-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
draco31
veterán
válasz
tordaitibi #83422 üzenetére
Vagy nem dobja ki a kereső, vagy komolyan csak ez lenne az országban?
-
válasz
tordaitibi #83401 üzenetére
Nem mondod, hogy emiatt állnak le? Csomó tápom volt, ami teszterrel csak megmozdította a ventit, akkor az emiatt lehetett?!
Bár úgy rémlik alaplapra csatlakoztatva is ennyit csinált...akkor viszont inkább tápegység hiba, mert az alaplap saját maga intézi a sense és a +3,3V ágat.
A mostani helyzet más, mert a táp elindul a régi lappal, csak a lap újraindulgat, illetve le se lehet állítani power gomb hosszú nyomásával. -
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #83405 üzenetére
Igen, egy az egyben ez a helyzet. Régi fa mérődoboz beépítve a falba, bent a házban. Annó ezt így kellett és nincs is vele baj, de kitalálták, hogy nem jó az úgy, ki kell vinni. Olyan fél misiben állna meg a kivitelezés sacc kb. Amíg ez nincs, addig nem adnak nagyobb biztit. Tiszta bürökratikus terror és diktatúra ami itt megy. Fél misiből már ott lenne majdnem a napelem is, akár vmi adhoc izolált hálózaton. Ezért érdekelne, hogy nem létezik vmi kommersz eszköz, ami két betáp között tud váltani vagy terheléselosztani? Nem is kellene sok, egy-két KW-os inverterrel ha meg lehetne toldani a hálózatit, annyi elég is lenne.
UPS van otthon, pont ezért, hogy legalább az elektronika ne sérüljön. De ezzel még nincs megoldva semmi és sajnos az UPS-ek ilyet nem tudnak, hogy táp+akku terheléselosztva.
Szóval ilyen nem létezik, hogy redundáns betáp és <16A az egyik ágról majd a maradék a másikról?Donki Hóte
Egy fázis van csak. Van egy főmegszakító, meg utána még négy másik amire szét van dobálva a ház. Mindegyik 16A-es max. Van úgy, hogy az egyik almegszakítót vágja le, amin a kút és bojlerek vannak, van úgy, hogy a fő bizti megy le, ha indul a konyhában az átfolyó vizmelegító, sütő, mosogató, mikró, stb.Az utólsóra nem tudok pontos választ adni. Az óra (deszka)dobozában vannak a megszakítók is, szerintem le vannak plombálva. Technikailag ugye két külön eszköz, de ha hozzányúlok jön a bünti gondolom.
PROTRON
Semmit nem tudok a villanyszerelésről, de ez normális amúgy ami odahaza Magyarországon megy, hogy piszlicsáré áramokat szolgáltatnak csak? Ezt aligha nevezném szolgáltatásnak.Még a 32A se sok egyáltalán egy családi házban.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #83405 üzenetére
Húúú te amikor vendégeskedtem nálatok miért nem mesélted el ezt a dolgot?
Amúgy minden villanyszerelő átveri az embert amikor azt mondja hogy "ingyenes 32A-re bővítés". Olyan hogy ingyenes nincs, ilyenkor is van egy egyszeri kezelési költség, de nem kötelező szerződést módosítani. Ez a kezelési költség jelenleg bruttó 13,5k huf körüli.
Tény hogy nem amperenként 4k+áfa, de azért nem ingyenes. Másfél évembe telt a cégnél lévő villanyszerelők fejébe verni hogy a 13,5k huf, az a laikus átlagembereknek nem egyenlő az ingyenes kifejezéssel, még akkor sem ha nem vetekszik egy szabványosítás 200-400k közötti összegével.Donki Hóte
Köszi hogy elkezdted firtatni a dolgokat, mert voltaképp csak a lényegről nem kaptunk információt. Egyszerűbb lenne ilyenkor levideózni a meglévő állapotot.
Egyébként sok helyen van 6-os alu betápláló vezeték, arra tették a 25A-es kismegszakítót ELMŰ-sök régebben.
Ahogy régebben az is előferdült, hogy a kisebb, 4-es vezetéket egy kis nokiás dobozért cserébe bekamuzta 6-osnak a szerelő hogy 25-öst rakhasson, "mert folyton leveri az a szart oldjuk már meg okosba"...
Aztán így 20 év elteltével szemet szúr és borul a bili. -
válasz
tordaitibi #83399 üzenetére
Végülis megálltam ott, hogy az FSP-vel megy, ugyanakkor ugyanolyan kiosztású 80+-os COBA tápommal nem. Mi jelentősége lenne, ha a 2 db +3.3V ágat összekötöm?
-
válasz
tordaitibi #83381 üzenetére
Hm. Fordított poalritás elleni védelem gyak. minden USB cuccban van... innentől kezdve az se érdekli, hogy mi történik a kimeneti plusz táppal.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83370 üzenetére
kulturáltabbak egy darab mosfettel, ha az upstream porton kap 5V-ot akkor ráengedi a downstream portokra a betápot. van olyan USB hub IC is ami ezt tudja okosabban is, egy signal pin akkor jön fel highre ha van upstream link is, nem csak táp. típust ne kérdezz mert nem emlékszem, csak arra hogy egyszer szedtem szét egy hubot mert azt hittem hogy hibás, pont ezért.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #83373 üzenetére
Először arra gondoltam, egyes változatait gyárthatják úgy, hogy a vékonyított részt átvágva, diódával szerelik.
Közben ugrott be, ilyen vékony szálat szoktak tervezni olvadóbiztosítékként is, talán inkább ez volt a motiváció, a képen látható megoldásra. Az F1 jelzésű biztosítékot (vagy PTC-t) is átkötötték. Nem valami korrekt megoldás, de magam részéről a dugasztápját nem is használom. Amire kell, anélkül is megfelelő.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #83370 üzenetére
Van itt egy ilyen Ednet 85014, ennél direktbe van kötve minden. Mérve is vezet egymáshoz mindegyik csatlakozó +5 V pontja. Noha terveztek bele diódát, de átkötötték:
-
válasz
tordaitibi #83353 üzenetére
értem
.
Félig témába vágva, gondolkodtam itthonra egy napelem+akksi+inverteres rendszerkét összeszerencsétlenkedni, a gázkazán részére ha esetleg elmenne a gyári 230V, de ott ugye egyenáramból kéne szinuszt gyártani, ami költséges mulatság. Egyelőre nem hajt a tatár, figyelgetem a használtpiacot, hátha lepottyan valami használható darab.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #83332 üzenetére
Be is írtad a kulcs szót "rendesen". Ez az amit ilyenkor nagyon nem lehet garantálni, pláne távsegítségképp egy fotó alapján. Ezért én mindig egy átlagosan rossz szenárióra készülök.
-
válasz
tordaitibi #83332 üzenetére
Ahogy írtad is, ez egy régi-régi kivitelezés, és én mindenkép hozzátennék valamit:
Ez számomra is meredek és benne a potenciális veszély, de nem tudok haragudni az elkövetőre.
Akkoriban nem volt még a tescoban is polca az MCu-nak a Wago-nak, meg a Schneider kismegszakítóknak.Számtalanszor találkoztam régebbi házaknál (és ez nem korlátozódik az elektromos hálózatra) olyan beépített elemekkel, amikről virított, hogy a környékbeli gyárból lettek hazakommunizálva, egy időben történt karbantartásból kiszerelve. Sokan igyekeztek így, még ha kendácsolva is, de javítani a dolgaikon. Megtették amit tudtak, a legjobb igyekezettel.
Sokkal inkább vagyok paprikás, amikor kortárs képzőművészek követnek el hasonlót, amikor minden elérhető, beleértve a jobbnál jobb anyagok mellett a tudást is.
-
Tomika86
senior tag
válasz
tordaitibi #83287 üzenetére
De csak az autó amiben van odébb van tőlem kicsit, elvileg kiírja miért indul újra.
-
válasz
tordaitibi #83261 üzenetére
Oje köszi, fejből nem vágtam.
@csabyka666 : Kell neki, anélkül nem tudod bekapcsolni. (Hahó, a bekapcsgomb sima pillanatkapcsoló, amivel egy áramkört indítasz, az zárja a power on és a földet.)
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Mióta az ATX szabványban az 5Vsb terhelhetőségét megnövelték 2 A-re (amire az USB eszközök elterjedése miatt lett szükség), ezt már nem 7805 segítségével csinálják, hanem egy önálló kis tápkör, ami 5 V-ra stabilizált, illetve a trafója ad még egy nagyobb feszültséget is, ami a PWM IC-nek kell.
Pl. van a lomtárban egy ATX rev. 2.1 / 5 Vsb / 1A, már ez sem 7805 megoldású, pedig jó régi. Ennél is régebbi volt, ha jól rémlik, 0,5 A terhelhetőségű, amiben még 7805 volt, de akkoriban az alaplap is csak USB 1.1-et tudott, ami mára történelem.
#83266 csabyka666
Lehet, hogy próbálkoznék olyan megoldással, amikor az ATX tápegység fixre be van kapcsolva (tehát adja a 12 V-ot állandóan), amit te csak a hálózati főkapcsolóval tudsz be-ki kikapcsolni.
-
válasz
Ezt csak módosítással lehet elérni? A lap a +12V standby szállal indul? Úgyértem a táp a PWR-ON és a GND összezárásával már megy, ez nem elegendő?
-
válasz
tordaitibi #83250 üzenetére
Köszi a választ!
A venti fordulatjel talán nem szükséges az induláshoz, legfeljebb dob egy hibát, hogy "nem forog".
PWR GOOD szálat nem találok a standard ATX tápon...
PS-On goondolom a zöld, legalábbis az a szál, amit egy GND-vel összezárva elindul a táp.
Mit gondolsz, ha a 12V standby szálat nem kötöm be, árthatok vele a lapnak?
Fura, hogy nincs 5V rész, de úgy vélem, az alaplap állítja elő, mert van 2 csatlakozási lehetőség, ahonnan megtáplálja a SATA eszközöket egy speciális csatlakozón keresztül. -
válasz
tordaitibi #83251 üzenetére
Szia,
ok, köszi. Az 1 óra több mint elég. Igazából 15-20 perc is bőven elég lenne. Nem jellemző az áramszünet, de ha mégis, jó lenne időben kikapcsolni minden eszközt, ehhez viszont hálózat kell. -
válasz
tordaitibi #82333 üzenetére
Hát nem sokáig tartotta meg, hamar lelépett, és törölte is magát az oldalról. Ez van.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #83234 üzenetére
Ez egy érdekes dolog
Meglepődik az ember,ha nem érti a működését.
-
hódmaci
senior tag
válasz
tordaitibi #83232 üzenetére
Na polaritás védelem az nincs.
Sőt, semmi elektronika.
"Teljes" gréc is csak 24v-on van.
12von már csak a fele megy.
De tuti van itt olyan szaki aki le tudja írni mire is gondolok
Az összes többit a trafó átkapcsolásával intézi
Egyik kapcsoló a primer oldalt változtatja, a másik pedig a szekunder körében van.
Ki/Be kapcsoló nincs. -
kmisi99
addikt
válasz
tordaitibi #83219 üzenetére
A motorvezérlő szerintem fetes, szögegyszerű kínai vacak. Kipróbálom akkor 4 1000uf kondival, mivel 4 motor van benne kerekenként 1, de már berendeltem egy erősebb védelmi áramkört lehet csak az lenne a legjobb.
-
bul07
nagyúr
válasz
tordaitibi #83218 üzenetére
Köszönöm feltétlenül ránézek
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #83208 üzenetére
Áttételt tud nyomtatni,az gyakorlatilag 2 db fogaskerék.
-
válasz
tordaitibi #83189 üzenetére
Köszönöm!
Meg is rendeltem, baromi kíváncsi vagyok a végeredményre -- majd beszámolok róla!
Köszönettel: MaCS
-
válasz
tordaitibi #83177 üzenetére
Infrasorompó eleve nincs, bár tervezem, hogy beiktatok egyet. (Egy autó elejét már konkrétan leszakította a becsukódó kapu...)
Semmi kifogásom ellene, sőt, tulajdonképpen örülnék is a külön trafónak, csak ezzel a két AC ággal nem tudok fejben mit kezdeni.
Egyébként erről van szó: SEA AG/MPU/OE4 Rev5
Köszönettel: MaCS
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #83101 üzenetére
Köszi a tanácsot.
Eddig ott tartok hogy természetesen a döglött akkuról nem tudott semmit sem.Viszont ha aksi nélkül csak úgy bedugtam, majd a menüjében bekapcsoltam a bypass módot, azt feltételezve hogy mint áramkör átengedi az áramot, nem akar kiadni feszt. Az "inverter rész bekapcsolása" kézikönyve szerinti módszerre se reagál a kimeneti oldalon.
Kérdés tehát hogy találkoztatok olyan online szünetmentessel, ami ha tönkrement az aksi, akkor utána az első áramtalanítást követően aksi cseréig gyakorlatilag egy feszültség és frekvencia ellenőrző berendezésen kívül semmire sem jó papír nehezék?
Még most fogom belepórálni a fenti 2 db aksival, hogy jó-e a megérzésem. Csak az aksikat majd még riasztóban szeretném üzemeltetni utána, azért lettek eredetileg bevásárolva, csak időközben befutottak ezek is.
A kézikönyve időnként furcsa dolgokat ír, nem minden úgy van, ezzel kapcsolatban így fogalmaz:
"5. A bypass funkció bekapcsolása után, ha az UPS-t csatlakoztatjuk a hálózathoz a készülék
elindul és bypass ágra kapcsol. Ebben az üzemmódban nincs akkumulátoros védelem."Mondjuk a "7.2 Hibaelhárítás" részen is azt írja hogy:
"Az ups nem kapcsol be az ON billentyű megnyomásakor: Hiba oka: Nincs csatlakoztatott akkumulátor..."Csak azt nem értem hogy miért nem engedi át az áramot...
Ebből feltételezem hogy kínaiak lespórolták a fedélzeti gomb elemet, így döglött aksi esetén nincs ami rávegye a beállítás tárolására.
A pontos típus tehát:
SPS MID1000RTI 800w/1000va, 0.8Köszi.
-
hzsolee
őstag
válasz
tordaitibi #83043 üzenetére
Köszönöm neked is. Beállítom akkor egy izzóval. Már ha találok itthon még olyat
Ha jól gondolom a nagy potit minimumra véve a kicsit tekergetve az izzónak halványan kéne világítani.
Akkor az egyik marad csak.... A lágyindító tegnap jött meg és nagyon jól teszi a dolgát. Kipróbálom külön-külön hogy megy a gép velük, de szerintem akkor a lágyindítás marad...
Köszönöm még egyszer. -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #83044 üzenetére
Kösz, akkor marad dupla párhuzamos akku Main -en.
Bár így felesleges az egyik akku.Másik kérdésre, a 600V-os kábellel?
Van elég 4mm² kábel, azt 2x-em, igaz 8mm²-as lesz, de az már 25A-t elbírja. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #83063 üzenetére
" az egyik kimenetet használnám és erre kötném a 2 akkut, akár párhuzamosan " Szó szerint ezt írtam.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #83059 üzenetére
Ha a két akkut párhuzamosítja,kap egy dupla kapacitású 12v-os akkut,1 bemenetre.így gondolom.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #83047 üzenetére
Tehát nyugodtan párhuzamosíthatja a 2 akkuját,és minden működik rendesen.Már ha használni akarja mindkettőt.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #83044 üzenetére
De ugye nem kell neki INDÍTÓ akku? Esetleg arra gondolhattak,hogy az az első akku?
-
válasz
tordaitibi #83019 üzenetére
Igen, de ez speciális eset - egy mobileszköz tök mást igényel. Akartam is írni, hogy nem hiszem, hogy minden gyártó csúnyagonoszkapitalista lenne, akik 1 év alatt tönkre akarják tetetni a celláikat azzal, aki beépíti a termékeikbe, szóval már ott sántít, hogy az akkugyártó miért adja meg, hogy 4,2-re töltsék? (Főleg ott, ahol a cella gyártója építi a védelmet is az akkukba. Ha megnézel egy emlegetett laptopakkut, ott programozott vezérlő van, elég komoly cellamanagementtel.)
Valószínűleg az van, hogy minden alkalmazásra van egy egyensúly abban, hogy hogyan kapsz jó élettartamot és jó kapacitást is. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #83003 üzenetére
Miért misztifikálják túl a Li-ion akku töltését? Ha nem akarod 100%-ra tölteni,elfelejtheted az összes hókusz-pókuszt. Nekem több mint fél éve direktben rá van akasztva a napelemre. 3,9V/cella töltéshatárral.Oszt csókolom. Idén még ennyire sem ment fel...Egyszer sem! Majd ja rendesen süt a nap,akkor lesz rendes töltés is! A balancert is a hajamra kenhetem,hiába van rajta...Nem lép életbe a szabályzás ilyen alacsony szinten.Az is felesleges rá.Tapasztalat! Több pack van párhuzamosan.Az a legpontosabb,amelyiken NINCS balancer.Azt nem kell havonta korrigálni.Ez is érdekes ugye? Túlmerítés meg egyszer sem volt,mert nincs túlhasználva. Tehát ott sem kellett a balancernek beavatkozni.
-
Sokimm
senior tag
válasz
tordaitibi #82998 üzenetére
Köszönöm a válaszod, nagyon hasznos volt!
Barret001 és Dr. Szilikát:
Végső esetben Dr. Szilikát tippje fog akkor működni, hogy nappal töltöm a soros 4x12V aksipakkot, majd egy esti üzemre átteszem párhuzamos (2x12 + 2x12) 24V-os rendszerre és akkor az inverteremet is tudom használni, egyszerre töltöm és merítem az aksikat (azonos mértékben), és megbeszélem magammal, hogy nem fogok 1db aksit a rendszerből semmilyen céllal "használni", ezáltal azonos lesz a töltés és merítés mértéke az összesnél.
Már csak az a kérdésem, hogy melyik aksi élettartalma a leghosszabb? Vagy házilag "javítható" (nyitott, utántöltéshez?) létezik? (van értelme?)
Sima munkaakku jó lesz, vagy van egyéb tippetek aksi vásárláshoz? -
Sokimm
senior tag
válasz
tordaitibi #82993 üzenetére
Esetleg egy ilyen kiegyenlítővel?
4db 12V-os akksi sorba kötve a két végén a 48V-os töltővel, a kiegyenlítésre meg ez:
[link] [datasheet link] -
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #82965 üzenetére
Volt ilyen műszerem. Talán Zener dióda és két ellenállás kellett hozzá.
-
Barret001
addikt
válasz
ZPD10.1?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Egy lehetőség egy ellenállásosztó, amivel a műszer egyik pontját a kívánt szintre emeled, Zener-diódával is megfogva stb.
Stabilabb megoldás lehet egy műveleti erősítő kimenetével beállítani az eltolt szintet.
-
válasz
tordaitibi #82941 üzenetére
OK
És ha nem teszek, akkor...?
Illetve milyen kapcsolásban? Sor, vagy földre/tápra/feszosztó...?A bemeneti érzékenységgel nincs gond, normál hangerőhöz tök elég az alsó tartománya a hangerőpotinak. Az lenne a terv, hogy egy 3-as jack csoportra lehet az autórádión bemeneteket + esetleg később belemegy egy mikrofonos Bluetooth modul.
Köszi amúgy
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #82915 üzenetére
Csakhogy nem ez van.
Leírta pontosan melyik típusú van. [link]
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #82901 üzenetére
Ha mezei PWM, akkor repül vissza az egész, mert ez nem nyelem be.
Ezt vettem EPEVER MPPT feszültség szabályzó XDS2 100V / 30A sorozatú XTRA - 12 / 24VEgyedüli áram ellátás lesz, így kell a kraft, hogy család fogyasztása ne legyen akkora kompromisszum.
-
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #82884 üzenetére
A trafó az eredeti, mármint úgy értem, hogy egy eredeti 2.1-es hangrendszert beleztem ki és építettem bele a rajzon látható kapcsolást.
Bár csak később néztem meg, az eredei kapcsolás is TDA7377-est használt, csak más körettel, de az is búgott, sőt még bekapcsolási brummja is volt.
A trafó szekundere felirata szerint 12,5V-3A.
Pufferelve biztosan van terhelten is vagy 14-15V, üresen meg 20V körül, de mérek egyet.
A 6800 mikrós kondi vagy 2 éves, semmi külsérelmi nyom rajta, nincs meleg környezetben.
Van még mellette egy 1000mikrós is.
A trafót kivettem a dobozból, mert a zárt dobozban iszanyatos hőmérsékletet csinált és az erősítőtől kb. 20cm-re van. Mondjuk nincsen a tekercse fémlemezzel beburkolva, így nyilván adhat ki zavart.Üdv.
-
válasz
tordaitibi #82860 üzenetére
Valamelyik színbarom kihozott egy 2kW invertert, kávéfőzőt, erre a többiek hoztak mikrót, meg egy rezsót.
OK, amikor azt mondtam, hogy nem tudok ilyesmit elképzelni, akkor tényleg nem voltam eléggé körültekintő
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #82841 üzenetére
Akkor kap egy ventit, nem nagy dolog, mert a PID-em kapcsoló feszültsége pont 12V arra ráakasztom és akkor fog menni mikor terhelés is van.
Köszönöm -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #82843 üzenetére
Ilyennel nem foglalkoztam még:
https://www.google.com/images?q=mosfet+ac+switch
Kettő kell sorosan, mivel a MOSFET csak egy irányba tud megszakítani.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #82841 üzenetére
Krups automata kávégép elektronikáján láttam egy kis trükköt. 1400 W-os bojlert egy párhuzamosított triac és relé kapcsol. A processzor által vezérelt triac intézi a nullaátmenetes indítást, ami zavarmentességet biztosít és a fűtőbetét életét is kíméli. De rögtön utána még a relével is átköti a triacot, így az nem melegszik (ideje sincs hozzá), ugyanakkor a relé sem ég be idővel, hiszen így nincs nagy igénybevételnek kitéve.
Összehasonlítás kedvéért, más automata kávégépeknél, ahol ilyen trükköt nem alkalmaznak és csak a triac kapcsol, komoly hűtőborda szükséges a bojler részére:
Saeco-Philips:
Jura:
Igazsághoz tartozik, hogy a Krups csak a főzés / öblítés idejére fűti fel a bojlert, utána rögtön befejezi a hőtartást.
Míg a másik két gép hosszabb idejű, PID-szabályzott stabil hőtartásra áll be, ennek során be-ki kapcsolgat a triac, már amíg a gépet bekapcsolva tartják, illetve takarékos módban lejjebb engedi a hőfokot, egy idő után. De a hőtartáshoz már csak rövidebb impulzusok kellenek, nem az jelenti a nagyobb igénybevételt, ilyen szempontból.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #82808 üzenetére
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #82806 üzenetére
Lehet tévedek, de mintha csak meg lenne hajtogatva a lába 90 fokkal a sima potinak. De a fene tudja, nem igazán látni.
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #82682 üzenetére
Addig jó volt, míg kapcsolóüzemű táplálta, de 7W volt a max.
De amint 5A-es trafó került rá pukk.
Azért nem hiszem, hogy 4 különböző helyről vett 4db ugyanúgy szar lett volna. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #82682 üzenetére
Miért baj az,ha nem hisz semmiben? Legalább nem éri csalódás
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #82674 üzenetére
Kiírt 100W-okat, stb.
Olyat kösz többet nem, mert az nem elég, hogy torzít mint a fene, ráadásul még borda mellet sem tud többet 7W-nál, a felett elfüstől. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #82656 üzenetére
Vízben??? Akkor Te újjászülettél! Kapton szalaghoz ért valaki? Tartósan ki lenne téve 80+ foknak,fényt nemkap.Elárad,vagy bírja? A ragasztórétegére gondolok.
-
pruzsi
őstag
válasz
EKG és vérvétel is rendben lett. Pisi van
.
Egy biztos veszek egy aramvedo kesztyűt .
Olyan helyre nem megyek ahol toldva foldva van minden kábel . Pedig csak egy kamerát mentem telora összehangolni .
-
törölt tag
válasz
Az én "kedvencem" a sok közül amikor csupasz nyelű oldalvágóval mezítláb a betonon állva (ahogy kell
) elvágtam egy lemezjátszó hálózati kábelét, mert már úgy se kell címszóval, csak az nem volt kihúzva. Igen megrázó élmény volt, a talpam nyoma ott maradt a betonon izzadság formájában. A legdurvábbat meg apám mesélte, ilyen kis 3 éves forma kölyök lehettem, és odaszóltam apámnak, hogy apa ez csiklandoz. Az az "ez" egy hegesztőtrafó primer tekercsének kivezető csavarja volt, rajta a hálózati fesz. A szerencsém ott az egy kezes érintés valamint a kis gumicsizma a lábamon volt, ha egyik nincs, lehet nem írkálok itt.
Szerintem ott fertőzött meg az elektronika. -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #82638 üzenetére
2x15cm mély/szélessávú hangszóró, és 2x3cm piezó hangszóró van benne, párhozamosítva, elektronika nélkül.
Mondeo saját hangszórói vannak, ami 6x szélessávú és szub, amit lazán működik 12V-os rendszerről.
Mind a gyári Sony, mind az újabb androidról. -
válasz
tordaitibi #82638 üzenetére
Bocsánat, nem olvastam elég alaposan a hangdoboz specifikációját, de mostmár látom, hogy a LED 300W-os benne, a hangszórók csak 15 W-osak
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #82627 üzenetére
Feltételezem, a B fokozat kimenetét (zaját) leosztják.
Hasonló, amikor set top box analóg kimenetéről megy a TV és zúg a hang, mert a TV hangerejét maximumra veszik, box hangerőt lejjebb. Ilyenkor a TV-n csökkentünk, akkor csökken a zaj, míg a boxon feljebb kell tolni.
HDMI-csatlakozásnál ilyen probléma nem jelentkezik, de a box elhasználódása során (kondenzátorok) az analóg kimenet zaja idővel még nőni is szokott.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #82557 üzenetére
Szuper lett, köszönöm a tippet!
Amúgy a rajzon lévő poti igazából csak 3 lábú. A negyedik láb csak be van forrasztva, de nem megy sehova, csak egy kis pad van a pcb-n, ami nem vezet sehova. Én sem értem, a rajz alapján nem ilyennek kellene lenni, de ilyen.
Amúgy az R707-et söntöltem, akkor szaladt meg a jobb oldal jelszintje. Egy 50k trimmert forrasztottam be és szépen, szabályozható tartományban söntölhettem vele az ellenállást.
Nem volt kedvem kivenni, benne is hagytam. Most 0.001V pontosan együtt megy a jelszint és mivel a kivezérlésjező is digitális jelszint alapon működik, nem tudok olyan finoman RecLevel potmetert állítani, hogy ne egyszerre mozdulnának.Donki Hóte:
Esetemben pontosan az volt a gond, amit leírtam. A balance poti középállásban valójában nem középállást eredményez az audio processzorban. Ha tippelnem kellene, akkor a probléma a Technics chip-en belül van. Nincs összefüggésben a lejátszással, mert direktben, a line-in bemenetre küldött azonos jelet balanszolja félre és így kerül feldolgozásra vagy éppen a Monitor-Source kapcsolóval a kimenetre.
Ismert aprócska hiba a Technics AZ6 és AZ7 magnóknál, de megkockáztatom, hogy a hasonló felépítésű 747 és társai esetében is megvan ez.
Ugye ezek a magnók egy 12bit A/D -> D/A konverzióval játszanak le és vesznek fel. Az EEPROM-ban van tárolva külön-külön normál/Króm/Metal regiszterekben a Playback-Gain, Record-Gain, BIAS bal és jobb csatornára egyaránt. Kalibráció is ugyanoda történik.Nem értek ugyan hozzá, de szerintem amit látsz a rajzon, az lehet, hogy a 16-os érintkezőről (B+) jön egy 7.5V (nyíl mutatja az irányt) és abból dolgozik ott a kapcsolás. Aztán a végeredmény, hogy RecLevel után jön a Balance, ami az R706 és R707 segítségével húz kicsit a test felé (R705). A lényeg, hogy a két ellenállás előtt 1-1 vezető visszamegy a 27-28 érintkezőkre (E VR L, E VR R), ami szerintem a processzoron belül meghatározza a jelszintet csatornánként. Csak tippelek, hogy az E VR L és E VR R talán Electronic Variable Resistor Left és Right lehet.
Végigkövettem a rajzon, a B+ (+7.5V) a táp résztől ered. Van egy B- (-7.6V) is. [kép]
Szóval nem tudom hogyan kerül oda a BIAS szöveg, de a BIAS alapbeállítás (amit a kalibráció felülír) egy másik PCB panelon 2db trimmerrel történik. -
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #82531 üzenetére
+ Menetzárlat.
-
Gyula84
veterán
válasz
tordaitibi #82517 üzenetére
ezen jót nevettem úgyhogy jó hogy betartottad a szavad
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #82517 üzenetére
Most őszintén! Ki fizetne az áramért ha ingyen meg lehetne termelni? Minden sarkon olcsó örökmozgókat árulnának!
-
tsu
tag
válasz
tordaitibi #82500 üzenetére
A pdf alapján van végállásos-állítható és körbeforgó is. Én eddig ebből a fajtából csak a végállásossal találkoztam, de lehet neked van igazad
. A cikkszámból nem derült ki számomra.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #82500 üzenetére
Szóval körbeforog a végtelenségig. Köszönöm, hasznos infó.
Annyiból nem lenne értelmetlen szerintem, hogy egy jelöletlen nagy forgatógombot kapna.
(Egy tuner hangoló gombjához hasonlóan)
Kizárólag a ledek jeleznék, hogy éppen melyik állásban van és a 6. után a 7. valójában az 1. lesz kijelzés és bemenet szerint is. A felhasználó nem fogja tudni, hogy az nem az első, hanem a 7.Láttam létezik 2kör, 6fokozat verzió is, de azért választanám mindenképpen a 12-est, mert elképzelhető, hogy bővíteni akarom majd később.
#82501 tsu:
Na, az ötletes megoldás. Tehát egy végállás akkor igazából, ha jól értem. Ha lehagyom az alátétet akkor körbeforog majd?A teljes terv egyébként az lenne, hogy lenne 2db ilyen 12 fokozatos kapcsoló a dobozban.
A doboz amúgy az erősítő magnó be- és kimenetére lenne kötve, hogy a magnó gyűjteményemet kezelni tudjam.
Az egyik kapcsoló az erősítő "Tape - Play" bemenetére adott jelet választja ki, a másikkal azt tudnám kiválasztani éppen melyik magnóval akarom az erősítő "Tape - Record" kimenetéről érkező jelet felvenni. -
Truman
senior tag
válasz
tordaitibi #82474 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Akkor ezek szerint kuka.
Majd veszek rá sima PWM -es házhűtőt, bár felfogatni nem lesz egyszerű. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #82412 üzenetére
Előző hozzászólóval ellentétben,én támogatom az alacsony fogyasztást!
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
tordaitibi #82407 üzenetére
A hőmérsékletet magán a felvezető-lapkán mérik, nem? Nyilván ilyen alsó szériás kis fogyasztású lapoknál minimális figyelmet fordítanak a jó hőelvezetésre. Ha pillanatok alatt vissza tud hűlni, akkor a lehetőségekhez mérten minden megfelelően működik.
Csodálom a türelmed, én ilyen HW-t nem lennék hajlandó munkában(munkára) elviselni.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #82407 üzenetére
"Akkor a procin belül van nagy ellenállása a hővezetésnek." Na ezért kérdeztem a sapkát! A prociról is át kell vinni a hőt a sapkára...Ha ott gond van,mindegy mivel hűtöd...
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #82403 üzenetére
Nem lehet, hogy túl nagy a távolság a proci és borda között? Oda olyankor inkább termopad ajánlott. Tudom ezért páran a Dunába lövetnének ruhástól, de én ilyen noname lengyel pasztát használok. Soha semmit nem hozták még vissza évek után se, hogy baj van.
Sőt én se tapasztaltam hátrányát az olcsóságanak. Elhiszem, hogy az aranyáras paszták pár fokkal többet tudnak, de szerintem annyit akkor sem érnek, és ez nem fillerb@szás, csak makacs tények.
@Razorbenke92:
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #82403 üzenetére
Remélem a borda alján méred a hőfokot,közel a procihoz! Bacsis lekvárral is próbálkozott. Van a processzoron sapka?
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #82359 üzenetére
tordaitibi, Dr. Szilikát:
Köszi az infót mindkettőtöknek.
A kábel RGB vonalaira 120ohm (75ohm-ból pont kifogytam) ellenállást raktam és láthatóan csökkent a kép intenzitása.
Eddig 0%-fényerő/50%-kontraszt volt a "megfelelő" beállítás. Most 50%-fényerő/100%-kontraszt nagyjából ugyanaz a kép. Picit érezhetően sok a 120ohm, az említett 75ohm impedancia illesztés lenne tökéletes. Majd valamikor talán korrigálom. Talán nem. Igazából nagyon rendben van így is a kép. -
peter889
őstag
válasz
tordaitibi #82340 üzenetére
Köszönöm szépen a leírást.
Tudom, hogy a leggagyibb típust vettem, de csak ilyen volt ebben a méretben ahol vettem, ráadásul ez is több száz forintba került.
A tehermentesítés hiánya alatt azt érted, hogy a testhez nem lehet csavarral szorítani a vezetéket? És mert azok a fülek gyengék?
Van valami házi megoldás a stabil rászorításra?Mint amilyen pl. a hálózati kábeles villásdugóknál van.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #82333 üzenetére
Ha megfelel 30 cm akkor itt találsz.
Köszönöm, igyekszem majd helytállni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #82304 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #82302 üzenetére
Adott ellenálláson, nő a feszültség, nő az áram is, ami a teljesítményben hatványozottan jelentkezik. Illetve fordítva is.
Ezért a módosult feszültséggel kell számolni. Gyorsító kalkulátor, amit szoktam használni:
https://www.rapidtables.com/calc/electric/watt-volt-amp-calculator.html
-
Attix70
aktív tag
válasz
tordaitibi #82274 üzenetére
Nem jók a számítási eredmények, mivel színuszos jelnél mérünk hangot ami a tápfesznek a √2 része.
-
válasz
tordaitibi #82280 üzenetére
Jaja
-
válasz
tordaitibi #82274 üzenetére
De régen tanultam ezeket
Akkor is borzalmasan előadva...
-
válasz
tordaitibi #82268 üzenetére
OK
Meglátom - illetve nem kell sietni, nem most rakom össze
Köszi!
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #82264 üzenetére
Találtam itthon 22ohm/5W-ost. Azzal állítottam be.
Kicsit fura a dolog, mert nézve a kivezérlésjelzőt, átrakva a nagy hangsugárzóimra, már nagyon hangosan szól 1-2W kijelzésnél, 10W-on már kellemetlenül hangos. Míg valami mini dobozokat rákötve lényegesen halkabb az egész. Ennyire érzékeny lenne a nagyobb hangsugárzóm? -
törölt tag
válasz
tordaitibi #82207 üzenetére
"Azt a bakit szerintem egy gyártó sem engedi meg magának hogy egy USB-C végű töltőt kereskedelmi forgalomba hozzon amiből fixen 12V jön ki.
És ha bárki bedugja a mobiljába mert a csati stimmel, de a mobil csak 5 voltos?"Ez nekem is megfordult már a fejemben régebben, de itt jön az usb-c egyik zsenialitása, hogy a vbus alapból a levegőben "lóg" és hiába van ott 12 vagy még nagyobb feszültség, nem okoz gondot. A CC1/CC2 és az SBU1/SBU2 lábakon történik a beazonosítás, kábel milyensége, hogy az adott eszköz egyaltalán áramforrás vagy fogyasztó, meg hasonlók. Ha minden ok, akkor kapcsolja rá előbb az 5 voltot, ott megindul megint egy kommunikáció, és beáll a megfelelő feszültség áram kombináció. A jelenleg taglalt mini pc-nél meg hiába dugsz be bármilyen töltőt, az max 5 voltot ad(hat) ki magából, arról még nem tud indulni a pc. De lehet rosszul gondolom.
@Dr. Szilikát: Amit tordaitibinek írtam az megmondja, miért bolondbiztos ez az egész.
#Rénszarvas24: Az a rosszul forrasztott alkatrész szerintem valami védődióda, a bekapcsolópanelen lévő, normál usb csatlakozó data+ vagy data- lábához lehet köze. Inkább szedd le róla az átforrasztást, mert így lehúztad valamelyik adatvonalat a földre, nem fog működni az az USB. A bekapcsoláshoz nem hiszem, hogy köze van, de ezt te látod, mi hova megy, innen nehéz megmondani.
-
Rénszarvas24
csendes tag
válasz
tordaitibi #82201 üzenetére
Hali, holnap még egyszer neki ülök, lesz egy kis időm...
A tápegység valódiságát innen vettem [link] De tuti hogy kell neki, viszont az itthoni drága kis Nintendo Switch Tápegységem tudnia kell már lapit is töltöttem vele tabot is, mindent szóval szerintem ez elegendő lenne neki, holnap rá mérek a dolgokra megnézem a javaslatokat is!
[Mindenes Adapterem] -
törölt tag
válasz
tordaitibi #82198 üzenetére
Persze, ez világos. Ezen nem csodálkozom magam sem. Azon viszont, hogy ennyire "szabadon" van, minden árnyékolás nélkül egy ennyire érzékeny rész, már igen.
Hallható egyébként amikor ráteszek egy erősítőt a tetejére és annak a trafója bezavar kicsit. -
Rénszarvas24
csendes tag
válasz
tordaitibi #82193 üzenetére
Tápom van egy (Nintendo Switch 39W ami 5V-15V kezel) ennek pedig 12V 2A kellene, a bekapcsológomb panelt lefotóztam alul,felül is az vezeti át a szallag kábelt az alaplaphoz.
De csinálok nemsokára jobb és teli fotókat is. -
sisi22
aktív tag
válasz
tordaitibi #82107 üzenetére
Ezeket talaltam itt: [link]
- A Microsoft Windows RichEdit vezérlője (amit például a WordPad is használ) a következő módszert támogatja: először be kell írnunk a karakter hexadecimális kódját, majd utána megnyomni az ALT+X billentyűkombinációt. Például az f1 beírása és az ALT+X lenyomása után az ñ karaktert kapjuk. A hexadecimális kódot nem előzheti meg közvetlenül szám, vagy az a–f betűk bármelyike, mert azt a kód részének tekintené. Ez a beviteli módszer működik az új Office változatokban is.
- Microsoft Windowsban, ha a HKEY_Current_User\Control Panel\Input Method\EnableHexNumpad registry kulcs értéke "1", akkor az ALT megnyomása mellett a numerikus billentyűzet + gombját lenyomva, majd beírva a hexa kódot megkapjuk a kívánt unicode karaktert
- Linuxban a CTRL+SHIFT+U billentyűkombináció, majd a hexa kód begépelése adja a kívánt eredményt.
-
sisi22
aktív tag
válasz
tordaitibi #82100 üzenetére
Itt a teljes kodtablazat, de hexa-ban:
[link]
Linux alatt az utolso ket oszlopot kell hasznalni, unicode vagy utf-8 van altalaban. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #82100 üzenetére
Szerintem ez csak Windows alatt működik.
-
sisi22
aktív tag
válasz
tordaitibi #82079 üzenetére
Persze, akinek van magyar billentyuzete, az a "tápegység" szora keresve boldog, hogy 1400 feletti talalat van.
A hozzam hasonlo kulfoldre szakadtnak pedig marad a "tapegyseg"-re kereses a maga 28 talalataval.
Csak azert irtam reszletesen, hogy Donki Hóte ismet tanuljon valamit, legalabb o nyitott ra.
-
válasz
tordaitibi #82026 üzenetére
Biztosan sikerülne is, de most inkább nem szeretnék ilyen tákolt fusi cuccot, hanem egy szép új garanciálisat vennék. Azért köszi!
-
válasz
tordaitibi #81994 üzenetére
Te+3 kapcsoló? -
törölt tag
válasz
tordaitibi #81944 üzenetére
A legnagyobb probléma, hogy mindegyik magnó úgy került hozzám, hogy bele volt nyúlva. Nem tudhatom ki, mit és hol állított el.
Az viszont biztos, hogy el vannak állítva, a fentebb ismertetett felvétel, visszajátszás eltérések kimutatják. Hogy melyik van elállítva azt csak valami referencia anyag alapján tudnám megmondani.
Igen, megoldás lehet, ha nem is tökéletes, egy jól beállított magnóról egy negyedsávos referencia felvétel készítés. De ugye ez negyed sáv. Szóval jelszint esetében még lehet referencia, de azimuth esetében csak egy közelítő tipp. Persze a semminél mindenképpen jobb.Nyávogásra van program ami méri egy adott freki (pl. 3150Hz) kilengéseit (WFGui a neve [zip]).
#81945 Donki Hóte:
Jól látod a dolgot. komoly swinger barátság kell ahhoz, hogy valaki más beállító kazettájához hozzájusson az ember.
De mondjuk egy 315Hz jelet (pl. audacity-vel generálva) 0dB szinten (voltra pontosan) egy kazettára felvenni egy már bekalibrált magnóval, még beleférhet talán a prűd viszonyokba is. -
válasz
tordaitibi #81944 üzenetére
Beszéld le vele hogy ha nem is adja kölcsön a beállítókazettáit,
Mivel én is az itt említett színhülyéknek a táborába tartozom, tudom, hogy ennek a körnek mi a hozzáállása a beállítókazettákhoz
1., küldesz egy kazettát és én másoljam rá a beállítókazettáim tartalmát, az olyan, mintha meg akarnád nézni a feleségemet vetkőzés közben
2., eljössz és te akarod az én kazettámat a te magnódba belerakni, az olyan, mintha meg akarnád dugni a feleségemet
3., adjam kölcsön a beállítókazettámat, na az olyan, mintha a 14 éves lányomat akarnád megdugni
Na, ez vicc volt, de a lényeg az, hogy egy korrekt beállítókazetta nagyon drága dolog, az nem használati tárgy, hanem egy olyan precíziós szerszám, ami 100 használatnál többet nem bír ki.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #81929 üzenetére
"Hangforráshoz csatlakoztatva nem fogja kinyírni azt?
Általában nem."Az "Általában" jelző miatt gondolom a védő földelést rátenni. Nem szeretem a bizonytalanságot.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #81910 üzenetére
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #81900 üzenetére
Vagy csak mozdísa meg a lapot mikor kapcsolja.
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
tordaitibi #81816 üzenetére
Szia!
A vezeték ellenállása maximum 0.1 Ohm lehet. (0.4 Volt feszültség esés 4 Amperen)
Így a kábel keresztmetszet:10 mm2! (réz vagy ezüst vezeték esetén természetesen)
Én megnövelném kicsit a 12 Volt táp feszültséget, mert pl. 12.4 Volton már elég lenne 5 mm2
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #81817 üzenetére
CC/CV rajzok:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #81741 üzenetére
SEPIC elven működő konverterrel lehetne áthidalni, mint például:
https://www.aliexpress.com/item/1005001412631914.html
Az áramát valahogy csökkenteni.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #81741 üzenetére
Ezt profi töltő eseteben 2 külön áramkörrel oldottak meg, egy a feszültség korlátot figyeli a másik az áram korlátot, és ezek kimenő jelet egy "összegző" figyeli.
Ha érdekel teszek fel rajzot, sima komparatoros megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged