- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Fecogame #99341 üzenetére
nem tudom. meg azt se, hogy ez valoban tulfesztol van e.
nalunk inkabb az szokott lenni, hogy elmegy, majd nehany mp mulva visszajon, majd ujra elmegy vagy par perc mulva visszajon egy mp-re es hasonlok.
erre azt eszeltem ki, hogy lesz egy magneskapcsolo (mint a forgo gepeken levo), azt teszek az erzekenyebb cuccaimhoz levo aljzatok ele.
igy az elso kimaradasnal megszakitja es majd kezzel en visszakapcsolom, ha mar jonak itelem a helyzetet. igazabol mar minden meg is van hozza, csak ossze kene tennem. -
mezis
félisten
válasz
Fecogame #97800 üzenetére
Én saját földelő szondához kötném a lemezeket. Annak hiányában (társasház,...,) egy hagyományos, 40 - 100W-os izzón keresztül a védőföldeléshez.
Szép nagy antennád van. Mekkora az elektroszmog arrafelé?
Állítólag a középhullámú rádióadók antennáinak a közelében egy zseblámpa izzó világított egy darab dróttal és tilos volt antennát kihúzni (több méteres vezeték). -
rednifegnar
senior tag
válasz
az aluszalag meg a vaslemez nem tudom meddig maradnak jo kontaktban, mindketto oxidalodik, lehet meg van mozgasuk is, elreped elszakad a szalag. biztos hogy tobb szalagot tennek ra hogy idovel ha szakad akkor is maradjon kontakt, esetleg valami halo?
pl acelhalo? talan meg ra is lehetne pottyinteni par helyen ponthegesztovel, pesze akkor kell ra valami festes is hogy ne rohadjon el. -
válasz
Bocs nem akartalak megbántani vagy kétségbe vonni a padlózattal kapcsolatos tudásodat. És meg is válaszoltad, pont a székláb volt előttem mint kritikus terhelés.
Magánvéleményem, illetve ha énnekem kéne dönteni, nem kötném be mivel amúgy is burkolva van szigetelővel, nem érinthető.
Viszont.
Másik oldalról meg nem 50'-es éveket írunk hogy van egy rezsó meg egy 60-as izó, a megszaporodott kapcsolóüzemű tápok mendenre rászórnak ami fém a környezetükben.
És egy ekkora felület a fene tudja mi zavart fog összeszedni, esetleg felerősíteni a környezetében lévő több 100kHz-en működő tápegységekből ha nincs földpotenciálon.
Tényleg tanácstalan vagyok a te eseteddel. Nem a szabványt nézem hanem itt a józan paraszti logikám se tudna korrekten dönteni.
Talán valami villanyszerelő fórumon meg kéne kérdezned, ők mégiscsak napi szinten vannak ilyenekbe. -
válasz
Fecogame #97793 üzenetére
Milyen lemezek, vaslemezt terítettek az XPS-re...?
Osb-t szoktak nem fémet. Mi az oka a az amúgy semmre nem jó, vékony, könnyen deformálódó 0,5-ös lemeznek?Én valamikor egészen jól tisztába voltam az EPH szabályaival de az utolsó 10-15 évben annyit variáltak rajta hogy én már nem tudom mi lenne jó az esetedben.
Minek minősül, be tud-e hozni idegen potenciált a lakótérbe, passzolok.
Nemrég egy módosításnál pl. kivették az eph-ból az épületen belüli vaskorlátokat, majd rájötek hogy ez orbitális baromság mivel nemcsak 1 méter vasról van szó hanem pl. egy panelház 10 emelet magas vasszerkezetéről. Ezért gyorsan visszavonták.
Lassan kiveszik a fémtetőke is...? Aztán majd visszavonják, ez olyan igazi magyaros ingoványos témekör.
Követhetetlen, ennél keszekuszább már csak a villámvédelmi leírások/szabványok.Itt nézz szét és döntsd el, a több m2 fémlemez vajon hova sorolható eph szempontból.
[link] -
válasz
Fecogame #97784 üzenetére
Elvileg mindegy, gyakorlatban csillagpontos esd, eph és PE
(protective earth, földelés) védelem illik.
Azaz nem egymáson keresztül sorbakötve hanem egy stabil pontból elvinni midegyik védendő berendezéshez.
Namos mivel ezt be kell kötni egy PE azaz egy védőföldelési ponba, innentől ngyon rendben kell lennie a ház összes elektomos kötésének, különösen a védővezető hálózatnak, és kötelező az életvédelmi relé firelé, RDC, ÉVrelé, kinek hogy szimpatikus.
Mivel az eddig lebegő pontok kőkemény földpotenciált kapnak és egy hibás berendezés, véletlen fázis taperolás és a földelt rendszer érintése teljességgel életveszélyes lesz.
Ilyenkor álik megfontolandóvá a barkácsasztal környezetében az 1:1 leválasztó transzformátor használata. -
válasz
Fecogame #83326 üzenetére
Az a hosszú fekete felfelé álló kukac legelább 10cm hosszú.
Lehet furcsán hangzik de ekkora hosszba, ha rendesen meg van tekerve kombifogóval és nem kap nedvességet, kenterbe veri átmeneti ellenállásba a mostanság istenített Wagot.
Ezzel nem azt akartam kifejteni hogy hagyd így, ne hagyd hanem mindent csinálj meg normálisan de nem kell kapkodni, holnap is ráér, addig ki fogja bírni.
Látni az olvadóbetét aljzatokon meg mindenen hogy van amit 1960-70 körül szereltek fel. Mindenképp teljes felújítás kell. -
-
PROTRON
addikt
válasz
Fecogame #83326 üzenetére
ohh Drága naivitás, fogd meg a söröm...
ha csak azokat a helyzeteket látnád amikről a poén kedvéért csináltunk fotókat, örülnél hogy csak ilyen szintű a problémád...és akkor hol vannak még azok a szituk amikről azért nem készítettünk fotót, mert ha kikerülnének simán feljelentések születnének állami dolgozókkal szemben is. -
Kernel
nagyúr
válasz
Fecogame #57472 üzenetére
Mivel ezek a trafók üzem közben is eléggé át szoktak forrósodni, ehhez jön még egy zárlat, akár 1 perc alatt is megemelheti a kioldási szintre.
De találgatás helyett inkább azt kellene megnézni, hány másodperc alatt tudod rátenni a multimétert a villásdugóra, hogy megmért a primerköri ellenállást.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Fecogame #57467 üzenetére
Ilyenkor mindig gondolni kell arra, hogy mi okozta a dióda hibáját, gyakoribb a külső ok (pl. végfokzárlat), ritkább a saját hiba.
De főleg manapság akadnak spontán diódahibák (gyenge minőség?), amikor lehet reménykedni, hogy nincs más baja a készüléknek. (A reményen túl mondjuk mérhető is a további zárlat, miután kivetted a diódákat.)
Ha viszont túl sokáig volt így bekapcsolva, a trafó primerjébe épített hőkioldó is kiolvadhatott, amiről szintén könnyű meggyőződni, a diódacsere előtt is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Fecogame #57436 üzenetére
Ez nem egészen így működik, próbáld valami más forrását keresni a füstnek, mert csalódni fogsz egy feleslegesen elvégzett munka után. Például égett szaga lehet a végfok IC-knek is.
A barna rész is inkább gyárilag felvitt ragasztó szerintem, csak megbarnult. De egyszerűbb lenne kiforrasztani és meglátnád, hogy szét van-e rohadva az alja.
Más kérdés, hogy impulzusáramkörökben szoktak elpukkanni a kondik, amikor a teteje is felfúvódik és kinyílik.
Ez nem kapcsolóüzemű táp és a kondik szemre teljesen jók.
-
törölt tag
válasz
Fecogame #37195 üzenetére
Akkor a csatinál lenne rettenetesen meleg, nem "mindenütt". A leírásodból következtetve már rég szénné égett volna a környékén a panel.
Többiek:
Ha valakinek lenne egy kis ideje, kifejetné bővebben Vodkaboy kérdésére a választ?
Túlképp az a gond, hogy egyrészt az egyenirányítás miatt a "nullátmenet" televágná felharmonikussal a trafót, másrészt az "egyoldalas járatás" miatt a vas hiszterézisgörbéjéből következően töredékére csökkenne az elérhető indukció? Ezt egyébként DC-DC konvertereknél hogy veszik figylembe? Vagy ott a porvasmag sokkal jobban elviseli?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen egeret válasszak?
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- Spórolós topik
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Motoros topic
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- Sony PlayStation 5 (PS5) Pro Játékkonzol
- P15 Gen2i 15.6" FHD IPS i7-11850H T1200 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- GRADO GW100x bluetooth fejhallgató eladó.
- Új Thinkpad P1 Gen 6, FHD+ IPS, i7-13700H, NVIDIA Quadro A2000 Ada -8GB-, 64GB DDR5 1TB NVMe, 4G LTE
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest