- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat számít
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ada19
senior tag
válasz
lenox #188577 üzenetére
HTPC építés során foglalkoztam vele kicsit, de nekem nem ért ennyit: Pulse-Eight
-
ada19
senior tag
Köszi! A számolásom nem kifejezetten a 1528-ra vonatkozott.
Visszatérve a konkrét számolásodra, ami nem jó. A Crown kalkulátora 1w/1m értéket kér, és oda a 87dB/4 Ohm/2.83V értéket nem írhatod be
Ez világos, pont ezért írtam is hogy 4 Ohmos 87dB / 2.83v / 1m esetén 84-et írok be a Crown kalkulátorba, és úgy 113 W jön ki. Nekem személy szerint, nappalis körülmények között bőven elég a 75+20 is.
-
ada19
senior tag
válasz
Quetz #188225 üzenetére
Ezt kivételesen tudtam, köszönöm, a kérdésem szinte kizárólag a 8 Ohm vs 4 Ohmos megadott értékekre vonatkoznak, mert tapasztalatom szerint itt sok a félinformáció, és félretájékoztatás.
Lásd a lenti példámat, pl. Arendal 1961 Monitor, ami gyártó szerint 4 Ohm nominális impedanciával és 87dB / 2.83v / 1m érzékenységgel, hogyan tudom megnézni hogy milyen erősítő megfelelő hozzá?
Ha az itt tanultakból indulok ki akkor érzékenységből ki kell vonni 3-at 4 Ohmos esetén hogy megkapjam a W / 1m értéket, majd kiszámolható az igényelt erősítő teljesítmény és tegyük fel ott nekem kijön 113 W (3 méter, 75+20 dB), azt végfok adatlapján 8 Ohmos teljesítményt/mérést kell néznem, vagy a 4-et?
-
ada19
senior tag
Persze, az eredeti állításoddal alapvetően egyetértek, szimplán csak közöltem hogy nem kiugró ez náluk. Én személy szerint bőven elvagyok a 87dB / 2.83v / 1m-vel, halknak egyáltalán nem nevezhető, azt hiszem 73 vagy 75 dB-re van kalibrálva (3 méteres max távolságok, 20 dB headroom stb.
Ha már erről beszélünk, szerintem elég félreérthető (és félreértett) ez a téma.
Hogy is kell pontosan értelmezni a 4 Ohmos érzékenységet, erősítéknél a kimeneti teljesítményt?Tegyük fel a 4 Ohmos 87dB / 2.83v / 1m frontom pl. a Crown Audio Power Amplifier kalkulátorban kiszámolom hogy 75 + 20 dB-hez 3 méterről (84 dB érzékenységgel számolva a 4 Ohm miatt) kijön hogy 113 W erősítő teljesítmény szükséges.
Erősítőnél mit kell pontosan nézni? Pl. IOTAVX AVXP1 adatlapjáról: 150W (8Ω, 2 Channels), 120W (8Ω, 7 Channels), 250W (4Ω, 2 Channels), 170W (4Ω, 7 Channels),
Feltételezve a 7 csatornát, a 8 Ohmos értékkel, vagy a 4 Ohmossal kell kalkulálni? Mert az érzékenységnél már egyszer számításba vettem ezt.
-
ada19
senior tag
Minden Arendal bookshelf ilyen, az 1528 semmiben sem kiugró ilyen tekintetben.
1723 Bookshelf S THX
Sensitivity 84dB / 2.83v / 1mDe 1961 bookshelf is ugyanez volt.
A monitort/állót szerintem többen választják mozira eleve, ott problémásabbnak látom ezt a 1528-nál..
1528 Monitor: 85dB / 2.83v / 1m
1961 Monitor: 87dB / 2.83v / 1m
1723 Monitor S THX: 88.7dB / 2.83v / 1m -
ada19
senior tag
Én többször rendeltem tőlük és többször ajánlottam, mindig gyorsan, simán ment. Tőlem vissza is vettek (futárral küldtem), ott is minden rendben volt.
A 27% ÁFA nem csalás, ezt a legtöbb webshop meg fogja csinálni, valami EU-s móka.
Maga a készlet és hogy nem akarnak 500 EUR-t bukni nem teljesen világos miért az ő hibájuk, az EUR-HUF váltás meg főleg de lehet nem jogszerűen jártak el.
Sajnálom hogy rossz szájízzel távoztál
-
ada19
senior tag
válasz
jaszy76 #186863 üzenetére
Amikor azt hiszed a cikket nem lehet überelni, csak a kommenteket kell elolvasni.
"2db fogvájóból, cérna segítségével készítsünk egy keresztet, a középpontjához rögzített cérnánál fogva lógassuk fel vízszintesen a zenehallgató szobában úgy, hogy törekedjünk rá, hogy ez minél inkább a szoba mértani közepén legyen."
-
ada19
senior tag
válasz
Smiley #186848 üzenetére
A patkányokból, DAC rezgéselnyelőkből, kristályokból kiindulva bármikor beszállhatsz az üzletbe, szimplán a képzeleted szab határt (vagy prompt képességeid AI felé
) meg hogy marketinget építs köré.
Megvezethető és fizetőképes piac valószínűleg mindig lesz rá.
"Amíg l***ar van, veréb is lesz." -
ada19
senior tag
válasz
ctrlaltdel13 #186779 üzenetére
Szerintem releváns, mert az első széria hibáiból sokat javítani lehet EQ-val, nálam Cavern csodátt tett. Azzal egyetértek, hogy direktbe tisztán hamar zavaró lesz.
Mondom ezt ex RP szett (RP-150M, RP-450C, RP-250S) tulajként. A használt árait szerintem bőven megéri (4-500e az 5.0), jó szett mozira.
-
ada19
senior tag
válasz
VoidXs #186330 üzenetére
De, a hang konkrétan légnyomásváltozás. A hullámforma azt jelenti, hogy a szobai nyomástól mennyire térünk el pozitív vagy negatív irányba, ennek a deltának a mértéke a hangnyomás.
Valószínűleg csak rosszul fogalmaztam. Terjed az a tévhit hogy a szobát nyomás alá kell helyezni ("pressurize"), és azt gondolják hogy pl. egy 50nm szobába nem lehet egyetlen subbal megfelelő élményt kreálni. De mint te is írtad többször, ha pl. kanapé mögött van, simán lehet, nem arról van szó hogy mindenképp be kell ide hányni 4+ subot hogy túlnyomás legyen.
-
ada19
senior tag
válasz
powerup2 #186327 üzenetére
Az hogy több szub nyomás alá helyezi a szobát az valóság hiszen levegőt mozgatnak meg. Minél több sub dolgozik a szobába annál jobban nyomás alá helyezik a szobát és élvezhetőbb lesz egy robbanás egy film effektnél.
Nem egyértelmű mire gondolsz, de sokan félreértik, hatalmas tévhit: NEM légköri nyomásról beszélünk amikor "pressurize" szóba kerül, szimplán hangnyomás. Egy 50 nm helyiségben is lehet jó mélyed, ha a subon ülsz, ha a sarkokban van viszont hasonló élményhez több kell.
-
ada19
senior tag
válasz
Vajga #186106 üzenetére
Nézegettem amiket ajánlottatok, de rettenetesen drágák. Vagy elnéztem valamit...
Te magad írtad hogy az anyagi része nem korlátozó tényező, ezért kaptál ilyen ajánlásokat.
Ha egybe leírod az összes kritériumot, összeghatárral együtt, valószínűleg jobb ajánlásokat is kaphatsz. Az is fontos hogy használt játszik-e (lehet írtad már korábban).
-
ada19
senior tag
válasz
Quetz #186074 üzenetére
És tényleg, de most találtam meg a folytatását ahol újabb 27k van, és itt az első posztban össze van szedve sok infó: https://www.avsforum.com/threads/quot-official-quot-audyssey-thread-part-ii.2376770/
-
ada19
senior tag
válasz
krx21 #186070 üzenetére
Ez csak egy a több 10 tipp közül, talán ebben volt nagyon sok hasonló leírva: https://www.avsforum.com/threads/official-audyssey-thread-faq-in-post-51779.795421/page-286#post-14456895
-
ada19
senior tag
válasz
krx21 #186067 üzenetére
"Az audyssey XT32 legalább egzakt, szinte nem lehet eltéveszteni…"
Hohó, dehogynem
durva különbségek vannak, valamelyik fórumon eszméletlen mennyiségű anyag/tapasztalat van a pontos lelkivilágáról. Én személy szerint feladtam, ugyanabban a pontban mérek 3-at és viszlát. A filmek úgyis Cavernnel mennek, streamingre meg talán mindegy.
-
ada19
senior tag
válasz
Joe123 #185863 üzenetére
Lerágott csont már, de időről időre mégis feljön: amikor teljesen ugyanolyan körülmények között is másnak másként hallod a saját rendszered attól függően hogy fogyasztottál-e alkoholt vagy egyéb tudatmódosítót, milyen napod volt, milyen hangulatod van, mégis hogy hiheti el bárki hogy képes ilyen különbségeket észrevenni, még ha léteznek is? Szerintem saját magukat csapják be.
De persze mindenki azt csinál amit akar, a gond ott van amikor a "szerintem" helyett ezek tényként vannak beállítva.
-
ada19
senior tag
válasz
gabo01 #185185 üzenetére
Én ajánlok új Arendal 1961 1V-t , 1199 EUR ingyenes szállítás 5 év gari.
-
-
ada19
senior tag
válasz
ada19 #185097 üzenetére
Talán kicsit előrébb kerültem a témában:
1. Ez a leghomályosabb rész, és az sem segít hogy Joe borzalmasan magyarázza. Amennyiben jól értem itt arról van szó hogy a hagyományos módszer hogy először flat-re korrigál majd egy célgörbét ráhúz globálisan. Az MB ezzel szemben a közeli és MLP mérések különbségéből tudni fogja hogy a szoba mennyit befolyásol a hangon, és az alapján pontosabb korrekciót fog tudni végezni a hangsugárzónkénti "egyedi célgörbével".
Arról is beszélnek hogy a piacon jelenleg ez a módszer egyedi.
3. A hadonászás alatt ~40 mintavétel történik@VoidXs: viszont még mindig nem láttam semmi arra utalót hogy ez mással menne együtt, de lehet csak nem vagyok elég figyelmes. Én úgy látom hogy MB-vel mérsz, elvégzi a korrekciókat majd a végén exportálsz EQ APO-ba, Audyssey-be, Dirac-ba vagy sok más helyre.
-
ada19
senior tag
válasz
VoidXs #185102 üzenetére
Háttérzajként néztem, eddig az jött le hogy gyakorlatilag olyan mint a Cavern, mér majd exportál különböző “procikr”, de holnap megnézem alaposabban.
A második rész érthető és becsülendő, de én pl. (remélem sokadmagammal) egy objektívre is kíváncsi lennék amennyiben és/vagy amikor az NDA engedi.
Jelentkezek a bétára abból baj nem lehet.
-
ada19
senior tag
@VoidXs
Joe N Tell dolgozik egy kalibráló alkalmazáson (Magic Beans), itt egy hosszabb videó róla.
1. Miért szükséges közelről is mérnie a hangsugárzókat meg MLP-ből is?
2. Pink noise is jól tud működni a sweep helyett?
3. Mi értelme MLP-ben ennek a hadonászásnak, átlagol és olyan mintha több pozícióból mért volna? -
ada19
senior tag
Pontosan. Ennek a hobbinak alapjaként érdemes lenne mindenkinek egy kis pszichológiát tanulni a kognitív előítéletekről (elfogultság??) (cognitive bias).
Kedvencem hogy zenekari meghallgatások hogyan változtatták meg az összetételt, akár faji akár nemi vonatkozásban.. Hirtelen máshogy játszottak a jelentkezők egy fal mögött
-
-
ada19
senior tag
válasz
python1 #184732 üzenetére
Nyilván frusztráló, de ez van ha pénz és profit mozgat mindent a világon. Csak abba gondolj bele hány (nem mozis körből jött) ismerősöd van akik többet költött hangcuccra mint mi mérőmikrofonra. Amerikai kollégám nemrég írta hogy milyen komoly surround rendszert vett Costco-ból (helyi Metro kb.). Valami Vizio soundbar 2 hátsóval....
Szerinted hány százalékát teszi ki az előfizetőknek akit ennyire érdekel a kép/hang? Elenyésző piac lehetünk.
Mindenki másnak ott van a Kaleidescape milliókért, persze Magyarországon nem elérhető.
-
ada19
senior tag
-
ada19
senior tag
válasz
Vicarious1 #184709 üzenetére
Ez nekem a legutóbbi Sony TV frissítés óta nem megy
-
ada19
senior tag
-
ada19
senior tag
válasz
Dißnäëß #184690 üzenetére
Ha tippelnem kellene sose, saját tapasztalatom hogy egyre rosszabb
Most épp azzal küzdök hogy a Win10/11 egy régebbi frissítás óta Active Signal Resolutionként rámerőszakolja a 3840x2160as felbontást akkor is ha a desktop resolution 1920x1080. A TV ilyenkor is 3840x2160at kap a Windowstól… CRU/moninfo megoldja de akkor meg néha AVR bekapcskor elfelejti HDMI hangot. Reboot AVR ki-be kapcs, majd néha EQ APO configurator újra…..
-
ada19
senior tag
válasz
Gino20 #184674 üzenetére
Ezt nem kétlem, de úgy tudom azok sem váltanak 24p-be. Persze nyilván ez nem a világ vége, mert TV függően vannak juddermentesítő mechanizmusok.
#184672 Smiley: detto... gyakorlatilag nem létezik tökéletes megoldás, talán az Apple TV van hozzá a legközelebb de az sem hibátlan. Sokan CEC hibára panaszkodnak, nem kapcsol be-ki eszközöket, ezért ezt gyorsan ki is kapcsoltam, meg azt is hogy elaludjon.
#184673 -KP-: meg normális Androidos, meg úgy egyáltalán. Szinte bármennyi pénzt rálocsolva sincs tökéletes streaming megoldás.
-
ada19
senior tag
válasz
I'am Dony #184669 üzenetére
a streamre meg ott a TV.
-Ha működik
-Amennyiben nem akar 24p váltást megfelelő tartalom esetén
-Amennyiben elfogadja hogy random hibákkal fog szívniAz utóbbiból csak hogy a kettő legfontosabbat említsem ami miatt teljesen feladtam ezt a vonalat:
-Néha napi 2-3 TV reboot kellett hogy egyáltalán menjen a Disney+ (Sony XF90)
-Egy ideje csak stereo hangot produkál, sokan mások is hónapok óta panaszkodnak rá -
ada19
senior tag
válasz
Dißnäëß #184664 üzenetére
Sokan úgy oldják meg hogy az EQ-t AVR-re/procira bízzák, arra felfűzve a HDMI eszközök, valamilyen lejátszó a biztonsági mentéseknek, BluRay lejátszó, esetleg mégegy a streamingszolgáltatókhoz (Apple TV, Google Chromecast, nVidia Shield Pro). Az utóbbit a modern TV-k általában tudják és ARC-n keresztül visszafelé megy a hang a HDMI-n.
Itt többféle bemérő rendszerrel találkozhatsz Audyssey, Dirac, ARC, YPAO stb. (Elvileg a Dirac a legjobb)
Ehhez hasonlóan egy másik irány (én ezt csinálom) amikor PC-n játszod le a biztonsági mentéseket, ehhez létezik kiváló Cavern "bemérő" ami egy mikrofonnal (pl. UMIK-1) gyárt neked EQ-APO konfig fájlt. Ahhoz hogy ez működjön, a dekódolásnak is PC-n kell történnie mert PCM jelet tud csak módosítani és ezt is fog kiadni AVR/proci felé.
Ha igazán jó minőséget akarsz, szerintem nem úszod meg a 2 lejátszót amiből az egyik fixen Apple TV gyakorlatilag streamre. Kivéve ha esetleg elég amit az Infuse/Apple TV nyújtani tud: https://support.firecore.com/hc/en-us/articles/217735707-Audio-Options-tvOS-
-
ada19
senior tag
válasz
Dißnäëß #184661 üzenetére
Szerintem streamre és biztonsági mentések lejátszására csak külön eszközzel fogod tudni jól megcsinálni, persze igényektől függően ez akár valahol találkozhat is.
Pár probléma amibe belefutottam:
-Disney+ valami hányás PC-n. 720p max felbontás a saját appjában, és a hang is limitált
-Kadenciahelyes lejátszást csak Apple TV tud streaming alapú szolgáltatásoknál, cserébe biztonsági mentések lejátszása fizetős és limitált (talán csak 7.1 PCM-et tol ki max, vagy valami hasonló)Elvileg a Shield Pro ötvözi a két világot a legjobban, de ott bukod a PC nyújtotta rugalmasságot (pl. EQ APO).
De ahogy írod, az EQ-t procin is lehet kezelni pl. Dirac-al, ami több forrást össze tud fogni HDMI-n keresztül.
-
ada19
senior tag
válasz
ada19 #184385 üzenetére
Sikerült megmérnem frissen Audyssey és (legújabb) Cavern kombóval, majd visszamérni REW-el. Crossover 100 Hz az AVR-en beállítva, és erre engedem rá Cavernt. EQ APO-ból Harman 4 dB görbe rá van húzva. Erre a bemenetre ki van kapcsolva a MultEQ XT32, tehát biztosan nem történik dupla EQ.
A L és R mérés egész vállalható lett, de a Centerrel számomra érthetetlen dolgok történnek. 3 pontban kalibráltam Cavernnel, MLP és 30 centi balra majd jobbra. A mérések MLP-ből történtek. Hiába vittem a mikrofont közelebb 1 méterrel, változtattam a center dőlésén, még kintebb hoztam bútor szélétől, betoltam bútor közepére, Cavernben delay-t állítottam (20 ms körül), AVR-en távolságot +- -ba, jelentősen egyiktől sem változott a görbe. EQ APO kikapcsolva és Audyssey engedélyezve még rosszabb eredményt ad.
Mit rontok el?
-
-
ada19
senior tag
Igen, 60 nap aminél a felénél sem járok még, tehát mindenképp adok neki esélyt. A centeren kívül nagyon meg vagyok velük elégedve.
A 8 Ohm a Klipsch egy másik nagy hazugsága (az érzékenység mellet), Erin/Amir mérésekből kiderül hogy ezek 3 Ohm körülre is beesnek 150 és 400 Hz között, az Arendalok gyönyörűen hozzák a 4.4-5 körülit teljes tartományban. Egyébként pár filmet végignyomtunk már a szokásos hangerőmön, és egyszer sem kapcsolt le az AVR (2 140-es Be Quiet venti is hűti!!) tehát azt gondolom nem ezzel lesz gond.
#184381 I'am Dony: első tippre azt mondanám a 80-as váltás ideális (tesztek szerint is, valamint a Klipsch is ott volt), de ahogy írtam most épp szívok valamiért a REW méréssel, kikerüli az EQ APO-t pedig nem ASIO-ban van... Amint megoldódik mérek centert és kiderül.
-
ada19
senior tag
válasz
I'am Dony #184197 üzenetére
Így 2 hét nyúzás után már tudok érdemben nyilatkozni az Arendal 1961 szettről (2x Monitor, Center, 2x Surround).
Összehasonlítási alap: Klipsch RP-450C center, RP-150M frontok, és RP-250S surroundok.
Bemérés és a szokásos demók utáni első tapasztalat: nincs hatalmas különbség közöttük, ami persze azt is jelentheti hogy a szűk keresztmetszet az akusztika, az AVR (Denon X4200W), vagy a fülem
Pár oda-vissza csere után a szettek között viszont előjött több is:
-Az Arendal szett zenére sokkal tisztábban, élvezhetőbben szól
-Annak ellenére hogy mindkettő Cavern-nel volt EQ-zva, azonos hangerőn (természetesn REW-vel kalibrálva) az Arendal érezhetően kevésbé "bántó", és a sűrű részeknél jobban elkülönölnek az effektek (Ready Player One versenyjelenet pl.)
-Összeszerelési és anyagminőség teljesen más liga, az Arendal javára
-A centerje viszont eddig sokkal jobban tetszik a Klipschnek...Többször oda vissza cseréltem, még fel is állítottam az Arendal centert hogy kizárjam a fekvő MTM-et, és valahogy a Klipschből a férfihangok sokkal szebben szólnak. Minden más hibátlan, de ez valahogy az Arendalnál sok esetben lokalizálható, a Klipschnél teljesen eltűnik. Egyelőre csak tippelni tudok én is miért lehet "jobb", más:
-A Klipsch ugye 2.5 utas és a két szélső mid 1500 Hz-nél van váltva ezért a beszédhangnak mintha nagyobb tere lenne
-Nem jó a 80 Hz váltás neki, és/vagy rossz az EQ: ezen még dolgoznom kell, egyelőre nem tudom visszamérni mert valamiért a REW figyelmen kívül hagyja az EQ APO-t, pedig nem ASIO-ba van - a régi gépemen simán ment...A center miatt fontolom a visszaküldést is, de még nem adom fel, próbálom megérteni a miértet. Tesztelte Amir (ASR) és James Larson is (Audioholics) és mindketten jókat írtak róla, ilyesmit nem említettek, ezért bízok benne hogy a hiba nálam lesz és nem csak ennyit tud.
-
ada19
senior tag
-
ada19
senior tag
Segítsetek kérlek! 1 éve alig foglalkoztam a mozival (csak használtuk), most viszont hogy az Arendal 1961 szettjét tesztelem feltűnt hogy a beszéd néha olyan mintha egy kis dobozból jönne, tipikusan mélyebb férfihangoknál figyelhető meg. A régi szettel sosem tűnt fel, most többször is. A következőkön már túl vagyok, és nem javult:
-Audyssey/Cavern újramérés
-EQ teljes kikapcsolás
-80 Hz crossover átállítása
-Fizikailag mozgatni, vagy máshonnan hallgatni
-EQ APO-val kiiktatni a center és jobb csatornákat, a centert pedig a balra irányítani (hogy kizárjam a fekvő MTM kialakítást)
-Stereo módra váltani, a fantomcenternek is dobozhangja lett
-Visszacserélni a régi centerre (Klipsch RP-450C)A visszacsere lepett meg a legjobban, mert már ott is elkezdtem ezt hallani... Mi folyik itt?
Nem tudom szabad-e itt linkelnem de egy thedigitaltheater-es John Wick 2 trailerben (náluk már nem elérhető) durván hallható, vagy az Aquaman TrueHD változatában kb. 3:50-től 4:20-ig amikor a fickó beszél.
Ti szoktatok ilyet hallani, lehet rossz keverés az oka?
-
ada19
senior tag
-
ada19
senior tag
Ha esetleg valaki gondolkozott az Arendal 1961 szettjén, most érdemes lecsapni rá mert 30% kedvezménnyel kiárusítják, elvileg átalakul a széria.
A centerje a sokak által lesajnált és eltemetett MTM kialakítás, ami Amir/Erin mérései alapján +-20 fokban még hozza az elfogadható szintet, ami jobb mint pár 2.5/3 utasé.
Érdemes kiszámolni hogy a +-20 fok 2.8 méteres távolság esetén több mint 2 méter "sweet spotot" jelent ami a legtöbb kanapén 3 embert jelent kényelmesen.
https://www.erinsaudiocorner.com/loudspeakers/arenda_1961_monitor/
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/arendal-1961-center-monitor-speaker-review.43190/ -
ada19
senior tag
válasz
I'am Dony #184150 üzenetére
Köszi, hasznos infók. Az Arcam trafóját illetően, abban AB végerősítő van, tehát nem lesz olyan hatásfoka. Itt elvileg beszélünk egy 90+% vs. 40-50%-os különbségről.
Azt is tudom hogy a 4 Ohm jobban nyúzza (fórumozás alapján itt túlmelegedés lehet az elsődleges gond), ezért 2x14-es be quiet! ventit rakok rá.
Amúgy már megrendeltem őket, csak kíváncsi voltam hogy mire számíthatok.
"A home theater system automatically calibrated by Audyssey MultEQ will play at reference level when the master volume control is set to the 0 dB position." Forrás: https://ask.audyssey.com/hc/en-us/articles/212347383-Dynamic-EQ-and-Reference-Level
Ebből indultam ki, Audyssey-vel kb -10 körül filmezünk, ez Cavern miatt kb. 0 és -5 körülre tekerést jelent. Anno REW-vel és UMIK1-el néztem real time film közben és sacckb hozta azokat az átlagokat amiket referencia -10 dB-n én várnék.
-
ada19
senior tag
válasz
VoidXs #184142 üzenetére
Köszi! Ebben a mérésben találtam a 215 Wattot: https://www.soundandvision.com/content/denon-avr-x4200w-av-receiver-review-test-bench
-
ada19
senior tag
válasz
ada19 #184141 üzenetére
"a 2 csatornán mért 215.9W teljesítményt úgy kell értenem hogy 5 csatornán is ennyit képes max kiadni tehát csatornánként ~43.18W?"
Itt valószínűleg félreértettem és a 215.9 W csatornánként értendő, 2 csatorna 4 Ohmos terhelésével.
Tehát akkor 5 csatorna esetén ~86 W?
https://www.soundandvision.com/content/denon-avr-x4200w-av-receiver-review-test-bench -
ada19
senior tag
Segítsetek kérlek, hogy tudom kiszámolni, hogy az AVR-em (Denon X4200W) teljesítménye elég-e a következőkhöz?
Kimenő Teljesítmény (8 ohm, 20 Hz - 20 kHz, 0.05% 2 csat. meghajtva) 125 W
Power Output (6 ohm, 1 kHz, 1% 1ch Drive) 200 W
Sound and Vision Test Bench szerint 2ch 4 Ohm folyamatos 0.1% THD mellett 215.9 W-ot képes.-5 darab 4 Ohmos hangsugárzó (Arendal 1961), LCR 87dB / 2.83v / 1m, surroundok pedig 84dB érzékenységgel. Természetesen 80 Hz körül vágva
-3 méteren belül van mind (frontok pl 2.7m, center 2.5m)
-Referencia alatti 10 dB SPL-hezKeresőn keresztül megtaláltam 2 kalkulátort de nem világos a 4 Ohm mit változtat valamint a 2 csatornán mért 215.9W teljesítményt úgy kell értenem hogy 5 csatornán is ennyit képes max kiadni tehát csatornánként ~43.18W?
Arendal szerinti javasolt erősítő: Up to 250W RMS @ 4ohm
-
ada19
senior tag
válasz
mettek #179160 üzenetére
Nyilván senki nem erőszakolja rád, én is azért használom mert szerintem bőven megéri. Csak párszor feljött hogy nincs vele meló, szimplán szeretném a másik oldalt is bemutatni.
#179161 VoidXs: persze, ha ezen kívül semmi másra nem használod.
#179166 mettek: nem feltétlen kell eladni az AVR-t, nekem is azon keresztül megy. 60-80 körül lehet olyan Intel NUC-ot vagy hasonló mini gépet venni ami jól néz ki és bőven tudni fog mindent, persze aki madVR-ozni akar lehet nem ez a jó választás.
-
ada19
senior tag
Minden második Windows frissítés után újra kell konfigolni az EQ APO-t, a HDR lejátszás is jópárszor teljesen behalt (szintén frissítések miatt). Gondolom ezek is amiatt vannak mert nem értek hozzá
Nyilván erre lehetne válasz hogy izolálni kell és tiltani a WAN elérést, meg hogy a HDR senkit nem érdekel, de a lényegen nem változtat: ha frissítve van a gép, folyamatos mókolás.
-
ada19
senior tag
Az a hír járja, hogy Arendal-nál jön a:
-Risk free 60 napos próba, oda vissza szállítás ingyenes
-Upgrade program: 1 éven belül nagyobbra váltás esetén beszámítják a jelenlegit -
ada19
senior tag
válasz
mettek #177953 üzenetére
Hiába nyomatja Void hogy a refis gyorsabb meg igy ugy jobb… a lóf*szt. Normál nappalis moziba sokkal jobb a zárt.
Az Audioholicsnál (de jópár egyéb forrást is említhetnék) meg csupa hülyék dolgoznak hogy ezt nem tudják - az a sok évi tanulás, befektetett energia a tesztekbe mérésekbe mind felesleges volt.
Audioholics: Sealed vs Ported Subwoofers: Which is Better?
Csak egy példa, de elég sok helyen megjelenik hogy elsősorban akkor ajánlott a zárt ha fontos a méret, egyéb előnye nincs. Egy megfelelően tervezett és megépített zárt és reflexes is lehet jó.
"Both subs have excellent time-domain performance, and the “quickness” or “speed” or “tightness” or whatever vague adjective that audiophiles want to assign time-domain behavior will be indistinguishable from each other as well as any other competently designed sub whether ported or sealed."
Forrás: https://www.audioholics.com/subwoofer-reviews/arendal-1961-1s-1v/conclusion -
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #177495 üzenetére
Úgy tudom elsősorban az analóg eszközök érzékenyek rá, szivattyúk, orvosi eszközök. Én inkább attól tartok hogy az olcsó (és ezalatt nem noname-t értek) szünetmentesek csak 2-3-400 W-al terhelhetőek specifikáció szerint, nem tudom mi történik ha hirtelen ez megnövekszik pl. egy robbanás erejéig a sub felvétele.
Szerk: lehet robi-k meg is válaszolta mind a kettőt szakszeűen.
-
ada19
senior tag
válasz
skippper #177430 üzenetére
Én egy ideig Direct móddal mértem mert Cavern intézte a crossovert is és az X4200-on Direct kikerüli crossovert és Audyssey-t is. A gond csak azzal volt hogy hasonló görbét kaptam mint Tamoo és BIGi75, eltartott egy ideig mire rájöttem hogy ilyenkor 2 csatornás jelként kezeli az AVR és a Direct mód ellenére az ott beállított crossovert ráhúzza....
Nekem a Multi-Ch In jött be mind mérésre mind fogyasztásra, a crossovert pedig az AVR végzi - Audyssey pedig kikapcsolható forrásonként. Régen volt, de úgy rémlik subot csak akkor tudtam normálisan mérni ha LPF-et vagy felvettem 200-ra vagy kikapcsoltam (ha egyáltalán ki lehet).
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #177426 üzenetére
Lehetséges, hogy a subot meg kellett volna nézni máshol is, hogy megjöjjön a teteje, de akkor meg lehet máshol szakad be.
Anno írtam is róla nekem is hasonló volt a Denonnal, az elsődleges probléma az volt hogy Direct-ben a mérőjelet sztereónak ismerte fel és az ahhoz tartozó crossover alapján vágta is. A következő meg ha jól rémlik az LFE LPF miatt volt. -
ada19
senior tag
válasz
ctrlaltdel13 #177416 üzenetére
Nálam kb. 10 dB. Cavern előtti -10 dB most kb a 0 Denon AVRen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Gumi és felni topik
- Új szintre emeli a csalók elleni védelmet a Battlefield 6
- Formula-1
- Mini-ITX
- BestBuy topik
- Elektromos autók - motorok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Razer Kaira Fejhallgató (Vezeték nélküli) INGYEN FOXPOST
- Razer Blackshark v2 Fejhallgató (Vezetékes) INGYEN FOXPOST
- Eladó ASUS ROG FUSION II 500 + ASUS ROG THRONE QI Kitűnő Állapotban!
- ÚJ Samsung OLED 4K Vision Smart TV-k (2025) - Gyári garanciával, számlával, ingyen szállítással
- ÚJ Samsung Neo QLED 4K Smart TV-k (2024/2025) - Gyári garanciával, számlával, ingyen szállítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3036
- Kodak PD460 Instant Dock Printer / Számla és Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3061, 96% Akkumulátor
- Eladó arany színű Apple iphone 7 128GB / 12 hó jótállással
- Túlmelegedik a géped? Segítünk!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest