- Azonnali mobilos kérdések órája
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Macrodroid
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Google Pixel 9a - a lapos munka
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
razorbenke92 #87455 üzenetére
Te magasságos atyaúristen... (avatar)
-
lanszelot
addikt
válasz
razorbenke92 #87240 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget
Csak elméleti kérdés volt. Multiméterrel akartam mérni.
Tehát a fogyasztó A felvételével kell számolni, nem az adapterrel. -
lanszelot
addikt
válasz
razorbenke92 #87231 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget
-
ViZion
félisten
válasz
razorbenke92 #86372 üzenetére
Közben találtam is. Az benne a csavar, h van itthon benga nagy wifi antennám, de az RP SMA male, szal. ez kell: [link] elvileg.
Jobb szélső az enyém is:
Frankón megkavarták, nem tudom, h gyakorlati haszna van-e... -
válasz
razorbenke92 #86317 üzenetére
Ezzel meg lehet azt oldani, hogy a 3 fázis fogyasztását külön mérjem?
Érdekelne a 3 fázis leterheltsége, de erről sehogyan sem tudok infót szerezni.
-
PROTRON
addikt
válasz
Na igen, az ilyenek érdekében vátoztattak a szabványosítási előíráson, hogy az új mérőszekrények esetén az elülső plexi csak IP65 védelem a cél, meg hogy a felhasználó le tudja lakatolni a sarok csavarokat, a plombálás alatta történik, így hozzá lehet férni a fenti P1 porthoz plomba bontás nélkül.
Az hogy közben a dobozok árai dupla-triplázódtak és a kialakítási munkálatok költségei is emelkedtek a módosítások miatt, az meg el lett mismásolva, lényeg hogy hozzáférjenek a porthoz....
-
fatpingvin
addikt
válasz
bámulatos
-
válasz
Ez kemény
-
daninet
veterán
válasz
razorbenke92 #86090 üzenetére
Lehet érdemesebb akkor 12V-ben gondolkoznom, az közelebb van a 10V kimeneti feszültséghez nem kell akkorát konvertálni rajta, gondolom hatékonyabb is úgy a dolog.
Köszönöm és értem amit leírtál a szünetmentes kapcsolásról. Átnyálazom aliexpress-t, hogy van-e ott hasonló készen.
-
aujjobba
addikt
válasz
razorbenke92 #86023 üzenetére
Elég lenne ha az egyik oldal megállna vagy legalább lassulna.
A távirányítón van kar ami előre/hátra menetet kapcsol, ez most működik is így.
Plusz van egy másik kar, ami a vezérlő másik kimenetére kötött motort hajtotta előre/hátra, ezt szeretném valahogy a forduláshoz felhasználni. -
gordonfreemN
addikt
válasz
razorbenke92 #85403 üzenetére
én is most térek majd át a kicad-re, nem tudom az mennyire ajánlott -
Gézengúz
addikt
válasz
razorbenke92 #85298 üzenetére
"Nem lesz olyan drága áram, ami mellett megérje ezt a körutat megcsinálnom minden este. Ha pedig mégis, akkor visszadugni nem fogok semmit."
Erre gondoltam, a kényelmet illetően.
Így okés? -
aujjobba
addikt
válasz
razorbenke92 #85295 üzenetére
Utolso kommentem a temaban, tenyleg nem szeretnek rezsitopikot generalni itt, elnezest erte.
Szoval, atlagban havi 320-330 kWh a fogyasztasunk.
A felesegem itthon van, minden nap sut, foz, mos, telen szarit.
Nalam home-office, tehat napkozben folyamatosan megy a laptop.
Mindig van itthon gyerek (a legkisebb most kezdi az ovit ha vegre kiheveri a takonykort, talan a delelottok mostantol gyerekmentesek lesznek), ezaltal a TV sokat megy.De a lenyeg, hogy amikor egy hetre elutaztunk, semmit nem kapcsoltunk le (wifi, NAS, haztartasi gepek, semmit, minden standby) 80 kWh-val kevesebb lett abban a honapban a fogyasztas.
Ezt ha felszorzom a havi 4 hettel epp 320 kWh korul jon ki
Ergo ebbol kovetkeztetve nagyon marginalis lenne az a haszon, amit teljes lekapcsolasokkal el tudnek erni. -
Gézengúz
addikt
válasz
razorbenke92 #85295 üzenetére
-
mezis
félisten
válasz
razorbenke92 #84777 üzenetére
"Télen, amikor bent tudsz csak teregetni, ..."
Láttam én kint teregetni -15°C-on is. A nedvesség jelentős része szublimál, a fűtött lakásban meg hamar teljesen kiszárad. -
törölt tag
válasz
razorbenke92 #84799 üzenetére
Igaz, köszönöm. Mint kiderült a 2db jobb még vesz fel töltést (és forró is). Most járok 2150mAh-nál. De akkor a másik kettő felejtős.
Hogy mennyit ad le azt hogyan kell mérni? -
válasz
razorbenke92 #84780 üzenetére
Nálunk télen 55-65 % között mozog a relatív páratartalom, párakicsapódás szerencsére sehol sem jelentkezik (rendesen körbe van szigetelve a ház). Ha 55 % alá csökken a páratartalom, akkor éjszaka kiszárad a szám, minden bajom van
-
válasz
razorbenke92 #84777 üzenetére
Pont télen jó teregetni, télen alacsonyabb a lakás levegőjének a páratartalma (mert a kinti hideg levegőnek eleve alacsonyabb a páratartalma, ami a szobában felmelegedve méginkább alacsony relatív páratartalmat jelent), ezt jól kompenzálja a teregetés.
Nálunk rengeteg virág is van, azokat is azért tartjuk, hogy emeljék a levegő páratartalmát.
-
válasz
razorbenke92 #84534 üzenetére
coco2
Na ezzel pont most foglalkozott egy fűnyírós alkotó:
[link] -
coco2
őstag
válasz
Köszönöm a tippeket. Sikerült elfelejtenem egy képtelen ötletet
-
szuszinho
őstag
válasz
Az adapter megvan, 9V.
-
coco2
őstag
válasz
razorbenke92 #84528 üzenetére
A vételi térerősség elve érdekes. Mennyire tud az pontos lenni? Ha tudok lerakni fix pontokat (jel adók / vevők) az adott tér korlátain (ami legyen egy hétköznapi lakószoba, mondjuk 3 méter szélesség x 4 méter hosszúság x 2.5 méter magasság), lehetséges centiméter alatti finomsággal pozíciókat mérni nagy sebességgel (20 mérés per sec vagy gyorsabb)? Vagy inkább csak elveszett mobil telefonok megtalálására jó a módszer, hogy "azon az 1 méter x 1 méteres területen keresd a kuplerájban a valamit" ?
-
Mr. V.
tag
válasz
razorbenke92 #84189 üzenetére
Miért fontos annak műanyagnak lennie?
Ventilátorokon is van ilyen, de az fém. Olyan, mint egy rugós alátét, de nem az 1x elvágott, hanem a koronaszerű, csak ez befelé van bevagdosva és egyik oldalra picit kihajtva, az a külső oldala, tehát "tölcsér" formájú enyhén. Így elég csak rátolni a tengelyre és meg is tartja, ami mögötte van.
Sokszor csak roncsolással lehet leszedni az erősebbeket, tehát elég szoros. Ezt pedig a legtöbb barkácsboltban talán darabra vagy dekára lehet kapni. Ha alatta csúszik valami és ezért kell a műanyag, akkor meg egy sima műanyag alátétet kell tenni ez alá és a csúszás is meg van oldva... valamint nem horror áron. -
válasz
razorbenke92 #84189 üzenetére
Igen... Én valami pár dolláros ebay cuccnak örülnék, mert a feladat annyi, hogy 1db kontaktot kellene figyelni, hogy zárt vagy nem zárt. Vagy egy feszültség meglétét/nem létét. Nyilván Arduino lesz a vége, ha más nincs, de ide még az is overkill.
Deazé'köszi
-
markiii_1992
csendes újonc
válasz
razorbenke92 #84083 üzenetére
Tavaly Decemberbe vettük, annyi a baj, hogy a doboza nincs meg de a blokk megvan róla.
-
fatpingvin
addikt
válasz
razorbenke92 #84078 üzenetére
meg ezt előszeretettel felejtik el a bütykölők, hogy a MOSFET kapuja lényegében egy kis kondenzátor, amit ha feltöltesz és úgy hagyod anélkül hogy lenne kisütőellenállás, akkor az bizony feltöltve fog maradni, azaz amint leveszed a vezérlőjelt a gate-ről, a tranyó nem fog azonnal zárni.
-
aujjobba
addikt
válasz
razorbenke92 #84072 üzenetére
Labortaprol is probaltam, es 2db sorba kotott AA elemrol is, az eredmeny ugyanaz.
Tudom, a ket elem csak 3V-ot ad. -
berbatov2
senior tag
válasz
razorbenke92 #84062 üzenetére
Köszönöm szépen
-
berbatov2
senior tag
válasz
razorbenke92 #84060 üzenetére
RGB lenne jó, a külön címzés nem fontos. Annyi tápom van amit a microbitet ellátó elem bír ( Talán azt olvastam, hogy 8 ledet tud kezelni). Ha számít a V2 es legújabb microbitem van!
-
rostiron
őstag
válasz
razorbenke92 #83984 üzenetére
A tekercset hogy tudom megmérni hogy jó-e ? Még mielőtt meglepődök .
-
Barret001
addikt
válasz
Rébebben sok Barwig szivattyút elkoptattam,cseréltem pár hátsó pajzsot. Nálam is elkoptak a szénkefék,és nem cserélhetőek.Össze van építve a hátsópajzzsal a kefetartó.
-
Barret001
addikt
válasz
Már ha passzol ugye? Elég sok fajta van forgalomban.
-
rostiron
őstag
válasz
razorbenke92 #83963 üzenetére
Szia.
szénkefe baja van..., eltűnt
teljesen elkopott -
PROTRON
addikt
válasz
razorbenke92 #83569 üzenetére
Köszi a tippet, én szeretem ha van opcióként helyi kijelzés is, max nem nézek rá.
Meg inkább kariajándéknak szánom rokonoknak, náluk gyerekek miatt érdekes lehet.Na igen, amikor a nagy álmok találkoznak a sorozatgyártás nyalánkságaival, meg 1-2 helyi maffiozóval hamar kiderülnek a kitartásba vetett hittel kapcsolatos érzések.
-
válasz
razorbenke92 #83333 üzenetére
A vastag fehér kábel 2016-os gyártású, szóval ezután lett a képen látható mókolás megcsinálva.
Ha meg már villanyt szerelünk, csináljuk meg rendesen
Nem hagyjuk így, az fix.
-
cinemazealot
addikt
válasz
razorbenke92 #83124 üzenetére
Finder 40.52.9.012 lesz a pontos modell, nagyon köszi az iránymutatást.
-
bazccka
tag
válasz
razorbenke92 #83149 üzenetére
igen. Enyhe füstszag,azóta nem kapcsol be. A hiba feltárása folyamatban van, de akkor ez az áramköri védelem mehetett szét.
-
válasz
razorbenke92 #83149 üzenetére
Ja bocsi, a másikat is kérdezted. Az is dióda a festése alapján. MELF-nek hívják az ilyen hengeres kivitelt.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
razorbenke92 #83124 üzenetére
van ezeknek valami speci tualjdonsaguk? pl hogy gyorsan valt? mert ugye az fontos. de amugy meg egy barmilyen hasonlo labkompatibilis (netan bemadzagolt) rele?
-
válasz
razorbenke92 #83096 üzenetére
Köszi!
Nem kell nekem a táv, ha felkapcsol, az bőven elég leszErre voltam kíváncsi, hogy fel kéne-e ébrednie.
Még nem mértem a kimenetet LED-ek nélkül, de a két vezérlő IC arra hajaz, ami gagyi TV-kben is van, szóval lehet, hogy kéne tudnom mérni feszt a kimeneten? (Persze olyan felirat van rajtuk, hogy azzal semmilyen adatlap nincs... LAC gyártmányű a driver és az IC-ken is ilyen van.) -
törölt tag
válasz
razorbenke92 #82520 üzenetére
Szuper, köszi. Várom a beszámolót.
-
törölt tag
válasz
razorbenke92 #82489 üzenetére
Igen, annyi lenne, hogy mondjuk közös +5V-on vannak és mindig egynek adok GND-t. Vagy fordítva. Nem tudom melyik a jobb.
A relék két áramkört kapcsolnak, audio bemenetet váltanának.
Mivel elég sok eszközöm van (retro hifi gyűjtemény), ezért ez a megoldás tűnik a leginkább kényelmesnek. -
törölt tag
válasz
razorbenke92 #82486 üzenetére
Ez jó lehet akkor, igaz? [link]
-
Ereshkigal
őstag
válasz
razorbenke92 #82449 üzenetére
Köszi, erre nem gondoltam. Amíg ideér a cucc, addig rájuk nézek, mennyire merülnek magukban.
-
butch3r
senior tag
válasz
razorbenke92 #82433 üzenetére
köszönöm az infót, így érthető
-
Grave_444
nagyúr
válasz
razorbenke92 #82401 üzenetére
Baszki, nem emlékeztem rá, bocsánat.
Most az eszembe vésem, köszönöm szépen mindkettőtöknek a választ.Legutóbbi kérdésem óta megvalósult a ház és a hűtő is a linkelt konverterrel, csak szeretném a külső tápot is elhagyni, amit úgy néz ki nem tudok az ajánlott eszközzel sem.
Egy ilyen mondjuk sata csatlakozóval kell nekem és az alaplapról behúzom a házon belülre.
-
törölt tag
válasz
razorbenke92 #82401 üzenetére
Isten lássa lelkem, nem akartam plagizálni, mentségemre szóljon, hogy nem is tudtam annak a topiknak a letezeséről. Az adott problémára ez az eszköz való, és kb. csak a pcx forgalmazza, szóval ezért a hasonlóság.
-
válasz
razorbenke92 #82337 üzenetére
Akkor valami jobb típusú vezérlője van. A szokásos nyomógombos vezérlők általában 1440, vagy 2048 DOT-ot (vagy pixelnek is nevezik) tudnak vezérelni.
Ha jól olvastam, akkor neki 830 LED-je van a rendszerben, ez 2490 DOT, szóval alapesetben egy normál vezérlő nem tudná ezt egyben vezérelni, de lehet, hogy neki valami spécibb vezérlője van
-
WinZol
aktív tag
válasz
razorbenke92 #82314 üzenetére
Ha jól értelmezem a rajzodat, akkor a második tápvezeték csak a második szegmensre érkezik be, és az első szegmens negatívjával csak a ledszalagon keresztül találkozik eredeti felállásban?
Jelen pillanatban azon keresztül sem. (A rajz nem pont az én rendszerem, csak nagyon hasonlít).
Jelenleg a negatív póuos a két tápegységnél van összekötve.
(Leginkább egy kört képzelj el, ahol a egymás mellett van a két tápegység amiknek a negatív pólusa össze van kötve, majd innen megy a ledszalagot két irányból táplálni. Középen a találkozásnál a negatív nincs összekötve.)
A kérdés, hogy milyen vastag vezetékkel kell a két irányból jövő negatívot összekötni??????
(Ha elég egy vékony, akkor nem kell leszednem diszlécet.Remélem érthető.
A szalagok megtáplálása jó, mert ha mindkét irány egy tápegységre van kötve, akkor jól működik.
Zoltán
-
sisi22
aktív tag
válasz
razorbenke92 #82143 üzenetére
-
sisi22
aktív tag
válasz
razorbenke92 #82139 üzenetére
Ez erdekelne, irnal reszletet errol a kotyvalekrol?
Ecset csak maszatolt, szivacs nem ert oda mindenhova, regi lepedodarabokat kellett elobanyasznom, ott meg a vastag ujjaim okoztak gondot, ceruzara kellett csavarni oket, elvoltam vele par oran at.
-
daninet
veterán
válasz
razorbenke92 #82044 üzenetére
Teljesen új családi ház. Új a villanyóra is és új a földkábel is amit a karótól az órámig húztak. Beszélek a villanyszerelővel van-e ötlete, csináljunk-e valami plusz ellenőrzéseket. De jelenleg naponta többször bekapcsol a szünetmentes tápom, hogy boostoljon. Eléggé aggaszt.
Sisi22 MVM a helyi áramszolgáltató.
-
darvinya
titán
válasz
razorbenke92 #81857 üzenetére
Múltkori ilyen ami nálam járt, annál még a LED is kuka volt.
Égés, stb. nyom nem volt. -
darvinya
titán
válasz
razorbenke92 #81849 üzenetére
Már mint fém hulladékra, mert abból elektronikából nem maradt semmi.
Ezek már úgy vannak megépítve, hogy csúcsrajáratva minden, s garantáltan vedd az újat. -
Sebiferi
tag
válasz
razorbenke92 #81804 üzenetére
Köszönöm szépen a leírást!
Erre én is gondoltam de azt hittem (és olvastam is talán), hogy ilyen esetben nagy áram esetén olyan nagy feszültség generálódik, hogy a szekunder oldal át is üthet. Ha nem így van, akkor az nagyon jó hír.
Esetleg tudnál valami linket adni ahol erről írnak? Jó lenne kiokosodnom a témában. -
törölt tag
válasz
razorbenke92 #81714 üzenetére
Manapság valóban jelentőségét vesztette, régen nagyobb "piaca"volt ezeknek. Minden esetre kíváncsi vagyok jó vajon a kód?
-
törölt tag
válasz
razorbenke92 #81710 üzenetére
Jelen esetben a sorozatszámban a BP6322 a magnó típusát adja meg, a valódi serial number az utána lévő számsorozat. De lehet már kopnak az emlékeim.
-
mezis
félisten
válasz
razorbenke92 #81710 üzenetére
Érdemes még rádiókkal "foglalkozni"?
Úgy hallottam, hogy a katalizátor jobban fizet és nem is kell code-val bajlódni! -
válasz
razorbenke92 #81610 üzenetére
Reméljük
@tillatrilla : Wifi rádió halál. Vagy csak összeborult a wifi drivere, de azt Androidon nem egyszerű kideríteni.
Esetleg ha leveszed az akkut és vissza (meg előtte kikapcsolod). -
Hauptmann
veterán
válasz
razorbenke92 #81580 üzenetére
Valamikor csinálnék magamnak egy mechanikus billentyűzetet, pl. a switchek beforrasztására keresnék valamit, illetve általános célokra. Ehhez jó lehet egy mini? Pontosan milyet használsz?
-
válasz
razorbenke92 #81547 üzenetére
Nézegettem a kapcsolást én is egy darabig, a fekete-piros műanyag miatt tűnt nekem párhuzamos-sorosnak.
Hol lehet 600 pénzért újat, és pár százért használtat venni? Annyiért pár marékkal én is vennék.
-
válasz
razorbenke92 #81519 üzenetére
Na megnéztem, a telefon fülesen is jelentkezik. Ezek alapján kijelenthető hogy a hangrendszer tiszta.
De legalább a visszadugás óta ismét hangosabb lett ez a szar... befosok.
Na közbe újra kihúztam bedugtam és ahogy baszakodtam a visszadugással megállapítottam hogy a sercegés intenzitása erősödhet ha valamely irányba elkezdem feszíteni a csatlakozást...
Kipróbáltam egy teljesen új kábellel, azzal is ugyanez a helyzet. Ez most közvetlen hangkártya hibát feltételezne, de akkor miért rossz a tuti jó hangkártyával is?
-
válasz
razorbenke92 #81517 üzenetére
Nincs ilyen jellegű cuccom, hacsak a telefon fejhallgató nem alkalmas e ilyenre. Annál kicsit más a jack, de gondolom nem okoz problémát?
-
togvau
senior tag
válasz
razorbenke92 #81398 üzenetére
Na ez az, a szolgáltatót mindenképp el akarom kerülni, mert ugye csak a haverok által árult sokmillás invertereket engedik, hosszú, rémálomszerű engedélyeztetéssel, amit bármikor megtagadhatnak, mert csak.
Akkor tehát valami váltókapcsolós dologgal lehet megcsinálni, ami aszerint vált az akksik, és a hálózat közt, hogy van e még cucc a akksikban, így max bojlert lehetne összehozni, mert annál nem gond egy kis kiesés.
-
Csaby25
őstag
válasz
razorbenke92 #81352 üzenetére
Nálam is ugyanez van, hónapokig nem csinálta, most megint előjött. Csak az a furcsa, hogy például van mikor 185 - 195 V -ot mérek és mégis működik, máskor meg 205 V körül szarozik...
-
válasz
razorbenke92 #81364 üzenetére
Előre is köszönöm, meg a wifis projektet is a helyére kéne már tenni de valahogy nem vagyok toppon mostanába, azaz ha lehet nem sokat akiválom magam hanem inkább lustálkodok
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
razorbenke92 #81361 üzenetére
Szia!
Pár perc keresés után ezt találtam:
[nJoy AVR Paladin 1000 Feszültségszabályzó]
Ui:
Régen a színes tévékhez is használtak hasonlót! (sok helyen, főleg vidéken)
-
pjen
félisten
válasz
Merre laksz, hogy 8% nál nagyobbat ingadozik a feszültség? Egyébként érdekes leírása van .
1000VA=600W. -
mezis
félisten
válasz
Én maradnék a szinuszos hullámforma mellett....
-
PHM
addikt
válasz
razorbenke92 #81141 üzenetére
Budapesti vagyok, s köszönöm, de közben találtam az itmedia-nál.
Veszek 2-3 darabot, hátha szükség lesz még rá. -
repvez
addikt
válasz
razorbenke92 #80726 üzenetére
Köszi ugy néz ki ez lesz az, csak nem találok hozá, footprintet fusion360hoz, se scematic se 3d verziot. A beépitett library keresöben találtam JST-t ,de csak a 2.54es verziokra.
ha jol látom akkor nekem az 1.25mm es verzio kellene . -
szjoci
őstag
válasz
razorbenke92 #80347 üzenetére
Szia!
A kapcsoló egy 12V-os akkupakkról működő kapcsolódobozt működtet. Van egy mozgásérzékelős 4db ceruza elemmel működő LED szalag, az lenne a cél hogy ennek akkor kellene tápfeszt adni, amikor ki van kapcsolva a kapcsolódoboz. A negatívjuk nem közös.
Összeraktam próba erejéig, működik, de inkább rákérdeztek itt mielőtt magára hagynám a rendszert. Nem nagy érvágás két áramkörös kapcsolóra kicserélni, de ha nem muszáj akkor így maradna -
Tomika86
senior tag
válasz
razorbenke92 #80258 üzenetére
Úgy még nem
-
Tomika86
senior tag
válasz
razorbenke92 #80256 üzenetére
Jelenleg van ez az átalakító, utána az 5V-os stab és egy LF33 stab. Gond nélkül megy.
Csak az 5V-os stab elég meleg, illetve egyszerűsödne is ha csak 2db ilyen DC-DC lenne -
biker
nagyúr
válasz
razorbenke92 #80217 üzenetére
köszi, jobban figyelek majd...
-
rednifegnar
senior tag
válasz
razorbenke92 #80161 üzenetére
egy jo kis vaku kondi az azert jol oda birja az embert csapni ha nem vigyaz, pedig az se egy nagy mertu valami
-
fekuszgabesz
újonc
válasz
razorbenke92 #79999 üzenetére
Beszéltem vele (Phvhun) és annyira el van havazva hogy azt javasolta, próbálkozzak itt. Nem várnám el, hogy munkaköltség nélkül megcsinálja bárki. Fura egyébként hogy nincsen saját razer szervíz ahogy megjavítják a termékeiket
-
vizimento
senior tag
válasz
razorbenke92 #79682 üzenetére
Ha még lenne az elektronika ami alatta volt, hogy kéne működésre bírni?
250-500 körüli fordulat lenne ideális nekem. Kb krémleves sűrűségű masszát kéne átkevernie propellerrel. Pontos nyomatékot nem tudok, de jelenleg egy legolcsóbb 12v akkus fúró látja el a feladatot, csak az hangos. Gondoltam kipróbálnám léptetőmotorral, hátha az halkabb... Tehát az egyenletesség se fontos. Vagy ez a fordulat már túl sok ezeknek a motoroknak? -
7Sony7
addikt
válasz
razorbenke92 #79437 üzenetére
Köszi, ahogy nézem, ez jó cuccnak tűnik...
Lajos75: köszi, de nekem a szenzor 0-5V ot ad, a leírás szerint ez nem jó.
-
válasz
razorbenke92 #79433 üzenetére
Nem sikerul mert nem is tudom hogyan alljak neki. Koszonom, megy a privi.
-
válasz
razorbenke92 #79425 üzenetére
Szia, nagyon jól gondolod.
Ez az egész egy teljesen primitív éjszakai térvilágítás, az udvaron lévő 16 kandelábert kapcsolja.
Volt neki alkonykapcsolója kívül, maga a vezérlés egy vasbeton pincébe van és még ráadásul 20 centis grafitos hőszigetelés van az épületen.
3 éve volt egy villámcsapás, ami szó szerint mindent elvitt amit csak lehetett, a fél riasztórendszert, a 17-ből 9 kamerát, 2 dvr-t, pár router, ap stb. még vezetékek is megégtek. Több milliós volt a kár.
És az a fő gerinchálózat amibe befut a pincébe az alkonykapcsoló, az is sérült.
Amit lehetett kijavítuttunk de vannak olyan helyek ahol lehetetlen akár 1 érpárt is behúzni, 100-200 méteres csövezések vannak a pincei vezérlőszekrények és a berendezések között.
Azóta este és reggel át kell battyogni az udvaron, le kell menni a pinyüba és ott egy kapcslóval be-ki kapcsolni a világítást.
mindent megnéztem, többször, nincs lehetőség sehova akár 1 vékony vezetéket behúzni, és a hagyományos RF megoldások kilőve, a távolság és a vasbeton+grafitos hőszigetelés árnyékolása miatt. Pl. a pinyóba, a vezérlőterembe nincs semmilyen mobil térerő, a szolgáltató épített ki egy belső gsm repeatert hogy lehessen telefonálni.
Ezért gondoltam erre a wifis megoldásra mert más nem jöhet szóba.
Nagyon megköszönném a segítségedet mert sajna ezekhez tényleg tök vagyok. -
válasz
razorbenke92 #79424 üzenetére
kifutottam a szerkesztésből az offolás miatt...
Várj, kezdem kapizsgálni. Már kérdezték ugyan, de gondolom a wifi azért kikötés, mert a távolság túl nagy/akadályozott egy direkt rádiós kapcsolatra (bluetooth, rf433, stb.) viszont az IP alapú kommunikáció infrastruktúrán keresztül megoldott.Ebben az esetben kész terméket én sem tudok. Illetve ahogy írták, két Sonoff megoldaná a dolgot, egy kis ágyúval-verébre módon:
- Kell egy hagyományos Sonoff, amiben a relé dolgozik a hálózati feszültséggel
- Kell egy sonoff touch kapcsoló, aminek a nagyfesz része, és az agya különválasztható. Ha az előlapi nyákot kiveszed és megtáplálod akksiról, akkor a logikai része menni fog.
- Ha ez megvan, be lehet állítani "jeleneteket" - ebben nem vagyok biztos, hogy LAN-on is megy, szerintem ezt a Sonoff szerverei intézik - és meg lehet adni, hogyha az egyiket felkapcsoltad, akkor a másik is kapcsoljon fel, és fordítva.Persze olcsóbban meg lehetne úszni egy alap sonoff átprogramozásával, és egy csupasz ESP távirányítóvá bővítésével. Ha gondolod, szívesen segítek benne, a cuccaim megvannak hozzá.
Épp most csináltam az asszonynak meg a kolléganőjének "barátságlámpát". Ugyanazt csinálja, mint ami neked kell, csak a neten keresztül. Ha egyik ráteszi a kezét a lámpára, a másiknál világít, és ha az is ráteszi, akkor tudja viszonozni a fényt.
Kellett valami kreatív ajándékot kitalálni az új lakásába, volt rá 1 napom, így a kivitelezés amolyan diy-os
-
Rruuer
senior tag
válasz
razorbenke92 #79224 üzenetére
Ezek szerint biztos hogy nem. Fat 32be van firmázva a pd, de semmit nem olvas.
Ezen a terülezen 2 470-es ellemállás és egy kondi nagyon forró, illetve volt hogy újjal megnyomva a q30as területet bevillant a háttér világítás, 2×is (de nem tudom hogy van e köze hozzá mert csak 2x sikerült, többször nem)
-
Rruuer
senior tag
válasz
razorbenke92 #79197 üzenetére
Kipróbáltam jópárat de semmi. Fekete képernyő, led villog, táp nyekereg ( habár ahogy irták ez nem nagy gond). A ledekhez 1.3v megy, nem többnek kéne?
-
Rruuer
senior tag
válasz
razorbenke92 #79197 üzenetére
Elösször én is táphibának gondoltam.Na mondom én hogy firmware. De az mért van hogy ha elfelejti a firmwaret, akkor hogy hogy néhe elindúlt?( nem az enyém a tv, csak hozták hozzám és mondták hogy hol ment hol nem. De már nem indul)
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
razorbenke92 #78985 üzenetére
Tosot, noha nem A/C, hanem párátlanító, ugyanakkor végén egy megjegyzés:
https://www.tosotdirect.com/blogs/life-well-lived/what-is-the-dehumidifier-f0-code
1comment
You don’t mention the possibility that the F0 fault arises from the formation of verdigris inside the sensor. This is something that can be fixed by cleaning the sensor.Ennek nyomán kiderül:
https://www.youtube.com/watch?v=tnwwBi1u-eA
Persze itt semmi nem biztos, de érdekesség.
-
válasz
razorbenke92 #78970 üzenetére
Mindenképpen írd meg a blogbejegyzést!
-
válasz
razorbenke92 #78970 üzenetére
Ez címlapon is ütne
Manapság kevés van ott, illetve nekem túl sok az "ilyet vettem" típusú bemutató, kevés a saját munka.
-
válasz
razorbenke92 #78964 üzenetére
Elképesztően nagyra értékelem az elismeréseteket
Gondolkodtam korábban a logouton, aztán attól tartottam, hogy túl szűk réteg lenne akit érdekel. De ha nem is címlapra, blogon írok ezekről még pár dolgot.
Még egy fun-fact offtopic Aryes kérdésére válaszolva: A fekete PCB volt az első PCB tervezésem. Semmilyen szakmai oka nem volt, csak 2015-ben 6 év után véget ért a még diákszerelemként kezdődött kapcsolatom. Kitaláltam, hogy belekezdek valamibe, amit mindig is akartam, elég bonyolult, hogy elvigye a gondolataim nagy részét, és elég drága, hogy egyetemista diákként ne maradjon pénzem italra mellette
.
Az autodidakta tanulás olyan jól ment, hogy 2016-ban szerződött velem egy cég, hogy külsősként vigyek végig nekik egy PCB tervezést gyártásig. 2017-ben ugyanez a cég szerződést ajánlott, és itt dolgozom a mai nap is azzal a szubjektív véleménnyel, hogy itt van a lehető legjobb helyem. -
törölt tag
válasz
A kalapom előtted hever.
-
válasz
Azta, ez igen
-
válasz
Ezt érdemesebb lenne Logout címlapra megírni, baromi jó téma
Pont az ilyesmit hiányolom onnan
-
válasz
Hát ez gyönyörű.
Az alaplapok is saját gyártás, ugye? Mikor/hol, milyen projekt keretében készültek ezek? Írj privátot, hogy ne itt offoljunk. -
válasz
razorbenke92 #78961 üzenetére
Ez a projekt érdekelne, lehet erről tudni valamit?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
razorbenke92 #78587 üzenetére
Nem pont úgy kellett volna megoldani, hogy kegyetlenül szétverni a feszültségszabályzót és bekötni direktben a gerjesztőtekercset, hanem feltenni 10 000 µF pufferkapacitást, továbbá 21 W-os izzóból legalább kettőt párhuzamosan, hogy lehúzza a feszültséget.
A gerjesztőtekercs pedig maradt volna az eredeti gyári megoldás szerint, azaz nem pazarol feleslegesen energiát, hanem mindig csak annyit szabályoz rá az elektronika, ami éppen szükséges.
Megjegyzem, ha valaki akkut köt rá, akkor is mérhető a teljesítmény, a töltőáram és a feszültség alapján, legfeljebb akkor is szükséges izzóval terhelni, ha már az akku feltöltődött, mivel 14 V felett a szabályzó leveszi gerjesztést, így megszűnne az áram.
De ha izzó is van az akkun, akkor egy ampermérővel az akku + izzó által összesen felvett áramot mérhetjük, így is megkapjuk az ember által bevitt áramot.
A hatdiódás háromfázisú egyenirányítás mondjuk önmagában is elég jó (ha nem is tökéletes) sima DC-t képez, így egy jó műszer megfelelő átlagot mérhet rajta.
#78588 Aryes
Permanens mágnessel működő generátorban a mágnes ereje (kvázi a mágnesben rejlő tárolt energia) biztosítja a gerjesztést, noha így kisebb a teljesítmény is, ami generálható, ld. kerékpár, motor stb. Persze, mielőtt valaki félreértené, a teljesítmény nem a mágnesből lesz, hanem továbbra is a bevitt mechanikai teljesítményből.
A gerjesztés (mágnes) csak egyfajta közvetítője az átvitelnek, mint egy kuplung, ami hozzá nem tesz semmi energiát, ámbár elengedhet, gyengítheti is a kapcsolatot.
-
válasz
razorbenke92 #78587 üzenetére
Ha jól értem, a koncepció BLDC motorral jobban működne?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
razorbenke92 #78458 üzenetére
Ilyen szempontból az elég szerencsétlen, sőt szokatlan "féloldalas" megoldás, más típusokhoz képest. Pedig, amikor először találkoztam vele, szimpatikusnak tűnt, hogy nem egy már csökkentett szekunder DC-t dolgoz fel ismét nagyobb feszültségre (ami veszteségekkel is jár), hanem a primer DC-ről közvetlenül konvertál egy külön trafón keresztül.
Az viszont LED sajátosság, már amikor tönkre van, hogy látszólag nem szakadt, de amikor a driver rákapcsolja az üzemi áramot, azt már nem bírja. Olyan is van, hogy kis áramon még világít, vagy hol jó, hol nem jó, ilyenkor semmi nem biztos, ami nehezítheti néha a javítást is.
#78449 hcl
Konkrétan ilyen Vestel létezik kétkörös háttérrel is, de ez a driver egy ág szakadása esetén teljesen tilt, azaz elsötétül a kijelző. Egyébként nem hátrányos vagy kártékony az sem, ha egy soros kört alkot az egész háttér. Sokkal szomorúbb a kínai párhuzamosított LED-sávok élete, amikor egyik ág megszakad és emiatt a többire több áram jut.
Samsung van olyan, ami tud féloldalasan világítani, de ott a step up konverterből is kettő van, így egymástól teljesen függetlenül működik két soros kör.
Bár egy érdekesség, ott a tulajdonos szokta néha megoldani, amikor az egyik fele elsötétül, feljebb tolja a világítást, hogy a másik fele is szakadjon bele. Igaz, hogy "félhomályos" a kép, de mégis látszik valami.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
razorbenke92 #78446 üzenetére
Egy chip zárlata biztosan kevés a letiltáshoz, sőt... Az OVP lényege legtöbb esetben csak a szakadásra való reagálás, tehát amikor felugrik a feszültség, álljon le a driver, önmaga védelmében.
Csak egy példa, legyen 18 db 6 V-os LED egy sorban, az névlegesen 108 V, de valós értéken legyen mondjuk 3,4 V chipenként, azaz 6,8 V tokonként. Ez 122,4 V kialakuló összfeszültség.
Elkezd melegedni és csak számoljuk a nyitófeszültség 3,3 V-ra való csökkenésével: 118,8 V. Különbözet az egész sorra vetítve: 3,6 V csökkenés. Tehát ez még csak normál működés, de a gyakorlatban több chip zárlatát is tolerálják ezek a driverek és attól még ugyanazon áramot igyekszik fenntartani (az a dolga). Legfeljebb a LED-ek kezdenek "összemenni", emiatt a feszültség lejjebb szabályoz.
Ezt nagyon nehéz megértetni a fórumokon, hogy miért tápláljuk a LED-et áramra stabilizálva, mert ha fix feszültségről járatjuk és például melegre "összébb megy", nő az áram, amitől még jobban melegszik és önmagát erősítő folyamatban ki is nyírhatja magát.
Tehát a valóság ilyenkor, hogy látsz mondjuk egy dupla chipes LED-et, de még az is lehet soros vagy párhuzamos, ha nagyítóval megfigyeljük benne a "szálakat" vagyis kötéseket.
Legyen soros chip (6V), egyik fele már szenes, égett.
Szén -> ellenállás --> de nem sokáig -- > mert jön az áram -- > nem bírja --> beleszakad --> villan --> vagy már villanni sem mer --> ilyen egyszerű.
-
válasz
razorbenke92 #78446 üzenetére
Köszi
Na ez a jó kis szívatás
Van itt pár csík, megpróbálok összerakni belőle elegendőt, ha elindul vele, nyertünk.
Az a jó a te esetedben, hogy nem döglött meg az a hibás LED teljesen, mert akkor feltűnő lett volna a hiba
Ez a vezérlő IC is tud 4 csíkot külön kezelni, és csak a hibásakat lelőni. Mit csinál az olcsó TV tervezője? Beköti a 4 csíkot 1 kimenetre. -
baly81
aktív tag
válasz
razorbenke92 #78234 üzenetére
Üzemi, folyamatosan tud ennyit kiadni. Igen, azt gondoltam és tudom, hogy kiugró felvétel van pl bekapcsolásnál, csak azon totóztam, hogy nem e sok neki. Én úgy informálódtam valamikor még régen, hogy biztosíték számításánál, az ehhez hasonló elektronikát a leadott maximum áram 1,35 körüli szorzatával biztosítunk. De lehet én keverek valamit...
Egyébként 15A-es van a készülékben is, nem csak a mellette pluszban adott olyan.
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen routert?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- Windows 11
- Gitáros topic
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Azonnali mobilos kérdések órája
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Garanciális MSI Katana GAMER 15,6"240Hz!i5 12500H(16X4,5Ghz)RTX 3060 6 GB VGA,32-64GB RAM/1TB SSD
- Bivaly MAGYAR Lenovo P1 gen2 (Core I7 32 Gb 1Tb 15" 4K 4Gb Nvidia) Laptopom eladó!!!
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD IPS Touch, I5-1145G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest