- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Apple Watch
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Megvan a Pura 80 nemzetközi startja
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
krisztianAMG #82596 üzenetére
Épp ez a lényege, az előzőleg említett Zener-effekt miatt nem szükséges balanszer, jó állapotú cellák esetében. Amikor meg már döglődik, akkor döglődik, mondhatni úgyis mindegy, mert cserélni kell, hiszen nem működik már rendesen a laptop stb.
LiFePo cellánál ilyen önkorlátozó hatás nincs egyébként.
Amelyiket eddig lattam nyitva, mindig sok-pin kabel ment az akkuba.
A BMS nyilván figyeli külön a soros tagokat, ez még nem jelent balanszírozást. Amit én láttam fotón, igényesebb laptopakku panelja, egyértelműen látható volt a fölös energiát elfűtő ellenállások jelenléte, balanszírozó áramkör jelenléte, ezt mutattam az előbbi fotón, miről ismerhető fel.
Amiket én bontottam, főleg HP akkuk, illetve van itt egy Lenovo is, semmi balanszer nincs ezekben. Csak szokásos BMS.
#82597 Donki Hóte
https://www.doitsmart.hu/index.php/termek/4s-40a-bms-enhanced-akkumulator-vedo-modul-balansz-nelkul/
-
válasz
krisztianAMG #82596 üzenetére
Akkor te vagy az én emberem, abból a szempontból, hogy te biztosan meg tudod azt mondani, hogy a BMS-ek esetében mi a különbség a balanced és az enhanced verzió között
-
törölt tag
válasz
krisztianAMG #82592 üzenetére
A dióda csak töltő felől dolgozik, így csak a töltőáram folyik át rajta. A többiben igazad van, de ha feltételezzük, hogy egyformán elhasználódtak a cellák akkor elvileg egyszerre toltodnek. Az igazi megoldás egy aktív balancer lenne.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
krisztianAMG #82592 üzenetére
Ez általánosan bevett gyakorlat, laptopoktól kezdve stb., hogy semmi nem szabályozza az soros cellákat külön. Laptop akkuban balanszert is csak képen láttam, hogy létezhet, de jellemzően nincs bennük.
A kínai BMS-modulok balanszere is csak annyiban nyilvánul meg (nem mindegyiken van), hogy 4,2 V felett rákapcsol kis SMD ellenállásokat, amivel igyekszik visszahúzni a feszültséget. Itt bekereteztem a balanszer áramkörét, amiről felismerhetők ilyen modulok:
Külön is kapható balanszer, ez 8S, de van kisebb is:
Itt látszik, hogy a piros vonalat kicsit odébb szabtam, nem emlékeztem már pontosan.
Csak a töltési feszültségről volt szó az előzményben szerintem (dióda), nem terhelésről (fúrás).
-
mzso
veterán
válasz
krisztianAMG #82429 üzenetére
Mi type-C? A telefonon egy micro-USB aljzat, meg természetesen egy jack van.
-
válasz
krisztianAMG #82411 üzenetére
Ez hobby, és maximális kielégítése az agyament takarékossági törekvéseimnek ami ráadásul kiegészül a teljesen hangtalan működés elvárásával is. Ha valami 20-25W felett fogyaszt már ki is esett.
Mindenhol ssd-ket használok, még a 2,5" hdd is idegesítően hangos.
[Egy ilyen mini PC-t] alakítottam át passzív hűtésesre.
Az eredeti ventilátor irgalmatlan visítással tette a dolgát, egyébként az is valahol 70 fokon tartotta.
A linkelt kis mini az Intel J4125-tel a Windowst és a Linuxot fénysebességgel futtatja, a munkahelyi és otthoni használatra tökéletes.
Még játszani is tudok vele, zömmel retro meg PS emulátor.
Környékemen már mindenkit megfertőztem ezekkel a 2 cigisdoboz méretű kis gépecskékkel. -
törölt tag
válasz
krisztianAMG #82212 üzenetére
""vbus alapból a levegőben "lóg""
"Ebben biztos vagy?"
Az életemet azért nem tenném fel ráde elmondom miért gondolom így. Az USB-c aljzat (is) kétirányú, nem csak töltő felől mehet az eszközbe a szufla, hanem fordítva is. Amíg nincs tisztázva, hogy mi lett a csatiba dugva fogyasztó vagy áramforrás (cc1-cc2 vonalak) addig "lebeg" a Vbus, mind eszköz mind tápegység oldalon. A gnd-t ehhez nem kell megszakítani, elég ha a Vbus van lebegtetve. Nekem ez jött le a leírásokból, de lehet én nem értelmezem jól!?
@Terapeuta007: Nem csak usb-pd létezik, vannak egyéb gyorstöltési szabványok, ott gondolom máshogy van megoldva a kérdés, ahogy te is írod.
-
törölt tag
válasz
krisztianAMG #82116 üzenetére
Köszönöm az infót és megerősítést. Igen, kondi tényleg kelleni fog. (ezt hívják amúgy puffer kondinak?)
De akkor elméletileg nem is kell graetz, hanem egy dióda elég és kondi?
Igen, gondolkodom amúgy én is kicsit az izzón. Autentikusabb lenne.
Próbából egy zseblámpa izzót odatettem (amennyire lehetett, nagyobb az izzó feje), de szerintem nem világította meg eredetileg sem rendesen az 1db izzó a műszereket. Középen több a fény, a széleken nincs.
Szerintem veszek egy izzót és tartaléknak megpróbálok led-et is beszerezni. Illetve gondolkodom még egy darabka led-szalagon is. Abból minthe lenne meleg-fehér verzió.
Mindenesetre keresek egy ide való izzót és feltétlenül megpróbálom először azzal megcsinálni. -
Speeedfire
félisten
válasz
krisztianAMG #69093 üzenetére
Megnéztem, de az rendben van. Amúgy tényleg nincs benne sok elektronika.
-
törölt tag
válasz
krisztianAMG #69026 üzenetére
Talán a legegyszerűbb magyarázat: A távvezeték+levegő+drón kb úgy viselkedik mint egy kondenzátor, a levegő a dielektrikum a két fegyverzet meg a távvezeték meg a drón. Hogy a töltés tarolás meg történhessen, ahhoz elektronoknak kell elvándorolni.
Ez a töltésvándorlás ionizálja a levegőt(Átüt a kondenzátor szigetelő anyaga) és maris kész a szikra
Kb ennyi az én értelmezésemben
-
fero02
nagyúr
válasz
krisztianAMG #69026 üzenetére
A légkör nem = a távvezeték fázisvezetőjének potenciáljával.
-
Gézengúz
addikt
válasz
krisztianAMG #68770 üzenetére
Passz, az én powerbankjaim képesek rá, de külön ki van hangsúlyozva, hogy nem kéne.
-
GZoli7
senior tag
válasz
krisztianAMG #62822 üzenetére
(A kívánt áramerősség*3600Ft+áfa)-(32A*3600+áfa) ez jár alapból, ahogy írták feljebb.
Az áram nem fázisonként, hanem összesen értendő.
Ezen kívül a kiépítés költsége, ahol az E.on-nak elég vastagon fog a ceruzája.
Vezetékezés, szekrény, biztosítók, ÉV relé (kötelező), stb.
Ja, ilyenkor kérni szoktak ÉV jegyzőkönyvet is úgy tudom, pedig indokoltabb lenne az EBSZF. -
Atomantiii
addikt
válasz
krisztianAMG #62822 üzenetére
1X32 A-ig ingyenes, a többi fizetős. Felmerül a kérdés, hogy milyen kiépítésű a villanyóra? (régi fakeret vagy már az új szabványos műanyag doboz)
Mert ha régi kiépítésű akkor nemigen fogod megúszni szabványosítás nélkül, ekkor ha nem megfelelő átmérőjű a tetőtartó cső, nincs meg a kikötése vagy már rozsdás akkor azt is cserélni kell a villanyóra dobozzal együtt. Erre keresni kell egy regisztrált szerelőt aki megcsinálhatja, illetve megmondja, hogy mit kell cserélni.
Eon felé ekkor ezt a X amper*3600Ft-ot fizeted + hozzájön a szerelő, hogy mennyiért csinálja meg, illetve milyen anyag kell(het) hozzá.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
krisztianAMG #61241 üzenetére
Én nem tudok segíteni, de volna egy amatőr keresztkérdésem:
Ha multiméterrel kiméred a mosfet-et diodaként (vajon ki kellene ehhez venni az áramkörből?), akkor nem tudnál erről megbizonyosodni? -
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #60517 üzenetére
Ehhez mondjuk nem kell processzor, de megoldható többféleképpen.
Úgy látom, ennél nem is 10 % (mint a kijelző nélkül CC/CV modulnál), inkább 20 % körül van, befolyásolja a töltőáram nagysága is. Az átmenet folyamatos egyébként: a töltés nagyáramú szakaszában a kék LED világít.
Ahogy csökken az áram, a kék lassan halványul, a zöld LED erősödik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #60514 üzenetére
Amire szoktam írni, hogy elfűti a többletet, az a Ni-MH, Ni-Cd akkuk.
Li-ionnál, ha nincs 4,2 V-on leálló töltő, akkor lehet 4,1 V-ra is állítani a végfeszültséget, bár elvileg az sem maradhat rajta örökké.
Magam részéről nem használnék step up konvertert. 19 vagy 24 V-os laptop vagy monitortápot lehet keríteni az ócskapiacon is. Utána nekem bevált ez a kijelzős modul:
https://www.aliexpress.com/item/-/32229485039.html
Ezen legalább jelzi egy LED a töltés végét (amikor 10 %-ra esik az áram), noha ez sem kapcsol le. Az áramkorlát ennél rövidzár mellett is beállítható.
Step up konverter kimenetét nem lehet lezárni, mert a diódán keresztül a betáp menne zárlatba:
-
gyenesmartin
őstag
válasz
krisztianAMG #60514 üzenetére
Ha csak néhányszor fordul elő nem lesz belőle semmi probléma.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
krisztianAMG #60508 üzenetére
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
krisztianAMG #55474 üzenetére
Kis segítséget kérnék, a megválaszolt hsz ben van egy labortáp, ami adta az ötletet, hogy mi lenne, ha lenne nekem is egy. Na azt már most látom, hogy ilyet nem fogok csinálni, mert nem kell. Egy kimenet bőven elég első körben.
[link] logikus , hogy ő kellene nekem
[link] elég jól megvalósítható a dolog, ha jól látom, külön állítható az áram, és a feszültség korlát is, tehát az alapvető követelményeket tudja.
Ha jól látom, a hűtőbordák nem fértek bele az árba, se a ventillátor, sebaj, van itthon bontásra váró.
Ha jól értem, ő szerzett egy trafót, (Input voltage: 24V AC or 30V DC ) amire rárakott 2 ilyen panelt + Van neki külön tápról egy 12 és egy 5 V os ág is, + A hűtő, ami első körben fix lesz, már érzem.A trafót inkább hagyjuk, mert annak utána kell nézzek. Meg attól függ mit találok. Jó lenne ingyen szerezni, csak van valami. Meg, ahogy elnézem, minimum galvanikusan független kéne. [link]
Mivel nem 1,38$ a panel, így inkább rákérdezek.Na már csak a kérdés kell, szóval elméletileg megrendelem a panelt, szerzek addig hozzá trafót amíg megjön, a hűtést megoldom, szerzek valami csatlakozókat, akár még be is dobozolom, és ennyi. Van egy /Output voltage: 0 to 28V adjustable / Output current: 0.01A - 2A adjustable / labortáp félém? Amit alkalom adtán majd bővítek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #57347 üzenetére
Feltöltött cellákat raktam be, azóta még nem sikerült lemeríteni. Ennek elkerülésére egyszer rá is töltöttem, de csak tagonként, egymás után.
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #57326 üzenetére
Védelem nincs benne azóta sem, igazság szerint nincs is nagyon kihasználva, mert van más akkus csavarhúzó is, ami jobban kézre áll, ezért nem foglalkoztam vele.
Egy vagy két párhuzamos cellával működő csavarhúzókhoz pedig nem is kell védelem, mert amikor elfogy belőle a töltés, azt észre lehet venni, viszont ekkor még nincs 2,5 V alá süllyedve az üresjárási feszültség. Terhelésre beesik természetesen, de ilyenkor nyilván nem kínozom tovább, hanem töltőre teszem.
Soros celláknál kellemetlen, mert amikor a leggyengébb túlmerül, az vagy nem tűnik fel, vagy később át is fordul negatívba, ami már igen kártékony.
-
tvamos
nagyúr
válasz
krisztianAMG #56923 üzenetére
A két bemenet között (Vdiff) nincs feszültség! (A valóságban persze van egy nagyon kicsi, de elhanyagolható.) Ha ott feszültség van, akkor már kirakat a műveleti erősítő. Az a baj, ha az elem - pontjára teszed a muveleti erősítő negatív pontját, meg a neminvertáló bemenetet is, az nem jó, fél tápra kéne húzni, egy feszosztóval.
Persze, kell kondenzátor. -
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #56923 üzenetére
Leválasztónak nevezik, szükség van rá ilyen esetben, mert kiakadna a kimenet.
4,5 V szorozva az erősítéssel, akkora szintet akarna felvenni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #56915 üzenetére
Ezt le is írja:
The Differential Input Voltage is Zero as V1 = V2 = 0 (Virtual Earth)
A negatív visszacsatolás miatt azonos potenciálra kerül a két pont.
Mivel az csak egy elméleti lecke a műveleti erősítők működéséről, a tápfeszültség mellékes, illetve ideálisként feltételezett erősítőről van szó, ami odáig is fokozható, hogy a táppal nem foglalkozunk. Az csak úgy "van", végtelen határokig, pozitív és negatív irányba is.
Ez a virtuális földpotenciál is egy elméleti fogalom, talán innen jobban megérthető:
http://arekold.amk.uni-obuda.hu/elab/segedletek/Elektro_Fuzetek_2.pdf
-
tvamos
nagyúr
válasz
Ha nem akarsz + / - tapot, akkro az also nem jo, a pozitiv felperiodust le fogja vagni.
Amugy is nagyon csunya dolog a neminvertalo bemenetet ellenallas nelkul a foldre kotni! -
Ribi
nagyúr
válasz
De az alsónál még mindig nem tudni milyen tápokra van kötve az erősítő. Ha -+ tápja van akkor a GND teljesen normális ott. Akkor is lényegében ugyanazt kapod mint az elsőnél. Két bemenet különbségét erősíti így nyilván gnd=0=vgnd.
Elsőnél meg vgnd=5v
De még mindig nem világos mi is akérdés, vagy mi az ami fura a dologban. Opa ígyis úgyis dif erősítő. -
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #56880 üzenetére
Ezt így nem lehetne értelmezni a kapcsolási példa / környezet nélkül, ha nem sejteném, miről van szó.
Szimpla táplálású rendszerben kreálni lehet egy virtuális földpontot, ami jellemzően a tápfeszültség felét állítja be a műveleti erősítők részére, hogy onnan vegyék a DC-viszonyítási pontot.
A féltáp előállítható egyszerű ellenállásosztóval is. De ha terhelésnek van kitéve, fontos a stabilitás, akkor az osztót még megfejelik egy műveleti erősítővel, aminek a kimenete követi a noninvert bemenet szintjét.
Az invertáló bemenetre pedig 100 %-ban visszacsatolják a kimenetet egy rövidzárral. Tehát ez lényegében egy feszültségkövető kapcsolás, az osztót követi 1:1-ben. Mivel a negatívan visszacsatolt műveleti erősítő alapvető tulajdonsága, mindig úgy igyekszik szabályozni a kimenetét, hogy a saját két bemenete közötti feszültséget minimalizálja (amíg lehetséges, vagyis adottak a környezeti feltételek).
A virtuális földpont kinevezhető a rendszer GND-pontjának is, ekkor a +/- táp már nyilván nem GND.
Ha mondjuk továbbra is a negatív táp a GND, az AC jelbemenet szempontjából lényegtelen, azt kondenzátorral le kell választani.
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #56666 üzenetére
https://www.youtube.com/watch?v=lrPBx0iExwI
Relés, méghozzá 12V-os, amit egy trafómentes, kapacitív előtétes táplálással oldottak meg:
Lehet, hogy elég átkötni rövidzárral a 1,5 μF kondit, csak akkor a Greatz-hídon esik egy kis feszültség, de attól még meghúzhat a 12V-os relé. Vagy kiiktatni a hidat is.
Fekete a nulla, piros vezeték a bemenő fázis, az megy a három relére, valamint elágazik a tápkörbe.
Átkötés után a pirosra menne a 12V, fekete lenne a negatív:
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #56528 üzenetére
Két híddal és egymástól független tekercsekkel is az van, ahogy mondom/írom, ha az erősítő miatt ±15V és közös GND a kimenetek kábelezése.
-
Ribi
nagyúr
válasz
krisztianAMG #56528 üzenetére
2x15V az a DAC miatt gondolom -15 0 +15 V-ként néz ki. Azaz inkább -21 0 +21 egyenirányítva.
Egy ágára még csak csak rákötheted, de kettőnél már 40V+ lesz a különbség és a 7805-re max 25V bemenőt írnak. Egy ágon sem biztos, hogy rákötném, mert az a 200mA a daccal együtt a trafót már 1 lábon maxra terhelné. Szóval sehogy sem jön ki a dolog. -
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #56521 üzenetére
3 gond is van:
1. Az IC maximális bemenőfeszülsége adatlap szerint 35V, tehát teljesen a határon van. Kis hálózati feszültségnövekedés is tönkreteheti azokat.
2. Az ICk disszipálása a megengedettnél nagyobb lenne (egyenkénk 2W körül), bordákat kellene szerelni ráluk.
3. A két ág 35V-tal el van tolva egymáshoz képest. Így az ICk kimenetei is hasonlóképpen el lesznek tolva egyenáramú szempontból. A kimeneteket összekötve zárlatot produkálsz. -
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #56521 üzenetére
Ha a linkelt rajz szerinti kettős tápegységed van és annak pozitív ágát mondjuk jobban terheled, az végeredményben mindkét tekercset terheli, csak egyik félperiódusban az egyiket, utána a másikat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #56038 üzenetére
Több irányból is meg lehet ezt közelíteni, ha túlléped az áramkorlátot, onnan kezdve átlép a CC-módba, tehát azt fogja stabilizálni, nem a feszültséget.
CV módban nyilván a feszültség a prioritás.
(#56037) darvinya
Nem tudok forrást, de a tapasztalatok alapján Li-ion a legjobb megoldás.
-
PHM
addikt
válasz
krisztianAMG #56038 üzenetére
Nem tarthatja, hiszen te írtad, hogy beállítottál rajta 12V-ot és 1A-t.
Na most, ha ráteszel egy ennél nagyobb áramigényű fogyasztót,
a kimenő feszültség addig fog csökkenni, míg a fogysztódon
pont 1A áram nem folyik. Gondolj bele, ha a terhelés mondjuk 10 ohm,
a kapocsfeszültségnek vissza kell esnie 10V-ra, hogy a kimenő áram
1A legyen. Ha nem így lenne, az ellenállásodon 1,2 A folyna. -
tvamos
nagyúr
válasz
krisztianAMG #55707 üzenetére
Nyilván nem a user a hülye, (én nem úgy ertettem,) a designer indíttatását nemertem.
A bemenet, és a föld pont között akkor mekkora a feszültség pontosan? Szkóppal nézve sima dc? Az 1k-n gondolom nem mérsz semmit. Akkor a 47k-n van. Az az első dupla jfet (2N5564) biztos jó? Jól is van beultetve?
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
krisztianAMG #55707 üzenetére
váltót nem is tudsz mérni rajta?
gondolok itt arra, hogy a műszer esetleg átb@sz -
tvamos
nagyúr
válasz
krisztianAMG #55676 üzenetére
Ez megfelel a te erositodnek?
En meg mindig azt nem ertem, hogy merhetsz te az input-on DC jelet. Van valami a bemenetre kotve?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Önmagában egy gerjedés nem sokban különbözik a bemenetre adott jeltől, csak ez belső pozitív visszacsatolás miatt az erősítőn belül keletkezik és nem hallható frekvencián, ami oszcilloszkóppal egyébként is kimutatható.
Vagy a kimenetre kötött zseblámpaizzóval, amit régen csak poénból tettem rá, de a gerjedést is rendesen mutatta, folyamatos izzással. (Miután az izzónak mindegy a frekvencia, azt is jelzi, amit nem hallani.)
DC-szempontból semmit nem befolyásol a gerjedés, legfeljebb melegedést és torzítást okozhat pluszban.
A rossz minőségű rajz alapján úgy néz ki, ennél a konstrukciónál a negatív visszacsatolókörbe iktattak még egy műveleti erősítőt, ami a nyílthurkú erősítést nagyban növeli, ezáltal hozzájárul a torzítás csökkentéséhez. Értelemszerűen nem invertáló kapcsolásban, mert ellenkező esetben a visszacsatolás pozitív lenne:
Noha a nyílthurkú erősítés mértéktelen növelése nem csodaszer, akár hátulütője is lehet. Nem is híve minden konstruktőr, mindenesetre ez is egyfajta lehetőség.
Az is lehet egy hibaforrás, egyébként anélkül is működnie kellene, talán fel sem tűnne a különbség:
Egy hibakeresési módszer lehet a negatív visszacsatolás teljes megszakítása, ekkor persze a kimenetre nem szabad semmit kötni, mert az elbillen vagy pozitív, vagy negatív irányba, attól függően, hogy a bemenetre milyen polaritást adunk.
Ha nem billeg ide-oda, akkor így jobban le lehet követni, hol nem billen, illetve hogyan alakulnak a feszültségek.
-
Barret001
addikt
válasz
A gyanús alkatrészeket cseréld fel,ha átmegy a hiba a másik oldalra,akkor megtaláltad.
-
mezis
félisten
válasz
Gerjedés: A Quad 405-ös erősítőknél a végtranzisztorokat is ajánlották 100nF körüli kondenzátorokkal "hidegíteni".
(Közvetlenül a végtranzisztorok lábához forrasztani.) -
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #55672 üzenetére
Bemenetre hogyan juthat DC, amikor ott csak egy dual-FET van meg az ellenállások?
- Gate elektródára belülről visszafelé csak az alkatrész zárlata esetén.
- Vagy a külső ellenállás vezeti rá, de az GND-re megy, ha nem szakadt a panel.Ha van oszcilloszkóp, a nyugalmi áramot azzal célszerű beállítani. Ha leveszed minimálisra, a szinuszjel nullátmeneténél megjelenik a keresztezési torzítás:
A nyugalmi áramot addig kell növelni, míg a torzítás megszűnik, plusz még egy kicsivel, a biztonság kedvéért, mivel a szem nem torzításmérő, mi pedig minél szebb hangot szeretnénk.
Túl sok áram a nyugalmi melegedést növeli, a kettő között kell kompromisszumot találni.
Régen nem volt otthon oszcilloszkópom, de a nyugalmi áramot nagyon jól be tudtam állítani. Beszédhangot kerestem a rádióban, hírek vagy hasonlót. Hangerőt nagyon halkra véve, sőt a hangszórót egészen közelről fülelve, a keresztezési torzítás zizegő, recsegő hang formájában jól hallható. Ezt fülre szépen be lehetett játszani, hogy ne legyen, plusz még egy kicsit rátenni. Beszéd csak azért kellett, mert annál ütközött ki a legjobban.
Nagy hangerőn ez a torzítás már füllel nem érzékelhető, mert elvész a nagy jelhez képest, az arányok miatt eltörpül, így nem vesszük észre.
Mivel az egésznek a lényege, hogy a tranzisztorok 0,75 V körüli BE-nyitófeszültségén létrejövő "ugrás" miatt keletkezik a torzítás, ami kis kivezérlésnél jobban kiütközik.
A nyugalmi áram hatására a tranzisztorok egy állandó előfeszítést kapnak, a bázisok között beállított feszültségkülönbséggel, ami a torzítást elsimítja. Ezért írtam előzőleg, hogy bázisok összekötése a nyugalmi áramot nullázza, ami hibakeresésnél egy próbálkozás lehet, hogy mi történik.
-
válasz
Nem gerjed valahol de nagyon?
Masra nem tudok mar tippelni. -
tvamos
nagyúr
válasz
Neked a bemeneten dc van? Az hogy lehet?
-
tvamos
nagyúr
válasz
krisztianAMG #55670 üzenetére
R=U/I
P=U*I
I peak = 2^0.5 * IPersze lehetne bonyolitani a kepleteket indukivitasokkal is, meg minden, de azt most inkabb hanyagoljuk el.
Ennyire azert en nem figyeltem, hogy ez egy 5W-os erosito... Igy este fele. -
tvamos
nagyúr
válasz
krisztianAMG #55668 üzenetére
Az a gond, hogy nem tudom, milyen teljesitmenyt akarsz kivenni az aramkorbol. Mondjuk, egy 100W RMS erosito, ami 8Ohmos hangfalra dolgozik, az 3.5A RMS, ami 5A peak. Akkor en kb 500mA-t allitanek be. (Es az erositonek kell olyan 45-50V, hogy szepen ki is jojjon belole a szinusz. Termeszetesen ez ketszer, mert ugye +/- kell neki, ha nem hidba vannak kotve a vegfokok.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
krisztianAMG #55663 üzenetére
Ja, hogy ez egy ab osztályú végfok? Akkor a potméterrel állítod be a nyugalmi áramot. Úgy a névleges áram 10%-ára érdemes ha az útmutató máshogy nem írja.
Nyugodtan csavard feljebb a labortápot./Régen építettem pár ilyen erősítőt...
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #55663 üzenetére
DC-csatolt áramkörben, ahol minden hat mindenre, nem egyszerű hibát keresni, vagy legalábbis nincs általános módszer.
Ahol pirossal jelöltem, rövidre lehet zárni a tranzisztor C-E lábait, ami normális esetben a nyugalmi áramot nullázná. Ilyenkor nagy keresztezési torzítással, de működnie kellene, kimeneti DC-szintnek beállni.
Ha nem, az persze arra utal, hogy valami rosszul van összerakva.
Terhelés ne legyen a kimeneten, ott csak mérni kell a feszültséget.
(#55664) superg
Az a villogás nem úgy működik, hogy kondival megfogod, elvileg úgy nem fog sikerülni.
-
válasz
krisztianAMG #55659 üzenetére
24V körüli a rendes táp úgy tudom,
két 24V/21W teherautó izzót köss sorba a +- táppal, ezek zárlatnál 0,9 ampernál többet nem engednek.
Ha ez sok, akkor 10W izzókat, akkor 400mA a limit.És keresd a hibát, ha az izzó elalszik, megtaláltad.
-
tvamos
nagyúr
válasz
krisztianAMG #55566 üzenetére
En ezt rendeltem, remelem, a teli szunetben ossze tudjuk rakni a gyermekkel! (Mert ugye az igazi barkacsolo a fugvenygeneratort is maga barkacsolja!)
Amugy ezt az XR2206-ot hasznaltam mar regebben, nem rossz cucc.
Amugy nekem egy TDS210 van, nagyon szeretem! Van egy Bitscope micro-m is. Azt annyira nem szeretem... -
gyenesmartin
őstag
válasz
krisztianAMG #55563 üzenetére
Még nem tudom mikor fogok ilyet csinálni, az attól függ, hogy elfogadnák-e az egyetemen projekt feladatként. Ha igen, akkor csinálnám csak meg. De ötletnek jó, ha valaki akar csinálni ilyet otthonra.
Nyák szerintem nem nagyon kell hozzá, egy egyszerű univerzális nyákra meg lehetne csinálni a fetek vezérlését, a kijelző mögé pedig mehet az arduino nano. -
gyenesmartin
őstag
válasz
krisztianAMG #55554 üzenetére
Samsung INR18650 30Q akkukat is érdemes kipróbálni. Ennek a legkisebb a belső ellenállása amikkel eddig találkoztam.
-
kmisi99
addikt
válasz
krisztianAMG #55554 üzenetére
Igen igazából nem árt olyan akku ide, mert én is a laptop akkuk határait rángatom, de multiméteres méréseim alapján még nagyjából gyártói előírást nem haladom meg.
Valóban ki kell fogni, nekem is volt totál hulladék akku ami már 1,5A terheléstől 1,5V ot zuhant. De most pl egy 9V os fúrót tesztelek 2x2S ~1100-1300mAh akkukkal. 1 kisebb csavar behajtása után 0,01-2 voltot merült, ami eddig jónak tűnik. Persze majd még tesztelem, de valószínű 2x3S-t fog kapni csak az már a gyári akku házba nem fog férni.
-
kmisi99
addikt
válasz
krisztianAMG #55540 üzenetére
Nagyon változó az akkuk minősége. Én kb 10 akkut bontottam, az kb 60 cella. 2500-100mAh teljesítményű akkukat szereztem. Ebayes akku mérővel az összes kapacitását lemértem, ami kb egy hónap volt.
Ha számolok egy átlagot akkor 1500mAh körüli van az akkujaim átlag kapacitása. Egy 12v akkus fúróba raktam 2*3 "kukázott" akku ami 12,6V. Maximum üresjárati fordulaton kb egy voltot esik a teljesítmény. Eddig fúrtam vele kb 20 furatot fába, és becsavaroztam szintén kb 20 csavart fába, meg még pár dolgot csináltam vele, most van 11,5V on az akku és 9V ig még merülhet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #55543 üzenetére
Azt értem, hogy cellánként 3A, de konkrétan benne volt egy gépben, kettesével párhuzamosítva és úgy nem volt használható?
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #55540 üzenetére
Pedig nekem is azzal működik egy 12V-os gép, de ugyanúgy párhuzamos darabokból összerakva, mint a laptopban. Ez a gép 3S vagy 4S konfigurációval is jól használható, csak nyilván jobban vagy kevésbé pörög.
Laptophoz volt már használhatatlan, mert az hiába csak 1-2 A, de a folyamatos terheléstől hamar leesett. Csavarbehajtásnál a rövid terheléseket viszont meglepően bírja. Másik előnye, hogy nem merül olyan hamar az önkisülés miatt, mint a Ni-Cd.
Vagy válogatni kell közöttük, de nekem egy gyenge páros is volt a csomagban, ami bontáskor már 2,5 V alá esett, ennek ellenére a gép használható volt vele. Később ezt kivettem, 3S csomaggal teszteltem tovább a gépet. Lassabb lett ugyan, de csavarbehajtásra így is teljesen jó.
Fúráshoz, tartós terhelésre viszont nem használtam még így.
Akkuteszt legjobb módja az 1A kisütőáramon mért kapacitás, mert ez jobban kihozza a belső ellenállás miatti különbségeket, mintha csak kis áramon mérem.
-
lupu500
tag
válasz
krisztianAMG #55474 üzenetére
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem egy egyszerű 12v-os egyenirányító megépítéséhez. Van 12vac feszültségem és kellene 12vdc. Vettem egy gracz hidat értelem szerűen bekötöttem de amikor a +/- lábak közé betettem a 470mF kondit a kimeneti feszültség elment 20 vdc fölé. Kondi nélkül van 13Vdc körül kb annyi mint a bemenő váltó. Mit kell a Gracz után beépíteni, hogy meglegyen a 12vdc fezültség vagy legalább is közelítő értékben. Led kijelzőt hajtana meg egy fotocella visszajelzéseként, minimális áram erősség van 0,5A alatt, a 12vac bemenő feszültség adott.
Ha valakinek van ötlete írja meg mit kell csinálnom nem vagyok annyira jártas az elektronikában. Köszi -
mezis
félisten
válasz
krisztianAMG #55471 üzenetére
Elvileg igen. Ha nincs szerencséd, akkor mélyen bent van a menetek alatt a középkivezetés.
-
Barret001
addikt
válasz
krisztianAMG #55471 üzenetére
Igen.
-
mezis
félisten
válasz
krisztianAMG #55374 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #54579 üzenetére
Középcsapolt szekunder nem jó, csak 2 db galvanikusan elválasztott szekunder alkalmas ilyen célra (4 kivezetés).
Különben zárlat lesz, ha összekötöd a kimenetet, mivel ez két teljesen egyforma áramkör, ami jellemzően a pozitív ágban szabályoz és a negatív a GND. Nem szimmetrikusra tervezett.
-
GZoli7
senior tag
válasz
krisztianAMG #54575 üzenetére
Projektoros fórumban Batyót szokták ajánlani.
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #54575 üzenetére
Nem ismerem ezeket, sőt még a projektoros TV-k is jobbára kimaradtak, ami persze nem csoda, ha az évek során kevéshez hívtak, azt a keveset meg inkább nem vállaltam (mindig voltak más munkák, amit szállítani is könnyebb stb.).
-
Tubi2
senior tag
válasz
krisztianAMG #50151 üzenetére
Van nekem egy erősítőm: Harman Kardon PM655, ebben van relé nélküli koppanásgátlás. Ha gondolod tanulmányozd át a rajzát.
-
pjen
félisten
válasz
krisztianAMG #50149 üzenetére
Egyáltalán mi ez?A hangerő szabályzó mért nem jó?
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #47249 üzenetére
Fénycső is elöregedhet, amitől az inverter védelme letilt, ha nem megfelelő áramfelvételt érzékel, illetve egyéb paramétereket is figyel. Lehet hibás valamelyik trafó, akkor is csinálhat ilyet.
LED-esre érdemesebb átalakítani szerintem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #47135 üzenetére
Keresőszavak: active high pass filter.
Aktív aluláteresztő és felüláteresztő szűrők, a legegyszerűbb alapok:
http://www.swarthmore.edu/NatSci/echeeve1/Ref/FilterBkgrnd/Filters.html
Másod és harmadfokú aktív szűrők:
http://www.wa4dsy.net/robot/active-filter-calc
Egy magyar doksi:
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #47137 üzenetére
Ez egy RC szűrős op amp. Ha megfelelő típust használsz, akkor működik 5V-ról is. Pl. Texas Instruments, OnSemi stb.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #47135 üzenetére
Treble booster:
741 helyett LF351...356, TL7x valamelyike talán jobban teljesíthet.
-
Heimdallr75
őstag
válasz
krisztianAMG #46513 üzenetére
Hétvégén tudok választ adni rá, jelenleg méteres lengőkábeleken log rajta minden, tv fejhallgató kimenetről próbáltam.
szerk: (lehúztam a bemenetet róla, 75%ra tekerve a potit hallható már ,de nem zavaró)
-
Vidual001
tag
válasz
krisztianAMG #46399 üzenetére
Azért szeretnék RGB-t használni mert van itthon kb. 2 méter felesleg.
Vezérlőt fogok venni, van is itthon, a linkeden a 3. de jelenleg használatban van.
A bekötésnél én is ezt a rajzot néztem, de 1-1 méteres szakaszra bontanám, azoknak elég a Tip31 által nyújtott 3 Amper?Azt szeretném, hogy maximális szinten világítsanak. (Mint például a jelenleginél betudom állítani a fény erősségét, és az ezen található maximum érték teljesen megfelelne.)
Illetve egy olyan kérdés, hogy ne csak a levegőbe lógjon az egész, valami dobozkát hol tudok venni hozzá, esetleg alaplapot?
-
Latency
senior tag
válasz
krisztianAMG #46202 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #46202 üzenetére
Analóg szabályzó, vagyis terheléstől függően erősen melegedhet, jó hűtés kell neki, de kísérletezésre megfelel, ha ez be van kalkulálva.
Annál is inkább, mert ennél nem kell számolni kapcsolóüzemű zavarokkal sem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #46108 üzenetére
Alábbi helyeken:
Úgy tűnik, már csak SMD-t forgalmaznak ebben a kategóriában:
Dual gate BF:
904
991
998TME oldalán:
909
996
998Bipoláris:
BF840
BFS20De adatlapokat nem elemeztem, csak így ránézésre.
-
hNp88
aktív tag
válasz
krisztianAMG #46105 üzenetére
bocs a beugatásért, de minek helyettesíteni? viszonylag olcsó, kommersz típus mindkettő, szerintem kb. bárhol kapni őket.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #45266 üzenetére
Hőt nem fűt el, hanem generál a disszipált teljesítmény miatt. Az pedig tipikusan 2.85V x 3A = 8.55W. Vf vs. If görbe szerint pedig 3.3V x 3A = 9.9W-ot.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #45121 üzenetére
Ezért gondoltam arra még délután, hogy csatornánként egy ilyen modul (lehet) megoldaná a problémádat. Ugyanakkor nem tudom (!) mi lehet a kimenetek DC szintjével. Azzal lehet összegubancolódik a dolog.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #45119 üzenetére
Nem ismerem a védelem kapcsolását ezért nem tudok ehhez hozzászólni. Ha neked van, szúrd be ide! Amit gyanítok: a hangszórószálak egyeszerúen kapcsolva vannak a relék által. Nem tudom mi vezérli az egészet. Ha az egész csak egy késleltetés, akkor a gond csak a táplálás megoldása.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #45116 üzenetére
Az adatlap szerint mindhárom csatorna hídkapcsolású (lehet). Ebben az esetben és külön szerelnék védelmet mindegyikre. Vagy csak a hangszórók csak egyik szálát megszakítva, amikor már csak 1 1/2 is elég lenne.
-
PHM
addikt
válasz
krisztianAMG #45116 üzenetére
A TPA3116 kimenetei eleve hidaltak, a mélysugárzót meghajtó
erősítő kimenetei pedig párhuzamosan vannak kötve.
Szerintem ne kösd be oda ezt a hangszóró védelmet.
Bár sima koppanás gátlónak talán felhasználható. -
zka67
őstag
válasz
krisztianAMG #44870 üzenetére
Izopropil alkohollal lehet hígítani.
-
kjani18
őstag
válasz
krisztianAMG #44870 üzenetére
Ha nem zárod vissza légmentesen.
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #44318 üzenetére
Egyszer a HE Apróra tévedve láttam, hogy valaki ilyet kínált, nekem meg (bár első ránézésre érdekesnek tűnt) később olyan gondolatom támadt, hogy vajon miért akar tőle megszabadulni, persze ez csak kombináció, amúgy nem használtam még ilyet.
-
mezis
félisten
válasz
krisztianAMG #44318 üzenetére
Bizonyára mind a kettőt ugyanott gyártották.... A 220 V helyett mostanában errefelé a 230 V jött divatba. Állítólag lesz ez még 240 V is. Nem lesz túl meleg a hegye ? (Bár nem sokba kerül egy "fényerő" szabályozó.)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #44097 üzenetére
Egyáltalán nem biztonságos szerintem, feltornászni pedig nem fog sikerülni. Pech!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #44095 üzenetére
...GND-hez képest így lenne 12V potenciálkülönbség, de az előfordulhat "természetes" úton is,...
Itt hibázol! Igaz, hogy előfordulhat természetes úton is, de ott az a "természet" nem képes kemény amperek leadására, ami esetleg majd olvaszt, ég, füstöl...
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #44069 üzenetére
Ha ki is akarod hajtani teljesen, akkor igen, de egyébként elmegy kisebb tápról is.
Teljesen kivenni nem lehet a tápkondit, mert a tápvezetéknek is van ellenállása, sőt induktivitása is, emiatt csatolás, egymásra hatás léphet fel a végfokok között, ezért szükség van a végfok közelében elhelyezkedő kondenzátorra is.
Később láttam a fotón, hogy 2200 mikrós, ekkora tápáramhoz az nem is olyan sok (kapcsolóüzemben), először inkább fojtóval próbálkoznék.
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #44066 üzenetére
Úgy látom, nagykapacitású pufferrel van szerelve, ami trafós-diódás táphoz jó, míg kapcsolóüzemű tápnál problémát is okozhat, a tápvezetéken fellépő nagy impulzusáramok miatt.
Vagy lehet próbálkozni fojtótekercs közbeiktatásával is, vastag huzalból készült, kis ellenállású tekerccsel.
Egy nagykapacitású puffer energiatárolási képességének kapcsolóüzemű tápellátásnál nincs olyan nagy jelentősége, mert egyrészt a nagyobb frekvencia miatt csak rövid időt kell áthidalni, a feszültség stabilitását pedig a tápegység szabályzóköre eleve biztosítja.
-
válasz
krisztianAMG #44066 üzenetére
Itt jobban jársz a kérdéseddel, még ha nem is teljesen ez a téma: [link]
Általánosságban azért elmondható, hogy stabilizált tápegységről hajtunk meg erősítőket, de ha nem vagy audiofil, és megfelelő szűrőkkel megsegíted, akkor nem lehet nagy baj. -
Kloden
senior tag
válasz
krisztianAMG #43981 üzenetére
Ok, köszi!
-
kovy79
őstag
válasz
krisztianAMG #43989 üzenetére
Az rendben van, hogy mindenki úgy hirdet, de attól még nem igaz.
A hivatalos szabványban foglalt méretek adottak...
Azért írtam, hogy ami akkutartóba való (kis "bogyóccal" a tetején), az nem jó pl. notiakku újracellázására, vagy jelen esetben a powerbankhoz, mert -szerintem- azok a 19670-esek.
Ezekkel az akksikkal is már csak a baj van, szinte az összes hirdető mindenben fals adatokat ír / hazudik. -
kovy79
őstag
válasz
krisztianAMG #43985 üzenetére
Az érdekes, mivel a 18650 egy szabvány. Konkrétan 18,6×65,2mm.
Amire te gondolsz, az a 19670, de az is 19×67mm (csak gondolom, hogy ez az elemtartóba való kialakítás).fs-zsoci, én is vettem hasonlót (ezt). Nálam mondjuk azt produkálja, hogy 100%-ra feltöltött állapotában rádugom a lemerült telefonom (3000mAh akksival), majd feltöltöm. Ekkor a powerbank elektronikája szerint marad még benne 85-90%. Ezután már csak kb 50%-ra tudom tölteni a telefont és lemerül. Tehát sacc kb 4500mAh-t tud a powerbank, azaz 1100mAh-t egy cella. Ezt megerősíti, hogy párom telefonját (2200mAh-s akksival) szinte pontosan kétszer tölti fel.
Tehát az elektronikája rosszul van kalibrálva. Szerintem 4db minőségi, normál 18650 akksival helyettesítheted a meglévőket, de 12000mAh-t elég drágán fogsz elérni. Az olcsóbb (de azért elfogadható, megbízható) cellák 1500-1600mAh-t tudnak (persze ráírják a 2000-2200-t), azaz 4 darabbal is csak kb 6000-8000mAh-t kapsz.
A méreteket általában össze-vissza írogatják (pl. [link][link]). Én rendeltem már pár eladótól és mindig ugyanazt a standard méretet kaptam. Apró eltérés lehet esetleg különböző 18650 akksik között a forrszemes és elemtartóba való kialakítás, de szerintem az sem hivatalosan.
Akit érdekel egy kis 18650 teszt: [link]. -
jolti05
őstag
válasz
krisztianAMG #43983 üzenetére
Nem véletlenül írtam oda, hogy kínai, vásárlás előtt sem kételkedtem abban, hogy jó, ha párezer mAh-sat veszek
Köszi a tippet. Probléma: lemértem az aksikat, amiket kiszedtem a cuccból és a 18,5mm-es szélesség stimmel, de az enyémek hosszra csak 65.5mm-esek, amit linkeltél, az pedig "papíron" 69.7mm, azaz nem menne bele a kis műanyag dobozkámba
-
tornas
őstag
válasz
krisztianAMG #42992 üzenetére
Ugyanakkora kellhet oda, mint ami a +12 V-os ágon is van.
-
tornas
őstag
válasz
krisztianAMG #42986 üzenetére
Összességében az a lényeg, hogy ha már használni akarjuk az eleve "kis terhelésre méretezett" -12 V-ot, akkor muszáj a keresztmetszetet is növelni faltól-falig. Nemcsak az a kis dióda jelenti a szűk keresztmetszetet...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #42982 üzenetére
FR302...FR307, de én biztonságból nagyobbat tennék, pl.: FR602...FR607.
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #42978 üzenetére
Azt hittem, a KA7500B (nem 8) IC-ről írták valahol, hogy 15 V, a kondi meg olyan dolog, hogy értelemszerűen vagy cserélni kell, vagy nem.
A diódákat könnyen megtalálod, csak vissza kell követni a kimenetről.
-
kjani18
őstag
válasz
krisztianAMG #42978 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #42975 üzenetére
Nem tudom, honnan jött ez a 15V, de egy ilyen PWM-szabályzó alapvetően nem feszültséget szabályoz, hanem impulzusszélességet, onnan kezdve akármilyen feszültséget tudsz vele stabilizálni.
Itt inkább az arányoknak van jelentősége, vagyis egy 5 / 12 V-ra méretezett trafó, az adott hálózati pufferelt feszültségből majdnem a duplájára is felszabályozható (vagyis 10 / 24, de inkább kevesebb), viszont minél feljebb viszed, annál kevesebb a szabályzási tartalék, kisebb áram vehető ki belőle, stabil feszültség mellett.
Tulajdonképpen minden ilyen tápegységnek van egy maximálisan elérhető üresjárási feszültsége (ami már nem stabil), csak azt normális esetben nem engedi a szabályzókör, hogy elérje.
A -12 V ág terhelhetősége könnyen megnövelhető a legtöbb konstrukciónál, mert ugyanaz a jó vastag szekunder táplálja, mint a +12V-ot, csak ott komolyabb diódák vannak, a negatív ágat meg elintézik kis diódákkal. Vagyis azt csak ki kell cserélni nagyobb áramúra.
Tehát ez lényegében egy Graetz-híd, ahol 2 db nagy + 2 db kis dióda van, könnyen belátható, hogy utóbbit lehet nagyobbra is cserélni, a szekunder elbírja.
Utána már nem azon fog múlni a terhelhetőség, hanem az LM317-en.
-
kjani18
őstag
válasz
krisztianAMG #42975 üzenetére
A -12V terhelhetősége.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Milyen egeret válasszak?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple Watch
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- Honor 400 Lite Fekete + fülhallgató
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700 Processzor!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest