- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Plasticbomb
addikt
Mindkettőt, a kábleset kilőttem, miután olvastam fórumon hogy dvb-c van digin és upcn meg nincs semmi, csak ha van előfizetve stb-vel.
11kerben lakom, de közben sikerült végre működésre bírni, és nemcsodálkozom. cirka 10%ot sem éri el a minőség szal kuka í mindigtv szobai témákkal...am egy másik tuner sokkal nagyobb antennáját dugtam bee... csak sajna nagyon rossz helyen van a gép és a lakás( Földszint és kb az adó ra csak minden közbeeső panelházon keresztül látok rá... szal dvb-c tunerre van szükségem...Ez az analóg tuner ( http://www.kephost.com/images4/2011/8/15/9a5lrqea0b576fnf48ud.jpg , e mellé kéne....
-
zhagyma
őstag
A digitális csomagok (például: B+) 538 MHz / 546 MHz. Az analóg adások xxx,25 MHz végűek (szabvány). A remultiplexerelés során leveszik a kódolást (bitsorrendet visszaállítják), majd újrakódolják (bitsorrendet elrontják). A kikódoláshoz elég a műholdas szolgáltatótól egy kártya és szabad a pálya.
-
zhagyma
őstag
Vélhetően a szolgáltató a műholdról származó adást remultiplexeli DVB-C-re. Akkor már a DVB-T-ről származó stream-kkel is ezt teszi. Ez lenne a legolcsóbb megoldás számára. Szerintem DVB-C tuneres cucc kéne ...
kocsis102: Azt azért érdemes lenne tudni, hogy milyen a két TV pontos típusa. Sokat segítene. Például lehet hogy nem is rossz a TV-d, hanem koax hálózat probléma van. A "jó" TV típusából kideríthető lenne a kábeltv szolgáltatód által sugárzott jel típusa, stb ...
-
kocsis102
csendes tag
aszt akartam mondani hogy van egy tv amin elmegy a kép ha tv nézek rajta coaxon de pl hdmin d-subon vagy scarton nem megy el és aszt akrtam kérdezni hogy nem lehet megkerülni a coaxot egy külső tv tuuner pl ha scarton nézem tv és a vevőn váltogatom a csatornát és én erre a vevőre gondoltam : [link]
szerinted?meglehetne oldani igy valahogy ? -
kennystyle
aktív tag
Gubancolás alatt annyi történt, hogy volt egy (jelenleg) felesleges osztás ott ahol bejön a lakásba a kábel, azt kivettem.
próbáltam már hogy nincs bedugva TV, sőt, ahol bejön a kábel, onnan külön egy új kábelen ideiglenesen átvezettem direktbe a gépbe, helyzet ugyanaz.Tuning nincs, megpróbálom a másik portos javaslatot, meg kipróbálom még másik gépben is, ha ez nem segít, akkor utánanézek a garinak.
kösz a segítséget
, tartók tőle jelentkezek még.
-
kennystyle
aktív tag
No kigubancoltam az antennát, jelenleg SmartDVB 86%-ot ír a jelminőségre meg valami 98%-ot másra.
A jelet közvetlen a TV és a gépes tuner előtt ketté osztom. A TV-n tökéletes (az is majdnem maxra írja a jelszintet), a gépen 5-10 másodpercenként szétesik, ciccen egyet. Ha megcserélem a két kábelt a helyzet ugyanaz, a TV-n továbbra is tökéletes, gépen szar.Feltettem a korábban javasolt codec packot, az sem segített.
Amúgy SmartDVB valami 5-10% közti proci terhelést ír, tehát az sem hiszem hogy probléma lehet hogy csak egy 2,3ghz-s X2-es proci van a gépben.
Mit javasoltok, mivel próbálkozzak ?
Kezdésnek rakjam vissza a Win7-t ? 64bit OK ? -
-
csendes
addikt
"Ez azt jelenti, hogy pl. egy Aldi-s Medion akár jobb vétel lehet, mint egy brand gyártó tv-je?"
Szerintem a tévénél, mint a multimédia rendszer kimenő felhasználói interfészénél, a kép és hangminőség a döntő (meg még néhány apróság is fontos lehet persze, mint a csatlakozók). Tehát a válasz az, hogy nem. Persze az okostévék nem csupán az ilyen korlátozások miatt, hanem Magyarországon a megfizethető áron elérhető fizetős tartalmak hiánya miatt is lassan fognak terjedni. A vételt és felvételt meg rá lehet bízni a kínai STB-re vagy a HTPC-re és onnan áttenni a márkás tévére a képet és hangot. -
-
Visormail
addikt
Pedig ez mindig is így volt, egy márkás drága videóval nem lehetett átmásolni a gyári kazettákat, egy noname-el meg igen mert abban nem volt védelem. Vagy pl az elején sokáig divat volt az is hogy egy csomó márkás drága asztali dvd nem vitte az írott lemezeket, nem rakott be divx támogatást, az olcsó bóvlik meg a pizzát is lejátszották.
-
Kernel
nagyúr
A MindigTV-matricával rendelkező gépeknél szokott lenni PVR-korlátozás, sőt PVR-tiltást is láttam már. Miközben előfordul, hogy gyártó hivatalos honlapján elérhető a PVR-funkciós verzió is, legfeljebb az nem olyan friss. Ezért inkább az gyárit érdemes feltenni, nem pedig az Antenna Hungária letöltési helyét használni.
Ezt általában azzal indokolják, hogy a PVR-funkciót nem teszteli az AH, nem érdekli őket, mert műsorszórás szempontjából közömbös funkció.
Vagyis a gyártó és a vásárló magánügye, hogy a PVR-funkció hibáit egymással megvitassák.
Utána következik ez az érdekes korlátozás, a Panasonic plazmáknál is szokott lenni, hogy megjelöli az adatfolyamot, méghozzá gyári számhoz kötve, kódolva és titkosítva, így még hasonló TV-n sem tudod lejátszani, nemhogy PC-n.
De ezen még nem gondolkodtam eddig, hogy pontosan miért szemétkednek az emberrel, majd hátha kitalálom egyszer... :-) A felvételi korlátozás lehetősége ugyanis a DVB-T-szabványban is benne van, tehát a csatorna maga is korlátozhat már adóoldalon, ha akar.
-
vlevi
nagyúr
"??? Te találkoztál már ilyen eszközzel? "
Pl. a Samu tévé, amiben van PVR funkció, saját magának leformázza a partíciót, ráadásul a lementett file is olyan, hogy tényleg nem játszható le máshol.Az egy másik kérdés, hogy a nagy gyártók betartják ezeket a dolgokat, és a felhasználó szívatásként éli meg azt, hogy a drágán megvett készüléke nem támogat olyan dolgokat, amiket egy néhányezer forintos kínai kapásból tud. Csakhogy az a kína nem foglalkozik holmi EU-s szabványokkal, ezért tudja azt, amit egy Samu, LG, Sony, ... eszközbe szándékosan nem tesznek bele, vagy pedig csak úgy, hogy az megfeleljen a "kiöregedett zenészek nyugdíjalapja" társaságnak is...
-
-
Visormail
addikt
Nekem Wayteq van ami nem drága, alapban olyan firmware van rajta amivel csak a szabadon fogható csatornákat lehet felvenni. A gyártó honlapján (klikk a set-top box fülre) vagy pl ezen a gyűjtőoldalon is elérhető a korlátozásoktól mentes firmware, erre utal a "teljes pvr funkcióval" megjelölés.
Így fel tudja venni a fizetős csatornákat is és nem rak rá egyedi titkosítást sem, pc-n vissza lehet nézni leginkább a vlc playerrel (kipróbáltam mpc-hc is vitte csak azzal időnként kisebb képhibák voltak). Ezen kívül is van még több ilyen dvb-t stb ami nem drága és tudja, pl az Alcor HD1800 és a Columbia T-HD2500cx is ugyanaz belül mint a Wayteq csak más gyártja rá a dobozt (ezért a firmware-eik is átjárhatóak, mindegyiké jó mindegyikre). -
gulyasa
őstag
-
nfsu17
veterán
Nem olcsó, nem is csak MindigTV-re jó, ellenben a PVR-je tökéletes, nincs benne kódolás, átverés, stb.
Mondjuk MindigTV-t nem próbáltam, a kábeles verziója van meg nekem, de ott a Conax-szal kódolt adásokat is fel lehet venni, szgépen megnézni.
[link]
Nem csak ez létezik, de olyat nem akarok ajánlani, amiben nincs tapasztalatom.
Tehát ezt az ajánlást úgy vedd, hogy ez tudja, de biztos van olcsóbbért más márka is.A PVR-es tévék nagy része sem nézhető meg pc-n, csak amivel fel lett véve, ezt vagy odaírják kisbetűvel, vagy nem.
-
Közben az egyik eszköz fw-jében írják:
Továbbfejlesztett PVR funkció.
FONTOS!!! A szoftverfrissítés során a készülék egyedi kulcsot generál, melyet felvétel közben a tartalom egyedi titkosítására használ. Ennek eredményeképpen ezeket a felvételeket csak a felvételt készítő eszközön lehet lejátszani, valamint a korábbi szoftververziókkal készített felvételeket nem lehet lejátszani a 9.3 vagy újabb verziószámú szoftverekkel.
AZ ESZKÖZ KÁROSODÁSÁVAL VAGY ÜZEMKÉPTELENNÉ VÁLÁSÁVAL JÁRHAT, ha 8.6 vagy újabb verzióval való frissítés után egy korábbi verziót akar a felhasználó visszatölteni a dekóderre!Ez azt jelenti, hogy egyedi formátumban ment?
Ha tovább frissül, akkor a régi felvételek mennek a kukába?
Vagy csak a kódolt streamet menti, és bármilyen érvényes kártyával rendelkező box-al visszajátszható?Továbbá miértez a bohóckodás, ha az alcor 1800-hoz meg azt írják, hogy "•Kódolt és kódolatlan adások rögzítése"
Vagy ez is csak magának veszi fel/játsza le, és számítógépen még a reklámot sem vághatom ki?Ha Windows-os Mediacenterrel veszek fel kódolt csatit, azt sem lehet utólag megvágni?
-
marchello1
csendes tag
nem nem az antennát nem fogom magammal hordozni
De lehet én keverem össze a dolgot. Ez nem az amelyik elvileg bejön az antennából valóban és a dekóderbe kell belecsatlakoztatni. Mert sok helyen ez van, szállodákban pl. és nem antenna kábel. Azért gondoltam hogy jó lenne ha mind a kettővel működhetne.
És AVerTV Galaxy nak a képleírás alapján ahol mutatja mi hol van rajta elvileg van.Na de a lényeget megértettem, köszönöm a válaszokat
Majd akkor még agyalok rajta egy sort.
Üdv
-
Visormail
addikt
Persze, na de ugye ezt szerettem volna elkerülni hogy ennyit kiadjak, mert van egy elfekvő 22"os crt monitorom, ami gyakorlatilag eladhatatlan.
Akkor már csak egy utolsó elvetemült kérdésA monitoron a vga mellett van egy 5db bnc-ből álló sRGB csatlakozó is. Ha tudnék szerezni egy ilyen kábelt és az stb menüjében a scart kimenetet rgb-re állítanám (a wayteqembe pl lehet, ilyenkor 576i felbontást enged kiválasztani) ahhoz mit szólna a monitor?
-
Visormail
addikt
Erről nem sok tapasztalatot találok hogy mennyire kompatibilis a mindigtv-vel.
Konkrétabban szerintem nem [link]
Does the AVerTV Hybrid STB 1080i support H.264(MPEG-4 AVC)? (2008.04.24)
A: We are sorry to let you know that currently none of our TV box series support H.264 in DVB-T, including the AVerTV Hybrid STB 1080i. -
nfsu17
veterán
Nem értek a programozáshoz és a programok lelki világába sem látok bele.
A tapasztalatom és mások által írt tapasztalatokat tudok megosztani, néha akár hibás infót is.
Azt tudom, hogy KMPlayer, MPC-HC nem jó ide. Mindegyikhez lehet külső kodeket beadni, de sosem merültem el a dologban mélyebben.
VLC > hibátlan minden filmmel a gépemen, szépen át is tettem alapértelmezettre.SmartDVB > a monogram aac dekoderrel van szépen hang. Ezt ha minden igaz a K-Lite kodek pack tette fel anno. Hogy ezt miért nem tudja más progi használni (valahogy biztos tudná), az passz.
Nekem szerencsére sikerült "megszabadulnom" a MinDigTV-től, így nem kell tovább kínlódnom ezzel a hang dologgal.
-
-
aag
őstag
Nem értem a kérdést, de azért körültekintő módon próbálok válaszolni:
Van ugye a 10.10-es ubi. Rjta van minden kodek, ami csak létezik ezen a bolygón. Van egy DVB-T dongle, amivel felveszek a mindigtv műsoraiból például TV2-es, vagy RTL KLUB műsort. Aztán próbálom vagdosni. Például a TSMUXER-rel. Az elkészített fájlnak nem lesz hangja. Egyszerűen hiányzik. Én ezt a jelenséget, az AAC dekódolás hiányára vezetem vissza.
Szóval ebben kellene segítség.
Például itt egy rövid felvett anyag. Megkérlek ellenőrizd le, hogy nálad egyáltalán le lehet-e játszani a VLC és az MPLYER-en kívül bármi mással. Ha nem, akkor nálad is fennáll ugyanaz a helyzet ami nálam.
-
gulyasa
őstag
Elfelejtetted, hogy azóta volt egy #8424-es hozzászólásom is...
Az USB-s megoldás a mobilitás miatt kellene (pl. laptophoz), viszont a kábeltévé helyhez kötött, laptoppal "mozgásban" csak mindigtévé elérhető.
Eredetileg ezért gondoltam volna egy hibrid megoldásra, amely egyetlen eszközként itthon is és úton is használható.
Jobban utánagondolva, a kényelmi funkciók miatt döntöttem inkább egy DVB-C STB mellett, ami nem is sokkal drágább. Ráadásul itthon inkább nézek tévét a TV-n.
A laptophoz meg elég lesz egy sima USB-s DVB-T tuner, amit mostanság már 6-7 ezerért hozzád dobnak... -
gulyasa
őstag
Nem gondolom, viszont...
Egyrészt a tippek közül a legtöbbet "kifutott termék" megjelöléssel már nem is forgalmazzák.
Amelyik meg kapható (Terratec), annál nem sokkal drágábban már egy STB-t is kapok.
Pl. ezt: OPTICUM Synaps CHD3000
USB-s HDD-m van hozzá... ö-öm, bódottá...(Az elsődleges szempont a digi.tv digitális kábelszolgáltatásának kezelése. A számítógépen tévénézés csak "múló szeszélyként" merült fel...
)
-
wwenigma
Jómunkásember
Erdemes a hangot WAV/MP3 a képet DV kodekkel 720x480/576-ba menteni , bar igy sok hely kell neki de masodik körbe lehet vagni/filterezni es abba tömöriteni amibe akarja és ez adja a legszebb képet.
Anno VHS-ről a xar kép miatti szinkronjelhibas de fontos felvételeket is igy tudtam menteni hangcsúszás nélkül.
-
GBogyó
tag
Tulajdonképpen akár jó lehet neki az analóg tuner is, ha nem a video jelet viszi át, hanem az RF-et. (Persze pont én szoktam kardoskodni a minőség mellett :-). Ehhez viszont az kell, hogy a vevőnek az RF (koax antenna) kimenete ne legyen elhasználva a tv-re.
A videojel (kompozit) átvitele sokkal jobb megoldás mindenképpen.Viszont fontos, hogy a kolléga csak azt tudja majd nézni, amit az UPC-s vevő aktuálisan vesz.
-
-
csendes
addikt
Azt ajánlom, hogy Windows alatt próbálkozz az MPC-HC-val: [link]. Támogatja a DXVA-t: [link]. Linux alatt a DXVA megfelelője ATI kártyákra a VAAPI http://en.wikipedia.org/wiki/VAAPI, NVIDIA kártyákra a VDPAU [link]. A megadott hivatkozásokban fel van sorolva néhány médialejátszó szoftver, ami támogatja a hardveres gyorsítást.
-
werszomjas
addikt
-
werszomjas
addikt
-
PikkPukk
csendes tag
Na jó és mit csinálok 30 nap után? Rendszervisszatöltést XP-n.
Régebben játszottam ilyennel, most már nincs kedvem...
Nem kerek amúgy a dolog, mert ha van egy kis crc hiba (légköri zavar) a TS fájlban, az elsősorban a video frameket teszi tönkre, s a külön kezelt video és audio stream összefűzve, néhány ilyen crc hiba után jelentősen (2-3 sec) kiesik a szinkronból (a hang előrébb jár mint a kép). Neki lehetne ugyan állni a kép-töréseknél szétvagdosni és újraszinkronizálni az MKV fájlt, de aszem én ezt már passzolom... -
PikkPukk
csendes tag
Köszönöm az infokat, bár egyikkel sem jutottam előre. A TS dokiba nem sikerült életet lehelnem (bár csak egy "nem hivatalos" verzióval próbálkoztam)...
A programozási infókkal nem tudok mit kezdeni, mert még nem tartok ott, hogy DVB-T vevő progit írjak. Majd talán jövőre...Viszont találtam mást: DGAVCDEC
Ez alapvetően BR rippeléshez való, de a BR lemezeken is TS fájlok vannak (egy hétig tartott mire ez eszembe jutott). Szóval ez a progi képes a DVB-T-ről felvett TS fájlokat H264 és AAC stream-ekre szétbontani. A H264-et megeszi az MKVmerge, de viszont a RAW-AAC-t nem, ez utóbbit előbb át kell pörgetni VLC-vel MP4 konténerbe, s ezt megetetni az MKVmerge-vel. Már csak a H264 stream fps-ét és az MP4/AAC audio delay-t (ami benne van az AAC fájl nevében) kell jól beállítani (az MKVmerge-ben) és kapunk egy tökéletes, átkódolatlan MKV/H264+AAC fájlt.
Az MKVmerge-vel egyébként lehet vagdosni és összefűzni is fájlokat. -
WAMozart
csendes tag
Először is nagyon köszi a gyors választ!!
Jól értem, hogy ez azt jelenti, hogy ha csak nézni szeretném kettő tv-n és a számítógépen akkor 3 box kell, vagy ebből a boxból kivezethető mondjuk két vagy három jel? És akkor ahhoz , hogy két tv-n hd csatornákat tudjak nézni ahhoz tuti két box kell? -
zhagyma
őstag
Jó minőségű kábellel, odafigyeléssel, kis szerencsével összejöhet egy ilyen mutatvány a káros hatások minimalizálásával. Persze ehhez kiváló jel/zaj viszonyú bemenőjél is kell a szolgáltatótól, amit az esetlges hibák leronthatnak (azért az a fránya elmélet dolgozik sarkokban a geometriai torzulás függvényében ). Azt nem mondom hogy mindig ez a hatás a döntő, más hiba is lehet a kollégánál (csatlakozó, stb ... ). Az átvezető kábel viszont jó ötletnek tűnik ablak esetén.
-
sittes79
addikt
-
Fulmi
senior tag
Megneztem ezt a box-ot, de most is azt vettem eszre, hogy a beepitett HDD miatt eleg draga, ugyhogy olyat kezdtem el keresgelni, amihez lehet USB-vel kulso vinyot csatlakoztatni, mert abbol van itthon. (A tuner kartya a PC-be azert nem lenne az igazi, mert csak laptopom van. Egy kulon PC-t pedig nem szeretnek emiatt venni.)
Szoval, amit talaltam: Synaps THD-2800s FTA PVR. Ezzel annyi a baj, hogy csak DVB-T vetelere kepes, s a jovore nezve DVB-C-t is jó lenne ha fogni tudna. Tudsz esetleg ilyen modelt (vagy gyartot) ajanlani, ami minderre kepes? Errol a Synaps gyartorol sem hallottam meg sokat, hogy ertekelik a termekeit nagy atlagban?
Koszi: Fulmi
-
Fefe0119
csendes tag
Köszönöm válaszod, én is így sejtettem sajnos.
Lehet még visszavihetem a tv-t, mert 3 nap pénz visszafizetési garancia van rá.
Csak azt nem tudom, hogy 3 nap vagy 3 munkanap.
Intersparban vettem, ezért sem tudom.
Csütörtökön vettem, elvileg holnap még csak a második munkanap lesz. -
Acor
aktív tag
A tipusa smartdtv, es tevedes hogy csak a sajatjukkal megy..... de mindegy ma megjon az uj tv es kiprobalom. amugy kulon arulnak is hozza CI kartyat, csak megint nem azt kuldtek amit megrendeltem es mielott visszakuldom gondoltam azert megkerdezem, hatha valaki probalta ezzel....Amugy UPC-s vagy ?
-
wlantal
tag
Ezt én is tanúsíthatom.
Anyáméknak vettem egy ilyet és hozzá egy ilyet.Amikormég nem volt megemelve a teljesítmény akkor is f@szán üzemelt. Most már emelés után szerintem fölösleges az erősítő,de én ugyan le nem engedem azért az árbocot.
Kab-hegytől dél-keletre kb 40km-re. 794 és 818 Mhz egy TTR-300C-vel csutka térerő + jelminőség "Nagyon jó". -
csendes
addikt
Hardveres dekódolás nélkül a következő a tapasztalat Atom N450 - GMA 3150 (egymagos) párossal:
720p felbontású H.264 kódolású MPEG videó szaggat: [link]
Hasonló rendszeren (Intel Z530 - GMA 500): H.264 videó 1280x544 felbontással 30-as fps-sel 100% CPU terhelés mellett szintén szaggat: [link]. Ez már nem sokkal tér el az SD mindigtv-től 720x576-tól 50-es fps-sel. Kétmagos Atom processzor viszont már elég lehet az SD-hez mindigtv-vel. Egy MPEG-2-es SD kábeltvhez vagy osztrák DVB-T adókhoz elég lehet az egymagos is.
Viszont az Intel oldalán ugyanitt [link] le van írva, hogy milyen hardveres dekódolást támogató codec-ek vannak - elvileg a GMA 3150 720p -ig támogatja a hardveres dekódolást. A választék: RealPlayer [link] csak a Poulsbo (GMA 500) chipsettel támogatja az Intel Atom-ra a hardveres dekódolást. Fluendo codec [link] VA API-vel (például MPlayer: [link]), de itt is csak a Poulsbo-t említik.FFmpeg Vista és Win 7 alatt csak GMA 4500HD-tól fölfelé támogatja a hardveres dekódolást: [link]. Viszont a legújabb Atom SoC-pel (E6xx) sikeresen tesztelték a hardveres gyorsítást egy Intel codec-kel:[link]. -
zhagyma
őstag
Szerintem ne képpontba számolj. Az analóg jel mintavételezése 27 MHz-el történik. Az édes mindegy, hogy a mintavételezés 8, 9, 10 vagy 12 bittel történik, mivel a kimeneten van egy konverzió: YUV / 8-bit / 4:2:2. E szerint csak 8 bit marad és a színmintavételezési jelek 50%-t eldobják.
-
jucye
tag
Köszi az infót, megtaláltam én is ezt a címet. Meglátogatom majd őket.
A tetőn mért jelet a szerelő, azt mondta, hogy az kiváló. Az aljzatot még én szereltem be (Legrand), de a jel ugrálása akkor sem változott, amikor még csak F csati lógott a falból.
Megpróbálok szerezni egy normális szerelőt, hátha ő kétszer mér...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest