- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Netfone
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Magisk
- VoLTE/VoWiFi
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
pataslogeza #17949 üzenetére
Nem, ehhez Windows driver és médiaszoftver kell, vagy Linuxon is megy, ha jól emlékszem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Panthera #17932 üzenetére
Ívet húz a kapcsoló, a keletkező széles spektrumú elektromágneses jel bezavar a vételbe, elnyomva a hasznos jelet. (Szikratávíró talán ismerős fogalom mindenkinek.)
Főleg a szobaantennás, illetve gyenge jelet tudja elnyomni. Tetőantennás vételbe, jól árnyékolt kábelen keresztül már kevésbé tud beleszólni, minél messzebb van az antenna.
-
Kernel
nagyúr
válasz
farkas-j #17774 üzenetére
Az nekem sem jött be, mert jobban kedvelem a vakon, vagyis ránézés nélkül is kezelhető távokat. Főbb gombokat persze azon is ki lehet tapogatni, de az kevés.
Régóta ezeket használom:
https://prohardver.hu/tema/plazma_tv_hozzaszolas_elott_olvasd_el_az_1_hozzasz/hsz_82809-82809.html
http://www.ebay.com/itm/351486545060
De nem összetévesztendő ezzel:
https://www.aliexpress.com/item/-/32735900844.html
...amin középen van a némító gomb, ahol inkább az OK-nak kellene lenni. Ez már így annyira nem tetszik, noha tanítással bizonyára felül lehet írni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
attilav2 #17637 üzenetére
Volt már erről történet:
https://prohardver.hu/tema/dvb-t_dvb-s_dvb-c_kartyak_usb_pci/hsz_15547-15547.html
Nick alapján akartam keresni, de nem jutott eszembe. Végül úgy tudtam megtalálni, hogy egyszerűen beírtam a keresőbe megadott típust. Erre beugrott a nick, majd a nick összes hozzászólásában látható a többi: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz
zizilee #17624 üzenetére
UPC-kábelhez ad boxot a szolgáltató.
Ha csak a UPC kódolatlan DVB-C műsorait akarod nézni, ahhoz bármelyik standard DVB-C box megfelel.
SCART vagy RCA AV-kimenetű box egyaránt alkalmas. Utóbbi is átalakítható SCART-ra egy adapterrel, csak így elvész a szeparált RGB-átvitel és a kapcsolójel (automatikus AV-váltás) lehetősége.
-
Kernel
nagyúr
válasz
puhakex #17601 üzenetére
Visszafutási csíkok a pásztázó letapogatás, illetve képalkotás sajátja, ami normális esetben kioltásra kerül. Csak néha valamit rosszul csinálnak a szolgáltatók, olyankor nyoma marad, ez az ő saruk.
Most arról nem beszélve, amikor képcsöves TV-knek vannak bizonyos hibáik a visszafutással kapcsolatban, de az másképp néz ki (például vonalas az egész képernyő).
-
Kernel
nagyúr
válasz
puhakex #17595 üzenetére
Külföldről behozott régi lomok, ami MPEG-2 dekódolást tud, nálunk nem használható. Közismerten ilyenek a német cuccok, de én láttam már Írországból származó LCD TV-t is, ilyen problémával.
Ez csak ilyen laikus megfogalmazás, hogy "csatornák", de nem az a gond. Országot egyébként is lehet váltani a menüben, ami befolyásolhat bizonyos frekvenciasávokat, csak attól még nem lesz benne MPEG-4 dekóder.
Lényeg, az eladó bizonyára kipróbálta és rájött, hogy gond van. EPG bejön ilyenkor, sötét a képernyőn, hang is vagy van, vagy nincs, adótól is függően.
Digikábelhez standard DVB-C box kell, ami általában kártyafogadós, de annyira nem ismerem azokat. DVB-C kompatibilis lapostévéken mindig van slot.
Viszont csak a kódolt adásokhoz kell kártya, Digikábelen sok műsor anélkül is nézhető.
-
Kernel
nagyúr
Ha gyorsan ki kell próbálni a működést, az ingyenes VLC is alkalmas. Beállításról:
https://prohardver.hu/tema/dvb-t_dvb-s_dvb-c_kartyak_usb_pci/hsz_17405-17405.html
Igénytől függően akár véglegesre is jó, de én amúgy a DVB Viewert használom, különböző praktikus okból.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Luftos #17534 üzenetére
A MinDigTV ingyenes adásaihoz olcsón kaphatsz USB-tunert, de szobai vagy tetőantennás vételi lehetőséggel kell rendelkezni hozzá.
A digitális elvből következően az olcsóság ebben az esetben nem jelent gyengébb képminőséget, végeredmény ugyanaz. Bár nekem még olyan van, ami Win 8/10 rendszeren nem tökéletes, megfelelő driver hiányában, tehát erre is célszerű figyelni, ha valakinek az kell.
Ha esetleg az Invitel-kábelen van DVB-C, akkor olyan tuner kell.
IPTV-boxról úgy lehetne, hogy annak SCART-kimenetéről levenni a jelet egy analóg PC-tuner AV-bemenetére, de akkor jó lenne egy külön box, ha más programot akarsz nézni, mint mondjuk a HDMI-kimeneten lévő TV-n. Meg a minőség is nyilván csak SD.
-
Kernel
nagyúr
válasz
geonemes #17527 üzenetére
A program lehet elvben DVB-C, de az a tuner csak DVB-T, ha jól látom, így nem fog menni.
Ez pedig nem protokoll, hanem a demodulátor fajtája, ami egy hardware (IC részáramköre).
Egyébként a különböző országbeállítások lényegében a sávhatárokra, frekvenciahatárokra vonatkoznak, például egyik országban nem használnak bizonyos sávot ilyen célra, másikban igen.
Maga a DVB-C szabvány (konkrétan a modulációs eljárás) Európában egyféle szerintem (PAL, 50 Hz átvitelre vonatkozóan), Amerikában másféle (ATSC, 60 Hz és egyéb jellemzők).
-
Kernel
nagyúr
Szövegértelmezés:
A felsorolt példákat a cselekmény súlyára kell vonatkoztatni, ahhoz hasonlókra kell értelmezni. A példabeli eseteket vesd össze a jelen topikban elkövetett bűncselekmény súlyával!
Nevetséges!
Azért, mert valaki képtelen az értő olvasásra, nehogy már engem oktasson ki...
-
Kernel
nagyúr
Ezt te magyarázod bele, gyerekes butasági alapon. Nevetséges dolgon lovagolsz, inkább meg se szólaltál volna, vagy olvasd el a 8. pontot. Ezt csinálod:
8. „Trollkodás”: téma- és közösségromboló provokáció.
Hol élsz ember, különben is... Lehetne beszélni az adathordozók árába beépített szerzői jogdíjról is, de kit érdekel...
Menj, jelents fel a moderátornál, de engem ne taníts olvasni, mert elolvastam.
-
Kernel
nagyúr
Kérdezz meg egy moderátort, ha nincs jobb dolgod, mint fontoskodni:
10. „Warez”: a szerzői és szomszédos vagy egyéb vagyoni jogok (vagy általában jogszabályok) által védett bárminemű szoftver / adat / képanyag / hanganyag / filmanyag / stb. jogosulatlan használatának elősegítése (információ megadásával, linkeléssel, bárhogyan); segítségkérés, használatra buzdítás (például: szoftver illegális regisztrációjához, működéséhez szükséges kód vagy azt kijátszó eljárás; elektronikus készülék szoftverének jogellenes megváltoztatása, kijátszása, megváltoztatása a szolgáltatótól való függetlenítéshez, fájlcserélő oldalak meghívói).
Ezeket elkövette a fórumozó igen vagy nem? Értelmes hozzászólással kellene inkább kitölteni egy topikot, nem felesleges trollkodással.
-
Kernel
nagyúr
Igen, konkrét források, linkek megadása, eljárások és módszerek leírása szabálytalan, tehát a hozzászólásod teljesen felesleges, öncélú "rendőrködés", hangulatkeltés.
Ilyenkor az jut eszembe, amikor HDD-témában segítettem valakinek egy Linux-loader legyalulásában, ott is beszólt valaki fontoskodó, hogy tilos a warez!
Ne legyünk már nevetségesek...
(Még akkor is, ha a loader lehetett egy Windows "okosító" maradványa, de a HDD gyári állapotba történő hozása nem warez, sőt legalizálás alapját is képezheti.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
INMOTEP #17462 üzenetére
Szokásos Vestel menü: automatikus hangolás, digitális antenna (nem kábel), lefuttatni.
Ha nem talál semmit: manuális keresés, 43, 31, 60 csatornákon (A-B-C multiplex) egyenként megfigyeled, hogy milyen jelszintet és minőséget mutat. Antennát úgy állítani, hogy minél jobb legyen.
Ha sikerül beállítani (van jel), utána már lehet futtatni az automatikus keresőt is, vagy manuálisan is lehet tárolni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
onedin1 #17458 üzenetére
Gyakori probléma Digikábelen és konkrétan a sáv alja szokott elmenni, jelszint csökkenni. Az nem feltétlenül döntő, hogy a másik készülék jó, mert annak lehet valamivel érzékenyebb tunerje is.
Továbbá egyes készülékeknek erős zavarsugárzása van, ezt egyébként bárki detektálhatja egy AM-rádió segítségével. Néha egy TV képes a saját bemenetére is rázavarni, ha nem elég jó a kábel árnyékolása.
Nemrég a plazma TV-s topikban többeknek bejött a bekötőkábel cseréje.
-
Kernel
nagyúr
válasz
golya87 #17450 üzenetére
A biztosításnak kell tartalmazni az opciót a villámlás másodlagos hatására vonatkozóan, ami nyilván csak annál van, aki választotta a megkötésénél.
Először a biztosítónak kell szólni, ott fogják mondani a teendőket, hogy keress egy szervizt, esetleg lehet saját partnerük is. A biztosítósoknak általában van fogalmuk arról is, hogy melyik környéken voltak villámkárok, hiszen onnan sok bejelentés érkezik.
Javításnál én csak rá szoktam írni a számlára, hogy "a készülék villámlás következtében hibásodott meg", erre fizetnek. Másik eset a javíthatatlanság, selejtezési javaslattal, akkor az általuk becsült értéket fizetik, plusz a vizsgálati díjat.
(De ezt csak tájékoztatásként írom, anonim fórum, nem vállalok ilyen úton semmit.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
Goolic #17409 üzenetére
Azon a koaxiális kábelen analóg és DVB-C rendszerű csatornák is foghatók, az LCD pedig bizonyára digitálisra van hangolva. Sok típusnál a képernyő sarkában megjelenő DTV felirat erről tanúskodik.
Diginél lehet bérelni DVB-C boxot, bár mostanában RCA és HDMI kimenetűt szoktam látni ügyfeleknél, amit egy RCA --> SCART átalakítóval használnak.
Régebben volt SCART-os típus is.
-
Kernel
nagyúr
Pedig ez így nem áll össze, mert az AV-bemenetre nem hat ilyen zavarás. Legfeljebb 1-2 csatorna ütközhet a magnó modulált csatornájával, de az nem feltétlenül hat vissza a bemenetre.
Amikor mindegyik zavaros lesz, az a magnó koax. kimenetén van, tehát amikor a modulált csatornáról nézik a TV-t.
Ilyenkor szoktam az ügyfeleknek ajánlani vagy bekötni egy AV-kábelt (SCART és/vagy RCA) amivel a problémák megszűnnek. Képminőség is jobb lesz, hiszen kimarad a folyamatból a többszörös jelátalakítás.
Ha mégis marad pár zavart csatorna, akkor a magnó modulátorát OFF-ra kell állítani, vagy régebbi típusoknál a magnó hátán lévő trimmerkondit olyan csatornára tekerni, ahol nem zavar. Utóbbi megoldás lehet szükséghelyzetben is, ha nincs AV-kábel.
-
Kernel
nagyúr
az utóbbi időben már videót sem tudtam nézni az AV-n, mert a Digi oda tett valami műsort.
Akkor azt nem AV-n nézted szerintem. A videomagnó modulált (koax.) kimenete szokott ütközni a kábelcsatornával, amikor már telítődik az összes üres hely.
Az AV-csatlakozást ez nem zavarja, legfeljebb a modulátor zavarhat egy vagy több csatornát (tehát nem az összes vételét), ilyenkor szokás a modulátort lekapcsolni a magnón. Vagy jobb esetben a modulált csatornát még át tudod állítani egy üres helyre, ehhez is a videót kell piszkálni. Tehát most nem is ez a lényeg.
Ha a TV AV-bemenetét használod, akkor a természetesen AV-re kell kapcsolni a TV-t.
Így nem lehet tudni, hogy jól csináltad-e, de ha tudsz további részletet írni vagy fotót csatolni, talán kideríthető.
Vagy keresztpróbákat kell végezni, másik készülék stb.
-
Kernel
nagyúr
1080i 50Hz a PAL standard és nincs olyan box, ami feljebb skálázna, nem szokás ebben a kategóriában.
1080p, illetve 60 Hz-re (NTSC) tudnak alakítani, de 60 Hz-re felesleges (akadozhat a kép) a progresszív meg attól függ, hogy a TV/monitor melyikkel ad jobb képet.
Ezek alapvetően az elavult TV-k hiányosságának pótlására kitalált olcsó eszközök, ennélfogva a médialejátszó-részétől sem szabad sokat várni.
-
Kernel
nagyúr
Az aktív antenna erősítőt tartalmaz, ami abból is kiderült, hogy tápellátást is igényel. Mindkettő aktív, amit linkeltél, dB-ben van megadva a nyereség, más kérdés, mennyire lehet hinni ezeknek az értékeknek.
Digitális vételnél vagy jó a kép, vagy darabokban kihagy, eltűnik, tehát ez nem úgy működik, ahogy írod.
Próbát lehet végezni a TV-be dugott darab dróttal is.
A takarás kellemetlen, ennél még az is jobb, ha egy ház faláról visszaverődő jelre be lehet állni. Az is előfordulhat, hogy Tokaj felől jobb jelet kapsz ilyen esetben, ez már a fekvéstől függ.
Mivel antennákat nem nagyon lehet ajánlani (annyira helyszínfüggő), esetleg az is egy lehetőség, hogy elviszel valamilyet a Media Marktból, ha nem jó, visszaviszed. Célszerű persze előre egyeztetni, de úgy tudom, hogy visszaveszik.
-
Kernel
nagyúr
Nekem olyan tuner van kettő is, ami csak egy meghatározott verziószámú driverrel működik hibátlanul:
http://prohardver.hu/tema/dvb-t_dvb-s_dvb-c_kartyak_usb_pci/hsz_13329-13329.html
Ez a driver viszont nem megy Win10-en.
Ami megy, az meg nem tökéletes. Itt nem fagyás a probléma, hanem kb. egy óra után elkezd kihagyni, akadozni, mintha elmenne a jelszint. De ha programot váltok (konkrétan frekvenciát, vagyis másik multiplexet kell váltani, vagy újraindítani a programot), akkor megint egy óráig jó.
De mindegy, mert úgyis dobtam a Win10-et, azóta nem foglalkoztam vele. Egyébként az volt a terv, hogy ha szükséges, rendelek inkább másik tunert eBayről. Csak nem volt szükséges.
-
Kernel
nagyúr
Az LG gyári táv nem tanítható, csak univerzális előprogramozott, legalábbis ez a fajta:
http://www.lg.com/hu/termektamogatas/lg-50PC51
A kódlistában szerepel néhány VCR és DVD, ezzel nem sokra mégy, sőt ilyen boxok kódjait általában nem tudják az univerzális szabályzók.
Egyet ismerek, ami DVB-T kódokat alapból is tud, de azt sem teljesen gombhelyesen: [link]
De mindegy is, mert tanítással bármit bevesz. Már vagy két éve megvan, de nekem bevált, pedig nem vagyok igénytelen ilyen szempontból, van márkásabb távszabályzóm is, mégis ezt használom.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Crytek #17239 üzenetére
Akkor normális esetben csak be kellene kapcsolni a boxot. Van rajta valami kijelzés?
Próbáld meg felcserélni a SCART kábel két végét, mert létezhetnek egyirányú bekötésű kábelek, vagy érintkezési hibás kábelek is.
Célszerű ellenőrizni a kábelt más készülékkel, vagy lehet egyéb keresztpróbákat is végezni a hiba behatárolásához, de ahhoz további készülékek szükségesek (másik TV, másik jelforrás).
-
Kernel
nagyúr
Általában ennek az a módja, hogy a SCART-on mindig van kép, rá kell dugni azon keresztül, utána már lehet állítani. A menüben lehetnek gyári beállítások is.
Régebben volt valamelyik boxnál olyan is, hogy előlapon gombkombináció, vagy például power on, utána bedugni a konnektorba, rátartani stb., ilyen trükkök elképzelhetők, de nem nagyon jellemző.
-
Kernel
nagyúr
válasz
T_Stark #17213 üzenetére
A földi vétel mindig helyfüggő, teszteket kell végezni. Először lehet egy botantennával, szükség esetén tetőantennáig fokozni.
Vagy lehet nézni terepprofilt is, a valóságot legfeljebb még az befolyásolhatja, ha árnyékol valamilyen épület:
http://www.dvbtmap.eu/mapdistance.html
Működése:
-
Kernel
nagyúr
válasz
azbest #17145 üzenetére
Elnéztem rendesen, azt hittem, hogy a videómagnón csak RCA van (létezik olyan is), nem tűnt fel, hogy az ott egy SCART-átalakító.
Akkor még a nap is idesütött, talán az zavart meg. Pedig látszik felette a "Decoder" felirat foszlánya, az már gyanús lehetett volna (SCART-dekóder csatlakoztatási lehetősége).
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
zolee145 #17110 üzenetére
a prémium csomag kódolatlan
Mármint a prémium csomag kódolt, de nem tudom, mi van ott a prémium csomagban, HD lehet azon kívül is.
Vannak egyébként eszközök, USB kártyafogadó, vagy PC-tuner kártyafogadós kivitelben. Ha a kódolt műsor érdekel, akkor ilyen irányban lehetne gondolkodni, de nem tudom, melyik lenne jó neked.
Mivel ezt írtad:
Van egy LG tv, benne egy kártyahely. Bele megy a kártya, meg a kábel, és nézhető a tv, minden csatorna, HD adások is.
Tehát a TV-ben is használható a kártya (nem csak a szolgáltató saját boxával).
-
Kernel
nagyúr
válasz
zolee145 #17102 üzenetére
Esetleg azt meg lehetne csinálni, hogy a box analóg kimenetét (SCART vagy RCA) rákötöd a gépben lévő analóg tuner kompozit AV-bemenetére (ha van). Ilyenkor a tuner programjában is szokott lenni egy AV-kapcsoló.
Természetesen így SD-re butított jelet kapnál, ahogy eddig is nézted, de a HD-műsorok is átmennének a gépre, és természetesen a box távszabályzójával kell programot váltani.
A box másik kimenete a HDMI, ezzel annyi a gond, hogy a TV tudja fogadni, HDCP monitor is, de a gép nem.
Létezik ugyan HDMI-bemenetű capture kártya, de azt inkább profi célokra használják és baromi drága, ha jól tudom.
-
Kernel
nagyúr
válasz
fecosrac #17075 üzenetére
Az is előfordulhat, hogy a két box nem egyformán adja a feketeszintet, ezért a TV- lejjebb kell venni. Természetesen ez elvihet néhány sötétebb, de hasznos árnyalatot is, meg kell találni az optimumot.
Feketeszint = Brightness / Fényerő.
Lehet, sokak számára egyértelmű, de láttam már fórumon olyat is, akinek ez újdonság volt, azért írom csak.
-
Kernel
nagyúr
válasz
w.miki #17010 üzenetére
Nem, a loop csak áthurkolja a bemenő antennajelet 1:1-ben, illetve kicsit erősít rajta, de csak a beiktatási veszteséget kompenzálja.
Tehát majdnem ugyanaz, mintha egy splitterrel kétfelé ágaztatnád a TV-re és a boxra, de a loop praktikusabb, jobb is. Csak az aktív áramkör miatt mindig áramot is kell kapnia a boxnak (készenléti elég), különben nem erősít, csak gyengít.
Más kérdés, hogy a loop jelével egy hagyományos TV nem tud mit kezdeni, ha az mondjuk csak DVB-T jel.
"Modulálatlan jel" egyébként sem értelmezhető itt, az csak egy valamilyen frekvencia lenne, ami nem hordoz modulációt, információt egyáltalán.
Onnan kezdve lesz vivőfrekvencia, amikor már visz is valamit, képet, hangot, valamilyen modulációs eljárással (AM, FM, OFDM stb.).
Az alapsávi kép / hang pedig a SCART-on jön ki.
-
Kernel
nagyúr
válasz
w.miki #17007 üzenetére
Annál Cable Out néven van a Loop, de ugyanaz.
RF-out külön szokott lenni, ami egy kiválasztott UHF-csatornát modulál az alapsávi A/V jellel.
Videómagnóba mehet a SCART is, sőt az ad jobb minőséget, nem az RF.
Más kérdés, ha a SCART a TV-hez kell, de van olyan is, hogy a videómagnón átmegy, vagy létezik SCART elosztó is, ami elvileg nem is elosztó, hanem közösítő lenne hivatalosan, csak elosztásra is szokták használni, és járhat némi szintcsökkenéssel (videokontraszt csökkenése).
-
Kernel
nagyúr
válasz
F e Z o #16966 üzenetére
Ez az elavult kábelrendszer problémája, sáv alján lecsökken a jelszint, szoktam ilyennel találkozni, TV-javítások során. Ezért is jobb az üvegszálas rendszer. Nem mintha a rezest nem lehetne rendbe tenni, csak már nem szívesen költenek rá, gondolom.
Ha vannak a lakásban elosztások, azok szakszerűségét ellenőrizni kell, illetve az elosztások még akkor is csökkentik a szintet, ha jól vannak megcsinálva.
Célszerű próbára valahogy rácsatlakozni közvetlenül a lakásba bejövő kábelre, kizárva így minden más hibaforrást.
Utána hibabejelentést tenni a szolgáltatónál.
De ügyfeleim szoktak arra is panaszkodni, hogy a Diginél elhajtották őket, mert koaxiális hálózaton csak az analóg műsorért vállalnak felelősséget. Kivéve, ha a Digitől bérel valaki DVB-C boxot, hiszen az furcsa is lenne, ha nem működne.
-
Kernel
nagyúr
Az sem szenzor (nem IR-vevő), hanem adó, vagyis infra LED van benne. A többi szöveg ritka nagy kamunak tűnik.
Beépített szuperkapacitás, IC, nem kell tölteni, még szép. Nem is férne el benne szuperkapacitás, de nincs is erre szükség a működéshez. Házilag is lehet csinálni:
https://www.youtube.com/watch?v=9JT8OV_iyiE
https://www.youtube.com/watch?v=F1KL_8KiGh8Csak egy példát mondok: LG plazma TV szervizmenüje gyári szerviztávval érhető el. Ennek megkerülésére netről le lehet tölteni néhány mp3 fájlt. PC-re a hangszóró helyett IR LED-et kell kötni (soros ellenállással), lejátszom az mp3-at, infrán levillogja, amit kell, be tudok lépni a szervizmenübe.
Ez persze annak köszönhető, hogy az IR-vezérléshez szükséges impulzusok a hangfrekvenciás sávba esnek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Márton #16917 üzenetére
Egy dolog, ha nem válik be a box, de a távszabályzót én soha nem tekintem problémának. Amúgy sem használnám, amíg ilyen tanítható távszabályzót is kapni lehet, ami egyben kezel mindent. Van egyébként márkásabb távom is, mégis ilyet használok már régóta, mert bevált.
Konkrétan DVB-T kódokat is tartalmaz, ha nem is mindenben stimmel az Alcorhoz, de tanítással korrigálható.
-
Kernel
nagyúr
válasz
barnie28 #16885 üzenetére
Analóg kártyákon szokott lenni kompozit AV-bemenet, ami a set top box SCART-kimenetéről működik normális esetben, egy megfelelő kábellel. Valamint van még a UPC Mediacard is, de mindezt csak mellékesen jegyezném meg, többit passzolnám másnak.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zotya0218 #16882 üzenetére
Ha csak egy berendezéssel van gond, akkor tényleg érdemes lenne lecserélni LED-re, vagy bármire.
Vagy, ha bimetálos gyújtója van, betenni helyette egy elektronikus változatot. Nem biztos, hogy segít, de abban legalább nem keletkezik íváthúzás, ami a legjobb "műsorszóró", már a szikratávíró feltalálása óta.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zotya0218 #16880 üzenetére
Mehet úgy, rézhuzallal forrasztva, átkötve.
A V-sugárzókból álló dipólusokat párhuzamosan összekötő tápvonalra írtam, hogy felesleges árnyékolni, de egyelőre maradhat úgy is. Ha a baluntrafó nem válik be, utána lehet még kísérletezni.
A jelminőség jó lenne, jelszint kevés, de ezekre az értékekre nem mindig lehet adni, PC-s tunernél. Lényeg úgyis a végeredmény, hogy nem jó a vétel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zotya0218 #16878 üzenetére
Nem megy tönkre semmi, legfeljebb a set top box belefagyott néha a kínlódásba, hibajavításba, ami áramtalanítással gyógyítható.
Abba most kár lenne belemenni, hogy nálunk benéz a torony az ablakon, plazma TV hátára tapasztott mágnestalpas botvacak vételt produkál, mert ez nem általános eset.
Az a bekötés viszont úgy semmiképp sem jó, a V-sugárzók átkötésénél is felesleges az árnyékolás. Nem csak azért mert egy árnyékolás mit sem ér, ha nincs leföldelve. Így mintha ott sem lenne.
A gyári antennákon is csak alumínium rudazat köti össze:
Antennáknál egyébként nem jó vékony elemeket alkalmazni, mert a vékony huzal nagyobb induktivitást képez (nagyobb RF-ellenállás), valamin a skinhatás miatt főleg a felületre szoruló nagyfrekvenciás áramok miatt is kedvezőtlen.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
#65675776 #16871 üzenetére
Glimmlámpa önmagában alkalmatlan erre. Nincs benne, ami zárná az áramkört, ezáltal felfűtené a csövek izzószálait.
A bimetálos világít, mintha glimmlámpa lenne, meg részben az is, de nem csak az. Másik fajta az elektronikus, ez összesen csak kettő. De végeredmény szempontjából mindegy, mindkettő szaggatja az áramkört, ez kell a gyújtáshoz.
A harmadik megoldás nem csak a gyújtót váltja le, hanem az egész előtét elektronikus, kapcsolóüzemű. Itt már a gyújtás is másképp történik, az áramkör túlfeszültséggel átüti a gázt, amihez a fénycső izzószála, izzítása már nem is szükséges általában.
A fojtó árnyékolása önmagában kevés (de az is lehet, eleve fémházas armatúráról van szó), antennaként nem csak a csatlakozó vezetékek, hanem maga a fénycső is (vagy legalább a katódok) sugározhatnak zavart, gyújtás közben. Plusz még a hálózatra is visszahat, így nehéz ellene védekezni.
Előbb kihagytam, a tuner AGC-szabályzóköre is szerepet játszik ebben, ha gyenge a jel, felszabályozza az RF-erősítést. Ezáltal érzékenyebbé válik, de nem csak a hasznos jelre, hanem a zavarra is, amennyiben a kettő egymással összemérhető szintű.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#65675776 #16868 üzenetére
Fénycsőgyújtónak nem az a lényege, hogy glimmlámpa. Nem is szokták úgy nevezni, legfeljebb laikusok. Hasonlóan kicsit vicces hangzású az áramkorlátozó előtétet gyújtótrafónak nevezni. Eleve nem is trafó, csak fojtó.
Bimetál érintkező van a gyújtóban, ami a gázkisülésnél keletkező hő hatására elmozdul, rövidre zárja önmagát. Ettől kihűl, megszakítja az áramkört. A fojtótekercs induktív hatása miatt megszakításkor ív keletkezik, ami erős rádiózavart kelt. Noha van vele párhuzamosan egy zavarszűrő kondenzátor, de az nem mindenható.
Ha már világít a fénycső, söntöli a gyújtót, így az nem aktív a későbbiekben.
Nem véletlenül írta:
abban a pillanatban, amíg gyújt a patron, mintha elveszítené a jelet.
A fojtótekercs üzem közben nem zavar, csak biztosítja a fénycső áramgenerátoros jellegű meghajtását. Ilyenkor már impulzusok sincsenek, csak gyenge szinuszos áram. Felesleges árnyékolni, attól nem lesz jobb a helyzet. A vezetékek antennaként sugároznak, a gyújtóimpulzusok hatására.
Lakáson belüli antenna érzékeny mindenre, és ez nem is az antenna fajtáján múlik, hanem a jel/zaj viszonyon.
Ha túl gyenge a hasznos jel, elnyomja a zavar, ami erősebb. Ez így megy mindenhol. Nálunk is így volt, amíg távoli, gyengébb adót kellett fogni.
Tetőre rakva, falon kívül nyilván jobb a helyzet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#65675776 #16831 üzenetére
DVBViewer ilyen sajnos, fagyás esetén lelőni nem lehet, jöhet a reset. Próbáltam már alacsonyabb prioritásra váltani, de nem ezen múlik. Szerencsére nem gyakori, de hiba esetén hihetetlen makacs bír lenni, nem is nagyon értem, miért kellett ilyenre csinálni.
Néha problémája van a driverrel, tunert nem érzékel, ilyenkor átdugom másik USB portra, beállításoknál hardver / újraérzékelés, már megy is.
Mégis a legjobban bevált, praktikus okok miatt, amit nem is könnyű felsorolni. A napi használatban derül ki.
Az új verzióban már a desktop széléhez tapadó ablak van. Böngészés közben kiteszem a jobb alsó sarokba:
...az egeret ráviszem, a görgővel szabályzom az ablak méretét. Vagy duplaklikk, teljes képernyő.
Egy időben kihasználtam 2 db tunerrel a PIP képességet, távszabályzóval is konfigurálva (itt előny a praktikus konfigurálhatóság is). Reklám alatt átváltottam másik műsorra, közben a PIP ablakban láttam, hogy mikor vége a reklámnak. Mondjuk ez már nem nagyon érdekel, mert leszoktam azokról a műsorokról.
Egy régi szokásom maradt, a DVBViewer minden este 19 órakor elindul (automatikusan) és nyomja az RTL Híradót a képembe. Vagy ha más program fut, akkor átvált oda. Alvásból is fel tudja ébreszteni a gépet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
golya87 #16758 üzenetére
Nálam Windowsban az Xepg esetében van egy mappa:
\ProgramData\Xepg\
Ide tölti le az adatbázist, van config.ini, amiben szerepel az időzóna, talán valami hasonló irányba lehetne nézelődni.
De nem használom egyébként, nekem csak a MinDigTV-hez van tuner, ezzel a módszerrel viszont nincs rádióműsor, nem adja át a port.hu.
-
Kernel
nagyúr
válasz
nyirisandor #16703 üzenetére
Kép akadozását én hardveres gyorsítás mellett tapasztaltam, de más hardveren. Itt a gyorsítás tiltása lett a megoldás.
Természetesen más jellegű akadást okoz a jelhiány.
Ha jól látom a gyári honlapon, Win7-ig támogatott az eszköz, ami gond, mivel Win8 drivert fogadna el a Win10.
-
Kernel
nagyúr
válasz
pinnacle #16670 üzenetére
A korábban linkelt LG HR925-re kerestem, amit pedig most linkeltél, SAT-tuneres, 2 db LNB-fejet lehet rá csatlakoztatni.
Inkább úgy mondanám, hogy a dekódolt műsor nem jön ki, csak a HDMI, illetve RCA-aljzatokon.
A nagyfrekvenciás loop csak a bemenő antennajelet viszi tovább változatlan formában, ez ilyen értelemben kódoltnak nevezhető.
-
Kernel
nagyúr
válasz
pinnacle #16668 üzenetére
Általában egyszerűbb a hurkolás, több boxon is át lehet fűzni, ha kell.
De lehet valakinek olyan igénye is, hogy szeret áramtalanítani, készenléti táp nélkül viszont nem működik a belső erősítő, neki mondjuk jobb a passzív splitter.
Úgy látom, a SAT változatnál van csak bemenet, a C/T tunernél van loop, ami szerintem el is várható, nem jár komoly költséggel:
-
Kernel
nagyúr
válasz
pinnacle #16665 üzenetére
Az csak loop, vagyis áthurkolás, természetesen nem erre vonatkozik, amit a modulátorról írtam.
Majdnem egyenértékű a splitteres elosztással, csak a splitter passzív, ezért jelvesztéssel járhat, míg a készülékek loop aktív erősítős megoldása kompenzálja a beiktatási csillapítást.
-
Kernel
nagyúr
válasz
pinnacle #16661 üzenetére
Modulált kimenetre gondolsz valószínűleg, mint régen a videomagnóknál, ami egy adott csatornára (pl. UHF 33) felteszi a műsort.
Csakhogy az egyszerű analóg modulátorral SD-adást lehet szimulálni lényegében, azzal mit sem érsz. Digitális modulátort pedig nem tesznek ilyen eszközökbe, gazdaságtalan is lenne.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zotya0218 #16601 üzenetére
Ott volt egy kis nyelvbotlás, valójában úgy gondoltam, hogy "deinterlacing", de itt van egyébként:
Lehet még a jobbklikk menüben is, csak azt esetleg elfelejti a következő videónál (verziófüggő).
(#16599) lifilif
Egyebek mellett arra próbáltam kilyukadni, bízd inkább rám, hogy mikor, mit javasolok, ezt meg is indokoltam. Hogy neked nem jött össze valami, az egy független dolog.
-
Kernel
nagyúr
válasz
lifilif #16594 üzenetére
Szerintem te is csak akkor javasolj ilyesmit, ha nálad valóban megoldott már ilyen problémát.
Amikor nekem volt ilyen gondom, magam építettem kapacitív leválasztót, néhány kondenzátorral, ami tényleg csak a nagyfrekvenciát engedte át.
Mivel az 50 Hz és a több 100 MHz nagyságrendileg olyan távol esnek egymástól, hogy a kettő elválasztása semmiféle technikai nehézséget nem okozhat, így ez egy könnyen megoldható probléma.
-
Kernel
nagyúr
válasz
lifilif #16594 üzenetére
Az egy dolog, hogy te mit gondolsz, meg állítólag mit állítanak mások, én meg azt gondolom, hogy nem vagy elektronikai szakember (különben biztosan megoldottad volna), én meg forrasztópákával a kezemben születtem.
Ha nem írod le, hogy mivel próbálkoztál eddig, én nem tudhatom látatlanban. Márpedig ez az első lépés, amit laikusoknak távolról javasolni lehet, hogy iktasson be egy ilyen eszközt.
De lehetnek további problémák is, ami távolról ki sem vizsgálható, fel sem térképezhető a kábelgubanc, ami egyeseknél kialakul. Létrejöhet zavarhatású földhurok két földelt konnektor között is.
Legegyszerűbb példa, ami fórumokon is előkerül, hogy valaki a számítógéphez barkácsol egy erősítőt, amit egy földelt dugós tápegységgel lát el. A PC-táp is földelt, csodálkozik az illető, hogy mi zúg?
Ezzel szemben ráköt a PC-re egy "laposdugós" (földeletlen) erősítőt és csend lesz. De ha azt az erősítőt még ügyesen áthurkolja máshová, megint zúgni fog.
És még számos olyan probléma lehetséges, amit egy laikus fórumon keresztül el sem tud mondani, távolról át sem lehet látni, egyedileg kellene kivizsgálni, egyedi megoldást találni. Lehet a probléma forrása készüléken belül is.
Ugyanakkor számos okosnak tűnő cikket vagy hozzászólást is lehet olvasni a témában, csak én sokszor azokban is látok hibát, sokan csak ugatják a témát, de azért szeretnek úgy csinálni, mintha értenének hozzá.
Külön téma az áram alatti csatlakoztatáskor meghibásodó bemenetek vagy kimenetek, amikor egy feszültségkülönbség ott egyenlítődik ki. Hiába van úgy kiképezve a legtöbb csatlakozó, hogy először a külső fémrészeknek (GND) kell érintkezni egymással, ami a káros hatásokat kivédi, mégis mennek tönkre készülékek, HDMI-csatlakozások például. A központi antenna és a hálózati védőföld között pedig 100 V közeli feszültségkülönbség is elő tud állni, ami már ráz is, ha megérintik.
De ez részben kezelési hiba is, hiszen a legtöbb kezelési utasításban előírják, hogy áram alatt nem szabad dugdosni.
Egyébként, amikor már össze vannak testelve a készülékek, kábelben sincs megszakadva a GND, a digitális jelátvitelben nem okoz zavart a fellépő kiegyenlítőáram, hiba sem keletkezhet emiatt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
lifilif #16582 üzenetére
Pedig van erre leválasztó, ami csak a nagyfrekvenciát engedi át.
Egyébként a központi antennakábel és a hálózati konnektor védőföldje (ami a készülékházakkal direkt összeköttetésben van) között kialakuló földhurok csak a készülékek közötti analóg jelátvitelben szokott zavart okozni (kép és hang egyaránt), digitális átvitelben nem. HDMI sem érzékeny rá.
Szerintem a saját box akkor működne, ha a szolgáltató (a UPC mediacardhoz hasonlóan), tudna biztosítani olyan komplett egységet, amit kártyával együtt be lehetne dugni bármelyik standard DVB-C eszközbe.
Kódolatlan DVB-C műsorok egyáltalán nincsenek azon a rendszeren?
-
Kernel
nagyúr
válasz
nagysandor79 #16570 üzenetére
Lehet különbség a tunerek érzékenysége között, de ez akkor bizonyosodna be, ha a két TV-t egymással felcseréled.
Másik lehetőség, hogy a jel elosztása nem egyforma, kábelek hossza, minősége, kötések szakszerűsége is lehet problémás.
Lepkeantenna létezik beépített erősítővel is, vagy anélkül, az sem mindegy.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zotya0218 #16559 üzenetére
Az is lehet, csak átszaladt rajta az automatikus keresés, mert nem volt beállítva az antenna.
Az MPEG-4 dekódolásnak nincs köze a hangoláshoz, legfeljebb sötét képernyőt ad, de az adót meg kellene találnia.
VLC-nél az interlaced beállítása szükséges (auto megfelel), így még jobb is a kép, más programokhoz képest.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zotya0218 #16557 üzenetére
Ilyenkor próbálkozni kell, kísérletezni, lehetőségeid szerint. Kötéseket szakszerűen megcsinálni, de biztosra senki nem fogja megmondani, hogy jó lesz.
Szokták ajánlani például a logper antennát is: [link]
De nem biztos, hogy jobb vele a vétel, mint egy lepkeantennával.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zotya0218 #16553 üzenetére
C-multiplex 770 MHz, M4 az A-multiplexen jön, 610 MHz-en.
De megnézheted még B-multiplexet, ahol a C8 fogható szabadon, vagy az E-multiplexet, ahol a Euronews. A különböző multiplexek különböző minőségben jöhetnek.
Frekvenciák: [link]
Egyéb táblázatok: [link]
VLC próbára jó a leírt módon, de így kicsit fapados használni. Kényelmesebb készíteni hozzá egy lejátszólistát, utána egyszerűbb a programváltás is.
Vagy ha a VLC megy, akkor már menni kellene a DVBViewer vagy más programmal is, ami többet tud nyújtani.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zotya0218 #16546 üzenetére
Annyit érhet, mint egy darab drót, az is antenna. Ahol van kellő térerő, működhet éppen.
Továbbá épp ez a szintmérő program lényege, hogy még a gyenge antennát is lehet addig mozgatni, míg valamit érzékel, utána próbálkozni a hangolással.
Egyébként előfordulhat, hogy mindig átsiklik rajta a keresés, pedig csak egy kicsit kellett volna fordítani az antennán. Hasonló célt szolgál a fix frekvencia beadása, utána antennamozgatás, így nem tud rajta átszaladni az automatikus kereső.
De ilyenkor több megközelítésben kell tesztelni, ha tudnál kölcsönbe keríteni egy boxot, TV-t, USB-tunert például, az megkönnyítené a dolgot.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zotya0218 #16540 üzenetére
Amit érdemes megpróbálni:
http://www.progdvb.com/prog_sat_finder.html
DVB-T tuner antennajelének mérésére is alkalmas, könyvtárában látok egy Hauppauge.eBDA fájlt is, így elképzelhető, hogy kompatibilis az eszközöddel.
Be kell írni a 610 vagy 770 MHz frekvenciát, sávszél 8 MHz, antennát mozgatva megfigyelni, hogy mutat-e jelet.
VLC-t is meg kell nézni, hogy képes-e együttműködni a tunerrel, ennek nem gond az MPEG-4.
Beírod a kívánt frekvenciát:
Utána itt meg kell jelenni a programok listájának:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zotya0218 #16536 üzenetére
Panellakók sok esetben előnyben is vannak, a magasság, rálátás miatt. Máskor meg szívás van, ha ellentétes irányba néz az ablak, meg alacsonyan is van. Egyes esetekben a szemközti ház faláról, vagy egyéb tereptárgyról, domboldalról visszaverődő jelet is meg lehet fogni.
De ilyeneket nem közöltél, hogy milyen rálátásod van például. Gyári kis botantenna nem jelent referenciát, az inkább akkor jó, mikor a torony benéz az ablakon.
Baluntrafó nélkül kb. annyit ér az egész, mintha egy darab dróttal próbálkoznál.
Antennát barkácsolni manapság már nem érdemes, mert 3000 körül már kész lepke vagy logper antennát is lehet kapni.
Vagy lehet próbálkozni, nekem is működött a BiQuad antenna, de azért csodát nem kell várni ettől sem: [link]
Célszerű lenne ellenőrizni a vételt egy DVB-T box vagy TV-vel is.
Mediacenter helyett sem árt mást is kipróbálni, például a VLC-t.
-
Kernel
nagyúr
válasz
ezredes #16514 üzenetére
Akkor viszont ide visszakanyarodva:
amugy van led-tv is másik szobában... amin van hdmi, stb. de az adás ugyanugy analog... azon fel lehet venni?
Ha az LCD TV rendelkezik DVB-C tunerrel és rögzítőképességgel, azzal lenne néhány lehetőséged. (Csak a LED TV elnevezést szakmai témában nem nagyon szeretjük, legyen inkább LCD.)
-
Kernel
nagyúr
Már a UPC-n is elérhető kódolatlanul a legtöbb analóg csatorna.
Az analóg csatornák eddig sem voltak kódolva.
DVB-C csatornák között hány kódolatlant talál, amit kártya nélkül, simán egy DVB-C tuneres TV-vel nézni tud? Régebben csak az M2 jött be, ha jól emlékszem, a többi titkosítottként jelent meg a listában.
-
Kernel
nagyúr
válasz
ezredes #16512 üzenetére
Analóg adást esetleg számítógéppel tudnál rögzíteni, egy olcsó EasyCap USB digitalizálóval, a TV SCART csatlakozójáról levehető AV-jelet felhasználva.
Ez értelemszerűen csak a TV bekapcsolt állapotában lenne lehetséges. Más analóg rögzítőt nem tudok, a mára elavult DVD-recordertől eltekintve.
MinDigTV-vevőt lehetne még olcsón alkalmazni, szobai vagy külső antennával, az ingyenes adásokra. (UPC-kábelre nem jó.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
debianos #16496 üzenetére
Legutóbb itt volt róla szó, a kétféle elterjedt típus, ami Kínából rendelhető:
http://prohardver.hu/tema/mindig_tv_mindenhol_digitalis_teve_www_mindigtv_hu/hsz_11742-11742.html
-
Kernel
nagyúr
válasz
debianos #16493 üzenetére
A linkelt webhelyen rákeresve a szokásos SD kompozit bemenetű digitalizálók vannak, annak tényleg nincs értelme.
Nem tudsz HD-műsort nézni, de még az SD minőségén is ront a konverzió.
A MinDigTV modulját nem kell megvenni (az csak TV-be kell), PC-hez olcsón kapsz kártyaolvasót.
-
Kernel
nagyúr
válasz
debianos #16471 üzenetére
Alacsony vagy közepes jelszintnél előfordulhat olyan effekt, hogy nagyobb processzorterhelésnél hajlamosabb szétesni a kép. Ebben szerepet játszhat a gép zavarkisugárzása is.
Míg 100 % közeli szintnél ugyanez esetleg nincs.
A processzor terhelését befolyásolhatja az alkalmazott dekóder, illetve hardveres gyorsítás. Nekem a LAV filters vált be legjobban, kép és hanghoz egyaránt:
A dekóder beállításai maradnak alapon, esetemben hardveres gyorsítás nélkül, mert az Intel integrált GPU-nak az nem nagyon megy, egy idő után belassul a kép.
De más hardveren lehet ezzel is kísérletezni:
-
Kernel
nagyúr
válasz
debianos #16467 üzenetére
16:10 (1920 x 1200) monitoron jól működik a DVBViewer, ami egyébként is a legjobb a műfajban, ámbár nem ingyenes.
Képméretszabályzóval rendesen be lehet állítani, hogy alul-felül ne legyen sáv, inkább vágjon le egy kicsit a bal-jobb szélből, ami gyakorlatilag nem jár hátránnyal, viszont így rendesen kitölti a képernyőt. 4:3-as műsort is jól be lehet állítani.
TotalMedia vackot én csak kipróbáltam, nem érdemes vele foglalkozni szerintem. Úgy látom, adnak hozzá IT9130 drivert önmagában is, TotalMedia nélkül:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Petari #16401 üzenetére
Ezt ismerem csak, eBayről lehet rendelni:
http://logout.hu/cikk/dvb_t_t2_c_fm_dab_usb_tuner/bevezeto.html
Standard DVB-C tuner, ugyanazt tudja, mint a TV-k is. Így elvileg a kódolatlan (kártya nélkül nézhető) műsorokhoz jónak kellene lennie. Csak biztosra nem állíthatom, miután a Telekom rendszerét nem ismerem.
Amellett kártyaolvasóval is kiegészíthető.
-
-
Kernel
nagyúr
Valóban csak annyi, hogy 16 000 forintért belekukkantunk, utána kiderül, hogy ezek a dolgok egyáltalán nem úgy működnek, hogy relével belebarkácsolunk, ami már önmagában is kicsit komolytalan.
Ha én ilyenbe belekezdek, akkor már megoldom full elektronikusan, nem ilyen relés villanyszerelő módszerrel, ami többféle problémát is felvet.
Ezeknél van egy infravevő, aminek a jelét egy processzor dolgozza fel, ami általában I2C vagy egyéb digitális buszon kommunikál a kapcsoló IC-vel. Főleg már egy 3 portos eszköznél.
2 portosnál még előfordulhatna, hogy beépítenek egy olyan IC-t, amit előbbi hozzászólásomban linkeltem, ahol csak logikai 1 vagy 0-ból áll a vezérlés, de a tapasztalat azt mutatja, hogy még az ilyet is szeretik megbonyolítani manapság. Pontosabban a tervező nem arra gondol, hogy a Prohardveres fórumozók kedvére tegyen, simán csak olcsó legyen a gyártás, "cseppentett" processzorral stb.
Szerintem teljesen felesleges volt ilyen javaslatokba belemenni, aki ért hozzá, nem kérdez fórumon, hanem megoldja. De itt semmi jel nem utalt arra a hozzászólás szövegében, hogy szakemberrel "állnánk" szemben.
Az viszont oda volt írva, hogy átkapcsolókkal már eleve nem is akar kísérletezni, tehát nem is ez volt a kérdés.
Amellett könnyű ilyen ötleteket lefirkantani, csak épp a reális megvalósíthatóságot továbbra sem érzem mögötte, akkor meg mi értelme nagyokat mondani... (tehát nem azt mondom, hogy lehetetlen, csupán az életszerűséggel van egy kis gond).
Próbáld ki, dokumentáld, úgy tedd közzé, akkor talán jobban átérzed, hogy miért nem kellene levegőbe beszélni.
De a távirányítót beépíthetjük a box-ba, és mikor bekapcsolódik, mindég a saját bemenetére kapcsolja a HDMI switch-t.
Viccnek ez is jó volt. Gondolom, a távszabályzóra is ráteszel egy relét, az a biztos.
-
Kernel
nagyúr
Ilyen, ma már igen elavultnak számító megoldással mondjuk még nem találkoztam, mindenesetre látható rajta a nagyfrekvenciás kiképzés, árnyékolt vezetőfóliák, amit relével nem egyszerű megvalósítani, az érintkezők közötti szórt kapacitások miatt.
Vannak természetesen antennarelék, de ott általában csak egy melegpontot kell kapcsolni, azt nem olyan nehéz megoldani, minőségi kivitelben.
De ez még mindig csak egy tolókapcsoló, a másik fórumozónak ajánlott relés megoldás realitása lenne inkább érdekes.
Nem antennarelével, hanem minimum 8 szál vezeték áthallás nélküli, minőségi kapcsolásával (3 érpár adat, 1 érpár órajel).
-
Kernel
nagyúr
Nem tudom, melyik mechanikus átkapcsolóra gondoltál, de HDMI-t nem lehet mechanikus kapcsolóval, illetve relével közvetlenül kapcsolni.
Eleve négy érpár, szimmetrikus jelátvitel, nagyfrekvencia, plusz még a segéderek, DDC stb.
Alábbi rajzon például csak a négy érpár szerepel, integrált félvezetős kapcsolókkal:
Például ezzel már lehet HDMI-t kapcsolni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Misi 007 #16352 üzenetére
USB3 tud érdekes dolgokat produkálni. Épp ma volt szó róla másik topikban, hogy USB3 pendrive-ra másolt Windows telepítő elindul, utána nem találja saját magát.
USB2 pendrive-ról rendesen működik ugyanaz.
A linkelt eszköz USB 2.0 támogatással rendelkezik. A kompatibilitás egy dolog, legfeljebb a gyakorlatban mégsem működik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
SlyChocolate #16309 üzenetére
Tudja a PIP-et, de szimpla tunerrel csak egy multiplexen belül tudsz választani másik műsort. Amit linkeltél, az is szimpla tuner, csak többféle demodulátort tartalmaz.
De mivel egy tuner, egyszerre csak egy frekvenciára hangolható.
Én két USB-tunert dugtam a gépbe, így már szabadon lehet váltogatni. De ez csak DVB-T.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#33253120 #16306 üzenetére
VLC-t még csak DVB-T-re használtam, úgyhogy nem tudom, de próbáld meg:
Közszolgálati multiplex:
Frekvencia: 121 500 kHz (HD)
Vagy: 128 500 kHz (SD)Szimbólumsebesség: 6000
Moduláció: 256-QAMTöbbi multiplexen 6000 helyett 6900. Példának a kereskedelmi RTL stb:
362 000 kHz
Többit ebben a fájlban a digitális kiosztásnál találod:
http://digi.hu/sites/default/files/ASZF/e_melleklet_ktv_csatornakiosztasok_3.pdf
-
Kernel
nagyúr
válasz
repvez #16268 üzenetére
A helyi digitális adó is DVB-T, csak az nem a MinDigTV szolgáltatáshoz tartozik. Csatornakiosztások:
http://mindigtv.hu/files/tiny_mce/File/HelyiTV/Helyi_TV_DVB-T_2015_01_31.pdf
Az automatikus kereső a kódolt műsorokat is behozza (utána lehet törölgetni), de ha jól sejtem, kártyafogadó nincs abban a boxban, így csak az ingyenesek jönnek szóba.
Táblázatból ki lehet nézni a csatornákat, manuálisan beadom először az A-multiplex frekvenciáját, lekeresem. Utána a C multiplex, azt is lekeresem. B-n jelenleg csak a C8 ingyenes, az is mehet, valamint a helyi csatorna.
Itt látszik a multiplexek műsorkiosztása:
http://mindigtv.hu/mindig-tv-szolgaltatasrol
Normális boxnál ez megoldható, hogy mindegyiket manuálisan tárolhatom, de nem tudom, annál hogyan működik.
Jelminőség egyébként lényegesebb lenne, mint a jelszint. A kockásodás független a használt TV fajtájától és felbontásától.
-
Kernel
nagyúr
válasz
repvez #16261 üzenetére
Problémát egyrészt a sárgára eloxált olcsó splitter okozhat, ezek sokszor érintkezési hibásak belül, rossz még a menet is rajta stb.
Nyilván nem a színén múlik, de ilyenből sárgát nem érdemes venni, ezek a leggyengébb fajták.
Elektromos szempontból nem probléma, hogy mindkét helyen be van kötve a tápfeladó, de csak az egyik kap áramot. A készülék felé történő DC-leválasztást mindkettő teljesíti, erre szükség is van.
De ezt inkább úgy szokták megoldani, hogy van olyan splitter, ami csak egyik ágon DC-átvezető, másik ágon galvanikusan leválasztott. Vagy van külön leválasztó eszköz is, isolator stb. néven.
-
Kernel
nagyúr
válasz
repvez #16259 üzenetére
Az erősítő és/vagy tuner túlvezérlése is okozhat torzulásokat, interferenciákat, jelminőség romlását.
Jelszint és jelminőség két dolog, a digitális vétel stabilitását végeredményben az utóbbi határozza meg, persze előbbi is hatással van az utóbbira.
Nem részleteztem jobban, de ezért sem árt bizonyos esetekben 12V helyett 5V-ról járatni az erősítőt. Ezeknél az erősítés a tápfeszültség függvényében változik (nem pont úgy működnek ilyen szempontból, mint egy HF-erősítő, végerősítő).
Nem véletlenül vannak olyan tápfeladók is, amin van egy potméter, amivel például 3-15V között változtatható a feszültség, így áttételesen lehet szabályozni az erősítést.
Olyan is van, hogy erősítő nélkül jobb a vétel, csak sokan azt hiszik, hogy kihúzom a tápegységet és el van intézve, nincs erősítés.
Komolyabb fejerősítők tudnak ilyet is, de ezeknél az egyszerűbbeknél, ha nem kap tápot, alig szivárog át rajta valami, tehát gyengítővé válik. Ezért ilyen esetben az erősítőt próbára ki lehet szerelni:
Helyette be kell építeni egy passzív szimmetrizáló trafót (balun):
Illetve ennek van egy másik változata, ami az UHF-sáv felső végén elvileg jobban teljesít, bár nem feltétlenül.
Baluntrafóra szükség van, mert az antenna talppontja szimmetrikus (földfüggetlen), a koax. pedig aszimmetrikus (földelt) jelátvitel. Ebből adódik a neve, balanced / unbalanced.
De mint látszik, erősítőből is van többféle, annak cseréjével is lehet próbálkozni, szaküzletben olcsón kaphatók.
Vagy eleve másik antennát beszerezni. Sajnos ebben a témában nem lehet biztosra tudni, hogy mi a legjobb megoldás, kísérletezni lehet.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
repvez #16255 üzenetére
Ha a lepkeantennára gondolsz, az kb. 55 x 80 cm, ami mellesleg csak a reflektor (rácsos rész) mérete:
Nem rossz egyébként, de van ennél nagyobb nyereségű is. Meg lehet próbálni azt is, hogy a tápfeladó dugóját, ahová a kis tápegység csatlakozik, lecserélni egy normál koax. dugóra.
Ezután a set top box menüjében az 5V antennatápot bekapcsolni, már amennyiben tud ilyet. Noha az eredeti tápegység 12 V-os szokott lenni, az erősítő 5V-ról is működik, akár még jobban is, de ez próba kérdése.
Ez azért is jobb, mert az eredeti tápfeladó némi jelvesztést is okozhat, legtisztább ügy teljesen kiiktatni.
Ha sehogy nem jó, antennás webshopokban lehet látni komolyabb tetőantennákat, erősítővel vagy anélkül, vagy a kábelbe iktatható erősítővel. De utóbbit is fent kell elhelyezni. Vagy a topikban visszaolvasva (vagy a másikban) is szoktak néha ajánlani konkrét típusokat. (Hiába szakmabeli vagyok, de nem antennaszerelő, ezért ezt a részét inkább másra szoktam hagyni.)
Beltéri antenna leginkább a helyi adók vételére alkalmas, de még arra sem mindenhol.
-
Kernel
nagyúr
válasz
repvez #16253 üzenetére
Akár aktív, akár passzív, beltéri antenna komolytalan, esetleges, erősítés sem mérvadó, ha csak a zajt erősíti.
hálózati erősitésű 1m2-es tetőantennával
Ezt nem nagyon tudom értelmezni, hogy hálózati (nem inkább távtáplált?), meg a négyzetmétert sem. Normális UHF-antenna kell, szükség esetén távtáplált fejerősítővel.
Karbantartás szerintem mellékes, mert nagyon ritka adásszünettel jár, azt is lehetőleg nem főműsoridőben végzik. Annyira talán nem lehet fontos a TV-nézés, hogy ez gondot okozzon, vagy egyes műsorokat online is be lehet pótolni.
Kabhely a győri és a szombathelyi adók között helyezkedek el.
Ezt sem értem, most akkor Győr a vételi hely? Ilyen távokra nem beltéri antenna való.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Uluwatu #16246 üzenetére
A Samsung LCD-k is általában kiadják SCART-on a belső DVB tuner jelét, természetesen analóg SD-re alakítva.
Ezt a recorderhez csatlakoztatva, a készüléket AV, illetve a SCART-nak megfelelő bemenetre állítva kellene megpróbálni.
Ilyenkor persze csak azt lehet rögzíteni, amit a képernyőn látsz és TV-t kikapcsolni sem lehet közben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Netfone
- Spórolós topik
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Iphone 13 Pro Max 128 GB /// 86% Akku // Számlával és Garaniával
- Iphone 12 Pro Max 128 GB /// 88% Akku // Számlával és Garanciával
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- Apple iPhone 13Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged