- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Aktív témák
-
kricsi81
senior tag
Nem igaz már, mikor értitek végre meg?
Elkezd valaki fényképezni, full kezdő és full hibás képeket készít. De oké, mert hát mégis most kezdte... DE EZEKET A SZEMETEKET MIÉRT KELL MUTOGATNI EGY FÓRUMON??? Ha venné a fáradságot (és 3-4ezer forintot), hogy vegyen egy nyomorult fotós könyvet (de nem is feltétlen kell könyv, de én személy szerint azt ajánlom), ő maga is rájönne 2 nap után a hibákra...
Mit tegyünk, hogy ezt megértsétek, elfogadjátok, és "betartsátok"? (nem személy szerint rád gondolok) Adjak kölcsön ingyen egy fotós könyvet (és persze álljam a postát is), vagy mi? -
bubi92
őstag
nyilván nem vagyok profi fotós, sőt haladó sem. (azért raktam idézőjelbe a szennyet... most nézem, hogy lemaradt az idézőjel, meg se néztem most, mert úgy akartam írni, bocs én hibáztam). én nem fikázok senkit sem, nyilván azért mert nem tettem még le semmit, ami okot adna rá, hogy én valakit is fikázzak. valaki írta előttem, hogy szenny és azért használtam ezt a szót, bocsáss meg ha félreérthető volt.
ha egy-egy kevésbé jó kép érkezik, arra senki sem reagál így, viszont ha már ontják napi 20db-os mennyiségben, akkor persze, hogy jön az osztás.
-
Olcsi
senior tag
Még egy dolog eszembe jutott...beszéltek itt színvonalfeltesről. Szerintem ez egy nyitott fórum, ahol nincs megszabva, hogy ki mit és hol mond, linkel, csinal, stb. Persze a moderációs alapelveket figyelembe véve. Ti itt csináltatok magatoknak egy "szabályt", hogy a szar képek menjenek a levesbe! Milyen alapon?
Ha van ilyen igényetek, nyissatok egy a fotózz.hu-hoz hasonló oldalt, ott meg lehet szűrni, hogy mi megy at a rostan és mi nem. Persze a moderációban ott is van hiba, nem is kevés... -
t_a_m_a_s
addikt
Azért, mert ide nem profi fotósok járnak...
Azt meg nem tudom, miért nem lehet elfogadni, hogy az ide járóknak van egy olyan törekvése, hogy egy kialakult színvonalat megtartsanak. Könyörgöm, nézz már vissza 4-5 oldalt. Tényleg nem látsz semmi különbséget pl Fejo, Kiskornél, Forceberg, Sztyui és a többiek képei, valamint egy belógó, megvakuzott faág között???
Tudom, hogy az "elkülönített" amatőr fotós topik sem jó megoldás, hisz ott meg vak vezet világtalant. Ezért is írta Ricsi, hogy kicsit utána kell olvasni a dolgoknak, szelektálni a saját munkánkat, és úgy egyáltalán gondolkodni, mielőtt telefossuk ezt a topikot képpel... Hidd el, ha valaki egy-egy rossz képet tesz fel, nincs anyázás. Az is elegendő kritika, ha senki nem véleményezi a képed. Viszont te mit tennél, ha valamire ötször mondod, hogy nem jó, és megkapod hatodszor is?
-
Ezzel a hozzáállással és szelektálatlan képekkel az oldal nívója egyenlővé válik a 0-val!
Valaki idegen benéz, azt hiszi, hogy valami óvodás kattogtatóshow képeit nézegeti.
Az idejáró többség ezt a hobbit kicsit komolyabban űzi, olyan szinten, hogy minimum időt fektet a képeibe. Meg lehetne érteni, hogy akik időt fordítanak a fotózásra, azok nem kíváncsiak az értéktelen képekre. -
eastsider
nagyúr
igazándiból akkor jössz rá milyen nehéz ilyen fotókat készíteni (erdőben), amikor egyszer már kipróbáltad. elmondom rohadt nagy szívás... erdőben rohadt nehéz átadni a hangulatot, és valljuk be kiskornel képei átadják ezt a különleges feelinget. ezek a képek nem olyanok, hogy ránézel, és le esel a székről, hogy hú azta! de nem is azért vannak...
szóval, lehet, hogy nem látod mennyi munka van benne.. de hidd el van. nagyon-nagyon sok.
egyszer próbálj meg erdőben fotózni.. nagyon nagy szívás. -
kiskornel
addikt
"A képedről: szép-szép, na de ez tényleg az a kategória, amit mindenki tud csinálni" értékeléséhez nem kell profinak lenni, akkor minek ide profi fotós?(idézet Olcsi)
11mm-es obival készült, egy patak közepén, szarrá terpesztett tripoddal, gondosan számolt mélységélességgel (hyperfocal 100 vonal/mm-rel), megvárva, hogy egy felhő eltakarja a napot, 1/1,7s expo idővel, késleltetéssel, tükörfelcsapással.
Khm...mintha valami ilyesmiről beszélt volna Blood kolléga is.
Na még egyszer: "értékeléséhez nem kell profinak lenni, akkor minek ide profi fotós?" - választ mindenki találja ki magának.
(#32453) Sada88: Kellemes éjszakai kép... mit néznek?
(#32456) gzola: végre a lényegre fókuszál a géped.
Jó kép. Esetleg legközelebb próbáld tágabb rekesszel (ha van), úgy egy kicsit mosottabb lesz a háttér.
(#32464) x123456: a második kép. Az öreg nénis. Egyes olvasmányok szerint az öreg nénis/bácsis és a gyerekes képek mindig fav. témák lesznek, és (ha jól van elkészítve) tetszenek is a jónépnek. Grat.
(#32465) Sada88: nincs ez veszve. a nem oda illő vonalakat ki kell szedni PS-sel.
-
Ezzel egyetértek, offoljunk ha már offolhatunk..
Veszek egy sok százezres felszerelést, megtanulom használni (akárki akármit mond, nem egy nagy dolog), elmegyek fotózni, és hoppá, profi vagyok.
Annyi gyönyörű képet látni ebben a fórumban is, gyönyörű helyekről, tájakról, stb, mégis.. technikai hiba nincs benne, de lelke sincs.
Mert ilyet BÁRKI tud, aki ért a gépéhez, és megtanult fényképezni.És művész ugyebár az, aki többet tud, mint amennyit tanult.
-
kiskornel
addikt
Na most már tényleg csak az amatőröké ez a topic. Szép lassan eltűnt az összes pro a fórumről. Most akkor amatőrök fognak amatőröket értékelni.
De néha azért a profik juttattak némi tudást is ide... ha nem is az a célja egy amatőrnek, hogy profi legyen, de legalább az, hogy profi módon fényképezzen.
Ez pedig nem zárul le azzal, hogy milyen géped van. A kivitelezés módját kell profira fejleszteni, és az meg is látszik a képeken. Meg kell látni, találni a témát. El kell oda utazni.
Az egyik munkatársam most vett egy kompakt panaszkodik gépet. Annak ellenére, hogy csak panaszarik gép, olyan képek potyogtak ki belőle Párizsról. Ugye el ment oda, ha valamit le akart kapni, megkereste az ideális helyet, és katt (mindent automatikán használt, azt se tudja, mi az a blende)."gyanítom én is gyorsan el tudnám sajátítani a profi fotózás minden egyes mozzanatát." - A profi gépekkel kapcsolatban az meg tévhit, hogy olyan könnyű őket kezelni. Sokkal több mindenre használhatók, mert több dolgot lehet rajt beállítani, viszont sokkal több dolgot KELL (KÖTELEZŐ) RAJT BEÁLLÍTANI. Ha nem teszed, kegyetlenül megbosszulja magát. Igaz a beállításokhoz több segítséget nyújt a váz, de kegyetlenül kell érteni az egyes beállításokhoz.
Tessék ropi leírása CSAK A VAKU ALAP ÜZEMMÓDJAIRÓL. És ezt neked ott helyben azonnal, gyorsan kell váltogatni, különben lemaradsz az alkalomról.
Sztem szemlélj meg egy pro vázat, vagy csak olvasd végig a leírását, és elámulsz rajt, hogy mennyi szarság, csiribiri van körülötte. -
Sada88
aktív tag
Fotozz.hu azért a "sznob" / félprofi profik gyüjtőhelye
pl megfigyelhető regeltem kamu nikkel felraktam képeket ,hogy 350D mindenki lehúzta ...
felraktamúgy,hogy nincs exif úgy már elfogadható ... aztán megnéztem csak a kíváncsiság kedvéért 5D mII na akkor meg dícsérték ... szóval ennyit erről...Amúgy egy profit se a technika teszi
ismerek olyat aki 350D-t tart másodváznak igaz jó üveggel és mégis jól fizetik.
-
Terapeuta
őstag
ráadásul szvsz olyan cuccal gyanítom én is gyorsan el tudnám sajátítani a profi fotózás minden egyes mozzanatát
Nanee...ezt azért nem gondolod komolyan, ugye?
Nézd, én ebben a topikban kezdtem el foglalkozni a fotózással, itt tettem fel az első kérdésemet, és ide raktam fel az első képeimet is, itt kaptam az első dicséretet, és az első kritikát. Itt indultam el a nulláról.
Szerintem csak úgy lehet tanulni, ha kritikusak vagyunk a képekhez ...Persze ha ti/mi kölcsönös sikerélmény nyújtási együttműködés (thx fotoaréna
) keretében viszonyultok egymás képeihez, megtehetitek, csak éppen ezzel saját magatok fejlődését gátoljátok/lassítjátok. Sajnos ez nagyon jellemző szinte minden oldalra, fotozz egy szuper példa rá...persze minden időszakban megvoltak azok, akik összejártak és persze "lájkolták" egymás képét...mi is csináltuk...a mi időnkben is volt, aki ki lett nézve, mert egy "profi" géppel sem csinált jobb képeket mint mi...csak ez így kívülről nézve...na mondjuk ki...nevetséges....
Abban teljesen igazat adok - igen, azért, mert én is így érzem
és nekem sem tetszett/tetszik igazán - hogy általában a profik elég lenézőek az amatőrökkel szemben, nincsenek azok az igazi alkotókörök, mint régebben voltak a fotószakkörök...és szinte lehetetlen belőlük kihúzni egy jó szót...jó esetben azt mondja gyere a fizetős tanfolyamomra...de pont emiatt kellene megbecsülni azt, aki mégis mond, vagy csinál valamit itt...
Szóval az egészből azt akarom kihozni, hogy ha egy fotós topikba egy olyan tag téved, aki mást csinál, esetleg jobban, nem feltétlenül kéne elüldözni. az tény, hogy az illető egy akkora kőbunkó, hogy bármit földbe lehetne verni vele, de ha ezt leszámítjátok, azért a betett képei nem rosszak, sőt azt is mondhatnám, hogy kiemelkedik a többi közül. Ne azt nézzétek, mivel csinálja...az nem a topik témája...
-
pisti
őstag
Nem rossz kép végülis, csak lehetne jobb is.
Egyrészt nem természetes közegben van a csiga, nem feltétlen hiba, de többnyire szebben mutat természetes közegben az ilyen alany.
A mélységélesség remek, pont beleesik a téma és szépen kiemeli azt az előtér meg a háttér mosottsága. Viszont sajna így is nagyon feltűnően színes a háttér, különösen a citromsárga foltok zavaróak, elterelik a néző figyelmét a csigáról.
A csiga pedig egy elég fura pózban, félig-meddig előbújva látható éppen, kicsit esetlennek hat így az elkapott pillanat.
Jah és szinte teljesen középen van a csigusz, valamerre el lehetett volna tolni. Inkább balra és előtte több helyet hagyni, ahogy szokás ilyenkor, mikor nincs mögötte semmi mutatnivaló. -
Jinxx
senior tag
A lényeg, hogy az objektívek gyártása során nem feltétlenül sikerül pontosan beállítani az autófókuszt, főleg a nem gyári lencsékre igaz (Sigma, Tokina, Tamron). Egy rosszul beállított objektív bizonyos pontra fókuszálva állíthatja az élességet előrébb, vagy hátrébb (back vagy frontfocus) akár annyira is, hogy az élesnek látni kívánt rész ki is esik az éles tartományból. Ennek az ellenőrzésére jó a tesztlap. 45 fokos szögből lefotózod a lap közepén lévő vonalat, és utólag látszik a képen, hogy a lencse előrébb, hátrébb, vagy pontosan fókuszált. Ezt a tesztet használt obi vásárlásánál illik megcsinálni, akár újnál is, max. hülyének néznek a boltban. Remélem így már tiszta.
-
-
eastsider
nagyúr
én úgy vettem észre, hogy lehet nagyon jó képeket csinálni egyszerűbb gépekkel is (pl az én D40x-em) de, ha van egy jó meglátásod, elképzelésed, sokkal nehezebb jó képet róla lőni, olyat, amilyet szeretnél. nincs megfelelő céleszközöd. nincs macro obid, nincs nagylátód, nincs fisheyeod, stb... (legalábbis én úgy veszem észre, eddigi rövid pályafutásom során). de lehet jó képeket lőni, és nekem rengeteg élményt okoz így is... hiába nincs rá több100k-m...
Szten Márs: a másik meg, h szeritnem akik ide jószerivel linkelnek azok azért naggyából tudják mit "illik", az újoncok meg úgyse olvassák el az első hsz-t, max lehet rá hivatkozni.
-
pdave
aktív tag
Én azért nem teljesen így gondolom hogy senki vagy ha nincs komoly felszerelésed, csak azt, hogy eltolódott ez is abba a irányba, mint az összes technikai jellegű hobbi, hogy egyre inkább a pénz határozza meg a dolgokat.
Aki tehetséges, az tud a gyengébb géppel olyat lőni, hogy a többiek csak pislognakNekem is szokott ilyen érzésem lenni a jó fotók láttán, bár engem inkább az zavar, hogy nincs elég időm fotózni, így sose jutok el arra a szintre amire szeretnék, mert nincs elég időm gyakorolni. De ha meg nem dolgoznék akkor nem lenne miből fotós cuccokat venni
-
pisti
őstag
Nappal, sok fénynél nem kell feltétlen állvány, persze az a legjobb, de csak akkor ha kifejezetten panoráma fényképezésre is alkalmas. Az Autostitch nevű progit szoktam én használni, de van még jópár ilyen szoftver.
Érdemes külön utánaolvasni a panoráma kép készítés módszerének, de a leglényegesebb annyi, hogy úgy forgasd körbe a kamerát képek között, hogy a körül a pont körül forogjon, ahol a belsejében kb. az érzékelő van, különben nemkívánatos hatások jelenhetnek meg az illesztési sávoknál. Én egyelőre csak kézből csinálom a panorámákat.
Állvány olyan kell amit lehet szintezni (vízszintesen álljon a gép), és be lehet úgy állítani a fejen a gép pozícióját, hogy a forgatás is helyesen a fent leírtak szerint történjen, meg persze az se baj, hogyha pontosan lehet mérni a forgatás szögét is rajta.Egyébként nem Prédikálószékről csináltam, ez a kilátó pont Dömös fölött van és jóval alacsonyabban.
Rumos: Nem, nem lehetett ennél jobban helyezkedni, de növény ígyis-úgyis van a képen.
-
Xantomas
őstag
Átfedés? használd úgy míg nem érzel rá, hogy a harmadoló rácsot bekapcsolod a "disp/back" gombbal, és lődd úgy a képeket, hogy mindig legyen egy harmad ami azonos a két képen.
Nem pepecselős, automatán megcsinálja, csak lehet hogy a szél miatt lesznek a képnek olyan részei, pl faágak, levelek, ahol nem egyezik. Olyankor le kell vágni az adott kiindulási képnek azt a részét, hogy ne legyen fedés az egymásra helyezett képek közt, és éles legyen a végeredmény.
-
Xantomas
őstag
Szerintem büntetés a fényképezőgépekben levő panoráma funkció. Egyrészt képes úgy összeilleszteni a képeket, hogy látszódjanak az elcsúszott átfedések, másrészt szellemképes is lesz. Jobban szeretem ezeket magam elvégezni.
Részemről AutoPanoPro-t használok.Tessék egy mai kép a Fenyőgyöngye egy kanyarjáról. Nokia E51-es ritka pocsék szar 2Mpixeles, koszos kamerájával lett lőve, 20 képből van összehegesztve, és 25%-ra lekicsinyítve, zajszűrve, helyenként színezve, majd élesítve.
Enyhe burkolt Nike reklám -
Chapel
addikt
miért kell panoráma funkció? jó fényben állvány sem kell,simán lövöd a képeket (persze nem mondom,biztos kéz kell hozzá,de sztem nem vészes)aztán a program (pl. Panorama maker) meg összerakja. a lényeg h 20-30% átfedés legyen a képek között.
-
BEE
addikt
Az ötlet nem lenne rossz, de a megvalósításban rengeteg a hiba.
Ha azt a korlátot előtérnek szántad, akkor nem elég látványos,
azonfelül nincs semmi kapcsolatban a háttérrel, ami pedig ajánlott lenne.
Ha keret akart lenni, akkor viszont nem keretezi a főtémát.
A többi meg már csak apróság, mint a ferdeség, a fakó kép.
De kísérletezz bátran, senkinek sem megy az elsőre,
még akkor sem, ha igen hangosan osztja is az észt.
BEE -
hali01
őstag
Mélységélesség,élességi mélység.A fotózott témának azon része ami a képen éles.
Előtte és utánna életlen.Ez mérhető kilóméterben,méterben,centiben,miliméterben.
Mértéke függ a tárgytávolságtól,gyújtótávolságtól a beállított rekeszértéktől és a használt géptipustól.
Jójáték és ha ügyesen használja a fotós,hatásos képeket készíthet.
Nagyvonalakban.
[Szerkesztve]
Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Viccrovat
- Milyen NAS-t vegyek?
- Call of Duty: Vanguard
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest