- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Fotók, videók mobillal
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
törölt tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#68216320 #90396 üzenetére
PWM-dimmer szerepel a linken, nem változtat színhőmérsékletet (nem a LED-áram változik, hanem csak "beleszaggat" 10-20 kHz-en).
Ha a 12 V szintjét csökentenéd, abból vannak gondok, nem csak melegebb árnyalat lesz, de még az egyenetlenségek kijönnek, a soros hármas tagok nyitófeszültségének eltérései miatt.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#68216320 #90108 üzenetére
Védődiódákat szokás alkalmazni, IC-n belül és kívül is, ilyenekkel védik a HDMI stb. csatlakozásokat is (plusz még beiktatnék egy valamilyen nagyimpedanciás fokozatot, amin már nem menne vissza káros impulzus):
Nem én firkáltam össze, netes kép.
Pákahegynél néha az is elegendő, hogy hozzáérintem egy hideg fémfelülethez, ami lekapja róla az ónt. Vagy rézforgács, esetleg acélforgácsból ez a fajta:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_88077-88077.html
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#68216320 #90106 üzenetére
SID kimenete után már van egy emitterkövető, de ha valaki attól tart, hogy még azon is visszahat valami impulzus (ha ugyan életszerű), lehetne beiktatni még egy elválasztó fokozatot, amin már tényleg nem lenne életszerű.
Nem feltétel a galvanikus leválasztás, a kimenet megvédésére:
http://www.devili.iki.fi/Computers/Commodore/C64/Service_Manual/Page_10.html
-
válasz
#68216320 #90104 üzenetére
Ez is ki tud ülni +-2,5 voltra a kimenetén, mivel 5V a tápfesz.
Nem ismerem a C64 lelkivilágát de ha vonalszintet elvisel, miért nem használsz a bemeneten gyorskapcsoló diádákat ellenparalell, vagy szupresszordiódákat?
Méretezhetően 1-2V felett nyit, semmit nem enged efelett a bemenetre, és erre mikroszekundum nagyságrendbe képes.
Alatta meg mintha ott se lenne. Nem pontosan így de gyakorlatilag elhanyagolható.
Ezt kombinálva egy 1:1 leválasztóval garantáltan minden külső tranziens ellen védett lesz a bemenet. -
válasz
#68216320 #90101 üzenetére
Nem ismerem az igényedet pontosan valamint nem tudom mennyire vagy highend hifi vájtfülű maximalista de szerintem az autóhifi szaküzletekben kapható 1:1 vonali leválasztótrafót neked találták ki.
Ha ez nem felel meg, a csillagos ég határig kapható PA vagy stúdió célú leválasztótrafó.
[link]
Optocsatolóval átvinni véleményem szerint vagy sz@r lesz a végeredmény vagy nagyon drága lesz mert annak van mindene csak erre megfelelő linearitása nincs.
Van direkt erre való pl. a HCPL-7850 de az sem egy nagyágyú.
Moduláció, pl. FM vagy digitális nélkül nem lesz az igazi.
Pl. analóg:
-
mikk2000
őstag
válasz
#68216320 #89970 üzenetére
TV-hez én hülye vagyok, arra úgy látom Szilikát mester ott van, és segít neked. Én csak arra reagáltam hogy értem mit írtak neked megoldásként, hogy van egy felesleges DC (egyen) offset feszültség ami zavart indukál, ami valamiért Amigán megjelenik, ezt javasolják levágni egy soros kondival (kicsatoló kondival) gondolom mindhárom színre.
Ha a DC zavar szűrendő, akkor gondolom nyilván nem egyennel oldják meg a jelszinteket.
Nem baj ha hülyeséget írok esetleg, abból is tanul mindenki ha kijavítanak. -
mikk2000
őstag
válasz
#68216320 #89960 üzenetére
Azt elhiszem hogy jobb a képük, viszont iránymutatást adna az eltérő alapszínre (ami amúgy szerintem normális). Ha van egy probléma, akkor érdemes minél több infót begyűjteni (persze ha a megoldás a cél). Célozni sem akartam arra hogy antennabemeneten használd tartósan, amúgy az alacsony sorfelbontás miatt nem lehet olyan rossz az a kép még úgy sem egyáltalán, én játszottam hasonló gépen csöves fekete-fehér tévén.
Szakmailag még annyi hogy rá lehetne kukkantani az amiga rgb kimenetének rajzára összevetve a többivel amivel meg jó, ez időtöltésnek is elmegy, bár ha valami ic generálja akkor nem ad infót igazán. Alant írtak valami kondis tippet én is kíváncsi leszek mi lesz belőle ha kipróbálod, az biztos hogy vagy impedancia probléma, vagy valami zavar amit le lehet csapni, bár ki tudja mit szed le azon kívül hogy eltünteti ezt az alapzajt.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#68216320 #89956 üzenetére
Ezt oszcilloszkóppal lehet vizsgálni, egyébként nem rossz ötlet kondenzátoros csatolással próbálkozni, bár az okozhat bizonytalanságot is a DC-szintben, videojeltartalomtól függően. Ezért is szokott DC-csatolással haladni az analóg videojel (most itt az öreg képcsöves technikák már nem érdekesek, ilyen szempontból).
-
mikk2000
őstag
válasz
#68216320 #89957 üzenetére
Más retro gépeim esetében (Enterprise 128, Videoton TVC) nincs ilyen eltérés, ott nem látszik a tényleges 4:3 kép és a maradék terület közötti különbség.
Jelszint amit te is pedzegettél, vagy valami fogadó-imepdancia eltérés lehet a gond...
Ezeken a régi gépeken sima antenna kimenet is van egyébként, a modern tv-ken is van analóg antenna bemenet, érdemes lenne ránézni azzal mit produkálna. Amúgy is tv-re lettek kitalálva ezek inkább, a konzolokhoz hasonlóan.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #89957 üzenetére
Nos, idő közben megléptem a dolgot és beforrasztottam 120ohm ellenállást az rgb vonalakba. Az eredmény az lett, hogy sötétebb képet kaptam, de ugyanúgy látszik a fekete-fekete közötti különbség.
Szóval ejtem a dolgot és hagyom így ahogy eredetileg elkészítettem a kábelt.Köszönöm szépen mindenkinek az infókat.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #89956 üzenetére
Megpróbáltam lefotózni amiről beszélek.
Nem ennyire látványos a különbség, csak a fekete területre fókuszálás miatt hozta elő ennyire a telefon, de legalább jól látszik amiről beszélek.
Tehát arról van szó, hogy semilyen monitor által felkínált beállítás (gamma, brightness, contrast) nem tünteti el ezt a fekete tartalom/screen-en kívüli terület feketéje közötti különbséget az Amiga gépeimnél.
Más retro gépeim esetében (Enterprise 128, Videoton TVC) nincs ilyen eltérés, ott nem látszik a tényleges 4:3 kép és a maradék terület közötti különbség.Erre gondoltam, hogy esetleg az rgb esetében nem teljesen 0V-ot adnak ki ezek a gépek valamiért. Ugye eredetileg saját Commodore monitor tartozott ezekhez, illetve Scart bemenetes TV-n használtak anno. Viszont úgy tudom Scart esetében is 0-0.7Vpp a feszültség tartomány az rgb esetében.
-
mikk2000
őstag
válasz
#68216320 #89940 üzenetére
Olvastam közben a válaszokat is. Kicsit értetlenül állok olyan kérdés előtt amikor egy titkos típusú monitorra titkos típusú eszközöket rakok és akkor az nem teljesen 100%-osan működik, mi a baj?
A probléma szerintem inkább az, hogy bizonyos géptípusokkal jó a jel, és csak néhánnyal nem, mivel a szabvány az meg szabvány, tehát akkor a forrássokban van valami különbözőség, ami vagy helyes vagy helytelen.
A VGA analóg bemenet (itt: RGB), önmagában teljesen más képet ad akárki akármit mond, mint a digitális, teszem azt filmnél nem kell rögtön a gamma után kapkodni, van egy jó masszív alapzaj, ami megfelelhet az alapfényességnek is amit érzékelsz, hovatovább LCD monitoroknál sokszor azon megy a versengés hogy az én feketém feketébb, magyarul még digitális bemenetről se képesek teljes feketét előállítani, nem értem akkor te mit szeretnél VGA bemenetről (itt: RGB). Tehát maga a kérdés értelmetlen nekem.
A 15Khz rákeresve olyan 300 sort feltételez, tehát istentelen régi eszközökről lehet szó, tehát elképzelhető hogy egyszerűen masszív alapzajról van szó, talán épp a végső kimúlás előtti állapotban csönget egy picit mielőtt az utolsó agyonszárad kondi is a tetején szétnyílva kileheli a lelkét.
Mindazonáltal a titkos tipusú monitor ha a menüjében nem is, lehet egy hozzáadott szoftverrel szabályozható akár a színtér az rgb vga bemenetre.
Esetleg egy másik vga kábel, ami nem kínai vékonka, és izmosabb trafó van rajta.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#68216320 #89951 üzenetére
Megvágja a fehérszintet, jellemző példa, amikor kék égen a fehér felhők elmosódnak, minden inkább csak fehér lesz. Ezt a torzulást okozhatja a kijelző túlhajtása, vagy a videojel túlerősítése is.
Elvben elképzelhető, hogy leosztással csökkented a bemenőjelet, majd a kontraszt növelése visszaerősíti a szintet és nem torzul semmi.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
A videojel feketeszintjét klasszikusan DC-szinteltolással változtatták már az öreg fekete-fehér TV-knél is, kezdetben a képcső segédrácsfeszültségének állítása (potméterrel) képezte konkréten a Brightness vagyis fényerőszabályzást. Ez más néven a képcső munkapontja is.
Később a színes képcsöveknél a segédrács fix potenciál, a DC-szintet a katódok meghajtásában állították, illetve ezt már maga a színdekóder / RGB-meghajtó IC korrigálta.
Másik tényező a kontraszt, vagy fehérszint, az analóg videojel erősítésének mértéke.
Tehát ez már régen is kicsit félrevezethette az embereket, akik nem érezték a különbséget. Arról nem beszélve, hogy az öreg TV-n a kontraszt elhúzhatta még a DC-szintet is, további zavart okozva ezáltal. Ideális esetben a kettő egymástól független.
Nekem is van olyan régi LCD-monitorom, ahol a Brightness szimplán a háttérvilágítás, ha jól emlékszem, ami megint félrevezető. Nevezhették volna akár háttérvilágításnak is?
A kontraszt pedig a fehérszint, míg a feketeszintet állítani sem lehetett, esetleg a Windows driverben.
-
válasz
Mielőtt nekiállsz tönkre tenni valamit
, nézd meg a monitor beállításai közt, hogy van-e olyan opció, hogy színtér, ezen belül RGB limited/full (nem tudom magyarul mi lehet, eddig csak így találkoztam vele), illetve ugyanezt a retro gépen is, ha van ilyen lehetőség, a kettőnek ugyanoda kell lenni állítva, különben a leírt jelenség lesz az eredmény.
Leírás -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#68216320 #89712 üzenetére
Van egy áramfigyelő ellenállás (vagy több párhuzamos), azon is esik feszültség és sorosan két MOSFET-en is (kettő párhuzamos).
Ez azért van, mert egy MOSFET csak egy irányban képes megszakítani az áramot, ezért kell legalább egy a töltés, egy a kisütés irányába. Plusz, még ezeket párhuzamosítják is, hogy többet bírjon.
Nagyobb áramon úgy oldják meg a melegedés, illetve veszteség mérséklésére, hogy a terhelés csak egy tagon halad, a töltés megy két soros egységen:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_87788-87788.html
Balanszer nélkül lehet létezni, ebben a kategóriában. Csak az interneten gyakori tévedés, hogy keverik a BMS és balanszer fogalmát.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#68216320 #89710 üzenetére
Magam is említettem itt-ott, ezek így működnek. Bizonyos szint felett egy ellenállással igyekeznek visszahúzni. Kapható külön is ez a része:
https://vi.aliexpress.com/item/33034672930.html
Alapvetően nincs ezzel probléma, általában a laptopokban sincs balanszer, csak BMS van. Fotón láttam csak egyszer olyan laptop BMS-t, ahol ott virítottak a kisütő körök is. Valami régi Toshiba volt, ha jól rémlik.
Ennek oka, hogy a hibátlan Li-ion cellák önmagukon határolják a feszültséget, nagyon hasonlóan, mint egy Zener-dióda. Ezt a szakirodalom is leírja, mint önbalanszírozó effekt. Amit a LiFePo nem tud, ezért ott sokkal fontosabb a balanszírozás.
Li-ionnál csak opcionális. Amikor a Li-ion cella elhasználódik, megnő a belső ellenállás, már nem képes olyan jól megfogni a feszültséget, akkor meg már úgyis mindegy, nem lesz normálisan használható.
Ilyenkor van az, hogy töltjük a laptopot, de folyton leáll a töltés, mert valamelyik cella(pár) túlszalad 4,2 V fölé és a BMS lekapcsol. Terhelésnél hasonlóan, a gyenge tag túl hamar 2,5 V alá esik, BMS lekapcsol és ennyi.
Ilyenkor úgyis cserélni kell, balanszírozgatás ezen már nem sokat segít. Igaz, hogy csökkent kapacitással talán tovább kihúzható lenne a használat, ha kicsit besegítene töltéskor a kisütő balansz, de ami beteg, az már úgyis beteg. Valószínűleg ezért nem tesznek ilyet már a laptopakkukba sem.
-
Pötyi
őstag
válasz
#68216320 #89664 üzenetére
Hát ugye... Egy hangszóró dinamikája nyilván függ az átmérőtől, kis átmérő magas hanghoz jó, nagy átmérő meg mélyhez. Azt ne várd, hogy egy két-három centi átmérőjű meglobogtassa a hajad.
Bár egyszer, egy régebbi Toshiba laposban láttam gyárilag beépített Harman/Kardon hangkeltőt, az három centi átmérőjű volt, de olyan basszust tudott, hogy a tulajdonosának a tömést kirázta a fogából.
-
Pötyi
őstag
válasz
#68216320 #89660 üzenetére
Na most ez így látatlanban azért lutri.
- Nem tudom, hogy mekkora a laposodban a hangszóró fészke.
- Nem tudom, hogy a múlt hét óta eltelt tíz nap alatt mit vittek el a túrkálóból, melyik méretből mennyi van még készleten. (A túrkáló árukészlete nincs fent a webshopon.)
- Majd ezek után én mondjam ki határozottan, hogy a per pillanat nem ismert készletből van-e akkora méret, ami pont belepasszol a nem ismert méretű hangszórófészekbe.
Ééérted! Hatványozottan lutri.Kiegészítés:
A túrkáló/kiárusítás részleg oda van helyezve a kirakatba, egy alacsony pultra, a bolton belül. Amúgy rákérdezhetsz, rákereshetsz a tényleges bolti készletre is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#68216320 #89618 üzenetére
Igen, a rendszer egyik előnye, hogy az ember akkut cserél a laptopban és mindegyik akku a saját adatait tárolja, amit a gép kiolvas.
De ehhez nem kell feszültség, flashmemória van a processzorba integrálva vagy korábban EEPROM. Ezért van az, hogy amikor szétszereljük és cellát cserélünk, akkor sem törlődnek a korábbi adatok. Ebből lehet azután gond, ha egy tervezett ciklusszám után örökre lekapcsol BMS. Esetemben például valami 600 / 300 ciklust mutatott, amikor cseréltem, azaz lehet, hogy 600 a maximum és akkor vége.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#68216320 #89612 üzenetére
47774 mWh van odaírva, itt névleges feszültséggel kell számolni (vagyis középértéken):
47,774 Wh / 14,8 V = 3,23 Ah
Névleges kapacitás 3,6 Ah is stimmel.
Százalék ilyenkor még nem mérvadó, feltöltés után kell mérnie a kivehető Ah-értéket, ezután már pontosabban tud százalékot kalkulálni, mert legközelebb, ahogy fogynak az amperórák, lesz mihez viszonyítani. Vagy wattórákkal is számolhat a háttérben, ami még pontosabb elvileg.
Az elképzelhető, hogy a korábban említett TC szint elérésekor, miután lekapcsol a töltésszabályzó, a BMS-processzor ezt a pontot 100 %-ra értékeli, de ennél sokkal lényegesebb a kivehető Ah-érték, az lesz a döntő, nem a betöltött, ami a veszteségek miatt mindig több.
Kalibrálásnál addig kell meríteni, míg a BMS ledobja a gépet és se kép, se hang. HP laptophoz van egy pendrive-ról bootoolható DOS program, azzal is lehet tesztelni és ott is így írják elő, hogy kikapcsolásig kell meríteni, ami ennél bármelyik cella pontosan 2,5 V alá esése. Vagy Windowsban is lehet, ha ki vannak iktatva a védelmi lehetőségek.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#68216320 #89594 üzenetére
Arra gondoltam, keverednek kicsit a témák. Viszont így felesleges aggódni.
Az akkuból kivehető valós Ah-értéket egy teljes töltés utáni lemerítés (kalibráció) során beméri a BMS-processzor és az I2C buszon keresztül már az olvasható ki, legalábbis a HP-gépem alapján írom, tiéd nem ismerem. Tehát, ahogy kicseréltem a cellákat, utána lemérte a kalibráció során, legközelebb már nagyobb kapacitást jelzett ki a HP Battery program.
Nálad eredetileg volt 3,6 Ah, most 3 Ah, ilyen kapacitáscsökkenés az eredetivel is lehetséges. De attól még a töltőkör nem korrigál sem töltőáramot (CC), sem telítési küszöböt (Temination Charge, nevezzük TC-nek, ld. alsó ábra). Utóbbi lehet a CC-érték 3-5 %-a, de gyári ajánlásban 10 %-ot is láttam már.
Ha 1C töltőáramban gondolkodunk, első esetben 3,6 A, másodiknál 3 A lenne mondjuk a töltőáram (CC) és elvben ezzel együtt a TC-értéket is csökkenteni kellene. De ezzel nem foglalkozik a töltésszabályzó, ami tisztán hardveres megoldású (már csak a biztonságos működés érdekében is), nincs is különösebb jelentősége.
Természetes, hogy 16,8 V-ig kell tölteni, de ennek elérésekor még nincs feltöltve. Itt az ábra szerint (zöld nyíllal jelöltem), ekkor kb. 63 %-ra becsülhető a töltöttség, más források szerint még kevesebb is lehet, vagy kicsit több:
Ezen az ábrán mellesleg megfigyelhető egy olyan eljárás is, amikor 1C áramra vonatkoztatva 3 órás biztonsági időzítést alkalmaznak és csak akkor kapcsol ki teljesen, azaz nincs külön TC küszöbérzékelés.
Ez a bizonyos 16,8 V a töltőkör hardveresen korlátozott feszültsége, ennél feljebb nem szabad mennie, különben beavatkozik az akkuban lévő BMS.
Mivel a feszültség korlátozódik ezen a szinten, az áram elvben attól a ponttól kezd csökkenni, utána már az akkun múlik, mennyi áramot vesz fel, ahogy lassan megszívja magát töltéssel, egyre csökkenő.
Gyakorlatban megfigyelhető bizonyos csökkenés már előtte is (piros nyíl), ez azonban nem szándékolt, csak a CC/CV elektronika így működik. Stabilitási okból a feszültséget egy áramfigyelő ellenállás előtt detektálja a negatív visszacsatolás, így az akkura annyival kevesebb feszültség jut, ami az ellenálláson esik. De a töltődés miatt az áram is esik, így végül beáll a max. feszültségre.
-
prmcsk
addikt
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#68216320 #89582 üzenetére
Nem tudom, hogyan oldottad meg, de Ni-Cd akkuhoz való töltést nem lehet használni Li-ion akkuhoz. Utóbbinál 16,8 V-ig kell emelni a feszültséget és azon tartani, míg az akku által felvett áram C/10 értékre esik vissza. Ekkor éri el a 100 % töltöttséget.
Egyik gyakori tévhit, amikor azt hiszik, hogy a töltő csökkenti az áramot, de ilyen nincs, az csak fix feszültségen tart a CC-szakaszban.
Másik, amikor a BMS-t hiszik töltőnek, ami megszakítja a töltést, ha bármelyik cella 4,25 V fölé menne. De a BMS a töltő hibája ellen véd, vagy soros kapcsolásnál az aszimmetrikus eltolódás ellen.
Rendes töltéshez 4,2 V-on kell tartani, különben túl hamar átléphetné a 4,25 V küszöbértéket és érdekes módon nem tud feltöltődni 100 %-ra, noha valaki azt hihetné, hogy a 4,25 V már biztosan túltöltés. Az is lehet belőle, de ahhoz idő is kell.
https://batteryuniversity.com/article/bu-409-charging-lithium-ion
https://batteryuniversity.com/article/bu-407-charging-nickel-cadmium
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#68216320 #89535 üzenetére
Sajnos a regeneráló töltőnél (IPC-1 stb.) is észre lehet venni, hogy egy cella feljavítható többszöri töltés-kisütéssel, de ez az állapot többnyire nem tartós.
Kötöttem rá ilyen nagyobb Ni-Cd cellákat is, házilag gyártott kiegészítővel, amit csak be kellett tenni a töltőbe és így kivezettem az akkuhoz.
18650 akku forrasztható éppen, erős pákával, ami gyorsan végez. Előtte érdemes kicsit felcsiszolni a felületet, majd gyantás ónnal felszalad.
-
válasz
#68216320 #89531 üzenetére
Áramgenerátor.
A NiMh vagy speckó töltőt igényel, peak&hold módszert, vagy az általad említett 0,1C 12 vagy akár 14 órán keresztül.
A NiMh a 0,1C töltést elvileg korlátlan ideig tolerál, gyakorlatilag pár óránál nincs értelme tovább a pakkot a csúcsérték felett tölteni.
Áramgenerátorhoz kell egy a teljes töltöttségi szintnél nagyobb feszültségű táp, esetedben legalább 18-19V mert a teljesen feltöltött cella 1,5v is lehet azaz nálad 15V.
És kell egy CC modul vagy egy teljesen mezei 1 tranzisztoros áramgenerátor.
De ha a pakk már a halálán van akkor semmi értelme kinnt tölteni, val.szeg a beépített töltője a létező legoptimálisabban tölti és a maximumot ki tudja hozni a pakkból. Már amíg egyáltalán van mit kihozni. Döglött cellát semmi nem támaszt fel. -
törölt tag
válasz
#68216320 #89493 üzenetére
Köszönöm a tippeket.
Végül egy olcsó pákát választottam ismét.
Egy Yihua 937D+ 75W-os állomást rendeltem meg. [link]
A hozzá való 900M hegyeket is be tudom szerezni helyben: [link]Azért választottam ismét egy egyszerű forrasztóállomást, mert a tervem, hogy készítenék egy sajátot.
Az ötletet az adta, hogy az elmúlt hetekben másodszor jött szembe velem egy olyan páka (weller/24V) ami árban tetszett, de amihez jó lett volna egy állomás, viszont az nem volt.
Szóval az a tervem, hogy legközelebb megvennék egy pákát és készítenék hozzá egy sajátot. Amúgy is szeretek mikrokontrollerekkel babrálni. -
-
válasz
#68216320 #89372 üzenetére
Ez egy 4S pakk, és mivel a 18650 vonalon nemrég, pár éve sikerült 3600mAh cellakapacitást elérni, ez ugye az őskövület gépbe 20 évvel ezelútt 1800mAh lehetett, emiatt a 2P4S kötés.
Tegyél be helyettük bármilyet, 2000mAh vagy akármit, ezekbe még nincs intelligens felügyelet ami méri a bevitt-kivett töltésmennyiséget. Legfeljebb dupla lesz a töltési idő. Cserébe hosszabb üzemidő. -
törölt tag
válasz
#68216320 #89367 üzenetére
Nem számítottam ilyen jó eredményre.
Az egyik sarkán maradt csak rajta a ragasztás, amit az alsó csatlakozó miatt nem tudtam kalapáccsal megütni, hanem arra nyitottam fel a burkolatot.
Annyival megtoldottam a dolgot, hogy nem közvetlen ütöttem a müanyagot, hanem egy söröspohár alátétet tartottam oda. Ahhoz elég vastag volt, hogy a kalapács ne sértse fel a műanyagot, de annyira vékony, hogy ne nyelje el a lendületi energiát.Szóval, ez a fagyasztásos módszer bevált.
A belseje meglepett mondjuk, 14.8V/3600mAh esetén 4db akkura voltam felkészülve.
Ha jól látom kettessével vannak párhuzamosra összefogva és úgy van 4db sorban.
Mi a következő lépés?
Kivenni és felrajzolni magamnak a balanszokat, hogy melyik hova megy?
És miért látszik két elektronika? (Bár a csatlakozónál talán csak egy panel van kivezetésekkel) -
-
DuplaZso
aktív tag
válasz
#68216320 #89338 üzenetére
Az okostőttő beszámol a belecsorgatott kapacitásról ? Az elég jól elmondja, hogy használható maradt-e. Egyébként valóban nem kell tőle félni, a tecsőre feltöltött esetek közel a fehér holló kategóriába tartoznak. A cellák pedig addig használhatók, amíg az adott berendezést a kívánalmaidnak megfelelkően el tudják látni. Én például autóban már eredeti feladatukra alkalmatlan ólomaksikat használok itthon, teljes megelégedéssel a 12V-os rendszereimhez.
A 3V körüli tárolás (alatta meg pláne) nem tesz jót a cellának, bár a 4V felettire ez méginkább igaz. Ha nem akarsz használni egy Li-aksit, 3,6 - 3,65V közötti tartományban károsodik legkevésbé. Ja, és ha kímélni akarod, ne töltsd 4,1V fölé, és lehetőleg mihamarabb kezdd el használni ! Ezeket úgy általáosságban mondtam, nem speciel neked címezve.
-
válasz
#68216320 #89340 üzenetére
Nem gondolom, hogy ezeknél tartanod kellene tőle, ráadásul egy ilyen cella nem olyan könnyen gyullad ám ki. Kézzel nézd meg a töltés vége felé, hogy melegszik-e. Ha teljesen hideg, az azt jelenti, hogy 100%-os. Szerintem az már nem lesz, nem valószínű. Ha kicsit langyos, akkor sincs vele gond, ha közepesen meleg, esetleg érdemes ezután kisebb árammal (500mA) tölteni. Ha azt érzed, hogy erősen melegszik vagy forró, akkor kuka.
A túlnyomás ellen biztosítva van (biztonsági szelep), durranni nem fog, kigyulladni leginkább a víztől tud, szóval ha véletlenül mégis kinyílna, semmi esetre se locsold le vízzel.
-
válasz
#68216320 #89338 üzenetére
Ha tartja a töltést, az jó jel.
Most töltsd fel teljesen, 4,2V-ra.
1. Figyeld meg, hogy a töltő le tudja-e zárni a töltést (lecsökken-e a töltőáram)
2. Melegszik-e a cella a töltés végén.
3. A teljesen feltöltött cella mennyire tartja a töltést.Ezekből tudod felmérni a fizikai állapotát.
-
User_2
tag
válasz
#68216320 #89245 üzenetére
ilxyen nekem is van itthon: LTE 5380
és tényleg ott az alján a kis nyílás
jobb oldali rácsos ajtó mögött van egy csomó hely, nekem ott nincs semmimikor bevezették a 3G-t, rákötöttem, hogy majd internetezek, hát nem volt elég a gép teljesítménye a 3G sávszélességéhez...
fura tapasztalás volt ez akkor, ma már több ilyen élményem van régi gépekkel telefonokkalkiváncsiságból szétszedtem sok évvel ezelőtt - naná-
már nem megy -
fatpingvin
addikt
válasz
#68216320 #89242 üzenetére
én ezt a helyedben nem típusazonossal helyettesíteném, csak simán bele egy NiMH akkut. kisebb lesz a kapacitása valamivel nyilván, de nem hiszem hogy nagy gondot okozna. ad absurdum néznék bele egy 5.5V-ig jó szuperkondit. 50 mAh az elég kicsi, 4.8V feszültséggel számolva 37.5 F, ekkora csak nem kell... mennyit vesz fel a CMOS kikapcsolva?
bocsi, tudom hogy nem ez volt a kérdés, ez eredetire nem tudok értelmesen válaszolni... -
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#68216320 #88528 üzenetére
Később jutott eszembe, egyes készülékek 230 V-os kábeleinél is jelentkezik ragacsos kiválás, hosszabb raktározás alatt, az sem gumis jellegű,
Ez a sajátos, ragacsos anyag a szilikonolaj elvileg, amit lágyító adalékként kevernek a műanyaghoz és hajlamos kiválni, minőségtől is függően. -
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#68216320 #88493 üzenetére
Sok AS15 IC-t cseréltem már cseh pákával:
4x 12 láb és 7 x 7 mm a fekete tok. Ha jól látom, ez is ilyesmi:
Nem ellenfél. Levenni lehet hőlégfúvóval, de én egy éles szikével is lekapom. Egyszerűen csak körbe kell vagdosni tőben a lábakat.
- Utána leszedni pákával a maradványokat.
- Felrakáshoz a pillanatpákára vékony huzalból célszerű hegyet készíteni. De igazság szerint nem épp ezen múlik, tompa heggyel is feltolható az ón, az elválasztást / elfutást a folyasztószer oldja meg.Sokan nem tudják, a pillanatpákának van egy érdekes effektje, ahogy kapcsolgatom, felrántja az ónt, ezt így nehéz elmagyarázni, érezni kell. Ami a lényeg, hogy valójában könnyebb vele ónt felszedni és letenni a kívánt helyre, mint a másik fajta pákával.
A gyantát is jól lehet vele pakolni, mert ahogy kikapcsolom, lehűl és rátapad, utána elviszem a panelra, az IC lábai közé stb. és ott szépen lerakom.
Normál pákával ilyeneket nem lehet. Tehát egyszerű eszközökkel megoldható a csere, speciális folyasztószer sem feltétel, a gyanta utána lemosható.
Cseréltem ilyet is, ami szintén 7 x 7 mm, de már 4 x 16 láb, ehhez már elővettem egy tűhegyű pákát, rézheggyel.
A kép nagyítja a valóságot, ez már igen sűrű, de ez is jól sikerült és semmi különös nem kellett hozzá.
-
-
törölt tag
válasz
#68216320 #88478 üzenetére
Itt írtam is anno a problémáról. Jól látszik a képen, hogy STM32 helyett CH32 van a panelon ami nem teljesen kompatibilis sajnos, nem úgy, mint a GD32 ami igen és még gyorsabb is az STM32-nél. Emiatt csak a saját, beszerezhetetlen (kiolvasni nem lehet, read protect) FW-t képes futtatni, amit egyszer ráírtak és annyi.
A lényeg, hogy szerintem érdemes odafigyelni honnét rendel az ember DSO-138-at, de esetleg megfontolni egy DSO-150-t inkább. Utóbbi használni kényelmesebb szerintem.Lëvï: Lehet klón, de ha a Jyetech FW van rajta, mert STM32 MCU, akkor nincs gond. Azt nézd meg, hogy CH32 vagy STM32 az MCU. Amúgy a kínai FW felülete más kicsit.
Az ilyen: -
válasz
#68216320 #88432 üzenetére
Ott a linken az adatlapja, amibe le van írva minden, a töltési áramkorlát állítása is, az Rcs azaz charge sense .
Ólomakut mindegy milyet (kivéve indító) nem harcolunk 40% alá, nem merítünk 2-3C-nél többel és nem töltünk 1C felett és gel vagy agm-t soha nem engedünk 14,4V fölé még véletlenül sem.
Vagyis de de akkor hamar lehet másikar vásárolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus Vivobook 15 X1504ZA-BQ1420 2 hónapos GARIS!
- PlayStation 5 (PS5) Digital Edition 825 GB játékkonzol, DualSense töltőállomással, ajándék táska
- Apple iPhone 15 (újszerű, független , 128 GB, 6 GB RAM, Kék)
- Samsung 55" QE55QN700CTXXH 8K UHD Smart Neo QLED Mini LED TV
- Asus VivoBook S15 S513 OLED (S513EA-L12917) Fekete - Garancia 2026.06.22.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged