- Netfone
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Honor Magic V2 - origami
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krisz1977
csendes tag
válasz
Hawk1979 #1835 üzenetére
Sajnos nem mindkettőt jelenti!
Nézz körül pl a németeknél, ahol mpeg2-es DVB-t adás volt eredetileg és a HD szabvány megjelenésével együtt jött ki az mpeg4. A mi antennaboltos ismerősünk is berendelte az mpeg2-es vevőket, aztán kiderült, hogy mégiscsak mpeg4-esek kellenek és most próbálja külföldre eladni.
Ne csak a PC kártyákra gondolj, ha digitális vételről beszélünk! -
Krisz1977
csendes tag
válasz
zhagyma #1810 üzenetére
És arról se feledkezzünk meg, hogy a "régi" cuccok (kábelek, osztók, erősítők, stb...) nem a magasabb frekvenciákra készültek, vagy pedig a magasabb frekvenciák felé nől a csillapításuk, még ha rá is van írva a dobozukra, hogy pl 47....860MHz.
Ha eszközöket akartok venni és van rá lehetőség, mindenképpen nézzétek meg a cucc átviteli görbéjét, hogy a 860-felé hirtelen leesik, vagy konstans, vagy csak kicsit esik, stb...
(Én pont így jártam az erősítőmmel, hogy hiába van ráírva, hogy 860-ig megy, ha a görbe ott már a 0dB-hez közelít. De szereztem helyette olyat, ami 860-nál még kicsit emelkedik is.és jó is lett.)
A kábelekkel is az a helyzet, hogy a régiek már nem képesek 700-800-900MHz-et elfogadhatóan átvinni, sőt, egyenesen mintha elnyelnék a jeleket.
Ami kábeleket mostanában kapni lehet, azok 3-szoros árnyékolással is csak 1000Mhz-ig vannak hitelesítve, de ott már kb 0,2-0,3dB-t csillapítanak méterenként, ha pedig van közben pár csati, meg osztó, akkor mindjárt jelentősen megnő ez az érték.
(Ezek a kábelek a sima földi vételre még jók is, de pl műholdvevőhöz már nem.) -
Krisz1977
csendes tag
Találkozott itthon már valaki olyan erősítővel, aminek a felső határa legalább 900 vagy 1000MHz?
Mindenhol csak 860-ig meg 862-ig megy a skála és az a baj velük, hogy a felső érték közelében már nem olyan nagy az erősítésük, hogy különösebben számítana.
Most egy 25dB-es Hirschmann erősítőm van és max állásban 5%-ot javít a jelerősségemen, ami igencsak gyík***.
Erősítő nélkül 66%-os jelem van, erősítővel meg 70-71%.
Ebay-en találtam nagyon profi típusokat, de vagy nem postáznak errefelé, vagy 110-120V-os hálózathoz vannak.
Valakinek ötlete? -
Krisz1977
csendes tag
válasz
wassermann #1744 üzenetére
Meg kell, hogy cáfoljalak, mivel ismerem a területet és nincsenek a "hegytetőkön" tereptárgyak, de még keresztező települések sem és az antenna pedig pont a toronyra mutat, tehát a "tükör-elv" alapján csak közvetlen jelet vehet, mert a visszavert jel máshonnan jönne.
Sőt! Szerencsére azt is cáfolnom kell, hogy a digitális jelek kevésbé követik a domborzatot, mivel az antennát a vízszintestől kb 5-10 fokkal a talaj felé kell fordítani (kb 7m magasan van).
Az meg már tényleg azt jelenti, hogy a jel jobban követi a felszínt, mint amivel a szakik számoltak.
Persze nem azt állítom, hogy most aztán mindenhova bejut az a jel, csak annyit, hogy a viselkedése jobb, mint amire számítottak.
És ennek én pl nagyon örülök! -
Krisz1977
csendes tag
válasz
Krisz1977 #1734 üzenetére
Nos megkérdeztem egy illetékest (aki anno magasabb rangú híradó tiszt volt, közel a "tűzhöz" és civilben amúgy távközlési mérnök) erről a csatornakiosztás dologról és azt mondta, hogy a hadsereg számára a 100-150 MHz-es frekvenciasáv volt fenntartva és ő nem tud olyanról, hogy az UHF-sávon bármelyik csatorna is hadászati vagy egyéb célokra le lett volna foglalva. De ettől még persze előfordulhatott, csak annak már a titok a köbön kategóriába kellett tartoznia.
Viszont új fejlemény: felszereltem az új tetőantennámat (ilyet: [link] ) és abszolút hanyag beállítás + nagyon hosszú, nagy veszteségű kábelezés + egy régi szatelit switch után van 68% jelem és 95% minőségem, méghozzá stabilan! Nincs ingadozás egy százalék sem! A kép pedig tökéletes, nem kockás, nem pixeles. Pedig több "hegy" takarásában vagyok Csopakon, Kab-hegytől 22,6km-re légvonalban. A MinDigTV honlap szerint nálunk nincs is vételi lehetőség!!!
Már csak arra leszek kíváncsi, hogy ha felújítom és optimalizálom a kábelezést és a műholdvevő rendszeremet, akkor meddig fog emelkedni a jelszint, mert most ott veszik el a régi kábelekben és eszközökben. -
Krisz1977
csendes tag
válasz
J.J. András #1475 üzenetére
Én pont azért vettem olyan receivert, ami egyaránt tud mpeg2-t + mpeg4-t és HD-t is, mert tartottam attól, hogy jó magyar szokás szerint variálni fognak a formátumokkal és ezáltal a pénztárcánkkal, meg az idegeinkkel
.
Kab-hegyről egyébként már stabilan megy a műsor, bár még csak a 61-esen, de úgy hallottam biztos forrásokból, hogy ez már maradni is fog.
-
Krisz1977
csendes tag
Sziasztok, pár napja akadtam én is erre a fórumra, mert szintén optimistán nézek a digitális móka felé és nagyon sokat segítettetek az írásaitokkal a dolgok megértésében.
Nálunk csak nagyon rövid ideig volt kábeltévé, mivel irreálisan növelték az áraikat, úgyhogy már sok éve földi rendszerrel és műholddal néztük a műsorokat.
1-2 héttel ezelőtt vettem meg a beltérit, készülve a nyitásra és tegnap este fél hét körül meg is jött a jel.
Egy STRONG SRT 8300-as vevőm van, egyelőre egy szélessávú lepke van a tetőn kiegészítve egy külön erősítővel (a sajátja már rég elhalálozott) és ezzel a verzióval Kab-hegyről jön 51% jel + 20% minőség a 61-esen. (Csopakon lakunk, abszolút takarásban a Tamás-hegy mögött)
Viszont nem nyugodtam és kitettem a tetőablakra egy erősítős szobaantennát (nem egy csúcs darab) és azzal fogok 72% jelet + 95% minőséget.
Ezen felbuzdulva megrendeltem egy kimondottan digitális vételre való emeletes UHF antennát 17dB nyereséggel, amivel reményeim szerint már tuti lesz a vétel.
Péntekre meg is hozzák, akkor majd beszámolok az eredményről.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Használt gamer/ workstation laptop felvásárlás TÉNYLEG magas áron!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged