Donki Hóte #85756 üzenetére
Hm, en is...
Innen tudtam meg a pregnant-terhes forditast is...
-
aujjobba
addikt
válasz
Donki Hóte #85756 üzenetére
Magamat vedendo, igazabol az angol szo "t" vegzodeset "s"-vegre szoktuk atforditani.
significant - szignifikans (jelentos)
emigrant - emigrans
stb. -
vmk
tag
válasz
Donki Hóte #85631 üzenetére
Gyárinál ez teljesen valid megoldás, persze.
-
vmk
tag
válasz
Donki Hóte #85627 üzenetére
Köszi, jó tipp, láttam már ilyeneket. Az autót emiatt nem faragnám meg, de ha faragni nem is kéne, akkor sem tetszik annyira. Igyekeznék valami gyárias megoldást találni. Így a fejegység átvihető bármilyen autóba és további szerelés nélkül később is használható marad ez a funkciója.
Van a fejegységen AUX, így arra kábelezném rá belül a bluetooth modult. -
törölt tag
válasz
Donki Hóte #85589 üzenetére
Akkor te vegyed onnan... ha évente 2x kell ki be kapcsolni biztos jók azok is.
-
[w]
őstag
válasz
Donki Hóte #85589 üzenetére
mindenki onnan és azt vesz, ahonnan és amit akar
nyilván a sárgáktól csak akkor éri meg rendelni, ha nem pénzből, hanem időből vagy milliomos
-
DM-Fan
nagyúr
válasz
Donki Hóte #85560 üzenetére
Mégcsak másik tápegységre sem kell kötnöm, mert a legelső képemen látható, a panel tetején középen levő kék színű ventilátor aljzat kihasználatlan és abban ott a 12 V, így arra rá tudom kötni és forogni fog az új ventilátor. Kérdés, hogy kínlódjak-e a púpos kondik cseréjével - nem tudom, hogy az a része él-e még a panelnek, de erősen kétlem, ha mondjuk azt a szegmenst vezérlő IC elszállt.
Illetve az is kérdés még, hogy mekkora üzembiztossággal fog így működni, nem okozhat-e később zárlatot/tüzet mondjuk.
darvinya #85561: köszönöm, sajnos én is attól tartok, hogy azon az ágon elszállhatott valami a ventilátor hibája okán.
Jó lenne egy cserepanel, de gondolom esélytelen.
-
fasd
csendes tag
válasz
Donki Hóte #85433 üzenetére
A végfokkal nincs gond, az szépen szól, csak gondoltam meg kellene emelni a jelszintet, így kellene elé egy hangszínszabályzós előerősítő:
XH-A901 ezt vettem.
Külön tápról hajtom két 9Vos elem sorban. Ha a végfok tápjáról táplálnám, iszonyatos a búgás, így tisztább a helyzetkép. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #85028 üzenetére
Láthatóságról tudnának mesélni egyes TV tulajdonosok, némelyiknél típushiba, hogy a sárga foszfor lepereg és csak az ibolyát emittáló chip marad alatta. Emiatt bekékülő, ugyanakkor gyengülő képet látnak (vagy látunk a szervizben) mert az emberi szem ezt már gyengébben érzékeli.
A világítási célú LED-ek már a kezdetektől ilyen látható ibolya (V / violet) tartományban működnek, talán minimálisan ultraibolyába (UV) hajló, ami már nem látható. Bár a neten felelhető karakterisztikák még utóbbi állítást sem erősítették meg számomra.
Filament LED annyiban más, hogy a mesterséges zafírlapka hordozón sorakozó 20 db ibolya chip, foszforral kevert szilikongumival bevonva, minden irányba sugároz, így nő a fényhasznosítás. Ha a gumit leszedjük, ibolyát világít ez is.
Viszont az izzólámpákhoz hasonlóan, zárt üvegbúrát igényel, amit hővezető gázzal kell tölteni, hogy a hőt le tudja adni.
Egy (általam is vizsgált) filament jellemzően 15 mA / 66 V / 1 W névleges paraméterekkel fut. A szálak száma indikálhatja is a lámpa teljesítményét, de jobbik eset, ha ennél kevésbé van kihajtva.
-
mzso
veterán
válasz
Donki Hóte #84859 üzenetére
Igen, de hozzáraktak még négy 40-ftos ledszálat!
Mondjuk a 200+ lm/w jól néz ki.Olyat próbált már valaki, hogy megduplázta a LED-eket egy fényforrásban, hogy hatékonyabb legyen?
-
válasz
Donki Hóte #85025 üzenetére
Azt se felejtsd el hogy a tuja max. 40-50-el száguld :-) és többet áll mint megy, a vasútnál meg 100-120-al szaladnak napi több 100 vagy 1000 kilométert a mozdonyok.
[3:48-nál jól látható a cikkcakk vezetés] -
Luissimo
veterán
válasz
Donki Hóte #84987 üzenetére
Azért gáz, mert vizzáró a háza , tehát nincs túl nagy helye.
A zene az bluetothon megy.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Donki Hóte #84952 üzenetére
ehhez lazán kapcsolódik, ha a csillár felé csak egy érpár megy, azzal is meg lehet oldani a kétkörös kapcsolást. kell hozzá négy dióda, kettő a kapcsolódobozban, kettő a csillár kötődobozában.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #84960 üzenetére
Az elektronikus trafó más műfaj, nincs primer puffer, ezért is hullámzik a kimenete:
Kisebb-nagyobb eltérésekkel, kvázi alapkapcsolásnak tekinthető, ilyen elven működnek. Kompakt fénycsőre annyiban hasonlít az áramkör, hogy ott sincs negatív visszacsatolás a feszültség stabilizálására, de azokban van puffer. Pozitív visszacsatolás van, ami az oszcillációt gerjeszti.
Kondenzátor, illetve szűrőkör normális esetben szükséges a bemeneten (elvileg nem szabadna anélkül forgalmazni, jobb helyeken), az impulzusok megfogására, ami az említett vonatkozásban beszámítható kapacitás lenne, de itt úgyis állandó jelzőfény a cél.
-
válasz
Donki Hóte #84960 üzenetére
Várjunk csak. A kapcsoló nem a táp előtt szakít meg neki? Mert ha a táp előtt van a kapcsoló, és az előtt a LED, akkor nem villanna semmi...
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #84952 üzenetére
Az armatúrában van egy 11.8VAC adapter és 2db 12V G4 fogalatos izzó. Az eredeti izzókat már ledesre cseréltem, ezért már "barkácsoltam" bele egy graetz-et és kondit, hogy ne villogjanak.
Az adapter valami kapcsolóüzemű dolog lehet, mert szétszedve alkatrészek sokasága van benne és megfelelő terhelés nélkül nem jelenik meg feszültség a kimeneten. -
bozont
veterán
válasz
Donki Hóte #84916 üzenetére
Amúgy ezt árulja hozzá a gyártó (valóban csak trafó): [link] és [link]
Próbáltam olcsóbban megúszni, de arra nem figyeltem milyen típusú feszültségről van szó. Bár gondolom az már lejött hogy elég kezdő vagyok a témában.
Hétvégére lehet tudnék kölcsön kérni egy megfelelő tápegységet tesztelésre (a rendelés már csak jövő héten érkezik meg). Viszont annak csak 11,5V-os kimenete van. Van értelme vele próbálkozni?
Másik, ha elvileg csak transzformálni kell neki a feszültséget, attól még a tápegység is jó hozzá? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #84913 üzenetére
Manapság tévesen trafónak szokták nevezni az ilyen DC-tápokat, laikusok, vagy egyes villanyszerelők is.
Nyilván van benne trafó is, de az csak egy része és nem 50 Hz-en üzemel, nem lemezelt vasmagos, hanem ferritmagos. 60-100 kHz-es megoldások is vannak már, amit a gyors diódák tesznek lehetővé, így tovább csökkenthető a trafóméret / réz / anyagköltség.
Ami inkább érdekes, így ránézésre, hogy ilyen karcsú méretben (29x21 mm) egy trafó kevés lenne 30 W-ra, valószínűleg több kis trafót alkalmaznak (ilyen megoldással lehet találkozni a nagyon lapos TV-ben is, hogy jobban elférjen).
Ezt alátámasztja, hogy van belőle 60 W-os, ami csak hosszabb, de nem "vastagabb".
Maga a konstrukció annyiban igényesebb a szokottnál, hogy külön optocsatoló van a kimeneti áramfigyelésre. Másik a szokásos feszültségstabilizálásra van, negatív visszacsatolásként (konkrétan nem nevezném OVP-nek, ami egy különálló biztonsági áramkör lenne, mint a PC-tápokban is például, de stabilizálás akkor is kell, ez két külön fogalom).
-
ViZion
félisten
válasz
Donki Hóte #84913 üzenetére
Nem, ez az, ami nem jó hozzá. Az AC-AC majd most jön neki. Ezzel megküldte, nem forgot. De nem is füstölt. Ezt el kell engedni (akár aprón is elviszik normális áron, vagy visszaküldés, vagy félrerakni vami későbbi projecthez) és a hozzá való trafóval hajtani.
Ha jól foglaltam össze a történetet. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #84899 üzenetére
azt viszont konnyu javitani hacsak nem daralta meg valahol magat a tamolygo forgastol.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Donki Hóte #84794 üzenetére
Igazad lesz, IMI ezt a képet találtam róla a neten, ami szerintem ugyanaz lesz.
A fordulat is stimmel, ami félig kivehető az enyémről is 2900.Akkor tehát AC 220V egy fázisú villanymotor 750W teljesítménnyel
és 2900 as percenként fordulattal.A kérdés az hobby köszörűnek, polírozónak, élezőnek megfelelő?
A szabályzót akkor ebben az esetben felejtsem el? -
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #84792 üzenetére
hat erre tutter nem csak flexelni kell hanem esztergalni mert utni fog mint allat, a meretekrol nem is szolva. nem tudom mi volt ez eredetileg de lehet poliroz amire rakapattak a korongot a masik vegen meg ko volt.
(egyszerubb/olcsob venni egy obitescos tip/einhell es hasonlot) -
DonThomasino
veterán
válasz
Donki Hóte #84792 üzenetére
Köszi.
A tengelyről készítek majd egy másik képet,
mert ezen tényleg nem látszik. -
coco2
őstag
válasz
Donki Hóte #84784 üzenetére
Betiltják a hajszárítógépet?
Az összes nő a planétán egy emberként fog fellázadni. Végezni fognak olyan pusztítást amilyet egy atombomba se!
-
válasz
Donki Hóte #84779 üzenetére
télen alacsonyabb a lakás levegőjének a páratartalma
Már akinél. Szárítógéppel és 0-24 dolgozó párátlanító géppel és alig tudjuk 50 alatt tartani a páratartalmat. 55-nél már csapódik a pára a telekhatárra épült - és ezáltal nem szigetelhető - falunkon. Idén télre már végleges állapotba kerül a hővisszanyerős szellőztető, talán úgy jobb lesz a helyzet. -
baly81
aktív tag
válasz
Donki Hóte #84748 üzenetére
Köszönöm a segítséget! Van állítható/szabályozható DC-DC, buck-boost konverterem is, de 1-2 készüléket sajnos nem tudok csak 230V-ról üzemeltetni, ezért kell az inverter. S ezért szeretném tisztán látni a dolgokat, -a Ti segítségetekkel- hogy mire kell odafigyelni egy ilyen rendszer elemeinek összeválogatásánál. Ha nem jót veszek, csak kidobott pénz a rossz hatásfok miatt.
Egyébként az alacsony feszültség miatt én is jobban örültem volna, ha ki tudom hagyni az invertert az életemből! -
tillatrilla
senior tag
válasz
Donki Hóte #84597 üzenetére
Szia! Azzal az oldalával nem foglalkoztam,igazából a projekt életképességére voltam csak kíváncsi ebben a felállásban.Szerintem az nem kivitelezhető,hogy egyszerre tölti is,és működik a szenzor része is. Igazából napközben szinte állandó mozgás van nálunk. A macska riasztós időszak éjszaka aktuális. Erre kéne szenzor!
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #84579 üzenetére
Pedig a narancs a végfok tápja, ha arra nem indul akkor a hiba a készülékben van.
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #84576 üzenetére
A vékony sárga a mute vezeték, a vastag piros a kitáp, ott táplálta a külső eszközt ami a vastag narancssárgán küldi vissza a tápfeszt és úgy indul az erősítő.
-
pjen
félisten
válasz
Donki Hóte #84486 üzenetére
Tegnap pont olvastam, hogy minden feltétel adott a Kádár kockák energia hatékony átalakításához. Van anyag és szakembe. Kb 5 milkából megvan, előzetes számítások szerint. Viszont a pénz valószínű nincs meg. Szerintem nem is térül meg soha.
-
válasz
Donki Hóte #84465 üzenetére
Na igen, ez lett volna a következő kérdésem, hogy valaki tudna-e mérni egy relatíve új ládát, hogy annak a tényleges fogyasztása milyen viszonyban van a gyárilag megadott adatokkal.
-
válasz
Donki Hóte #84465 üzenetére
Nem mindegy a használat módja.
Pl. autó, a kocsim ha 90%-ban hosszúzok autópályán, m0-os, akkor 4,8L, ha csak városozok akkor 6,5-7liter.
A fagyasztónak se mindegy hogy egy 20-21 fokos pincébe van, ami télen csak 14-15 fok, vagy egész életében egy 23-25 fokos helyiségben működik. Hatalmas lesz az éves eltérés. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
Donki Hóte #84467 üzenetére
Forrasztani kéne. A csatlakozókkal itt mindig gond van. Kevés áramot engednek el. Ez a vezeték a generátor és a feszszabályzó között van.
Van egy magyar feszszabályzó gyártó, azok direkt csati nélkül adják, hogy forraszd. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #84447 üzenetére
szamlalo kellene ra mert rengetegszer nyitogatva van, mondanam nehany kwh nem szamit. de eves szinten mar nem lesz keves, foleg ha itt ilyen teljesen eszement aramarak lesznek amit ez a fekkegyelmu emlegetett par napja.
az elejen en melyhutorol irtam, de itt kozben kepbe jott a normal. annal jellemzo hogy sokat nyitjak es mivel allo polcos a legtobb, ott egybol kiomlik a hideg levego.
sztem valami szamlalot ra fogok tenni a vilagitas kapcsolora. legjobb lenne keszen ne kelljen gyartanom.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #84444 üzenetére
de dontsuk el hogy fagyaszto vagy huto? en most hutorol beszeltem, nyilvan nem a fagyot nyitogatjak folyamatosan. a fagyasztot eleg ritkan nyitogatod, meg jellemzoen mindig teli van pakolva. a normal huto meg nem es mikor kitarod az ajtajat kiomlik belole a hideg levego. egy fekvo fagyasztonal meg meg az se nagy gond ha tovabb nyitva marad mert a surubb hideg levego lassan melegszik fel/cserelodik.
-
pjen
félisten
válasz
Donki Hóte #84441 üzenetére
Jól mondja rednifegnar Fórumtárs. Egy nyitásnál a teljes levegő kicserélődhet a hűtött térben. Például kiborul. A víz meg egy picit érintkezik a külvilággal.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #84441 üzenetére
ez igaz de a gond az hogy ha kinyitod a levego egybol kiaramlik a viz meg alig melegszik az alatt a rovid ido alatt.
persze lehet betenni rekeszeket, azzal meg az lesz a gond hogy allandoan ki be pakolgatjak.oket, volt ilyen probalkozasom, de nem sokat segitett.
nalunk ez eleg nagy gond hogy kinyitjak es nagyon nehezen csukjak be. meg persze surun is nyitogatjak. neveles nehezen hat, erre kellene valami megoldas. bar mar vannak ra otleteim. -
pjen
félisten
válasz
Donki Hóte #84439 üzenetére
Van ennél egyszerűbb módszer. Szellőztess ki egy üres hűtőt, aztán kapcsold be és mérd, hogy mennyi idő alatt hül vissza és mennyi energia fogy.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #84431 üzenetére
persze ez igaz, de e miatt nem is tarja a hot (hideget) es allandoan jar, foleg ha nyitogatva van.
-
pjen
félisten
válasz
A fagyasztó szekrényeket többek között pont azért csinálják zárt fiókosra és nem simán polcosra mert a nyitásnál esetleg kiborul belőle a hideg. Ezt pont a polcos Wh fagyasztómnál írták mint hátrányt.
-
Barret001
addikt
válasz
Hagyd el...Ez már fizikai tudást igényel.
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #84242 üzenetére
Szétszedhető az a motor,csak szerszám kell hozzá.
-
válasz
Igen, ehhez kéne az is, hogy GJ felfogja, hogy a végén a tömegtermék sokkal több kerül. Max. nem pénzben.
-
válasz
És valószínűleg egy hivatalos, számlás szervizes rezsi óradíjával számolva is gazdaságtalan lenne egy ilyen motor megszorulás javítása, a szétszedhetetlen motoros új ventilátor árához képest. Szóval vagy megcsinálod magadnak, vagy esetleg megcsinálja a szomszédban a Sanyi gyerek, de másképp nem éri meg, hiába szedhető szét a motor.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #84090 üzenetére
Amikor kezdtem régen a TV-szervizt, eleinte én sem értettem, mindenki beleönti a cukros teát? A szilikonolaj egy ragacsos folyadék (mézhez hasonló), amit még annál is korábban ismertünk a lemezjátszók karliftjének csillapításából, vagy a kazettás magnók ajtajából.
Később leesett nekem is, hogy ez némelyik gumiból válik ki, akár állóhelyzetben is, hiszen volt olyan, amit félretettem pár évre, tiszta állapotban, senki nem nyomogatta, mégis trutymós lett. De a nyomogatás fokozza is a kiválást, ez megfigyelhető a gyakran használt gombok környékén. Nem is csak lágyító, ahogy írtam, hanem törésgátló adalék is.
Voltak viszont stabilabb gumik, vagy más összetételű / minőségű, Panasonic távszabályzók például, amiből soha nem vált ki semmi.
#84092 Blackmate
Például, de láttam ilyeneket eBay-en is. De amúgy soha nem használtam a gyakorlatban, mire ezek megjelentek, már nem volt rá akkora igény, illetve voltak rendelési lehetőségek utángyártott távszabályzókra, vagy némelyik típushoz teljes gumilap is kapható volt.
-
rostiron
őstag
válasz
Donki Hóte #83997 üzenetére
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #83788 üzenetére
Az elsőt modult használta,nem a tápokkal volt gond! A cc-cv modul nem tudta tartani a beállított 5V feszültséget. Alig volt terhelve...
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #83721 üzenetére
Mindenképpen tükör síma felület kell.Ahol nem ér oda teljesen a procihoz,ott kisebb a hőátadás. Nem kell fényesnek lennie,de teljesen síknak igen! Ha le van dolgozva durván a felesleg,utána könnyű síkba csiszolni egy üveglapon,vagy valami tökéletesen egyenes felületen.
-
válasz
Donki Hóte #83721 üzenetére
Az egésznek síkba kéne lenni, és a belőle 5milliméterre kiemelkedő kis 3x3 centis szigettel síkba mert erre fekszik fel egy processzor. Próbáltam hézagolni de az csak taknyolás.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Donki Hóte #83719 üzenetére
végülis ha elengedjük a követelményt hogy lapos legyen, valóban... bár ez a rezgőcsiszolóval is így lesz.
-
válasz
Donki Hóte #83613 üzenetére
Aztaaa, ennyiért lehet venni 400wattot, igaz az nem hajtogatható vagyis nem mobil hanem merev panel.
-
baly81
aktív tag
válasz
Donki Hóte #83613 üzenetére
Ha a kegészítőket, (pl. a konvertereket) összeadogatom, akkor a panel olcsóbb... Egy ilyen normálisabbnak nevezett kábel 1800 Ft körül jött ki, abból van alapból 10 darab. 16AWG-s, ami azt hiszem 1,5mm2-nek felel meg.
Össze sem merem számolni, hogy minden együtt mennyibe fájt. Alapból a bőrönd volt egy 20-as.... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #83612 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #83609 üzenetére
Trükközni lehet úgy is, de az alapfilozófia szerint a jelzés egy távoli fogyasztó működéséről tájékoztatná az embert. A kapcsolós hosszabbítók is egy példa.
Egyébként a 230 V-os megoldás általában nem LED, ebben a kategóriában gyakoribb még mindig a glimmlámpa. Mint az előbb linkelt videóban is látszik, ahogy parázslik:
-
Attix70
aktív tag
válasz
Donki Hóte #83533 üzenetére
Biztos nincs kimenő trafó? A +/- 80 V esetében az ideális kimenő feszültség 56V ami nagyon nem 100V és akkor még nem számoltunk a félvezetőkön eső veszteségekről.(Hacsak nem hidba van)
-
válasz
Donki Hóte #83540 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a választ, sokat tanultam
tőletek, így már jobban átlátom ezt a rendszertna meg azt is hogy nem szabad kipróbálnom egy sima hangszóróval. Próbálom valamelyik lehetőséget megoldani, ha sikerül előtte mindenképp fogok írni
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #83547 üzenetére
Konkrétan ezt inkább terhelőimpedanciának nevezni egyértelműbb, mivel a kimeneti impedancia alatt érthetnénk forrásimpedanciát is, ami jelentősen alacsonyabb, hiszen az ideális feszültségforrás 0 ohmos lenne, amit csak megközelíteni tudunk vagy igyekszünk általában, egy végfok esetében is.
De csak egy példa, osztálytermek hangosítása, vagy ilyen tölcsér, egyszerűség kedvéért számoljunk darabonként 10 W teljesítménnyel. A 100 V-os vonal felé 1000 Ω impedanciát mutat, akármilyen hangszóró is van benne, a trafó így alakítja.
– 100 W-os végfokra ráköthetünk ebből párhuzamosan 10 db-ot, ami 100 Ω eredőt képvisel.
– 1000 W-os végfokra mehet 100 db, ami 10 Ω eredőt képez.Kevesebb hangszóró mehet rá természetesen, attól csak kisebb lesz a terhelés. Itt nem úgy kell gondolkodni, mint a házi erősítőknél, hanem a feszültséget tekintjük egységesnek, ami a max. teljesítményen 100 V.
Az áramokat csak az érzékeltetés kedvéért írtam oda, hogy lássuk, mégis milyen nagyságrendekben mozgunk. Mindegy ilyen szempontból, hogy ilyen értékű ohmos ellenállásról beszélünk (végfokteszt például), vagy impedanciáról, azaz váltakozóáramú ellenállásról.
-
mezis
félisten
válasz
Csak 25 Ohm a prospektus szerint.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Később láttam, CPA-100H típus létezik többféle is:
https://castone.hu/hu/component/virtuemart/?page=shop.browse&category_id=9
Miután teljesítmény függvényében, egyre több 100 V-os hangszórót köthetünk rá párhuzamosan (amit a végfok egyre nagyobb árammal képes kiszolgálni), úgy csökken a lehetséges terhelőimpedancia. Például:
400 W / 25 Ω / 4 A
600 W / 16 Ω/ 6 A
1000 W / 10 Ω / 10 AEz persze olyan dolog, hogy valaki ráköt sorosan 2 x 8 Ω-ot, de azok csak kis teszthangszórók, az erősítő véletlenül reccsen egyet (mert kap egy kis zajt a bemeneten) és kilövi a hangszórót. Volt ilyen is, kollégának a szervizasztalon fel volt akasztva egy csupasz próbahangszóró, de az csak 5-10 W-os rádiók, lemezjátszók próbálgatása céljára.
Egyszer rádugta valami komolyabb erősítőre és homlokon lőtte a membrán.
-
válasz
Donki Hóte #83534 üzenetére
Semmire sem szeretném használni, kaptam. Azért szeretném tudni hogy jó e? Mert szeretném eladni.
-
válasz
Donki Hóte #83529 üzenetére
Sajnos nincs trafom amivel kitudnám így próbálni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #83510 üzenetére
Nem erre gondoltam, véletlenül nemrég láttam egy falra felszerelt eszközt, ami dugasztáppal ellátott. Ajánlott felszerelése, mennyezet alatt 30-120 cm, illetve szemmagasságban praktikus, hogy mindig látható legyen. Gázkészüléktől 150-200 cm-en belül.
Elméletben el lehetne képzelni, hogy a többszörös biztonság elvén, van benne elem is, meg akku is. De ez részemről is csak tipp. Meg azt sem tudjuk, a képen milyen típus szerepel.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #83505 üzenetére
Ahogy utánanéztem:
https://www.google.com/images?q=cr123a+rechargeable+battery
Nem teljesen egyértelmű, ezért is linkeltem végül a táblázatot. Másrészt pont ebben lehet valami értelem, hogy nem egyforma. Akkor van értelme, ha egyik akku.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #83452 üzenetére
hu ennek a 106+6-osnak megorultem, mert telleg kis alakitassal jo lenne. de valahogy amiket talaltam azok olyanok hogy ket billenojuk van, szoval fuggetlenul lehet kapcsolni oket.
nyilvan ossze is lehetne valahogy ragasztani a ket billenot, de azert szebb lenne egy sima telibe.
kozben talaltam a 107-es tipust ami kereszt kapcsolo, itt kettot kellene atvagni es mar jo is lenne.amin meg gondolkodtam az "ipari" forgo kapcsolo. abbol van sok fele meg mintha lattam volna olyat aminel lehet egymas ala betenni kapcsolo egysegeket. hatha ilyenbol ki lehet legozni vagy egy kicsit alakitani rajta.
aztan lattam meg karos/billeno kapcsolot, talan van olyan amiben van ket fuggetlen kor, 2x3 erintkezovel es 2 allasu.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #83444 üzenetére
ket kor az hogy ket egymastol elektromosan teljesen fuggetlen kapcsolo egy hazban amit egy billeno kapcsoljon (ez fontos hogy kenyszerkapcsolaban legyenek) mikozben az egyik zar masik bont. kozos pontjuk nem lehet mert ket fuggetlen aramkorhoz kell.
a csillarkapcsolora en is gondoltam, csak abbol hogy forditom meg mukodesileg az egyik oldalt? meg ugye ezeknek mashogy szokott lenni a billenoresz rogzitese, nem lehet csak ugy radugni egy simat.
alternalo (valto) kapcsolo majdnem jo lenne de ott kozos az egyik pont.
-
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #83436 üzenetére
De a "hobbi" célra kategóriába belefér az hogy ha valaki DIY szünetmentes tápegységet akar építeni, 19VDC tápegységről üzemeltetve lítium ion aksikkal ( 4 db sorba kötve)?
Na mert ugye itt azért bekéne lőni viszonylag pontosan a Step down konvertert, hogy ne legyen baja az egyes celláknak, meg hogy pontosan mekkora töltőáramot kapjanak, meg aztán hogy merítéskor mekkora maximális áramot engedjen ki magából a pakk, nehogy túlhevüljön. -
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #83436 üzenetére
És még jól is néz ki!
-
válasz
Donki Hóte #83429 üzenetére
Nekem nemreg kellett egy olyan ilavitos kapcsolo 12 voltra mint ami a kavefozokbe van, mezei billeno, 2 aramkoros.
Szetpattintottam, a piros bura is siman szetszedheto es a 230-as glimm helyere ment egy feher led es egy 820 ohmos ellenallas.
Azota is mukodik egy 12 voltos berendezesbe.
Vasarnap volt, semmi bolt nyitva. Led volt itthon, ellenallas is, kb. 10-15 perc alatt atalakitottam. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Donki Hóte #83410 üzenetére
Köszönöm a magyarázatot PROTRON-nak, ez lett volna a következő kérdésem, hogy tudtommal az óráig minden a szolgáltatóé. Szóval mi a francért van nekem - feltételezhetően - régi alu vezetékem? A ház fel lett újítva, mindenhol (modern) szabványos vezetékezés van az óra után már.
-
pjen
félisten
válasz
Donki Hóte #83410 üzenetére
Most is kifizeted, csak nem villany és gáz számlának hívják, hanem útdíjnak, súlyadónak és egyebeknek. Ingyen nincs semmi. Ami felháborító az egészben, hogy az úszó medencét a milliomos ugyanazon a rezsicsökkentett áron fűti és világítja, mint te a minimál béredből.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G - 8/256 - Media Markt garancia
- Xiaomi Redmi 9at - 2/32 - szürke
- Xiaomi Mi8 - 6/128 - fekete
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest