Hirdetés
- Magisk
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Bluetooth hangszórót készít a HMD
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Aktív témák
-
Balage76
senior tag
válasz
dobobazsy
üzenetére
Nem jár adatvesztéssel. Egyébként meg eléggé bolondbiztos a fw frissítés, mármint abból a szempontból hogy igazából nem lehet elrontani. Ezért is lehet windowsból, saját magát frissíteni.
Két bank van, hívjuk első és második tárolónak. Ebből mondjuk az elsőben van az aktuális, használt szoftver, a frissítéskor pedig a másodikat írjuk. Az újraindításkor, amennyiben minden rendben van, csak akkor vált át az elsőről a másodikra és bootol be a gép az új biossal. Ha valami nem sikerült, akkor marad az első változaton. -
Balage76
senior tag
válasz
fogtunder
üzenetére
Köszi, de megy a szövegértés.

Az írásom azért annyira szakmai amennyire, mert arra az egyszerű kérdésre ad hasonlóan egyszerű példával választ, amit az emberek 99%-a feltesz az SSD kapcsán.Az ajándék, az ajándék, az hogy Te ezt forintosítod, az egy más számolási helyzetet eredményez. A termék ára pedig a megjelenés óta bruttó 23 900, most is annyi. Nem maradt néhány helyen, hanem direkt ennyi és lesz is még ennyi egy ideig. A jól használható 120/128GB-os változatok közül ugye jelenleg ez a legolcsóbb.
Tökéletesen igazad van, viszont a HTPC-ben a 1-2%-os kondíciójú termék is tökéletesen elműködik még évekig. Egyrészt ugye nem áll meg 0%-os kondíciónál, másrészt a teljesítménye sem csökken számottevően.
-
Balage76
senior tag
válasz
attila199207
üzenetére
Évi 10-20TB-ig bőven jó vagy, még efölött is.
-
Balage76
senior tag
válasz
fogtunder
üzenetére
Dehát ezzel most ellentmondasz saját magadnak és megkérdőjelezed a saját döntésed...

Nem kötözködni szeretnék, csak gondold végig az alábbiakat:
- Érték: Az a 20-30 000 forintos SSD amit ma megveszel, 3 év múlva max 2-3 000 forintot fog érni, 5 év múlva nulla forintot. Azonos kapacitáson évente kb feleződik az újkori ár + a végén a gar nélküli terméket jó ha féláron el tudod adni. Innentől kezdve nincs értelme azon rágódni, hogy megveszem a tartósabbat, mert amikor majd kiszedem a gépből, akkor az többet fog érni. Nem, nem fog többet érni, konkrétan semmit nem fog érni. Amit most valóban használtan megvehetsz, az is jóval az újszerű ára alatt van, pedig még gari is van rá... Egy több éves gari nélküli SSD gyakorlatilag értéktelen. szomorú de ez van.
- Elhasználódás: Nézzük azt a példát, hogy 3 év és 200 TB össz írás. Ez havi 5 TB, amit vígan kibír még ez a TLC csoda is, vagy bármilyen hamarosan megjelenő hasonló újdonság. Stabilan ennyi használatot beletekerni csak valami heavy user tud, neki meg úgyis ott a zabszem, hogy újabb, gyorsabb, jobb kell. Ő nem fogja megvárni a 3 évet. Average Joe meg a netezés, levelezés, játék szentháromsággal soha nem fogja összeszedni a havi 5TB-ot.

- Nem hülye egyik normális gyártó sem olyan terméket kiadni ami nem felel meg a reális elvárásoknak, mert ezzel csak saját maguknak okoznának gondot és súlyos többletköltséget. Főleg nem teszi meg ezt egy olyan gyártó amelyik a legnagyobb memória gyártó immár több mint 2 évtizede... Pillanatnyi sikerekért nem érdemes hosszútávú előnyöket feláldozni. Az OCZ pont ebbe bukik bele éppen, de ez egy másik történet. Bár talán még megmenthetők, én azt saccolom, hogy 1-1,5 év múlva felvásárolja őket valaki, ha érdemes lesz akkor még..
Az a helyzet, hogy manapság sokan és egyre többen akarnak SSD-t venni, emellé viszont csak kevesen tudják helyesen értelmezni az elérhető technológia lehetőségét, a termékek tudását, paramétereit és nem mellesleg a háttértörténeteket, információkat. Utóbbiakhoz csak nagyon keveseknek van valós hozzáférésük. Számos önjelölt van viszont, aki sok hozzászólással, netes tartalmak vagy mások fórumokban megosztott tapasztalatainak összeollózásával lesznek "szakértők". A kevés tudással rendelkező, egyszerű kérdezőt könnyű megvezetni azzal, hogy "ez a tuti, mert én tudom hogy így van!". Ennél sokkal macerásabb elmagyarázni neki a részleteket és ha újra kérdez, akkor újra válaszolni, példákat hozni. Ez nem (csak) az én véleményem, pont ma beszélgettem az egyik itteni moderátorral, aki pont ugyanezen a véleményen van.
Bocs hogy hosszú lett...
-
Balage76
senior tag
Az MLC-TLC összehasonlítás mellé érdemes ezt az írást is elolvasni: SSD: bírja, ha használom...? Csak ezt ő valahogy mindíg elfelejti linkelni mert kiderülne belőle hogy mindennapi használat mellet semmi különbség nincs a V3 és a 840-es teherbírása között...

[ Módosította: Oliverda ]
-
Balage76
senior tag
Vizuális tipus vagyok, így két ábrával szemléltetem neked a különbségeket:
Az első a hardver különbség:
Ami mind a 840, mind a 840 Pro-ra érvényes:
- Gyorsabb sebességűek a flash chipek
- Újabb és nagyobb órajelű a kontroller
- Több cache memória (a 120-asban 256MB van)A Pro változat ezen kívül még:
- 5 év gari
- AES 256bit titkosítás
- Szerveres környezethez optimalizált fw és feature setA második pedig a mérhető teljesítmény:
Ahogy láthatod, a 6 fontos és mérhető paraméterből a TLC chipes is 5-nél túlszárnyalja a 830-ast, a Pro pedig mindegyikben.
-
Balage76
senior tag
válasz
Valdez
üzenetére
Miért is amikor felhasználáskor ugyanúgy teljesít?
Van két autód. Mindkettő a körülményeknek megfelelően 100-zal megy ugyanolyan komfortos, de az első 500 000 km-re a második 1 000 000 km-re van hitelesítve. Te előreláthatóan életedben nem autózol 200 000 km-nél többet, számít hogy hol a vége? Ugye hogy nem...
Ráadásul az ajánlott V3-nak nagyobb a hibaaránya, csak erről ugye ritkán esik szó. -
Balage76
senior tag
Pont ugyanolyan jól teljesít a 840-es is, mint a V3 ráadásul még egy picit olcsóbb is. Személyesen Bodor nem szereti ezt a tipus, ezért nem ajánlja. Olvasd el EZT a véleményt is és az SSD: bírja, ha használom..? cikket és reális választ kapsz a TLC kérdésre.
-
Balage76
senior tag
válasz
nemtabo
üzenetére
A Magician tartós használatának két esetben van érteleme:
1, az esetleges firmware frissítésekre figyelmeztet, de mivel ebből évente 1 van kb, csak ezért fölösleges.
2, Olyan rendszeren, ahol nincs TRIM, a performance optimization-ra kattintva ezt manuálisan is meg lehet csinálni.Egyébként meg oprendszer install után érdemes egyből feltelepíteni, a TUNE-nal egyetlen klikkeléssel minden megcsinálni, aztán izlés szerint vagy uninstall vagy kiszeded a startupból.
-
Balage76
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ez a leiras kb jo most is?
-
Balage76
senior tag
válasz
stewe780
üzenetére
Nem is fog élettartamot adni, mert ahogy írtam nem minden drive-ből jön vissza minden paraméter. A Samsung nem ad vissza ilyen tipusú adatot, ezért nem jelenik meg sem most, sem később.
Jól számoltál.
Viszont amit írsz az a gyártó által garantált (tervezett) élettartam/újraírási ciklus. Ettől persze lehet több, ilyenkor örülünk... -
Balage76
senior tag
válasz
stewe780
üzenetére
Új állapotban...
Használd egészséggel!
Egy tartóssági tesztben a 256GB-os modell most az extrém 6000 TB írott adat környékén jár, Te éppen 0,7TB-nál. Ez alapján meg tudod becsülni hogy kb mire számíthatsz...Az SSDLife a SMART adatok alapján dolgozik, ezekből a különböző meghajtók különböző tipusúakat adnak meg magukról. Ezért lehetséges, hogy meghajtónként más dolgokat látsz.
-
Balage76
senior tag
Az a lenyeg, hogy maradjon 8 gb szabadon. Az hogy ezt egy segedprogrammal csinalod, vagy manualisan az teljesen mindegy. Az is mindegy, hogy (feltetelezzuk) van egy 40 es egy 80 GBos particiod es te a 40esen elhatarolsz 3GBot es a 80ason 5GBot, vagy a 40esen semmit de a 80ason 8GBot. Az ossz elhatarolas a lenyeg, az hogy ezt hogyan teszed meg, teljesen mindegy.
-
Balage76
senior tag
válasz
SzlobiG
üzenetére
Az hogy szereztek egy Ramirisos garjegyet (már termék kitöltetlen garjegyét), és a termék mellé tették, az még nem jelenti hogy ott érvényesítheted is a garit...
Elsősorban a vásárlás (számlakiállító) helyére kell visszavinned, ha gond van. Ha ez nem megy, akkor a garjegyen szereplő pecsétet adó céghez. Na és itt fog elbukni a dolog, mert mivel a Ramiris nem adja ennyiért (nem tudja ennyiért adni, ahogy ezt írták), ezért az a sorozatszámú termék nem tőlük van. Ők tehát nem fogják elintézni neked a garanciát. Magyarul lesz egy terméked, amire nem tudod érvényesíteni azt amit kifizettél.
Ügyes átverés ez a "samsung szervízpont adja a garit", csak ilyen nincs... -
Balage76
senior tag
válasz
DeFranco
üzenetére
Nem.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Lassan írtam meg a hozzászólásom, ezért beelőztetek.
Az egyszerűség a klónozás mellett szól, a tökéletesség az új telepítés mellett. Ezért is írtam, hogy nézze meg a drivereket először, ha az jó, akkor érdemesebb klónozni mert megússza az összes apróság beállítását, ha nem jók a driverek, akkor kár nekiállni a klónozásnak.
-
Balage76
senior tag
válasz
kenyerr
üzenetére
Attól függ mennyi idő újratelepíteni és belakni a windowsod, hogyan vannak feltelepítve a driverek. Fire-nak van egy nagyon jó telepítési leírása, ha aszerint vannak fent a drivereid, akkor a klónozással gyorsabban végzel, ha nem, akkor érdemesebb (aszerint az útmutató szerint) újratelepíteni.
Én a helyedben elsőre megpróbálnám a klónozást, ha minden ok, akkor maradhat, ha nem akkor még mindíg újratelepítheted. -
Balage76
senior tag
válasz
fgordon
üzenetére
A Win7 alatt tökéletesen működik majd a TRIM, mert ez driver függő. Az XP alatt pedig az SSD saját garbage collection-je megy, ami kevésbé hatékony.
Olyan ez, mintha egy darab papírra két kézzel írnál és két kézzel radíroznál, de az egyik kezedben durvább radir van a másikban finomabb. A papír teljes felületére tudsz írni mindkét kézzel és radírozni is tudsz mindkét kézzel, de a bal kezedben lévő ceruzát (XP) csak a bal kezedben lévő durvább radír törli, míg a jobbkéz ceruzáját a pihe-puha radír is viszi. Előfordulhat az is, hogy ugyanoda a balkezeddel írsz, majd a durva radírral törlöd, másnap a jobbkézzel írsz, majd a puha radírral törlöd.
Szerintem.
-
Balage76
senior tag
Valaki kérdezte korábban, hogy mit csinál a "performance optimization" a Magician programban. Nos ezt azokban az esetek érdemes használni, ha az oprendszer vagy a driver miatt nem működik a TRIM. Gyakorlatilag egy manuális TRIM.
-
Balage76
senior tag
válasz
rootmin
üzenetére
Az egyéb furcsaságokra annyit hogy:
- a Samsung 99%-nál kezdődik, mert lefelé kerekít, tehát egyetlen bit írásánál is már a 99,999999% a kondíció, ami kerekítve 99%. Más gyártónál a 99,1% is 100% még. Nem mérvadó, majd ha 5% közelébe érsz akkor kezdj el gondolkozni a cserén (nem holnap lesz).

- Mivel SATA-1 a csatoló, nem tudsz az elméleti max 150MB/sec fölé menni. Amúgy meg (nagyon durván számolva) 1 Gigabit/sec = 125MB/sec tehát a 100-120MB/sec teljesen korrekt.
A többire majd a szakemberek válaszolnak.
-
Balage76
senior tag
Erre írtam ezt, igaz egy hozzászólással később: "Az hogy Te akarsz-e új terméket venni (vannak-e olyan funkciói ami miatt megéri lecserélni a meglévőt) illetve megengedhed-e magadnak, mind helyi piaci sajátosság (ingerküszöb). "
Mi sajnos nem tartozunk a jólkeresők csapatába, lassan már a középmezőnyhöz sem, de ilyen országonkénti differenciálást nem tud csinálni egyetlen világméretű gyártó sem (leginkább a cross-border sales miatt). Emlékszem amikor a 470-est bemutatták akkor az amerikai kolléga azon nyüglődött, hogy miért nincs belőle 512GB és mennyire kényelmetlen, hogy aki ekkora kapacitást akar, az kénytelen 2 terméket venni és RAIDelni...
Jó példa erre hogy itthon még a 64/128GB a menő, míg tőlünk nyugatra már javában a 256GB, míg keletre és főleg dél-keletre még azt is magyarázni kell hogy mi az az SSD.
-
Balage76
senior tag
válasz
DeFranco
üzenetére
Nézzük akkor picit másképp. A garancia idő azt jelzi, hogy a gyártó, az adott termék működését addig az ideig garantálja. Ezért a garantált időtartamért fizeted ki a vételárat. Ha ezalatt az időtartam alatt elromlik a termék akkor "ad" helyette egy minimum ugyanolyat a saját költségén. Ez az időponton túl minden perc ajándék számodra.
Ahhoz hogy a termékfejlesztés "működhessen", el kell adni az újonan kifejlesztett terméket, leginkább azért hogy a fejlesztés költsége visszajöjjön. Az hogy Te akarsz-e új terméket venni (vannak-e olyan funkciói ami miatt megéri lecserélni a meglévőt) illetve megengedhed-e magadnak, mind helyi piaci sajátosság (ingerküszöb). A gyártó értelemszerűen azon lesz, hogy újabb és újabb funkciókkal lássa el a termékeket így Te megvásárold, ezeket a lehető legolcsóbban állíthassa elő (profit) viszont ne menjen egy bizonyos minőségi szint alá mert ezzel egyrészt a hírnevét kockáztatja, másrészt utólagos költsége lesz a garanciális gondok miatt.
Végeredményben ettől lehet most szárítós mosógép az otthonodban régi keverőtárcsás Hajdú helyett...
-
Balage76
senior tag
Nekem teljesen mindegy, hogy ki hozza ki a TLC-t, mert előbb utóbb mindenkinél ez lesz. A felhasználónak meg tök mindegy, dehát ezt is leírtam már. Ez egy fejlődési irány, ami elkerülhetetlen. Ez a következő lépcső amivel olcsóbb (a végfelhasználó számára kedvezőbb) terméket lehet előállítani.
Az 5 év gari is ugyanez. Semmi értelmét nem látom, sem az OCZ-nél, sem a Samsungnál. Jelenleg kb 2 év a cserélési idő, leginkább a technológiai fejlődés miatt. Innentől kezdve fölösleges a 3 éven túli garancia. Jól hangzik, sales point, meg lehet csinálni mert kibírja a technika, van aki ez alapján dönt, de pont olyan mint a memóriakártyák/ramok élettartam garija....
-
Balage76
senior tag
válasz
DeFranco
üzenetére
Valószínűleg ezeknél az SSD-knél máshol is tetten érhető lesz a karcsúsítás, mindenhol ez megy, az első generáció (SLC) négyszeresen túl van biztosítva, a második kétszeresen (MLC) aztán egyre inkább karcsúsítanak mindent a költségcsökkentés miatt, egészen addig, amíg a várható élettartam le nem csökken a garanciaidő plusz egy hónapra. Ez a nagyobbik baj, a felezett élettartam a kisebbik.
Nem a túlbiztosítás volt a lényeg. Egyszerűen az SLC-vel ez "így jött ki". Akkor a kapacitásnövelés és a gyorsítás volt a fontosabb, mert ezért lehetett több pénzt elkérni. Akkor nem azzal foglalkoztak hogy hogyan lehet a 120GB-ot (a consumer kategóriában) olcsóbban előállítani, mert éppen azon dolgoztak, hogy 8GB helyett 16GB-ot tudjanak kihozni...
A garanciaidőt nem lehet ennyire kicentizni, hiszen a felhasználói szokások különbözőek. Ha pedig a garidőn belül megy tönkre a termék, az egyértelműen a gyártónak többletköltség. Értem ez alatt a cseretermék költségét, a logisztikát és nem utolsó sorban a márka hírnevének romlását. Hiszen ha a felhasználók felénél pont a garidő lejárta előtt áll meg a termék, annak híre van/lenne... Jelenleg inkább az megy, hogy megsaccolják, hogy mi egy átlagos felhasználás, erre méretezve bírja kb 4 évig. Ezekután adnak rá 3 évet, hiszen van átlag feletti felhasználás is.
Másrészt (mint a tartóstesztek tapasztalata is mutatja) például az MLC 3000 írási ciklusa sem kőbevésett vonal, mert utána is lehet írni még egy ideig, ott is van biztonsági tartalék. Azt pedig hogy melyik gyártó mekkora tartalékokat tesz a rendszerbe, teljesen különbőző, többek közt függhet a beszerzett/legyártott alkatrészektől.A "jó lesz az még a nagyi gépébe" továbbhasználás pedig itt nem jelent érdemi felhasználást, mert nagyi feltehetőleg nem heavy user...

-
Balage76
senior tag
Te meg nem bírod ki hogy minden hozzászólásomat megfikázd... Én is elkezdhetem ezt, nem lenne jó vége, de ezt egyszer már megbeszéltük, én tartom magam ehhez, Te nem.

A hozzászólásom első része a TLC-re vonatkozott általánosságban, a második pedig (mivel a 840-es az egyetlen TLC-s termék jelenleg) az új termékre. Próbálj meg értelmezni is olvasás után..
A fogyasztói társadalmat pedig sem Te sem én nem fogjuk tudni érdemben megváltoztatni, ez van, ezzel kell együtt élni.
-
Balage76
senior tag
válasz
Blood Mage
üzenetére
Nincs semmi gond ezzel a TLC-vel csak Bodor nyüglődik rajta...
A mostani MLC-sek élettartama normális használat mellett kb 8-10 év, ezt ha felezed, akkor még mindíg 4-5 évet kapsz, addigra meg tuti cseréled... Néha láthatsz olyan beírásokat, hogy "úristen, 98%-ra csökkent a kondíció, most mi lesz...??" Aztán kiderül hogy egy éve használt termékről van szó így a maradék még hosszú hosszú évekre elég.
Mindemellett ha a kondíció 15%-on van akkor is kb ugyanolyan teljesítményt kapsz mint 99-100%-on.Ja és mielőtt Bodor megint beszól hogy a céget védem, ez teljesen márkafüggetlen, hiszen lassan majd a többiek is jönnek a TLC chipesekkel.
A 840-esben jobb/gyorsabb a vezérlő mint a 830-asban, gyorsabbak a NAND chipek, nagyobb a cache memória, így az egész jóval gyorsabb mint a 830-as. Az ár jelenleg olyan amilyen, de ez is napokon belül változni fog. Promó is lesz, szóval nem lesz semmi gond vele.

-
Balage76
senior tag
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
(Magyarul az user nem nyer semmit sem (a tesztprogramokban mért látszólagos sebességnövekedésen kívül) a tömörítéssel, nem kap több tárhelyet. Ha viszont nem kap több tárhelyet, akkor mi a fene történik a tömörítés miatt mindig "szabadon" maradó cellákkal?
A tömörítés miatti íráscsökkenéssel az SSD nyer. Egyrészt kevesebb adatot kell írnia így gyorsabban végez, másrészt kevesebb adatot kell írnia így kevésbé használódnak a cellák.
Az sajnos nem megoldható, hogy van mondjuk 100GB szabad helyed összesen, erre felírsz 100GB mondjuk 50%-ban tömöríthető adatot és ennek eredményeképpen lesz 50GB maradék helyed. Ugyanis az a baj, hogy előre nem kiszámítható hogy mennyire lesz tömöríthető az adat amit írni szeretnél. Belefuthatsz abba a helyzetbe, hogy látszólag van 20GB helyed, de ez a valóságban csak 8GB. Ha erre a virtuális 20GB-ra elkezdesz valami nem tömöríthetőt felírni, akkor 8GB-nál beáll mint a jancsiszög, te meg csak nézel mint a birka, hiszen a copy előtt azt láttad hogy 20GB szabad....
Réges régen, még az XT/286 korszakban volt egy Stacker nevezetű program, ami pont ezt a röptömörítést csinálta, ott ha jól emlékszem kétszeres volt a szorzó aztán volt visítás amikor nem fért fel a 10 megás vinyóra maradék helyére a játék... -
Balage76
senior tag
válasz
DeFranco
üzenetére
Valószinűleg azért van 50%-nél és 75%-nál is lassulás, mert ahogy Te is leírtad, először a gyorsabban programozható bitekre ír.
Mivel van egy gyors és egy lassú ezért ugye a felénél már mindenképpen a lassabbra kellene egyből írni.. Ha békénhagyod, akkor az első 50% felét átteszi a lassabban írható részbe (valószinűleg elhasználódási szempontok miatt nem az egészet). Így újra lesz 25%-nyi gyors részed és marad 25% lassabb. Ha ilyenkor megint elkezdesz írni rá, akkor megint a gyors részre ír először, így eljutsz a 75%-ig, amikortól kezdve már csak a lassabbak maradtak. Azért hogy ne legyen még több élettartamot csökkentő írás, ilyenkor már nem tologatja tovább az adatokat.
A nagy kérdés, hogy ha a lassabb részről törölsz, majd valamit (a gyorsabbra) írsz, akkor azt milyen rendszer szerint teszi át a lassabbra. Gondolom megpróbál az ésszerűség határain belül minél több gyors részt produkálni, de ha egyszer 75% fölé mentél akkor valószinűleg 50% alá kell visszamenni, hogy megint nekiálljon rendezkedni. -
Balage76
senior tag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
1, ez driver függő, a régebbi driverek nem támogatták
2, érthető, hiszen ott a raid vezérlő is a "sorban"
3, ez vagy jó vagy semmit nem számít neked, attól függően hogy mire használod.szerintem...
-
Balage76
senior tag
válasz
DeFranco
üzenetére
A Samsungnál nincs ilyen teljesítmény csökkenés még 80%-nál sem, mert nem így lett megtervezve a működése. Egyébként ez a jelenség összefügg a cache memóriával és a mapping table kezeléssel.
Előbbi ugye jellemzően nincs az OCZ termékeken, a második pedig a firmware sajátossága. Sokan, sok fórumban leírták már hogy az OCZ 1,4-1,5-ös fw egyértelműen arra lett írva, hogy az elején, amikor még üres az SSD akkor jó eredményeket mutasson, mivel minden user akkor örül az újdonságnak és akkor nézegeti a teszteket, elégedett, mert szép nagy számokat lát (még egy 64-es sem éri el a 35-40%-os telítettséget egy windows telepítés után). Később ezzel már nem törődik, tehát nem derül ki a turpisság és a sebességcsökkenés. Általában a tesztelők sem törődnek azzal, hogy ennyire részletesen megnézzék a dolgokat ezért elég gyakran őket is át lehet verni ezzel.
-
Balage76
senior tag
válasz
Vasinger!
üzenetére
Nem a 3-4 óra a mérvadó, hanem hogy mit csinálsz a 3-4 óra alatt. Az SSD nem kopik attól hogy be van kapcsolva a gép...

Napi 20-40 GB írással (fájlok SSD-re másolása, torrent letöltés, stb..) hosszú évekig kibírják, tehát ha minden nap letöltesz egy FullHD filmet akkor is bőven bírni fogja. A letöltést úgy értem, hogy az SSD-re töltöd le, nem pedig hogy a kliens van az SSD-re telepítve és a letöltött fájlok vinyóra kerülnek.Az 1. pont valahogy benne maradhatott vagy átkerült valami nagyon régi cikkből. A megfizethető adattároló kategóriából ma az SSD a leggyorsabb...

Vegyél egyet, és nyugodtan használd úgy mintha egy sima vinyó lenne!

-
Balage76
senior tag
válasz
Pityu.
üzenetére
A 4 hónap 19 nap az összesített üzemideje, tehát ha a bekapcsolással eltöltött időket egymás után számolod, akkor összesen ennyi idő telt el az első bekapcsolástól kezdve. A 673 indításból illetve a 70% kontra 8 év hátralévő időből én kb 2 évesre saccolom.
Itt egy "ellenpélda", ezt kb március közepe óta használom, de éjjel nappal megy, ezért kevés számú indítás mellett majdnem 3 hónap az össz üzemidő.
-
Balage76
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Igen a 470-es kevesebb SMART adatot ad ki magából...
Lehet hogy a pro verzió 19 dolláros árából nem tudják kigazdálkodni az ilyen önálló fejlesztéseket.
-
Balage76
senior tag
válasz
terencehill
üzenetére
Klikk a "Tune" gombra és ennyi. Ez a Magician program az átlagfelhasználónak készült, akik egyetlen gombnyomással akarják a átlagoshoz leginkább hasonlító rendszereken a leghatékonyabb beállítást elérni.
A különböző fetch megoldásokra nem tudom a pontos választ, elképzelésem szerint még mindíg jobb ezeket kikapcsolni és ezzel memóriát "spórolni", mint bekapcsolni és cserébe a rendszer több virtuális memóriát használ. Gyakorlatilag extra olvasásra cseréli a rendszer az extra írást. Ez pedig az SSD szempontjából élettartamnövekedést jelent.
-
Balage76
senior tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Ez így nem egészen igaz, mert ha azt veszed, hogy egy 64-esnél oprendszer+játék összeállításnál a játékot kénytelen vagy cserélgetni a helyhiány miatt, míg egy nagyobb méretnél nincs ez a cserélgetés, akkor belátható, hogy az össz tárterülethez képest a módosított terület mérete a kisebb kapacitásoknál nagyobb. Ha nagyobb tárhelyed van, akkor több a statikus adat (fényképek, zenék, stb).
-
Balage76
senior tag
válasz
TeeJay
üzenetére
Most az MLC-ről TLC-re váltás megy, de ahogy írtam kár aggódnod az élettartam miatt. Ha a gariidőn belül tönkremegy, akkor csere, azon túl meg egyszerűen Te nem akarod majd használni, mert elavul (kapacitásban vagy sebességben).
Csak példaként, ott vannak a régebbi 8-16GB-os SLC tipusok. 2-3 éves kor után is vígan működnek, de minek? Vennél most ilyet a gépedbe? Nem.
A számtech mindíg is az egyik legnagyobb pénztemető, kár arra várni, hogy fél év múlva majd mennyivel olcsóbb lesz, mert akkor meg lesz megint valami, amire ismét érdemes fél évet várni.
Nem tudom mekkora RAM bővítést tervezel, de hacsak nem 1-ről 8GB-ra, akkor az SSD-vel többet gyorsítasz a gépen mint a ram bővítéssel. -
Balage76
senior tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Értelemszerűen a nagyobb kapacitások ára is változik, de itthon még a 64/128GB a legtöbbet vásárolt kapacitás.A 256-osok ára is ment/megy lefelé most...

-
Balage76
senior tag
válasz
DeFranco
üzenetére

Az a helyzet, hogy normális felhasználás mellett a jelenlegi változatok bőven túlteljesítik a tervezett 3-4 éves élettartamot. Samsungról tudok nyilatkozni, publikált információk szerint a 64-esre napi 20GB-ot írva 5-6 év a tervezett élettartam. 128GB-nál napi 40GB-tal 6-7 év... Namármost egy mostani 64-est 2 év múlva már nem nagyon fog venni senki, tehát előbb avul el a használhatóság szempontjából, minthogy valóban az élettartama végére ér.
Részemről vígan torrentezek vele és egyáltalán nem kímélem, hiszen minek?
Olyan ez mintha vennél egy sportkocsit, de az autópályán is csak max 100-zal mennél.Épeszű gyártó nem vesz vissza a minőségből, mert ez a hosszútávú vevői megítélést rontja, ami sokkal nagyobb veszteséget okoz, mint a pillanatnyi haszon. Kivéve persze, ha az a cél, hogy rövididőn belül lehúzza a rolót.
Mindemellett, természetesen a túlbiztosításnak sincs túlzott értelme, ezért igyekeznek úgy megtervezni a termékeket, hogy az élettartam és a "kötelező cserélési idő" minél inkább a max 4 év körül legyen. Ez az a helyzet, amit a vevő úgy él meg, hogy 2 nappal azután hogy lejárt a gari, máris elromlott a termék. Nos igen, ilyen világban élünk, de nem hiszem hogy ezzel újat mondtam volna. 
Az újabb-olcsóbbról pedig annyit, hogy persze, örül a gyártó, ha az elején jó drágán eladhatja azt amit amúgy olcsón előállít (persze van rajta még tervezési költség is, de dől a luxusprofit), de egy idő után a nagyobb mennyiség + alacsonyabb haszon nekik jobb mint a kis mennyiség + nagyobb haszon. Meg kell találni azt a helyzetet, időpontot és árpontot amikor elindul a piac. A németeknél, angliában már nagyon közel vannak ehhez, nálunk az eltérő gazdasági helyzet miatt ez még picit odébb van. Ahogy én látom, hullámokban jön az árcsökkenés, a nagyobb hullámok között pedig toporgás megy, esetleg nagyon enyhe csökkenés. Most jött egy ilyen hullám, de úgy saccolom, hogy karácsonyra szerencsés esetben meglehet a 128GB - bruttó 20-as ár, ez viszont már jelentős keresletet hoz majd.
-
Balage76
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ismerem őket, korrekt társaság és hivatalos nagyker áll a hátuk mögött, szóval nincs gond. Nem fognak félreugrani ha megveszed a raktárkészletet.. nem tesco, hogy az akciós kisszékből nem lehet kettőnél többet venni.

-
Balage76
senior tag
válasz
Monya78
üzenetére
A Sandforce kontrolleres 60/64GB kapacitásúak (pl V200+, OCZ Vertex3) kb 60-80MB-ot tudnak írni az ilyen tömöríthetetlen adatokkal. Ha a Lightroomról kiderül, hogy nincs ilyen korlátozása, akkor ha megteheted, cseréld le az SSD-t egy Samsung 830-ra vagy Crucial M4-re, ezek 2-3x gyorsabbak lesznek neked. Amúgy is, ha ilyen tipusú fájlokkal dolgozol, jobban jársz ezekkel az SDD-kkel amik valóban teljesítenek, nem pedig csak marketing szövegben erősek.

-
Balage76
senior tag
válasz
ExtremeClock
üzenetére
A jobb oldali kép azt az eredményt mutatja amit a nullák mozgatásával tudsz elérni, a baloldali pedig amit véletlenszerű adatokkal.
Ugyanaz a helyzet, mint amit az internet előfizetéseknél is van. Előfizetsz egy 20Mbites netre és nyomogatod a speedtest.net -et, hogy mennyit tud, persze amint kevesebb mint 20Mbit, egyből hívod az ügyfélszolgálatot hogy gond van.
Itt is "előfizetsz" egy 550/520 sebességre, de amikor leméred, akkor csak 380/80-at kapsz. Most mit csinálsz? Visszaviszed és visszakéred a pénzed, mert nem azt kaptad amit megvettél? Nem, egyszerűen együttélsz azzal, hogy átvertek és nem azt kaptad amit meghirdettek.
Ja hogy ha azt írnák a dobozra, hogy 380/80 akkor tizedennyien vennék... ciki... -
Balage76
senior tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Pont ez a tömörítés kontra nem tömörítés az egyik legnagyobb különbség az SSD gyártók között. Természetesen mindkét módszernek megvan a maga előnye és hátránya. Ha sokat dolgozol csak nullákat tartalmazó text fájlokkal, akkor megbízhatsz a CDM 0fill tesztjében, pont azt az eredményt fogod kapni. Ha inkább a reális eredményekre vagy kíváncsi, akkor a CDM alapbeállítással futó tesztjét nézd (érthető hogy ez az alap, nem pedig a 0fill..).
A tömörítést használók gyakorlatilag arra játszanak, hogy a marketingben jobban hangzik hogy a 64GB-os is 550/520MB-ot tud, de ezt valós felhasználás mellett soha nem fogod elérni (inkább 350/80MB a sebesség), tehát átvágás. -
Balage76
senior tag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
igen. értelmetlen amit mond, mert ugye tömörítetlenül érkezik az adat az SSD-re, majd a kontroller betömöríti, utána pedig azonnal ki kellene hogy tömörítse ahhoz hogy tömörítetlenül tárolja.

-
Balage76
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Sajnos a gyártói oldalak nem mindíg a legpontosabbak. Amit ők hoztak, az /US lehetett.
-
Balage76
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Furcsálnám, mert nem létezik mint termékkód a gyártói árlistában...

-
Balage76
senior tag
válasz
atesss
üzenetére
Samsungból 3 féle létezik jelenleg normális kereskedelmi forgalomban:
MZ-7PC128D/EU - Ez a Desktop Kit (beépítő keret + sata táp és adat kábel + csavarok)
MZ-7PC128N/EU - Ez a Notebook Kit (SATA-USB átalakító + 2,5mm-es távtartó keret)Ezeket látod a Fire/SOUL/CD által linkelt képen.
A napokban ez a választék kiegészül az MZ-7PC128B/WW -vel, ami Basic Kit névre hallgat és csak az SSD és a Magician CD van a dobozban. Ha nincs szükséged sem a beépítő keretre sem az átalakítóra, csak az SSD kell, akkor ezt érdemes választani, mert kedvezőbb az ára mint a Notebook vagy a Desktop Kiteknek.
Az Upgrade Kit az előző, 470-es sorozatnál volt, gyakorlatilag megfelel a mostani Desktop Kitnek, mivel ugyanezek a kiegészítők voltak benne.
A Norton Ghost-ot oda és annyiszor telepíted fel amennyiszer csak akarod, nem kell hogy a CD a gépben legyen a használatához, sőt az SSD sem kell hozzá.
64GB-osból csak Desktop és Basic Kitek vannak, Notebook változatot ne keress.

-
Balage76
senior tag
válasz
Ultrazord
üzenetére
A torrentnél, az éppen letöltés alatt lévő blokkokat a memóriában tárolja.
Itt egy kép példának a utorrent lemez cache beállításokról. Értelemszerűen a képen látható 1600MB-ot annyira állíthatod amennyire akarod. Ha van RAM a gépben tekerd feljebb, így több adatot fog a cacheben tárolni és kevesebbszer olvas a lemezről. Van egy mappák menüpont is, ott tudod meg adni hogy mit-hova tegyen.

-
Balage76
senior tag
A külön kártyás SATA3 vezérlőből elérhető áron nincs olyan ami valóban tudja a SATA3 sebességet. Semmit nem nyersz vele az alaplapi SATA2-höz képest és csak a nyűg van vele...
IOPS-ban a 830-as jobb mint a korábbi, SATA2-es változata és egyébként tökéletesen működik SATA2 csatolón is. Ha meg esetleg mondjuk valamikor gépet cserélsz, akkor egyből meglesz a SATA3 is...

-
Balage76
senior tag
válasz
ExtremeClock
üzenetére
Összerakható 2 különböző is, itt a fórumban is volt rá példa már hogy valaki megcsinálta. Ha jól emlékszem akkor egy Vertex 2 + Agility 3 páros volt. Az eredmény felemás lett..
Az egyetlen indok amiért megcsinálta az illető mert macerásabb lett volna eladni a meglévő 2db 64-est és venni helyette egy 128-ast. -
Balage76
senior tag
válasz
jim_raynor70
üzenetére
A Basic modellek kb 3000 forinttal lesznek olcsóbbak mint a mostani Desktop/Notebook Kit.
-
Balage76
senior tag
válasz
peetmaster
üzenetére
A 120 GB-os Samsung 830-asok ára a héten jelentősen csökkent, jövőhéten pedig érkezik a Basic model (kiegészítők nélkül), ami még kedvezőbb árú lesz.
Szerintem gondolkozz el ezen is! -
Balage76
senior tag
-
Balage76
senior tag
válasz
jim_raynor70
üzenetére
ki kellene találniuk egy "Nagyon nem ajánlott!" plecsnit is.

Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nintendo Switch 2
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Magisk
- Milyen házat vegyek?
- Battlefield 6
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- Új AKRACING CORE EX gamer szék
- Intel Xeon E5-2600v4 processzorok készleten 2680v4,2683v4,2697v4,2697Av4(áfás számla, 2 év garancia)
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen MS4010
- MacBook Pro 14 2024 M4 Pro, 24 GB RAM, 1 TB SSD Space Black 27% Áfás
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)