- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Kicsomagolták a Vivo X Fold 5-öt (videó és fotók)
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- iPhone topik
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Truman #91474 üzenetére
Nem stabilizált az egyszerű trafó, ez természetes, hogy terheletlenül több.
A használat eldöntéséhez egyrészt a trafó melegedését érdemes ellenőrizni, tehát mennyire bírja tartósan. Utána a készülékben a pufferelt feszültség mérése, majd ahhoz képest a stabilizált feszültségek viszonyítása, hogy mennyi a tartalék.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Truman #90446 üzenetére
Ha fogsz egy USB-kábelt, levágod a végét, bekötheted direktben is. Vagy bármilyen kétpontos csatlakozót felszerelhetsz és továbbra is 5 V-ról tudod tölteni.
TP4057 töltés van benne egyébként, itt a rajz:
https://chinese-electronics-products-tested.blogspot.com/p/tc1-multi-function-tester-tested.html
Kalibrálni nem szükséges szerintem, nem felejtő memóriában van a szoftver is, de a cikk leírja a kalibrálást is.
Az LCR-T4 tesztert soha nem kalibráltam, csak használtam, ez 9 V-os elemre van tervezve, én építettem a házába 2S Li-ion cellákat. Mindkettőben külön védelem, így nem tudnak túlmerülni.
-
válasz
Truman #90446 üzenetére
Próbáld ki
Az akku feszültsége változik, szóval 4,2-3,5V között tudnia kéne utánamenni. A lítiumra megadott 3,7V azt jelenti, hogy névlegesen annyi, de feltöltve az 4,2. Hogy mi tölti, az mindegy.
Egy USB-s töltőmodult se lenne hülyeség bekötni, és akkor ugyanúgy tudod használni, mint amúgy.
Esetleg a MicroUSB-t kidrótozni egy breakout boardra. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Truman #89413 üzenetére
Mindamellett a nagy barna puffer is kiszáradhat és okozhat ilyen jelenséget, legfeljebb ritkábban. Egy kis dudor mintha látszana is rajta. Ki kell venni, kapacitásmérővel kimutatható a probléma.
Előbb ajánlatos feszültséget mérni a pufferen, mert ha jól tartja a töltést, abból gondok lesznek. Ebben az esetben ki kell sütni, ellenállással például.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Truman #89404 üzenetére
Mellette, az ellenállással fűtött kisebb kondi. Ez olyan gyakori "megoldás", hogy a rossz nyelvek szerint direkt csinálják (tervezett élettartam). TV-kben is jellemző, már a képcsöves korszakban is gyakori volt.
Mondhatnánk persze, hogy így jön ki a panelterv jól. Direkt a kondi mellé kell tenni egy fűtőellenállást, hogy nyírja ki. Ezt már mindenki döntse el maga...
És még nem beszéltünk arról, hogy némelyik TV-ben ennek a kondinak a kiszáradása olyan kártékony túlfeszültségű impulzusokat okozott, ami miatt további alkatrészek is elszálltak, a táplált körben.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Truman #88662 üzenetére
Pedig a multiméterben is (mint a külön kapható teszterekben) terhelést szoktak alkalmazni, ilyen célra. Lehet, hogy új az elem és a műterhelés sem túl nagy.
Ha van egy másik műszered, lehetne mérni ellenállást.#88666 rolio1
Nem tudom, mi a vezetékek funkciója, avagy mit szeretnél. A kapcsolónál a középső érintkezőt szokta váltani ez a fajta, le vagy fel. A kapcsolószárral ellentétes irányba zár.
Ebben különbözik egyébként a régifajta billenőkapcsolóktól, amiben egy átbillenő mechanizmus található.
-
-
-
vmk
tag
válasz
Truman #83091 üzenetére
Nekünk a Beko ilyen, halálra idegesít. Jó, nem 10mp-ig, hanem 3-at megy, 3-at lekapcsol. Első nap túrtam a netet meg hívtam a márkaszervizt, hogy ez mégis mi a csuda. Azt mondta a fiatalember a telefonba, hogyha megfő az étel rendesen, akkor ez ilyen, sajnos ez ennyit tud. Esetleg valami jobb márkát kellett volna valasztanom például Bosch-t, azok jók.
Mondom köszi...Otthon muternak Electrolux van, az teljesen normálisan működik, ahogy az ember elvárja.
-
válasz
Truman #82907 üzenetére
Kb. 2 hete raktam fel a rajzot, hogy a T8-as fénycső armatúráját hogyan kell átkötni, hogy a LED-es fénycsövet bele lehessen rakni.
-
válasz
Truman #82907 üzenetére
Ez jó kérdés, nekem is vannak a műhelyben neon armatúrák, jó múltkor vettem is bele LED csöveket, de csak annyi történik vele, hogy bekapcsolás után villan egyet, és kész. Az enyém újabb is valamivel, már elektronikus, nincs benne gyújtó. Ha jól rémlik kétféle LED cső létezik, és csak az egyiket lehet neon helyére betenni... De lehet tévedek.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Truman #82475 üzenetére
Azért ne dobd ki a rossz ventilátort, lehet még menthető. Ezekben egy hall sensor nevű alkatrész méri a fordulatszámot, a forgórész mágnesének mezője gyengítve van egy helyen, amikor elhalad a szenzor fölött ad egy impulzust, és ezen az impulzusok számából számolja ki a fordulatot az elektronika. Nagy valószínűséggel ez a szenzor adta meg magát, nem nagy kaland cserélni. Ha szét tudod szedni és lefotózni, vagy meg nézni milyen smd kód van ráírva akkor abból még akármi is lehet. Valahogy így néz ki egy szenzor, bár van 3, 5, és 6 lábú is.
-
válasz
Truman #82469 üzenetére
Belso hiba.
A SENSE pin amin visszajon a ventilatorbol a fordulatszamfuggo jel.
Ez aranyos a fordilatszammal, az meg az alaplapbol jovo PWM jelley az meg a homerseklettel.
Becsapni se egyszeru mert pl. az alaplap 2000rpm fordulatszamot ker es a sense is ezzel aranyos jelet ad vissza. 3000-nel ez nagyobb jel. Ha nem stimmel a sense visszatero a fordulatszam aranyaban, vagy abszolut kimarad akkor bios post hiba mint nalad is.
Hasznalhatod igy is csak ha megall, megszorul a venti akkor arrol az alaplapnak nem lesz tudomasa. Esetleg kicsit megsul a proci bar annak is van annyi esze hogy throttingolni kezd majd veszleallas, 100-105C fok felett jellemzo ez. -
And
veterán
válasz
Truman #82469 üzenetére
"Hogyan számolja? Elektronikai probléma? Kuka vagy javítható?"
Fordulatonként két szimmetrikus impulzust ad vissza a venti egy OC / nyitott kollektoros kimeneten keresztül az alaplap felé. Nem hinném, hogy ha értelmezhetetlen jelet ad, akkor azzal házilagos körülmények között tudnál mit kezdeni. Egy másik, házon belüli ventilátor RPM-jelével akár helyettesíthető is lenne az eredetié, ha amúgy az utóbbi ventiként még működik, de ez pont egy proc hűtőnél nem tűnik olyan nyerő megoldásnak. -
PHM
addikt
válasz
Truman #72286 üzenetére
Nem feltétlen.
A töltő áramkör kimenetét kötheted az akku kimenetére is.
Tehát oda, ahol a 2 vezeték a nyákra csatlakozik.
Ez esetben a belső töltőáramkört kihagyod, s ugyanúgy fog működni a navi,
mint előtte, amikor folyamatosan töltésen volt.
Az akkut benne kell hagyni a készülékben, ahogy volt, bekötve. -
válasz
Truman #72275 üzenetére
A legprimitívebb de bevált módszer,
akkuról kihozni a +- szálat és egy 5V töltővel sorbakötni 2 szilícium diódát. Így az akku 3,9V környékén megáll.
a hozzáférsz még a panelon a töltési +- hoz akkor arról korrektebb lenne némileg egy lengőcsatlakozó.
Én akku nélkül stabil üzembe évekig használtam így tabletet, elindult simán egy 2 amperos töltőről. -
And
veterán
válasz
Truman #64357 üzenetére
Több weboldalon is látható egy néhány éves, 2012-ből származó tanulmány (Lawrence Berkeley National Laboratory) eredményeként kapott 0,26 W-os átlagos üresjárati teljesítményfelvétel a telefonok tápegységeiről (maga a töltőáramkör ugye nem ezekben, hanem a telefonokon belül van): [link], [link]. Érdekes módon e tanulmány alapján ez az átlagfogyasztás már akkor is közel a kilencszeresére (2,2 W körüli értékre) növekszik, ha a telefon ugyan már teljesen feltöltődött, viszont még mindig csatlakozik a tápegységhez, 'töltőhöz'.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Truman #64357 üzenetére
Függ az áramkörtől, de ma már egy IC-s, FET-es primerkörrel (vagy a kettő egybeintegrálva) megoldható, hogy terhelés nélkül elhanyagolható legyen a fogyasztás.
Olyannyira, hogy a mechanikus villanyóra (vagy szakszerűbben: fogyasztásmérő) alutárcsáját önmagában meg sem szabad mozdítania, normális esetben.
Dugasztáp esetében a fogyasztásról árulkodik a melegedés, ami ideális esetben nem észlelhető ilyenkor. Nagyobb szerkezetnél szétszedve, a belsejében lehetne tapasztalni, hogy melegednek-e az alkatrészek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest