Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Fuhur

kezdő

A vizsga elvileg jó dolog lehet. Mégis miért félnek tőle sokan? Néhány személyes tapasztalatomat megosztom.
    Volt idő, mikor még benne voltam a magyarországi drón használat jogi előkészítésében, de az már a múlt.

Nem tisztázták a mai napig sem magát a fogalmat. Mi a drón? A köznyelv szerint használt -egyébként hibás- multikopter vagy minden pilóta nélküli légi jármű tehát a merevszárnyúakat is ide értve? Mert ez eseteben a vizsgának eszköz specifikusnak kell lennie. Más készségek szükségesek multikopter használatához, más helikopter használatához és megint más merevszárnyú repülőgépek használatához.

Mi legyen tehát a tematika? Egy szomszédos országban (szándékosan nem nevezem meg) az állam által elismert képzés tematikája maga a PPL repülő könyv. Így benne van olyan navigációs ismeret ami néhány száz!!! kilométeres útvonal megtervezését, üzemanyagtartalék kiszámítását, változó szélirányok előre kezelését tartalmazza. Tartalmazza továbbá olyan meteorológiai ismeretek oktatását melyek kontinentális ciklonok, hatásait stb kérik számon. Érzitek ennek értelmetlenségét ezen eszközök esetében, ügye?

Ki fog vizsgáztatni? Ez is érdekes. Én már igen sok vizsgát letettem. Még eggyel több, nem gond. Csakhogy minden vizsgám során igaz volt az, hogy aki vizsgáztatott annak tudása a területen messze az enyém felett volt. Így hitelesek voltak a válaszaimmal kapcsolatos észrevételeik, a tudásommal szemben megfogalmazott kritikáik és hitelesek voltak a vizsgák előtt a tanításaik.

Személyes tapasztalatom, hogy a fent említett országban levizsgázott "drónpilóta" nem mert egy épületet körbe repülni, hogy lefotózhassa. Nekem kellett ezt megtenni mondván "neked ez jobban megy".

És ahogy itt írtátok is: Igen, a gépet bármely irányba, akár magammal szemben is készségszinten kell tudni vezetni! Addig amíg ez nem megy semmiféle papírt kiadni nem szabad.

Sokan vannak -vagyunk- akik nem kívánnak csupán egy pénzbeszedő rendszerben "majomkodni" miközben valós ismereteket, készségeket nem kapnak. Talán ezért nem kívánnak sokan vizsgát tenni.

Új hozzászólás Aktív témák