- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Három modellel indul a Tecno Spark 40 széria
- Google Pixel topik
- Magisk
- Korrekt belépőt hozott az Infinix
Aktív témák
-
-
válasz
davidsz #49069 üzenetére
Ha időd engedi, megkérnélek, hogy teszteld a progimat: [link]
Semmilyen kárt nem okoz, max kiírja, hogy nincs kompatibilis meghajtó, vagy rossz infókat fog megjeleníteni, ugyanis RAID-be kötött meghajtókon nem teszteltem.
Ha látszólag minden oké is, akkor is küldj egy riport-ot. Thx!pifu76
Hát pedig benne van: [link] -
Bodor
veterán
válasz
davidsz #46987 üzenetére
Ezek szerint Win 8 alap raid drivere támogatja a TRIM-et. F@sz@!
Most már ezt is tudjuk. Bencs nem érdekel, inkább az, hogy sima szóló SSD/WIN8-hoz képest mennyit gyorsult érzésre így, hogy kettő van RAID-ben. De hát ez elég szubjektív, főleg, hogy gondolom új telepítés után vagy, nem klónoztad. -
jorden06
senior tag
válasz
davidsz #36873 üzenetére
Igen, ez teljesen logikus.
Viszont egy saját tapasztalati megjegyzésem lenne: az lehetséges, hogy a lapozófájl kikapcsolása után oldalbezásároknál, ablakmegnyitásoknál szaggatást tapasztalok? Csak 3GB RAM van a gépben, de eddig nem szólt még, hogy zavarná a lapozófájl hiánya.
-
válasz
davidsz #36121 üzenetére
Kösz, visszaolvastam. Én nem látok gyári hibára utaló hibát, inkább azt feltételezem, hogy fel lett tolva a Vista chipset driver (nincs a kütyünek W7 drivere és a vista driverek x86-osak, Ő meg W7 x64-et tett fel) és az tette be a kaput.
Ki kell próbálni egy asztali konfigban is a meghajtót, szvsz ott nem lesz semmi gond vele. -
vizirider
tag
válasz
davidsz #35986 üzenetére
a Win szinte üres, vírusírtó meg egyéb ilyen baromságoktól mentes. az első hsz.t elolvastam, hát nekem az kb a sz@rnak a pofon
nem a gyári értékeket vártam, de azért amit most tud a gép azért 1000 ft-ot nem adtam volna az ssd-ért....... esetleg ötlet, hogy mi lehet a gond? mert odáig nekem is megvan hogy valami nem kerek
coolmat: érzésre sem az igazi, sztem win alól formáztam, gondolom win ahciu vezérlő van fent, én pluszban semmit sem raktam rá
-
N_A_S
veterán
válasz
davidsz #34883 üzenetére
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek! Szóval valójában káros is lehet a RAID a TRIM működésképtelensége miatt?
Egy Revodrive X2 160GB-t váltana egyébként
mod: A SATA csatikra odafigyelek mindig h Intel vezérlőn legyenek, a kábelre vonatkozott a kérdésem
Tehát SATA2 és SATA3 kábel között van e sebességbeli különbség, mert én így látatlanban azt mondanám hogy nincs..
-
-
Bodor
veterán
válasz
davidsz #32462 üzenetére
Igazából nem nagyon térnék ki a RAID-re, max annyira, hogy ha valaki ilyet szeretne, akkor lehetőleg egyforma SSD-t vegyen, és ha ezek Sandforce-osok, akkor ne kösse Marvell vezérlőjű SATA3-asra, hasonló SATA3-as PCI-E kártya meg főleg felejtős.
" Nem tudom megölni, pedig kapja az ívet."nem is tudtam, hogy ez a cél
Szólj,ha találsz valami érdekeset, én még egyelőre nem frissítek.
-
Zlin50
senior tag
válasz
davidsz #32411 üzenetére
P5Q Se plus volt korábban, most egy Pro-t raktam be. Azon van egy 16x-es foglalat. A Delock Sata3-on 370mega körüli a szekvenciális olvasás az alaplapin 275mega volt max. Azért ez különbség.
Kétségtelen hogy alaplapi Sata3 a legjobb, ehhez viszont mindent cserélnem kéne és arra nem ruházok be mert nincs szükségem nagyobb teljesítményre csak bővíthetőségre. Csak kezdjük ott hogy mibe kerül egy sata3-as lap. Utána ott van az hogy a 775-ős CPU-t meg a DDR2-es RAM-ot hova rakom. Vehetek mindenből újat drágán. Köszönöm egyelőre nem.
-
MrTwister
őstag
válasz
davidsz #32177 üzenetére
Neked is ezzel a 11.0.0.1032 RST-vel megy a rendszered? Stabil? Gyorsabb mint a Microsft Win7 alapértelmezett gyári driverével(amit pl Fire/Soul/CD mester is ajánlgat)? Akkor nem kell megvárni a híres/hirhedt 11.5-ös hivatalos trim-es RST-t, mert már ez is ugyanezt tudja ezek szerint ugye?
-
MrTwister
őstag
válasz
davidsz #32173 üzenetére
Igaz egyetértek
, usb is okoz néha furcsaságokat főleg ha előlapi kontakthibás csatlakozó pl. vagy túl sok eszköz lóg az usb-n és agyon van terhelve az usb alrendszer, nekem pl. néha bluetooth dongleval ha olyanja van be sem indul a gép, ha meg kihúzom minden ok.
Más. Neked tudom RAID0-ád van 2 Samu 830 128Gigásból ugye? Nos míg a gari ügy zajlott addig sem akartam ssd nélkül maradni és beszereztem egy ugyanilyen ssd-t(csak N-est ezért is kaptam jó áron mert a gazdája asztaliba vette és így nem tudta belerakni) és most ahogy tegnap megkaptam a csere ssd-t így már nekem is 2 128-as 830-asom van. Te gondolom a raid 0-át javasolnád hozzájuk ugye? Ez ok is lenne: dupla tárhely, nagyobb olvasási és főleg írási teljesítmény vs. kisebb redundancia(nem érdekel mert oprendszer és játékok ergo könnyen pótolhatóak plussz munka átmeneti! tárhelye), Engem az aggaszt, hogy mivel inteles P67-es a lapom így ha RST-t használok akkor le kell mondanom a TRIM-ről és akkor drasztikusan csökken az élettartam nem? Erre esetleg megoldás, ha hetente egyszer manuálisan futtatom a Magician ssd karbantartó programját(ez a manuális trim gondolom) vagy esetleg a windows szoftveres raid0-ja?
Ha egy vinyón(raptor) van a boot szektor akkor onnan az oprendszer software raidben is fel tud állni nem?
Gazsi00: nekem már az sem segített...
-
MrTwister
őstag
válasz
davidsz #32165 üzenetére
Win 7 64 alatt, rendszerlemez volt a drága, gép bekapcs(jobban mondva feléleszt sleepből) és amikor bejött az asztal Magician, azt modja van frissítés én izomból rákatt és le is töltötte a firmware fájlt, kitömörítettem és beraktam neki, aztán rányomtam a startra, kb félig ment fel a csík aztán error bla bla és azt vettem észre, hogy egyesével tünnek el az ikonok, ez a hülye firmware frissítés címén kinyírta a partíciós táblámat is! Aztán miután eltűnt az összes ikonom majd a start menű sőt az asztal is én meg kétségbe esetten kattingattam jobbra balra, hogy mentsem a mentehőt akkor kaptam egy kék halált. Gép reszkető kezekkel kikapcs, majd 1 perc múlva bekapcs, de már nem látta az SSD-t! Mondom ssd kampec!
DE ekkor jött az ötlet áramtalanítsunk, szünetmentes táp OFF 2 percre, majd vissza és láss csodát látja az SSD-t sőt boot is ok, windows elindul és simán betölt, mintha mi sem történt volna és ekkor szól a Magician, hogy ő bizony szeretne 3.1-re frissülni mondom barom ezt előbb is megtehetted volna(mai napig erre gyanakszom, hogy ez okozta a hibát tehát előbb frissült a firm, mint a frissítő program). No mondom biztos ami biztos hagyjuk a windowsos ökörséget csináljuk meg most már rendesen, DE a biztonságos DOS alól! USB-s firmware frissítőt legyártattam, usbről boot és akkor már láttam, hogy már gond lesz az SSD-vel ugyanis a firmware frissítő program elindulásnál megállt és szép lassan 0és1és2-es sorszámmal partíciós tábla hibára hivatkozott, de azért elindult, na itt követtem el a hibát mert gondoltam, hogy a sikeres firmware frissítés majd rendberakja a driveot, de épp ellenkezőleg ez lett a pont az i-re!
Nyomtam 2 Yest és hozzákezdett frissíteni, de ugyanúgy mint a windowsos frissítésnél első nekifutásra kiírta, hogy nem tudja megcsinálni, aztán automatikusan nekifutott még egyszer, ekkor én már el is temettem gondolatban szegény ssd-m(bár reménykedtem, hogy az áramtalanítás majd segít) aminek a vége ismét egy error lett és ekkor ismét rákérdezett(harmadjára is), hogy megpróbálja e ismét a frissítést? mondom csináld bakker már teljesen mindegy persze most sem tudta megcsinálni, olyan volt mintha nem tudták volna megírni a firmwaret 100%-ra mert megsérült vagy read only módba lépett, passz. és ezután spártai egyszerűséggel kilépett dospromptba. Na mondom konyec filma, gép ujraindít és innentől már csak a BIOS ismerte fel a néhai ssd-m egy 2 GB-os meghajtónak... Másik gépben cd-s firmware frissítő, IDE módban sem, sőt sehogysem látta. Ennyi a történet, a tanulság ész nélkül senki ne nyomjon a firmware frissítésre!
-
MrTwister
őstag
válasz
davidsz #32098 üzenetére
Dede, nekem meghalt!
Tegnapelőtt visszajelzett a bolt, hogy a nagykeres kollegák nem tudtak életet lehelni a Samuba és cserélik újra. Tegnap már meg is kaptam!
1 hét alatt cakompuder el lett intézve a gar, ez nálam jónak számít nagyonis! Most minden happy, de hogy én még egyszer firmet frissítsek ssdn,na az *#&@&#grrr....
-
jNk
senior tag
-
Balage76
senior tag
válasz
davidsz #31602 üzenetére
Megcsináltam a Samsung 830-ason a firmware frissítést.
Elöljáróban annyit, hogy ha nincs gondod a gépeddel, ne csináld mert számodra fölösleges.
Hozzávalók:
- Notebook/desktop gép
- Win 7
- Magician 3,1
- MZ-7PC512N/EU (értelemszerűen lehet bármi, a lényeg hogy nekem ez az egyetlen meghajtó a konfigban)Lépések:
1, Indítsd el a Magician 3,1 programot
2, A Magician kezdőképernyőjén klikk középen az F/W update gombra3, A felugró üzenetnél a YES-re kell klikkelni.
4,
A megjelenő felületen a jobb oldalon lévő F/W Download gombra klikk, ekkor megnyílik egy böngésző ablak, majd a felajánlott 2MB méretű 830_CXM03B1Q.zip fájlt kell lementeni.
5, A letöltött zip fájlt ki kell tömöríteni, a benne lévő Win_CXM03B1Q könyvtár és tartalma kell nekünk...
6, A középen lévő Browse gombra klikkelve válasszuk ki a az előbb kitömörített Win_CXM03B1Q könyvtárat, majd ok.
7, Klikk a start gombra.
8, Amint kész a frissítés, egy új ablak jelenik meg, itt az OK gombbal azonnal leállítható a gép, ha nem kattintunk rá, akkor kb 20 mp múlva automatikusan kikapcsol.
9, a gép kikapcsolása után érdemes kb 10-20 másodpercet várni, majd mehet a bekapcsolás.
10, az indítás után megjelenő Windows üzenettel egy újraindítás szükséges még.
11, Kész. Azt gondolom hogy ennél egyszerűbben és felhasználóbarátabban ezt nem lehetett volna megoldani...
-
zoleeno1
veterán
válasz
davidsz #31049 üzenetére
és mi van azokkal az emberkékkel, akik DOS alól csinálták, nem is először (also volt tapasztalat) és mégse lett jó?
De mind1 is, mindenki úgy kockáztatja a cuccait, ahogy akarja
Nekem egy 30k-s eszköz is sokba kerül ahhoz, hogy csak azért piszkáljam, hogy verhessem a mellem, nekem a legújabb fw van fent. Holott semmi gond nem volt a gyárival se.
-
-
válasz
davidsz #30895 üzenetére
Akkor ez egy másik frissítés lenne? Vagy a 10.-ei javított verziója?
Ha elküldöd vele az SSD-t az örök vadászmezőkre, akkor a tegnapi.De ezzel nem viccelünk: Nem, nem a tegnapi ISO fájl, bár méretre megegyezik a tegnapival, de tartalmilag jócskán eltér attól, biztos, hogy a mai dátumos újra lett fordítva.
(37062 eltérés van a tegnapi, meg a mai ISO-ban, ami számos módosítást feltételez) -
-
zoleeno1
veterán
válasz
davidsz #30614 üzenetére
ja, köszi, elkerülte a figyelmemet
Ennek értelmében csak akkor fogom megcsinálni, ha valami gond van. Thx
(#30612) Atticus85: sorry, gyorsabb voltam
Kérdés:
Olvasgattam mit érdemes megcsinálni az SSD-vel, ezt a 2-t találtam a leghasznosabbnak:SSD optimalizálása, beállítása by scope2007, logout blog
Ezeken kívül van még valami, amit érdemes megcsinálni Samsung 830 64G esetében?
-
Bodor
veterán
válasz
davidsz #30562 üzenetére
Hát igen. Meg kéne nézni, hogy milyen hibákat orvosol az új firmware! Minek is adták ki.
Volt itt valaki, aki ócsárolta az OCZ-ket, hogy annyira rosszak, hogy új firmware-t kellett kiadni rájuk, bezzeg a Samsung SSD, az az igazi, mert az úgy jó ahogy van....
Na ennek az időnek is vége! -
Bodor
veterán
válasz
davidsz #30539 üzenetére
Beírom ide a közösbe is, hátha lesz még valakinek ilyen gondja!
Én már csináltam ilyet!
Ha nincs másik gép kéznél, amire ráköthetnéd egyesével az SSD-t, akkor a következőket kell tenni!1. Csinálsz a rendszeredről egy Norton Ghost mentést, belefoglalva a 100MB-os partíciót is ha a tömbön van.Leellenőrzöd, hogy tuti jól sikerült-e!
2.Bios-ban szétszeded a Raid tömböt.
3. Minden HDD-t és SSD-t lehúzol az alaplapról.
4. Feldugsz 1 SSD-t, formázod a Win 7 Telepítővel és feltolsz rá egy Oprendszert.
5 Feldugod a másik SSD-t majd firmware-t frissítesz rajta.
6. Utána ugyanígy megcsinálod a másik SSD-n is.
7. Feldugod mindkét SSD-t és semmi mást, biosból létrehozod a RAID tömböt, ahogy volt.
8. WIN7 telepítővel elkezdesz egy telepítést ( ez létrehozza a 100MB-os partíciót, helyesen alignálva, + a "C" ) Amikor elindult a "fájlok kibontása" , akkor megszakítod a telepítést. Így ugyanolyan partíciók lesznek a RAID tömbön, mint firmware frissítés előtt, és látja a Norton Ghost.
9. Ha mindent jól csináltál, akkor visszaghostolva a rendszert, nem kapsz hibaüzenetet, csak zöld lámpát.
10. Örülsz az új firmware-rel felszerelt rendszerednek.Lehet, hogy egyszerűbben is meg lehet csinálni ( főleg ha a a rendszerindító 100MB-os partíció nincs meg vagy más meghajtón van), de nekem még nem sikerült, pedig pöcsöltem vele eleget.
A nagy kérdés az, HOGY MINEK FIRMWARE-T FRISSÍTENI, ha minden jól működik?
Csak azért mert kijött egy új?? -
davidsz
senior tag
válasz
davidsz #30451 üzenetére
Rendszeresen mentem HDD-re (az RAID1), így a teljes friss Norton Ghost 18 perc, a napi mentés hozzá meg már csak 3 perc.
Az SSD-n van mindenem. User mappa és programok is. A mappákban képek, melós cuccok stb.Tovább tart mire feláll az alaplap biosa és a Raid menü, mint a Win betöltése.
Volt már szerencsém egy két adatvesztéshez az évek során, most már minden 3 példányban van meg. Szerencsére a helyem és a HDD-k száma engedi. Így viszont bármi van 1 órán belül hadrendben van a gép és lehet dolgozni.
Ez kimaradt és lejárt a szerk. idő
-
Gabóka
tag
válasz
davidsz #29978 üzenetére
Én a 470-es 64 gb-os samuhoz nem raktam fel a mellékelt lemezről semmit le sem töltöttem semmit hozzá, összedugdostam a vezetékeket a csatlakozókkal, win 7-et tettem rá, beállítottam pár dolgot amit az ssd-s cikkben ajánlottak élettartam növeléshez és ennyi... Valamit fel kell rakni? Így is hozza az értékeket.
-
Jester01
veterán
válasz
davidsz #29906 üzenetére
Nekem nem jut eszembe egyetlen egy előny sem a már említett egyszerűbb bootolhatóságot leszámítva. Ha adott egy jó vezérlő chip az alaplapon azt ugyanúgy ki tudod használni szoftveres raiddel, hiszen a saját drivere épp ugyanolyan szoftveres raidet csinál miután már felállt az operációs rendszer. Ráadásul smart és trim is megmarad, ami nem minden raid driver esetén természetes.
Jack@l: mit nem lehet?
-
Jester01
veterán
válasz
davidsz #29903 üzenetére
Hogy miért nem terjedt el, azt nem tudom. Abban viszont igaza van MiB kollegának, hogy a gagyi alaplapos cuccok fake raid-ek és gyakorlatilag ugyanúgy szoftveres mind. Az egyszerűbb bootolhatóságon kívül jóformán csak hátrányuk van. Legfőképpen az, hogy alaplap (típus) csere esetén kétséges, hogy tudod-e tovább használni a tömböt.
-
-
MiB
tag
válasz
davidsz #29890 üzenetére
A cikkek nem veszítették aktualitásukat, sőt most még inkább érvényesek. Majd ha kipróbáltad akkor mondj véleményt, de addig meg ne irkálj hülyeségeket. Jah és win7 alól raid-et csinálni pont annyira biztonságos mint bios-ból, mivel mind2 fake raid. Biztonságos raid 100 ezernél kezdődik.
-
MiB
tag
válasz
davidsz #29862 üzenetére
Te olvasol is?
"Nem marad más, ami jól működik, mint az alaplapi SATA3 csatolókkal RAID-et csinálni. Ez a megoldás ami bevált és működik."
Attól még hogy te nem tudsz róla azt nem jelenti azt hogy nem is lehet. Majd ha kipróbáltad és nem lehet akkor elfogadom de addig ne terjeszd itt a hülyeséget! Köszi!
-
-
kukinyo
addikt
válasz
davidsz #29767 üzenetére
Látom nem értetted meg a mondandóm lényegét.Én nem vitázni hanem elkerülni szeretném azt.
"Lehet mást venni, mindenkinek szíve joga."
De akkor azt is hagyni kellene hogy érdeklődni tudjon más termékek felől is.De itt ez képtelenség mert 5 percen belül jön a Samsung.
A "legjobb" kifejezés pedig itt nem helyes.Kinek ez,kinek az. -
-
Bodor
veterán
válasz
davidsz #29700 üzenetére
Az macerás RAID-ben, mert szét kell szedni a tömböt, aztán egy működő win7 alá egyesével bedugni és frissíteni, ha kész vagy mindkettővel, akkor meg az újra létrehozott, helyesen particionált ( 100 MB külön ha volt, meg a "C") tömbre visszaghostolni ( de szép szó) a rendszert.
Előző OCZ Vertex2-es RAID tömbön végigcsináltam, és meg is volt az eredménye.Asrock Sata3 Card-al kapcsolatban, mivel marvell vezérlő van benne, nem is vártam többet, de hasznos beírás, mert talán más már nem vesz ilyet.
-
davidsz
senior tag
válasz
davidsz #29670 üzenetére
Na szóval a SATA3-as kártya használata (Asrock Sata3 Card):
1. RAID-et nem tud.
2. Marvell chipsetes - azon nyomban összeveszik az Intel vezérlővel és valami ok folytán onnantól az alaplapi vezérlőről nem lehet oprendszert bootoltatni - friss telepítés esetén sem.
3. A kártya beszerelésétől fogva bizonytalannak érzem a bootolást is - 2x nem volt ugyanaz a bootidő.
4. Az esetemben semmire nem használható ezen kártya Asus Sabertooth p67 lapban 2db RAID tömbbel.
5. Mivel oprendszert nem tudtam varázsolni a fentebb említett dolgok miatt, így ki sem mertem már próbálni hogy az SSD hogy szuperált volna róla.Összességében ezt a kiegészítő kártyás megoldást SSD-re nem javaslom. Aki így akarná használni a sata3-as adta lehetőségeket, az inkább ne tegye!
Arra sem találom alkalmasnak a kártyát, hogyha kevés SATA portod lenne és ezzel bővítenél. Ez egyszerűen szar.
-
samu74
addikt
válasz
davidsz #29620 üzenetére
Érdekes,nekem is több mint fél éve van Kingstonom és hibátlan,és ezzel vagyunk még páran így...Crucial M4-be meg Marvell (na meg az intel 510,Corsair Performance,stb) vezérlő van.érdekes hogy az meg tök jó... V100-as Kingston-ok se sok szaródott el itt a fórúmtársaknak...
Szóval mielőtt elalélnánk a samutól,tud más is normális ssd-t gyártani.
Aktív témák
Hirdetés
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Intel ES Core i5-3470 4-Core 3.2GHz LGA1155
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest