- Milyen okostelefont vegyek?
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Ereshkigal #82448 üzenetére
Amíg nincs köztük valamelyiknek jelentős önmerülése, addig igen.
A különböző kapacitások a soros kapcsolásnál kritikusabbak. Párhuzamosban egymást töltik/merítik a cellák.
Ebből kifolyólag a baj inkább az, ha valamelyik elromlik, akkor meríti a többit is, hosszútávon azokat is tönkrevágva - merthogy ilyenkor nincs ami védje őket egymástól.
-
törölt tag
válasz
Ereshkigal #80981 üzenetére
Én annyira jutottam, hogy a stocko-contact a gyártó, és ECO-TRONIC maga a csatlakozó típus, de hogy hol lehet beszerezni az passz. Mosó/mosogató/szárítógépekben van ilyen csati, főleg a whirlpool használja, de sok egyéb gyártó is. Próbáld meg egy háztartási gép szervizben, ott tudnak szerintem neked segíteni.
-
törölt tag
válasz
Ereshkigal #80970 üzenetére
Csak nem valami whirlpool gép? Szerintem ilyet venni nem nagyon tudsz
vagy bontva, vagy pl. a siniről rendelve szerelt kábelként tudod beszerezni. De ha találsz szólj, mert nagyon régóta nyomozom én is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Ereshkigal #61542 üzenetére
Ráadásul az áramigény sem teljesen mindegy, mert ha például 1 A a töltés áramkorlátja és 1 A áramot visz el a step up konverter, akkor a töltésre már nem is marad áram, illetve efelett már az akku is rásegít, vagyis nem töltődik, hanem merül.
Amellett a step up konverzióval is számolni kell (kisebb feszültségről nagyobb áramot kér).
Lehetne tölteni az előzményben is szereplő szabályzóval, ami 4,2 V alá is állítható, de akkor még tovább nő a terhelőáram.
Mindenesetre a képen 4056 látszik, de ez valami más lehet, nem a TP4056, nem stimmelnek a lábak.
Pl. 2. láb az Rprog, 3. GND lenne az utóbbinál, de ez nem úgy néz ki:
Növelt kontraszt és világosítás után:
Adatlapot nem látok hozzá, látszatra csak egy töltő IC, Aliexpressen egy vevő már Power Management-et emleget, de így nem tudni, mi az igazság.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Ereshkigal #61536 üzenetére
Első ránézésre valószínűleg nem tud többet, ahhoz képest, mintha külön kötnél az akkura egy TP4056 töltőmodult (az van rajta, ha jól látom) és egy step up konvertert. Csak így egyben van.
Igazi szünetmentes viszont átkapcsol a betápról az akkura, vagyis alaphelyzetben csak a betápról megy, nem az akkut közbefűzve. Ezt ennél nem látom a panelon.
Bármennyi akkut lehet kötni párhuzamosan, a töltőáram nem lesz több, vagyis legfeljebb lassabban töltődik fel, viszont tovább is tart.
(#61535) (jan)
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_60377-60377.html
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ereshkigal #53749 üzenetére
Nem tudom kicsoda a lightharmonic.com szövegének a szerzője. Valahogy több hitelt érdemel (véleményem szerint) egy IEEE konferencián bemutatott dolgozat. Még a legrosszabb változat (Alkalin) értékei is legrosszabb esetben is -175dBVrms/gyökHz értéket mutatnak. Ezek az értékek jócskán a használatos műveleti erősítők zaja alatt vannak. Nem hiszem, hogy az akkuk zaja nyomhatna a latban.
-
válasz
De inkabb foldfuggetlen akku, mint egy lassu tranziens reagalasu, 100kHz frekivel modulalt, a foldeloszondatol 30 meterre 5 korrodalt kotesen foldelt , 50Hz-et is tartalmazo zajgenerator.
Keramiakondi kiszedi a zajt, egyebkent nem tudom, hogyan lehetne megmerni egy elem, akku nagyfrekis zajat, a kemiai jellegu zaj milyen frekvenciatartomanyba eshet?
Valamint egy dac, egy preamp, esetleg egy A osztalyu fuleserosito nagyon konstans terheles. -
bkercso
nagyúr
válasz
Ezért kell mellé kosdit tenni.
-
Unteroff
aktív tag
válasz
Ereshkigal #53668 üzenetére
Köszönöm az infót, de lehet kukázni kell, vagy ha meg lesz a garancia papír, akkor megpróbálom. Kipróbáltam másik kábellel és gépen is, ugyanaz, illetve reseteltem is, de semmi. A gyártón is volt, ha nem ismeri fel, akkor azt nem lehet hibaelhárítóval megcsinálni, garancia ügyintézés.
De hál' Istennek van itt egy pont ugyanolyan, lassan két éve a dobozában. Rendeltem még anno egy szilikon tokot a lejátszóhoz az Ebayről, egy olcsót, ami csak annyit csináljon, hogy ha leesik, ne törjön ripityára. Meg is jött, minden okés. Másnap kapok egy csomagot, ugyanattól az embertől. Néztem, mit rendeltem még. Hát benne volt egy másik vadiúj, bontatlan lejátszó.
Fekete és 4GB-ás, mint a mostani.
Szólni nem mertem, mert ép karácsonyi idő volt, nehogy már kidobják a csomagolót egy malőrért...No de az újhoz akarok tanácsot kérni, érdemes letesztelni az aksi időt ennek is? Vagy előbb megy gajra, ha teljesen lemerítem?
-
orion1025
őstag
válasz
Ereshkigal #51155 üzenetére
Kicsit módosult a mai napom, így neki feküdtem újra az erősítőnek. Kimértem mind a két relét, 20K-s méréssel az alábbi eredmény született:
DEC - 1,08 (eredeti)
OMRON - 1,38 (csere)A gyári relé pogácsáit 2000-s polírpapírral átdörgöltem, majd kontakt spray-vel lemostam róluk a csiszolás utáni esetleges finom port, jelenleg így van beépítve, normálisan működik, igaz, ez csak átmeneti megoldás ebben a formában, mindenképpen cserélem. Viszont ezzel együtt el is bizonytalanodtam, mert nem tudom miben lehetett a hiba, így hiába cserélném a gyárival azonosra, lehet, hogy azzal is ezt produkálná.
-
orion1025
őstag
válasz
Ereshkigal #51155 üzenetére
Ezt most sajnos nem tudom megmérni, nem nagyon van időm foglalkozni az erősítővel, a felszabadult kevéske időmben cseréltem ki, csak eléggé macerás mutatvány, de holnap vagy jövő héten foglalkozok vele aprólékosabban. Gyanítom, az általad is említett ellenállás probléma lesz, meg fogom mérni őket amint lesz időm, de ha valaki találkozott ezzel a konkrét hibával annak a segítségét is megköszönném, így a felesleges köröktől megmentene. Sajnos a típus azonos relé eléggé húzós áron megy (5000Ft környéke), ezért akartam fele annyiból megúszni, de biztosan megszívtam vele jelen állás szerint.
Kernel:
A csere oka a sokszor asszimetrikusan szóló két oldal, illetve ritkán torzabb hangzás, szétszedve az eredeti relét, látszik is a "sülés" a pogácsákon. Mióta bekerült az új, az eddigi problémák megszűntek, helyette jött a lekapcsolás, ami ezelőtt sosem volt. Például, ha gyorsan elforgatom a balansz potméterét, egyből le is lövi magát, másra nem érzékeny, kivéve a hangerő állását.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Ereshkigal #50525 üzenetére
Ja neked nem lineárishoz kell.
Akkor oda tényleg 14Vos lesz a jó.
Mert neked nem elfűteni kell a különbséget.
Sőt, neked nem is kell hozzá reg, mert azt úgyis elvégzi az alaplap.
Vagy ha regulálni akarod, akkor tényleg több fesz kell, de az felesleges szerintem. -
Ribi
nagyúr
válasz
Ereshkigal #50522 üzenetére
Nem akarod megvenni az enyémet? (14V 100W)
Én kisebbet akarok, csak nem tudom 12, vagy 11.5V-ost.
14Vos-ból 21VDC lesz a végén.
Rohadtul feleslegesen sok.
Szóval ha nem akarsz felesleges fűtést 12Vost vegyél. -
Ribi
nagyúr
válasz
Ereshkigal #50519 üzenetére
Nekem is ilyen hajtja a J1900-at.
Hozzátenném, hogy a bal oldali reg feliratozása igencsak gagyin néz ki, szóval szerintem annak nem csak annyi a baja, hogy gerjed. Főleg ha ugyanazzal a felállással egy másik tökéletesen működik.
Amúgy van 2500-ért LT1083-12. Csak sajna én is későn néztem utána. Azzal még egyszerűbb a kapcsolás.
Mekkora trafót akarsz elé rakni? -
Lompos48
nagyúr
válasz
Ereshkigal #50519 üzenetére
Mindenképp figyelj a termikus problémákra. 40-50-60W esetén elég komoly hűtőborda kellhet a tokra. Ez függ természetesen a bemenet-kimenet közötti feszültségkülönbségtől meg a kimeneti áramtól.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ereshkigal #50517 üzenetére
De ott írja a gyógyírt is rá, a C3 kondenzátort.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ereshkigal #50514 üzenetére
...a hullámosság növekszik a kimeneti feszültség növekedésével (Vout/Vref-fel arányosan).
Ez igaz. Csak elenyésző hatású. Ugyanakkor a hullámossággal sokkal egyszerűbb megküzdeni a bemeneti és/vagy kimeneti elkók növelésével.
Gondolom azért LED referencia zener helyett, mert olcsó, de még stabil a nyitófeszültsége.
Kapásból nem ismerem az árakat, de annyi biztos, hogy a LED nyitóirányú görbéje csak annyira stabil, mint amennyire a rajta folyó áram az. Ez ellenben érvényes minden diódára. Ha a legegyszerűbb piros LEDekre gondolok, akkor is érdemesebb egy 3V-os Zenert használni a 2 LED helyett, hacsak nem kritérium az, hogy kimeneti feszültség növekedésénél valami fénnyel jelezze is ezt.
Gyors diódák használata (ha ezek Schottky-k) egyetlen előnye lehet, nyerhetsz pár tized voltnyi bemeneti feszültséget. Más szempontból nem osztanak, nem szoroznak.
Nem tudtam szabályozni a kimenetet. Volt két "állása", akárhogy állítottam, azon a két feszültségen kívül mást nem adott ki.
Ez nem hamis, hanem hibás példányra utal. Jobb esetben gerjedésre, ami IN-GND és OUT-GND közé - ha lehet közvetlenül a lábakra - szerelt pl. 100nF-os kerámiakondenzátorokkal orvosolható.
Mekkora a bemeneti feszültség és mekkora a kimeneti feszültségsáv, amit el akarsz érni?
-
Ribi
nagyúr
válasz
Ereshkigal #50514 üzenetére
Nem látom melyik ábrára gondolsz
-
Ribi
nagyúr
válasz
Ereshkigal #50512 üzenetére
Az egy kapcsoló lenne vagy mi?
És miért segít ebben a led? -
Ribi
nagyúr
válasz
Ereshkigal #50510 üzenetére
Mondjuk annyira nem is ír mást. Csak nem igazán jöttem rá minek van ott a 2 led meg mi az az SJ1?
Illetve nem raktam plusz diódákat, mert összeálíltásomban azt írják nem kell. -
mezis
félisten
válasz
Ereshkigal #50507 üzenetére
A dokumentációja szerint kellene még a CP után egy számnak (Volt ?) is szerepelni.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Ereshkigal #50507 üzenetére
Érdemes amúgy a doksit is elvolvasni, mert eléggé mást ír az, mint ez rajz. Én is néztem ezt de aztán a doksit vettem alapul.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Ereshkigal #50504 üzenetére
Sajna már nem gyártják, így én is gondolkozom, hogy veszek párat, csak retek drága.
Nem tudom miért hagyták abba, más alternatívája meg igazából nincs. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Ereshkigal #50504 üzenetére
Miben nyilvánult meg a hamisság?
-
otto14
őstag
válasz
Ereshkigal #49687 üzenetére
Igen, vasalásos technikáról van szó.
-
pjen
félisten
válasz
Ereshkigal #49543 üzenetére
Esernyő küllőjében nem gondolkodtál,egyenes,erős.
-
darvinya
titán
válasz
Ereshkigal #49543 üzenetére
Menetes szár, és menetes szár összekötő.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Ereshkigal #49539 üzenetére
Én nagyméretű sorkapoccsal oldottam meg.
Laposra kellett reszelni kicsit a poti rúdját és utána már nem forgott el.
Tengely meg hát az jó kérdés. -
PitLee
őstag
válasz
Külföldi oldalak hátha találsz valami jó ötletet, nyomtatókba, fénymásolókba voltak régen szép fényes egyenes tengelyek azokból barkács.
-
orion1025
őstag
válasz
A kocka APLS potihoz legjobb tudomásom szerint nincs toldó, de ha az ebay berkein belül nincs, akkor sehol. Barkácsolást javaslom, teljesen jól meg lehet oldani házilag is.
-
tornas
őstag
válasz
Ereshkigal #49259 üzenetére
A HR Elektronikánál lehet kapni 3800 Ft.-ért használt, de működőképes Dell laptoptápot. 19,5 V-os és 7,7 A-os (150W) Ha jól láttam, akkor 2-3 db biztosan van még. Szerintem ennyiért megéri. Ez nem lehet jó neked?
Ja, és van 6,5 A körüli is, ez is Dell laptoptáp.
-
darvinya
titán
válasz
Ereshkigal #49261 üzenetére
Üdv
LT1083CP-12 (LIT) LDO V-reg, 7,5A TO3P van HR elektronika-ban, 2500Ft-ért.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Ereshkigal #49259 üzenetére
HQ-s lt1083CP-n kívül nem angyon van más (7.5A-es), sajna ez 4k, de ilyen 1-2 dodós jószágok szerintem kamu cuccok.
Én ma akarom összerakni, ha lesz időm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged