- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- T Phone 2 Pro - majdnem mindenben jobb
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Blackmate #94205 üzenetére
Nem véletlenül hiányzik róla a feszültség is.
600 ohm impedanciájú galvanikus leválasztó telefonvonalakhoz: PDF.
Noha nem szerepel sehol, hogy ohm, de a vezetékes telefonok világában ez egy szabványos impedancia, ebből sejthető.
https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/analog_kivezerlesmero.html?pg=6
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Blackmate #92632 üzenetére
Nekem ilyen működik pár éve:
https://vi.aliexpress.com/w/wholesale-tap-water-led-light.html
Kéket világít, egy kis hengeres generátor van benne, műgyantával egybeöntve, egyik végén a LED. Másik végén egy kis lapátkerék.
Néha vízkőtlenítem, de csak lent, a kimeneti szűrőn áll meg a vízkő, belső részein nem. -
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Blackmate #92241 üzenetére
Nem fúj, hanem szív.
Angolul desolder station névvel kell keresni (kiforrasztóállomás).
Ónszippantó is elmegy ha kisebb dolgot kell kiforrasztani (ami nem nagyon viszi el a hőt).Rézharisnya a másik opció (folyasztószerrel átitatva).
Angolul solder wick/desoldering braid/wire. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Blackmate #92241 üzenetére
Ónleszívó. Alkalmi használatra megfelel az egyszerű ónszippantó is.
Régen szervizben használtunk még fúvócsövet is. Voltak csődarabok, a teleszkópantannákból. Végét leszűkítjük, hogy jobban fújjon. Pákával melegítés, olvadék lefújása. Igaz, hogy szállt az ón szerte, de az akkori technika nem volt olyan finomságú, hogy ne lehetett volna lepiszkálni a maradványokat. Védőszemüveg? Az sem volt.
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Blackmate #88495 üzenetére
C005 modul működik 2 V-ról is:
-
mezis
félisten
válasz
Blackmate #87748 üzenetére
Csak tipp: A nappanelek inverterének egyfázisú tápegysége a "B" fázison van és kb. ennyi az energia igénye. Tedd át az "A" fásra és milyen lesz akkor a grafikon.
Meglepődtem egy garázs ajtónyitó nyugalmi áramfelvételén: kb 10W ! Készenlétben egy rádió vevő fogyaszthat meg a tápegység.
Túl nagy luxusnak találtam egy LED-es vlágítótestnek megfelelő fogyasztást, ráadásul nem is világít: Kapott egy főkapcsolót. Bent az autó : Off.
"... már rendelek is kettőt, ": És a 3. fázis?
-
válasz
Blackmate #87288 üzenetére
Mivel a LED modul a futófényes verzióban is jól láthatóan csak 2 dróton kapja a tápot, ezért maga a LED modul tudja ezt a csodás képességet.
Az első lehetőség, hogy veszel egy olyan LED modult, ami a fejlettebb verzióban van.
A másik lehetőség, hogy a jelenlegi LED modult kidobod és csinálsz helyette egy olyat, amiben a 8-10 LED a tápfesz rákötése után elkezd ide-oda felvillanni.
Kapcsolási rajz millió van a neten
-
válasz
Blackmate #87286 üzenetére
Mit értesz NájtRájder futófény alatt? Azt, hogy ide-oda szaladjon a parasztvakítás
Ezen videó szerint gyárilag úgy működik
(1 perc 40 másodperctől)
-
-
DonThomasino
veterán
válasz
Blackmate #86365 üzenetére
Egy Weller WSD 81-es forrasztóállomás milyen kategóriát képvisel a márkán belül és azon kívül?
Weller véleményem szerint porfi cucc,
nem belépőszint ha ez a kérdés,
80w os teljesítmény jónak mondható.
Érdemes egy ilyet használtan beszerezni, ha jó áron hozzá tudok jutni?
Magának az állomásnak sok baja nem lehet, ellenben a páka sz@rrá éghet idővel, a sokat használták.
Nézz utána az alkatrészeknek.
Tartósságát tekintve örök élet+2nap?
Otthoni használatra igen. -
fatpingvin
addikt
válasz
Blackmate #86123 üzenetére
mikroszkopikus méretnek nem mondanám, a színe miatt láthatatlan szinte (halványsárga)
az EFF weboldalán van róla leírás meg ilyen összegyűjtött dokumentáció, mindjárt megkeresem de ha valaki beelőz nyugodtan dobja ide
szerk: nem volt nagy keresés, válogass. az első találat leírja a jelenséget, de a kapcsolódók is érdekesek, ezért nem csak azt az egyet küldöm
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Blackmate #84087 üzenetére
A gumiból szokott kiválni a szilikonolaj (lágyító adalék), ami mosószeres meleg vízzel kíméletesen lemosható (folyékony szappan, mosogató, sampon, mindegy).
De még így is előfordulhat, hogy valamelyik érintkező pogácsa (vezető gumi) elkopott a gyakori használattól és már nem lesz tökéletes, az nem a lemosás hibája. Létezik felragasztható javító pogácsa is egyébként.
A panel mosható alkohollal, a vezető réteg általában stabil, néha tapasztalható viszont, főleg régebbi daraboknál, hogy a szénréteg megfogja a papírzsebkendőt, azaz nem árt vele vigyázni (típusfüggő).
#84080 aujjobba
Konkrétabban azért van pozitívra kötve a bemenet, hogy ne lebegjen, ami netán zavarokat vehetne fel. Adatlapon meg is szokták adni, hogy tápra vagy testre érdemes kötni, a minimális áramfelvétel érdekében, akár műveleti erősítőt stb.
-
válasz
Blackmate #84009 üzenetére
A hangkeltő az egy külön erősítő hangfallal.
A második generációs gép óta hibátlan a helyzet, most a 6odik generációs bassza csak a rezet. Ez 4db hibátlan gépet jelent, amely mind ugyanott és gyakorlatilag ugyanúgy működött.
Télen, vagy kora tavasszal a telefon fülesével is ugyanez volt a végeredmény, ezek alapján én az erősítőt kizárnám a hibaforrások közül.
Különösen, hogy a boltban is szar volt teljesen más hangfallal illetve hangfalakkal. Ez alaplap vagy ház gond, ami most úgy van megszüntetve vagy elhanyagolható mértékűre csökkentve, hogy nincs behúzva a hangkártya.
1ébként az alaplapin is szar volt a hang, nem annyira de szar.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Blackmate #80065 üzenetére
18 V-ra kiakadva nem is szólhatna egyáltalán, hangszóró le is éghet, membrán kiakad, IC felfűt.
Táppuferek ilyet nem okoznak, ha kapacitásszegény, esetleg búgást okozhat. De a végfok akkor is igyekszik a kimeneti DC-t 0 V-ra szabályozni, már amennyiben adottak a feltételek, azaz +18 és -18 V megléte.
Nyilván ezt a GND-szinthez képest kell értelmezni, azaz összesen 38 V a végfok tápfeszültsége. Azért van két részre osztva, mert így elhagyható a kimeneti DC-leválasztó a hangszóróval sorosan, ami több ezer mikrós kondi lenne, ha lenne. De az nem egy jó megoldás, egyszerűbb erősítőknél alkalmazzák.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Blackmate #80061 üzenetére
A kimeneti soros RC-tagok az esetleges nagyfrekvenciás gerjedést fogják meg, mint a C46 is, ami a nagyobb frekvenciák erősítését nullázza, kioltja. A hallható tartományra ezek nem hatnak.
Aszimmetria esetén a két bemenetet kell összekötni (monósítani) próbára, hogy biztosan egyforma jelet kapjon a két végfok.
-
-
Attix70
aktív tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Blackmate #80048 üzenetére
Hangszóró nélkül ellenőrizni kell a kimeneti DC-szintet, ami 0 V normális esetben. Ha hiba miatt eltolódna, a hangszóró membránját is elhúzná, ilyenkor a terhelőáram okozhat némi búgást, pontosabban 100 Hz morgást, mivel a tápegység pufferkondenzátorait is "meghúzza". Ezeket a táppuffereket is ellenőrizni célszerű.
A kapcsolás érdekessége a pluszban beépített műveleti erősítő, amivel DC-kompenzációt valósítottak meg, talán nem tűnt eléggé stabilnak az alapkapcsolás. R7-C11 aluláteresztő szűrőként jobbára már csak DC-t továbbít, a műveleti erősítő negatív visszacsatolása pedig egy kondenzátor, ami 100 % AC-csatolást képezve nullázza az AC-komponens erősítését.
Így végeredményben a kimeneti DC-jelet azonos fázisban (+) ráerősíti a TDA negatív visszacsatolására (-), ezáltal javítva a kimeneti 0V stabilitást (drift). Már ha hibátlanul működik ez a kis segédáramkör is. Ugyanakkor ennek hiányában is működnie kell, mint ahogy a gyári alapkapcsolás is működik.
R3 rövidre zárható a teszt kedvéért, ezáltal némítva a bemenetet, avagy kizárva a máshonnan érkező zavart.
Ha az IC hibája miatt búgna (selejt, hamisítvány), az túlzott melegedéssel is jár elvileg, mivel épp a túláram (túl nagy nyugalmi áram) miatt jöhet be némi tápzúgás.
-
válasz
Blackmate #79980 üzenetére
Sajnos nem.
3 nap alatt kb. 100x probaltam a bekapcs. gombot, elemmel, elem nelkul, fel percig, armba dugva a gepet, nyomva a gombot-nem nyomva elengedve a konnektorbol kihuzva stb.
Ez ezzel igy nem mukodik.
Ezekkel azt ertem el hogy a Win se indul, mivel 100x lett szabal,talanil leallitva meg boot kozbe megszakitva, a csokkentett mod jon be.
Tavoli asztalt sose hasznaltam. -
-
-
bugizozi
őstag
válasz
Blackmate #79385 üzenetére
Sziasztok!
Igen, én is úgy láttam hogy az a földelés.
leweegee2: igen jó felét, a másik oldalon nincs semmi.
Azt hiszem sikerült, jobban szét kellett hozzá szedni, ez az amire nem gondoltam, azt hittem elég ennyire. Találtam youtube-on egy videot róla, ott néztem hogy van. Persze a végére egy jó nagy baki, hogy az oldalát előbb rá kellett volna húzni a kábelra
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Blackmate #79105 üzenetére
Néztem az elején, ez az én felhasználásomra sajnos haszontalan.
Szimmetrikus kimenettel nem tudok mit kezdeni sajnos. A feladatom: mindenféle vonalszintű bemenetet - XLR, Jack, RCA, szimmetrikus és aszimmetrikus, +4 dBu és -10 dBV - átalakítani aszimmetrikus mikrofonszintre (TRS jack előnyben és durván 22 mV RMS szintről beszélünk, akár -50 dB csillapítással a "legforróbb" mixerekről is). Ezzel gyakorlatilag bármilyen PA környezetben tudnék hangot vételezni bármilyen konzumer eszközzel rajta egy közönséges 1/8 jack mikrofon bemenettel (minden piacon lévő kamera, diktafon, mikrofon adó-vevő, stb). Erre a konkrét felhasználásra nem találtam létező, kereskedelmi forgalomban lévő eszközt. -
pjen
félisten
-
törölt tag
válasz
Blackmate #79003 üzenetére
Pont emiatt amit írtam nem lehet egységes szabvány, hiszen dél Francia vidéken kb 20 fokkal van melegebb mint észak Németországban ugyan azon a napon.
Mi van ha valaki 5 áramkört visz egymás mellett, míg más csak 2.?
Valaki az MM falkabelt berakja a vakolat alá valaki meg csőben húzza a szigetelő anyagban. És így tovább.
A kismegszakito osztályoknak meg megint csak más jelentőségük van, ugyan az a vezeték védhető B vagy C esetleg D vél, csak az áramkör hossza van korlátozva.
A hibaaram maximalizálása miatt, hogy mindenképp leoldjon adott időn belül.
Mivel nálunk PVC a fő szigetelő anyag, és az életvédelmi szempont szerint 0.4s a leoldasi idő, így logikusan a szigetelés is erre van tervezve, hogy károsodás nélkül túl élje. -
-
PROTRON
addikt
válasz
Blackmate #79000 üzenetére
Szerintem tudom hol találtad ezt a táblázatot és ott szerintem ki van írva hogy a kapott értékeket milyen tucatnyi szabványban foglalt egyenletek és módosító paraméterek alapján határozták meg.
Na most a szabvány gyártó cégek ezeknek a könyvecskéknek az értékesítéséből élnek anyagilag.Amúgy valahova csak mint hivatkozást kell "lábjegyzet" mellékelned, vagy konkrétan be kéne másolnod az adott oldalakat?
-
törölt tag
-
-
mezis
félisten
válasz
Blackmate #76142 üzenetére
WiFi-s routerekben pont így szokott kinézni a soros port. Négyzet alakú rézfólia a GND-nek és van amikor tüskesor is beforrasztva. Tx, Rx jelölést még nem láttam, azt kísérletezéssel lehetett megkeresni. Nincs baj abból ha fordítva van a Tx,Rx csak olyankor nem működik a kapcsolat. [link]
-
bul07
nagyúr
válasz
Blackmate #75741 üzenetére
Nincs meg semmi papírja, na meg a gazdája azt mondta hogy nincs garancia, akkor nincs én nem vitatkozok
(#75742) Dr.Szilícium
Én a világ végén lakok rendeljek alkatrészt, az már annyiba van mint a linkelt töltő és biztos hogy működni fog
(#75739) aryes
Legyártva már le van ha megveszem ha nem, repülő is jön ha háromnegyedik van a raktere ha tele, postás autó is jön ha kevés a csomag ha sok
barkácsfaktor most nem játszik mert nem az enyém
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Blackmate #75683 üzenetére
3 fázis fazor ábra.
Van három vektor ami 120 fokban eltér egymástól és keresed azt a vektort (ez a nulla vezető) ami nulla eredményt hoz. A nulla eredmény ezért kell mert ha zárt rendszert nézel (ezt nézi a Fi relé vagy AVK is) akkor a szumma áram nulla kell legyen (ha nem így van akkor elfolyik valahova). -
Batman2
őstag
válasz
Blackmate #75683 üzenetére
Én ezt amatőrként úgy magyaráznám, hogy 3 fázisú rendszerben a fázisok egymás között hol fázis, hol pedig nullvezetőként viselkednek, tehát egyik fázis vezetőn éppen a szinusz hullám csúcsa van, valamelyik másik fázisvezető (vagy mindkét másik) pedig nullátmenet, vagy ellenkező periódusban van, így az vezeti "vissza" az áramot, tehát az viselkedik nullvezetőként.
Persze a valódi nullvezető sosem lesz fázis, az nulla, az csak úgymond "elnyel".
Hátha valaki szaknyelven is meg tudja ezt fogalmazni.Üdv.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Házimozi haladó szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Autós topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3141, 95% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3140
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3139, 95% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3138
- Xbox Series X 1TB SSD játékkonzol dobozában
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 10100F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 8 Plus 64GB / 12 hónap jótállás
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3011
- iKing.Hu - Motorola Razr 40 Ultra Glacier Blue 8 GB RAM / 256 GB tárhely Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest