- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Minden téren tudott fejlődni a Motorola Razr 60 Ultra
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Az iPhone a mobilpiac katalizátora
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Magisk
- Nothing Headphone (1) – nem kell ide idézet
Új hozzászólás Aktív témák
-
vati182
aktív tag
Egyik barátom, vett egy ssd-t arra felrakta a windows 8-at előtte egy másik ssd-n volt windows 7-je és volt mellette bent egy 1TB HDD az a probléma, hogy w8-alól egyáltalán nem látja a 1TB HDD-t a rendszer mi az oka? mit lehet ezzel tenni?
Biosban végig ugyan úgy látja, meg, ha vissza rakjuk a w7-el telepített ssd-t a gépben akkor elérjük az 1TB HDD-t de máshogy semmiképp (a volt ssd-t laptopba akarja rakni azért vett újat, ami erősebb is ráadásul, ezt leszámítva, hogy a HDD nem látszik windows menetel közben jól is működik) mert nem jöttünk rá.
Ha van erre jobb élő topik akkor kérlek irányítsatok oda.
Előre is köszi -
DRD86
csendes tag
Hello mindenkinek!
A segítségetek szeretném kérni. A napokban jutottam hozzá a téma címben említett HDD-hez. XP-t használok. Ha meglévő rendszerhez illesztem akkor csak 746,5 GB látszik. Ha erre telepítek új rendszert és a Seagate weboldalán lévő Discwizardot is használom, akkor a teljes kapacitást fel tudom használni. Az érdeklene, hogy a meglévő rendszerhez hozzá lehet-e illeszteni, úgyhogy a teljes kapacitást ki tudjam használni? A Discwizard sajnos nem tud mit csinálni ilyenkor. A mostani rendszer SSD-n van, azért lényeges ez a kérdés.
Üdv:: Roland -
honda 1993
senior tag
Moderátorok !
felraktam egy hírdetést az 500 gb wd merevlemezemről,de megfeledkeztem róla hogy előző hónap 20-án már felraktam a hírdetést,és még nem telt le az 1 hónap.
ahogy megláttam hogy egyszer már felraktam a hírdetést róla,azonnal érvénytelenítettem az újat.
emiatt nem fognak kitíltani ?
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Úgy alakult, hogy a cégnél (kis cég) ahol dolgozok elbocsájtották a rendszergazdát, igazából nem is nagyon volt rá szükség. És nekem kellett átvennem a szerepét (
). Eddig nem is volt baj, azért vannak ismereteim a témában. Viszont van egy gép amit újra kellene telepítenem (Windows XP), viszont nem merek neki állni utánajárás nélkül. Ugyanis a gépben található kettő ugyanolyan 250 GB-s HDD, amik RAID-be vannak fogva (oda-vissza tükrözés). Ha jól gondolom hardveres RAIDről beszélünk (kép), igazam van? A kérdésem, ha újrahúzom az XP-t kell valamit állítgatnom a RAID-del vagy automatikusan elkezdi tükrözni egyikről a másikra? Az is azt sejteti velem, hogy nem kell, hogy a gép indulásakor be lehet lépni a RAID "menüjébe" bootolás előtt.
-
djculture
félisten
-
dreim76
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket kérem. 2012 december óta használom a vadi új vinyómat WD caviar blue 500gb. Február óta napról napra csökken a kondíciója. Sata kábelt már cseréltem, a tápom Corsair cx 400 tápkábelt ellenőriztem biztonság kedvéért új ágra tettem, ahol csak a vinyóm van, de semmi változás. Ma lefuttatam a gyári lemezellenőrző WD Data Lifeguard Diagnostic programot is, és mint a mellékelt fotókon is látni lehet ez még jobban betett nekiA gyári ellenőrző program nem tudta javítani a hibás szektorokat.
Mi tévő legyek? Gariztassam, vagy meg kell várnom, hogy a kondíció 0% legyen és csak akkor próbáljam meg? -
djculture
félisten
Márt párszor lelett írva az ilyen programok is a vinyó detektált adataiból dolgoznak, nem egyszer teljes hülyeséget írnak ki. Ami biztos ha a smart adatokat megnézi az ember az nem hazudik.De egyébként a hdd regenerator se tud csodát tenni ha fiziukailag sérült az adathordozó réteg azt nem tudja a javítani. Maximum logikai hibát tud javitani.
-
meko1
tag
mindenkinek köszönöm a válaszokat(0) 29541-re,azt hittem,nem csak hozzám hasonló 'Micimackók'
próbálnak választ kapni kérdéseikre,úgymint:nem értem,nem tudok segíteni,értem,de nem tudok segíteni,
ne fárasszuk egymást,hasonló,hát ennyit sem ért,mégegyszer kösz -
djculture
félisten
válasz
callmeakos #29687 üzenetére
Semmi baja..
-
Mezga Aladár
veterán
válasz
callmeakos #29687 üzenetére
Nekem úgy tűnik, rendben van.
-
perecKING
senior tag
sziasztok!
lehet kicsit fura kérdés de nincs olyan lehetőség, hogy "leállítsam" a 2. hdd-t? az első meghajtó ssd tehát néma. viszont a második egy satás 500as hdd ezt szeretném "lekapcsolni" de úgy hogy ha el akarom érni auto üzembe álljon.
az asus energia takarékos cucca szerintem lelövi egy idő után, mivel néha ha keresek rajta valamit szoktam hallani ahogy felpörgeti. Ez a megoldás viszont oc alatt nem elérhető, és amúgy sem tudom kontrollálni."full néma"(5 - 8dBa) config van születőben, és ez már most kilóg a sorból...pedig ph tesztgyőztes
Seagate Barracuda 7200.12 500 GB
köszi! -
djculture
félisten
válasz
tknof1871 #29685 üzenetére
Mechnika és az adatrögzitő felülelet megy tönkre leghamarabb. Most még csak a pmr technológiát használják de már HAMR technológia prototipusok szintjén létezik. Ez a technológia már a kezdeti prototipusoknál is 55% nagyobb adatsűrűséget bíztosított a pmr vinyókhoz képest.
Prototipusban létezik már hamr 30Terás vinyó de ezt a leirások szerint 60+Terásra lehet növelni.
Pmr technológiával a max elérhető adat sűrűség mindenféle trükkökkel max 1terabit, hamr-nél ez rögtön ötszörös értékkel indul de 10terabitre növelhető.
Lényege hogy lézersugár segítségével melegítik fel az adott mágneses szemcsét, az adat kiolvasásához pedig továbbra is normál mágneses elven működő olvasófejet használnak. Viszont direkt hűtés nélkül ezek a vinyók már nem nagyon üzemelnek. -
Nixon18
senior tag
Srácok! Van egy olyan problémám, hogy egy Lanovo G575 nem ismeri fel saját Hitachi HDD-jét. Azt írja ki, hogy ellenőrizzem a kábel csatlakozását. Kiszedtem a HDD-t és egy USB-rackkel rákötöttem egy asztali gépre. A gépnek az eszközkezelője és partíciókezelője is felismeri, ugyanakkor nem tudok vele semmit csinálni. Se formázni, se particionálni, semmit. HD Sentinel szerint a kondíciója pedig 98%-on van. Tudtok esetleg segíteni?
-
Voice24
őstag
válasz
djculture #29661 üzenetére
A sata kábelt kicseréltem. Átraktam másik tápcsatira (hozzáteszem, a tápot átalakítóval kapja, mert régebbiek a csatlakozások), de némelyiken el sem indult a vinyó (vagyis az xp).
Most megy, de a Sentinel lényegében ugyanazt írja ki, nem nagyon változott semmi.
Ami engem a működésben zavar, az a néha elég hangos és zavaró kerrogás (olvasás). Pl. ha külső vinyóra másolok ki valamit, pl. filmet, akkor elindul szépen, viszonylag halkan a másolás, majd 1-2 perces normális másolás után elkezd a belső hdd hangosan pörögni, és ilyenkor a becsült hátralévő idő hihetetlenül felugrik. Tehát mondjuk az elején azt írja, hogy kb. 10 perc, az a felpörgés után felmegy akár 90-100 percre is, így elkerrog 1-2 percet, majd visszaáll csendesebbre, és a hátralévő idő is visszaesik a normálisra. De ahogy írtam, ezt egy-két perc normális másolás után többször is eljátssza. Így a normális esetben 10 perces másolás eltart 15-20 percig is. -
djculture
félisten
válasz
drunkyboy #29676 üzenetére
Találkoztam már én is vele hogy egyes régi asusok amin Intel ICH7 lapka van a wd500 vinyót az istennek se akarják indítani.
A wd640 meg ilyen, gondolom már nem keveset ment és elhasználódik.
Amíg van tartalék szektor és betud a rossz helyett rakni addig nincs baj. De azért nemárt menteni a fontosabb dolgokat. -
cloonee
tag
Sziasztok!
Pár napja vásároltam egy WD 160 Gb-os 2,5" SATA HDD-t, melyet hibátlanként vettem, de félek átcsesztek.
Ha bekötöm rendesen az asztali gépbe, semmi nem látja, mintha nem is létezne, ha külső rackkal próbálom, akk. a kezelőbe belépéskor inicianizálni akarja, ok, de hiba. Linux sem látja. Csatlakozáskor felpörög szépen, pár mp. múlva megáll. Elképzelhető, hogy valamilyen titkosítás, vagy láthatatlanná tevés van rajta, vagy csak simán kuka? Tudtok valamilyen programot, amivel esetleg megpróbálhatnám működésre bírni? Köszönöm. -
-
Aethel
aktív tag
Nem nagyon foglalkoztam vele eddig, használni akarom a cuccaim, nem életem végéig őrizgetni. Viszont nagyon bosszantó hogy 4-5 másodperceket kell várni szinte minden zeneszám után mert a vinyó felpörög. Ez idegesítő és ezt nem unalmában találta ki valaki. Ezt a fordulatot elérnie a motornak igenis terhelő és nem mindegy hogy 5 év leforgása alatt csak 1000 vagy 20.000 felpörgést kell produkálnia. Ha hülyeségeket beszélek nyugodtan javítsatok ki, de véleményem szerint hosszú távon biztos hogy számít. Elsősorban a várakozási idő zavaró nagyon, nem az hogy pár éven belül vennem kell újat amit valószínűleg amúgy is megtennék mert egy öregedő vinyó nem életbiztosítás
Amit a kolléga ajánlott a Sentinel-el tökéletesen megoldja a gondomat, csak érdekelne hogy nem-e lehetne ezt valami szebb módszerrel is megoldani külön program állandó használata nélkül. -
drunkyboy
aktív tag
válasz
djculture #29638 üzenetére
Köszönet, már mindent kipróbáltam, de ahhoz az alaplaphoz (Asus p5pl2) sehogy sem működik a Sata Wd500-as vinyó, pedig a sata WD640es és egy sata Samsung250Gb is rendesen működik benn.
Ellenőriztem a HDSentinellel is, ahogy írtad, hátha Smart hibás, de azt írta, minden rendben.
Közben csináltam Bios frissítést,de semmi.Most úgy döntöttem, hogy a vinyót kicseréltetem gyári garival, amit küldenek talán kompatibilis lesz az alaplappal.
És ha már fenn volt a Sentinel, megnéztem a sajátomat is (WD640), és csak 40%-ot ír, bad szektorokkal!
Ez tényleg igaz lehet, mert semmi hibára utaló jel nem volt eddig? Kezdjek izgulni az adataimért? Ezt is cseréltessem ki garival?
-
Aethel
aktív tag
válasz
spiritex #29672 üzenetére
Köszönöm, ez most így működik!
Esetleg nem lehet a vinyóban valamit állítani hogy ha más gépre viszem ott se parkoljon le? Sajnos nem oldhatom meg hogy minden gépre feltegyem a HDS-t.
Olvastam egy WD vinyós topikban hogy erre van gyártói megoldás, egy progi amiben át lehet szerkeszteni ezeket az adatokat. Samsung-ra nem találtam ilyet. Erre tipp esetleg? -
Aethel
aktív tag
Üdv!
Adott egy Samsung HD204UI külső winchester. A problémám vele hogy alig 2-3 perc kihasználatlanság után átáll energiagazdálkodó módba és leparkoltatja a fejet, készenlétbe rakja magát. Így alig fél év alatt több mint ezer indulást produkált ami nem túl jó dolog az élettartamát tekintve. Szeretném ezt az időintervallumot kibővíteni, legalább 20-30 percre. Sokszor csak egy filmet nézek meg róla, vagy zenét hallgatok és miután bepufferelt a lejátszó szépen kikapcsolja a vinyót de 5-6 perc múlva kiürül a puffer és ismét felpörög ami szakadást jelent a médiafolyamban is meg a vinyónak se tesz jót. Hol vagy hogy tudom ezt állítani?
-
D5
aktív tag
Megoldódott...nem volt driver telepítve...
Gratulálok D5 -
D5
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene. Most hoztam haza a zsír új ADATA HD 710 1 TB külső winyómat a boltból.
Rádugom USB 3.0-ás hosszabbítón a gépre, és semmi.
Haloványan világít a kis kijelzője, de más semmi.
Érintésre érződik, hogy megy benne valami, áramot kap...
Mi lehet a gond? -
madstunt
addikt
Sziasztok
Egy régebbi konfig lecserélése után. a régi ATA hdd-t átrakva az új konfigba hogy átmozgassam a tartalmát az újra, az fogadott, hogy bár felismeria bios, és a win7 lemezkezelésénél is megjelenik helyes fizikai adatokkal de csak formázni lehet. NTFS-re van formázva, windows xp alatt volt használva. Saját win7-es konfigommal is próbáltam, ott is ugyanez volt a helyzet
-
akos86
aktív tag
Kedves fórumtársak!
Hozzám került egy Samsung 502HJ winchester, gépre dugva a smart hibát jelez már a bootoláskor., figyelmen kívül hagyva a hibát hd sentienllel ellenőriztem a vinyó állapotát és 48 gyenge szektor található rajta továbbá raw error hiba is. Kérdésem lenne hogy a raw hibát lehetséges e javítanom. Jelenleg mély formázást csinálok a vinyón hátha a gyenge szektorok eltűnnek. Ha valakinek valami frappáns ötlete van azt szívesen fogadom. üdv Ákos!
-
FaTHI
őstag
Sziasztok!
Srácok olyan bajom lenne,hogy az egyik vinyóm néha eltűnik mármint az ikonjai win alatt,illetve win7 indulásakor kattog. Egyébként javarészt jól üzemel, csak nem tudom mi lehet ez a probléma. -
talpas
aktív tag
-
spiritex
veterán
Sziasztok!
Hogy kell megformázni egy új vinyót NTFS-re? Sima, lassú formázással, vagy elég a gyorsformázás is?
Köszi! -
Mezga Aladár
veterán
válasz
Atlantisz48 #29653 üzenetére
Talán elképzelhető hogy van ilyen progi, de élesbe adatokkal én biztos nem csinálnám.
-
pocokxx
Közösségépítő
válasz
Atlantisz48 #29653 üzenetére
Szerintem ilyen nincs...
-
Atlantisz48
őstag
sziasztok remélem jó topikba írom. Tudna valaki mondani ha egyáltalán van : olyan programot ami adatvesztés nélkül particionál vagy formáz pl : ntfs böl ext4 be. egy 3tb külső hdd ről lenne szó.Segítséget előre is köszönöm !
üdv:Zoli
-
all6atos
tag
válasz
liksoft #29651 üzenetére
Hy!
Nem rángatom ennyire, kb. max 15 fokot, és nem is kell ilyen erővel. Már gyengén és kb. 5 fok kitérésnél is lehet hallani (átmozgás közben és nem kitérésnél). Ha úgy csinálnám, mint a videóban, akkor már elég hangos lenne, és nem is merném. Gondolom a videó miatt lóbálja ennyire, de még így is sokkal halkabb, mint élőben.
Akkor tűnt fel, mikor a telepítések után levettem az asztalról. Épphogy megdőlt már zúgott is...
A másik HDD-vel nem csinálja, bmenyire cibálom is, öcsémé se, pedig az újabb jóval és 7200-es. Egy laposnál se láttam még ilyet. Mellesleg már lassan 4 éve hibátlan a gép, nem vagyok őrült
.
Az a furcsa, hogy pl. random seek/r/w teszt alatt nem változnak az értékek, hiába mozgatom és hallom a hangot.
-
liksoft
nagyúr
válasz
all6atos #29641 üzenetére
Ilyen tempóban mozgatsz mindig HDD-t? Az forgás közben olyan mint a giroszkóp! Pont az elmozdítással ellentétesen fejt ki energiát, és ha te vagy az erősebb, az fordulatszám csökkenéssel jár. A drive erre azonnal reagál, és visszaemeli a fordulatszámot. De jó dolog is ez a nagy mozgatás, mert legfeljebb a rámpához ér a lemez, ha elmozdul a síkjából. Az meg szétkenődik a felületen, ott, ahol 1mm-be közel 80 ezer légrés fér. Na innen adatokat sem mentenek, de nem is működik tovább.
Sajnos ez finommechanika, és a működés közbeni mozgatásra egyre érzékenyebb. Nem illik cibálni.
A fagyást meg nem tudom értelmezni, hogy most és itt van, vagy a példaként felhozott másik eszközben.
Szerk:
Elolvastam a bővítést.
Szerintem nem azonosak a két rendszerben a driverek. Ott el tud a rendszer időzni, mikor nem tökéletes valami, és a háttérben detektációs folyamat zajlik. Lehet, hogy ez a drive és a controller nem szeretik egymást, vagy BIOS beállítás nem jó neki. stb, stb... -
all6atos
tag
válasz
talpas #29649 üzenetére
Hello!
Akkor kicsit bővebben:
Egy hibátlan Lenovo R400-ba lett cserélve, általam, a gyári 160-as a korábban említettre.
A W7 telepítőben volt formázás opció, ami <1 perc alatt végzett, megcsináltam 2x is, mert ennyi idő alatt semmit sem csinálhatott.W7 felment rendesen, kb. 30+ perc alatt. Driverek is felmentek, kivéve a wifi-t, mert aláírás problémára hivatkozva a Win letiltotta a gyári inteles drivert... Ha, visszarakta a Microsoft verziót, akkor már elvileg működött (be volt kapcsolva), de mégse tudtam hálózathoz kapcsolódni (mintha ki lett volna kapcsolva...).
Egy-két program(gyári szoftver, hgst diag. progi) telepítése is felakadt ~10 percig is akár, eltávolítás->újra <1 perc.A frissítések keresése gombra nyomva eddig csak gondolkozott (kifagyott az ablak), most már azt írja, hogy az alkalmazás nem is fut, indítsam újra a gépet, ami term. nem segít. A windows defernderrel is u.e. van (nem tudom bekapcsolni).
Nem valószínű, hogy vírus lenne, nincs arra utaló nyom. Néha felugrik a hangja olvasáskor pár mp.-re, de 90%-ban csendben ir/olvas.A hangot pedig igen is a HDD adja ki, olyat, mint a korábban linkelt videóban.
Írtam rá, olvastam rá, random r/w teszteket is csináltattam, de semmi, még rázás közben sem.Nem a géppel van gond, vagy a szoftverrel (hőm. ok, teljesítmény ok, nincs kék halál, se úraindulás, ugyan ez a rendszer van fent öcsém t420-asán kb. 2 hete), hanem
1, vagy a formázás hiánya miatt instabil a tárolt adat, ezért rosszalkodik a win.
2, vmi mas gebasz is lehet mechanikailag, amit a hdsentinel nem mutat ki.A 160-ast visszarakva minden OK, most is arról írok.
Ha mozgatom akkor a perdület miatt ellenál, és lehet, hogy az erő hatására kimozdul egy picit és berezonál, de még nem eleget, hogy összeérjen a fejjel.
-
talpas
aktív tag
válasz
all6atos #29640 üzenetére
És előtte nem volt ez a hang?Ki nyúlt bele a gépbe?
1-re A kb.rögtön-t akkor csak Te tudod, mi csak sejtünk 1-5-10 p....Kezd elölről!. driverek stb. települtek?. És csak sorban.Nem frissít W7? Üzenet van? Mi az, hogy ablak kifagykép megmarad? BSOD?újraindul magától? Hőmérsékletek?
2.-re Nekem hűtés vent. hibának tűnik. Ha a HDD. lemeze ezt a hangot adná pld. csapágy miatt, akkor azt fizikailag sem élné túl a lemez felülete.
És ne használd azon a felületen. -
pocokxx
Közösségépítő
válasz
Mezga Aladár #29646 üzenetére
Akkor ezek közül bármi jó lenne? [link]
-
-
pocokxx
Közösségépítő
Sziasztok! ITT nem kaptam választ, talán itt tudtok segíteni.
Köszi előre is -
Johnnyp
csendes tag
Sziasztok!
Most cseréltem komplett gépet és feltelepítettem win8-at. Nem látja a rendszer a régi IDE vinyómat akárhová jumperoltam. A biosban is próbáltam állítani a sata portnál, de nem mentem bele mélyebben nehogy elállítsak valamit. Estleg valaki pontosabban, részletesebben letudja írni, hogy mit kell a biosban állítani, hova jumperoljam az IDE vinyót stb.
Köszi a segítséget. -
all6atos
tag
-
all6atos
tag
Sziasztok!
Ma vettem egy hgst 5k1000 2.5-es noti HDD-t.
Nemrég raktam rá a rendszert.
1, Csak a win7 telepítésénél lett megformázva, de kb. rögtön végzett vele. Nem kéne rendesen megformázni 1x egy másik gépben, mert anno egy asztalinál a gyorsformázás után kezdtek meghibásodni az adatok, és most is csinál furcsa dolgokat (pl. win update nem megy egyáltalán, defendert be akarom kapcsolni kb. kifagy az az ablak, még friss a rendszer, de nekem kicsit lassúnak tűnik, és úgy teker időnként a vinyó, mintha töredezett lenne).
2,Ha mozgatom a laptopot jobbra-balra vagy előre-hátra döntögetem, akkor kb. olyan hangot ad, mint amikor ventillátorba nyomsz vmit, de csak kicsit. Szóval úgy zümmög. Talán még a kezemmel is érzem, hogy picit rezeg.
3,Felraktam a HD Sentinelt, nem sok adat van a SMART részén, de ami van az mind zöld. Milyen tesztet érdemes lefuttatni? Felület tesztet nem enged(olvas-ír-olvas), gyorstesztek megvoltak.
Ha jól tudom 3 napig lehet cseréltetni, de ennyi és ilyen hibával nem hiszem, hogy cserélnék... bár a mozgatásra zúgás elég gáz...
Még megpróbálom a HGST tesztprogiját.
Előre is thx,
Üdv
Feri -
mhncsa
csendes tag
sziasztok!
tegnap óta az a gondom, hogy 30-40 perc használat után lefagy a gépem.
gép: AMD Phenom II 560, 8 GB RAM, Ashrock 890 FX Delux 5, 1 db M4 Cruical 64GB (rendszer) + 1 db Samsung 830 64GB + 1 db 1,5 TB WD Green (másik rendszer)
jellemzően az éppen éppen használt prog kezd nem válaszolni (pl. egy weblapon kattintok egy linkre, úgy csinál mintha töltené az oldalt, de fél perc múlva már nem reagál), majd utána már semmi.
újraindítom, akkor nem találja a rendszer ssd-t. ha kikapcsolom és újraindítom akkor megint megy minden. cseréltem már adatkábelt, átraktam másik sata portra, de ugyanaz.
windows eseménynaplóban semmi bejegyzés. hd sentinel szintén nem mond semmit.
csináltam vírus ellenőrzést(a másik rendszerből is), de semmi.
memória teszt, ok.
tunning nincs.windowst nem szeretném újratelepíteni, amíg nem biztos, hogy használni fog, mert egy rakás programot fel kell tennem. ráadásul akkor WD-s rendszer is bukik, szval 2x is telepítenem kellene (tudom ezt okosabban is csinálhattam volna anno, de most már ez van)
vmi ötlet, hogy hogyan tudnám kideríteni a hibát?
maga a rendszer egyébként kb 1 éves, eddig semmi gond nem volt vele. 2 napja vasárnap még gond nélkül használtam, hétfőn már nem volt jó, pedig hardver tekintetében nem változott semmi a gépben
max a WD-s rendszerrel telepítettem 1-2 programot, de az SSD-s rendszer péntek óta "érintetlen" volt. -
drunkyboy
aktív tag
válasz
liksoft #29588 üzenetére
Nem olyan zagyva a kérdés, csak elvesztem a részletekben
Szóval megpróbálom a lényeget leírni:
Rendszertelepítés után, már az első újraindításnál bootoláskor megáll a gép azután, amikor felismeri a sata WD500-as merevlemezt. (Nem fagy le, csak megáll.) Még a BIOS-ba lépés előtt. Ez a probléma.
Amit eddig kiderítettem:
- Nem lehet az adatkábel hibás, mert ugyanazzal a kábellel és másik merevlemezzel nem áll meg bootolás közben a gép. (Ezzel kilőttem a port és az alaplap hibáját is, gondolom.)
- Másik tápra is kötöttem a vinyót, az sem hozott megoldást.
- A vinyó viszont jó, mert másik gépre dugva felismeri és el is indul vele.
Kérdés:
Mielőtt ezt csinálta volna particionáltam és formáztam minden gond nélkül.
- Lehet, hogy ezzel volt valami probléma, és újra kellene particionálni?
- Illetve lehetséges, hogy a particionálás/formázás hibája miatt a vinyó felismerésénél (még a BIOS-ba lépés előtt) megáll a bootolás? -
cocus007
tag
Remélem jó helyen írok.
Ma reggel a vírusirtó törölt mindent a külső merevlemezről, vagyis a Panda antivirus lomtárjába rakta v ilyesmi.
De utána felfedeztem h minden rajt van a vinyón, csak rejtve.Ha most nekiállok lemásolni mindent a vinyóról a gépre, leformatálom a vinyót és visszarakok mindent, akkor eltűnnek a régi rejtett mappák?
Azóta vírusirtóval letakarítottuk mind2 gépet amivel érintkezett uh onnan talán nem jön már veszély. vagy még fusson át a külső vinyón is?
-
Maksifül
senior tag
Adott egy 2TB-os Verbatim 3,5-ös külső vinyó, amit E-SATA csatlakozóval kötöttem össze a géppel néhány éve. Külső tápellátásról működik. Az utóbbi időben egyre több, aggasztóbb dolgot figyeltem meg vele kapcsolatban. Ezeknek az okát szeretném megtudni.
1. Néha a ki-bekapcsoló gombot 5-6x is meg kell nyomni, mire hajlandó bekapcsolni, addig csak fel-felvillan a kis zöld LED, de újból kialszik.
2. A gép kikapcsolásakor a vinyó még vígan darál /szoktam várni 5-10 mp-et, hogy leálljanak a lemezek, s utána kapcsolom ki. Ha jól emlékszem, régebben magától leállt, tehát hallható volt, hogy befejezi a munkát.
3. Teljesen rapszodikusan néha egyszerűen ELTŰNIK a meghajtó, nem látja a gép egyáltalán /olyankor is, ha mondjuk filmet nézek róla, tehát aktívan dolgozik/. Ilyenkor csak az segít, ha teljesen leállítom, kikapcsolom a gépet és a HDD-t is, majd újra bekapcsolom mindet. De van, hogy bekapcsolás után, miután felállt a rendszer, akkor sem látszik a külső vinyó.
Ezek a jelenségek a HDD hibájára utalnak, vagy esetleg a külső ház, amibe gyárilag rakták, kezd haldokolni, vagy meghibásodott? Hogy lehetne ezt kideríteni? Illetőleg hogy lehet kizárni, hogy a merevlemez a hibás?
Normális ezeknél a külső HDD-knél, hogy a gép bekapcsolt állapotában, ha csatlakoztatva van, hiába kapcsolom be, nem fogja felismerni a gép, s nem tudja használni, csak akkor, ha teljesen ki van kapcsolva a gép, s a vinyót kapcsolom be először, s utána a gépet?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
dozzer
tag
Igen arra
Tehát amikor beköti a gépbe a vinyót akkor el sem indul a gép, ha kiveszi akkor már elindul csak ugye nincs miről indulnia
-
liksoft
nagyúr
válasz
dozzer #29624 üzenetére
AHA! Tehát adatmentés a cél! Ezt nem írtad!
A WD firmware és több szériája esetén (ez változó, nem tudom majd megmondani!) gyári számra is párosít. Ha teljesen azonos (csak gyári szám a különböző), megpróbálhatod. Persze fejszerelvény zárlat esetén akár a donor panel is repülhet. Vagyis van kockázata is.
-
dozzer
tag
Szevasztok!
Olyan problémám lenne hogy, egy ismerősömnek van egy WD vinyója (pontosabb tipus később irok). Azt állítja hogy, miután berakja a gépébe és bekapcsolja a gépet nem történik semmi... Kicserélte a kábeleket minden de ugyanúgy semmi nem történik. Ahogy kihúzza a vinyót egyből megmozdul a gép... Esetleg valaki valamilyen megoldást tudna mondani?
-
DeSanto
őstag
válasz
>>>W!nman* #29620 üzenetére
Ott van hogy beállítás.
Nekem működött mert a hulladék vinyómat meglestem akkor le volt húzva.
Feltoltam a csúszkát, bezártam és következő megnyitáskor már max teljesítményen volt.
Azt tudom hogy nem minden hdd-támogat ha minden igaz. -
DeSanto
őstag
válasz
>>>W!nman* #29618 üzenetére
Az információ fülnél lehet.
-
DeSanto
őstag
Másik gépben se szeret írni.
Kipróbáltam barátnőm gépében és abban is hulladék.Ez sajna még adattárolásra is használhatatlan.
Köszönöm az információt!
-
DeSanto
őstag
válasz
>>>W!nman* #29614 üzenetére
Szia!
A HDSentinelnél le volt húzva az akusztikus beállítás de hiába állítottam vissza.
Olvasás 63MB/s írás 1,2MB/s crystalmark szerint.
Cseréltem sata kábelt, másik vinyót is raktam rá de azzal minden rendben van.Sosem láttam még ilyet hogy írni nem tud egy vinyó....
-
>>>W!nman*
tag
válasz
DeSanto #29613 üzenetére
Lényegesen gyorsabbnak kellene annak lennie. Esetleg HDSentinelben nézd meg a "Véletlen elérési idő teszt" alatt, hogy mit ír akusztikai beállításra. Ha "Maximális teljesítmény és hangerő" akkor ezzel nincs gond.
Másik vinyót próbáltál a gépeden azonos körülmények közt(azonos bekötés, azonos kábel)? Ha igen és az hozta a papírformát, akkor redukálható a hiba forrása a winchester-re.
-
DeSanto
őstag
Van egy régi WD HDD-m amit rendszervinyónak használok.
160Gigás és ma újratelepítettem a rendszerem és feltűnt hogy több mint 1,5 óra volt a telepítés...
Lényeg hogy olvasásban 60MB/s-t tud de írásban 2,2MB/s.Kuka?
Sentinel szerint minden ok 100/100-as...
-
safifoto
csendes tag
válasz
petrelli86 #29609 üzenetére
sehogyan sem, nem lett 100%-os, csak le lehet nullázni, azt próbáltam ki de aztán vissza is állítottam
-
safifoto
csendes tag
sziasztok,
van egy acer 5820tg ( i5, 4gb ram toshiba 640gb hdd ) laptopom és a hdd sebessége rémesen be tud lassulni. Csináltam hd tune olvasási tesztet és a minimum 5,6mb/s-re lemegy. Mi lehet a gond? Ez még garis gép, szerintetek az acer mit szólna hhttp://prohardver.hu/muvelet/tag_kep/karbantart.php?id=773486a elküldeném garis szervizbe? -
[HUN]Dani
őstag
válasz
petrelli86 #29606 üzenetére
Szia. Szerintem ha garanciás még akkor mindenképp cseréltesd ki.
-
spiritex
veterán
Hello!
Tudnátok ebben segíteni?
Előre is köszi! -
Dr. Akula
félisten
válasz
szcsaba1994 #29603 üzenetére
Vírus, bad sector, bármi.
-
szcsaba1994
tag
Üdv!
Az mitől lehetséges, hogy a szabad tárhelyem folyamaosan csökken pár száz megával (kb. naponta 100), pedig semmit nem telepítek fel? A Tempet is D-re tettem, de az se oldotta meg a problémát.
Típus: OCZ Vertex 3 60GB -
>>>W!nman*
tag
válasz
[HUN]Dani #29601 üzenetére
Nekem volt hasonló hibám egy intel alaplappal, még a kezdetleges P4 időszakból... Konkrétan D845BG volt a lap... Hihetetlen módon lelassult a winchester kezelése, de hogy hogyan, máig sem értem... Nagy nehezen sikerült bele életet lehelnem és egy bios frissítés oldotta meg végül... Ez 2000-2001, uh abszolút nem mondom, h most is az lesz, de 3. tippem esetedben is az alaplap.
1. vinyó
2. kábel
3. alaplapDe ez csak az én véleményem. Én is segítségért jöttem ide alapvetően.
-
[HUN]Dani
őstag
válasz
>>>W!nman* #29600 üzenetére
Sajnos nincs itthon másik vinyóm, de mindenképp kifogom próbálni másikkal is. A kábeleket kicseréltem, máshova dugtam, de semmi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lexar NM1090 PRO 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-13.000 MBs - Eladó!
- Kingston NV2 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Lexar NM1090 PRO 2TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-13.000 MBs - Eladó!
- WD Black SN850 2TB M.2 PCIe SSD 7000 -5300MB/s
- WD Black SN770M 2TB M.2 2230 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 5150-4850 MBs - Eladó!
- Apple iPhone 15 Pro Max / 256GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia / 98% akku
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3121, 100% Akkumulátor
- Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ACH6 - 15.6"FHD IPS 120Hz - Ryzen 5-5600H - 16GB -512GB - RTX 3050 - Win11
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest