Új hozzászólás Aktív témák
-
Maksifül
senior tag
Adott egy 2TB-os Verbatim 3,5-ös külső vinyó, amit E-SATA csatlakozóval kötöttem össze a géppel néhány éve. Külső tápellátásról működik. Az utóbbi időben egyre több, aggasztóbb dolgot figyeltem meg vele kapcsolatban. Ezeknek az okát szeretném megtudni.
1. Néha a ki-bekapcsoló gombot 5-6x is meg kell nyomni, mire hajlandó bekapcsolni, addig csak fel-felvillan a kis zöld LED, de újból kialszik.
2. A gép kikapcsolásakor a vinyó még vígan darál /szoktam várni 5-10 mp-et, hogy leálljanak a lemezek, s utána kapcsolom ki. Ha jól emlékszem, régebben magától leállt, tehát hallható volt, hogy befejezi a munkát.
3. Teljesen rapszodikusan néha egyszerűen ELTŰNIK a meghajtó, nem látja a gép egyáltalán /olyankor is, ha mondjuk filmet nézek róla, tehát aktívan dolgozik/. Ilyenkor csak az segít, ha teljesen leállítom, kikapcsolom a gépet és a HDD-t is, majd újra bekapcsolom mindet. De van, hogy bekapcsolás után, miután felállt a rendszer, akkor sem látszik a külső vinyó.
Ezek a jelenségek a HDD hibájára utalnak, vagy esetleg a külső ház, amibe gyárilag rakták, kezd haldokolni, vagy meghibásodott? Hogy lehetne ezt kideríteni? Illetőleg hogy lehet kizárni, hogy a merevlemez a hibás?
Normális ezeknél a külső HDD-knél, hogy a gép bekapcsolt állapotában, ha csatlakoztatva van, hiába kapcsolom be, nem fogja felismerni a gép, s nem tudja használni, csak akkor, ha teljesen ki van kapcsolva a gép, s a vinyót kapcsolom be először, s utána a gépet?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Maksifül
senior tag
Sziasztok, lenne egy kérdésem.
Adott egy 400GB-os PATA Samsung vinyó, ami egyszercsak beadta az unalmast. Hiába van a gépre csatlakoztatva, az nem látja, nem képes érzékelni, és dolgozni sem vele. Viszonylag fiatal, még nincs 3 éves sem, semmi hibája nem volt korábban.
Érdekesség, hogy a HDD Sentinel látja, és kifogástalannak értékeli, sőt, GetDataBack-kel is mindent át tudtam menteni róla egy másik HDD-re. Tehát adatmentés megvolt.
De vajon mi a frászkarikáért nem látja a rendszer? Miért használhatatlan? Hogy tudnám esetleg gatyába rázni, vagy leformatálni valahogyan? Van valakinek ötlete?
Köszönöm! -
Maksifül
senior tag
válasz
liksoft #15885 üzenetére
Természetesen elírás volt Get Data Back. Köszönöm a korrekciót!
Másik gépben ugyanígy viselkedett a vinyó XP alatt. Bár ott Lehetett volna Particionálni, amit nem tettem meg, mert még mindig hiszem azt, hogy az adataim megvannak a merevlemezen.
De elképzelni nem tudom, hogy mitől válik egy kifogástalanul működő vinyó olyanná, mintha üres lenne. Nem formatáltam, nem töröltem a partíciót. Még csak le sem volt húzva. Egyszerűen csak nem látja a TC sem, Intéző sem... Csak az Eszközkezelő, meg a HDD-s diagnosztikai programok... -
Maksifül
senior tag
Nem akarok még nekiesni GTB-el. Mivel a kábeleket jumpereket cserélgettem eleget, úgy döntöttem, hogy egy másik gépben is kipróbálom a kérdéses vinyót. A táp sztem nem lehet rossz, hisz a gép vígan megy vele,minden vinyó kifogástalanul üzemel, ahogy ez is hibátlanul ment eddig, s látszólag most is, csak nem tudok hozzáférni az adatokhoz.
Megrángatni sem tudtam, hiszen le sem húztam a tesztnél, ami után már nem működött. -
Maksifül
senior tag
Van a gépben egy IDE DVD író, meg egy IDE HDD, előbbi a master, utóbbi a slave.
Lehúztam a mastert, és kötöttem a helyére egy másik IDE vinyót tesztelésre, amit nem bírt érzékelni úgy, hogy használni is lehessen. HD Sentinel látta, meg a Lemezkezelő is, csak éppen betűjelen nem volt, és nem tudta inicializálni sem a rendszer. /Win7/ Most látom, hogy a feldugott HDD slave-ben volt, így megértem, hogy nem tudta használni. De ez érdekel a legkevésbé.
Visszadugtam eredeti felállásban a DVD-t masternek, a vinyó meg slave-ben, ahogy volt, mielőtt hozzányúltam.
Azóta ugyanúgy kezeli a HDD-t, mint azt, amit rákötöttem teszteni /master kábelre véletlenül slave módban/, és hiába csinálok vele akármit, nem tudok a rajta lévő adatokhoz hozzáférni, Áttettem masternek jumperelve, nincs is slave rajta. Kicseréltem az IDE kábelt, az sem segített. Most már kezdek tanácstalan lenni.
Az eszközkezelő is látja, felismeri, kifogástalannak titulálja, ugyanakkor azt írja, hogy egy byte-nyi foglalt hely sincs rajta, holott csurig van. HD Sentinel meg ezt mutatja:
Formatálni sem lehet, de nem is szeretném.
Van valakinek javaslata, mitől mehetett el? BIOS-ban is minden változatlan a korábbiakhoz képest.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Yettel topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Dobozos, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- 1 Tb-os NVME-k
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Western Digital WD Red Pro 3.5 4TB 7200rpm 256MB SATA3 (WD4003FFBX)
- Bontatlan ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest