- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- LTE frekvenciák
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #2416 üzenetére
mod. Bocs, elnéztem. Az adó ERP teljesítményviszony 1/100-ad helyett 1/10-ed a Széchenyi hegyi adó javára. Ekkor már elképzelhető, hogy a többszörösen reflektált jel "eltűnik". Két adótorony tulajdonképpen kétszer annyi reflexiót "termel". Ez az egyik előnye és egyben nagy hátránya is az SFN rendszernek. Nagyobb ERP-vel kiküszöbőlhető lenne a probléma, de az meg nincs.
-
nrc
tag
válasz
zhagyma #2407 üzenetére
Nálam itt Dél-pesten amíg csak a Széchenyi-hegy-ről sugároztak, addig szobaantennával 98-100% körüli minőséget lehetett kihozni egy visszavert jel befogásával.
Mióta állítgattak a Száva utcai adó kapcsán, már nem tudtam használható jelet fogni abból az irányból. Mióta bejelentették a sugárzás beindítását ebből a toronyból is, ha "Száva irányba" fordítom az antennát, akkor tudok elérni a két csatornán olyan 90-96% körüli minőséget.
Persze az is igaz, hogy most ugyan antenna a torony felé néz, de egy csukott egy fa ajtón, illetve az azon lévő kulcslyukon keresztül..
Tehát nálam az új torony beindítása rontotta a vétel minőségét.
Leginkább azt nem értem, hogy az új adó beindításával miért szűnt meg az a visszavert jel, amit azelőtt a jobb minőségű vételre tudtam használni. Ha levették a Széchenyi-hegyi adó teljesítményét, akkor persze érthető, de erre vonatkozólag nem találtam infót.
Külön kényelmetlen még, hogy oké, hogy a digitális adókat be lehet fogni a Száva utcai toronyból, de az analóg sugárzás nem onnan jön, így annak a képminőségével is gondok lehetnek. Főleg tetőantennát használva lehet érdekes ez, hogy sok esetben most két különböző antenna pozícióra van szükség az analóg és a digitális sugárzás vételéhez.
A mostani ERP teljesítmények állítólag (forrás):
Budapest, OMK (Széchenyi-hegy) 55-ös csatorna 6,3 kW, 62-es csatorna 10kW;
Budapest, Száva utca 55-ös és 62-es csatornák egyaránt 0,6-0,6 kW;
Kab-hegy 61-es és 64-es csatornák egyaránt 20-20 kW;
Szentes 60-as és 65-ös csatornák egyaránt 50-50 kW.ati2:
Ha találsz megoldást a DvbViewer AAC problémára, akkor az engem is érdekelne, mert eddig nem sikerült beüzemelni nekem sem. Addig a tuner saját szoftverével tudom hallgatni a rádiókat, erre legalább használható. -
Capella
senior tag
válasz
zhagyma #2400 üzenetére
"Tragédia"
Az. Még egy-két kísérlet, és nem 1,5 kW-tal adnak, hanem 1,5 mW-tal.
Vagy valami csodás találmány folytán az egész átcsap negatívba, és az AH von el energiát a mi antennáinkról.Volt egy kísérleti időszak, ami úgy ahogy egész jó és biztató volt. Amióta élesben megy, csak a problémák sorakoznak.
Ha meg éles, talán nem most kellene kísérletezni a DAB+ adással. Vagy ha már kísérlet persze, akkor nem nem így.
Nem értem. Vagy tényleg csak egy pénznyelő automata az egész. Nálunk.Egyelőre várok, mi lesz. Meg hogy felszabaduljon a koax kábelem.
Végső esetre egy ilyen Thomson ANT537 típusú 42 dB erősítésű antennára gondoltam. A felével meghajtva talán csak elég lesz.
Ha a magasságos AH is úgy akarja.
Csak nem nagyon örülök még egy "felesleges" fogyasztónak, tápegységnek. -
Capella
senior tag
válasz
zhagyma #2372 üzenetére
A hétvégén nem tudtam szórakozni vele, de most bekapcsolva változatlanul rossz lett az adás nálam.
Ha tényleg elindult volna Száva utca, akkor inkább javulni kellett volna.
Inkább az van, hogy a szemközti házról visszavert jelet vettem eddig, most meg a Száva utca jelét pont az a ház árnyékolja le.
De akkor mitől lett totál rossz az eredeti Széchenyi hegy?
Az m1-m2 nézhető, persze kockásodik időnként, de a jellemzők durván fele olyan jók, mint eddig.
A Duna-Autonómia vagy nincs, vagy csak nyomokban, de a kép sem áll össze.
Ez volt állított és fektetett antennával is. Majd kell még próbálkoznom áthelyezni az antennát egy lehetőségek szerinti másik és jobb helyre.
Vagy még az van, hogy át van kábelezve a lakás a kábeltévével, és ha az megszűnik, annak a kábelét felhasználva az előszobában erre rákötöm a szobaantennát, vagy legrosszabb esetben egy erősítőset, és akkor az előszoba ablakon keresztül talán direktben tudná fogni a Széchenyi hegyi adót.
Ez a DVB-T, meg Antenna Hungária, meg sugárzási feltételek egy vicc. Egy nagyon rossz vicc.
Egy dologra jó egyelőre. Pénzt átpumpálni a HírTV és ATV számlájára.
Ezt a szerepet tökéletesen betölti, így most már szkeptikus vagyok a vétel javulásával kapcsolatban. -
-
Capella
senior tag
válasz
zhagyma #2356 üzenetére
Hogy mit csináltak, nem tudom, de totálisan leromlott az adás.
Eddig jött minden elég rendesen, magas jelszinttel, időnként voltak kockásodások.
Most a Duna és Autonómia egyáltalán nem jön, nulla jelszint.
Az m1-m2 jön de csak közepes jelszinttel, és a további kijelzett 4 minőségi jellemző alapján is jóval rosszabb a jel.
Viszont érdekes módon az adás minősége nem lett sokkal rosszabb, mint előtte. Alig kockásodik jobban.
Pedig már korábban azt hittem egész jó jelet fogok a passzív szobaantennával. Pre Viterbi lecsökkent az e-3 nagyságrendről az e-4 tetejére, az AGC is -300 alatt volt az m1-m2-nél. A Dunák ennél rosszabbak voltak.
Most jóval rosszabb minden jellemző, csak a kép nem annyira. Már amelyik fogható.
Próbáltam fektetni az antennát, nem változott.
Akkor eddig miért kockásodott, amikor talán már jónak kellett volna lennie?
Vagy mi lesz itt, lesz egyáltalán normális DVB-T adás.?Egy cikkben írták, hogy jelenleg csak 15% teljesítménnyel adnak, ha igaz. Most már akkor még annyival sem.
Ha a 15% tényleg igaz, még annyi remény van, hogy pár év múlva talán mégis lesz az 50% is, vagy 100. -
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #2355 üzenetére
Biztos jel lesz még az adásparaméterek változása. A védelmi intervallumnak csökkennia kell 1/8-ról 1/32-re. A konvolúciós kódaránynak meg kell változnia 3/4-ről 2/3-ra. Ezen beállítások mellett a transport stream bitrate-je nem fog változni. Elképzelhető nagyobb bitrate-t eredményező eset is.
-
bzoley
veterán
válasz
zhagyma #2347 üzenetére
Szerintem még az ablakon kihajolva sem látnék rá. Feltéve, hogy a kékkel jelölt helyen lévő toronyról van szó.
Amúgy sok mindent nem tudnék ellenőrizni rajta. Eddig is teli zölden világított a program, nem igen észlelném a változást.
Annyi változás most viszont van(jó ideje először), hogy alig mutat valami vételt, a minimum körül ugrál. Az adás még nem akadozik. -
ati2
őstag
válasz
zhagyma #2332 üzenetére
Az a furcsa, hogy egy irányból jön a két mux, az antenna szentes felé néz, és tereptárgy sincs az útban (csak pár levél nélküli fa).
A Szentes irányába állított antennán +/- 15° körül fordíthatok az antennán, hogy legyen egyáltalán quality.
Csak kicsit arrébb kell rakni az antennát 20-80 cm-et, mert vagy az egyik, vagy a másik mux jön jól. Köztes helyen meg nincs stabil jelszint, főleg a 826 MHz-en.Szóval nem tudom, hogy reflektált vagy közvetlen jelet fogok, mert ugyanabba az irányba néz mindig az antenna
-
ati2
őstag
válasz
zhagyma #2330 üzenetére
A másik két adóét láttam a hozzászólásában, de a szentesit nem.
Ráadásul a félhivatalos 200-300W-os Széchenyi-hegyi adatnak is ellentmond a 6-10 kW.Meg az a furcsa, hogy a sat.hu-n lévő AH-s ember nem reagált rá semmit.
Szóval ennyi erővel én is bemondhatom, hogy 10 megawatt-al adnak és még antenna sem kell hozzá, stb...Pont te írtad, hogy 4-8x kisebb teljesítmény elég a DVB-T hez mint az analóghoz (50x4-8 = 200-400 kW-nak kéne megfelelnie ez alapján).
De csak egy bolhafingnyi a DVB-T jel az analóghoz képest, és a két MUX-ot nem lehet 1 antenna pozícióban fogniElnézést a hangnemért, nem rád vagyok mérges
-
ati2
őstag
válasz
zhagyma #2328 üzenetére
Kicsit ellent mondásosak ezek az adatok, az olimpiát mindenki tudta nézni pesten, most meg a nagyobb teljesítménnyel nem?
Szentes meg tuti nincs 50 kw, megint elég szarul jön a DVB-T (jól irányított antenna állásban se tökéletes, és az se mindegy hol van az antenna).
Az analogban a TV2-nek tök mindegy hol van, és merre néz az antenna 330° -ban is forgathatom a szobaantennát, mégis jól jön. -
wassermann
Topikgazda
válasz
zhagyma #2305 üzenetére
Teljesen hasonló saját tapasztalat korábbról, totál beépített környezetben (időigényes):
árbócra antenna, vízmércével először tök vízszintesre, kb. 20 fokonként teljes körben végignézni, majd a legjobb visszaverődésre beállítani, kis bólintással a legjobb függőleges poziciót beállítani -
nrc
tag
válasz
zhagyma #2265 üzenetére
Kösz, most már erről is van némi fogalmam.
Azért is érdekelt ez a téma, mert a van egy ilyen antennám is: Meliconi AT43
Na, ezen nem találtam semmit, amit a polarizációtól függően be lehetne állítani függőleges, vagy vízszintes állásba.
Mikor megláttam ezt a forgó polarizációt, akkor arra gondoltam, hogy esetleg ebben is egy ilyen logaritmikus spirális antenna lehet a borítás alatt és azért nem kell a polarizációhoz állítani, mert alapból mind a kétféle sugárzást tudja venni...
Egyébként az antenna működik, kb. hasonló jelerősség/minőség értékeket tudtam vele elérni, mint a Thomson ANT85-el.
-
asadasad22
őstag
válasz
zhagyma #2247 üzenetére
közben fejlemények: egy totál más állásban megtalálta az m1, m2-t (bár mindigtv teszt 1-2 néven voltak), valamint az atv-t és hírtv-t, mind az 55-ös channelen.
lett 2 újabb probléma:
-atv és hírtv nem jön be
-a jelerősség jóesetben közepes, sokszor alacsony, így random képhibák, szakadások vannak, és sehogy nem bírtam eddig jobbat kicsikarni belőle
-most pedig a 62es channelen nem lát semmit. -
asadasad22
őstag
válasz
zhagyma #2244 üzenetére
a hegyhez képest, ahonnan jön a jel, vülgyben lakok, de közvetlenül rálátok a toronyra. külön kábelt nem használok, csak ami kijön az antennából, az antenna pedig elvileg DVB-T-s, szóval érdekes lenne, ha azzal lenne a gond. az erősítés közepesre van csavarva, de ahogy eddig észrevettem, kicsit fel-le csavaragtástól szinte semmi változás nincs, ha pedig rendesen föl- vagy lecsavarom, elmegy a jel úgy ahogy van. a transport streamet nemtom hogy lehetne ellenőrizni, az atómata hangoló egyszerűen továbbsiklik az 55-ön, mintha semmi nem lenne ott, ha manuálisra megyek és beírom, hogy 55ös channel, akkor is továbbmegy.
próbálkozok még vele akkor.. -
Gusztáv
addikt
válasz
zhagyma #2239 üzenetére
Hát reménykedjünk. Én is értékelném ha a mediaportalból tudnám nézni az összes csatornát. Még érdekes kérdés, hogy viszonyul a szolgáltató pl a HD adás rögzítéséhez. Mert ugye az általuk adott box-ból nem lehet kinyerni a felvett anyagot, csak SD minőségben. Számítógépen meg ez nem lenne probléma.
Amíg az AH-nál csak hírtévé/atv az előfizethető plusz csati, addig mondjuk nem tartom valószínünek, hogy bárkinek lesz ilyen kártyája.
-
Gusztáv
addikt
válasz
zhagyma #2237 üzenetére
Szia, a te gondolatmeneted ott bukik meg, hogy a szolgáltatók párosítják az előfizetői kártyáikat a tőlük kapott beltéri egységhez. Értehtően a card shareing-et sem támogatják. A többi dologgal egyetértek. Mondjuk sok ember valószínüleg nem akar szöszölni egy pc-vel. Én szeretek vele küzdeni
.
-
-
romulan
tag
válasz
zhagyma #2195 üzenetére
Ez nem az én képem, az enyém teljesen másképp néz ki. Azt írtam, hogy egy ilyen alapján csináltam.
Reflektornak nem fémlemezt használtam, mivel nem volt akkora, hanem a lepke rácsát.
Van még egy változata, amikor négyzet helyett körök vannak. Wifi-nél már régóta használom mindkettőt, ott lényeges különbséget nem láttam, de azért azt is ki fogom próbálni DVB-T-nél is. -
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #2175 üzenetére
Az NHH vizsgálat az NHH-AH szerződés feltételeinek teljesítésére terjed ki. Mivel az NHH írta elő a sugárzás tervezési paramétereit (adóteljesítmény, frekvencia, lefedettség, tetőantennás vétel, stb), ezért az AH ezt teljesíti. A vizsgálat valószínűleg nem hoz semmilyen lényeges változást a sugárzásban.
Nézd meg az NHH pályázati kiírást.Abban a 66 csatira van még korlátozás Kecskemét Szolnok környékén. Kabhegy passz.
-
-
válasz
zhagyma #2173 üzenetére
Azért egy hivatalos állásfoglalás linkjének jobban örülnék mint 1-2 netboard-os hozzászólásnak.
Mit értesz"NHH frekvencia korlátozási előírásai" alatt? fnft? NHH oldalán nem találtam ilyen bejegyzést.
Nem kötözködni akarok, de egy ekkora cikire már lecsapott volna a média, ill kíváncsi vok mi lesz ebben a vizsgálatban.
-
asadasad22
őstag
-
nrc
tag
válasz
zhagyma #2107 üzenetére
Köszi az infókat, sok olyan dolgot tudtam meg amiről előtte nem volt fogalmam.
Végül is bármi oka van a hibának a lényeg az, hogy ne maradjon így.. Remélem minél hamarabb megcsinálják és akkor nem kell találgatni az okát annak, hogy miért nem jó az ami eddig rendben működöt..
BUÉK!
-
nrc
tag
válasz
zhagyma #2104 üzenetére
Erről a két stream-es megoldásról még nem is hallottam, köszi az érdekes infót.
Mindenesetre ha emiatt rossz a kép, akkor a tuner (esetleg a szoftver?) ezt az üzemmódot biztosan rosszul kezeli, mert a kép pár másodpercenként nagyon durván blokkosodik 72-es jelerősség és 100%-os minőség melett. Ez így nem lehet normális működés.
Mindazonáltal ha esetleg ez a két stream-es üzemmód okozná a problémát, akkor sem látom mi lehet az oka annak, hogy egy muxon belül mindig ugyanaz a csatorna rossz csak (m2, Duna HD), míg a másik hibátlan (m1, Autonomia).
Ez számomra inkább azt valószínűsíti, hogy talán hibás a stream.
Esetleg valami periodikusan bezavarhat az adott frekvenciákon, akár az is lehet hogy SFN-el kísérleteznek csak épp nem akar összeállni..
-
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #2103 üzenetére
Ha a két streames üzemmód lenne, a streamek váltása során viszonylag hosszú időnek kell eltelnie (mpeg dekóder újraéled), a képminőségnek a váltások előtt és után láthatóan változnia kéne (eltérő bitrate). A kockásodás, kimaradás rendben levő ebben az esetben a váltások miatt.
-
ati2
őstag
válasz
zhagyma #2099 üzenetére
Szerintem valami encoder hiba lehet, mert az M1 jól jön.
Az M2 meg blokkosodik / homályosodik az egész kép és időnként 5-6 vízszintes csíkra is szétesik (ezek főleg jelenetváltásnál vannak).
És DXVA alatt látványosabban előjön, mint a CPU decodolás esetén.Ha az adó, vagy a vevő oldalon lenne gond, akkor az M1-nek is rossznak kellene lennie.
nrc: 1-2 napja van ilyen hiba nálam is, előtte jó volt.
-
nrc
tag
válasz
zhagyma #2099 üzenetére
"Ez azért elgondolkodtató a hiba okát tekintve."
Hát bizony egy elég érdekes hibajelenségről van szó.
Ugyanis nálam az a helyzet, hogy a 746Mhz-es frekvencián az m2 időnként blokkosodik, az m1 pedig jó.
A 802Mhz-en lévő Duna HD képe a legrosszabb most, szinte folyamatosan blokkzajos miközben az ugyanitt fogható Autonomia csatorna képével nincs gond.
Tehát ugyanazon a mux-on lévő adók közül az egyiknek jó a képe, a másik pedig hibás.
Ráadásul ezelőtt nem tapasztaltam ilyet. Talán a Dunán HD-ban sugárzott "Eszter Hagyatéka" c. film alatt láttam először ilyen jellegű problémákat, de ott csak néhány alkalommal jött elő hiba az egész film alatt. Most pedig rövid időközönként újra és újra szétesik a kép.
Mások is hasonlókra panaszkodnak. Box-al, TV-vel, PC tunerrel is. Közölük sokaknak eddig nem volt ilyen problémája, mint ahogy nekem sem.
-
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #2096 üzenetére
Érthetőbben.Feltételezve, hogy az adó hibátlan MPEG transport stream-t ad, akkor csak abban az esetben keletkezhet continuity error vagy CRC error a streamben, ha az adás jelminősége nem 100% és kimarad néhány MPEG transport stream packet, amit a beépített hibajavítás nem képes javítani és a DVB-T vevő nem adja ki magából. Az egyéb hardware hibák elemzésétől eltekintenék.
-
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #2067 üzenetére
Nem tudom hogy műszerrel érzékelhető-e. Az adás részben a konvoluciós kódolás miatt kiegyenlítettebb sprectumképet mutat az analóg adáshoz képest (fehér zajszerű jeleloszlás). Másrészt az adás 8k esetben kb. 1KHz-es "chopper" üzemmódban ad. De úgy emlékszem a szabványosított modulációk között a 16QAM / 64 QAM szerepel.
-
romulan
tag
-
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #2062 üzenetére
Megjegyzem romulan és kutyuska hasonló tapasztalotokról számolt be. Kutyuska sony tv-je mellett érzéketlenebbnek bizonyult a Leadtak usb tuner egy változtata, romulan esetében a strong STB-vel szemben maradt alul érzékenységben egy leadtek usb tuner. Ez nem feltétlenül a leadtek hibája, lehet hogy más usb-s tuner esetére is igaz.
A különbségeket elemezve azért elgondolkodtató, hogy az usb tunerek és STB-k esetén ugyanazon chip bázisra is építenek vevőket. Találgatni lehet, de úgy tűnik a TV-k és STB-k jobb érzékenységűek. Talán ki kellene deríteni miért?
-
válasz
zhagyma #1970 üzenetére
Én speciel egy marantz erősítőn (+ annak dacján át) "nemhama" kábeleken, tannoy hangfalon + hozzá "illő" kábelen át nem hallom rosszabbnak az aac-t mint az mp3-at. Ennek precízebb megállapításához kéne egy "eredeti" forrás pl flacben. Node pont emiatt írtam hogy streamingre lett kitalálva az aac, és nem arra hogy a lemezeidet ebben tárold. Összehasonlító forrás nélkül közel sem garantált hogy rájössz melyik a jobb/rosszabb, amikor az aac harmad annyi sávszélt foglal.
-
bzoley
veterán
válasz
zhagyma #1970 üzenetére
Az AAC elméletét nem ismerem, de az alacsonyabb bitrátájú mp3-ak magashang vágása, hamar elkezdett zavarni már régen is. Ezért lehetőleg legalább 256-os anyagokkal igyekeztem csak foglalkozni. A mostani mp2 siralmas, de egy akármilyen tévéadáshoz elmegy.
A linkelt rádió mintha szélesebb tartományban szólna még 48k-val is, de mintha enyhén üveg hangja lenne.
Ha tartanák a 128k-t AAC esetén is, talán élvezhető lenne. Gondolom nem rosszabb, mint a WMA, abból meg van álleejtős 128k-s anyagom. -
válasz
zhagyma #1965 üzenetére
Csodák természetesen, nincsenek. Viszont innen megállapítom hogy a streambe nem hallgattál bele
Amikor az mpeg audio szabvány alapjait elkezdték lerakni több mint 20 éve, az egyik fő szempont az volt hogy az akkori gépeken le lehessen játszani. Azóta lassan két évtized eltelt, és igen sok megoldás látott napvilágot. Időközben a technika, az algoritmusok, a kódolás minősége annyit fejlődött, hogy ami egy két csatornás 128kbps mpegbe belefért, az belefér hallás alapján egy 48kbps aac-be.
Szóval csodák helyett inkább csak sok víz folyt le a Dunán az elmúlt két évtizedben.
-
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #1956 üzenetére
Jó. Akkor az antenna nyereség egy viszonyszám, amely egy alapnak tekintett antennához képest az antenna "jóságát" mutatja. Minél nagyobb,annál nagyobb "jelszintet" eredményez a tuner bemenetén, ami a jobb vételben nyilvánul meg. A dBi 2.15-el több mint a dBd, ezért kicsit jobbnak tűnik az antenna a dBi esetben.
bzoley: Ha így megy tovább a spórolás a végén "foltokat" fogunk látni és 1 KHz szinusz hullámot foguk hallgatni.
-
ati2
őstag
válasz
zhagyma #1877 üzenetére
Olvastam a mindigtv leírást, nem segített.
Viszont sikerült a lebutítanom a Radio Shack-ot (botantennák vízszintere hajtva + erősítés 0), hogy bírjak olyan szar jelet venni mint a STRONG-al, így legalább kiderült, hogy a kevés jel miatt nincs Quality se (10%).
Az erősítő meg a STRONG-ban elvileg DVB-T és 20 dBl.
De azért durva, hogy egy kültéri aktív DVB-T antennával semmit se lehet fogni, vagy ha igen azt szinte még egy passzív 17 cm-es drót is tudja (az is 10% quality).
A STRONG meg válthatna cégnevet, mondjuk WEAK-re
mmormota:
Passz, de a szobaantennánál pont fordítva működik -
Capella
senior tag
válasz
zhagyma #1849 üzenetére
Azt közzétette, meg a MinDig TV matricát is emlegeti és vevőkészülékeket is felsorol.
Na most elég érdekesen kerülte meg a kérdést, mert a Sonyra nem mondja kerek perec, hogy megfelel a matricának, csak hogy mpeg4 tuner és AAC hang dekódolás.
Ez eddig rendben. Csakhogy a Sony tévék rosszul jelenítik meg a magyar karaktereket EPG-ben, így nem kaphatnak matricát sem.
A W4000, W4500, Z4500, E4050 biztosan rossz ebből a szempontból.
A V4500 állítólag jó, de nem tudtam lecsekkolni. Ahol láttam ilyet, nem volt rajta digitális jel.
Bocs, ez nem tévé topic, de csak benyomtam.@kutyuska
Az adás minőség mostanra javult, de kicsit rosszabb, mint előtte. El is mozgathattam az antennát.
Ha ennyire változik, lehet hogy hosszabb távon mégis aktív antenna kell. Ha lesz több adó is. -
kutyuska
aktív tag
válasz
zhagyma #1821 üzenetére
A tunerhez menő kábel kb. 15m, 5m-rel hosszabb mint a TV-hez menő.
És mindkettő 3,2mm-es. Az RG6-osból 2 már nem megy bele a csőbeSejtettem, hogy ez a gyenge láncszem.
A lepkében természetesen nincs erősítő, de most már nyugdíjazom. A belinkelt antennának viszont elég jó a nyeresége magasabb frekin ( legalábbis papír szerint ).
Ha ez is kevés lesz, akkor még egy gyetyaerősítőt berakok közvetlenül az antenna után.
Max. ennyit áldozok rá.
Mire ezeket megcsinálom és még mindig nem lesz M1/M2 HD, átpártolok a HellHD-hoz -
kutyuska
aktív tag
válasz
zhagyma #1810 üzenetére
Síma splitteremet kicseréltem egy ilyen tápfeladósra [link]
A -3,9dB-es csillapítású ágra került a Leadtek tuner. Eredmény: 802 Mhz-en bejön a jel 89%-kal, de 746Mhz-en is csak 89% az eddigi 99% helyett. Ennek a splitternek kicsit más a karakterisztikája, mint az előzőnek
A -7,8 dB csillapítású kimenetre raktam a TV-t. A hibaarány 1*e-2 -re romlott 2,5*e-3 -ról.
Ha az időjárás engedi a padlástéri nagylepke helyett ez [link] kikerül a szabad levegőre. -
Krisz1977
csendes tag
válasz
zhagyma #1810 üzenetére
És arról se feledkezzünk meg, hogy a "régi" cuccok (kábelek, osztók, erősítők, stb...) nem a magasabb frekvenciákra készültek, vagy pedig a magasabb frekvenciák felé nől a csillapításuk, még ha rá is van írva a dobozukra, hogy pl 47....860MHz.
Ha eszközöket akartok venni és van rá lehetőség, mindenképpen nézzétek meg a cucc átviteli görbéjét, hogy a 860-felé hirtelen leesik, vagy konstans, vagy csak kicsit esik, stb...
(Én pont így jártam az erősítőmmel, hogy hiába van ráírva, hogy 860-ig megy, ha a görbe ott már a 0dB-hez közelít. De szereztem helyette olyat, ami 860-nál még kicsit emelkedik is.és jó is lett.)
A kábelekkel is az a helyzet, hogy a régiek már nem képesek 700-800-900MHz-et elfogadhatóan átvinni, sőt, egyenesen mintha elnyelnék a jeleket.
Ami kábeleket mostanában kapni lehet, azok 3-szoros árnyékolással is csak 1000Mhz-ig vannak hitelesítve, de ott már kb 0,2-0,3dB-t csillapítanak méterenként, ha pedig van közben pár csati, meg osztó, akkor mindjárt jelentősen megnő ez az érték.
(Ezek a kábelek a sima földi vételre még jók is, de pl műholdvevőhöz már nem.) -
-
kutyuska
aktív tag
válasz
zhagyma #1804 üzenetére
Frankó!
Tegnap jött meg a Yagi antennám, amit a nagylepke helyett gondoltam.
Tegnap este egyébként egy nagyságrenddel jobb volt a hibaarány a Sony-n ( 2.5 e-3 >2,5 e-4 ) A Leadtek tuneremen 99% volt a jelerősség és jelminőség az 55-ös csatin, a 62-őn pedig 0.
Miközben a Sony-n megvan mindkét csatorna! -
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #1793 üzenetére
Helyesbítés:
A DVB-H a DVB-T kibővítése. DVB-T vevő képes lehet demodulálni a DVB-H adást (a szabvány szerint azonosak a vivő modulációs módszerek). Viszont a vivők száma eltérő lehet:
DVB-T (8K/2K)
DVB-H (8K/4K/2K/DVB-H TPS)
Valamint a DVB-H-ban pluszban definiálnak Time slicing-t és MPE-FEC-t.ajánlott program: [ldvbSAM v3]. Jó próbálkozást!
-
MCWRusty
csendes tag
válasz
zhagyma #1721 üzenetére
hat hogy tobb kimenetu erositot vesz vagy egy oszto ele rakja be szerintem sokban fugg a kabel hosszatol/minosegetol esetleg, hogy mennyire rossz a mar beerkezett jel. Otthon egy 2 kimenetes erositonk van, mindket kimenete ketfele osztva. Utana eleg hosszu kabelezes van, de a jel jo csak a tv2 rossz, de az valoszinuleg az antenna miatt.
-
ronaldo
őstag
válasz
zhagyma #1722 üzenetére
Köszi a segítséget. Még kérdeznék egyet
Amit manapság a dvb-t tunerekhez adnak antennát, az ilyen kis játékosnak tűnik. A digitális gondolm bejön rajt, de a gyakorlatban az analógokat is be lehet fogni? (tapasztalatra gondolok). Vagy jó eséllyel szükséges egy másik antenna?
Hasonlót szeretnék venni és nyilván csábít, hogy pár (vagy jelenleg csak a Duna 1-2?) csatornát fogjak HD-ban vagy SD-ben, de jó lenne a többi adó is. Ha nem tudnám fogni a gyári antennával, akkor milyet lehet rákötni? Illetve ezek a tunerek gond nélkül működnek más antennákkal is?
-
romulan
tag
válasz
zhagyma #1708 üzenetére
Kb. 4 km-re vagyok ÉK-re a Széchenyi hegytől, 9. emelet, keletre néző panel.
A 62-es csatornát fogom a már említett antennával, ami nyugat felé néz, így visszavert
jel lehet. Az 55-ös csatornát még nem sikerült befognom, de még próbálkozom, csinálok néhány saját antennát, ha ráérek.
Az időjárás hatását még nem észleltem. Este mintha erősebb lenne a jel 2-4%-al. -
nrc
tag
válasz
zhagyma #1685 üzenetére
Hát igen, ez alapján úgy látom egyre inkább igyekeznek úgy fogalmazni a kommunikációjukban, hogy ne azt olvassuk ki a szövegből, hogy amiatt gyenge a vételi lehetőség, mert az Antenna Hungária kisebb teljesítménnyel sugároz a szerződésben vállaltnál.
A legtisztább az lenne, ha leírnák pontosan szám szerint, hogy mekkora is az a teljesítmény amivel most adnak. Hát azt hiszem erre várhatunk még egy darabig..
Egyébként a fórumokat olvasva nekem úgy tűnik leginkább azzal van a baj, hogy az antennák többségének nyeresége nem arra a frekvencia-tartományra van optimalizálva, mint amit most a digitális sugárzáshoz használnak.
Elsősorban talán ezért és nem a gyengébb sugárzási teljesítmény miatt lehet az, hogy míg a tesztadáshoz nem kellett erősítés, most már nem megy anélkül, vagy át kell helyezni az antennát más pozícióba, polarizációt kell állítani, stb..
Rosszabb (és szerencsére ritkább) esetben pedig nem is alkalmas az antenna a digitális adók frekvenciáinak vételére..
Ráadásul elég körülményes jól beállítani az antennákat, hiszen a digitális adások esetén nincs olyan egyszerűen követhető folyamatos visszajelzés, mint az analógnál és a jel is elég digitálisan viselkedik: az ideális beállításokat nagyon meg kell közelíteni, ahhoz, hogy ne nulla jelet érzékeljen a tuner, sokkal kisebb az átmenet a használhatatlan és a jó minőségű jel között.
Persze ezt csak a fórumozók beszámolói alapján szűrtem le, így teljesen szubjektív spekulációról van szó a részemről, a tiszta helyzet az lenne ha konkrét számot mondanának a jelenlegi sugárzás teljesítményéről.
ui:
Egy másik fórumon olvastam egy hozzászólásban azt, hogy a budapesti adót korlátozni kellett egy reptér miatt, szóval talán még nőhet a teljesítmény 2012 előtt is. Talán. A forrás hitelessége persze kérdéses és az sem biztos, hogy még fennáll ez a korlátozás. -
nrc
tag
válasz
zhagyma #1679 üzenetére
Mindkettő..
Szerintem nincs ellentmondás hiszen az általam idézett mondat szerint az NHH határozza most meg az aktuális korlátozásokat:
"Nem végleges a teljesítmény, de a jelenlegi hazai frekvenciafelosztási, illetve felhasználási szabályok valamint a környező országokkal kötött nemzetközi egyezmények alapján a Nemzeti Hírközlési Hatóság nagyobb teljesítményű sugárzásra nem adhatott engedélyt."
Tehát műszakilag képesek lennének nagyobb teljesítménnyel adni, szándékukban is áll, sőt remélhetőleg hamarosan fognak is, viszont az NHH korlátozások miatt vissza kell jelenleg fogni a teljesítményt.
-
PikkPukk
csendes tag
válasz
zhagyma #1624 üzenetére
Én is ecseteltem már korábban a képminőség problémát. Én sem értem, hogyan képesek ilyen szutyok képminőséget produkálni... Majd ha beindul a TV2/RTL, megpróbálok egy olyan filmet elkapni, ami megvan DVD-n is, és csinálok egy összehasonlító tesztet DVD, DVB-T/H264, és saját XVID és H264 CBR tömörítések között...
Az meg a másik, hogy nem elég, hogy jó kicsi teljesítménnyel sugároznak, még be is gyömöszölnek 10 digitális adást ugyanabba a sávszélbe, ahol eddig csak 1 analóg ment. Ez a kapzsiság csúcsa...
Jó, persze gondolhattuk volna, hogy még véletlenül sem fognak olyan ingyenes rendszert kiépíteni, ami a fizetős rendszerek (mint pl. az Antenna Digital, az AH levegőben terjesztett "kábeltévéje") számára konkurenciát jelentene... Éljen a korrupció meg a monopólium... Egy darabig - naívan - azt hittük, hogy végül is tökmindegy, hogy ki fogja sugározni a digitális tévéadásokat, csak minnél hamarabb induljon el, és akkor nézhetünk sok csatornát otthon tuti minőségben... Erre szokták mondani: nem nyert...Egyébként meg be kellene vezetni a DVB-T2 szabványt, ahol már kb 35mbit/s az átvitel (a mostani 24 helyett), de akkor sem kellene 5-6 SD (6-7Mbit / csatorna) vagy 2-3 HD adásnál többet összecsomagolni, úgy elfogadható lenne a kéminőség... Na, ez az amit mi nem fogunk megkapni sose...
-
DarkByte
addikt
válasz
zhagyma #1603 üzenetére
A két forrás úgy tűnik egy és ugyanaz. Ez a srác nagy valószínűséggel haverom munkatársa. Pont ugyanezt a beszámolót kaptam ugyanis délelőtt. De legalább jó hír hogy Félegyházán működik, ha jövő hétvégén hazajutok majd próbálkozom kicsit, de nem sokat mert vizsgaidőszak jön
-
wassermann
Topikgazda
válasz
zhagyma #1598 üzenetére
"... adó antenna iránykarakterisztikája magyarázat lehet a DVB-T adások irányfüggőségére (pl.: inkább dél felé adnak, de ehhez másik antenna kéne ..."
Nem biztos, mert a megjelent fényképekből úgy láttam az új antenna pikkelyszerűen szelvényezett. Simán elképzelhető, hogy ez való a tetszés szerint behangolható sugárzási karakterisztikához.
-
Capella
senior tag
válasz
zhagyma #1591 üzenetére
Szlovákia tényleg nincs túl messze, de most Budapesten nem 30 km-re nem adnak, hanem 10-re sem, meg talán 3-ra sem.
A kabhegyi adó magassága és az adás erőssége nem hiszem, hogy nagy különbség lenne Szlovákia más területei számára.
Az meg hogy a szlovák hatóságnak mi érdeke, egy dolog, de ettől nem béníthatják meg egy ország fővárosának tévé vételét. Egy másik uniós országét!!! Még akkor sem, ha éppen haragszanak ránk.
Ha gond van, ott nem az erősséggel lesz annyira. Adjanak más frekin a szlovákok, ha van ilyenük, vagy mi. Vagy térjünk vissza az 51-esre.Mondom, itt már nem magyarázat kell, hanem megoldás.
-
nrc
tag
válasz
zhagyma #1583 üzenetére
"A DVB-T adóhálózat öszes adóantennája vízszintes polarizációra van tervezve. A jó vételhez vevőoldalon is vízszintes polarizációjú vevőantennát kell biztosítani."
Akkor ebben tévedtem, ami nem meglepő, mert igazából fogalmam sincs mi az a polarizáció.
Van a szobaantennán egy fő elem elem amit el lehet forgatni, na ezt állítottam én olyan állásba amiről azt gondoltam, hogy az a függőleges polarizációnak megfelelő állás. Pedig simán lehet, hogy valójában ez a pozició tartozik a vizszintes polarizációhoz.
Szóval, ha azt mondják, hogy a vizszintes a jó, akkor ők már csak tudják, elhiszem nekik.
Kösz, a korrekciót nem szeretnék hülyeséget terjeszteni, ha nem muszáj.
-
ati2
őstag
válasz
zhagyma #1514 üzenetére
Nincs rövidzár a szoba antenna a tunerbe van dugva közvetlen, nincs kábeltörés se.
Az egyik mux simán jött a másik meg alig, ennyi.A jobb kábelt meg annak ajánlották akinek több 10 m kell az antennáig (és csak ajánlott nem kötelező). Antenna ügyileg nem vagyok nagy guru, de kb ez jött le nekem a sat.hu-s hozzászólásokból
Valami tuti nem stimmel, mert szinte mindegyik adóra panaszkodnak 800 Mhz felett... -
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #1514 üzenetére
A levegőben való terjedés esetén a 300 MHz-3GHz frekvenciatartományt a viselkedése alapján egy csoportba szokták venni, bár létezik finomabb csoportosítás is. A fő szempont: egyens vonalban terjed, azaz az "adónak" és a "vevőnek" illik látnia egymást. A többi adóteljesítmény és polarizáció kérdése (azaz a lefedettséghez igazítható). Tulajdonképpen az általad említett két frekvencia esetén nem lehet nagy különbség.
Ezen kicsit javíthatna a DVB-T sugárzás módja (több vivőfrekvencia, moduláció, védelmi intervallum, hibajavítás, stb.).
Úgy tűnik az AH annyit csökkentett az adóteljesítményen az analóg sugárzáshoz képest, amennyit a DVB-T javíthatna a lefedetségen belüli vételi viszonyokon. Viszont ez csak gyanú, mérést, összehasonlító adatokat még nem láttam.
-
DarkByte
addikt
válasz
zhagyma #1496 üzenetére
Igen erre is gondoltam hogy vagy nagyon elöregedett már eleve az egész kábelhálózat, vagy pedig a sok nyitott aljzat miatt gyakorlatilag elveszik minden jel. Talán a házmester meg tudná mondani mi a helyzet az antennával, de ennyi szenvedést nem ér meg. (Majdhogynem egyszerűbb volna megkérdezni hogy felmehetek -e a tetőre felrakni az antennámat és lehozni egy kábelt a lakásig) Majd otthon a kertes házban próbálkozom tovább, ott úgy rakok fel bármit a tetőre ahogyan én szeretnék
Itt Szegeden pedig megvárom hogy kiépüljön az átjátszó adó (elvileg 2009 november), bár addigra biztosan javul a helyzet műsorok terén (legalább is erősen ajánlom hogy így legyen) valahogyan ki fogom bírni.
-
ati2
őstag
válasz
zhagyma #1497 üzenetére
Azért nem annyira biztató a helyzet sajnos.
A sat.hu-n írták, hogy minél magasabb a frekvencia annál nagyobb a csillapítás, valószínűleg ezért volt jó nálam a 786 Mhz és rossz a 826 Mhz
.
Ha hosszú koax kábel kell, akkor helyette a műholdvevőhöz használt RG6, RG11 kábel ajánlott a kisebb csillapítás miatt.
A másik probléma, hogy a szélessávú antennák elég rossz hatásfokkal dolgoznak, a magas tartományban... -
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #1493 üzenetére
#DarhByte. Ja, a soros rendszer egyik végén egy lezárt aljzat van, a másik végén pedig egy szélessávú (~50MHz - 900MHz sávszélességű) nagyjelű erősítő volt/van. Valószínűleg ez már nem üzemel. Tehát antennát nem fogsz találni.
Amennyiben erre akarsz tetőantennát tenni, akkor végig kell mérni a koax darabokat (zárlatra és szakadásra egy multiméterrel). Aztán összeforrasztani, vagy becsvarozni az aljaztokba ha megvan. A tető oldali végére ráteheted a "klassz kis antennádat". A kép alapján úgy láttam van rajta balun trafó (impedancia- és asszimetrikus jelátvitel illesztés). Arra kötöd a koax-ot. Sok sikert, bár ezen megoldás esetén sok lakóval fogsz találkozni.
-
tomionne
csendes tag
válasz
zhagyma #1419 üzenetére
OFF: Szia.Köszi az infót, de nekem sima 16:9-es katódsugaras tv-m van, nem láttam értelmét hd-re váltani műsor nélkül.Ezekért a csatornákért is meggondolandó még.Mert teszem azt felkerülnek a kertv-k akkor sem valószínű, hogy tényleges hd adást fognak adni még 1-2 évig.Max felkonvertált adás lesz. Bocs az offért.
-
DarkByte
addikt
válasz
zhagyma #1348 üzenetére
Hát elég elszomorító a helyzet. Én reménykedem benne hogy a hónap közepéig születik valamiféle megoldás ami hatására legalább megvalósul az elképzelések fele. Egyenlőre tényleg nem érint tömegeket, de az ilyenre fogékonyak most átverve érezhetik magukat (épp az jutott eszembe hogy a Vodafone is most szívatja a mobilneteseket).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Erőgép kompakt tábla formájában a Redmitől
- EAFC 25
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Windows 11
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Építő/felújító topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 14" 2021, M1 32GB RAM/1TB SSD Space gray
- HP EliteBook x360 830 G8 Core i5 1145G7 2.6GHz/16GB RAM/512GB
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1260P 16/512 Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest