Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Magisk
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Bluetooth hangszórót készít a HMD
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
HA 2 gépben is gond van vele ... de ugye a lehetőségeket soroltuk, ahol a "próbáld ki másik gépben" és a "próbáld ki másik oprendszerrel" egy szinten vannak és nem is mindig van kéznél másik gép amit ráadásul letölteni sem lehet, míg egy linuxot azt igen

-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
3. linux live cd-vel kipróbálni
-
Jester01
veterán
válasz
- = Zk = -
üzenetére
alt+printscreen ráadásul csak az aktuális ablakot menti, még csak körül se kell vágni.

-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ugye anno én betettem egy 1.4GHz-es gépbe IDE-SATA átalakítóval egy SSD-t ami 40MB/s felett tudott .. ne legyen már az övé lassabb!
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Leszámítva, hogy a 4k írás azért elég borzasztó lassú még a körülményeket tekintve is.
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nekem is annyit ír (linuxon).
"20min for SECURITY ERASE UNIT. 400min for ENHANCED SECURITY ERASE UNIT" -
Jester01
veterán
válasz
Valdez
üzenetére
A raw read error úgy látszik mindenkinek 6, nekem is

Az írásmennyiség pedig valóban 1TB körülinek látszik, az a szám ott 512 byteos szektorokban van.
Nem tudom win8 telepítés mennyit ír, de ideiglenes fájlokkal meg pl. registry ezermillió pici módosításával nem tartom elképzelhetetelennek, hogy három alkalom után kijön ez a szám. -
Jester01
veterán
válasz
Ice&Lime
üzenetére
Mit nézzek rajta, elég hasonló a CDM-hez.

Amúgy ha kicsit visszaolvasol, találsz összehasonlítási alapot. -
Jester01
veterán
válasz
üzenetére
Használd nyugodtan. Egy XP-s gépbe átalakítóval én is tettem agility3-at, mikor legutóbb néztem még 100%-os volt. Majd ha év végén járok arra, hozok friss smart jelentést.
-
Jester01
veterán
válasz
terencehill
üzenetére
Leírás alapján SATA2-es merevlemezzel szállítják, de a chipset elvileg SATA3-as.
-
Jester01
veterán
válasz
Tommer
üzenetére
akkor a 64GB formázott kapacítása 59,6GB a Wear Leveling Count = 2 így a felírt adatmennyiség egyenlő 59x2=118GB.
Leszámítva, hogy 110 terabyte nem pedig gigabyte a felírt adat.

Ráadásul a formázásról nem tud az SSD, tehát a formázott kapacitásnak semmi szerepe nem lehet.
-
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Feltehetőleg nem nagyon töredezett fájl szekvenciális olvasása:
$ dd if=/mnt/test/00 of=/dev/null bs=1M count=4096
4086+1 records in
4086+1 records out
4284727296 bytes (4.3 GB) copied, 21.1529 s, 203 MB/sugyanez ha a fájl borzalmasan töredezett:
$ dd if=/mnt/test/00 of=/dev/null bs=1M count=4096
4086+1 records in
4086+1 records out
4284727296 bytes (4.3 GB) copied, 268.526 s, 16.0 MB/sNa ennyit a mítoszról, hogy nincs töredezettség ... BUSTED!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
hogy 1000 darab 4K fájl van szanaszét, vagy egy 1GB-os van szanaszét
Érdekes, eddig én mondtam ezt

-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nem igaz. (semmilyen körülmények közt sem igaz SSD esetén)
Pedig de. Definícószerűen. Ha egy fájl a lemezen az 5, 13, 82, 42, 1 blokkokban helyezkedik el, akkor az egy töredezett fájl, akármilyen eszközön is van. SSD-n maga a véletlen elérés azonos minden blokkra ezért nem érzékeny rá. Attól még a fájl töredezett ám. Plusz, ha nagyon kis darabokra van kaszabolva, akkor nem tudsz egy olvasási paranccsal sokat beolvasni belőle hanem sok-sok kis olvasás lesz ennek pedig akkor is lesz overheadje ha amúgy a seek ingyen van. (Főleg ha nincs NCQ)
Az Én SSD-m max 60MB/s-t tud 4KQD32-ben, ennek ellenére a létrehozott 10000 darab 4K-s fájl, több mint a kétszeresével másolja.) Jó, mi?
Például azért mert nem véletlenszerűen helyezkednek el a lemezen, és egy olvasásssal be tud többet rántani. Meg mert az oprendszer egyébként is ügyeskedik a fájlokkal.
Nézzük pontosan mit csinál a CDM:
Gyárt egy nagy fájlt, és azon belül véletlenszerűen olvas blokkokat (ebben ugye megegyezhetünk?).
Mit lát ebből az SSD? Például olyat, hogy kérem ezeket a blokkokat: 5, 13, 82, 42, 1
Tegyük fel, hogy van 5 fájlod (az adott blokkmérettel) amik véletlenül éppen ugyanazokat a blokkokat foglalják el, majd ezeket beolvasod.
Mit lát ebből az SSD? Kérem ezeket a blokkokat: 5, 13, 82, 42, 1Ugyanaz a kettő. Nyilván nem mindig ugyanaz, de lehet ugyanaz, és minél véletlenszerűbb a fájlhalmaz (mondjuk nem egyszerre hoztad őket létre) annál inkább hasonló.
Sajnos a CDM fájl szinten mér így igazából nem tiszta lemez teszt.
-
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
De van, hogy a fenébe ne lenne. Van töredezett fájl, csak az SSD nem érzékeny rá. Ettől még a szekvenciális olvasás blokk-folytonos és ha a fájl töredezett, akkor nem folytonos.
A sok apró fájl az egy példa volt. Ha van millió 4k-s fájlod és feltesszük, hogy véletlenszerűen oszlanak el a lemezen, akkor a 4k random olvasás pont ezt jelenti.
Akárhogy is, a SEQ blokk folytonos művelet (a lemez szintjén), az 512k/4k pedig véletlenszerű.
MOD: ezzel együtt a CDM a műveleteket fájl szinten végzi tehát valóban nem törődik a töredezettséggel.
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
-
Jester01
veterán
válasz
adam671204
üzenetére
SEQ=szekvenciális, azaz folytonos. Például nagy fájl olvasása, ha az nem töredezett.
512k/4k=adott méretű blokk véletlenszerű olvasása. Például sok apró fájl.
QD akármennyi=Queue Depth. Több művelet egyszerre. -
Jester01
veterán
A trim művelet után 3 eset lehetséges ha visszaolvasod a blokkot:
1) csupa nullát kapsz, mindig (Read Zero After Trim)
2) valami véletlen adatot kapsz, ami nem egy másik blokkba írt tartalom, többszöri olvasás esetén mindig ugyanazt (Deterministic Read After Trim)
3) nem tudni mit kapszAz 1) a 2) speciális esete tulajdonképpen. Ha egyik sincs, az bizonyos körülmények között biztonsági kockázatot jelenthet illetve adatvesztéshez vezethet (például raid használata mellett, vagy hibás fájlrendszer javításánál).
-
Jester01
veterán
válasz
bigdigit
üzenetére
Ha jól látom az az alaplap sata2-es csak, az fogja meg a szekvenciális sebességet. De igazából az nem is olyan fontos, a 4K/QD32 érték számít, az viszont igen szép.
Esetleg mérhetsz egyet random adattal is, azzal kapod a legrosszabb eredményeket A 0-fill (amit mértél) az meg a legjobb. Normál használat során valahol a kettő között lesz. -
Jester01
veterán
Amit a kolléga linkelt ebayről azok 12.7mm-esek, szóval ha a laptop típus stimmel akkor neked is akkora kell. Például ez.
Az, hogy hányas sata az nem a kerettől függ, hanem hogy a laptopod milyen.
Az UP az a lista elejére hozás, "FEL", de egy ideje erre külön funkció van, saját hírdetésnél nem kell beleírni csak ha másét akarod jófejségből előre hozni.
-
Jester01
veterán
válasz
janos666
üzenetére
Ez legfeljebb redundáns, ha az OS és egy software is csináltatja, de nem tud "összeakadni".
Ja egyébként el tudok képzelni olyan megvalósítást ahol összeakadna (de nyilván nem így írták meg a programot): ha mondjuk lekérdezné, hogy melyik szektorok üresek, majd kiküldené a TRIM parancsot de a lekérdezés és a parancs végrehajtása közben az operációs rendszer használatba veszi az adott területet akkor a TRIM parancs hasznos adatot dobna el. (Klasszikus versenyhelyzet, race condition) Hangsúlyozom, erre minden bizonnyal gondoltak a program készítői, tehát csak elméleti lehetőség.
-
Jester01
veterán
válasz
janos666
üzenetére
Amit a TRIM működéséről írtál az igaz, de az egyik legfontosabb haszna az, hogy a GC és a wear leveling tudja melyik blokkok üresek és így nem kell azokat össze-vissza másolgatnia. Emiatt csökken az SSD elhasználódása. Amit te írtál, az csak a közvetlen sebességre van hatással ez viszont az élettartamra és a hosszú távú belassulásra.
-
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
janos666
üzenetére
Webböngészőkben (legalábbis a firefoxban) van memória cache.
Linuxon egyébként nem kell lefoglalni a ramdisket, a nem használt terület szabad marad, ahogy mondod.Ami az olvasási eredményeket illeti, lehet, hogy a csupanulla kicsomagolása több időt vesz el mint a random adat sima beolvasása (amit esetleg egyáltalán nem tömörített így nem kell feldolgozni). De ez csak tipp.
-
Jester01
veterán
válasz
janos666
üzenetére
Most nézem, neked ugye 60GB-os force gt-d van? Az elég szerencsétlen szegény, a nagyobbak jobban mennek (gondolom több csatorna van bennük).
Minden csak pénz kérdése

-
Jester01
veterán
válasz
janos666
üzenetére
A 80 elég szegényes, ott valami nem stimmel. Manapság 200MB/s a tipikus random adattal, kivéve az alsó kategóriás és/vagy félresikerült ssd-ket.
Egyébként csinálhatsz raid0 tömböt két fele akkora ssd-ből, máris lesz nagyobb szekvenciális sebesség ha neked az a fontos. A temp meg cache dolgoknak pedig vegyél memóriát, az ssd a hosszabb tárolásra való.
-
Jester01
veterán
válasz
janos666
üzenetére
Ha van linuxod, akár live cd is, és türelmed az egész ssd-t másolni akkor ez nagyon egyszerű:
dd if=/dev/ami-az-ssd-eszköze of=akármi.img bs=1M
Visszaállításhoz az if (input file) és az of (output file) felcserélendő.Secure erase-t pedig hdparm segítségével lehet kiadni.
-
Jester01
veterán
Először is, újabb 8 giga memóriát igen olcsón lehet szerezni, tehát ha kevés akkor ez lenne az első logikus lépés.
Ezenkívül meg lehet próbálni a memóriatömörítést is. Átlagos esetben a 8 gigából kényelmesen lehet 12-t csinálni így. Ha windowsod van, akkor ne tőlem kérdezd, hogyan kell beállítani ilyesmit.
-
Jester01
veterán
Emberek, miért olyan állati bonyolult megtalálni a "Milyen SSD-t vegyek?" topikot?
-
Jester01
veterán
válasz
Petyb00
üzenetére
Attól még LBA szintű másolás lehet.
Mivel az SSD valóban sokkal kevésbé érzékeny a szektorok elhelyezkedésére ezért a fájlok töredezettségével nem szokás foglalkozni. Ha viszont blokk szinten visszaklónozod merevlemezre, ajánlott töredezettségmentesíteni. Mondjuk értelmes operációs rendszerek esetén fájl szinten is másolhatsz és az ezt a problémát egyből meg is oldja.
-
Jester01
veterán
válasz
fsb1000
üzenetére
Először is ha fájlokkal dolgozol már az operációs rendszer is lehet, hogy más blokkokba teszi a felülírást.
Aztán ahogy mondod, az SSD a logikai blokkokat más fizikai blokkba teszi, ez a wear leveling. Szabad hely nem lesz kevesebb. A meghibásodás valószínűsége nő, de a fizikai blokkokra szétosztva.
Például vegyünk egy idealizált 120GB-os SSD-t aminek minden cellája 5000-szer írható, amúgy üres, és tökéletes wear leveling dolgozik benne. Erre 1GB adatot 120*5000=600000 alkalommal írhatsz fel, mivel mindig más fizikai cellákba kerül.
Tulajdonképpen az összes írt adatmennyiség számít, az, hogy ez logikailag hány fájl vagy felülírás az nem számít. Ezért is ezt az értéket szokták figyelni.
A TRIM előnye az, hogy az SSD-nek megmondja mely logikai blokkok tartalmaznak valódi adatot, így a többi blokkot a garbage collection meg a wear levelling anélkül használhatja, hogy a bennük lévő adattal törődni kellene. Ha azonos logikai blokkot írsz többször és az SSD másik fizikai blokkba mozgatja akkor már magától is tudja, hogy az előző fizikai blokkban nincs érvényes adat, ehhez nem kell TRIM.
fjani1981: már mondtuk, hogy nem kell AHCI a TRIM-hez.
-
-
Jester01
veterán
Az első résszel egyetértek. Éppen az az oka hogy lesz fizikai szabad hely akkor is amikor a felhasználó nem látja. Mert ha teleírod mondjuk x GB adattal, akkor a tömörítés miatt az fizikailag csak y < x helyet vesz igénybe. Tehát maradnak üres cellák amit a felhasználó nem lát de a firmware igen.
Normál használat mellett bőven megvan a 10% tömöríthetőség ezen felül szerintem nem érdemes már üres helyet hagyni.
-
Jester01
veterán
Azt se felejtsük el, hogy samsung esetén ajánlott szabadon hagyni valamennyi helyet, míg a vertex3 már eleve lecsípte ezt, illetve a tömörítés miatt valószínűleg ezen felül is takarékoskodik a felhasznált hellyel.
Ezzel nem akarok állást foglalni egyik típus mellett sem, csak szerintem ez önmagában nem perdöntő tényező a választásnál.
-
Jester01
veterán
válasz
andor1111
üzenetére
Amit olvasni kezdtél az egy keresési eredmény, csak azokat a hozzászólásokat mutatja amiben szerepelt a "corsair force 3".
Ha megnézed ez maga a link:
http://prohardver.hu/tema/flash_ssd/keres.php?stext=corsair+force+3&submit=&offset=250 Látszik, hogy "keres.php" Minden bizonnyal beírtad ezt a keresőbe, vagy valaki más adott ilyen linket neked. -
Jester01
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Szerintem maximum a driverben nincs, de ha megy ahci-val akkor az úgyis mindegy.
A vezérlőn magán csak átmennek a parancsok, nem kell a trim-hez semmit csinálnia.Gugli is hasonló véleményen van, sőt, állítólag már a marvell driverbe is belekerült időközben a támogatás.
-
Jester01
veterán
válasz
üzenetére
Ha az SSD támogat ilyen számlálót akkor smartctl -a /dev/sdX (ahol X értelemszerűen az SSD betűje) és ott a megfelelő attribútum megtekintése. Például:
# smartctl -a /dev/sda
...
241 Lifetime_Writes_GiB 0x0032 000 000 000 Old_age Always - 47
242 Lifetime_Reads_GiB 0x0032 000 000 000 Old_age Always - 23 -
Jester01
veterán
Ezzel nem vagy egyedül.
-
Jester01
veterán
Gyorsnak érzed, mert nem a szekvenciális sebesség számít. Ajánlom figyelmedbe Zotya21 kollega összehasonlító mérését:

aholis a 4k értékeket kell nézni. Nem tudom te melyiket adtad meg, de esélyes, hogy a leggyengébb SSD is köröket ver a merevlemezre ezen a téren.
-
-
Jester01
veterán
válasz
Zotya21
üzenetére
Ilyen persze már van. Igaz, ráférne egy kis ráncfelvarrás hogy több memóriát is bele lehessen tenni.
-
Jester01
veterán
Kicsit olvass vissza. Röviden:
Érdemes hozzá Sata3 vezérlőkártyát venni - Nem, sok a baj vele
nem lesz érdemi lassulás Sata2vezérlővel sem - Nem, maximum szekvenciális műveletek során
A specifikációban 500 körüli értékek szerepelnek, amit még szekvenciális olvasásban sem produkál, ez hogy van - maximálisan tömöríthető (pl. csupa 0) adatra vonatkozik -
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Technikailag biztos GiB mert a flash chipek kettő hatványaival dolgoznak

Más kérdés, hogy ebből szegény felhasználónak nem adják oda mindet. -
Jester01
veterán
válasz
Jester01
üzenetére
OK, vagy régi volt a kernel vagy nem vártam eleget. Most egy 3.2.0 verzióval próbáltam, jó sokat kellett várni de végül törlődött az a fránya szektor.
Továbbá ráleltem a meghajtó szintű kapcsolóra is:$ cat /sys/bus/scsi/devices/0:0:0:0/scsi_disk/0:0:0:0/thin_provisioning
1
$ cat /sys/bus/scsi/devices/0:0:0:0/scsi_disk/0:0:0:0/provisioning_mode
writesame_16Nyilván a megfelelő eszközre kell kiadni, a /sys/block/sdX irányából is megközelíthető. Az első az egy 0/1 kapcsoló ami mutatja, hogy be van-e kapcsolva a trim, a második pedig a konkrét megvalósítást.
A nyílt forráskód egyik előnye, hogy meg lehet nézni mi zajlik a színfalak mögött.

A SATA eszközök manapság SCSI emuláción keresztül látszanak, ezt jelzi a /dev/sdX név is. Az emulációt a libata réteg végzi.
Azt, hogy az eszköz ismeri a trimet, az ata_scsiop_inq_b0 függvény jelenti le a magasabb rétegeknek, imígyen:if (ata_id_has_trim(args->id)) {
put_unaligned_be64(65535 * 512 / 8, &rbuf[36]);
put_unaligned_be32(1, &rbuf[28]);
}Ennek hatására ha a fájlrendszer támogatja és be van abban is kapcsolva, a rendszer WRITE SAME w/ UNMAP SCSI parancsot küld amiből az ata_scsi_write_same_xlat függvény csinál ATA DSM w/ TRIM parancsot:
/* for now we only support WRITE SAME with the unmap bit set */
...
tf->protocol = ATA_PROT_DMA;
tf->hob_feature = 0;
tf->feature = ATA_DSM_TRIM;
tf->hob_nsect = (size / 512) >> 8;
tf->nsect = size / 512;
tf->command = ATA_CMD_DSM;
tf->flags |= ATA_TFLAG_ISADDR | ATA_TFLAG_DEVICE | ATA_TFLAG_LBA48 |
ATA_TFLAG_WRITE; -
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Pontosan így van

Ha nulláz akkor biztos működik. Ha nem nulláz attól még lehet, hogy majd később még megtenné. -
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Átkapcsoltam a laptopot amiben intel chipset van IDE módba, látszólag eltűnt a trim. Bár a tesztmódszer ami használok igazából csak azt tudja bizonyítani, hogy működik, tehát a másik irányba nem biztos vagyis akár még működhet is. De tény, hogy AHCI módban látszott, hogy működik IDE módban meg nem.
-
Jester01
veterán
válasz
Speed®
üzenetére
Azért nem létszükséglet, mert elég néhanapján ráengedni manuálisan egy karbantartó programot. De mint mondtam, GC-vel ellátott SSD-t találni nem nagy kihívás.
Nem XP-t kell venni, hanem az új géphez újabb windowst ami nem XP ... különben ugyanúgy kellene a GC-s SSD mert nem lesz trim.
Mivel az SSD-t mindenképp érdemes megvenni, ezért bármennyi fillér erre már pluszban rakódik. Amit mint említettem elég azután is elkölteni, hogy ha már az SSD-vel kiderült még mindig nem elég fürge a gép. Nem tudom mi manapság a költséghatékony új gép, én AMD APU fronton nézelődtem, abból a legkisebb most kb 14k plusz valami alaplap mégegyszer ennyi, meg egy kis memóriával már úgy 30 ezer körül vagyunk. Nem 2 fillér. Ok, sempront meg celeront valamivel olcsóbban is lehet kapni. És ha ezután a megrendelő reklamál, hogy a dokumentumok mappa meg a víruskereső még mindig baromi lassan jön be, akkor nehéz magyarázkodni.
Nekem a saját gépem is 2.3GHz-es, igaz 4 magos. A laptop meg 2.2GHz-es dual core. Egy szálas terhelés mellett a 2.2GHz-es tbred nem sokkal marad el mögöttük. Valahogy nem éreztem katasztrófának amíg azt a gépet használtam, és az én anyukám nem is panaszkodik (mondjuk linux van neki)
Nyilván fel kell mérni az igényeket.Fire/SOUL/CD: íme a mérés, ez 1.4GHz-es duron erőmű, ide-sata átalakító, 60GB Agility3. nem zero-fill.

Az átviteli sebesség úgy látszik 60 mega körül tetőzik, nyilván az átalakító miatt. AHCI híján NCQ sincs, szóval a QD32 nem nagyon gyorsul. A 4k értékek viszont a topikot visszaolvasva egész elfogadhatónak tűnnek.
Van PCI SATA kártyám azzal valószínű sokkal gyorsabb lenne, de azt nem adtam oda
Úgyis az elérés számít nem a szekvenciális sebesség. -
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Máséba van, de most pont megyek oda. Megnézem tudok-e mérni. Gondolom az IDE lesz a szűk keresztmetszet, de hát nem is a szekvenciális átvitel a fontos.
-
Jester01
veterán
válasz
Speed®
üzenetére
GC-s SSD egyfelől nem ritkaság, másfelől az az XP igénye valójában (és hát nem is igazán létszükséglet). Szóval nem lenne elég belet frissíteni, mert új windowst is kellene venni. Az SSD-t meg mint mondtam meg is lehet majd tartani, mert az új belsőhöz is igen finom lesz. Szerintem teljesen jó lépés elsőnek azt megvenni, és ha az ügyfélnek nem lesz elég jó, akkor lehet továbbmenni.
Az én régi gépemben 2.2GHz-es tbred-b van, igaz csak egy mag de mire nem elég irodai/netezős környezetben? Kell mellé ram amiben ugye mindenki egyetért, ezen felül szerintem igenis az SSD segít a legtöbbet.
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nyilván nem tudhatom, nforce2-es lap-e. De az elég népszerű volt, továbbá itt már tbred-b prociról van szó.
Igen, a DDR400-asok. Az aprón persze egyezkedni kell a kipróbálásról meg a gariról, az olyan. De egy régi gépbe még mindig onnan a leggazdaságosabb ramot szerezni.
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Amúgy az aprón inkább fele annyiért mennek a cuccok, 2-3 ezerért már lehet 1 gigát kapni, 4-5 körül 2 gigát.
-
Jester01
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
De érdemes. Én Agility3-at tettem IDE-SATA átalakítóval egy ilyesmi gépbe, pont olyan megfontolásokból amit mondtál. Ráadásul ez hosszabb távra is jó befektetés, ha egyszer mégis lecserélik a belsejét akkor sem kell kidobni az SSD-t.
Fire/SOUL/CD: nforce2-es lapokba tipikusan 3 giga memória megy bele, 1 gigáig szerintem mindenképp érdemes bővíteni.
Aktív témák
- MW2 - MW3 játékosok baráti köre
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Anyagi helyzetek és életutak
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Samsung 990 PRO 4TB (MZ-V9P4T0BW) PCIe 4.0 NVMe M.2 - Garancia: 2028.12.03 -ig
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- ÚJ! BONTATLAN! SEAGATE 1TB külső,ADATA Slim Külső 1TB HDD
- ÁRESÉS! ÚJ! BONTATLAN! Külsők SSD 500GB,T5-T7Samsung,SandiscExtreme,Seagate,Adata480GB
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- Karácsonyi Akció! Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3614
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Samsung Galaxy S25 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)