Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz Donki Hóte #85028 üzenetére

    Láthatóságról tudnának mesélni egyes TV tulajdonosok, némelyiknél típushiba, hogy a sárga foszfor lepereg és csak az ibolyát emittáló chip marad alatta. Emiatt bekékülő, ugyanakkor gyengülő képet látnak (vagy látunk a szervizben) mert az emberi szem ezt már gyengébben érzékeli.

    A világítási célú LED-ek már a kezdetektől ilyen látható ibolya (V / violet) tartományban működnek, talán minimálisan ultraibolyába (UV) hajló, ami már nem látható. Bár a neten felelhető karakterisztikák még utóbbi állítást sem erősítették meg számomra.

    Filament LED annyiban más, hogy a mesterséges zafírlapka hordozón sorakozó 20 db ibolya chip, foszforral kevert szilikongumival bevonva, minden irányba sugároz, így nő a fényhasznosítás. Ha a gumit leszedjük, ibolyát világít ez is.

    Viszont az izzólámpákhoz hasonlóan, zárt üvegbúrát igényel, amit hővezető gázzal kell tölteni, hogy a hőt le tudja adni.

    Egy (általam is vizsgált) filament jellemzően 15 mA / 66 V / 1 W névleges paraméterekkel fut. A szálak száma indikálhatja is a lámpa teljesítményét, de jobbik eset, ha ennél kevésbé van kihajtva.

Új hozzászólás Aktív témák