Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jó lett a motor!
Szóval nagy az öröm. Biztosan lesz még csomó kérdésem, mert a javítás/összerakás befejezése után csak annyira volt erőm tegnap, hogy ráálltam vele a holdra, de szépen ment a követés, fél óra után is pozícióban volt a távcső, szóval jónak tűnik, de zéró tapasztalatom van, gondolom kevés ilyen hülye van mint én, hogy először szerel/javít, és utána látja benne az első objektumot.
Az egész történet egy szégyen, és roppantul bánt, de leírom okulásképpen, bármennyire is ciki: jó egy hónapja nézelődők/olvasgatok, közös hobbinak gondoltuk a gyerkőccel. 1-2 éve felmerült márt, de akkor úgy éreztem hogy túl kicsi hozzá, csak magam miatt meg nem akartam belevágni. Most úgy hozta egy különös véletlen, hogy a kinézett szettből (SkyWatcher 127 1500 MC, Star Discovery AZ goto) találtam itt a hwaprón egy szép állapotú alig használtat, még élt rá a gari is. A telefonszám felhívása után kiderült, hogy az eladó majdnem a szomszédom, 1 perc sétára lakik tőlem. Ami azért is durva, mert egy kis faluról van szó
Átsétáltam, beszélgettünk egy csomót, végül megvettem a távcsövet, ráadásul kaptam hozzá rengeteg kiegészítőt is. Ez múlt pénteken történt kora este, gondolom tapasztaltátok ti is, hogy tegnapig vastag felhőréteg volt felettünk, ráadásul csapadék is volt bőven, szóval kipróbálni nem nagyon tudtuk, csak egy pár perces teszt volt, a hozzá kapott amici prizma segítségével nézegettük a közeli hegyeket a gyerkőccel.
Aztán gondoltam "mi baj lehet?" alapon elkezdtem próbálgatni a szoftveres vezérlést szobában, ha már mást nem tudok csinálni vele. Próbálgattam a mobilappot, a desktopot, a wifi hotspot/client funkciókat, össze akartam hozni a Stellariummal is. Működött is minden jól, bár a fülem nem ilyen hangokhoz szokott ha léptetőmotorokról van szó, de videókban és fórumokban is megerősítést találtam, hogy mindegyik SD ilyen. Kicsit surrog, kerreg, de teszi a dolgát mindenkinél évek óta, meghibásodásról alig lehet olvasni. Aztán küldtem neki valamelyik sw-ből egy olyan pozíciót, amit nem kellett volna.... Csak a szemem sarkából vettem észre, hogy a tubus alja közelít a talphoz. Átfutott az agyamon, hogy biztosan van benne nyomatékszenzor, vagy bármilyen hasonló mechanikus megoldás, amivel megvédi magát, de nyilván azért egyből felugrottam. Sajnos nem értem oda időben, a tubus elérte a talpat, és az áramtalanítás előtt jött pár olyan kattogó hang, amit nagy fájdalom volt hallani, kb. 90%-ra biztosra vettem, hogy itt most legalább 1db fogaskerék le lett darálva. Ez be is igazolódott sajnos
Beszéltem a bolttal is, ahol az eladó vásárolta, nem kamuztam, beleálltam a dologba, egyetértéssel vettem tudomásul, hogy erre bizony nem fog vonatkozni a garancia, és sajnos azt is közölték, hogy amennyire tudják, ez drága javítás lesz, aminek az átfutási ideje sem lesz rövid.
Végül belevágtam magam. A motor szétbontása közben sikerült eltörni a speed szenzor kerekét is (papírvékony műanyag, és járatlan út volt, mert a sehol a neten nem bontott még senki meg ilyen motort, túrtam utána eleget). Ezen a ponton már bizonytalanná vált a 3D nyomtatás lehetősége, túl sok időt emésztett volna fel (try&fail módszer kellett volna tuti, főleg a sebességérzékelő kereke miatt), és ekkor találtam meg az elfogadható árú motort is hazai forrásból, nekem ennyit megért. Valamekkora (nem nagy) öröm a dologban, hogy azt hiszem elég alaposan megismertem ezt a mechanikát. Sikerült olyan finomhangolásokat is megcsinálnom rajta, amik javítottak a gyári (még működő
) állapoton is, megszűntek a furcsa hangok, nagyon szépen és simán fut minden. Ezekbe jellemzően a javítás miatti keresgéléseknél futottam bele különféle fórumokon, vagy csupán józan paraszti ésszel kikövetkeztettem, hogy a kínai minőségbiztosítás nem feltétlen volt a helyzet magaslatán pl. az állásszög érzékelő modul becsavarozásánál, ami e miatt meg tudott vetemedni, és a benne levő optikai encoder kereke bele-bele karistolt a műanyag házba.
Szóval ennyi a sztori, remélem hétvégén tudom majd arra is használni amire vettem
-
válasz
popey37 #4483 üzenetére
Igen, teljesen egyforma az enyémben a két motor kábelezése. Roppant faék egyszerű az egész egyébként, a horizontális és a vertikális tengely is majdnem 100%-ban copy&paste mechanikailag és elektronikailag is. Minimális eltérés van csak, az is csak a vertikális tengely kézi oldhatósága/rögzíthetősége miatt. Az elektronikán levő jst csatik is megegyeznek ahová a két motor csatlakozik (pinek száma, színe, sorrendje).
-
válasz
popey37 #4481 üzenetére
Azóta nézegettem még mindkét motort (lásd előző commentem), itt az én vertikális (felső) motorom kiszerelve:
Az alsó (horizontális) motor ugyanilyen nálam, ugyanúgy 19116 van rajta. Ehhez nem akarok hozzányúlni, csak beszerelt állapotában vizsgáltam. Látható jobbra felül egy kis fekete fogaskerék. Na ott van egy nyílás a burkolaton, és be lehet látni a felső részbe. Nagyító alatt belenézve mindkét motorba 4db ugyanolyan fogaskereket látok. A kiszereltet persze szét is szedtem, annak már úgyis mindegy, így tudom, hogy van hátul egy 5. fogaskerék, ami sajnos a nyíláson keresztül nem látható mert eltakarja a többi, szóval itt van egy kicsi esély, hogy az eltér, de a többi stimmel.
A webshopos motor meg így néz ki:
Szóval ezek alapján (főleg hogy ugyanaz a száma nálam mindkét motornak) merek csak optimista lenni, de minden észrevétel érdekel persze, kezdő vagyok még (szerelni azért merem, mert van tapasztalatom 3D nyomtató szerelés/építés, modellezés és egyéb elektronikai dolgok miatt).
-
válasz
szacsee #4479 üzenetére
Gondoltam erre is (nyilván azért megbeszélném velük, hogy visszavihetem e ha nem oké), de jobb lenne biztosra menni. Közben eszembe jutott, hogy megnézzem az enyém horizontális motorját, és lőn csoda, ugyanaz a szám van rajta mint a vertikálison. Mindkettő 191116-os. Ez azt jelenti hogy a két motor megegyezik, tehát a webshopban levőből sincs külön vertikális. Azt mondjuk továbbra sem értem hogy miért más rajta a szám, lehet hogy ennek nincs is jelentősége mert nem cikkszám, hanem sorozatszám.
-
Sziasztok!
Egy SkyWatcher StarDiscovery AZ mechanika kapcsán kérdeznék. A vertikális tengely léptetőmotorját kellene benne kicserélni, találtam is egy szinte tök ugyanilyen motort itt: https://tavcso.hu/termek/MotorDisc
A baj csak az, hogy erre horizontális van írva, és a matricán levő szám is eltér (190508 vs. 191116), kép alapján a két motor ezeket kivéve 100%-ban megegyezik. A BTC azt mondta, hogy írjak egy e-mailt ezzel a kérdéssel, jövő héten megpróbálják megválaszolni. Addig is gondoltam kérdezek itt, mert ezen pörögök tegnap este óta (nagyon bánt, hogy nem működik, minél előbb szeretnék megoldást találni, vagy legalább egy tervet rá): nem tudjátok esetleg, hogy hol lehet még bárhol a neten SkyWatcher alkatrészeket fellelni? Égen-földön kerestem, de sehol nem találtam beszerzési forrást 2db webshopot kivéve (az egyik csodával határos módon a hazai BTC, a másik egy osztrák). Sajnos pont ugyanilyen cikkszámú (191116) motor egyiknél sincs. Egyáltalán mi lehet az eltérés (már ha van) nyomaték, forgásirányok?
-
válasz
kuyarashi #1291 üzenetére
Tényleg, ha már a szabad szemnél tartunk: rossz a szemem, korrekcióval (szemüveggel) ugyan közel 100%-os, de amit nem lehet korrigálni, az az un. farkasvakság, azaz nagyon rosszul látok a sötétben. Mennyire okozhat ez gondot? Itt most nyilván nem arra gondolok, hogy kitelepülésnél majd botorkálni kell, azért nem annyira durva a helyzet, hogy pl. ne vállalnék be éjszakai túrákat, vagy sötétedés utáni autóvezetést pl., de szabad szemmel alapvetően elég kevés dolgot látok az égen úgy általában. A tejutat pl. csak fotókról ismerem.
-
válasz
kuyarashi #1289 üzenetére
Köszönöm neked is, és popey37-nak is a tanácsokat! Igen, az A7 III elég jól sikerült darab, ezért is használja munkaeszközként a feleségem (mivel hobbi szinten én is fotózgatok, ezért néha együtt kell vele élnie hogy nem áll rendelkezésre a gép
).
Az első firmwarek miatt amúgy az asztofotósok nemes egyszerűséggel "star eater" jelzővel illeték (az általad is említett zajszűrő egy kicsit "jobban" tette a dolgát mint ahogy azt kellene), de aztán a Sony összekaptam magát, és javította az algoritmust, azóta elég jól használható erre (is) a gép.
Amúgy az lesz szerintem amit írtatok is, alapvetően a fiam érdeklődik nagyon a csillagászat iránt, és ketten szeretnénk belevágni a dologba, a fő cél nem a fotózás. Szóval vásárolunk majd egy kezdő távcsövet (ennek a körüljárásba még pár olvasgatós este belecsúszik szerintem
) , a Sony E mount meg csak bónusz lesz hozzá, ha beválik akkor plusz öröm, ha nem, akkor pedig nem lesz semmi, az élményt nem fogja csorbítani
-
Csak ma kezdtem olvasgatni a témában, szóval egy nagyon laikus kérdéssel indítanék, aminek a megválaszolása sokat segítene abban, hogy merre tapogatózzak tovább
Mennyire alkalmas manapság egy FF gép (konkrétan egy Sony A7 III) távcsővel történő asztrofotózásra? Utánaolvasva egyértelműen nem ajánlott, a szenzorméret miatt APS-C-t, de méginkább ccd-s célhardvereket ajánlanak internetszerte (de ezt majd megerősítitek vagy cáfoljátok
) . Csak ugye esetemben kontextusban kellene kezelni a dolgot: ez a váz már adott, ezzel tudok főzni, vagy használom (ha használható), vagy elve elengedem a fotózás részét a dolognak, amikor távcsövet választok. Szóval érdemes lenne a büdzsét úgy tervezni, hogy ezt a vázat rá tudjam tenni a majdani távcsőre, vagy inkább hagyjam a dolgot?
Új hozzászólás Aktív témák
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- EZVIZ CS-EB8-4G-2K-PS(kit)
- BMW E39 540i - V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- Eladó KTM női bicaj!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L14 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest