Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
válasz
Apollyon #7732 üzenetére
Már sokadszorra jön fel ez a "Debian nem desktop oprendszer".
Soha senki nem állította, hogy a Debian server oprendszer. Soha senki nem állította, hogy nem dekstop-ra készült.
Ian Murdock egyáltalán azért állt neki, mert az addig desktop-on használt Softlanding Linux System (SLS)-ből elege lett. És ezután ezt használta a személyi számítógépén. Ami nem szerver.
A sors iróniája egyébként, hogy az egyik alaptétele ez volt:
"Debian will contain the most up-to-date of everything." -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Damateo
aktív tag
válasz
Apollyon #7698 üzenetére
kruseder függősége a vlc.
Munka miatt kapkodósra sikeredet, elnézést.
Már szedtem le egy SMPlayert, tökéletesen működik. Bár alapértelezett a videóknál, mégis van amikor a vlc indul. Ezért gondoltam hogy törlöm.
Csak hát viszi magával a Krusadert is. Ami tudását tekintve nekem bejött. -
Damateo
aktív tag
válasz
Apollyon #7675 üzenetére
Igen, nálam van egy olyan plusz bejelentkezésiforma: (testing Debiant használok,3.18.2 Gnome verzió)
Gnome wayland.
Mondjuk nem létkérdés a beüzemelése, csak kiakartam próbálni.
Dobtam fel egy ilyet, lehet hogy ezt nem tudja kezelni [link]Viszont az zavar, hogy minden újra indítás után ki van kapcsolva a NumLock.
Másik érdekesség.
A VLC nehezen játssza .mkv videókat.
Lejátszott fájl mérete kb 7GB, pörgetés során kifagy, vagy majdnem kifagy a lejátszó, de a rendszer sem reagál. Processzort nem tekeri különösebben, ram van még bőven, ssd van a gépben.
Alapértelmezett lejátszó (totem), egyből el is feküdt a rendszerrel együtt. -
-
válasz
Apollyon #7625 üzenetére
Csak el kell majd mélyednem a Debian lelkivilágában, ha sűrűbben használom, mert a minap próbálgattam a kollégának segíteni FF ügyben, úgy, hogy váltogattam a repokat és arra lettem figyelmes, hogy amikor su-val akartam frissíteni, csak pár sort írt ki a terminal, utána kipróbáltam ugyanazokkal a sources beállításokkal és sudo-val meg pörgött a képernyőn a szöveg lefelé!
Ez mitől lehet?
(#7626) kovaax
De csak addig működik, amíg a mozilla nem vált valamelyik libbel frissebbre.
No, ez a gond ezzel a módszerrel, amúgy aki már megismeri a Debiant valamennyire, az elszórakozik ezekkel kótyomfitty repókkal is! Nekem még az LMDE2 fittye is fenn van, persze kikommentelve az is, mint a legtöbb.
-
válasz
Apollyon #7623 üzenetére
Attól függ telepítéskor mit adsz meg.
No, ez igaz lehet, mert már nem emlékszem az esetre, szerencsére elég egyszer telepíteni a Jessie-t!
én meg az aikido-t kedvelem, meg amit a Yip Man csinál, sose jut eszembeEgyébként illik (ajánlott) lekorlátozni a usert ha valaki sudozik.
Ez még nem jutott eszembe, egyedi gépnél van jelentősége egy felhasználó esetén?Most az FF ESR teljesen friss, az miért nem jó?
-
Damateo
aktív tag
válasz
Apollyon #7577 üzenetére
Nap folyamán próbáltam őket live-ban.
Ettől függetlenül lehet olyan hibája amit nem veszek észre, és kíváncsi vagyok mások véleményére.
Pl. lehet hogy nekem tetszik első ránézésre, de nehezen használható a mindennapokban.
Mondjuk nekem a Mate és Ciamont tetszik a legjobban.
Mate kicsit talán fapados alapból, de ha lehet témázni kicsit, akkor tetszetős. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #7496 üzenetére
Tulajdonképpen ebben Raynes-nek igaza van, bár az is igaz, hogy pl. KDE-s Debian telepítésnél a Jessy-ben nem voltak ilyen gondjaim. Igaz KDE-s kiépítésben meg a Squeeze volt gázos, abban el sem lehetett indítani az energiakezelőt, mert összeomlott. Laptopon ez egy kicsit gáz volt, mondhatni "cockblocker".
Amúgy a Debian "univerzális operációs rendszer" a saját elmondásuk szerint, szóval nem az ördögtől való elvárás az alap funkciók működése.
-
Raynes
tag
válasz
Apollyon #7494 üzenetére
Jó, igaz, csak kapitánnyal való egyetértésemet fejeztem ki, de tudom, hogy debianos vagy, és gyomorba gázoltam vele. Máskor próbálok tekintettel lenni mások érzéseire, kérdés, hogy mint próbálkozás mennyire lesz erős
A stabilitás valóban nem került elő, mondjuk szerintem érintett, mert stabilan szar az egész. A felsorolt hibák fele is olyan súlyos, hogy leírni nem lehet, ezek más disztrókon alapból rendben vannak. Nem is értem, hogy Debiánéknak miért jó, hogy ennyire keresztbeszopatják szegény felhasználót. Most gondold el, ha kapitánynak Debian-tapasztalattal a háta mögött ekkora gondot okoz, egy kezdő linuxos mennyire fog boldogulni vele. Tényleg megéri vele szenvedni? Mert hát mit is kínál cserébe a Debian? Ja, igen, stabilitást, amit a felhasználó a hajára kenhet, ha egyszer semmi nem működik megfelelően, de az legalább stabilan.
Én nem is javaslom pl., hogy a Wine-ban felvegyék az említett hibát, mivel más disztrón nem jön elő, ergo nem a Wine-ban van a hiba.
-
válasz
Apollyon #7434 üzenetére
A jelszó beírásakor már elég sok minden be van töltve.
Igazából úgy lehet lemérni az SSD boot-időt, ha GRUB választótól mérjük, persze nálam auto loginnal ment és így állt fel a Jessie Cinnamon cc 3 sec alatt, ezt az Antergos überelte, az 3 sec alatt hozta be használatkészre az asztalt.
-
Syl
nagyúr
válasz
Apollyon #7384 üzenetére
>Így legyen ötösöm a lottón
Adja az ég!!!
1%-ot kérek belőleÉvekkel ezelőtt próbáltam a Chakrát és ugyanez volt vele a gond. Azaz volt ott más is, sokkal bosszantóbb probléma. Például a NAS-ról Samba megosztásról nem volt hajlandó lejátszani a filmet, csak miután átmásolta a user mappába. Szerencsére Debianon nincs ilyen gond.
Sajnos, már csak estére tudom kipróbálni, akkor leszek ismét gép közelben.
De nagyon köszönöm a segítségetJa, a KDE valamiért csak angolul megy. A nyelvek listájában csak ámerikás englis van.
I'll be back
-
Syl
nagyúr
válasz
Apollyon #7369 üzenetére
Így már felment a ttfcorefonts(#7370) spammer
Én megszoktam (minden disztribúción), hogy a weboldal szerinti leírással telepítem. Így mindig a legújabb van meg, plusz az ilyen tárolókba felvett verziókkal nem tudom működne-e a partíció raw elérése.
-
Syl
nagyúr
válasz
Apollyon #7364 üzenetére
Köszi!
Ismertem már a sources.list szerkesztését, azzal nem volt gond.
Néztem is, miért van benne kétszer ugyanaz a CD-s sor, egyik kikommentelve.(#7362) spammer
Melyik sor végére írjam be ezt a contrib non-free-t?
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie main
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie main
deb http://security.debian.org/ jessie/updates main
deb-src http://security.debian.org/ jessie/updates main
# jessie-updates, previously known as 'volatile'
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie-updates main
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie-updates main
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian jessie contrib -
olivera88
veterán
válasz
Apollyon #7315 üzenetére
Milyen naplózásra gondolsz? Logouton olvastam a "A Linux SSD-re költöztetése" cikkben
"Ennél a pontnál viszont fontos azt is megjegyeznünk, hogy az ext4 naplózó fájlrendszer, és a naplózás, mint írási művelet, növeli a flash elhasználódását. Betonbiztosan kialakult álláspont híján a felhasználónak kell eldöntenie, hogy mi a fontosabb neki: az adatok nagyobb biztonsága, amit a naplózás garantál, vagy az SSD élettartama. "
Erre a naplózásra gondolsz? -
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #7293 üzenetére
ffmpeg visszatért a Debianba
legalábbis a sidben már benne van (és ismét benne van az mplayer is).
Szóval a következő stabil kiadásban is várhatóan benne lesz, ahogy tudtommal a testingben is benne van már.Nem tudom, mennyire macerás a testingből vagy a sidből backportolni a stabilba mostanság, régen elég sokat csináltam ilyet. Inkább, mint külső repo.
-
Penty
aktív tag
válasz
Apollyon #7293 üzenetére
Az ffmpeg benne van a jessie-backports tárolóban, nem kell ehhez a külsős multimedia tároló.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #7165 üzenetére
Hmm, kicseréltem az ESR-re az Iceweaselt. Érdekes módon méretben csak fele akkora az ESR mint a régi és kicsit gyorsabb is lett pedig a sync miatt minden kieg megmaradt.
Amúgy összeomlást egyikkel sem tudtam előidézni, a terminálban csak annyit láttam, hogy nem tudja használni a vdpau backandet a gpu-s rendereléshez. Ez normális, mert a P4 idejében nem is létezett még szerintem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
Apollyon #7087 üzenetére
Nem vettem annak, de az se lenne gáz!
Inkább azért írtam le, hogy ne tünjek túl idiótának a sok fenn lévő oprend miatt. Mióta átkényszerítettem magam Win-ről, érdekel laikus szinten, melyik asztali disztró miként működik s mivel látom milyen sokan szenvednek ugyanúgy, mint én az elején, így segítek az alap dolgokban és egyben tanulom is a használatukat.
A 8 óta Debiant használgatom, emiatt is kérdezetem azt a GRUB-os kérdést, úgy látszik senki nem tdja, mitől lehet.
Megoldani nem gond, csak érdekelt, de itt a Debianon valahogy a kezdőket nem veszik túl komolyan, van aki le is kezeli őket, de ez nem számít!
-
válasz
Apollyon #7072 üzenetére
Miért lenne egyszerűbb virtualban, ha arra nem vagyok kíváncsi!? (#7073)-ban minden benne van. Az SSD-n mást nem akarok futtatni, csak oprendszereket, pár elfér rajta, az SSD írásomat csak úgy nem fogom felrakni, hogy ne próbáljam ki jó pár rendszeren az ellenőrző parancsokat és a megfelelő optimalizálást!
A kezdő topikban is időnként próbálok segíteni, de nem vagyok guru, ezért átbootolok az érintett disztróra, hogy megnézzem, mi a helyzet nálam az adott kérdésben. mi ezzel a baj?
Játékokra már nem áldozok időt, helyette ez van.Az 1 terás HDD-n is van pár a 8-ból, elég jól elférnek, így is félig üres a vinyó. Telepakolhatnám ezer filmmel, amit soha nem nézek meg.
8 rendszerre van szükség egyszerre ez nekem értelmezhetetlen
Bocs a hsz-ért, megyek is vissza az abszolút kezdőbe, mielőtt újra megemlítné ezt valaki.
(#7073) joecontra Te tudszd valamit!
-
Sonja
nagyúr
válasz
Apollyon #6950 üzenetére
Tudom, hogy USB-s eszközöket néz, de gondoltam azon keresztül van megoldva.
Hirtelen ez jutott eszembe.
Megnéztem AIDA-val. Qualcomm Atheros AR3012 Bluetooth 4.0
Debian alatt a dmesg | grep -i blue parancsra ezt adja vissza:
[ 5.701263] usb 1-1.3: Product: Bluetooth USB Host Controller
[ 14.742631] Bluetooth: Core ver 2.19
[ 14.742649] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
[ 14.742655] Bluetooth: HCI socket layer initialized
[ 14.742657] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
[ 14.742664] Bluetooth: SCO socket layer initialized
[ 14.809544] Bluetooth: Loading patch file failed -
tlac
nagyúr
válasz
Apollyon #6897 üzenetére
értettem korábban is az érvedet, részben egyet is értek vele
a legtisztább egy harmadik topik lenneJah, mert szerinted aki sosem foglalkozott ilyesmivel az tud bármilyen más disztrót, vagy akár windózt "üzemeltetni"?
nem, de ezt nem értem hogy jön ide
Iscariah, ubyegon2
mindenesetre több energiát nem pocsékolok el, hogy "cicaharcban" vegyek részt
-
válasz
Apollyon #6864 üzenetére
Tényleg! Fel se tünt, hogy a sima transmission nem volt fenn, csak a ~ -cli és a ~ -gtk!
Az még rendben volna, hogy a bonyolult dolgokhoz nem értek, de, hogy az ilyen pofoneccerűekre is rá tudok csodálkozni!
Köszi a villámtippet!
--purge- vel szedtem le, mégse látszik, hogy belenyúlt volna mélyebben
~$ sudo apt-get remove --purge transmission-gtk
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
transmission-gtk*
0 frissített, 0 újonnan telepített, 1 eltávolítandó és 1 nem frissített.
A művelet után 4.027 kB lemezterület szabadul fel.
Folytatni akarja? [I/n] i
(Adatbázis olvasása ... 303323 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Eltávolítás: transmission-gtk (2.84-0.2) ...
Beállítófájlok törlése: transmission-gtk (2.84-0.2) ...
Aktiválók feldolgozása: mime-support (3.58) ...
Aktiválók feldolgozása: menu (2.1.47) ...
Aktiválók feldolgozása: gnome-menus (3.13.3-6) ...
Aktiválók feldolgozása: desktop-file-utils (0.22-1) ...
Aktiválók feldolgozása: gconf2 (3.2.6-3) ...
Aktiválók feldolgozása: man-db (2.7.0.2-5) ...Igazából leszedte, akkor ez a locate parancs miért írja ezeket ki?
-
Penty
aktív tag
válasz
Apollyon #6860 üzenetére
Nálam tegnap jött elő először (szintén filmnézés közben!), de akkor még nem foglalkoztam vele, mert éppen a végénél járt a film, én meg már lefekvéshez készülődtem. Mire lefeküdtem már el is felejtettem az egészet. Azáltal, hogy most ismét megfagyott, eszembe jutott a tegnapi fagyás is.
Nálam is Intel van, KDE, systemd, miegymás. A faillogban csak az van, hogy "^@^@^@^@^@^@^@^@^@^@^@^@^@", aztán ennyi. A többi log, meg csak a gép újraindítását jelzik, ha jól veszem ki őket. Szóval teljes az értetlenség részemről, hogy mi is ez.
Néztem, hogy mik frissültek az elmúlt napokban, hátha valami frissítés tett be a gépnek, de az elmúlt 8 napban csak a libtasn1-6, iceweasel, libmodule-signature-perl és az icedove frissült. -
válasz
Apollyon #6607 üzenetére
Ez lesz, van egy erre használd 4 GB penem, a netinstallal majd felrakok egy másik DE- s változatot, ha több hangulatom lesz a bíbelődéshez. Bár január 01- én egész jól elvoltam az Evo/Lution- os Arch netinstallal router nélkül, az a 2-3 óra simán elterelte a figyelmem a másnaposságtól!
Valahogy azért mindíg visszatérek az apt-get vonalra. Most is az új KaOS szorul le az SSD- ről Debian miatt.
-
válasz
Apollyon #6604 üzenetére
Csak rövid ideig használtam, vissza is fejlődött még az a minimal tudásom is a Mint miatt.
A 8- ast ki szeretném próbálni, de DE dilemma van valóban. Most, hogy alapból Cinnamon is van, erősen afelé húz a szívem egyéves ismeretségünk miatt. Majd meglátom, hogy netinstallal próbálom vagy inkább ezzel: debian-live-8.0.0-amd64-cinnamon-desktop.iso
Még a 2 éve hibásnak vélt routert is beüzemeltem nagy nehezen a netinstallhoz, de a tegnap esti meeting után utóbbi vonzóbb.(#6605) spammer Régóta érzem ezt systemd okozta kedvetlenséget. Szerencsére az én szintemen semmit nem érzékelek ebből negatívumként! A tudatlanság boldoggá tesz?
-
tlac
nagyúr
válasz
Apollyon #6563 üzenetére
nem feltétlen, mivel nem én adtam hozzá kézzel valami talált repót, hanem alapból a rendszer része, ezért én ezt nem érzem problémának
(deb-multimedia.org-ot viszont nem szeretem, azzal már párszor futottam problémába)itt egy Mint-es synaptic van, amiben tiltva a frissítés lehetősége, de át lehet állni a Debian-os csomagra
-
tlac
nagyúr
válasz
Apollyon #6561 üzenetére
de, ez most majdnem az
ezeket a repókat használja:
deb http://packages.linuxmint.com betsy main upstream import
deb http://ftp.us.debian.org/debian jessie main contrib non-free
deb http://ftp.us.debian.org/debian jessie-updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org jessie/updates main contrib non-free
deb http://www.deb-multimedia.org jessie main non-free
deb http://extra.linuxmint.com betsy mainMint-es repóból jön kb. 120 csomag, a többi gyakorlatilag teljesen Debianos
plusz kicsit másképp van az alaptelepítésben konfigolva
ami különbséget láttam, hogy a Mint nem a systemd-re épít, alapból sudo-ra van beállítva, frissítés a mintupdate-en keresztül megy (vagy persze a konzolos apt-get-tel), bejelentkezéshez GDM-et használjaa korábbi LMDE-t nem próbáltam, de az még rollingként indult
-
válasz
Apollyon #6448 üzenetére
Persze, hogy nem bonyolult, legfeljebb annak, aki nem ismeri. Tegnap a netinst partícionáló részével szívtam, mert az istennek nem akart továbblépni, amikor kijelöltem minden opciót, ki gondolta volna, hogy teljesen le kell görgetni és ott kijelölni és továbblépni. Ezt a partícionáló részt mindíg utáltam a Debianban.
Kösz a linket, ha tegnap nem a daily- ket nézegetem, ráakadhattam volna!
Ezt akkor hogyan kell érteni, hogy van a CD-1.iso és még 2,3,4...8- ig? Eddig azt hittem, ez nyolc cd- s változat!?ott a "Desktop Environtment" alatt kell lennie a Gnome-nak ha nincs a felsorolásban, ha igen, válaszd ki mindkettőt. ez megvolt! Ott láttam a Cinnamont is, de azt csak Mint alatt tartom jónak.
Alsó linked döglött!
-
válasz
Apollyon #6445 üzenetére
Tényleg, sorry, Gnome- ot jelöltem ki a listából, de ezek szerint van 8- as iso, akár rc is? Wheezyt azt tudom, milyen isok vannak, de nekem Jessie kell.
expert install, no ezt láttam is, de azt hittem nem jó az nekem, mint hogy nem vagyok expert!
Kipróbálom ezt a működőről bemásolást, de ha már van 8- as Gnome3 iso vagy hamar lesz, akkor csak megvárom!
-
-
válasz
Apollyon #6440 üzenetére
Ezt akartam feltenni, mert még mindíg csak a netinst van fenn. Konkrétan ki akartam már próbálni a 8- at.
Digilan esetén be kell jelszavazni.
Köszi a linket meg a segítséget, valóban felajánlotta a kislemezt vagy a pent, de utóbbiból most halt meg a másik, kislemezmeghajtóm nincs 10 éve.Most arra gondoltam, hogy a már mejdnem készre települt rendszerbe tenném be valahová a fw- t Mint alól és utána bootolnék. Tényleg nem túl jó dolog ez a non-free fw, ha egy szál telepító mediával ugrasz neki a telepítésnek. Lehet, hogy megvárom a Jessie non-free változatot.
Ez a sec alatt történő újraindulás engem is meglepett, a régi proc+vga- m csinált ilyet, ha túlhevült, de a mostani APU nem megy 60 fok fölé.
(#6441) Friczy
A /- en belül csak az /usr- t tartod SSD- n? Ha nincs rajta a teljes root, akkor nem lesz annyira gyors, mint, ha rajta lenne. A /var logjait meg tmpfs- be lehet rakni simán és a cache- t is!Fájlrendszer Típ. Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda1 ext4 20G 8,3G 11G 45% /
none tmpfs 4,0K 0 4,0K 0% /sys/fs/cgroup
udev devtmpfs 3,5G 4,0K 3,5G 1% /dev
tmpfs tmpfs 3,5G 100K 3,5G 1% /tmp
tmpfs tmpfs 711M 1,4M 710M 1% /run
none tmpfs 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
none tmpfs 3,5G 824K 3,5G 1% /run/shm
none tmpfs 100M 20K 100M 1% /run/user
tmpfs tmpfs 400M 6,6M 394M 2% /home/ubyegon/.cache
tmpfs tmpfs 3,5G 2,0M 3,5G 1% /var/logLevélnehezéknek is használhatod ennyi erővel az SSD- t! Milyen tipus egyébként és milyen oppal használod?
-
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #6432 üzenetére
Nem kell akkora SSD.
Fillérekért lehet venni 40-60 GB-os SSD-ket, vagy akár 120-ast, ha a root partíicót az /usr-rel együtt arra teszed, a /home (és akár a /var) megmaradhat az olcsó, nagy HDD-n, és nem ment rá a gatyád, viszont lesz egy sokkal gyorsabb rendszered.
Nekem csak az /usr van ssd-n baromi sok minden fenn van, és így foglal 12 GB-ot, tehát egy 40 GB-os SSD-n is szellősen elférne a teljes root. És sokkal gyorsabb a rendszer, mintha a WD Greenről töltődnének be a programok.
-
törölt tag
válasz
Apollyon #6435 üzenetére
Feljegyzem a helyet. Amugy mindig netinst telepitot hasznalok. USB3-as PD-rol SSD-re pikkpakk megvan.
Egy kerdesem lenne. Van egy Cateye GPS bike computerem. Sikerult a CateyeSync software-t elinditanom Wine-al. Viszont az eszkozt nem latja. Mar csak ennyi valaszt el, hogy mukodjon. Tudnatok ebben segiteni? Win alatt telepit valamit a hatterben, amikor csatlakoztatom az eszkozt. Nem szeretnek ezert W7-t telepiteni VirtualBox-ba.
+bob.zxr: mondj egy gyors distro-t.
-
-
törölt tag
válasz
Apollyon #6430 üzenetére
Évek óta SSD-t használok, most nem rég óta HDD-re kényszerültem és bizony hiányzik. Nem arról van szó, hogy megöregszel a gép mellett (mert olyan lassú), szimplán sokkal élvezetesebb a rendszer használata egy SSD-vel. Lehet Windows-hoz jobban kell, de kell Linux-hoz is.
-
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #6400 üzenetére
A 3.18 sose fog bekerülni a Jessie-be, a Jessie kernele 3.16 lesz, és ahogy írtam: a stabil kiadáson belül már csak biztonsági patchek kerülnek be a repositoryba.
A teljes experimental használata tele lehet meglepetésekkel, tehát nem írtak hülyeséget. Önmagában a kernel kb. annyira (vagy talán egy kicsit kevésbé) problémás, mintha a kernel.orgról letöltött kernelekkel játszadoznál.
Szóval ha innen is akarsz használni bármit, az experimentalt sose vedd fel a sources.listbe, amit innen akarsz feltenni, azt töltsd le .deb file-ba, és tedd fel dpkg-val. És tarts készenlétben alternatív boot megoldást
-
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #6391 üzenetére
A 3.18 - vagy bármely olyan kernel esetén, ami nincs a disztribúcióban - magadra vagy utalva. Nem kapsz se biztonsági frissítést se más egyebet, amit a Debian megcsinál. És itt nincs hibajavítás a kernelben, a hibajavítás új kernelverziót jelent (adott esetben újabb kompatiblitási problémákkal is).
-
Vladi
nagyúr
-
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #6385 üzenetére
Mivel a Debiannál úgy döntöttek, hogy ez a kernel kerül be a Jessie-be, ez a verzió sokáig fog élni. A Debian megszokott megoldása, hogy az esetlegesen megjelenő biztonsági javításokat (csak a biztonságit!) ráteszi a disztribúció kernelére, így a biztonságos kernel adott lesz, de verziót váltani nem szokott stabil kiadáson belül.
-
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #6383 üzenetére
El kell keserítselek: az unstable-ban jelenleg 3.16-os kernel van.. Ha újabb kernel kell, azt jelenleg maximum a kernel.orgról tudod letölteni és fordítani.
A saját, kézzel fordított kernellel el lehet játszani, sokáig én is csináltam, de mostanában nincs semmi olyan plusz feature, ami annyira kellene, hogy kernelt fordítgassak. Ha ilyet akarsz csinálni (nem az unstable-ből, mert ott nincs 3.18), akkor ajánlom figyelmedbe a kernel-package nevű csomagot, ezzel kényelmesen tudsz a kernelforrásból fordítás után csomagot készíteni, amit utána már a csomagkezelő kezel. Kényelmesebb, mint a sima make install (bár az gyorsabb), de így a kernel felrakás, eltávolítás sokkal könnyebb.
-
BoB
veterán
-
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #6381 üzenetére
Általában a kernel viszonylag problémamentesen cserélhető újabbra. De itt is problémát tud okozni a videokártya-driver, mert ezeknek általában van kernelbe beépülő része is. Nyílt forrású drivereknél (pl. az Intel) több esély van arra, hogy ez nem gond, mert a mainline kernel része a videokártya-meghajtó is, ellenben a zárt drivereknél (nVidia, AMD) biztos, hogy fordítani kell a kernelmodult.
A rendszer többi része általában vígan elvan a hivatalosnál újabb kernellel.
-
-
Penty
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- RAM topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED monitor topic
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Fujifilm X
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- 12 Részletre BANKMENTES KAMATMENTES ASUS Vivobook 15 X1504ZA-BQ856W laptop további tulajdonsága
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest