-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
attiss66
senior tag
válasz
python1 #185089 üzenetére
Akkor maradnak az eredeti kábelek, a keresztmetszettel szerintem nincs gond. Frontokhoz 4mm-es/ritkább szálak, fele annyi, mint amire cserélni kartam volna/, sourrond-okhoz 2.5 mm-es, a centerhez2.5 mm-es/szélesebb és laposabb mint a sourrond-oknál/.A HDMI jelátvitele szerintem hibátlan, vagyis pontosabban fogalmazva, nem észrevehető, ha lenne is.
Quetz185090:
"A lejátszó dekódolja az audiót és PCM-t küld át"A Q10pro-n belül kell valamit átállítani?
"A lejátszó bitstreamel és az AVR dekódol."
itt mi történik? -
attiss66
senior tag
válasz
python1 #185086 üzenetére
Ha a Himedia Q10pro modern technikának számít, akkor használom.
Most tesztelném a sz.gépről rátöltött 1100GB filmet/hangot, mert volt már amin nem volt hang/, moziznék, de a tv-t, amit monitornak is használok/HDMI1 tv, HDMI2 sz.gép/, keresem rajta az audio kapcsolatot. Úgy nézem van rajta valami, olyan, mint a Q10pro-n az optikai, de erre az van írva, hogy digital audio out
A kábelekről jutott eszembe, amit írtál, hogy gondolkodtam, hogy cserélném majd a médiamarkt-os kábeleimet, ilyenekre, van e értelme hang szempontjából házimozihoz. Frontokhoz, centerhez, sorroundokhoz, HDMI a projektorhoz. [link] [link] [link]
-
-
attiss66
senior tag
válasz
python1 #185051 üzenetére
Van médialejátszóm/modern technika
/ is, 1100 GB-nyi filmet töltöttem a Q10pro 1.8 terrás belső winchesterére,a kedvenc filmjeimet. De ha jól akarok szórakozni, akkor az a Denon3910+Denon3802 hangzásvilága.
Kiváncsi lennék amúgy egy modern/felsőszintű/ rendszerre, Atmosz stb, saját füllel akarnám hallani, mert én a saját fülemnek hiszek főleg.Tehát , hogy mennyire nyűgöz le az a hang. Arra lennék legfőképp kiváncsi, hogy nem hiányolok e valamit, ami a régebbi rendszerben megvan, abban meg nincs. Nem szól e "üresen", vagy valami ilyesmi.
-
Khaosz55
addikt
válasz
python1 #184841 üzenetére
Zörögnek? Hogy érted? Nyilván D osztálynál nem kell annyi hőt eldolgozni. Gondolom a hő nagy része a hátlapon keresztül az alu lapon távozik ami nem olyan kicsi, a reflex láda meg mozgatja levegőt azért. Én mikor megkergetem az XTZ-t hosszabb időre akkor sem forró a hátlap max meleg, kezemet ott tudom tartani, az meg nem lehet egy esetleges elhalálozás oka.
-
Khaosz55
addikt
-
Khaosz55
addikt
válasz
python1 #184833 üzenetére
Azért ritka a D osztály + Toroid trafó kombó. Nekem az ultikhoz H osztályú végfok van. 2x1350W-ot tud 4 ohmon, 27 Kg. Akkora trafó van benne mint egy tányér. Normálisan szériagyártásban, versenyképes áron megvalósítható a subba építve? Persze van rá példa de ritkább az biztos. Hangban meg előrelépés sub esetén?
-
ada19
senior tag
válasz
python1 #184732 üzenetére
Nyilván frusztráló, de ez van ha pénz és profit mozgat mindent a világon. Csak abba gondolj bele hány (nem mozis körből jött) ismerősöd van akik többet költött hangcuccra mint mi mérőmikrofonra. Amerikai kollégám nemrég írta hogy milyen komoly surround rendszert vett Costco-ból (helyi Metro kb.). Valami Vizio soundbar 2 hátsóval....
Szerinted hány százalékát teszi ki az előfizetőknek akit ennyire érdekel a kép/hang? Elenyésző piac lehetünk.
Mindenki másnak ott van a Kaleidescape milliókért, persze Magyarországon nem elérhető.
-
ada19
senior tag
-
-
ada19
senior tag
-
I'am Dony
őstag
válasz
python1 #184586 üzenetére
Igen ezt értettem csak azért szerettem volna jelezni, mert az utolsó dsp eq-zott igazából bármelyik 1 db hátsóval is elérhető és ha játszol külön a késleltetésekkel még rengeteg van benne valamint a 35 Hz es zuhanás is jóval lentebb tolható. Tényleg csak segítő szándékkal jelzem.
-
Quetz
őstag
válasz
python1 #184500 üzenetére
Nem, ez a minidsp guide-ja hogyan mérjünk hangfalat. Egy mérés van, annak az eredményét jelenítették meg ablakozva illetve ablakozás nélkül.
https://www.minidsp.com/applications/acoustic-measurements/loudspeaker-measurementsAz ablakozás hátránya, hogy az alsó 1-300Hz-en értékelhetetlenné válik a grafikon.
-
VoidXs
nagyúr
-
python1
veterán
válasz
python1 #184069 üzenetére
Konkrét példával élve, a hangsugárzóim kikerültek a vászon mögül, ott a falra voltak tolva, beforgatás 0 fokos szögben, szemből közeli mérésen szinte vízszintes ferkvenciamenetet produkálva, azonban az ülés pozíciójában (off axis-ban mérve), már a váltás körüli amplitúdó eléggé legyengült, tehát jó nagy völgy keletkezett.
Mivel kikerültek és beforgattam őket, így ez a "lyuk" jóval mérsékeltebb lett, így a korábbi korrekciót elhagytam, sokkal kiegyenlítettebb, jóval kevesebb torzítással, viszont sokkal tisztább, dinamikusabb hangképpel.
Arról nem is beszélve, hogy a beforgatás miatt, az elsődleges visszaverődési pontok hátrább kerültek, így az elsődleges visszaverődések nem szinte azonos időben érkeztek a direkt hangokkal (értsd később), így a kioltások is szépen mérséklődtek, és kevésbé fárasztóak.
MTM center kialakítással sajnos nem lehet mit kezdeni, ott off axisban ez a beszakadás megmarad, és korrekcióval még rosszabb lesz. -
denesdr
addikt
válasz
python1 #184054 üzenetére
Végigolvastam a cikket, átnyálaztam egy rakás fórumbejegyzést a témában, de semmi olyasmi konklúziót nem találtam, hogy a rétegelt lemezből épített hangdoboznak jobb (vagy más) hangja lenne, mint az MDF-ből készültnek.
A rétegelt lemeznek a törési szilárdsága persze nagyobb szó se róla, ezt a linkelt cikkben is írják, de hogy akusztikailag is jobb lenne, arról már nincs szó.
Mérés jöhet, ha van róla. -
python1
veterán
válasz
python1 #184052 üzenetére
itt jobban kitérnek rá. [link]
Kiragadott részlet a cikkből.
"A szekrény anyagok összehasonlítása
Manapság a fogyasztói audió számára készült szekrények túlnyomó többsége MDF-ből (a közepes sűrűségű farostlemez rövidítése) készül. Ez alapvetően fűrészpor, amelyet hő és nyomás hatására nagy mennyiségű ragasztóval tartanak össze. Sok évvel ezelőtt nem volt ritka, hogy faforgácslappal működő költségvetési rendszereket találtak, amelyek nagyon könnyen szétváltak, főleg ha 1-2-nél többször kellett kivenni és kicserélni a hangszórót rögzítő csavart. A faforgácslap (apró faforgácsokból) ma már szinte hallatlan olyan tárgyban, amelyet valószínűleg még egy lendületes hi-fi rendszerhez is használnak. A csúcskategóriás szekrények gyakran furnérozott rétegelt lemezből készülnek, amely kevésbé hajlik meg (mivel a rétegeket úgy helyezik el, hogy a fa erezete merőleges a szomszédos rétegek között). A hangszóródobozokhoz a legjobban beszerezhető rétegelt lemez a tengeri minőségű, amely mentes az üregektől (kis lyukak vagy csomók a rétegekben). Az adott vastagságú rétegelt lemez jobb minősége több réteget használ a nagyobb merevség érdekében. Az olcsó rétegelt lemez általában kétszer annyiba kerül laponként, mint a hasonló vastagságú MDF. "
Kis kiegészítés: a furnérozott rétegelt lemez az 0,8-1mm-es vastagságú lapokból összeragasztott rétegelt lemez, nem a gagyi, ami a youtube videón is a beköszönő képen látszik.
Saját véleményem!
Tehát ha valaki ki szeretné a rendszerét maxolni, vagyis a dobozait 1-út létezik, a rétegelt lemez doboz, egyébként meg manuálisan is ellenőrizhető könnyedén a különbség, de mérve még szemléletesebb. -
-
-
Cseneles
őstag
válasz
python1 #183828 üzenetére
Ma volt ídőm egyet mérni is, külön mérve sok nem változott illetve egybe a 4sub is csak minimálisan. Eddig is jó volt, most mégjobb lett. Torzítást nem tudok ebben a házban mérni, szétrázza a redőnyt meg a szekrénysort az majd az új moziszobára várat.
110dB mellett megmértem mit alkotott a Dirac. Minidsp egyenlőre még csak átenged, majd lehet finomítom de nincs így sem hiányérzetem.
Természetesen nincs simítás a mérésen...mi értelme is lenne?
Köszönöm Csabi a precíz gyors munkát...bár a motiváció sem volt kicsi -
powerup2
addikt
válasz
python1 #183859 üzenetére
Ha van távolság és irányitott a hang akkor pont úgy érkezik mintha a vászon közepéről szólna bár elvileg a két centeres megoldás jobb mert ott még jobban megvalósitható ez a hatás. Egyik center alul a másik meg felül van. Bár egy ülés soros mozinál elég az egy center igy. Bár ha van kedved akár jöhet a két center is
.
-
denesdr
addikt
válasz
python1 #183826 üzenetére
Mitől magasabb minőség a rétegelt lemez, mint az MDF? Még a PA építős topikokban is az a vélekedés, hogyha színezetlen hang kell, akkor jobb az MDF, mert elég merev tud lenni és a belső csillapítása sokkal jobb mint a rétegelt lemezé. A rétegelt persze jobban bírja a ütés-vágást vagy a vizet, PA-sok ezért használják inkább.
-
-
Khaosz55
addikt
válasz
python1 #183816 üzenetére
Nekem sem, sőt nagyobb a térhangzás és az egész jobb, mintha a center mellet 40-70cm lennének a frontok. Nekem kb 3.2m van a frontok között.
Hallottam szőtt vásznas rendszert aminél elég távol ültünk a vászontól. Ezért az L+R szöge a hallgatói pozicióhoz képest kicsi volt. Olyan volt mintha LRC monó lett volna. Semmi tér... -
Rp526
aktív tag
-
-
m3ss
veterán
válasz
python1 #183799 üzenetére
mennyit neztel elotte, 8-10 footlamberetet?
mennyi most? mivel vetitesz most?
kovetkezo sokk akkor erne, ha megneznel egy filmet egy 1% adl mellett 10k+ kontrasztot tudo vetitonegy john wick 4, apokalipszis most, vagy barmilyen sotetebb jelenetre igaz ez...vagy persze tv-n...de azok meg sajna kicsik.
Meg hát nem hangnyomás verseny a mozi.
tenyleg nem az, de azert sztem baromi fontos. olyan ez, mint a nagy kep. hangero meg dinamika nelkul nekem nincs mozi feeling. ha rendesen szeretnem erteni a dialogust, akkor az azt jelenti, hogy uvolteni fog a tobbi jelenet. sztem ez legtobb lakasban szomszedok miatt nem is megoldhato sajna. -
powerup2
addikt
válasz
python1 #183788 üzenetére
Vannak egész jó polifabre festékek ami annyira nem sötétek de ha leoltod a villanyt olyan mintha sötét lenne a fal. És akkor nem egy denevér barlang lesz a szoba de mégis jobb kontrasztosabb képet fogsz kapni. Pl a fehér lambéria baromi zavaró lehet filmnézés közbe.
De ha több részletet hallasz az csak jobb. Meg hát nem hangnyomás verseny a mozi. Minőségi hangszórókból építesz hangfalakat az élmény csak nő. Nálam pl a Revel vs Focal esetén a Revel több részletet mutat nem csak zenébe hanem filmek alatt is. A center meg annyival jobb mint ami volt a focalhoz hogy nem lehet a kettőt egy univerzumba említeni. Rel subok meg feltették a pontot az i-re mert igazán durva mozis hang lett, de nem az amikor beülsz egy kereskedelmi moziba hanem egy részletező. De kiváncsi vagyok majd milyen centert csinálsz majd bár én azt mondom ha teheted valami 3 utas szerzetet csinálj. -
devil-k
nagyúr
válasz
python1 #183790 üzenetére
Amikor a mozisszobát csináltam, sokáig gondolkoztam azon, hogy legyen-e ilyen vastag keretem a vászonhoz, vagy sem. Végül is keret nélküli (vagy legalább is szinte láthatatlan keretű) vásznam lett, amit nem bántam meg. Neked mi alapján esett a választás ilyen széles keretre?
-
m3ss
veterán
válasz
python1 #183708 üzenetére
Ja ami mindig lemarad, hogy áteresztő vászonból 3 m- es szèlessèg kell minimum, hogy a hangzás elèg szèles legyen
kinek mi az igenye, na meg meginkabb honnan nezi. en orulnek, ha a 3m szeles vasznam mogott lennenek a frontok, mert 2.7 m korulrol nezem altalaban, es ha 1 meterrel hatrebb gurulok sokkal jobban osszeolvad a front szekcio, jobban osszeall a terhangzas szvsz.
na meg hangzasban nincs ennek elonye, hogy elotetfalnal a hangfal mogotti visszaverodesi pontok megszunnek? vagy nem szamit annyit? sose hallottam meg hangatereszto vasznas megoldast... -
python1
veterán
válasz
python1 #183707 üzenetére
Ja ami mindig lemarad, hogy áteresztő vászonból 3 m- es szèlessèg kell minimum, hogy a hangzás elèg szèles legyen, de azt ki is kell valamivel vetíteni.
Nálam a kèp emiatt is nagyon meleg tonusú volt, hiába próbáltam bármit egyszerűen nem tudtam elfogadható fènyerőt, kontrasztot varázsolni a vászonra, míg a mostani vásznon gyönyörű èlènkek a színek.
Nem hiába küszködnek sokan a nagy felületek vetítèsèvel, ha lenne vègtelen pènzforrásom, megoldható lenne, egy 3;5m- es áteresztő vászon telepítèsère is, de minimum 10x szorzóval a mostanitól. -
-KP-
addikt
válasz
python1 #183692 üzenetére
Hát látod, pont fordítva gondolkodunk. Én ezt akarom megszüntetni hogy a szobából 1 métert vagy többet elvegyen az előrehúzott frontsugárzó, és az elképzelésem egy olyan rendszer, ami max 20-30 centit vesz el a szobából. te pedig az előtétfalas cuccod szétbombázod és kihozod a frontjaid a falból.
-
-KP-
addikt
válasz
python1 #183667 üzenetére
2m olyan messze van a 2.8-3m-től, mint Makó Jeruzsálemtől. Még a 220-ról 260-ra ugrás is masszív. Ráadásul a gyártók is megmondták, hogy a nagyon nagy méretű televíziókra nincs nagy igény, relative kevesen vesznek olyat. Márpedig az eladott mennyiség is kellene az olcsósodáshoz.
-
Quetz
őstag
válasz
python1 #183659 üzenetére
Az audio viágában minden a kompromisszumokról szól. Egy minőségi szőtt vászon kevesebb mint 1dB esést produkál a frekvencia menetben, cserébe a hang onnan szól, ahonnan kell, a kép középső síkjából (vagy 2/3-ról). Mivel a vászon mögött a fal ki van töltve elnyelő anyaggal, ezért a szoba akusztikája tovább javul. Negatívum, hogy befolyásolja a frekvencia átvitelt, láthatod a vászon mintázatát ha túl közel ülsz és persze az ár is szerepet játszik.
Ezzel szemben a normál vászon magasan lesz, mert alá kell raknod a centert, vagy ha lejebb hozod a vásznat, akkor a frontok és center V alakban lesz elhelyezve, de láttam már szinte padló magasságra rakott hangfalaktat is... További probléma, hogy bekerül előre egy több négyzetméteres visszaverő felület és valószínű, hogy drága dönthető foteleket is be kell szerezned, hogy ne szegd nyakad a filmnézés közben. Pozitívumok:
- moaré mentes kép és a gain,
- hifiben megszokott látható szabadon álló hangfalak.
- Lehet motoros vásznat használni és sztereózás közben érvényesülnek a front oldali akusztikai elemek.Mozira a fix hangáteresztő vászon a legoptimálisabb, sztereóra pedig a motorizált megoldás, de az igények és lehetőségek persze felülírják ezeket.
Végül egy mérés egy minőségi vászonról:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Hobby rádiós topik
- Overwatch 2
- Milyen házat vegyek?
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Óra topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged