-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolti.22
senior tag
válasz
cellpeti #2995 üzenetére
Privátban már írtam, hogy IGEN!
Kérdés a mesterektől:
_100_
_100$
^100 .*Egy BGP-ben jártasabb ember kérem, hogy helyesbítsen. Az első az szerintem az, hogy a frissítés valahol egyszer áthaladt a 100-as AS-n (az AS_PATH-ban valahol középen lehet a 100, pl: 150,120,100,300,440). A második szerintem az, hogy egy pl. AS200 az AS100-tól kapta közvetlen a frissítést, így az AS_PATH ilyen lehet: 100,200,...stb.. A harmadik meg szerintem az, hogy a frissítés, amit a router kap, az az AS100-ból ered, az AS_PATH így szerintem 111,222,333,444,100
Ezeket még ki kellene javítanom az irományomban, ami felszaporodott 142 oldalra, de legalább hamarabb átfutom, mint az egész route könyvet.
-
cellpeti
nagyúr
CCNA vizsgára elég a Discovery-t vágni? Azért kérdem mert nemsokára nekiállok. Most nyomtattam ki a könyveket és ha kell még akkor beszerzem az anyagokat.
-
tusi_
addikt
válasz
Wolfy999 #2992 üzenetére
Én telepitettem a melóhelyen 2 d-linkkel és ott is ment, bár a roamingot úgy nem forsziroztuk, hogy mennyi adat szakad meg, csak pinggel ellenüriztük, ott nem volt szakadás, de az csak 2 mp. Egy udp biztos nem szerette volna
Itthon is egy ugyanolyan D-link van AP-ként használva, de csak BSS ben.
Na ezért jó ez a fórum, sok okos embertől össze lehet szedni azt, ami nincs benne az irodalomban
-
Wolfy999
tag
Megkérdeztem egy kollégát, aki wifi terén jobban otthon van. Az ADU csak a Cisco wifi kártyákhoz volt, de ma már nem nagyon használják. Roaminghoz nem kell semmit telepíteni.
L2 roaming kontroller nélkül működik, de a session-ök általában megszakadnak. Ha van kontroller a session-ök is túlélik. L3 roaming csak kontrollerrel lehetséges, a kliens nem tud róla, hogy változik az IP címe, a kontroller kezeli (ahogy írtam korábban).
Tehát a kliens szempontjából teljesen mindegy, hogy L2 vagy L3 roaming történik, mert nem tud róla, hogy van különbség. A kliens wifi kártyája kezeli a váltást.Egyébként itthon 2 TP-link AP-val kipróbáltam az L2 roamingot. Működik! Folyamatos pingelés és aktív telnet kapcsolat mellett végigsétálva a házon láthatóan átváltott a másik AP-ra. A pingre végig jött válasz, de ami a legmeglepőbb, a telnet sem szakadt meg.
-
Wolfy999
tag
Én úgy tudom L3 Roaming-hoz mindenképp kontroller kell. Ilyenkor szintén nem kell a kliensen semmi extrát konfigurálni. Az SSID-nek itt is ugyanannak kell lenni, csak több tartományból kaphatsz IP-t, attól függően, hogy melyik AP-re csatlakozol. Roaming esetén a kontroller kér neked egy IP-t az új tartományból és kvázi NAT-olja a forgalmad.
Hangsúlyozom, ez nem hivatalos információ, nem vagyok pro wifiben, csak jelenleg így állt össze a fejemben a kép. Ha valaki jobban tudja ne tartsa vissza.
-
zsolti.22
senior tag
Win7 alatt is természetesen lehet megadni előre beállított WIFI kapcsolatot, különben hogyan csatlakoznál rejtett hálózathoz?!
-
crok
Topikgazda
L2 roamingnál egy SSID-t és egy subnetet használsz.
Amikor az egyik adótól messzebb de a másikhoz
közelebb kerülsz, akkor átváltasz a másik adóra (SSID
azonos) így ugyan abban az L3 hálózatban maradsz
és megvolt a roaming is. A gépen kvázi semmit se kell
csinálni (persze az SSID-hoz csatlakozás előfeltétel).Olyanra kell készülni, hogy esetleg a switcheken majd
MAC flapping fog jelentkezni. -
Lokids
addikt
Ezt nem teljesen értem. Hogyhogy fel kell venni előre az összeset? Ha egy laptoppal csatlakozok egy hálózathoz, ott nem lehet AP-k között is válogatni. win7 beépített wifikezelőjét alapul véve.
Az ha jól tudom az adott hálózathoz tartozó legerősebb jelet mutatja meg. Ebből szürtem azt le, hogy autómatikusan váltani fog AP-k közt, ha azok egy hálózathoz tartoznak. -
Lokids
addikt
L2 roamingnál nem kell semmit sem beállítani külön? Mert én eddig úgy vettem ki, hogy az AP váltás autómatikusan megtörténik ha ugyanaz az SSID. De lehet valamit nagyon benéztem.
-
zsolti.22
senior tag
Microsoft terén milyen könyvből érdemes felkészülni egy 70-680-as vizsgára?
-
Akiii
tag
válasz
attila199207 #2964 üzenetére
Kurzus felesleges CCNAhoz, packet tracerezz vagy vegyel ebayrol egy lowcost routert switchet hogy mikent is nez ki a cisco cli. Egyedul CCIE bootcampben latok fantaziat meg nehany specifikus tréningben. CCNAtol ne vard a megvaltast mert csak egy alap felkeszultseget ad, hogy mi is a kulonbseg a switch es a router között kb de kezdesnek jo, viszont kurzus szinten ne adj ki rá pénzt ha csak nemtudod elszamolni valahogy.
-
válasz
attila199207 #2970 üzenetére
Figyelj, most milyen választ vársz? Akit ismerek CCNP szintű tudással, mind talált állást.
-
tronic
tag
válasz
attila199207 #2968 üzenetére
Megkérdezhetem, h miért értékeled az 1 év egyetemet fölöslegesnek? Anno mikor elkezdtem a vegyészképzést, kellett vagy 3 év mire kikristályosodott, hogy merre is tovább.... Lehet, hogy most máshogy értékeled ill. máshogy látod, de ha az esély már adott, ne dobd el ilyen hama. Persze mindezt az alapján írom, hogy nem tudom mi van a háttérben és lehet emiatt fullra mellé is "lövök"...
Továbbá egy szolid nyelv(angol)tudással mind privát, mind szakmailag csak jól tudsz járni.
btw, Kis kitartással suli mellett is abszolválható a CCNA. Lehet nem 4 hónap alatt, de járható!
-
válasz
attila199207 #2966 üzenetére
A munka nehéz kérdés. Sehol nem fogják azt mondani, hogy "OK uram, van CCNA-ja, fel van véve", mert lassan mindenkinek van. Ez egyfajta alap, ami nélkül javarészt szóba sem állnak veled, legalábbis én másfél éve még ezt tapasztaltam.
-
FecoGee
Topikgazda
Szerintem kár a tanfolyamra költeni. Csináld self study-ban. Simán meglehet 4 hónap alatt, ha ráfekszel. Official Cisco Press könyvek, Packet Tracer. Más nem is kell
-
válasz
attila199207 #2964 üzenetére
Én egy évig készültem CCNA-ra önerőből, de nagyon lightosan, szóval 4 hónap alatt odafigyeléssel még önerőből is meglehet, kurzussal meg végképp.
-
attila199207
tag
sziasztok!
Jelenleg egyetemen tanulok, szeretnék váltani találtam [ezt 4 hónapos Cisco CCNA
Informatikai érettségim van +ECDL vizsgám, alapszinten tudok routereket, hálózatokat építeni.
Ellehet végezni 4 hónap alatt? Ismerőseim 2 évig jártak közép suliban rá.
Megéri a befektetés? Ellehet vele helyezkedni? Magáról az iskoláról tud valaki mondani valamit? -
jerry311
nagyúr
válasz
Hedgehanter #2961 üzenetére
642-637 SECURE v1.0
Hat igen, ha mar a penz sem motival, meg ugy sem, hogy a penzen sokkal jobb dolgokat lehet szerezni...
Regota problema ez mar, remelhetoleg mielobb megoldast talalok ra. -
cellpeti
nagyúr
ICND1-re miket kell tudni?
-
FecoGee
Topikgazda
En meg gondolkozom a CCDA-n, utana pedig a CCDP-n (mivel ahhoz csak 1 vizsga kellene, a route meg a switch mar ugye megvan).
-
jerry311
nagyúr
Dicsertessek!
Iden CCNP Sec leszek.
Egyebkent meg, olni tudnek egy Nobel Beke dijert. -
tusi_
addikt
válasz
turbobusa #2948 üzenetére
Ezt nem mondtam. De abban értsünk egyet, hogy kilátástalan az élet, ha minden igy marad.
Na az nagyon igaz, hogy tőke nélkül lehetetlen, hacsak nem egyből állásra jössz ki. Állásra úgy tudsz kijönni, hogy egy magyar cég hoz ki, de az, hogy otthonról találj Ny.E-ban melót, szinte megint csak lehetetlen.
Mi is úgy jöttünk ki, hogy egy évet spóroltunk, dolgoztunk mellékállásban és amit kerestünk, azt félre tettük. Nem irom le, hogy mennyibe került nekünk az indulás, csak az, hogy kiköltöztünk és kivettünk egy lakást. Nem akarom, hogy másoknak elmenjen a kedve tőle.
De hosszú távon megéri, az első fél évet kell átvészelni.
-
sunyijanika
tag
B.U.É.K minden és leendő cisco fanak! keep it up!
-
FecoGee
Topikgazda
Buek nektek.
-
tusi_
addikt
válasz
turbobusa #2942 üzenetére
Évekig munkanélkül, aztán közmunkán mint utcaseprő, hogy kapjál segélyt, aztán 3 hónap munka egy cégnél, aki nem hosszabitja meg a próbaidődet, mert 6000 jelentkező van utánad és igy elpazarolod az idődet.
Ha én most lennék gimnazista és lenne ilyen lehetőségem - amikor én voltam gimis, még nem sem volt nálunk - biztos erre állnék rá, meg a nyelvekre. De a Te döntésed.
Egy idősebb pali mondta nekem régen, hogy "mindenki úgy b..a el az életét, ahogy akarja "
-
zsolti.22
senior tag
Mikor fogok e betűt látni az AS_PATH-ban? i és ? oké, de e-t még sose láttam.
-
tusi_
addikt
Mindenkinek eredményekben gazdag, sikeres Boldog új Évet kivánok
-
-
turbobusa
senior tag
Hali!
Jovere erettsegizek s eleg kozel van a tovabbtanulas, eldontottem mar Cisco teren szeretnek dolgozni, de abszolut tanacstalan vagyok, mit kellene tennem. Itthon elvegzek egy egyetemet 5-6 evet vesz igenybe, utana palyakezdonek szamitok, fizetes s allas nem tudom mikepp van itthon ? Kulfoldre az egyetem megletetol fosok, ha ugye elvegzem akkor 5-6 ev itthon...
Calaki ha tudna nekem tanacsot adni e teren azt megkoszonnem!
Udv.
-
zsolti.22
senior tag
Hogyan állapítom meg egy sh ip ei topo al parancs kimenetéből azt, hogy a parancsot kiadó router szomszédjának milyen connected hálózatai vannak? Annyit tudni lehet még, hogy a két router Fával van összekötve, tehát az FD 28610 a szomszédig. Ha a szomszédon is fával vannak a hálók összekötve, akkor világos, hogy a helyi routeren az RD-nek vagy AD-nek is annyinak kell lenni, de mi van akkor, ha meg vannak buherálva a dolgok mértéket illetően, akkor hogy találom ki? 1 tuti lesz neki, mivel egymás szomszédjai.
-
Lokids
addikt
válasz
Hedgehanter #2919 üzenetére
Na ezeket már tényleg nem tudja a PT.
-
cellpeti
nagyúr
ezek közül esetleg melyiket érné meg megvenni?
-
FecoGee
Topikgazda
Megneztem. ICND1 - 804
ICND2 - 825
SWITCH - 790
ROUTE - 790
TSHOOT - 790
Written - 790 -
FecoGee
Topikgazda
Amire meg emlekszem mert friss a Written, ott 790/1000 volt.
-
Lokids
addikt
Lenne egy amatőr kérdésem.
Ahhoz, hogy a felhasználók otthonról VPNnel kapcsolódjanak a hálózathoz ugyanaz a beállítás kell a routeren, mintha egy másik router felé kreálnék VPN-t? -
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #2912 üzenetére
Köszi a válaszokat. Én is kilaborozom majd, de nem jutok switch közelbe.
(root guard nem szükséges access porton, mert nem csak a superior BPDU-ra lövi le a portot, de már a sima BPDU-ra is.)
- Csak superior bpdu-ra lovi le.Pontositok. Úgy értettem, hogy a BPDUguard is elég ezekre a portokra, nem kell a root guard, mert már a sima BPDU-nál is err-disable lesz és nem kerül root-inconsistentbe.
Sok mindent összeszedtem most külföldi fórumokról, ami laborra vár.
Rögtön egy: ha két switch között a link nem full duplex mind2 oldalon, akkor loop lehet.
Erre nem is gondoltam eddig. -
FecoGee
Topikgazda
Egyebkent ma osszeraktam regi porthibas eszkozokbol a ccie labor switch reszet (4xc3560, ipexpert topologiaban kabelezve), ki fogom majd laborozni ezeket, mivel hiszem, ha latom...
-
FecoGee
Topikgazda
Legjobb tudasom szerint valaszolok.
AMi tiszta sor. Ha a port portfast-ra van konfigolva global módból és BPDU-t kap, akkor sima STP port lesz az edge portból.
- Igen.Ha interfészen van kiadva , akkor portfast marad.
-Igen.Ha hozzá van adva a bpdugurad, akkor ha globalból adom ki a spanning-tree portfsat bpduguard default paranccsal, akkor csak az acces portokon fog menni. (Ha a könyv jól irja, akkor a spann portfast def global parancs, csak az access portokra érvényesül.)
- Igen.Tehát ha egy portfast port BPDU guarddal együtt BPDU-t kap, akkor err-disable megy, tök mind1, honnan adtam ki a parancsot.
- Igen.DE: mi van a BPDU filter paranccsal? Ha jól értelmeztem egy külföldi topikban leirtakat, akkor a spann portf bpduFILTER def parancs hatására gloabal módból ugyanúgy elveszti az edge port státuszt a port, mint ha csak a sima portfast lenne rajta.
- Igen.Ha viszont porton van kiadva, akkor kikapcsolja a BPDU küldést/fogadást és ha BPDU-t kap, akkor könnyen loop lehet.
- Igen.
Végső kérdésem. Mikor és miért használjuk a BPDU FILTER parancsot? Arra jó, hogy a porton kikapcsolja a BPDU forgalmat, valamennyi erőforrást spórolva a switchnek, de ugyanakkor veszély forrás is, mert nem lövi le a portot. Ha valamelyik kedves kollega csatlakoztatja a switchét, akkor lerohaszthatja a switchet.
- Igen. Ha bedugsz egy switch-et a portra es nem akarod hogy STP-zzen mivel csak 1 uplinkje van, hasznos lehet a bpdufilter. Gyakorlatilag o lesz egymagaban egy stp domain. Ha bpduguard lenne, akkor lecsapna ugye a portot. Irjak meg az EoMPLS vlan xconnect-nel is hasznosnak. "EoMPLS vlan xconnect. Vlan might be different on each side. EoMPLS does not translate STP packets, and will errdisable port without BPDUFilter."Lehet használni a BPDU guarddal és root guarddal együtt?
- Sosem probaltam meg, de szerintem igen.(root guard nem szükséges access porton, mert nem csak a superior BPDU-ra lövi le a portot, de már a sima BPDU-ra is.)
- Csak superior bpdu-ra lovi le. -
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #2690 üzenetére
Na visszatérve erre, mert most belefutottam.
AMi tiszta sor. Ha a port portfast-ra van konfigolva global módból és BPDU-t kap, akkor sima STP port lesz az edge portból.
Ha interfészen van kiadva , akkor portfast marad.
Ha hozzá van adva a bpdugurad, akkor ha globalból adom ki a spanning-tree portfsat bpduguard default paranccsal, akkor csak az acces portokon fog menni. (Ha a könyv jól irja, akkor a spann portfast def global parancs, csak az access portokra érvényesül.)
Tehát ha egy portfast port BPDU guarddal együtt BPDU-t kap, akkor err-disable megy, tök mind1, honnan adtam ki a parancsot.DE: mi van a BPDU filter paranccsal? Ha jól értelmeztem egy külföldi topikban leirtakat, akkor a spann portf bpduFILTER def parancs hatására gloabal módból ugyanúgy elveszti az edge port státuszt a port, mint ha csak a sima portfast lenne rajta. Ha viszont porton van kiadva, akkor kikapcsolja a BPDU küldést/fogadást és ha BPDU-t kap, akkor könnyen loop lehet.
Végső kérdésem. Mikor és miért használjuk a BPDU FILTER parancsot? Arra jó, hogy a porton kikapcsolja a BPDU forgalmat, valamennyi erőforrást spórolva a switchnek, de ugyanakkor veszély forrás is, mert nem lövi le a portot. Ha valamelyik kedves kollega csatlakoztatja a switchét, akkor lerohaszthatja a switchet.
Lehet használni a BPDU guarddal és root guarddal együtt? (root guard nem szükséges access porton, mert nem csak a superior BPDU-ra lövi le a portot, de már a sima BPDU-ra is.)Elkeserit mennyire nem vagyok már biztos a "tudásomban"
-
jerry311
nagyúr
válasz
sunyijanika #2907 üzenetére
He? 12-bol 7 sincs hasznalatban, hol van itt a verejtekezes?
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
sunyijanika #2907 üzenetére
Az igazsaghoz hozza tartozik hogy fut egy szoftver mellette, ami 4 gb ramot eszik. Igy mar nem is olyan rossz eredmeny
-
FecoGee
Topikgazda
Ez komoly:
12 magos, 12 gb ram-os gépbe betoltam az IPexpert topológiát. Nem hatotta meg.
-
kraftxld
félisten
Valaki dolgozott már Infiniband-el?
Cisco SFS 7000 switchek vagy Topspin 120 -
crok
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #2903 üzenetére
Cisco - IP Routing - BGP Case Studies
...
- This document has discussed how you can use different methods to originate routes out of your AS.
- Ez a leírás azt tárgyalta, hogy hogy használhat különböző módokat, hogy az AS-én kívülre juttason utakat.- Remember that these routes are generated in addition to other BGP routes that BGP has learned via neighbors, either internal or external.
- Ne feledje, hogy ezek az utak a BGP-n más szomszédoktól tanult (belső vagy külső) utakon felül jönnek létre.- BGP passes on information that BGP learns from one peer to other peers.
- A BGP információkat közvetít egyik peertől a többi felé.- The difference is that routes that generate from the network command, redistribution, or static indicate your AS as the origin of these networks.
- A különbség az, hogy a network paranccsal, a redisztribúcióval vagy statikus úttal generált utak úgy jelennek meg, hogy azok az Ön AS-éből erednek.
...De nem vagyok fordító.. nem értek hozzá.. de én így értelmezem.
Persze a teljes szövegből kiragadva kissé értelmetlen lehet.. -
zsolti.22
senior tag
Valaki segítsen lefordítani ezt, én megkergülök az angol nyelvtantól: Remember that these routes are generated in addition to other BGP routes that BGP has learned via neighbors, either internal or external.
Ezt szerintem nem jó: Ne feledje, hogy ezeket az útvonalakat generált mellett más BGP útvonalakon BGP tanult keresztül szomszédok, belső vagy külső
Nekem úgy tűnik, hogy valami hiányzik a mondatból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Everest / AIDA64 topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Elemlámpa, zseblámpa
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 11 BLACK - 5.3k akciókamera - 2 akku, tartozékok (5.)
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- Sony PlayStation 5 ( PS5 ) Sony PlayStation VR2 Csomag
- Dell Precision 7680 Eco FHD+ 13600HX 14C / 16G D5 / 1T G4 workstation
- Gigabyte GA-Z68A-D3-B3 LGA 1155 alaplap
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged