Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- iPhone topik
- Azonnali navigációs kérdések órája
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
BEndre34
tag
válasz
Geresics
üzenetére
Akkor ezek szerint nem csak nálam csinálja. A Vegas PRO 18 a régi (8 éves - még Win8, régi AMD Phenom II, 4 GB RAM, 1 GB VGA) gépen megcsinálja ugyanazt a felvételt kirenderelve, amit az új (1 éves - Win10, I5, 8 GB....) viszont nem. Mindkét win frissítve, VGA drivrek frissítve, ....
Amennyiben nem nagy meló, megköszönöm a leírást, mert amikor időm engedi, YT videó tutorialokat nézek, gyakorlok, de valahogy nem lesz az igazi.
-
Geresics
addikt
válasz
BEndre34
üzenetére
több, mint 5 éve vágok VEGAS-al, és bizony nagyon hektikus a működése. Ugyan az a verzió, ugyan azon a gépen, Windows reinstall után képes teljesen meghülyülni, és 2 percenként fagyni. Most fejlesztettem gépet a 4K videók vágása miatt, és adok egy esélyt a legújabb változatnak is, hátha...
A színek élénkítése, beállítása viszont pofon egyszerű, ha kell, szívesen leírom majd otthonról, hogy én hogy szoktam, mert a DJI Osmo Pocket és Action azonos beállítások mellett is tök eltérő színeket produkál!
-
BEndre34
tag
Sziasztok!
Videó készítéshez (P4) a D-Log vagy D-Cinelike "Color" beállítást ajánlanátok? Csak a magam/család részére készítek a túrák alkalmával képeket/videókat az érdekesebb kilátókról / várakról / kastélyokról,... de az utómunkában (Sony Vegas / Premiere Pro a két program, amivel gyakorlok) is teljesen kezdő vagyok. Jelenleg a D-Log van beállítva, de szenvedek rendesen a megfelelő színek utómunkájával. Érdemesebb helyette a D-Cinelike beállítás, mert az már "alapból" egy színesebb beállítással dolgozik?Tudom, vannak egyszerűbb, otthoni használatra is bőven a jelenlegi tudásom felett álló videó szerkesztő programok, de érdekel a fenti kettőben lévő lehetőség, így ezeket szeretném megtanulni jól használni. Illetve csak az egyiket, de még nem tudtam dönteni... A Vegas valahogy jobban "kézre áll" de ott a renderelésel küzdök (HEVC / AVC beállítás mellet is gyakran "An error occurred while converting with a codec." hiba a vége). A Premiere Pro viszont szépen renderel minden beállítás mellett, de 100x bonyolultabb - legalábbis nekem - a színek megfelelő beállítása (is).
-
Tomdriver
őstag
Na, ilyen eladásom sem mostanában volt. Tegnap felraktam, ma 3-an is jelentkeztek rá, el is vitték a Minit.
De lehet, csak én adtam óccsón...
Nem baj, hétvégére talán már itt lesz a nagy tesó.
(#6789) zsinnyegtet: Használd egészséggel! Nekem sok örömet szerzett.
-
NvidiaRTX
őstag
válasz
zsinnyegtet
üzenetére
A szélre és a téli prop jegesedére azért figyeljél majd.
-
válasz
sityupityu
üzenetére
Néhány hete folyamatosan 237 volt dronxpertnél az Air 1 FMC, birizgálta is a fantáziámat rendesen.
-
zsinnyegtet
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
A 40. szülinapomra a feleségemnek hála megérkezett hozzánk életem első drónja egy Mavic Mini személyében. Mélyvíz van teljes gázzal

Megpróbálom majd gyakran használni a keresőt de az is lehet, hogy inkább kérdezek majd.
A kis Mini mindenesetre elég jó helyre érkezett...Velencei-tó északi part. Lesz hol repkednie főleg ősszel és télen pazar a látvány.
Már csak valami "jobb - AMOLED" telefon kellene mint a mostani Huawei P20-am
-
válasz
Tomdriver
üzenetére
Szokott néha változni az ára, de ez most olyan fura. Néztem, hogy az arukeresőn összesen jelenleg négy helyen van csak 300 alatt (275-280 környéke), máshol mindenhol 300 fölött van. Elég sok helyen árulják még. Én több mint egy éve vettem, de szerintem talán akkor sem volt így fenn az ára mint most.
-
Tomdriver
őstag
Lehet láma kérdés, de nem találtam rá választ:
Ha eladom a drónt, a Care biztosítást hogy tudja majd a vevő érvényesíteni? Mert ugye az a DJI fiókomhoz kapcsolt, ha jól tudom...
-
Tomdriver
őstag
válasz
sityupityu
üzenetére
Lehet a Covid miatt van, más ésszerű magyarázat nincs. (A Covid sem ésszerű, de legalább rá lehet fogni mindent.
)Az Air 2 meg egy napja lefelé ugrott, itthon van ahol 360K. Lehet megy lejjebb, de azért ez lutri, rá is nyomtam gyorsan a nagy zöld gombra.

-
Mitől ment fel ennyire az air 1 ára? Pár hete még egy csomó helyen 250 alatt is volt a fmc, ehhez képest most nagyon fel ment.

-
Geresics
addikt
válasz
AXisBOLD
üzenetére
jobbat mondok, ne rángasd a kormányt!
De komolyan, én szerintem azért rángattam, mert dombnak felfelé nem voltam elég edzett, így könnyen lehet, hogy másnál elő sem jön 
Ha mégis előjönne, akkor lehet érdemes a tartót nem a kormányról, hanem a vázról leágaztatni, és máris megoldva a gond. De mondom, szerintem másnál elő sem jön majd ez, mert nem mindeki teker 108kg-al a Mecseken felfelé
-
oszy
veterán
Az Air 1 is tud ilyet? Mert nekem külön külön fájlokat készít. Valamit elcsesztem?

-
Geresics
addikt
válasz
AXisBOLD
üzenetére
a RockSteady nagyon jó, de azért mindenre nem képes. Én a kormányra tettem a kamerát, és utána azt vettem észre, hogy tekerés közben a kamera jobbra-balra jár, ahogy tekerek (itt a Mecsekben azért vannak emelkedők). Persze túl sokat nem játszottam vele, csak 1 próba volt.
-
P3Dr0
senior tag
válasz
NvidiaRTX
üzenetére
Lehet én csak magamból indultam ki. Nekem egy a dji shopból vásárolt refurbished Mavic pro volt az első rendes gépem és személy szerint jó szolgálatot tettek az alsó, első szenzorok az elején.
Hozzátartozik nem vagyok egy állat aki azonnal rángatja a drónt a levegőben. Volt időm és kedvem tanulni ami ma is ugyanúgy megvan mint pár éve.
Ellenben volt (van) ocsó kinai drónom is ami a szekrényben pihen (kidobásra vár) sajnos kínkeserves azzal bármit is csinálni mert rendes repülésre gyakorlatilag alkalmatlan eszköz ellenben olcsó
De ha ezt adnám egy full kezdő kezébe tuti elmenne még az életkedve is......
Én úgy vagyok vele ha megvan a kellő érdeklődés, intelligencia és a tanulási kedv mindenképp érdemes valami rendes géppel kezdeni. De ez az én meglátásom és igazad is van mert ha pl, a neten youtube, fb...etc. az ember megnézi mennyi "állat" is van aki töri-zúzza a drónt valóban elgondolkodik az ember nem-e inkább csapkodós lepkét kéne a kezébe adni és nem pedig egy quadcopter-t..... -
válasz
NvidiaRTX
üzenetére
Ahogy mondod! A szenzorok képesek hamis biztoságérzetet adni! Én is kezdőnek olyan drónt ajánlanék amit jobb ha nem veszít szem elől a gazdája. Kivülről sokkal jobban fáj az összeugró gyomor, amikor szembe jön a drón és balra helyett egy jobbrát húz neki az ember. Egy-két ilyen szitu után sokkal finomabban nyúl az ember a joystichoz.
-
válasz
NvidiaRTX
üzenetére
Ne is mondd. Tegnap a Tököli parkerdőben bringáztunk. Elvittem a repülő répát és tényleg döbbenetes, ahogy a dynamic track működik! Simán elbír az erdei ösvénnyel amolyan andalgós tempóig. Ha erőltetett menetre kapcsolok, akkor már lemarad.
Persze egy ilyen technológiát lenyúlni már nem olyan egyszerű, mint a gyorszáras propellert vagy azt, hogy éppen merre és hogyan hajtogassam a rotorkarokat.
-
NvidiaRTX
őstag
"Viszont! Szenzorok nem lévén én kezdőknek nem ajánlom a mini.t és a dji care kötése erőssen javasolt."
Mivel nincsen rajta szenzor ezért nem ajánlod, inkább vegyen egyből 300k-ért egy drónt amin van szenzor? Egy kezdő?
A szenzor mióta garantál bármit is? Ugyan úgy neki lehet csapni a fának mint a Mini-t, max az esély kisebb rá.De, hogy cáfoljam saját magamat kezdő is vehet akár Inspire-t is ugyan is az összes DJI drón irányítása ugyan az (alapbeállításban) szóval tök mind1, hogy mivel kezd.
Egy a lényeg, nagy nyílt ember és épület mentes övezetben kezdje el a tanulást.
Ha meg már az alapok meg vannak mehet fák közé ahol az elkerülést gyakorolja.
Én Phantom 3 Standard-al kezdtem és hírből sem ismerte a szenzorokat még is megtanultam vele repdesni úgy, hogy én kapásból a faluban a kertben szálltam fel és meg sem álltam jelvesztésig. (450 méter volt)
Még az ár sem mérvadó itt amúgy mert egy régi használt Inspire 1 kb annyiba kerül mint egy új Air 2. -
P3Dr0
senior tag
Míg itthon vagyok volt szerencsém repülni az air2 gépemmel és az újdonsült minivel amit nemrég ujjitottam be. És ha már a pilis akkor gondoltam megnézem mitörténik ha olyan területről próbálok felszállni ami (kék) pl.: katonai terület.
A gépek alapból nem szállnak fel de lehet unlockolni a tiltást 3 óra hosszon ha pár extra adatot megad az ember a dji nak. Aktiv internet kapcsolat kell , telefonszámot be kell irni par extra dolgot elfogadni majd varni mig az unlock kod megerkezik sms ben. Utánna ezzel a kóddal nyitható a tiltás. Én egy katonai lőtéren voltam és külföldön általában úgy van,hogy 15m a plafon katonai területeken való repüléskor (már ha engedélyezett) így megadtam a tiszteletet a katonáknak és én nem emelkedtem 15m felé, inkább föld kozelben toltam neki. (Már ha ezek a dolgok számítanak-e valamit itt MO.n)
Egyébként nagyon jópofa a mini én csak ajánlani tudom backup/játszós gépnek. Ésszel kell menni vele mert a levegő könnyedén elviszi, szeret "driftelni" és a reakcióidő jóval lassabb mint az air2 nél és persze szenzorok sincsenek rajta igy elővigyázatosnak kell lennie az embernek repülés közben.
Mini kamerája az AIR2 hez képest viszont már láthatóan gyengébb de alapjában véve teljesen vállalható.
Mini hatótávja városon kívül egész jó de látszik,hogy nem távrepülésre tervezték. Én par 100m talán 500m távolságra repültem max.
Viszont! Szenzorok nem lévén én kezdőknek nem ajánlom a mini.t és a dji care kötése erőssen javasolt. -
Tomdriver
őstag
Köszi, itt most már annyian voksoltatok az Air2 mellet, hogy ő lesz a befutó.
Ellenben jól láttam, hogy panoráma módban nincs 360 fokos beállítás, illetve a készült képeket úgy kell összerakni? Ha tényleg így van azért az elég gáz, okostelóval szeretek pan fotókat készíteni, de az össze is rakja, nem pedig csak képkockákat csinál.
-
sonye
senior tag
válasz
Tomdriver
üzenetére
Air 2 vs Mavic pro 2
Szenzor méretben jobb a pro 2. Esti, vagy épp árnyékos, borult időben jobb választás.
Az applikáció a pro 2-höz más mint a minihez. Ha mini Fly appját szoktad meg, akkor Air2.
Ha fontos követés okos funkció elkerüléssel, akkor megint Air2.
Hobbizni tökéletes az Air 2.
Egy 4K felvétel igencsak szép! Megéri!
A mini képe kicsit olyan mint az első pro-nak volt. Bár attól is jobb, viszont az Air2 sokkal szebb videókat készít. -
Azt hittem, higy a DJI annyira patinás és élen járó drón gyártó, hogy csak tőlük lehet ötletet lopni, erre kiderült, hogy a propellerek és a motorok közötti gyorszárat és az ÖSSZECSUKHATÓ drónt sem ők fejlesztették ki, hanem lopták az ötleteket az Autel-től. Azaz ha betartják a szabadalmi jogokat, akkor nem lehetett volna Air és a Mavic-ek sem. [link]
-
AXisBOLD
addikt
válasz
Geresics
üzenetére
hello,
egyelőre csak magamnak készítenék felvételeket, zenét tennék alá, később lehet feltölteném valami videó megosztóra.
A beépített stabilizátor (RockSteady) nem korrigálja ki?
Láttam pár motoros videót, ott elég jól szerepelt, de lehet ott is bukón volt, a videót most meg nem találom
-
NvidiaRTX
őstag
Hátha érdekel valakit: DJI Mavic Mini - Litchi app (Beta)
-
Geresics
addikt
válasz
AXisBOLD
üzenetére
Szia,
nekem van, már elég sok videót vettem vele fel. Mi a célod a videókkal? Mert csodára sajnos ez sem képes, tehát ha a kormányra rakod, és tekerés közben mozgatod a kormányt (én igen), akkor a kép mozogni fog. Bringán én nem is használom, csak 1 próba volt, én sisakkamerának használom, abban zseniális.
-
AXisBOLD
addikt
sziasztok,
DJI Osmo Action-el van valakinek tapasztalata?
Bringa kormányra szeretném tenni, nappali, esti, éjszakai normál és timelaps videókat készíteni vele. -
válasz
Tomdriver
üzenetére
Ha szeretnél rá védőt, jónak tűnik. Egy darabka ABS műanyag 2 ezerért, de drónozás szintjén nem tétel.
Ami még nekem bejön, pedig előtte tartottam tőle, az a távirányító.
Ha számít a méret, ez egy nagyon jó videó: [link]+(#6762) KillHates +(#6763) DIEGO15 :

van bőven utómunka a képeken, de azért jó tudni, hogy van némi tartalék a szenzorban, persze ehhez DNG kell. Még majd kevesebb fényben kell kipróbálni valami jó helyen. -
Tomdriver
őstag
válasz
NvidiaRTX
üzenetére
Köszi a megerősítést, érzem én is, hogy feljebb kéne lépni. Jó kis gép a Mini, de ha van idő erre a hobbira az igények is nőnek, és akkor már kevés lesz.
(#6760) forceberg : 'ops! Ez elkerülte a figyelmem, köszi!. Szóval van hozzá. (bár a bolt nem a kedvencem, de kétségkívül náluk kapni itthon a legtöbb kiegészítőt)
Nagyon szépek a képek és még az sem ront a kamera teljesítményén, hogy tudom profi fotós vagy.

(#6761) KillHates: Na ezt sajnálom, szürke importból nem kell. Így eggyel több indok, hogy maradjak a DJI-nál. (Az Autel Evo2 már nagy nekem.) Köszi az infókat.
-
válasz
Tomdriver
üzenetére
"Persze DJI sorozaton kívül létezik más is, pl. kíváncsi lennék Skydio2 hazai megjelenésére, de hát arra is várni kell..."
Hát úgy néz ki nem lesz az EU-ban Skydio2 mert nem kapott CE tanusítványt. Persze ettől függetlenül bekerülhet szürkimportból.
Pro 3 pedig messze van még és jelen állás szerint nem költenék annyit hobbira.
Ez eleve kilövi a Skydio-t mert 999$ a drón és 699$ a távirányító hozzá, ha szeretnéd teljesen te vezérelni a madarat, mert alap esetben csak egy transzpondert kapsz és a telefonodon tudod kiválasztani, hogy mit csináljon az AI. Ha az itthoni forgalmazók pénzéhségét és a szolíd terheket vesszük amikr rájönnek egy importált eszközre, gyanítom, hogy a Skydio minden lenne csak olcsó nem. -
NvidiaRTX
őstag
válasz
Tomdriver
üzenetére
"Érdemes Miniről Air 2-re váltani akkor, ha csak hobbira kell a drón"
Mondhatjuk, hogy az Air 2 az egyik legjobb hobbi drón jelenleg.
A Mini-t én inkább a tanuló kategóriába sorolnám ahol nem számít ha neki megyek fűnek fának.
Én tuti váltanék ég és föld a kettő drón és sztem a Pro nem éri meg a felárat.
De ez csak az én véleményem.
Heti 6-8 óra? Én ha heti 2 órát repkedek az Air 2-vel akkor már sokat mondtam.
Keveset használom igen, de azért vettem ezt mert ha kell a tudása akkor legyen kéznél és ne utólag kelljen kapkodni a drón vételben.
Éppen ezért gondolom azt, hogy az Air 2 az olyan arany közép út jelenleg a Mini és a Mavic 2 között.
A Mini kevés a Mavic 2 meg már drága ahhoz, hogy csak a polcon álljon. -
Tomdriver
őstag
Közel 200 levegőben töltött óra után úgy gondolom, hogy tetszik nekem ez a drón világ és továbblépnék Miniről Air 2- re.
Jelenleg talán az a legjobb választás.
Pro 2 néhány néhány dologban többet tud Air 2-nél, (vagy néhányban annyit sem), cserébe jóval drágább.
Pro 3 pedig messze van még és jelen állás szerint nem költenék annyit hobbira.Persze DJI sorozaton kívül létezik más is, pl. kíváncsi lennék Skydio2 hazai megjelenésére, de hát arra is várni kell...
Szóval megy a matek...
Air 2-höz minden drágább, plusz kevesebb a kiegészító, pl még nem láttam gimbal védőt, ami nálam a Mini kameráját megvédte (egyetlen komolyabb ütközésem volt csak, a gimbal védő lepattant de a kamera nem sérült!)
Segítsetek:
Érdemes Miniről Air 2-re váltani akkor, ha csak hobbira kell a drón és nincs több időd erre heti 6-8 óránál?
De szeretnél minőségibb fotókat (Mini tényleg elég halvány ebben) panoráma képet, 4K videót - megéri ez a kétszeres felárat?
2 - 3 évre terveznék vele, addig a piac úgy is bővül. -
duni84
aktív tag
válasz
tirszin
üzenetére
szerintem (#6754) forceberg azt próbálja mondani, hogy ha legközelebb az utolsó pillanatban veszed észre, hogy a drón előtt van egy akadály, akkor ne fékezz (hátramenet utasítást küldesz a drónnak), hanem kerüld ki, mert az hamarabb van. sportokban és közúti közlekedésben is ugyanez a legjobb módja az ütközés elkerülésének: ne az akadályt nézd, hanem a menekülőutat, aztán térj ki előle. hamarabb/kisebb helyen megvan, mint a fékezés.
-
tirszin
senior tag
válasz
Erwinke
üzenetére
Ja értem. Amit írsz, az nem a drón késése, hanem egyszerű fizika, lendülete van az előre haladó tömegnek, amit le kell lassítani egy adott, véges erővel. Ez az erő a rotorok által termelt szélből adódik, még annak is csak a vízszintes vetülete ugyebár. Hiába dől be azonnal a drón ellenkező irányú haladásra, a tehetetlenség még ott van, de arról ő nem sokat tehet.

-
válasz
Erwinke
üzenetére
Azonnali megállításra egy előtte helyezkedő tárgy képes. Hát így már nem is csoda, hogy összetört.
A 180°-os menetirányváltáshoz előbb le kell fékeznie, megállnia, majd utána indulhat vissza. Az irányváltoztatás kvázi azonnali, épphogy több, mint a latencia.
A fékezés intenzitása a beállításoktól is függ. -
Erwinke
aktív tag
válasz
tirszin
üzenetére
Nem ez számit. : ) Megtörtént és kész. Jobb nem lesz attól, h mennyit késik v mennyit sem. Értem én, h a parancsot megkapja szinte azonnal. Viszont azért mire a rotorok elkezdenek másként forogni az azért idő. Próbáld ki, h mész előre aztán átváltasz hirtelen hátra. Még fog előre menni 2 - 3m-t mire elkezd hátra menni.
Találtam 3D nyomtatott dokut. Úgyh ismerősöm este nyomtat másik kart aztán szétkapom. Ha valakit érdekel, akkor szivesen küldök majd képeket róla.
Köszi az infókat mindenkinek. -
tirszin
senior tag
-
Erwinke
aktív tag
Megvettem és letöltöttem a litchi-t. Most már igy meg szépen. Más alternativát nem találtam.
Viszont sikerült szépen neki mennem a villany oszlopnak. És eltörött az első szárnya, mert a járdára esett ... Grat ide
Van valami űber gyors itthoni üzlet szállitással ahonnan ideér 1 - 2?
Mert rendelek Aliról is, de az 2 - 3 hét kb. -
-
NvidiaRTX
őstag
Oké így már belefér az S6, de nem ér el a kábel és nem is valami stabil benne.
[link] -
Erwinke
aktív tag
Szép napot!
Milyen appal lehetne használni VR szemüveghez a Mavic Minit?Köszönöm!
-
Statikus
senior tag
Nagyon jól összefoglaltad.
Amikor lesz rendes oktatás és követelmény, vizsga, jogosítvány, ellenőrzés, szankció, akkor van értelme az egésznek.
Ha ezeknek csak egy része van meg, onnantól kezdve semmi.
Építész és Mérnök kamarai kötelező képzéseket tudom felhozni példának. Kötelező menni, fizetni, vagy nem fizetni, van ingyenes is. Vannak, akik valóban tanulnak új dolgokat ezeken, azonban az értelmesebbek unatkoznak, felesleges elcseszett nap, kidobott pénz, de kötelező. Van aki csak reggel és délután megy aláírni... ennyit ér.Szerintem legyen valós elméleti és gyakorlati oktatás olyan típusú eszközhöz, amit használni akar. Ne grammban határozzák meg a határokat, hanem valami ésszerűbb mértékegységben (egyelőre nincs rá javaslatom). Mivel nehezebb, bonyolultabb egy 1000 grammossal repülni, mint egy 249 grammossal? Ja, hogy a nagyobb tud repülni nem szélcsendes időben is.
Legyen online igényelhető, azonnali légtérengedély. Amennyiben ott más is repked, erre legyen figyelmeztetés és hadd szóljon. Aki engedélyt kér, annak legyen kötelezően jogosítvány ellenőrzés is, ha nincs, akkor nem kap engedélyt. A repülő típusát ellenőrizni nehezebb, erre sincs javaslatom egyelőre. -
Fuhur
kezdő
A vizsga elvileg jó dolog lehet. Mégis miért félnek tőle sokan? Néhány személyes tapasztalatomat megosztom.
Volt idő, mikor még benne voltam a magyarországi drón használat jogi előkészítésében, de az már a múlt.Nem tisztázták a mai napig sem magát a fogalmat. Mi a drón? A köznyelv szerint használt -egyébként hibás- multikopter vagy minden pilóta nélküli légi jármű tehát a merevszárnyúakat is ide értve? Mert ez eseteben a vizsgának eszköz specifikusnak kell lennie. Más készségek szükségesek multikopter használatához, más helikopter használatához és megint más merevszárnyú repülőgépek használatához.
Mi legyen tehát a tematika? Egy szomszédos országban (szándékosan nem nevezem meg) az állam által elismert képzés tematikája maga a PPL repülő könyv. Így benne van olyan navigációs ismeret ami néhány száz!!! kilométeres útvonal megtervezését, üzemanyagtartalék kiszámítását, változó szélirányok előre kezelését tartalmazza. Tartalmazza továbbá olyan meteorológiai ismeretek oktatását melyek kontinentális ciklonok, hatásait stb kérik számon. Érzitek ennek értelmetlenségét ezen eszközök esetében, ügye?
Ki fog vizsgáztatni? Ez is érdekes. Én már igen sok vizsgát letettem. Még eggyel több, nem gond. Csakhogy minden vizsgám során igaz volt az, hogy aki vizsgáztatott annak tudása a területen messze az enyém felett volt. Így hitelesek voltak a válaszaimmal kapcsolatos észrevételeik, a tudásommal szemben megfogalmazott kritikáik és hitelesek voltak a vizsgák előtt a tanításaik.
Személyes tapasztalatom, hogy a fent említett országban levizsgázott "drónpilóta" nem mert egy épületet körbe repülni, hogy lefotózhassa. Nekem kellett ezt megtenni mondván "neked ez jobban megy".
És ahogy itt írtátok is: Igen, a gépet bármely irányba, akár magammal szemben is készségszinten kell tudni vezetni! Addig amíg ez nem megy semmiféle papírt kiadni nem szabad.
Sokan vannak -vagyunk- akik nem kívánnak csupán egy pénzbeszedő rendszerben "majomkodni" miközben valós ismereteket, készségeket nem kapnak. Talán ezért nem kívánnak sokan vizsgát tenni.
-
Timyyy
őstag
-
-
Statikus
senior tag
válasz
KillHates
üzenetére
Ők még tanulnak, a probléma ott van, hogy léteznek olyan mérnökök, osztályvezetők, igazgatók, akikkel összesodor az élet, hogy fogalmuk nincs semmiről, mégis van diplomájuk, tervezői jogosultságuk, pozíciójuk... Jó, nekem is van, de van mellette tehetség is és szerénység

Szóval ami neked, nekem alap, ösztönszerűen jön, az másnak lehet felsőfokú repülés. Vannak, akik egy villanykörtét nem képesek kicseréléni...
-
P3Dr0
senior tag
válasz
KillHates
üzenetére
Svédek már feltették a tananyagot a közlekedési hatóság oldalukra. Nem nehéz valóban inkább a biztonságra van kihegyezve az egész de vannak benne okos dolgok is mint pl. Ha viz felett reptet az ember akkor a szenzorolat ki kell kapcsolni mert vizbe eshet a gép egy bizonyos magasság alatt...stb.
Gyakorlati vizsga se lesz valami komoly de pl. nem tudom a biztosítással mi lesz a helyzet. Azt tudom,hogy MO.n kell kötni nálunk csak 25kg vagy annál nehezebb drónra kötelező. Mindenesetre sok sikert az Autel géphez. Majd egy kis reviewot szivesen olvasnék a későbbiekben
-
válasz
Statikus
üzenetére
Hát nem tudom... Az elvonatkoztatott orientáció szerintem nem "trükk" mint ahogy az sem, hogy csináljon az ember egy körsvenkelést... Oké, abban egyetértek, hogy pár méter magasan stabilan reptetni egy drónt nem életszerű, meg letenni zsebkendőnyi területre, de azért szerintem az első kettő eléggé alap...
Mert úgy egyébként el nem tudom képzelni mi a frászkarikát lehet tanulni 10 óra gyakorlat alatt? Pl. "ezek légcsavarok, egy a gimbal, ez a távirányító? " és akkor ezeket elmutogatják, meg lehet taperolni, meg ilyenek? Mondjuk nem mondok semmit, mert a nálam gyakorlatozó végzős villamosmérnökök, itt látnak először multimétert!

-
Statikus
senior tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Ha nem oldják meg, akkor miért is van ez a nagy aggódás?
-
-
-
"gyakorlati vizsgát is kell majd tenni az új szabályok szerint"
Hát ettől nem tartok. Jött egy ember -aki éppen lerakott itthon valami akkreditált drón vizsgát- kipróbálni az Inspire-em. Gondoltam, 20 óra elmélet 10 óra gyakorlat után ha racer nem is lesz valakiből, de azért menni fog az elvonatkoztatott orientáció (headless) meg a körsvenkelés és ilyesmi. Hát rendesen izzadt a tenyerem mikor megreptette az Inspire-t, felrántotta mintha rakéta lenne és olyan szögletesen mozgott, mintha a távirányító csak egy irányt tudna közölni a drón felé.
Aztán mutattam neki pár trükköt, áthúztam a nagy sast a fák alatt, mutattam neki egy gyárkémény berepülést körsvenkkel, (kivittel látótávolságból a gépet) majd hazarepültem vele és letettem a kocsija tetejére. (alig nagyobb mint a sas terpesze) Hát nézett... Aztán azt mondta, hogy ez sok lesz neki, vesz valami kis drónt... Szerencsére pár nap múlva elvitte a jelenlegi gazdája és azóta is boldog vele.
Szóval nem bánom a vizsgát, mert azért biztos baromi sok hasznos hasznos dolgot lehet majd tanulni és összejönni pár olyan fanatikussal mint mi.
-
Statikus
senior tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Meg fogják oldani. Ahogy egyszer korábban már írtam, ha nem olyan lesz, mint az osztrák pályamatrica online vásárlása, akkor már jó.
-
-
Statikus
senior tag
Miért fosik mindenki a drónpilóta jogosítványtól, vizsgától? Valami rohadt nehéz dolog lenne? Autóra, motorkerékpárra, jetre is kell jogosítvány.
Persze, pénzbe kerül, de valamit valamiért.
Én örülnék neki, ha lenne egy korrekt szabályozás, korrekt háttérrel (na ez a nagy kérdés). -
P3Dr0
senior tag
válasz
KillHates
üzenetére
Ez a gép nem 1kg+ súlyú? Otthon Svédben 902 gramm felett nem lesz elég az online drón vizsga hanem gyakorlati vizsgát is kell majd tenni az új szabályok szerint. Na persze nem a világ vége de sokkal inkább kérdéses mi lesz az új drón jelölésekkel és drónokkal a átmeneti idő után. (2023)
-
P3Dr0
senior tag
Német vagy holland cím tökéletes. A postát a DJI állja. Várj míg vissza írnak a leveleukben küldik a matricát amit majd a dobozra kell majd rátenni. Elég csak a gépet küldeni se akksi se semmi nem kell hozzá. Bubble plast-ba betekered és úgy egy dobozba téve tudod majd küldeni.
-
-
-
AuraSync: Lehet, hogy nem jártál rosszul, mert kicsit félet az EU-s drón szabályozástól az AUTEL-el. Rebesgetik (volt itt a topicban is szó róla) hogy a drónok szoftverei egy közös adatbázisba fogják gyűjteni majd a telemetriát és csak olyanokkal lehet majd repülni amit ennek meg fognak felelni. Mivel a DJI az egyik nagy (ha nem a legnagyobb) drón gyártó így gyanítom, hogy majd ehhez fogják igazítani ezt az egészet.
Geller72: köszönöm
remélem az idő is ezt fogja igazolni.krx21: köszönöm
nem fog elmaradni. Még egyelőre a barátkozás és a bénázás szakaszát éljük 
Statikus: Igen
Csereszabatosak. Persze nem olyan sétagalopp a kamera csere, mint az Inspire-nél, de meg lehet olyani negyed óra alatt, persze nem a terepen, mert precíziós szerszámokat igényel. AUTEL EXPLORER a szoftver neve, nekem androidom van, de ha van IOS-re is. A drónhángerisek iPhone-al nyomták.
sityupityu: hát azért ma sikerült felakasztanom a házunk és a villanypózna közötti optikai kábelre
Igaz, hogy azt ÉN SEM láttam, mert olyan vékony (kb mint egy egér kábele) így bocsánatos bűnnek veszem. Olcsón megúsztam, a drón egy darabig vergődött amikor meglett a baj, majd érzékelte, hogy ebből csávából nem szabadul és leállította a motorokat. Szerencsére csak a garázsig kellett elmennem a kitolhatós aluminíum létráig.
Egy picit megkarcolta a tetejét a propeller mert az egyik karja behajlott, de semmi más baj nem esett. Szóval nem bolondbiztos, a kifeszített teregetőzsinór még mindig komoly veszély a villanymadaraknak és a motorosoknak is! 
-
-
-
Köszönöm a tippet.
Már megvettem az AUTEL-t. Jó, hogy Mini-nek indult az egész, aztán lett belőle a repülő répa

Nem lehetett ott hagyni! A BANGOOD-on kuponnal Air2 árban volt!
Kicsit féltem a szoftverétől, meg a szolgáltatásoktól amit nyújt, de hozza egy régebbi DJI színvonalát.
Ami viszont baromi jó, hogy nem kell hozzá telefon/tablet, mert tud FPV-t a távosa is
sityupityu: nem tudom, de biztosan, ha ennyire kókadtan működött.
-
P3Dr0
senior tag
válasz
KillHates
üzenetére
Egy nagyvashoz képest a mavicok azért más kategória. Szerintem az AIR2-t bátran megveheted ha hobbi repülésre kellene drón. Azért kapott új appot mert az egész rendszere már 64bites akár csak a mini. Az SDK-t a MINI-hez pár hete adták ki és már van waypoint meg beta activetrack hozzá. (Szenzorok hijjan azért kicsit necces
Az AIR2-hez november fele fogja a DJI kiadni az SDK-t. Akkor nagyon komoly funkció bővülések lesznek mind a litchinél mind a dronelinknél. Szerintem hobbizni tökéletes az air2. -
válasz
KillHates
üzenetére
Gondolom az Air EU üzemmódban volt? Amikor megvettem és még az átállítás előtt voltam vele, akkor nekem dettó ugyanez volt, sokszor már 500 méteren belül jelet vesztett lakott területen kívül. A neten előtte sok videót néztem, volt akinek tovább ment, volt akinek csak addig míg nekem....Mindenesetre kicsit csalódott voltam. Bár még csak egy hete volt meg és előtte úgy voltam vele, hogy nem fogok belenyúlkálni, de végül is elhatároztam magam, hogy átállítom FCC-re mert a netes videók nagyon meggyőzőek voltak. Nem is bántam meg, kis túlzással hatótávban mintha egy másik drónt kaptam volna. Ugyanazon a helyen ahol korábban jelet vesztett az átállítás után ugyanazon a magasságon majdnem 2 km-nél fordultam vissza vele. Még nem vesztett jelet, de már gyenge volt és nem mertem vele tovább menni. A képszaggatás is (úgy, hogy nem is voltam messze vele) ismerős volt korábbról amit te is írtál, az átállítás ezt is megoldotta. Már csak ezért is érdemes volt átállítani, hogy stabilabb legyen nem csak azért, hogy messzebb menjen vele az ember.
-
Igazából az Inspire után, a Mavic2 és az AIR2 is űrtechnika volt számomra, Ocusync, meg APAS, stb. Viszont stabilitásban a nagy sas van a toppon.
Ami a sérülékenységet illeti; még mindig van egy olyan véleményem, hogy a AIR1 talán jobban bírja a gyepát mint a AIR2, a rövidebb karok és a kisebb kialakítás miatt. De ismétlem, hogy ez szubjektív...
Nem volt időm és lehetőségem, hogy elmélyedjek az AIR2 tudásában, de szerintem a kevesebb környezeti érzékelő van az AIR2-n mint a Mavic2-eseken. Aztn javíts ki ha mégsem
És számomra ez az ami sokat nyom a latban. Ezért lett nekem a sasból sasszem. -
krx21
nagyúr
válasz
KillHates
üzenetére
Pedig inkább pont fordítva... Az AIR2 jópár dologban többet tud, mint a M2... Persze nem mindenben, az 1"-os kamerának nincs még ellenfele.
Szóval az mondod, hogy túl törékeny az AIR2, ez lennne a baja?
A szoftver fapadosság pedig nem több szerintem mint megszokás... Mint ahogy az AIR2 távírányítója után az M2-hez nem túl szimpatikus a telefont alura tenni...
Akkor már várd meg a M3-mat....
-
válasz
Tomdriver
üzenetére
Az AIR2 sokkal fejlettebb technológia mint az AIR1 ez nem vitás! Ott az Ocusync a WiFi helyett, APAS 3.0, meg 8K. Több mint fél óra repülés, stb...
Az alábbiak az én totál szubjektív vélemyémeim:
-a kezelőszoftvere számomra fapados volt (olyan mintha hiányoznának belőle dolgok)
-maga a drón sokkal sérülékenyebbnek tűnt, mintha vékonyabb műanyagból lenne, a hosszabb karjai vékonykábbnak hatnak.
Persze én klasszikus konzum-idióta vagyok, megeszek minden marketing maszlagot, a reklámokat mindig csillogó szemmel nézem végig!
Valahogy az egész a nagy Mavic-ekre hajaz, de mintha ki lenne belőle spórolva pár dolog, hogy ne kannibalizálja a nagyobb testvért. -
válasz
Tomdriver
üzenetére
Én pont Air-t cseréltem Air2-esre.
Az Air1-nek csak a külsősége volt előnye: jobban néz ki és némileg kisebb, mint az Air 2.
Súlyban számomra mondhatni nincs előnye, Az Air 1+1 aksival annyi, mint az Air2 1 aksival, csak hát az Air 2 egy aksija tényleg tudja a 25-27 perc repidőt.
Felfejlesztik még a Fly-t, akkor aztán tényleg minden másban jobb az Air2. Képminőségben is, ha nem is sokkal, de jobb. -
NvidiaRTX
őstag
válasz
KillHates
üzenetére
Pont erről beszéltem itt múltkor ugyan erről és ezt a két drónt hoztam fel példának is, de le lettem hurrogva, hogy DJI ellenes vagyok. (ami részben igaz is)
Ugye de jó amikor a pénzedért kapsz is valamit... értem itt az Autel-t és a Skydio-t.
Most ha majd kijön a Mavic 3 500k-ért akkor szted abban lesz valami érdemleges előrelépés? Ugyan dehogy egy szenzorokkal felturbózott Air 2 lesz jobb kamera szenzorral.
Ennyi idő alatt nem fognak előállni új elkerülő rendszerrel max finomítás lesz rajta. -
Tomdriver
őstag
válasz
KillHates
üzenetére
Aztán volt szerencsém kipróbálni egy AIR2-est és egyből megértettem, hogy miért tartják az AIR1-ek az árukat olyan jól.
Ezt kifejtenéd bővebben? Mitől jobb vagy miben más az Air1 az Air2-nél? Félre ne érts, én egyiket sem próbáltam, csak a kiváncsiság hajt, ha majd váltok melyik legyen.
-
Hát... fel kell kötnie a gatyát a DJI-nak, de alaposan. Eladtam az Inspire-emet kb. egy hónapja, mert idén alig volt munkám vele, hobbidrónozgatásra meg macerás mindeg elővenni a "repülő kombájnt" . Persze a topic-it továbbra is olvasgattam és facsarodott is egyre jobban a szívem, hogy mégis milyen jó lenne egy kis drónocska, csak úgy hébe-hóba felverni vele a port a falu határában... Csak egy kis Mavic Minicske, csak előkapom a farzsebemből, felbobom és ott lesz a szabadság érzése megint... Aztán kipróbáltam egy Mini-t és elengedtem ezt a vonalat azonnal; a feldobom és szabadság érzés egyből meg lenne egy erősebb széllökésnél! Elhatároztam, hogy AIR2 lesz; sz@rok a 250 grammos cirkuszra, sz@rok arraq, hogy aranyárban van, biztos brutál jó a technológia, hibátlan minőség, stb.... Aztán volt szerencsém kipróbálni egy AIR2-est és egyből megértettem, hogy miért tartják az AIR1-ek az árukat olyan jól. Oké, legyen akkor egy AIR1, bevált cucc, sokan szeretik és szerintem az egyik legszebb drón ami a piacon most van. Kipróbáltam egy AIR1-et és meglepett, hogy 50-60m magasról is jól hallható, hogy merre repül a dühös-darazsak kórusa! A másik ami frusztáló volt számomra, hogy ahogy szem (és fül) elől vesztettem, be-be dadogott a WiFi-s kapcsolat. Oké, az Inspire igazi maratonfutó volt, de azért arra nem számítottam, hogy a falu határában se legyen meg a pár száz méter... Hát, basszus; nincsen más hátra Mavic2 lesz ebből; újfent 300-400-as árkategória; úgy látszik aki egyszer belekostólt a jóba, annak nincsen visszalépés. Már édesgettem a gondolatot, hogy majd tarhálok kölcsön egy FPV headset-et és majd kipróbálom az Occusync2-est és az mekkora flash lesz. Mivel a marketplace-t masszívan drónok miatt vegzáltam már egy ideje, így az internet csapjából, már csak kizárólag villanymadarak folytak, betegessé eszkalálva az érdeklődésemet. Aztán a sok szépséges DJI közül fennakadt a virtuális halászhálómban egy dagadt jajnarancssárga drón is. Nézem ezt csúnyácska nevenincs jószágot a Google-en és kezdett bennem körvonalazódni, a csokító-érzés; ronda; de ez valami finomságot takar! Elmentem kipróbálni az Autel EVO2-t és lávetförsztszájt lett! A csúnyaságát, és azt, hogy brutál hangos (még az Inspire is hallkabb a karbon lapátokkal) ellensúlyozza az, hogy nincsen meg reptetés közben az ökölbeszorultsegg-érzés, hogy most minek megyek neki. Óvatos fékezéssel torpan meg minden előtt ami a pilóta figyelmét elkerüli, legyen az lengedező bambusz szál vagy belógó elektromos kábel. (oké; ezekbe a szitukba direkt kergettem bele
)
Szóval, fel kell kötnie a DJI-nak a gatyát; ha nem fog tudni összehozni valami hasonlót AI szinten, akkor nagy szeletet fog kérni a piac tortájából az Autel Robotics és ha eljut Európába a Skydio2 is (megszerzik a CE tanusítványt)! Mert úgy látom, hogy a már a röpképességet, az akkuidőt már nincs igazán értelme fejleszteni (abban brutál jók a DJI-ok), mert fél óra repülés alatt nem csak a technika, hanem a pilóta is elfárad és az akkucsere kényszerpihenője jó hatással lehet mindkettőre. Viszont, ha a drón kiveszi a pilóta kezéből a szuicid mozdulatokat akkor sokkal könnyedebb élvezetté válik a repülés.
Új hozzászólás Aktív témák
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● Drón topik
- Hario MINI MILL SLIM PLUS tekerőt keresek, mert elveszett
- Nagyon szép, fehér Jura Impressa J5 automata kávéfőző profi cappuccino fejjel
- Xiaomi 5 Max szinte új, 28 hó garancia + 210W gyorstöltő, 100% akksi
- BOMBA ÁR! ÚJ, bontatlan Dyson V15 Origin (SV51) porszívó
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Apple iPhone 12 Pro 512GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 440 G8 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Beszámítás! X870 /R7 7800X3D / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD
- Új DELL UltraSharp U2722DE 27" monitor QHD LCD IPS 27% ÁFÁs
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

de sajnos nem járok még csak a közelben sem...

Eszembe jutott, h ott van, de mire reagált a drón, már késő volt.

Egy picit megkarcolta a tetejét a propeller mert az egyik karja behajlott, de semmi más baj nem esett. Szóval nem bolondbiztos, a kifeszített teregetőzsinór még mindig komoly veszély a villanymadaraknak és a motorosoknak is!
)