Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Nimda

addikt

válasz Chal #4508 üzenetére

kínai minőségbiztosítás nem feltétlen volt a helyzet magaslatán

Szinte sosincs ott.

• Chal

addikt

válasz Chal #4482 üzenetére

Jó lett a motor! :) Szóval nagy az öröm. Biztosan lesz még csomó kérdésem, mert a javítás/összerakás befejezése után csak annyira volt erőm tegnap, hogy ráálltam vele a holdra, de szépen ment a követés, fél óra után is pozícióban volt a távcső, szóval jónak tűnik, de zéró tapasztalatom van, gondolom kevés ilyen hülye van mint én, hogy először szerel/javít, és utána látja benne az első objektumot.

Az egész történet egy szégyen, és roppantul bánt, de leírom okulásképpen, bármennyire is ciki: jó egy hónapja nézelődők/olvasgatok, közös hobbinak gondoltuk a gyerkőccel. 1-2 éve felmerült márt, de akkor úgy éreztem hogy túl kicsi hozzá, csak magam miatt meg nem akartam belevágni. Most úgy hozta egy különös véletlen, hogy a kinézett szettből (SkyWatcher 127 1500 MC, Star Discovery AZ goto) találtam itt a hwaprón egy szép állapotú alig használtat, még élt rá a gari is. A telefonszám felhívása után kiderült, hogy az eladó majdnem a szomszédom, 1 perc sétára lakik tőlem. Ami azért is durva, mert egy kis faluról van szó :) Átsétáltam, beszélgettünk egy csomót, végül megvettem a távcsövet, ráadásul kaptam hozzá rengeteg kiegészítőt is. Ez múlt pénteken történt kora este, gondolom tapasztaltátok ti is, hogy tegnapig vastag felhőréteg volt felettünk, ráadásul csapadék is volt bőven, szóval kipróbálni nem nagyon tudtuk, csak egy pár perces teszt volt, a hozzá kapott amici prizma segítségével nézegettük a közeli hegyeket a gyerkőccel.

Aztán gondoltam "mi baj lehet?" alapon elkezdtem próbálgatni a szoftveres vezérlést szobában, ha már mást nem tudok csinálni vele. Próbálgattam a mobilappot, a desktopot, a wifi hotspot/client funkciókat, össze akartam hozni a Stellariummal is. Működött is minden jól, bár a fülem nem ilyen hangokhoz szokott ha léptetőmotorokról van szó, de videókban és fórumokban is megerősítést találtam, hogy mindegyik SD ilyen. Kicsit surrog, kerreg, de teszi a dolgát mindenkinél évek óta, meghibásodásról alig lehet olvasni. Aztán küldtem neki valamelyik sw-ből egy olyan pozíciót, amit nem kellett volna.... Csak a szemem sarkából vettem észre, hogy a tubus alja közelít a talphoz. Átfutott az agyamon, hogy biztosan van benne nyomatékszenzor, vagy bármilyen hasonló mechanikus megoldás, amivel megvédi magát, de nyilván azért egyből felugrottam. Sajnos nem értem oda időben, a tubus elérte a talpat, és az áramtalanítás előtt jött pár olyan kattogó hang, amit nagy fájdalom volt hallani, kb. 90%-ra biztosra vettem, hogy itt most legalább 1db fogaskerék le lett darálva. Ez be is igazolódott sajnos :(

Beszéltem a bolttal is, ahol az eladó vásárolta, nem kamuztam, beleálltam a dologba, egyetértéssel vettem tudomásul, hogy erre bizony nem fog vonatkozni a garancia, és sajnos azt is közölték, hogy amennyire tudják, ez drága javítás lesz, aminek az átfutási ideje sem lesz rövid.

Végül belevágtam magam. A motor szétbontása közben sikerült eltörni a speed szenzor kerekét is (papírvékony műanyag, és járatlan út volt, mert a sehol a neten nem bontott még senki meg ilyen motort, túrtam utána eleget). Ezen a ponton már bizonytalanná vált a 3D nyomtatás lehetősége, túl sok időt emésztett volna fel (try&fail módszer kellett volna tuti, főleg a sebességérzékelő kereke miatt), és ekkor találtam meg az elfogadható árú motort is hazai forrásból, nekem ennyit megért. Valamekkora (nem nagy) öröm a dologban, hogy azt hiszem elég alaposan megismertem ezt a mechanikát. Sikerült olyan finomhangolásokat is megcsinálnom rajta, amik javítottak a gyári (még működő :) ) állapoton is, megszűntek a furcsa hangok, nagyon szépen és simán fut minden. Ezekbe jellemzően a javítás miatti keresgéléseknél futottam bele különféle fórumokon, vagy csupán józan paraszti ésszel kikövetkeztettem, hogy a kínai minőségbiztosítás nem feltétlen volt a helyzet magaslatán pl. az állásszög érzékelő modul becsavarozásánál, ami e miatt meg tudott vetemedni, és a benne levő optikai encoder kereke bele-bele karistolt a műanyag házba.

Szóval ennyi a sztori, remélem hétvégén tudom majd arra is használni amire vettem :D

• popey37

addikt

válasz Chal #4482 üzenetére

a képeken a kábelezés ugy néz ki, mintha nem egyforma lenne. a lábkiosztás egyforma a két motoron?

• popey37

addikt

válasz Chal #4478 üzenetére

az a szám szerintem a termék szám, a motorhoz elektronikailag szerintem semmi köze. viszont a két tengely motorja nem felcserélhető: tehát valószínű, hogy a szám a horizotális motor termékszáma, a másik szám meg a vertikális motoré.
    a két tengely fogszáma, meg még egy sor más dologban is eltér: oragép és még sorolhatnám.

• szacsee

nagyúr

válasz Chal #4478 üzenetére

Ez csak tipp:
    DC motor valószínű mindkettő és a motor kb ugyanazt lehet, max a hajtásláncban van eltérés.
    Internetes vásárláskor viszont megillet az elállás joga indok nélkül 14 napig. BTC válaszát várd meg mindenképp... viszont....
    Ha személyes átvétel nem nagy anyagi kiadás (közel laksz), akkor neten megrendeled, személyesen átveszed, ha nem jó 14 napig elállhatsz a vásárlástól.
    Ha messze laksz max a futár költségét bukod.

• kuyarashi

őstag

válasz Chal #1305 üzenetére

Az a jó, ha nem kapkodja el az ember.
    Szerintem lesz majd valaki a közeledben, aki személyesen is szívesen ellát tanácsokkal és akinek kipróbálhatjátok a távcsövét. Emiatt kérdeztem, hogy hol laktok. Hátha valaki meglátja és megkeres!

• kuyarashi

őstag

válasz Chal #1303 üzenetére

Fényszennyezés szempontjából jobb, mint a város.
    Most hol tart a távcső vásárlási projekt?

• kuyarashi

őstag

válasz Chal #1294 üzenetére

Bocsi. Ez esetben főleg célszerű volna belenézned 1-2 távcsőbe és így már biztos, hogy fényerős modellt kell választanod.

• kuyarashi

őstag

válasz Chal #1292 üzenetére

A legjobb, ha fórumon keresel valakit a közeledben és kipróbálod, hogy az ő távcsövében, vagy távcsöveiben mit látsz. Ez egyébként minden kezdőnek erősen ajánlott opció vásárlás előtt.
    Ami viszont nagyon fontos, hogy milyen körülmények közt szoktad az eget kémlelni, amikor is nem látod a tejutat. A városi emberek komolyan meglepődnek, mikor egy vidéki nyaraló tiszta éjszakáján felnéznek az égre. Hidd el, a legtöbben nem látták még a tejutat szabad szemmel a fényszennyezés jóvoltából'. Tehát nem biztos, hogy ez a nem túl erős farkasvakságodnak köszönhető. Az interneten látható tejút fotók általában több 10 másodperces, magas ISO értékkel készített és utómunkázott képek. Ne ezt a látványt várd éjszakánként!

• kuyarashi

őstag

válasz Chal #1290 üzenetére

Jó a gondolat. Először ki kell próbálni, hogy tetszik-e egyáltalán a csillagászat, de azt hozzá kell tenni a mélyég-fotózás kapcsán, hogy ha jól csinálja az ember, akkor rengeteg olyan objektum jön elő, amit szabad szemmel részlegesen, vagy egyáltalán nem látható. Tehát a későbbiekben ez rengeteg újat hozhat, ha úgy alakul. Cserébe viszont nem egyszerű.

• kuyarashi

őstag

válasz Chal #1285 üzenetére

Fullframe esetében a szélek ugye kiterjesztettek és az optikáknak épp a szélén jön a legtöbb nem kívánatos mellékhatás' (vignettáció, kromatikus aberráció, torzítás, kóma hiba, lágyság, stb.), ráadásul egyes esetekben akár drágább kiegészítőkre lehet szükség. Persze ezeket lehet redukálni, vagy utólag le is lehet vágni a képszéleket, de ez esetben ezzel előre számolni kell a kompozíció beállításakor.

Az, hogy a CCD-s célhardver a legjobb, az azért nem teljesen igaz manapság. Vannak előnyei, de akkor már inkább a CMOS célhardver az igazi. Nemrég betörtek a piacra az elérhető(bb) árú dedikáltan csillagászati kamerák, melyekben kivétel nélkül Sony CMOS szenzorokat alkalmaznak, jellemzően épp azokat, amelyek a Nikon DSLR-ekben is vannak. Sokszor persze a Sony meghagyja magának a legjobb érzékelőket. Más kérdés, hogy mit tud belőle kihozni összességében. Ami szerencse viszont, az az, hogy az asztrofotózásban az autofókusznak, vagy ergonómiának, stb. nincs jelentős szerepe, itt csak a szenzor számít.

Ahogy elnézem, elég karvaj lett az A7 III szenzora. (Sajnos nem találom a pontos típusát.) A fényérzékenysége brutál. DxOMark szerint, ISO 3.730, ami nagyon jó jel-zaj arányt (SNR) jelent. (ISO 3.000 környékén jelenleg már kiváló.)

Ugye a Nikon is Sony szenzort használ gépeiben, melyeknek már jó ideje magasabb az SNR száma, a dinamikája és a színmélysége is, mint a Canonoknak (tisztelet a kivételnek -ami a tesztek szerint mondjuk elég ritka). Kb. 10-15 évvel ezelőttig még a Canonok zajszintje eredendően alacsonyabb volt, mint a Nikonoké, mert utóbbi erőteljes, szoftveres zajszűrést alkalmazott a nyers képeken, ami a kisebb csillagokat, s egyéb hasznos részleteket is eltüntethetett a képről. Szerencsére ez ma már nem így van!
    A Canon választása ma inkább hagyomány, illetve márkahűség. S persze a Canon mellett szól, hogy objektívjeit más gyártók kamerái sokszor előszeretettel fogadják. Fókuszrendszerük is általában nagyon jó, bár utóbbi időben a Nikon is feljött. Canon újabban kevésbé fejleszt és még vissza is fogja gépeit.
    A Canon és Nikon szenzorok között már nincs különösebb eltérés, vagy ha van is, akkor inkább fordítva.

A puding próbája pedig az evés, szóval ha már úgyis megvan a váz, érdemes kipróbálnod, hogy hogyan teljesít, mielőtt bármi másba invesztálsz. Nem hinném, hogy problémád lesz vele. A bajonett átalakító csak pár ezres, szóval ezen nem fog múlni.

• popey37

addikt

válasz Chal #1285 üzenetére

hát egy alap fotos felszerlés bolti ára szerintem üti a millát.
    mechanika 400k, minimum egy HEQ-5 goto
    tubus egy 80mm körüli ED 150-200k, egy APO 400k
    vezetés 200k
    korrektorok, szürök, adapterek, áramállátás, bolygókamera legalább 250k.

szóval igy gondolkozz fotozásban. használtam persze olcsobban is be lehet szerezni, de ritkán van a bazárban ilyen vagy hasonló cucc.

első lépésben ne fotozni akarj, nem fog menni, vegyél egy kisebb tubust meg égtérképet és ismerd meg az eget, egy 90 mm körüli átmérő kezdésnek tökéletes, ha lehet lencsést válassz, azzal nincs sok probléma ami a kezdőket minden esetben utoléri.
    fotozáshoz fényerős, azaz rövid fokuszú távcső kell, viszont ide már nem elég a sima akromát, inkább ED vagy APO távcső az ideális.
    észleléshez meg megint csak kétfajta: mélyég objektumokhoz/ ködök, galaxisok/fényerős, bolygófigyeléshez és fotozásához meg hosszú fokuszú tubus kell a nagy nagyítások miatt.

fotozáskor nem használunk fokusznyujtókat, sőt inkább fokuszreduktort ami még jobban lecsökkenti az adott tubus fokuszát.

a sony masinát amid van nem ismerem, nem tudom lehet e hozzá adaptert kapni, sőt nem tudom a paramétereit sem.
    az asztrofotosok szerintem 80%-a canon tipust használ, nekem canon 600D van

Új hozzászólás Aktív témák