- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
canniball
nagyúr
válasz
Patice #48405 üzenetére
Utólagos engedelmeddel én beraktam az összefoglalóba, könnyebb ott megtalálni vagy arra hivatkozni.
(#45417) Calogero!
Ha nincs ellenvetésed ezt is betettem oda. -
válasz
Patice #48386 üzenetére
2. rész:
Video beállítások (alapértékek):
Részemről ajánlott beállítások:
Részletesen:
"Play next video automatically" - következő videó lejátszása (a lejátszási listán, vagy a könyvtárban)
"Skip steps" - nem szoktam bántani, a léptetésközök állíthatók ezekkel.
"Skip delay" - a léptetésközök hatásának késleltetése ms-ban, én 250 ms-ra szoktam levinni, mert így gyorsabban fog ugrani.
"Adjust display refresh rate" - a képfrekvencia automatikus váltása. Ha kikapcsolt (Off) állában marad, ahogy alapértelmezettként van, akkor az előző részben részletezett kimenet lesz az érvényes képfelbontás/frekvencia, pl. 1920x1080p@60Hz, azaz minden videót ilyen felbontásban és frekvenciával(!) küld ki a Kodi. Ezért az ajánlott beállítás a lejátszás indításakor/leállításkor (On play/stop), mert így lejátszáskor átvált a kijelző arra a frekire, amilyen a forrásé (+ késleltetés, ha van), megállításkor pedig az alapnak beállított értékre (lásd előző hsz.) vált vissza.
"Sync playback to display" - ha ezt bekapcsoljuk, akkor a Kodi a kijelző frekvenciájához állítja a képet és a hangot is. Ez utóbbi miatt nem lehetséges a hang továbbküldése, mivel a szinkronizáció miatt a hang újramintavételezésére (és időzítésére) van szükség, ezért a kódolt hangot ilyenkor a Kodi dekódolja PCM-re és ebben a formában tudja elvégezni az újraidőzítést.
Kijelző és felhasználás függő a használati értéke. Dedikált HTPC esetén egyértelműen nem ajánlott a használata."Minimise black bars" - a fekete csíkok minimalizálása. Ugyan azt meg tudja csinálni a Kodi, amit általában a TV-k is. Beállítás függően vagy eltorzítva oldalirányba, vagy függőlegesen széthúzza a képet, vagy torzítás nélkül belezoomol a képbe. Előző esetekben torzul a kép, második esetben elvész a képi információ jelentős része. Sokszor volt itt erről vita, nem akarom újra generálni, de gyértelműen nem ajánlott beállítás dedikált HTPC esetében.
"Display 4:3 videos as" - Értelemszerűen a 4:3 képarányú videók megjelenítési módját állítjuk itt. Részemről a "Normal" alapbeállítás az ajánlott.
Elérkeztünk az érdekesebb részhez. Win10 alatt itt elégé korlátozott ez a rész, de nem is kell nagyon túlbonyolítani.
"Render method" - A renderelés módja, lehetőségek: Auto, DXVA, Pixel shader, Software. A legtöbb esetben az "Auto" teljesen jó, mivel a Kodi fel tudja ismerni, hogy az adott vas, amin fut, milyen video lejátszási képességekkel rendelkezik, gondolok itt arra, hogy mi az amit hardveres gyorsítással le tud játszani, vagy mi az amit nem. Ha "DXVA"-ra állítjuk, akkor mindent megpróbál DXVA használatával renderelni. Vas függő, hogy mi az, ami fog tényleg menni DXVA-val, legtöbbször jó is ez a beállítás, csak akkor lehet problémás, ha épp nem képes az adott videót a vas DXVA-val gyorsítani --> beszaggathat. "Pixel shader" --> régi vasakon lehet jó, újabb procikon, VGA-kon nincs már jelentősége. Software = minden videót szoftveresen renderel --> 1080p forrás és 1080p kijelző beállítás esetén még akár egy gyenge proci is megbírkózik ezzel a feladattal, de ha egy 1080p kijelzőre egy ettől kisebb felbontású forrást kell kirajzolni a procinak procierőből, na az már egy erős procit is simán túlterhelhet --> szaggatni fog a kép. Tehát az "Auto" beállítás általában jó, de használhatjuk a DXVA-t is. A többit nem ajánlom.
"Enable HQ scalers for scaling above" - A hardveres dekódolás általában alacsony minőségű skálázó algoritmusokat használ az alacsony felbontású forrásanyag skálázásához. Ezzel a beállítással engedjük, hogy a rendszer használjon ezektől jobbat. Skálázó módszerek balról jobbra emelkedő minőségben:
Korábbi Kodi verziókban ezeket még ki lehetett választani, ha jól tudom, Kodi 17-ben már érzékeli a program, hogy melyiket bírja el a vas, így automatikusan intézi ezt. A 20% alapérték megfelelő, mivel ebbe az értékbe már beleesik a 720p --> 1080p konverzió (20%-nál nagyobb mértékben kell skáláznia). Kisebb értéknek nem lesz látható hatása, a nagyobb érték esetén meg nem biztos, hogy fogja skálázni a kisebb felbontású anyagot."Allow hardware acceleration - DXVA2" - DXVA2 képes vasakon ennek használata a rendereléshez. Ajánlott alapbeállításon (bekapcsolva) hagyni részemről.
Megválaszoltam a kérdésed?
-
robi-k
őstag
válasz
Patice #48334 üzenetére
Szia,
iso készítés során a védelem nem tud átkerülni az eredi lemezről, pont ez a lényeg a védelemnél, hogy ne lehessen lemásolni (mert akkor klónozni lehetne az eredeti korongokat).
3D-nél Kodinak az avc+mvc együttes kezelés lehet a probléma, bár nem ismerem a Kodi lelki világát.Hasonló gondokat fog okozni a Kodinak a teljes 4K UHD lemezek (bár lassan, de azért már jönnek a feltört UHD lemezek iso-ja) képfájljának a lejátszása.
-
Skillet
addikt
válasz
Patice #48315 üzenetére
cooler master: 1000rpm-en forog. nekem hangtalan.12V 0.16A, air flow 45cfm, air pressure 1.65mmH2O
jelentsen bármit is
képek alapján meg tudod mondani, melyik az igazi cpu érték? túl sok az infó.
egyelőre elég lenne a 4TB (egy 1-5-öst és egy 2 terrásat váltana ki), aztán később mellé még egy. -
Skillet
addikt
válasz
Patice #48307 üzenetére
szerintem is így van. életfogytig. most érzem át, mit érezhettek és éreznek mai napig a szüleink
hagytam azokat a drivereket, amiket a win10 leszedett. gond végül is nincsen vele.
HWinfo: legmagasabb hőmérséklet 56 fok. átlag 51 fok. már ha azt nézem, amiket kell. de itt vannak a képek.
a lakásban 30 fok van!
KATT
KATT
a képeken valahol 42.8 fok is szerepel.a tippeket köszönöm, át fogom nézni.
kérdés. érdemes valami külön hűtést alkalmazni? az 51 fokos átlag talán nem követeli meg.
viszont a 12 centis ház ventit talán lecserélném valami 14-esre. van ajánlott? vagy menjek a ventilátor topikba?
apropó, még egy off... kifogytam a tárhelyből. 4tb-os hdd kellene. wd red? -
devil-k
nagyúr
válasz
Patice #48307 üzenetére
Legújabb LE.
Vas:
Ház: HDPlex H1.S
Táp: HDPlex 250 W Hi-Fi DC ATX
Hálózati töltő: Dell PA-4E 19.5V 6.7A (130W)Alaplap: Gigabyte GA-B85N
Processzor: Intel® Core™ i3-4330
SSD: Intel® SSD 530 Series
(120GB, 2.5in SATA 6Gb/s, 20nm, MLC
Memória: [Corsair XMS3 — 4GB Dual Channel DDR3 (2x2 GB)] -
Skillet
addikt
válasz
Patice #48289 üzenetére
tegnap végre összeállt. (eddig a gyerek miatt nem volt idő... haver szerint csak az első 20 év nehéz
most 9 hónapos
)
gyors, stabil... ahogy megszoktam a Q1900DC-től is. azon 8.1 futott, szerettem. most win 10 van, remélem ezzel sem lesz gond. de forog a rendszer rendesen. ha valamire kíváncsiak vagytok, szívesen megnézem, tesztelem.
1-2 kérdést engedjetek meg.
CPU hőmérsékletet mivel tudnék legkönnyebben monitorozni win alatt?
legfrissebb vga drivert honnan tudom lekapni hozzá?
kodi valamiért nem kap netet.tűzfal lehet az oka? mindjárt megnézem, hátha jutok valamire.
a tűzfalat kikapcsolva sem kap netet. beállítás gond lesz?
szerencsére minden más -egyelőre- jól szuperál. -
Skillet
addikt
válasz
Patice #48268 üzenetére
Megjött a lap. Járt mellé egy 19V 3.42A-es FSP kocka táp.
65W, bizony
Az nekem kevéske lenne szerintem. Az a tuti, ha maradok a 95W-os FSP-mnél. A 65-öst szerintem nem adom el, mert egy esetleges garis ügyintézésnél biztosan azt is bekérnék...
Megmarad papírnehezéknek.Ha összeraktam, írok pár sort róla.
Köszönöm a segítséget! -
Skillet
addikt
válasz
Patice #48266 üzenetére
megrendeltem akvától. volt pár kisebb cégnél is, de nem ismerem őket, inkább kihagytam. volt köztük valami román cég is.
jól tudom, hogy ehhez jár táp is? azt lehet tudni, hány wattos?
lehet el kellene adni az én fsp-met. még fél év gari van rá.
el lehetne adni azt is, amit hozzá adnak, de akkor egy esetleges gariztatásnál biztos azt is kérnék
linkre meg nem akarom mindkettőt tartogatni. -
Skillet
addikt
válasz
Patice #48263 üzenetére
Anno már olvastam a cikket, csak most fel kellett frissíteni
én még régebben valami nagy bordán is gondolkodtam, gondolom, meg lehetne oldani.
Csak aztán úgy voltam vele, garis, nem nyektetem.
Szerintem egyelőre hagyom majd gyárin a szellőzést, és megpróbálok gyakran rámérni a hőmérsékletre. A nyár pont ideális erreha ilyenkor nem magas, máskor sem lesz az. A szobában ugyanis 30fok van nálunk
-
Skillet
addikt
válasz
Patice #48255 üzenetére
Tiéd hogyan fest, hogyan kell elképzelni?
Közvetlenül a bordára raktál egy ventit?
Igen, az elejében van egy 12centis venti, ami átfújja a házat. Szerintem elég kellene legyen, de ha lehet javítani a hűtésen, szívesen megteszem.
Igazad van. Szerintem mi itthon nem igazán használnánk ki túl sok pluszt egy komolyabb lapból, hiszen a Q1900-al is tökéletesen meg voltunk elégedve.
Szóval 99%, hogy jövő héten berendelek egy 3160DC-t. Aztán majd kiderül. -
bnorci71
addikt
válasz
Patice #48234 üzenetére
igen meghívta a MC-t W7 van a HTPC-n
és köszi az volt a gond amit írtál és Egy-két is írtátöltözött a cucc egy pofásabb kuckóba, ez azért csak másként mutat a TV állványon4
-
hm15
senior tag
válasz
Patice #48163 üzenetére
Jól értem, hogy a linkelthez hasonló tápok elé raktok lineáris vagy analóg tápot? Miket ajánlotok? Vagy léteznek teljesen analóg tápok is? Bodor és Fapaci egyedi tápokat láttam már, de külön nem vásárolhatók.
Ennek a 35A-nek már bőven elégnek kell lenni akár a Radeon 560 alá (amit még nem vettem meg, de hamarosan). De a külső egységnek is bírnia kéne.
-
szasanyi
félisten
válasz
Patice #48111 üzenetére
Van RPi2-m is, amin OpenELEC 8.0.3 (Kodi 17.1) van és kifogástalanul működik a 2D és a 3D lejátszás is (csak ugye az eszköz sajátossága miatt arról nincs HD hang). Jelen helyzet szerint telet, hogy marad is így, míg a Beebox pedig az asztali PC helyett és alkalmi film (sorozat) nézésre lesz használva.
Még egy friss telepítész megcsinálok (SSHD nélkül) azt kiderül gyorsabb lesz-e. -
szasanyi
félisten
válasz
Patice #48092 üzenetére
Ez a Celeron QuadCore ami nagyon harmatos, kábé ezért nem ér semmit a +4GB RAM sem (2GB vs 4GB esetén még volt vmi javulás, de aztán a +4GB már semmit sem hozott). SSHD sebességével asztali PC-ben (i5 / 8GB) nem volt gondom, illetve ami még fontos az az, hogy rendszer és az alapvető programok az eszköz eMMC -jére vannak telepítve így azokhoz köze sincs az SSHD-nak. Valóban 8GB SSD van beleintegrálva, de elég is meg így gyorsabb mint egy sima HDD.
-
Skillet
addikt
válasz
Patice #48033 üzenetére
Normál tápos drágább?
Azt hittem a normál tápos lap annyival olcsóbb, hogy simán belefér egy táp is.
Nekem egy cooler master elite 110 házban volt, ezres fordulaton pörgő 12cm-es ventivel hűtve.
Hőmérséklet gond nem volt.
Ha megkotlott, nem hinném, hogy javítani fogják. Másik ugyanilyet sem hiszem, hogy adnak, mert már kifutott.
Gondolom pénzt adnak, vagy újabb lapot. Utóbbi lenne a jobb.
Ha pénzt adnak, akkor szerintem egyelőre megint a DC-s lapok felé kacsintgatokde azért egy-két normál táp linket szívesen veszek... hátha.
Amúgy a normál táposak nem normál (nagy) ram foglalatosak? Csak mert akkor még ram is kellene.Látom, hogy van bőven lap noti rammal.
-
Skillet
addikt
válasz
Patice #48027 üzenetére
Értem, köszönöm
Mondjuk olyan nagy számban nem igazán elérhetőek a hevc kódolású filmek, szóval, számomra nincs jelenleg igazán jelentősége.
Igazából csak információ gyűjtés.
Az is kérdőjel, mi lesz a Q1900dc lappal. Nem gondoltam, hogy ilyen hamar lefekszik. Igaz, az elmúlt 2 évben 24/7-ben ment... de akkor is csalódott vagyok.
Mindegy, remélem jól fogok kijönni a dologból. -
szasanyi
félisten
-
stigma
addikt
válasz
Patice #47922 üzenetére
Is-is, most este haza és néztem meg sima HDA PCH néven fut, de lényegtelen mit is ír ki ha menneka HDhangok
Wasapi onnan ugorhatott be, hogy régen Win10-t használtam Ubuntu előtt kb 1 éve.
Alsa, pulseaudio meg igen segítettél már benne melyikkel mennek jól, mert szívtam vele sajnos.
-
stigma
addikt
válasz
Patice #47917 üzenetére
Hi, nekem lehet egy kérdésem?
WASAPI-val kapcsolatos, mi van akkor igaz nekem nem Win-em van hanem Ubuntu 16.04.2-m, de nekem Linux alatt most meg nem mondom de más opcióm van mint a Wasapi.(Gondolom a WASAPI valami Win-es opció)
Emlékeim szerintem nekem annó mikor sima 16.04-em volt akkor Linux alatt volt Wasapi választási lehetősgégem, most viszont nincs. Ez normális?
Ettől függetlenül vannak HD hangjaim pl:TrueHD, csak a HDMInél nekem más opciót kínál fel.
Ezt 1 óra múlva el tudom mondani micsoda pontosan.
-
embe
nagyúr
válasz
Patice #47919 üzenetére
Köszi!
Ideiglenes megoldás lesz, meg csak a kíváncsiság hajt.Másik nyűg:
LG tévén csak színház módban van "faltól-falig" a kép, egyébként kilóg. Intel driverban a laposon, nem találom ennek állításának lehetőségét. Az asztali gépen az NVidia driverban van erre lehetőség. -
-
embe
nagyúr
válasz
Patice #47908 üzenetére
Szia!
Ha már i5-3340, akkor még egy kérdés.Próbálgattam laposról ( a fenti proci és az ő igp-jefilmet lejátszani, W10 alatt filmeket.
Kodiban nem sikerült beállítani hogy a DTS-HD MSTR hangot az erőlködő lejátssza.
Viszont a PowerDVD-vel sikerült, és még a képet is szebbnek találtam.
Kodiban be lehet állítani egyáltalán a passtrough-ot? Vagyis, hogy a teljes HD hang sávot továbbítsa az erőlködő felé, feldolgozásra?
Powerdvd-vel működik a dolog, csak mint írtam a Kodival szarakodik, de én a Kodit szeretném használni. -
krisztianAMG
senior tag
válasz
Patice #47899 üzenetére
Köszönöm!
Nem tudom, hogy rárepüljek-e a QC5000M-re, mert ATX csatis, és egyelőre csak 6k körül találtam pico PSU tápokat. Ami azért eléggé bosszantó, mert az csak egy sima DC-DC váltó, de a lap árának kétharmadát kérik érte... Nem létezik olcsó, de megbízható eBay-es pico PSU? -
castiels
addikt
válasz
Patice #47789 üzenetére
Ez egy laptop, tehát HD 5500 van csak benne.
Beállítottam az általad írt dolgokat, DXVA-ra állítottam a Deinterlace method és Vide scaling opciókat.
Adjust display refresh rate On play/stop ra tettem.
Delay after change of refresh rate át tettem 1 mp-re.
Köszönöm a pontos leírást!
Még annyi ha tv-rerákötöm akkor indításnál mindig várni kell 4-5mp et mire elindul a film, tehát bejön a kodi a filmet is behozza de lefagy 01-nél és 4-5mp múlva indul csak el, vagy ha lestoppolom és újra, ez tv nélkól megy akadásmentesen, ez miért lehet?
-
dni
őstag
válasz
Patice #47757 üzenetére
Az intel NUC-ban van infra (is) az Inteles adatlap alapján, a Beeboxban viszont nincs toslink audio kimenet, ami fontos volna, hogy közvetlenül rá tudjam kötni a soundbarra. Lehet, akkor még kidolgozok egy áthidaló megoldást, és várok az Apollo Lake frissítésig, mert nem szeretnék félévente gépet venni.
-
-
ratkaics
senior tag
válasz
Patice #47757 üzenetére
Nekem egy Gigabyte Z170N alaplapom van corei5-6100-as CPU-val, plusz egy 4K Samsung TV HDMI porton keresztül.. De én fel tudtam tenni a felbontást 4K-ra. Az más kérdés, hogy nem volt túl "smooth" a kodi lejátszás, ezért (meg persze azért is, mert nem nagyon van 4K filmem) visszaáltam fullHD-ra.
Lehet hogy azért nem láttam folyamatosnak a FHD fimeket sem 4K-ban mert csak 24p tud az 1.4-es HDMI?Erről jut eszembe próbáltam egy 10Bit-es HEVC kódolásos filmet lejátszani, de az "kifektette" a procit. Ha jól rémlik, akkor ez a széria már hardverből tudja a HEVC-t, nem?
-
PuMbA
titán
válasz
Patice #47757 üzenetére
"A következő lépcső (hosszú távra) egy Intel Kaby Lake (LGA1151 foglalatos) asztali procis összerakás (pl. Intel Pentium G4560), csak ezek alá nem igazán fogsz olyan alaplapot találni most, amin van HDMI2.0."
Viszont az alaplapokon van DisplayPort 1.2, amihez vehet HDMI 2.0 átalakítót, ha ez a megoldás szóba jöhet
-
-
rappit4
őstag
válasz
Patice #47729 üzenetére
Igen az előlapon bemenetei vannak de hátlapon 6db kimenet van (line out). Az viszont tény, hogy nem mozira van kitalálva ezt beismerem
. A procikat ismerem és én is elgondolkotam ezen a lehetőségen, de akkor az USB-s átvitel semmiképpen nem játszik igaz? A gond az, hogy nincs büdzsé egy xlr-es procira hacsak nincs alternatíva az xmc-1-en kívül. Ez a tascam interface is az egyikünk polcán porosodott, azért került ide. Illetve a földhurok is egy nagy probléma, azon filózok éppen, hogy egy RCA-s proci unbalanced kijáratai vajon mennyire törnék meg a rendszert. Jelen állásában ha kihúzom az interface USB-jét irtózatos búgás lép elő.
-
stigma
addikt
válasz
Patice #47714 üzenetére
Igazad van teljes mértékben. Gui csak a ,,windosos élmény" miatt van fenn jogy könnyebb nekem.
Ami miatz feltettem az az hogy:
- autologit könnyebben kikapcsolta kattintással nem kellett szórakoznom
- automatikus kodi inditást gyorsabban megtaláltam és a kellett neki xserver csinálni ( ezt lehet rosszul irtam moat)
- nextcloudvtelepitésnél picit rásegitett a vizuális megjelenítés.Amugy igeen akarok egy ilyan verziót is kreálni amiben minden benne van gui nélkül.
Amúgy más linux disztro nem volt amit kipróbáltál ?
CentOs, Debian vagy linux mint ? -
törölt tag
válasz
Patice #47665 üzenetére
Köszi! Sikerült!
Más: tudtok ajánlani nagyobb házat a mostani helyett?
- DC tápos LC1350 picoPSU-val miniITX lappal.Ehelyett kéne olyan amibe bele tudok tenni 3db 3.5-ös winyót plusz 2 db 2.5-öst.
Bitphenix házakat néztem, ott van nagyobb mini-itx ház viszont DC-s nincsen! -
ratkaics
senior tag
válasz
Patice #47683 üzenetére
Így van beállítva, bár nekem magyar és a 17.1-es Kodi nem pont így néz ki.
Annyi, hogy a hangeszközök között a HDMI portot két féle képpen is ki tudom választani. Az egyik a Directsound:HDMI..., A másik valami Wasabi: HDMI....
Ha a directsoundos van kiválasztva, akkor csak Dolby hang van az átengedhető hangkódolások között. Ha a wasabis, akkor ott van minden jóság is (DTS, DTS-HD, True-HD) -
stigma
addikt
-
Geree
senior tag
válasz
Patice #47485 üzenetére
settings --> system alatt nincs audio - pass through opciot nem láttam sehol, de a sound-nál a DisplayPort/HDMI 5.1 van kiválasztva, így szól az első 2.
Közben csinátam egy gyors tesztet windows-sal...ott megy, legalábbis a teszt képernyőn szól mind az 6 hanszóró, jó helyről. (youtube-rol pl. az 5.1-es tesztvideók nem szólnak 5.1-ben
) de legalább kizártam, hogy a hw hibás.
szerk: néha ha oda-vissza kapcsolgatom a sztereo-5.1-et akkor 5.1-nél megfordul a jobb és a bal.. Illetve, ha sztereot választok és tesztelem, akkor csak valami sípolásos zörej jön, 7.1-nél is. 5.1-nél van egyedül tiszta hang. (érthetetlen
)
-
bnorci71
addikt
válasz
Patice #47466 üzenetére
köszi
közbe megoldottam másként noti+Pendrivon LinuxMint ott létrehoztam a mappát fájt mentettem
de KODI továbbra se indul
egy oldalnyi a crash fájl ami nekem semmit nem mondMint-en terminálablakba telepítettem ott érdekes megy itt meg egy hete buherálom és nem és nem, kezdem úgy érezni ez az Ubuntu Server 16.04 nem akarja
csak azt nem értem ha nem volt meg a mappa a .conf fájl benne akkor mit nyitott meg a nano
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest