Aktív témák
-
válasz
Balage76 #29611 üzenetére
Nézd most végigmehetnék mondatonként és egyesével írhatnék pár dolgot, de őszintén szólva semmi kedvem hozzá, arról nem is beszélve, hogy ahhoz "jelenséghez"/nézethez, ami a topikban már jó ideje jelen van, ahhoz semmi köze sem lenne.
Itt jó ideje az megy, hogy van a Samsung 470/830 meg a többi selejt. Orrba-szájba ez van ajánlva (ami önmagában nem lenne gond, mert az tény, hogy remek SSD-k), csak épp mindezt háttér-információk nélkül teszik. Ha valaki új SSD vásárlása előtt áll és érdeklődik a topikban, akkor automatikusan a Samsung az ajánlott, de arra nem kérdeznek rá, hogy Te komám, hát mégis milyen OS-t használsz, milyen célra kellene, milyen géped van és mégis mekkora összegből gazdálkodhatsz...
Ezen információk hiányában automatikusan 830-ast ajánlani egy olyan user-nek, aki pl a laptopjába keres rendszerlemeznek SSD-t, amin XP fut, na ez tükrözi híven a szakmai hozzá nemértést, mert
# XP alatt nem úgy viselkedik a Samsung, mint W7 alatt
# Laptopban SATA2-es port van, felesleges volt a SATA3
# Rendszerszinten nincs különbség sebességben SATA2 és SATA3 között, megint csak felesleges volt a SATA3
# Laptop révén lehet, hogy be sem tudja szerelni (mert a "tisztelt Samsung javasló" erről is megfeledkezett és természetesen a Desktop változatot linkelte, amihez nem adják azt a kis alkatrészt, amire szükség lehet)
# pl 10K-val olcsóbb SSD-vel is ugyanezt a teljesítményt kapta volna a user, ráadásul olyan SSD-vel, ami XP alatt normális TRIM-szerű karbantartás végez, mert a Samsung nem.Azt hiszem ezen az egyszerű példán keresztül belátható, hogy mekkora butaság és felelőtlenség mindig/automatikusan csak a Samsung-ot ajánlani.
Sosem voltam a Samsung ellen, de vannak olyan esetek/feltételek, amikor van más/jobb alternatíva és ezen semmilyen teszt, semmilyen statisztika stb nem fog változtatni.
Jó lenne, ha topikban újra szakmai alapokon/saját tapasztalatokon nyugvó hozzászólásokat lehetne olvasni, mert ami az utóbbi időben megy, az egy szakmai topikhoz méltatlan.
-
válasz
Balage76 #29603 üzenetére
"...azért egy 128/256-osra már bőven mehetnek a képek, filmek is főleg egy laptopnál"
Ez igaz, de az a mániája valakinek, hogy azt ide-oda másolgatja?
Jelen pillanatban rendszernek egy 64G-s több, mint elég. (Ha valaki nem fér el rajta, az nem az OS miatt nem fér el rajta) Én speciel adattároláshoz nem adok ki ennyi pénzt, arra való a HDD. (Külső rackben is teljesen oké, ha laposról van szó, amiben csak egy adattárolónak van hely és nem akarja valaki kidobni az optikát) -
davidsz
senior tag
válasz
Balage76 #29496 üzenetére
Nálam a nagyonsokéves tapasztalat azt hozta:
1. Legyen egy gép minél gyorsabb!!! - a sok elvesztegetett perc, várakozás helyett mással is tudok foglalkozni.
2. Legyen minél biztonságosabb. (adatbiztonság-mentés)Ezt úgy sikerült elérni, hogy SSD RAID-ben, ez mentve RAID-be
... és minden mentve külön. Nem szeretném többé átélni, hogy adatok menjenek a levesbe, és súlyos pénzekért visszahozni... Hosszú távon megéri a gyorsaság és biztonság.
-
BiP
nagyúr
válasz
Balage76 #29482 üzenetére
Tudom, hogy így megy ez, csak hát a mindennapokban mégiscsak vásárlói szemmel gondolkodom. Ha meg bemegyek a boltba, pláne
Végülis én megtaláltam a jó arányt/kombinációt a gépembe, tehát jó ideig nem lesz új ssd-re szükségem, de azért vevőként mindig jó érzés, ha valami már olcsóbban is elérhető. -
Tbor
tag
válasz
Balage76 #28652 üzenetére
Igen, pláne hogy beletört a rögzítőkeret csavarja... így most nem tudom, hogy egyáltalán működik-e majd a csere.
Nem szoktak firmware-t frissíteni Kingston-ék ? Szerintem ott lehet a bibi, csak feltűnik nekik ha már így elcseszték - hátha számít a vevői megelégedettség, azért mégiscsak nagy cég
-
-
peti_s
addikt
válasz
Balage76 #28741 üzenetére
Az autós példa szerintem erre nem jó, mert ha 1.000.000 km-t megyek vele 2,5 év alatt, akkor szemberöhögnek ha garanciáztatni akarom, mivel a gyártók többségénél 3 év v. 100.000-150.000 km-ig érvényes a garancia. Épp ezért nem tartom logikusnak, hogy, lehet előre tudni mennyire készítik ezeket az SSD-ket, és akkor is garanciális volna? Számomra ez nem logikus. Illetve, nem tudom mért nem említik a tesztekben (PH!-n is) a várható újraírás ciklusszámát, ugyanis az folyamatosan csökken a kisebb csíkszélesség miatt.
-
SVLaller
senior tag
válasz
Balage76 #28669 üzenetére
ez nem most volt hanem másfél éve, csak a kolléga megerősítésére írtam hogy a boltok szeretik a saját gar.papírjukat használni. ha jól értelmezem a samsungnál dolgozol, ha lehet lenne egy total off kérdésem: lehet az említett winyót fejjel lefelé használni? jelenleg így vagy egy szivacsra feldobva a szekrény tetejére.
(#28671) csongi: játék alatt el fog fogyni, nekem crysis 2 alatt legalábbis elfogyott a 4GB.
-
Gabóka
tag
válasz
Balage76 #28650 üzenetére
Felhívtam. Mondtam neki, h 12 hónap szerepel a garancialevélen, nem is hivatalos samsung garancialevél, semmi cégnév, semmi név, cím... + számla sincs a cég adataival. Erre azt mondta, h a samsung az SSD-khez nem ad hivatalos garancialevelet, meg hogy azért van 12 hónap ráírva, mert az hozzá szól, a fennmaradó 2 év pedig a nagykerbe...
Mondtam, hogy akkor visszavinném, mert nem akarom valami gond esetén kidobni a kukába, azt mondta hétfőn vihetem. -
válasz
Balage76 #28593 üzenetére
A V200-al nem az a gond, hogy lassan ír(mert a gyártó 1400IOPS-ot ad meg, az meg 5,6MB/s, amit még túl is teljesít), hanem az, hogy ingadozik a sebesség és furcsa dolgokat lehet tapasztalni az OS alatt, olyat, amiről itt, a 4. pontban írtam. (És azóta már több V200-as tulaj is jelezte ezeket a tüneteket itt a topikban)
Új firmware-t kapott, az új JMicron vezérlő miatt, szóval benne van a pakliban a hiba lehetősége.
-
Chaser
legenda
válasz
Balage76 #28593 üzenetére
Érteném én, ha a v100-zal is hasonló lett volna a helyzet, de nem volt vele semmi gondom, a 96-ossal se. A 64-esben jmf618 volt, 96-ost nem tudom. 96-ost vennék megint, de már nem találtam sehol. A boltos srác a corsair-t dícsérte nagyon ha jól rémlik, talán sandforce vezérlős de lehet hülyeséget mondok.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Balage76 #28022 üzenetére
Kösz mindenkinek az N / D közti különbség infót
Fire/SOUL/CD: Samuban az a jó, hogy pl. a Samu 350U2 netbook-ba csak 7mm-es SSD rakható, a "sima" SSD-kről le kell bontani a burkolatot, hogy beférjen.
Jester01: Kösz a linket, eszerint ez a kártya megjelenik majd a boot-menüben, vagy a rákötött eszköz úgy látszik majd, mintha alaplapra akasztott meghajtó lenne?
Garbage collectiont, vagy más, XP alatt a lassulás elkerülését hozó automatikus funkciót tudó SSD a Kingston V+ 100-on kívül van más?
-
cool13
őstag
válasz
Balage76 #27795 üzenetére
A kérdésem az előfizetéssel kapcsolatban. Mennyi idő míg megérkezik a csekk, ha megrendelem? Mert már lehet kifutok az 500-ból mire megjön, még ha egyből be is fizetem. Utalni is lehet? Ha nem vagyok benne a limitben, akkor visszakapom a pénzt, ha a megjegyzésbe beírom hogy ebben az esetben tárgytalan az előfizetés? Vagy azt mondják bocs de itt elfogyott és sajnos pénzt nem fizetünk vissza de meg hosszabbítjuk az előfizut még egy fél évvel. Ha visszakapom akkor csak az előfizetésen felülit, vagy az egészet? Mert sehol nincs lefektetve a pontos menete a dolognak. Ezért az egész olyan mint egy jó kis átverés, (csak hogy előfizetőt vadásszunk) mint szokás kedvenc országunkban.
Szóval ezek a gondolatok jutottak eszembe. -
^Clown
addikt
válasz
Balage76 #27799 üzenetére
Mondd meg a főszerkesztőnek légyszíves, hogy legalább azt visszaigazolhatnák, hogy megérkezett az elutalt összeg, stbstb.
Köszi a közérdekű információt, nem hittem volna, hogy akár már a jövő héten bent csücsülhet a notimban az SSD
A Chip-nek és a Samsung-nak is köszönjük ezt a király akciót, tényleg nagyon jól lehet járni ezzel az akcióval.
-
fagy53
nagyúr
válasz
Balage76 #27794 üzenetére
Mert a muszáj nagy úr!
Mindenképpen kell annyi szabad, a felhasználó által nem látható terület amennyi a W.L. működéséhez szükséges. Az nem okoz gondot, ha a felhasználó erre még rájátszik és nem használ 10-20%-ot az általa és az OS által látott területből.
Én sem használok 20-30%-ot, mert így biztosan regenerálódik és így nem csökken számottevően az írás sávszél. -
-
Yany
addikt
válasz
Balage76 #27120 üzenetére
Köszönöm a lelkiismeretes magyarázatot, bár én valójában arra gondoltam, hogy az 1000/1024-es osztónál nagyobb mértékben különbözik a fullra particionált méret is. És pont azért, hogy ne a user vigyázzon már egy ilyen rendszerszintű kritérium megfelelésére. De lehet, hogy rosszul tudom...
-
Yany
addikt
válasz
Balage76 #27105 üzenetére
Balage76:
"Kb 50 GB-ot tudsz használni. A többi elmegy a gyártók/windows közötti kapacitás értelmezési különbségre (az egyiknél 1000 byte egy MB a másiknál 1024..) valamint érdemes kb 3-5GB-ot szabadon hagyni. Ez utóbbit megteheted úgy is, hogy kisebb particiót csinálsz mint a teljes szabad terület..."A nem particionált területnek mi is pontosan az értelme?
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Balage76 #27027 üzenetére
Én egyáltalán nem nézegetem gyakran. (Max párnaponta egyszer rápillantok a SMART-ra, nem tudom mit gondolsz pl. rólam is...
)
Nos, ez a HDSentinel még tesztfázisban van, mint a neve is mutatja „Béta", tehát majd a következő kiadásban lehet, hogy ismét 100%-os lesz a kondíciója. (A beküldött riportok sokat segítenek a fejlesztőnek a program tökéletesítésében.)
Az is csak egy elv. hogy a wear leveling count növekedésével csökken a kondíció 100%-ról, Tehát a leolvasott % alapján esetleg következtetni lehet a wear leveling attribútum mellett szereplő adat értékre.
Én egyébként az ultra ata crc count láttán kábelt cseréltem és lám...megszűnt a hiba.
A főoldalon meg ugye nem kaptam erről infót -
kerekfej
őstag
válasz
Balage76 #27000 üzenetére
Létezik jó pár fajta, többféleképp is lehet csoportosítani.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Balage76 #26045 üzenetére
Tökéletesen igazad van, kb, 40:1-hez az olvasás-iras aranya. Nem ajanljak hivatalosan a kikapcsolását.
Én csupan a méretét limitáltam, 8G RAM mellett kb, 200-300megányit hasznalt maximum de lefoglalt jóóóóóóóóóóóval többet...
userxy: ebben a tesztben irnak rola, JMicron JMF602 kontroller ha jol tudom es nem ajanlott.
-
Jester01
veterán
válasz
Balage76 #25891 üzenetére
un. Mapping Table. Ez a HDD-knél használt FAT (File Allocation Table) itteni megfelelője. Gyakorlatilag ebből a táblázatből tudja a kontroller, hogy melyik fájl melyik darabkája melyik cellában található.
A kettő hasonlósága a "table" szóban szerintem ki is merül. Egyfelől az SSD már nem lát fájlokat csak szektorokat tehát a két dolog más szinten van; másfelől a FAT az láncolt adatszerkezet a mapping table pedig leképezés.
Továbbá ha FAT fájlrendszerre formázod az SSD-t akkor azon ugyanúgy lesz FAT mint egy HDD-n, illetve fordítva: ha más fájlrendszert (pl. NTFS) használsz HDD-n akkor azon értelemszerűen nem lesz FAT. Ez nem az adathordozó jellemzője.
Amit a működéséről írtál azzal viszont egyetértek.
-
válasz
Balage76 #25770 üzenetére
"...Tudod, a 470-es Samsunghoz is jött már ki firmware frissítés..."
Hol, mikor?
Tényleg érdekelne, mert amint látod, nem talál hozzá újat...
(Még valamikor június-július környékén vettem, Samsung 470 64G és eddig sem lett frissítve, mert eddig sem volt új FW hozzá) -
Bodor
veterán
válasz
Balage76 #25757 üzenetére
Nem kell ám annyira legyalázni az OCZ-t, nekem még egy termékükkel sem volt baj. Sokan vettek ssd-t tőlük, talán többet mint más gyártóktól, ezért többet is hallani róluk, arról nem beszélve, hogy teljesítményben az élmezőnyben vannak, ha nem a tetején...
Az tény, hogy voltak firmware gondok, de szerintem volt baj pl. az agyonhype-olt Intel-lel is elég sok ( régebbi fórumozók mesélhetnének róla) ,még sem temették el őket.
Legtöbb gépben ahol ssd fut, az OCZ, Intel, vagy Kingston.
Nemcsak az OCZ SSD-nél nem mindegy, hogy melyik firmware-rel működik, hanem majdnem mindegyiknél, sőt általában minden elektronikai terméknél, ahol frissíthető a firmware.
Azért mert az aláírásodban reklámozol egy másik márkát (amire egyelőre nem jött még ki firmware frissítés, de nincs rá garancia, hogy nem fog ) , nem hiszem, hogy etikus lenne a többit leszólni, akárhol dolgozol is! -
válasz
Balage76 #25757 üzenetére
Nem Én mondom/javaslom, hanem a gyártó: [link]
Az ideális helyzet az lenne, ha minden-mindennel kompatibilis lenne, minden-mindent kezelne stb stb, de ez a számtekben (SW/HW egyaránt) már időtlen idők óta nem mindig így szokott lenni (sajnos elég gyakran).
Home user szinten leggyakrabban ilyenekből adódnak a galibák, problémák, mert ezen információk nem ismertek a felhasználók előtt. A másik probléma pedig a "csak azért frissítettem, mert kiadtak újat" kategóriájú user-ek... A hsz-ban linkelt oldalon, külön fel van tüntetve, hogy "Please do not update firmware unless absolutely necessary. Firmware updates may result in loss of user data and we recommend you back up your data before updating the firmware."Szerinted ez érdekel sok usert? Sajnos nem, mert vagy el sem olvassa, vagy nem tudja mi van odaírva, és annak ellenére nekiáll firmware-t frissíteni, hogy az amúgy szükségtelen, mert az SSD kifogástalanul működik.
Félreértések elkerülése végett: Vannak olyan esetek, amikor kell, mert pl hibás a firmware (pl Corsair CSSD-F120GB3-BK (bizonyos gyártási dátum előttiek)), avagy célszerű (pl Crucial, mert gyorsul), de nem általánosságban igaz, hogy ha van új firmware, azt kötelező is felpakolni...A számtek más területén is okoz gondot bizonyos ismeretek hiánya, csak hogy egy példát említsek (bár nem SSD kategória), de jól szemlélteti a átlag felhasználókat. A mai napig számtalanszor hívnak olyan géphez, ami random összeomlik, BSOD-zik stb. Mi az oka? A memória, azért mert vagy azért veszik meg, mert olcsó, vagy azért, mert leárazták, vagy azért mert nagyon jó minőségűek a RAM-ok. Az egyetlen probléma, hogy az adott alaplap hivatalosan még véletlenül sem támogatja/sosem támogatta azt a típusú RAM-ot...
-
-
válasz
Balage76 #25418 üzenetére
Én azért ezzel az állásponttal nem feltétlen értek egyet.
Azért nem kell általánosítani, nem feltétlen mindenki azért adja el a régi SSD-t mert szar, vagy épp agyon lett hajtva. Mi van azzal, aki épp azért cserél, mert kicsi lett neki az adott SSD, vagy épp kapott/vett egy másik gyorsabb és/vagy nagyobbat?
Most akkor ilyen szempont alapján semmiből se ajánlott a használt, mert az is agyon lehet hajtva. (proci, memó de akár nem hw esetén is igaz)Volt erről cikk, egy átlag felhasználó 10 gb/nap írással számolhat naponta. Legyen hardcore felhasználó, átlag 30gb/nap írással. Egy 64 gigás ssd-t 2 naponta ír tele. 10k írási ciklussal ez ~54 év élettartam. Ha nagyot hazudnak a gyártók és csak feleannyi ciklust bír az ssd, akkor 27 év. De ha még ez sem elég és ennél is hardcorabb a júzer (amit kétlek) és vegyünk napi 60gb-ot akkor is 13év. Neked hány éves a legöregebb hdd-d?
De itt van a ph-s cikk is. [link]
Szóval nem eszik itt olyan forrón a kását
De bizonyítékként nézd csak meg az enyémet:
Amint láthatod ~12 órája megy a gép és csak 2gb írás van. Szóval még a 30gb/nap is bőven túl van becsülve.
Aktív témák
Hirdetés
- Western Digital WD Red Pro 3.5 16TB 7200rpm SATA3 (WD161KFGX)
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- Crucial T705 2TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.400-12.700 MBs - Eladó!
- Toshiba Surveillance Pro S300 8TB megfigyelőrendszerekre optimalizált merevlemez
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged