- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
Ismer valaki elektronikus módot sztatikus feszültség generálására mechanikailag viszonylag jól csomagolható módon? Egy Van de Graaff generátor sajnos nem olyasmi
Jó lenne valami más alapelv.
-
coco2
őstag
És azon egyébként elgondolkodott bárki, hogy a befolyatott áramnak mennyi a hatásfoka?
Ha "jó nagy" feszültséggel folyatok be, az az áram folyni fog nem csak a fogyasztók, de a trafó ház tekercsei felé is, és az ugyan úgy fogyasztó lesz.
-
coco2
őstag
Oké, kevés adatot adtam meg.
Külvárosi körzet, háztetőn napelemek vannak. Azok részint adnak energiát a háznak, részint táplálnak vissza a hálózatba többletet. Túl messzire menni nem kell jogi szabályozásokkal, meg mindennel, mert az kajak nem érdekel. Ami érdekel, az pusztán a "hálózatba visszatáplálás" technikai mikéntje. Mint elgondolkodtam rajta, rájöttem, ha csak technikailag megvalósítanom kell, nem lennék benne biztos, hogyan tenném. Szakmai kíváncsiság, semmi más.
Végső soron ott van két szál drót, hogy az a 230 az utcáról. Ha abból kivenni kell energiát, az nem probléma. Visszafele táplálni már nem annyira egyértelmű.
A legjobb tippem egy transzformátor, amiben a kívülről jövő áram elsődleges tekercsen keresztül mágnesességet generál, azt egy szenzor célú tekerccsel érzékelni, és egy másodlagos tekerccsel lehet ugyan abban az irányban tovább gerjeszteni a magot. Akkor mágnesességen keresztül az extra energia kifele lesz kényszerítve, igaz, valamennyire eltérő fázissal. De ez csak első gondolatom a problémáról. Hogy hogyan csinálja egy ongrid inverter, gőzöm sincs.
Precíz részleteknek örülnék.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Kotorászok egy technikai probléma kapcsán. A probléma a közösségi hálózatba elektromos energiát feltölteni. Ami leírásokat találok, éppen csak a kulcs részletet rejtik el (chatgpt ebben nem segített használható anyagot találni), hogy mitől fog előreszámíthatóan kifele folyni az energia a közösségi hálózatba, és még csak véletlenül sem onnét befele.
Elméleti blogoknak örülnék, ha leírják azt a részletet, illetve kapcsolási rajznak, ha találjam ki én.
Előre is köszönöm.
-
coco2
őstag
Kicsit off. Találkoztál olyan usb elosztóval is, ami usb c-ből mondjuk 3-4 újabb usb c-t oszt le?
-
coco2
őstag
válasz
Digitalpimp #99785 üzenetére
Az induktivitás képletét szerintem minden elektromossággal foglalkozó fizika tankönyvben megtalálod, arra kár szót vesztegetni.
Konkrét link kellene + hova mit ísz be + neked milyen eredmény jön belőle. Azok alapján ki lehet számolni a valós eredményt, és ellenőrizni, hogy az oldal rendesen számol-e?
-
coco2
őstag
válasz
Digitalpimp #99748 üzenetére
Erre nem tudom, sikerült-e találni bármit, de a felvetett kérdés egy kicsit meglepő. Az induktivitásnak van egy képlete. Ha két kalkulátor nem ugyan azt adja eredménynek, és nem csak kerekítési pontatlanság kategóriájába beleférő eltérések vannak a kijelzett értékek között, akkor a kettő közül legalább az egyik biztosan hibás képletet implementált. Vagy user error történt. Nem tudom. Linkek kellenének, és beírt / kijelzett értékek, mit tapasztaltál. Valami, ami objetív, ellenőrizhető, visszaigazolható.
-
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #99747 üzenetére
Ha még az általános iskolában vetette papírra, akkor mondjuk érthető.
-
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #99735 üzenetére
Az a kapcsolás valami főiskolás fiatalkorú tévelygése vagy micsoda
-
coco2
őstag
Lehet valahonnét nem átlátszó és nem ezüstözött szilikon pasztát beszerezni csak kicsi mennyiségben?
-
coco2
őstag
válasz
bagarol #99720 üzenetére
A fritzing nem ingyenes, a spice 130 mega. Valami client side only böngészős alapút azért lenne jobb találni, mert az nem 130 mega (el kell tennem azt is, ha azt akarom, hogy a projekt mentések később biztosan újrahasznosíthatóak legyenek), és persze a binárisoknak egy halom sok funkciója van, amire semmi szükségem (lehetne éppen lefaragni abból a 130 megából). Inkább az amatőr világ mórickás alkotásai a praktikusak arra, amire én keresem, mint a céges világ profi cuccai. Azért is dobtam ide a kérdést, mert olyasmivel összetalálkozni több szem kell, hogy többet lásson.
-
coco2
őstag
Breadboardok. Hosszú ideje csak kockás füzetet használok, és ugyan nem bánom különösebben, de minden projekt elején eszembe jut, de jó lenne valami breadboard szimulátort találni, amivel digitálisan tudok kötési tervet megőrizni. És valahogy mindig legyintek, és hagyom a fenébe, mert sosem találok normálisat.
Ami "normális" lenne, az egy szem kliens oldali weblap, amit akár le is menthetek, és nem website függő (nem veszik el, ha a website megszűnik). Kellene egy breadboard megjelenítés alsó rétegen. Terület kijelölési lehetőség felső rétegen (amit lakatrészek lefedni fognak, tudjam elnevezni röviden, és kommentet írni hozzá hosszan). Középső rétegen meg mondjuk 3 szinű vezetékeket megjeleníteni lukacstól lukacsig (név és komment ugyan úgy). Végül a terv egész reprezentációját megjeleníteni valami szöveges formában, amit copy / paste kimenthetek szöveg file-ba, vagy onnét visszatölthetem.
Létezik ilyen? Vagy bármi nagyon közeli?
-
coco2
őstag
válasz
.-..-. #99695 üzenetére
Igen, hát, azoknak ott 12V mellett kell kb 16-180 mA ("N"-es példányok, adatlap szerint 720 ohm-os tekercs), szóval ilyen apró részleteket igazán leírhatsz a kérdés mellé. Nem mindegy, hogy 150 mA-t karsz, vagy 15-öt. Egy bármilyen bc182 vagy akármi amit a fiókban találsz elég oda 1 mA alatti bázisárammal a teljes kivezérléshez.
-
coco2
őstag
válasz
.-..-. #99683 üzenetére
Ami adatlapot találtam arról a reléről, rossz esetben 80 mA áram mindenképpen behúzza (új állapotában, használódás nélkül). Viszont ezt nem írtad az elején. Vannak relék, amiknek 120..150 mA áram kell. Ami meghajtókat én ahhoz rakni szeretek (a nyugodtan pihenés peremfeltételével), azoknak a bétája erősen szórni szokott. Egy 40-re még számítok, többre nem. IC kimenetet én nem szeretek 1 mA fölött terhelni. És ha tehetem, fele annyira sem. Tovább "áll el" úgy, ha hidegen tartom. És ez még az az eset, amikor nem egy zárlatos tekercset fogtam ki, ami megsütött egy beforrasztott tranzisztort (ami bosszantó), meg idővel nem cseréltem a relét olyanra, aminek izmosabb áram kell rendesen húzni be, és társai. Biztosan elég nagy áramhoz én inkább feldobok +1 tranzisztort, és nem kell számolgatni, meg adatlapot kotorászni. Jó bármi tranzisztor páros, amit éppen találok kéznél. Vagy inkább egy ne555-öt (+foglalat), és az tuti elbírja (vagy ha megsül valami zárlat miatt, egyszerű cserélni). Ezek az én preferenciáim. Besértődni nem kell rajta
-
coco2
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99667 üzenetére
Természetesen köszönöm a linket, de nem tudom, mennyire ment át fentebb a 99661-ben a diplomatikus jelzésem az illetőnek, hogy amit ír, az nettó bullsh1t, és hogy linket azért kértem.
-
coco2
őstag
válasz
Donki Hóte #99656 üzenetére
>ősidők óta használnak szembekötött kondenzátorokat
Kérhetnék egy linket, hol láttál te olyan kapcsolástechnikát? (Ha ősidők óta van, biztos tele vele az egész internet.)
-
coco2
őstag
válasz
Donki Hóte #99654 üzenetére
Ha polaritás nélküli kondenzátort nézel, nincsen különbség a +/- 35 volt között. Egyik fele lent van gnd-n, a másik meg lebeghet akármelyik irányban. És persze az kívülről 70 volt ingadozásnak látszik, de a kondenzátor szemszögéből csak 35 volt.
Ha polaritásos kondenzátort ellenkező irányban kezdesz el tölteni, tönkreteszed vele, rövidzár lesz.
-
coco2
őstag
válasz
t72killer #99587 üzenetére
Ha nem tudsz megbízni sem szélben, sem napban, sem vízben, sem földhőben, akkor technikai forrást célszerű használni. Más lenne a szitu, ha ilyen 2-3 hónapos nyaralást kellene megoldani, és többféle forrás felszerelésével érdemes lenne bíbelődni. Így nem érdemes.
Az energiaigényed nagyja a laptop - önmagában a fele az egésznek. Ha kempingezés közben le tudsz mondani a windows-ról, az éjjeli fotózást egy kocsinál rendszeresen tölthető akku fedezni tudja.
-
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #99579 üzenetére
-
coco2
őstag
válasz
t72killer #99574 üzenetére
Szóval összességében energia forrás után néznél, de ha nem egyszerű a képlet, és mélyfúrni kellene a részletekben, akkor biza több információ kellene.
Példának okáért mennyi időre kell a megoldás? Csak holnapra, vagy egész éven át kempingeznél? Mennyire stabil energia kell? Létfentartást kapcsolnál rá, ami miatt egy napot eltkaró felhőtől valaki szörnyethal, vagy az sem gáz, ha napokig áram nélkül maradsz? Földrajzilag melyik szélességre lesz az a túra? Mondjuk az Északi-sarktól az Egyenlítőig / vagy a túloldalon? Kb most, vagy fél évre előre tervezel, és mire indulnál, már ősz lesz? Milyen környezetbe mennél? Hegy tetejére, barlang mélyére, folyó mellé, egy aktív vulkánra, tengerpartra?
És egyéb apró részletek, amik esetleg segíthetnek.
-
coco2
őstag
válasz
t72killer #99570 üzenetére
Ha beúszik egy felhő, és elkezd szakadni az eső, el sem áll estig, aztán meg este lett, és társai - olyankor ugyan hogyan adjon áramot egy napelem? Egy erősebb autó akkut folyamatosan tölteni + annak a kimenetére 230 generátort rakni a tipikus megoldás arra a problémára.
Amit nyáron jó vízhozamú és relatíve tiszta vizű folyó mellett elköveni lehet, az mobil vízerőmű használata napelem helyett. Az tud termelni esőben, éjszaka, meg bármi. (Télen / tavasszal tud baj lenni vele a fagy miatt.)
-
coco2
őstag
válasz
tomazin #99522 üzenetére
Elektronikai boltból beszerezni 8 ohm / 1 watt ellenállást, és az egyik drótot leforrasztva bekötni drót / hangszóró közé.
Amit még megfontolnék, az a táp trafó lecserélése 12 helyett mondjuk 6V-osra. Amit a képen látok, nem tűnik feszültség érzékeny áramkörnek. Mekkora az egész szerelék? Az ott a képen csak egy része.
-
coco2
őstag
Első linkedről:
-Az első link (érintő "pénzérmék"): itt még az is komoly fejfájást fog okozni, hogy kitaláljam, hogyan fog ez szurkapanelba kerülni. Valami srozatgyártási világ ennek örülne, de diy környezetben nekem kajak kényelmetlennek tűnik ez a cucc.
-A második link: Nem fürdőszobába kell villanykapcsoló, hanem minimum fél tucat (de inkább egész) egymáshoz képest csoportba szervezett nyomógomb kellene, és leginkább bread boardba lenne jó. Meg aztán 12V??
-A harmadik link: Lengő környezetben egy darabnak jó is lenne. De nem olyan környezetbe keresek.A második linked: Jam, elgondolkodtam rajta, hogy touch szenzort használni, mert az programozottan tud lenni több gomb, vagy motion sensor. De a rögzíthetőség akkor is gond. Az ott a képen talán egy laptop saját alkatrésze, ami benne lehet valami rögzítő frame-ben. Ha nem olyan környezetbe kell, a barkácsolás ilyesmivel egy katasztrófa. És aztán még ott van az a probléma, hogyan is tudom én azt progamozni? Ha laptop van egészben, win alatt biztos megvan a driver, de az csak desktop környezethez jó, saját programhoz mit kezdek vele? Te programoztál már ilyesmit?
-
coco2
őstag
Volt fentebb linkelve mindenféle, még mobil telefon szoftver is, de hogy is mondjam.. "én nem ilyen lovat akartam"
Részint cudar drága elektronikák, részint pedig nem barkácsolhatóak. Nekem nem még egy billentyűzet vagy tapipad kell a windows-hoz, hanem olyan vezérlő periféria, amit egy program lock-olni tud magának olyankor is, amikor nincsen előtérben. Ha előtérben tarthatnám az alkalmazást, használhatnék hozzá szabványos billentyűzetet, egeret, bármit. Viszont az előtérben más fog futni, és olyankor is tudni kell vezérelni azt a programot. Hát ezt jelenti a "programozható". Szó szerint értettem. Valami, amit teljesen saját kézben tarthatok anélkül, hogy engedelmeskednem kellene akár a windows desktop szokványainak (mint például hogy minden vezérlést a foreground window kap, amiből csak egy lehet per desktop).
Amivel eddig szemezek, az valami ilyesmi. És ami még jobb lenne, ha i2c helyett inkább egy usb csati lenne rajta - de sajnos olyat nem találtam.
-
coco2
őstag
A mikrovezérlő része nem probléma. Példa gyanánt egy arduino micro (ATmega32U4) mindenképpen usb végen fog figyelni felprogramozva, és egyik panel pin sincsen még használva semmire. Oda bőven hozzá tudom adni, amit találni sikerül. Arduino micro-n a stack része alapból az usb-re épített soros port. Az bőven jó kommunikációra. És pc oldalon ugyan úgy ott lesz a programom.
Jópofik ezek a micro-k. Mint anno a pic32 bitwhacker volt. Igaz, kevesebb pinnel, és jóval kevesebb erőforrással. De a stack support nagyon tuti hozzá. Usb-s soros porton ott egy halom mikrovezérlős periféria / gpio. Win driver alapból OS automata. Aliról tömegesen rendelhető ilyen 1500 huf körül a normálisabb minőség. Programozó sem kell hozzá - előreprogramozva vannak usb flash-eléshez. Csak nem szabad hozzányúlni mással, mint az arduino studio-val, és akkor nem lesz baj sosem. Az usb kábel kell hozzá, ami a pc-hez köti, és az minden.
-
coco2
őstag
Jó lenne valami usb-s touch sensor (programozható). Találkozott valaki olyannal mechanikailag jól kiszerelt formában?
-
coco2
őstag
válasz
Donki Hóte #99408 üzenetére
Ejj, éppen a fun marad ki? Hallgathatnánk zenéket
Mostanában folyton visszaköszönnek az emlékeimben régi idők zenéi, de sajnos csak töredékekre emlékszem belőlük, és bizony sajnálom. Ha nálam lennének régi idők zenei anyagai, tuti már régen bedigiztem volna az egészet.
-
coco2
őstag
válasz
Donki Hóte #99405 üzenetére
Ha olyan sok cuccod van, miért nem azokról küldesz fel egy képet?
És valami hangfelvételt is felküldhetnél, hogyan hangzanak most azok, amik a 45 éves kazettákon vannak. Gondolom, a 0 dbm-es pontot be tudod küldeni valami hangkártyára bedigizni.
Hitetlenkedés rulez
-
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #99394 üzenetére
Azoknak a szalagoknak még abszolút jó tárolás mellett is volt kb 6-8 év élettartamuk, de 15 nagyon maximum. És akkor a márkásakról beszélünk. A magnós világ pedig legalább 25 éve a múltba veszett, de végleg. Ha ott is vannak nálad bőröndben, a gyakorlati használhatóságuk már megkérdőjelezhető. Berakod egy magnóba, az akár lazán csak eltépi minden 10 centiméteren, meg kinyújtja, mint egy régi zoknit, és társai.
-
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #99384 üzenetére
Kicsike pontosítás végett a fejnél a zavaron túl a statikus mágneses térerő azért volt probléma, mert telítés fele küldte a fejben lévő vasmagot, ami önmagában elnyomta a szalagról érkező jelet, de minimum erősen torzította. Idővel pedig tönkrement az a fej.
-
coco2
őstag
válasz
.-..-. #99380 üzenetére
Azokban a motor testekben egy bazi nagy mágnes gyűrű van a fétest belső oldalán, és olyan körmyezetben voltak használva, ahol a mágnesesség ártalmas (@rednifegnar-nak jó szeme van, én már rég elfelejtettem az anno magnószalagos időket). Ami műanyag alapú cucc volt rajtuk, az mágneses szigetelésnek volt.
Visszarakhatod, ha nem zavaró számodra, vagy szigetelést preferálsz. Kötelezőnek nem kötelező.
-
coco2
őstag
válasz
t72killer #99346 üzenetére
A kábel eleje meg vége ne víztócsában legyen, esőben ugye nem hagyod kint / nejlonnal letakarod + common sense. Mármint a mobil áramfejlesztőt. Kábelekből annyi 3 méteres hosszabbítót dugsz össze, meg Y töltő elágazót, amennyit akarsz. A csatlakozásoknál használd azt a szélesebb nejlonos tapintású szikszalagot, amit bármelyik papírboltban megkapsz (ne a villenyszerelők keskeny szigetelőszalagját használd, vizes környezetbe kicsi feszültséghez nem az jó), és tekerd körbe nagyon csúnyán. Nem lesz szép, de utána akár a víz alatt vezetheted az áramot. Ha nem adat átvitelre kell, hanem csak töltésre, akkor a kábel hossz nem para. Mondjuk 100 méternél is hosszabb már talán ne legyen, mert elkezd esni valamennyit a feszültség, de az minden.
-
coco2
őstag
válasz
t72killer #99333 üzenetére
Na ez egyszerre 3 kérdés mixelve
Azok a kábelek futtatott kábelek. Amit 2-3 millió alatt árulnak, biztosan nem aranyból vannak. A nyers tömeg nem jön ki olcsóbban.
A csatlakozó kopása helyett a tágulás a nagyobbik probléma. Maga a frame kezd el szétfeszülni minden csatlakozásnál. Sokkal valószínűbben okoz az kontakthibát, mint felületi kopás vagy korrózió. Laptopoknál nem figyelted még meg?
Aranyozott kábelt használni inkább menőzés dolog. Egészen máshoz relatív kérdés, mint praktikához.
-
coco2
őstag
válasz
ViZion #99322 üzenetére
>indokolatlanul drága
Pont az ellenkezője!
Ha újrahasznosítható állapotban tartod meg mindazt, amit használsz, valójában semmibe sem kerül a 20. barkácsolás sem. Éppen azért breadboardozok.
A mostanihoz megvan minden egyéb "legó darab", egyedül normális nyomógombjaim nincsenek
-
coco2
őstag
válasz
ViZion #99313 üzenetére
Gyanítom, hogy valaki szerint szentségtörés, de a breadboardokkal az a szitu, hogy ha normálisan hajlítgatott drótozást használsz hozzá, ami rendes átmérővel passzol a lukacsba, azok biza nem esnek onnét ki csak azért, mert pakolászod, és a breakout boardok szintjén összehuzalozott elektronikai alkalmazások egész időtállóak a próbapanelban. Több helyet foglal, igen, de nem mechanikailag irstabil, és nem kell forrasztgatni az alkatrészeket (amiket utólag az áramkörrel együtt dobok annak okán).
Szóval lehet, hogy furcsa, de a helyetekben nem törnék pálcát fölötte csak azért, mert "nem szokás". A "szokás" szó részint azt jelenti, hogy bármikor megváltozhat.
-
coco2
őstag
válasz
Gyula84 #99294 üzenetére
Még egy picit pontosabban olyan lenne jó, ami vagy egyáltalán nincsen panelban, vagy olyan panelban van, amin legalább 2 oldalon vannak tüskék - a mechanikai kialakítás miatt.
Én ezt a dolgot használni szeretném, ami azt jelenti, hogy egyben kell lennie. Egy nyomógomb az rendszeresen mechanikai terhelést fog kapni. Az nem állhat a levegőben, és még felfekvésében is stabilnak kell lennie. Meg az sem hátrány, ha olyan formában van, hogy utána el tudom rakni későbbi használatra. Az a módszer, hogy tüskesor helyett ellenállás lábakat forrasztok bele, úgyhogy nem lesz, ami elemelje a board-ról, azért egy kicsit tré. Persze nem kizárt, hogy végül azt teszem majd, de nagyon nem szeretném. Egyébként abban az esetben egy mezei próbanyákot fogok fűrészelni, és akármilyen mikiket arra rádrótozni, aztán annak az alján fognak lábak kilógni, csak hát nem lesz emberi látvány egy kicsit sem
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Bread boardba kellene beleszurkálnom pcb nyomógombokat. Amiket ali-n találok, egyikről sem tudom kideríteni, hogy 2,54 mm-es raszterre vannak-e, illetve néhányról tudom, hogy nem, néhánynak meg a kötése majdhogynem direkt olyan, nehogy használni lehessen. Jól jönne valami tapasztalt tanács, ha valaki rakott el linket, merre talált ilyesmi cuccot.
Jobb lenne valami kínából, mint budapestről. Főleg azért, mert idehaza csak a házhozszállítás egy vagyon, míg onnét ingyen jön.
Előre is köszönöm.
-
coco2
őstag
válasz
tillatrilla #84820 üzenetére
Inkább használj akkukat, és valami high freq piezzo hangszórót. Ha a mozgásérzékelő kapcsol, ráküldesz fehér-zaj generátor kimenetet piezzo-ra 3-4 másodpercre. Hetente 1x kicseréled az akkut.
Pusztán kíváncsiságból, mi bajt csinálnak a cicusok, amiért elzavarni kell őket?
-
coco2
őstag
válasz
Dr. Szilikát #84815 üzenetére
Bocsi buta kérdés, az invertáló fokozat + bemenetén abban a kapcsolástechnikában mire jó az az R/2 ellenállás?
-
coco2
őstag
Készülék tápellátáshoz 2 darab AAA méretű akku-t használnék erősen rezonancia dús környezetben. Olyan akku tartó kellene, amiben benne maradnak az akkuk. Létezik arra valami okosan kitalált telep tartó?
-
coco2
őstag
válasz
Donki Hóte #84784 üzenetére
Betiltják a hajszárítógépet?
Az összes nő a planétán egy emberként fog fellázadni. Végezni fognak olyan pusztítást amilyet egy atombomba se!
-
coco2
őstag
Akinek izmosabb asztali gépe van, elég oda húznia a ruhaszárítót az asztali gép szellőző ventillátora elé a forró légáramba. Óránként megszárít egy frissen mosott vastag farmert, vagy akármit. Nagyon gáz
-
coco2
őstag
@PHM, @And:
Köszönöm a példákat, tündérkék vagytok
Frekit egyébként azért nem írtam, mert azzal majd úgyis elpepecselek. Elvi kapcsrajz volt csak a lényeg.
-
coco2
őstag
PWM generátor kérdés.
Kellene nekem 5% - 95% kitöltés között szabályozható PWM jel (kicsi teljesítmény). Az alsó és felső korlát nem kell hajszál pontosan ofc, épp csak jó lenne "nagyon kicsi" és "nagyon nagy" kitöltést beállítani.
Lehetőleg nem használnék mikrovezérlőt. Valami program-mentes lenne jó. Van valakinek kéznél elvi kapcsrajz a problémára?
-
coco2
őstag
Orvosi elektronikák (pld peacemaker) engedélyezési követelményeiről létezik valami checklist publikusan hozzáférhetően?
A tippeket köszönöm.
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
Mármint arra gondolsz, amit google "2.6 ghz pcb antenna" kereső kifejezésre dob vissza?
Van többféle antenna. Lehet sima réz fólia, lehet smd alkatrész (kicsit magasabb), vagy lehet külső antenna, és ahhoz csak a csatlakozó a pcb-n, esetleg a "külső antenna" a dobozon belül kap helyet vízszintesen. Mindegyi előfordul a gyakorlatban.
-
coco2
őstag
BT 4+ (low power) ttl uart breakout board-ból van olyan, amiről kísérleti elektronikai blogot is írtak? Ismerkednék a BT uart-tal, és jól jönne hozzá technikai leírás. A BT 4+ fontos, alacsony energiás kell. Uart helyett lehet valami bulk digitális adat transzferes, nem feltétlen kell uart, de digitális adat kapcsolat kell, nem audio / gpio meg olyasmik.
Termék / blog linknek örülék. Köszönöm.
-
coco2
őstag
válasz
Dr. Szilikát #84650 üzenetére
A vevőnél a C1-el együtt rezgőköröd van. Milyen frekvenciára hangolnál? Ami infót eddig olvastam, az induktív padok széles frekivel dolgoznak, és bár a tekercs vélhetően "vacak" lesz széthúzni a freki sávot, azért valahova csak-csak hangolni kell. Ami linkeket fentebb kaptam, azok alapján a kereskedelmi forgalomban kapható padok kimeneti közép frekije 100KHz. Számíthatok arra általánosságban?
Az a DC konverter ha jól látom step-down kötésben dolgozik. Ugye egészen biztos, hogy ezeknél a padoknál egy pici ferritmagos tekercs is nagyobb fesz-t tud majd leszedni, mint 5 volt?
Az elektronika, amihez használnám, természetesen nem tud tenyérnyi területet használni. Talán 15mm x 15mm x 15mm a befoglaló maximum, amit adni tudok egy tekercsnek, de jobb lenne 10 x 10 x 10-be beleférnem. Természetesen vannak ekkora ferrites tekercsek diszkréten kiszerelve smd panelra, csak ugye az energiacsatolásukkal ha jól sejtem kísérleteznem kell majd. Ha esetleg vannak saját kísérleti eredményeid, bármilyen extra infót szívesen veszek. Jó sok fejfájást tud megspórolni nekem.
-
coco2
őstag
válasz
Dr. Szilikát #84646 üzenetére
Köszönöm a linkeket és a részletes választ. Jelenleg valami egyszerűbbre számítottam.
A fene vinné el, hogy mini computert akarnak használni még egy egyszerű induktív töltéshez is csak azért, hogy pár wattot spóroljanak egy olyan világban, ami mást sem csinál, csak pocsékol
Nem lehet úgy beállítani egy induktív padot, hogy ne okosnak lenni akarjon, hanem igenis pocsékolja el azt a pár wattot folyamatos töltésre?
Apropó a ledek hogyan működtek, ha igaz az az állítás, miszerint visszacsatolás nélkül lekapcsol a pad?
-
coco2
őstag
válasz
Dr. Szilikát #84644 üzenetére
Köszönöm a linket, de nekem ez még mindig magas
Szóval a doksi azt írja, hogy az adó méri a vélhetően kisugárzott teljesítményt, hogy megállapítsa, van-e vevő egyáltalán csatlakoztatva. A doksi ejtett pár szót arról, milyen legyen a vevő, de a jelzett kapcsolástechnikában nem igazán látom az Rx -> Tx kommunikációt. Azon túl, hogy nyeli az Rx a teljesítményt, nem tűnik nekem úgy, hogy bármi tennivaló lenne vele. Még azok a ledek is, amiket linkeltél, aligha állnak bármi másból, mint egy vasmagos tekercshez forrasztott led-ből, és lám, világítanak.
Mindent összevetve, ha nem csinálok egyebet vevőként, mint hogy egy ferritmagos tekercsből nyelem az energiát, ugyan mi fontosat felejtek el?
Ami akku energiát töltenem kell, cirka 3W zéró-ról top-ig, és nem vág földhöz, ha nem 10 perc alatt, hanem 2 óra alatt tölt fel a 15W-os pad-on. Bőven veszíthetek hatékonyságot, és nem fog igazán fájni.
-
coco2
őstag
Csatlakozás-mentes eszköz töltési lehetőségeket nézegetek. Főleg induktívat.
Az ilyesmi induktív töltőkhöz mennyire problémás energiacsatolást építeni? Például nyákfóliából gyártok 2-3 hurkot, lesz bármi energiaátvitel belőle? Vagy muszály hozzá az eszközben egy vasmagos tekercset raknom a panelra, hogy bármi valós energiacsatolásom legyen?
Valaki tapasztalat vele?
-
coco2
őstag
válasz
Barret001 #84619 üzenetére
Ami eszköz létezik, az kereskedelmi forgalomban beszerezhető formában kellene / esetleg mini breakout boardon. A lényeg, hogy régi telefonból kibányászni ha akármit tudok, az nem felel meg.
A linkelt vibrációs motort a HE store-ban találtam. Fő problémák vele, hogy (1) zajszint túl magas, a vibrációnak örülök, de az audio-nak nem, (2) fogyasztás túl magas, (3) teljesítményből sem kell akkora, (4) méret lehetne még kisebb.
Azon gondolkodtam, hogy talán valami piezzo elemből létezik jelentősen kisebb teljesítményű, de ugyan úgy vibrációs elem. A magam részéről nem ragaszkodom feltétlenül finommechanikai csodákhoz. Lehet tisztán elektronikus. Persze hogy létezik-e olyan, meg főleg csendes formában, azt nem tudom.
Aztán még mesterséges izomról találtan youtube videót, de a gyakorlati működési sebességéről nincs specifikált hírek, hogy alkatrészként létezne bármi, szintén nem találtam hírét, és a linkelt videóban valami említés volt másfél percnél, hogy a feszültség igény irtózatos. Szóval ez a koncepció talán nagyon tévedés a számomra.
Dióhéjban: még koncepció szintjén is keresgélek. De főleg konkrét termék linkek jönnének jól.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, milyen kicsi teljesítményű mechanikai rezgő elemek léteznek?
Pld he store-ban VIBR-1027 vibrációs motort megtaláltam, de nekem kisebb teljesítmény is bőven elég, és főleg, csendes (!) elemre lenne szükségem - bemutató videón ilyesmi eszköznek majdhogynem egy fúrógépnyi hangja van.
A tippeket előre is köszönöm.
-
coco2
őstag
válasz
razorbenke92 #84534 üzenetére
Köszönöm a tippeket. Sikerült elfelejtenem egy képtelen ötletet
-
coco2
őstag
válasz
razorbenke92 #84528 üzenetére
A vételi térerősség elve érdekes. Mennyire tud az pontos lenni? Ha tudok lerakni fix pontokat (jel adók / vevők) az adott tér korlátain (ami legyen egy hétköznapi lakószoba, mondjuk 3 méter szélesség x 4 méter hosszúság x 2.5 méter magasság), lehetséges centiméter alatti finomsággal pozíciókat mérni nagy sebességgel (20 mérés per sec vagy gyorsabb)? Vagy inkább csak elveszett mobil telefonok megtalálására jó a módszer, hogy "azon az 1 méter x 1 méteres területen keresd a kuplerájban a valamit" ?
-
coco2
őstag
Sziasztok!
A gyorsulásmérő kütyük pontosságáról tud nekem valaki madártávlati képet adni?
Mondjuk felveszek az asztalról egy kütyüt, és elkezdek vele hadonászni, forgatni akármerre, és miközben körbegyaloglok a szobában, egy egész percen keresztül végzek vele legalább 80-85 durva mozdulatot, végül leteszem az asztalra ugyan oda. Mekkora mérési hibára számíthatok?
Köszönöm
-
coco2
őstag
válasz
Dr.Szilícium #76188 üzenetére
Hát én sznob eddig mindig készen vettem
Mostantól én sem. Leginkább mert már Conrádék sem adnak, OBI-ban sem találtam, és az ingyenesen kiszállító keleti webáruházakban sem. A megerősítést köszönöm.
-
coco2
őstag
Nem jövök rá mit nem látok jól
A T9-nél elfelejtetted figyelembe venni a minimum jelzését. Az ott minimum 51 uS ami azt jelenti, hogy ha csak 324-el osztod be, akkor kapsz 157 nS-et. Namost a 320 abból fix, de a 4 az nem. T7-re minimum van megadva maximum nincs. Együtt lehet az akár 1000 is, és akkor már csak 51 nS jön ki egy periódusra. Ami a 40 nS-et illeti, az implicite egy minimum idő azért, mert ott van a 25 MHz maximum frekvencia. Viszont a kutya sem kötelezi azt a 25 MHz-et arra, hogy annyival dübörögjön. Lehet sokkal kevesebb is. Pld ha csak 1 MHz, és 324 periódust számolsz meg, akkor T9-re 324 uS-re fog kijönni. Ami egyenlőtlenséget felírtál, az igaz. "40 != 157" _és_ átfogalmazva "40 < 157". Ráhagyásnak van ott akkora különbség, ami mozgási szabadságot ad. Miért fáj az neked?
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Régi pisztoly pákát (az egykori cseh fajta, amiben még vízszintesen van a pákahegy és nem függőlegesen) aki még használ, próbált valaha páka hegyet barkácsolni házilag?
Ha jól sejtem, a páka hegy vörös réz ötvözet, az elektromos fali vezetékek meg sárga réz ötvözet, de huzal átmérőből kb a páka heggyel azonos elektromos vezeték is kapható, és sokkal olcsóbban. Az elektromos ellenállásaik nem tudom.
Aki már próbálta a témát, esetleg szóljon rám, ha nagyon elszaladt a paci a fantáziával, és hogy miért. Köszönöm.
-
coco2
őstag
válasz
Babetta-X #76072 üzenetére
Ilyesmit nem egyszerű átalakítani. Amit egyáltalán tenni lehet, ahhoz tudnunk kellene milyen feszültséget zár, mekkora áramot kell áteresztenie záráskor, mennyi lehet a szivárgási áram, ami még nem okoz bajt, és hogy mindezek mellé mechanikailag mennyi hely van. Azok nélkül esélyünk nincsen érdemben bármit javasolni. Fényképek kellenének, és mérések. Ha azokat ott senki se tudja megcsinálni, akkor ezt most ereszd el.
B terv. Fel kellene kutatni valami bontót, és valódi helyettesítést vásárolni a kocsidhoz.
C terv. Egészben cserélni ki sebesség váltó kart, ha lehetséges, és ezúttal tényleg legyen kompatibilis a felszerelése.
D terv. Üreget fúrsz a sebváltóba, és beillesztesz oda egy másmilyen nyomógombot, amit találni lehet boltokban. Egy mezei záró nyomógomb nem ördöngősség, viszont a mechanika vicces tud lenni.
-
coco2
őstag
válasz
aleister #76038 üzenetére
Kotorásztam utána, de nem találtam meg
Az az "F" betű Fairchild-ék brand jele, de ők azóta már onsemiconductor, és a régi adatlapokat már nem találom.
Ha helyettesítéseknek is utána néznél, itt találsz kettőt. Nem mintha ebayen túl drága lenne akár garmadával pont ezt beszerezni.
Az alkatrész tokozása TO-247 kompatibilis, az egykori típus pontos külső kinézete eltérhet, de a fő paraméterek (szélesség, magasság, furat átmérő) kompatibilisek lesznek mindegyik gyártónál. Ha tolómérő ahhoz képest nagyon furcsát mutat, jelezd.
-
coco2
őstag
válasz
aleister #76029 üzenetére
Ha 24N50-esed ment ki, 24N50-eset szerezz a helyére, mert kellhet a karakterisztikája, hogy olyan tokozásban legyen, és vagy sikerül biztosan a helyére passzoló cserét találni, vagy beteszel a helyébe valamit, és tönkremegy a környezete is.
24N50(G / L)-(T47 / T3P)-(T / ?) <- ezekből a T47 a tokozás típus, a T3P mechanikailag nem fog belepasszolni a helyébe. A G/L az ólommentes történet, a szabványügyi hivatal jogászai azzal keresik gennyesre magukat, neked nem számít semmit, mint ahogy az a T sem, hogy a sorozatgyártás betápja milyen formában kapja meg ezrével ezeket az eszközöket.
Ha műszerész kolléga kimérte, hogy mérőpontokon biztosan minden más stimmel, akkor érdemes javíttatni. Ha kibic módjára lett csak kimérve, akkor előfordulhat, hogy a teljesítmény végfok kisülése nem a probléma, hanem annak a következménye, és csere után elsül majd az is.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Egy ideje nem sűrűn járok budapest belvárosban, és csak most nézem, hogy elektrokontháék lehúzták a rolót (még novemberben). Ha a ferenciek tere környékén járok, és pisztoly páka csúcsot akarok beszerezni, ismer valaki ahhoz boltot a közelben?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hegesztés topic
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Változatos hardverbokréta
- BestBuy topik
- DOOM - The Dark Ages
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Yettel topik
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 512GB 1év garancia
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Motorola G72 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Villámgyors teljesítmény és 10 év nyugalom!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest