- Második bétánál jár a One UI 8
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Amazfit T-Rex 3 - prehisztorikus idő
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Sokat fejlődött az Amazfit T-Rex
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lokids
addikt
Szerintetek mennyi esély van alap ccna-ról felkészülni securityre 2 hét alatt?
Visszahívtak 2. körre, ahol viszont sec-es ember kéne nekik. -
Lokids
addikt
A ccnp-t megújítja a ccna valamelyik ága? sec vagy voice?
Vagy egy datacenter? <- erre egyátalán hol lehet anyagot lőni? -
Lokids
addikt
válasz
zsolti.22 #3500 üzenetére
Ezen az ebook olvasón én is gondolkodtam. Egy kindle mamár 22-25-ből kijön. És néha ingyen is hozzá juthatsz adott könyvekhez. De arra én is kíváncsi lennék, hogy hogyan kezeli az ábrákat a szövegben.
Pl ha van egy könyvben egy 3 area-ra bontott OSPF ábra. Vagy ott nagyítani kell? -
Lokids
addikt
Tanácsot szeretnék kérni.
Hívtak állásinterjúra. 2nd lvl network. Mondták, hogy fél órás gyakorlati teszt is lesz.
Kb mire lehet ilyenkor számítani? Aki volt már hasonlón, az adhatna tanácsot.
Nem akarok felkészületlenül menni.
(bár műszakban dolgozni nincs sok kedvem.)
-
Lokids
addikt
HA egy állásajánlatba ilyen van:
"Cisco határvédelmi eszközök rendszergazdai szintű ismerete"
Akkor milyen mély tudást szeretnének?
Határvédelmi eszköz alatt az ASA-t értik? -
Lokids
addikt
Köszönöm a választ. Csak akkor a networkos miért nem tudta megmondani melyik NIC-hez csatlakozik az a nyavalyás port. Helyette berakta a a show interfész mit mutat.
-
Lokids
addikt
Cat6503#sh interf gi5/22
GigabitEthernet5/22 is up, line protocol is up (connected)
Hardware is C6k 1000Mb 802.3, address is 0016.xxxx.xxxx (bia 0016.xxxx.xxxx)Az interfész lekérdezése után az a MAC address annak az eszköznek a Mac címe amihez kapcsolódik? Szóval ami a kábel másik végén van?
-
Lokids
addikt
ha show mac-address-table parancsot lekérem, a közvetlenül a switchez kapcsolódó pc mac címe miért nincs ott?
-
Lokids
addikt
-
Lokids
addikt
Találós kérdés:
Ha egy interface-n van egy ilyen sor show után:full duplex, 10Mb/s, 10/100/1000Base-t
Ez az interf. egy serverhez kapcsolódik gigabiten. mindkét oldalon autó negotiation van. Hogy létezik, hogy 10Mb/s-en kommunikál? Mindkét oldalon megadni az 1gb/s speeded, megoldhatja a problémát?
-
Lokids
addikt
Segítséget szeretnék kérni egy ip helper-address-hez kapcsolódó kérédsem tisztázására.
alapból a parancs 8 UDP szervízt továbbít. Ezt lehet módosítani az ip forward-protocol segítségével. eddig értem.
De ezt a parancsot lehet használni a helper address nélkül?
PL:
"ip forward-protocol udp 53" a helper-address nélkül is értelmes? forwardolni fogja a DNS kérést? -
Lokids
addikt
Gondolom ti már tapasztaltátok, de nekme ez most újdonság volt.
MainRouter>en
Password:
00:00:40: %OSPF-5-ADJCHG: Process 1, Nbr 192.168.7.1 on FastEthernet0/0 from LOADING to FULL, Loading DonePassword: cisco
Igazi routeren is láthatóvá válik a password ha újradobja?
-
Lokids
addikt
Tud valaki nekem képként szedni logging synchronous parancs működést vlaamilyen cisco eszközről?
Sajna a packet tracer elég gyors ahhoz, hogy ne látszódjon, ahogy a config üzi kettévágja a parancsot.
2 sor arró kéne arról, hogy milyen amikor félbevágja a gépelendő parancsot és egy másik kép arról, hogy parancs megadás (ez is látszódjon) utánújra megjeleníti a parancsot.
Fehér háttér fekete betűvel.
Megtudná valaki csinálni nekem ezt a két képet? PT egyszerűen túl gyors hozzá -
Lokids
addikt
Hogy szokták megtervezni a kábelezést föld alatti elvezetés esetén? Gondolom nem pont annyit fektetnek le mint amennyire szükség van, mert ha mégis szükség lenne még 1 optikára, nehéz kiásni ha ráépítettek valamit. Ilyenkor hogy telepítik a kábeleket? Mindenből 2-t?
-
Lokids
addikt
A mai eszközök képesek felismerni az adó-vevő érpárokat, így akár 2 router közé is mehet egyenes kötés. De PC-router esetében is így van? Pontosabban a mai hálókarik is felimerik ezt?
-
Lokids
addikt
Csak én pl sokkal jobban szeretek könyvből tanulni. És mivel ccna után szereték tovább jutni, ezért akarok venni könyveket. Csak most, hogy mondjátok, hogy a könyv ehhez nem is annyira jó...
Nem elég, hogy angolul van, de még nincs is benne minden.Amúgy pontosan milyne könyveket használtok ccnp-hez (ha eljutok oda valaha is), ajánlotok?
-
Lokids
addikt
Rájöttem mi a legnagyobb gyengeségem ami miatt elbukhatnám a vizsgát.
Eddíg mindíg kalkulátort használtam ip címek esetén.
De vannak példák, amikor csak beszúrják, hogy 120.30.24.5 /22 meg hasonlóak és, hogy milyen ip címek lehetnek hozzá, vagy miért lehet gond stb. De ezeket fejben...
Valamit ki kell találnom, hogy ránézésre megtudjam mondani, milyen értékeket jelentenek pontosan ezek. -
Lokids
addikt
A CCNA vizsgán hány kérdés van és mennyi idő van rá? A Labnál csak 1 feladat van? Mennyi idő van rá?
-
Lokids
addikt
Szerintetek ha megszerezném a CCNA vizsgát, azzal lehetne már kapni level 2 melót ahol tényleges konfigolásokat kell csinálni?
(level 1 monitoring, arra nem vágyom, Level 3 a semmiből meg nem lehetséges.) -
Lokids
addikt
Ezt nem teljesen értem. Hogyhogy fel kell venni előre az összeset? Ha egy laptoppal csatlakozok egy hálózathoz, ott nem lehet AP-k között is válogatni. win7 beépített wifikezelőjét alapul véve.
Az ha jól tudom az adott hálózathoz tartozó legerősebb jelet mutatja meg. Ebből szürtem azt le, hogy autómatikusan váltani fog AP-k közt, ha azok egy hálózathoz tartoznak. -
Lokids
addikt
L2 roamingnál nem kell semmit sem beállítani külön? Mert én eddig úgy vettem ki, hogy az AP váltás autómatikusan megtörténik ha ugyanaz az SSID. De lehet valamit nagyon benéztem.
-
Lokids
addikt
válasz
Hedgehanter #2919 üzenetére
Na ezeket már tényleg nem tudja a PT.
-
Lokids
addikt
Lenne egy amatőr kérdésem.
Ahhoz, hogy a felhasználók otthonról VPNnel kapcsolódjanak a hálózathoz ugyanaz a beállítás kell a routeren, mintha egy másik router felé kreálnék VPN-t? -
Lokids
addikt
PT-ben eléggé le vna egyszerüsítve a AP-k beállítása. Még IP-t sem lehet nekik adni.
Valóságban létezhet olyan AP aminek nem kell ip cím? Hogy a fenébe lehetne azokat konfigolni? -
Lokids
addikt
válasz
turbobusa #2841 üzenetére
Mindenáron ki akarsz menni külföldre? Oké, több a fizu ott, de attól még itt is el lehet lenni.
A főiskola meg egyetem nem rossz, csak bírjad az alkoholt. Persze sok olyan tárgy van amire semmi szükséged nem lesz, de egy jobb suliban infó szakon tuti elég jó alapokat adnak majd.Jelenleg van 3 MS certem és 1 ITILv3, de nem érzem, hogyy többet érnék, csak mert papírom van róla. Sőt az Itillel ki is törölhetném... De a cég fizette. A CCNA-t is le akarom rakni valamikor. Sőt valószínű már most is menne, de az saját zsebből és nem hiszem, hogy van 2nd shot, ami ad egyfajta megnyugvást az embernek.
Ha megteheted tanulj tovább nappali oktatásban. Ha nem akkor inkább a self study és certek. A Levelező, távoktatást megcsinálhatod meló mellett is ha nagyon akarod.
-
Lokids
addikt
Szerintetek érdemes natív vlant használni akkor ha bizonyos switcheken csak 1 vlanon keresztül megy a forgalom nagy része? Pl épületek szerinti bontás, az egyik épület vlan1 másik vlan 2, akkor natívba tenni őket, hogy a tagelés ne terhelje a switcheket?
-
Lokids
addikt
Mit lehet beállítani az eszközöknek default gateway-re, ha már nincs a hálózatukban gateway?
Eddig ugye a router on a stick miatt, volt az adott hálózathoz tartozó cím (x.x.x.1), de a L3 és a router is teljesen más hálózatba tartozik. -
Lokids
addikt
Nemtudom rávenni a L3-at, hogy routolja tovább a routernek a belső hálózatot.
Elvileg ezzel kéne megoldnai nem?route ospf 1
network 192.168.0.0 0.0.255.255 area 1Az L3 és a router is az area 1-ben van.
L3:
10.0.0.0/8 is variably subnetted, 2 subnets, 2 masks
S 10.0.0.0/8 [1/0] via 10.1.0.2
C 10.1.0.0/24 is directly connected, FastEthernet0/1
C 192.168.0.0/24 is directly connected, Vlan1Router:
10.0.0.0/24 is subnetted, 2 subnets
C 10.0.0.0 is directly connected, Serial3/0
C 10.1.0.0 is directly connected, FastEthernet0/0
88.0.0.0/24 is subnetted, 1 subnets
C 88.79.24.0 is directly connected, Serial2/0
172.168.0.0/24 is subnetted, 1 subnets
O IA 172.168.0.0 [110/65] via 10.0.0.1, 00:42:40, Serial3/0
S* 0.0.0.0/0 [1/0] via 88.79.24.1Neighbor ID Pri State Dead Time Address Interface
172.168.0.1 0 FULL/ - 00:00:31 10.0.0.1 Serial3/0<- Miért nem alakít ki szomszédságot????
A világ túloldalán lévő router:
10.0.0.0/24 is subnetted, 2 subnets
C 10.0.0.0 is directly connected, Serial2/0
O 10.1.0.0 [110/65] via 10.0.0.2, 00:42:19, Serial2/0
172.168.0.0/24 is subnetted, 1 subnets
C 172.168.0.0 is directly connected, FastEthernet0/0
O*E2 0.0.0.0/0 [110/1] via 10.0.0.2, 00:42:19, Serial2/0 -
Lokids
addikt
Hogy a fenébe tudok kiszedni egy portot a vlan1-ből egy switchen?
A vlan1-nek adtam ip-t.
Majd fogtam a fa0/0-t no switchport -> L3, majd azt kapcsoltam össze a routerrel és ennek is adtam egy ip címet.
A routerrel tudok kommunikálni, de a többi switchel nem.
Lehet az a baj, hogy az még bent van a vlan1-ben?
HA ez nem, akkor az stp/vtp lehet a baj.Fogtam a 2960-ast és kicseréltem egy L3-as switchre.Portokat átírtam, hogy működjenek trunkolva. Vlanok átmentek. Ránézésre a vtp is működik. De nem tudok kommunikálni a switchekkel.
-
Lokids
addikt
Ha kicserélném az L2-es switchem ami a router előtt van egy L3-asra, és azon routolnék a belső hálózatan, akkor feleslegesség válna a router on a stick konfig a jelenlegi routeren ugye?
-
Lokids
addikt
Még annyi kérdésem lenne, hogyha fogok egy 2960-as switchet és a running konfigot átmásolom egy 3560-as switchbe, akkor elvileg ha kicserélem a két eszközt, akkor a hálózatnak mennie kéne tovább, mintha misem történt volna, vagy tévedek?
Packet tracerben nem ez történt. (kábelek ugyanazon a porton maradtak). Bekeverhet ilyenkor az stp vagy bármilyen access-list (csak ip alapján van tiltás, de az sem erre a switchre)?
-
Lokids
addikt
Magam a válasz.
Nem lehet, mert nincs benne wireless controller eszköz.
Ráadásul egy rohadt area range-t nem tud, pedig a route summarization (supernet) talán még az icnd1-nek a tananyaga...
Lehet mégiscsak fel kéne tenni azt a nyavajás gns-t és venni még memóriát a gépembe. -
Lokids
addikt
A Packet tracerben lehet roamingot konfigurálni?
-
Lokids
addikt
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni.
A szakdogámhoz keresnék valakit aki elvállalná a konzulensi feladatot.
A mostani sajnos a munka mellett nem tudja.
Tulajdonképpen készen van, de ezt még én sem adnám le, pedig nem nagyok az igényeim. Még 1 hónapom van átírni. (sok rizsa, kevés saját rész)
Tud valaki a munkája mellett időt szakítani arra, hogy átolvassa, és segítsen valahogy normálisabbá tenni?
(Akár többen is, csak legyen a végén valaki aki aláírja a papírt.)
Az elméleten nem nagyon van mit változtatni, azt már egyszer kitalálták és leírták. Szóval magán a hálózat létrehozásán/konfigurálásán kéne változtatni. -
Lokids
addikt
Szerintetek miért jobb egy külön VPN koncentrátort használni, mint szoftveres megoldást?
Most olvasgatom a vpn-t, hogy kiféle, miféle, ke... -
Lokids
addikt
válasz
jerry311 #2379 üzenetére
Pár ping után:
MainRouter#show ip nat trans
Pro Inside global Inside local Outside local Outside global
icmp 88.79.24.144:1024 192.168.0.14:2 88.79.24.1:2 88.79.24.1:1024
icmp 88.79.24.144:2 192.168.0.19:2 88.79.24.1:2 88.79.24.1:2
icmp 88.79.24.144:1025 192.168.0.8:2 88.79.24.1:2 88.79.24.1:1025A többi subnetből elhal az icmp.
Az egyetlen NAT configom pedig ennyi volt:
ip nat inside source list NAT interface serial 2/0 overload -
Lokids
addikt
Szivatom magam ACLekkel.
Hogy van az, hogy a 192.168.0.x kilát, használja is a NAT-ot, míg az összes többi kliens ami a 192.168.1...7.x hálózatba van nem? a 7.255 masknak engednie kéne nem?MainRouter(config)#do show access-lists
Extended IP access list 100
deny ip host 192.168.2.50 host 172.168.0.2 (1 match(es))
permit ip any any (1 match(es))
Extended IP access list 111
deny tcp 192.168.2.0 0.0.0.255 any eq www
permit ip any any
Extended IP access list FILTER_INTERNET
permit tcp any any established
permit icmp any any (9 match(es))
Standard IP access list NAT
permit 192.168.0.0 0.0.7.255 (10 match(es)) -
Lokids
addikt
Ha egy ACL-ben 192.168.0.0 címre 0.0.7.255 wildcardot adok meg, az ugye azt jelenti, hogy a 192.168.0-7.255 címig bezárólag vonatkozik a gépekre a lista?
-
Lokids
addikt
Furcsa, hogy a cisco honlapján lévő doksiban az ethernet topológia résznél nem sorolja fel mindet.
http://docwiki.cisco.com/wiki/Ethernet_Technologies. Picit mintha több lenne 3-nál. -
Lokids
addikt
Lenne egy furcsa kérdésem.
"Ethernet (passzív és aktív hálózat)" alatt a hálózati összetevőket értjük ugye? Mármint router, switch mint aktív és kábelcsatornák, csatlakozók, mint passzív.Ez még régebben (2 éve) fel lett írva nekem egy pontnak, de már nem emlékszem mi volt.
Már csak pár oldal hiányzik a szakdogámból (igen 2 évig lusta voltam megcsinálni), és már fogalmam sincs milyen elméleti pont lehetett ez.
(meg majd valahonnan kell kerítenem egy új konzulenst.)
-
Lokids
addikt
válasz
bugizozi #2150 üzenetére
70-643 Windows Server 2008 Applications Infrastructure, Configuring.
Elég nehéz volt, mert én hülye a két vizsgát nagyon közel raktam egymáshoz, nem sok időm volt felkészülni. Kerek 700 ponttal sikerült.
Már csak egy Win7 meg az Enterprise admin vizsga kéne. Csak jövőre sajna megint átvariálnak mindent a WIN2012 miatt. -
Lokids
addikt
Sikerült összeszednem még 2 vizsgát (MCP meg ITIL) lassan !!!papíron!!! majd olyan ember leszek, aki ehhez is meg ahhoz is ért. Már csak a ccna kellene.
-
Lokids
addikt
Hogy tudunk IOS-nek beadni, hogy default route (internet) felé milyen jelszóval csatlakozzon az ISP hálózata felé?
-
Lokids
addikt
Van a cisco-nak olyan routere, amin IOS fut, 802.11n-as szabványt ismer és nem drága, otthoni használatra?
-
Lokids
addikt
Bazz, a packet tracer még egy alap route summarizationt sem támogat.
Na ezt most akkor hogy írom bele a szakdogába? -
Lokids
addikt
Megválaszolom a saját hülye kérdésem:
A másik routeren kéne nézni, hogy routoltként lássam a kapcsolatot...
De miért mindíg akkor veszek észre ilyesmiket, mikor már nem tudom szerkeszteni/törölni az előző hozzászólásom.szerk:
F_sanyee: 1 router van, de az ospf miatt, van egy németországi telephely, ami most +1 routerként van feltüntetve úgy, hogy az a backbone area 0. Így tudok nyomni pár sor rizsát az ABR(Area Border Router) beállítsáról is. -
Lokids
addikt
Nem akar sikerülni az útvonal hirdetés.
Ezeket szeretném hírdetni:
MainRouter(config)#router ospf 1
MainRouter(config-router)#network 192.168.0.1 0.0.0.0 area 1
MainRouter(config-router)#network 192.168.1.1 0.0.0.0 area 1
MainRouter(config-router)#network 192.168.2.1 0.0.0.0 area 1
MainRouter(config-router)#network 192.168.3.1 0.0.0.0 area 1
MainRouter(config-router)#network 192.168.4.1 0.0.0.0 area 1
MainRouter(config-router)#network 192.168.5.1 0.0.0.0 area 1
MainRouter(config-router)#network 192.168.6.1 0.0.0.0 area 1
MainRouter(config-router)#network 192.168.7.1 0.0.0.0 area 1És ezt kapom vissza:
MainRouter(config)#do show ip route
Codes: C - connected, S - static, I - IGRP, R - RIP, M - mobile, B - BGP
D - EIGRP, EX - EIGRP external, O - OSPF, IA - OSPF inter area
N1 - OSPF NSSA external type 1, N2 - OSPF NSSA external type 2
E1 - OSPF external type 1, E2 - OSPF external type 2, E - EGP
i - IS-IS, L1 - IS-IS level-1, L2 - IS-IS level-2, ia - IS-IS inter area
* - candidate default, U - per-user static route, o - ODR
P - periodic downloaded static routeGateway of last resort is not set
10.0.0.0/24 is subnetted, 1 subnets
C 10.0.0.0 is directly connected, Serial3/0
88.0.0.0/24 is subnetted, 1 subnets
C 88.79.24.0 is directly connected, Serial2/0
C 192.168.0.0/24 is directly connected, FastEthernet0/0
C 192.168.1.0/24 is directly connected, FastEthernet0/0.10
C 192.168.2.0/24 is directly connected, FastEthernet0/0.20
C 192.168.3.0/24 is directly connected, FastEthernet0/0.30
C 192.168.4.0/24 is directly connected, FastEthernet0/0.40
C 192.168.5.0/24 is directly connected, FastEthernet0/0.50
C 192.168.6.0/24 is directly connected, FastEthernet0/0.60
C 192.168.7.0/24 is directly connected, FastEthernet0/0.70Nem O betünek kéne lennei a címek előtt?
-
Lokids
addikt
Elvileg hírdethetném 0.0.248.255-el is, mert pont 8 hálózat van 0.0-tól 7.0-ig. De ezt majd a route summarization elintézi.
Azoktól kérdezném, akik hálózati ágban dolgoznak: Mennyi adminisztrációt von maga után? Gondolom changek töltése, esetleg levelezés másokkal az infókért mindenhol van.
-
Lokids
addikt
Ha OSPF-el hírdetni akarom a hálózataim, akkor van különbség a között, hogy a hálózatok más-más interfészen vannak, vagy 1 darab interfészen van x darab sub?
-
Lokids
addikt
"By default, BPDU guard is disabled on all switch ports. You can configure BPDU guard as a global default. affecting all switch ports with a single command. All ports that have PortFast enabled also have BPDU guard automatically enabled."
Tényleg automatikusan bekapcsol a BPDUGuard is?
Meg packet tracerben nem tudtam globálisan konfigurálni, csak interfészenként (range). Vagy csak elnéztem. De nem volt olyan parancs, hogy spanning-tree portfast bpduguard.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen videókártyát?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Napelem
- Második bétánál jár a One UI 8
- A Microsoft átépítette a ROG Ally-t
- További aktív témák...
- GIGABYTE GeForce RTX 4060 EAGLE OC 8G (GV-N4060EAGLE OC-8GD
- TP-Link Archer AX73 AX5400 Router
- ÚJ TP-Link Archer AX55 AX3000 Router
- Intel Core i5-14600K 14-Core 3.4GHz LGA1700 Box (BX8071514600K) Processzor
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged