-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
soma314
tag
válasz
kowika87 #14657 üzenetére
Köszi a részletes leírást!
Ahogy beszéltük korábban a diagnosztikában nagyon hasonló élményeim voltak. Kezelhetetlen hosszú html lapok. És messze nem olyan egyszerű, mint "hírlik". A hírlik alatt azt értem, hogy az INE-nál is eléggé elnagyolják a témát, máshol is azt mondják, hogy úgyis ismered a technológiát mire oda jutsz annyira, hogy a diagnosztika nem hoz zavarba. Ettől függetlenül 15 perced van egy-egy diag feladatra és minden lehetséges eszközzel (értsd alatta nehezen kezelhető html doksik) nehezítik a feladatok érdemi vizsgálatát.Én annak idején pánik szerűen nekiestem a ts feladatoknak, csak fél szemmel néztem át a guidline-t. Nekem nem is tűnt fel, hogy a L2IOU bugra utaltak volna. Most így utólag végiggondolva, lehet volt ticket amit megmagyarázna.
No persze belőlem "a savanyú a szőlő" hangulat beszél, mert ahogy írtad, van a sikertelen labor vizsga utáni nyomott hangulat amiben most én vagyok
Viszont Te megcsináltad, amivel megmutattad, hogy meglehet! Ez reményt is ad nekünk, akik még próbálkozunk.Aki pedig próbálkozott már CCIE-ra való felkészüléssel az tudja, hogy mennyi munka van benne. Ezért SDN ide vagy oda az mi szemünkben nagy dolog a CCIE!
-
-
kowika87
tag
válasz
kowika87 #14652 üzenetére
2017. szept 04-i Pass/Pass/Pass = FAIL után hónapokig nem is tudtam a laborra nézni. Ez egészen idén áprilisig tartott. Nekiálltam újra felépíteni a stratégiát. Mindent újraterveztem:
- Nem trackeltem tovább a tanulással töltött időt. Ez egy nagy stressz faktor volt nekem régen, ha egyik nap csak 2.5 óra jött össze a tervezett 4 helyett stb.
- Nem tűztem ki időpontot a következőre labra. Azt céloztam meg, ha úgy érzem, készen állok, befoglalom. (még kevesebb stressz)
- Az első labor alapján kitisztult, hogy az INE Full Scale labok nem elegendőek nekem a sikeres vizsgához. Tanulni és technológiákat megérteni nagyon jó az INE workbook + ATC de labor stratégia felépítésére alkalmatlan számomra.
- 0-ról kezdtem mindent. Olvasás, videók, labok. Több figyelmet fordítottam a services, security részekre. Ha valamiért meg lehet bukni akkor ez az egyik oka…
Időközben lejárt a írásbelim mert túlléptem az egy éves retake policy idejét. (Igy lehet elbukni a 3 éves writtent 16 hónap alatt
). Különösebben ez sem zavart így vizsga előtt 1 hónappal azt is letettem újra.
A labor miatt már nem izgultam. Csak a normális vizsga stressz volt rajtam. Ez mindenképpen sokat segített, hogy nyugodt maradjak.
TS
Szokásos óriás topológia, kb 55 eszköz, felbontás 10000x10000 már csak nevettem rajta. Guideline olvasása közben fedeztem fel 2 új dolgot.
1. Most már le van írva mi a min pass százalék szekciónként és a cut score, nem pontosan de ki lehet találni.
2. L2 switcheket érdemes rebootolni. (értsd bugos az L2 IOU és nem stabil) Köszi
Mentek a ticketek, mindet meg tudtam csinálni a több pontot érőkkel elment egy kis idő de sikerült megoldani. 2x kellett switchet rebootolni a fent említett „bugok” miatt. Most nem néztem be az eszközöket, számozást stb. Ellenőriztem, elolvastam újra a guideline-t és lezártam a TS-t. +27 percet mentettem át a konfig-ba.DIAG
Az előző elég sima volt, de ez most feladta a leckét. Szerettem volna egy 10p szünetet, mint a múltkor, de éppen csak eljutottam a mosdóba. A legjobb tudásom szerint jelöltem be a válaszokat, de itt éreztem, ha a DIAG miatt bukok meg akkor… végül is már történelem.KONFIG
Óriáspókháló megint. Kb 2x annyi eszköz, mint az előző alkalommal. Kezdem a guideline-al, minden tiszta. Feladatlista szokásos könyv méretet ölt. Itt tudtam, hogy majdnem 6 órám van arra hogy kész legyek és a TS-be 100%-ig biztos voltam hogy PASS, a DIAG kérdőjel volt de nyugodt maradtam és a plusz időt a TS-ből csak olvasásra használtam fel, valamit a stratégia kidolgozására. 40 percig csak olvastam, rajzoltam, néztem a topológiát és jegyzeteltem. Ellenben az első vizsgával most használtam a DOCCD-t is. Ebéd előtt már kész volt L2, Security, Services 50%-a. A VPN-t pont elkezdtem de rosszul így pont jókor jött a szünet.A kaja megint siralmas volt, és amit választottam ráadásul hűtő hideg. Úgy néz ki nekem ott nincs szerencsém a kajával.
A VPN-t javítottam, L3 összeállt, MPLS, BGP működik. A multicastot hagytam a legvégére, mivel ha az nem megy attól még simán lehet PASS a konfig. Nagyon kemény feladat volt, de végül összeállt. Volt 1-2 olyan task ahol nem tudtam úgy megoldani, hogy ne törjem meg a korlátozásokat, de kalkuláltam a veszteséggel és bevállaltam, mert egy dolog számít, a CUT SCORE. Ezt is tudni kell kezelni. Nagyon homályosan volt néhol megfogalmazva a feladat és majdnem mindenhol kell egy kis „extra” amire nem számít az ember. 2 órával előbb végeztem. Összeraktam a TCL-t és itt kezdtem izgulni igazán. Lefutott. Golden moment.
L2 a mumusom ezt 3x ellenőriztem és megint voltak eldugott dolgok, ami miatt 0 pont lett volna. Minden többit 2x. Volt még 15 percem gondolkodni a megtört feladatokon, hogy hogyan lehetne másképp, de nem volt ötletem. Számolgattam a pontokat, és elégnek éreztem. Még egyszer beléptem minden eszközbe menteni és ezzel bezárult az ablak.
És jól éreztem mert sikerült. Majdnem 4 év munkája volt benne és nehéz volt nem feladni. Sok vita van már, hogy a CCIE R&S nem ér semmit. Az SDN/DNA fut mert API-ból kihúzod az overlayt vagy a fintech megoldja az összes gondunkat egy APPból. És ha a mai rohanó piaci helyzeteket nézem, lehet, hogy igazuk is van. De ez nekem mindent megért és szerintem más nem is számít. Amíg az ARP táblában ott van az entry és Ethernetet használunk addig mindig kelleni fog az underlay engineer és én ott leszek.
-
FeRkE
őstag
-
kowika87
tag
válasz
kowika87 #14013 üzenetére
Kicsit részletesebben.
1. Felkészülés:
Dec 21.én megkaptuk az early bird accesst a tananyaghoz és pont ezen a napon kezdődött a szabim is úgyhogy neki is álltam. A cél az volt hogy január 2. hetében vizsga mivel utána költöztem haza és nem akartam ezzel foglalkozni. Egy apróság kerülte el a figyelmemet, jan 28-tól kezdték kiküldeni a vizsga vouchereket...
Az online tananyag nagyon jól ki van dolgozva, föleg hogy vannak gyakorlati labok is, sokat segít a gyakorlatiasabb embereknek mint én jobban megérteni a témát. Megnéztem Safarin a Livelessions video anyagot is - ez nagyon gyenge - érdekes hogy az egyik szerzője a SECFND könyvnek oktat a videókban de csak prezentáció felolvasásról szól. Ennek ellenére viszont az OCG jól ki van dolgozva. Ennek a 3 forrásnak a kombinációjábol készültem fel.2. Kérdések
Cisco oldal szerint:
Understanding Cisco Cybersecurity Fundamentals
Exam Number 210-250 SECFND
Associated Certifications CCNA Cyber Ops
Duration 90 Minutes (55-60 questions)Certification FAQ szerint:
What does the SECFND exam cover?
The Understanding Cisco Cybersecurity Fundamentals (SECFND) exam (210-250) is a 90-minute, 60−70 question assessment that is associated with the Cisco CCNA Cyber Ops certification.A kérdések darabszáma a 70-hez volt közel ami kicsit meglepett. Nem tudom hogy elirás van-e Cisco oldalán vagy csak a programban résztvevőknek van ez a változat. Nem kaptam extra időt bár egyáltalán nem is kell. 50 perc alatt végeztem, nincs LAB es viszonylag gyorsan lehet haladni. Nagyon sok elméleti kérdés szokás szerint 1-2 amiről még nem is hallottam.
825/1000 - Pass score 825 - Óriási mázlim volt a network concept rész mentett meg. Nem volt időm rendesen átnézni mindent a vizsga előtt és 3 hét alatt sokminden kiment de azt mondom aki végigmegy a tananyagon + OCG akkor nem lehet gond.
Nekem ez egy új terület és sokmindent tanultam belőle, persze még nincs vége de mindenképpen érdekes. Mindenesetre nem gondolom hogy ezt magas szinten fogom űzni
-
soma314
tag
válasz
kowika87 #13927 üzenetére
ilyen kiosztású csak világítós az én billentyűzetem is. Már használom itthon egy jó ideje és a laptopon a magyar kiosztás a furább már.
Windows 7-et nem szívesen raknék fel, de megy a Linux-on a windows-os notepad és a putty, mást meg amúgy sem lehet használni használni. Esetleg számológép.
Azt tervezem, hogy a gyakorló gépem tűzfalán le is tiltok minden mást a www.cisco.com domain-nen túl. Hogy véletlenül se guglizzak laborozás közben.Hát 100 Euro nem kevés pénz, de sokkal olcsóbb mint a vizsgadíj.
Kösz a tippeket! -
soma314
tag
válasz
kowika87 #13919 üzenetére
köszi!
Az INE video-k workbook-on kívül esetleg még valami tipp amiből lehet hatékonyan készülni a laborra?Amennyire lehet elő akarom állítani itthon a labor környezetet (angol nyelvű billentyűzet már van, 1 monitort használok, de Brüsszelben ugye már van kettő?, Linux-os gépen tanulok, de sima putty tudásszintű terminál programot és notepad-et használok csak direkt.)
Most még azt sem tudom hol kezdjek neki.
Talán átnézem a listát és kigyomlálom a written-en lévő topikokat, aztán összeállítok egy tervet. INE-ből a video anyagogból átmentem az advanced technologies-on és eléggé ki is jegyzetelten (kb 550 oldal persze sok-sok ábrával, és config bemásolással, de igy gyorsabban megtalálok, vagy átismétlek valamit, mintha a videókban keresgetném, vagy akár könyvben. Legalábbis ez lett volna a cél.) -
soma314
tag
válasz
kowika87 #13903 üzenetére
csatlakozom a Boldog Új Évet Kívánókhoz és az évértékelőkhöz.
nekem 2017-re a CCIE RS written volt a cél. Eredetileg még nyár végére terveztem, aztán részben rajtam kívül álló okok miatt év végére változott a cél.
Meg is próbálkoztam november közepén, de sajnos sikertelenül.
Csak ma sikerült kiküszöbölni a csorbát, tehát végül is 5 napot csúszott a projekt mérföldkőInnen adódik, hogy a következő cél a labor lesz Brüsszelben. Első próbálkozás talán nyár elején, ha az élet közbe nem szól.
(Jó lenne ha még jóval azelőtt összejönne amíg még nem változtatnak a CCDP viysgán, mert akkor Ferenc példáját követve adódna a cél, hogy egy Arch vizsgával meglegyen a CCDP is.)
-
Methionyl
senior tag
válasz
kowika87 #13903 üzenetére
Végre erre is van némi idő..nagyon sok a munka
2017
Számomra rettentően pozitív. Végre meglett egy kisebb cél is mégpedig a CCNP.
Kicsivel több mint 1 éve vagyok a szakmába és nagyon meglepődök, hogy mennyit tanultam/fejlődtem, szívtam magamba a tudást és 1 év alatt már hol vagyok. Elégedett vagyok az évvel.2018
Kb az elmult 1 hónapba saját projecteket kapok, aminek nagyon örülök, végre szabad kéz, tervezés, konfig stb. Ezért úgy döntöttem, hogy ez az év Design éve lesz. Már tavaly megvettem a CCDA könyvet és olvasgattam de most rá is fekszek. Első körben tehát CCDA utána pedig az ARCH. Ennek a kettőnek bele kell férnie az évben (többnek is!)
Még többet szeretnék fejlődni, tanulni mert jó érzés mikor megbecsülnek nem csak azért mert emberként helyt állsz a munkába, hanem a szaktudásodat is becsülikGondolkodom fizu emelés "kérésben" mert úgy érzem hogy kicsit alul vagyok..de inkább még tartom magam, bizonyítok és majd utána. Ha nem..akkor jöhet a nehéz döntés
-
poker18g
csendes újonc
válasz
kowika87 #13894 üzenetére
@stfreddy:
Akárhonnan sourcolom (Tranzil, WAN link, WAN logikai link, Loopback), ugyanezek a tünetek.
Nem a jump serverről pingetjük, hanem CE-ről, szóval közvetlenül a devicek közötti forgalom látszik.
Leased linekról (Ethernet - Fibre) van szó, provider biztosít L2 és L3-t is.@kowika87:
Megnézte a PE team, ők azt mondják, hogy nincs semmilyen policy, ami befolyásolhatná az icmp replyt.
Nincs semmilyen object tracking a PE eszközökre, de kíváncsiságból felraktam egy IP SLA-t, CE-PE közt, stabilan fut, nem volt drop, nincs BFD sem.Igazából customer panaszkodik, hogy CE-PE ping droppol, és mindig erre vezetnék vissza bármilyen jellegű network issuet, legyen az akár performance, akár slowness, akár unreacheability (aminek aztán már szigorúan nézve, tényleg nem sok köze lesz), ezért szeretnénk valami megoldást találni erre.
Ezért meg Cisco TAC caset nyitni, hát nemtudom, mennyire lenne jó ötlet
-
Larry
tag
válasz
kowika87 #13801 üzenetére
Köszi a felvilágosítást. Nem tudom, hogy ezek pontosan mit tartalmaznak, de ezek az IOS verziók.
3825: c3825-adventerprisek9-mz.151-4.M12a.bin
SM ES-3750: c3750-advipservicesk9-mz.122-46.SE
3560: c3560-ipservicesk9-mz.122-55.SE4.bin (per pillanat még, napokban jön a cserének 3560G switch amin valószinűleg 15.x IOS lesz már)amikor nekiálltam "bohóckodni" az MLPS-el a 3825-n a példák alapján nem kért license-t. (a példák sem voltak teljesen egyérelműek hogy mit hol.) (3825-ön hidalva vannak a portok, config valahol előző postban.)
-
crok
Topikgazda
válasz
kowika87 #13760 üzenetére
A C3825 "tiszta" maximális forwarding teljesítménye 64byte-os csomagmérettel:
- 25000PPS / 12.8Mbps Process switch-elt forgalom
- 350000PPS / 179.20Mbps CEF switch-elt forgalom
Ekkor megy a router CPU 100%-on és megy a CEF hardware forward a maximumon.Az un. IMIX traffic throughput a matek szerint akkor ennél kb. 5x több - de itt ugye minden traffic és bekapcsolt szolgáltatás függő (policy-map-ek? ZBFW? NAT? Mennyi forgalom lesz CPU punted.. et cetera..)
Nem véletlen nem is tesztelte a Miercom csak egy T3-al.
A VTP meg nem fog menni szerintem L3 interface-ek közt, mert egyszerűen nem erre lett kitalálva.. talán valahogy át lehet mókázni a bridge-el vagy ha átkábelezed a dolgokat.. de mivel nem mondasz el mást mert nem ide tartozik én így nem is tudok igazán segíteni. Kowikának igaza van, ezt át kell rendezni router-on-a-stick-re - problem solved.
-
válasz
kowika87 #13654 üzenetére
a provider - ha nem valami sufni cégről van szó - l2/l3 mpls-en megoldja jól a pe-ce a qos-t, jó pénzért. Persze nem árt jól kitalálni és egyeztetni a class-okat.
Inkább az internet szokott a probléma lenni, mert internet fölött nincs garancia semmire és nem is vállal senki SLA-t ilyenre. A te oldaladon outputba inet irányba tudsz befolyásolni valamit, aztán ennyi. Ez nem qos. hiába csinálsz mindent jól, az internet az internet. Ha afölött tunnelezed az o365 meg kitudja milyen cloud-os forgalmakat, valószínűleg sokszor jól fog működni (ha elég vastag a cső), de sok ráhatásod nem lesz.
Pár ilyen projektben vettem már részt, az mpls-sel nem volt gond sem PE sem CE oldalon, de az internet...
Másrészt a customerek azt hiszik, ha van qos, akkor nem kell vastagabb cső. Pedig a qos csak arra van kitalálva, hogy átmeneti torlódásokat kezeljen, de ha állandóan torlódás van, akkor bizony lehet vásárolni sávszélességet. És ez fáj. És akkor jönnek a végeláthatatlan viták hogy akkor hogyan alakítsuk át a class-okat, mi a nem annyira fontos mégsem... és soha nem lesz vége. Csak akkor, ha végre ésszerűen bővítenek sávszélt. Jó projektek ezek, eltartanak egy darabig. -
crok
Topikgazda
válasz
kowika87 #13652 üzenetére
Attól függ
mennyire vagy túsz, sörhöz odaférszmik a lehetőségeid és mennyi időt tudsz erre könyvelni. Egy hanyag profil megcsinálása nem sok idő (classokat definiálod, saccra beírsz a child policy-be a classoknak egy bandwidth-et ami ugye ha bandwidth-nek adod meg akkor "minimum guarantied" meg jó nagy queue limitet adsz meg és akkor át is lépheti ha a többi class nem igényel sávszélt, a voice az police-olt lesz de egy egy-két napos mérésre mehet az is simán bandwidth-el csak priority-vel) aztán vagy lehúzatod az infot snmp-vel aztán awk+sed+bármi és csinálsz egy excelt percenkénti rekordokkal, vagy scripttel belépkedsz és lehúzod a sh policy-map interface out-ot.. aztán lehet reszelni a hanyag profilt mert már látod hogy x-hez képest mennyi a túlcsordulás.. ha minden site-on jó az out akkor mindenhol jó lesz az in jelölés is ( : nem tudom mennyi site van, milyen a LAN összetétele (kicsi/nagy, kell-e már a telefon portján jelölni mert már a LAN-ban elnyomhatja valami agresszív alkalmazás..) meg hogy elég-e pl. csak a WAN-t nézni vagy együtt kell a nagy egészet.. -
crok
Topikgazda
válasz
kowika87 #13649 üzenetére
Tudnék mesélni ( :
Egyik kedvenc területem ha lehet ilyet mondani.
Csak annyi szokott gond lenni, hogy nem szánnak elég időt a traffic profiling-ra így nem tiszta hogy mire mennyi sávszél kell valamint az, hogy a QoS-t egyfajta click-and-forget csodafegyvernek tartják - egyszer valahogy beállítod és utána soha hozzá nem kell nyúlni és soha nem lesz innentől csomagdobás : D Ami nyilvánvalóan marhaság, csak ezt layman's terms-re fordítani nehéz.. mert nekik meg a sales eladta mint csodafegyvert. Aztán jöhet a konyhanyelvenmagyarázkodás.. pedig ez ugye nem szakácskönyv : D -
FecoGee
Topikgazda
válasz
kowika87 #13649 üzenetére
Szokott lenni, en szoktam csinalni. A nehezsege ugye hogy minden ugyfel mas. Tudnid kell, hogy vannak szinezve a csomagok, esetleg at kell -e szinezni, illetve melyik queue-be pakold oket es annak menniyi legyen a bw-je, legyen -e PIR stb. Szoval a tervezes nagyon fontos lepes, jol korul kell jarni az igenyt. Mindenkinek mas forgalom a fontos (voice az mindenkinek az, de business critical azert mar valtozik). A vegtelensegig ugyse lehet huzni a BW-n, meg ha huzol is mindig jon vmi scavenger forgalom ami megeszi a vonalat. Azokat mrg jobb mielobb dobalni.
-
okgyuri
újonc
válasz
kowika87 #13631 üzenetére
Köszönöm a választ!
IOU L3 image-dzsel még soha nem próbálkoztam, ideje elkezdeni, úgy néz ki.
Kipróbáltam PT-ben és GNS3-ban is, hogy kiadom annak ellenére az ipv6 add dhcp prefix parancsot, és tényleg megeszi. Van értelme itt a prefix megadásának, vagy csak a furcsaságnak egy része? Mondjuk ahhoz ki kell próbálni, hogy működik-e egyáltalán. (Itt most a PT-re gondoltam főleg.)
Ezek szerint a régi módszer a pool-ban (address prefix/length) már felejtős? -
kowika87
tag
válasz
kowika87 #13630 üzenetére
Sorry double post.
Erdekes... bepoffentettem egy CSR1000V-t es itt nem kinalja fel opcionak de a commandot elfogadja:Router(config-if)#ipv6 address ?
WORD General prefix name
X:X:X:X::X IPv6 link-local address
X:X:X:X::X/<0-128> IPv6 prefix
autoconfig Obtain address using autoconfigurationRouter(config-if)#ipv6 address dhcp
% Incomplete command.Router(config-if)#ipv6 address dhcp ?
X:X:X:X::X/<0-128> IPv6 prefixRouter(config-if)#ipv6 address dhcp CC1E::/48
Router(config-if)#Szoval talan megeri beirni a commandot es meg fogja enni.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
kowika87 #13537 üzenetére
Bazzz... a hirhedt PASS-PASS-PASS->FAIL
.
Legkozelebb meglesz. Nekem elsore oriasi buko volt. Gondolom olvastad a blogomon. Ez egy nagy tapasztalat es ebbol rengeteget lehet tanulni. Masodszorra mar sokkal konnyebben fog menni minden. Azert meg hogy ezt sajat koltsegen csinaltad oriasi tisztelet.
Ne add fel, legkozelebb meglesz. Mar megvan a szamod csak meg nem tudod, mi az -
FecoGee
Topikgazda
válasz
kowika87 #13408 üzenetére
Eloszor en is az NH-ban voltam. Korrekt szalloda es tenyleg egy kopesre van a Cisco.
Annyit olvastam meg hogy ha keso este ersz oda es mar nincs ingyenes transzfer busz a taxisok nem szeretik a repter-NH hotel utvonalat megtenni ami kb. 5 km, nem vallalnak fuvart. De mivel te elobb mesz ki, ilyen gondod nem lesz.
Amit meg tanacsolnek hogy vigyel magaddal csokit, uditot, amit szeretnel. Ezert a penzert amit elkernek a laborert a vizautomata, kave meg az ebed fer bele, semmi mas. Nekem elso alkalommal ez meglepo volt. -
FecoGee
Topikgazda
válasz
kowika87 #13403 üzenetére
Gondolom Brusszelbe mesz. Melyik szallodat foglaltad le? Keszulj fuldugoval, brutal nagy a zaj hajnalban a repulok miatt. Es figyelj arra hogy melyik bejaratot keresed. A DHL-lel szembeni kell, ahol a kis hid van, azt hiszem 6B. A 6A a masik oldalon van, es az nem jo.
A proctor gondolom neked is Teglas Istvan lesz, szoval ne lepodj meg ha magyarul szol hozzad -
válasz
kowika87 #13403 üzenetére
nagyon sok sikert!!!
Én most álltam neki újból...
Talán év végén próbálok egy labot, ha sikerül addig a written...Amúgy akit érdekel, most 200 helyett 150 dollár a VIRL.
Illetve, aki SP érintettségű: a Cisco is adott ki nemrég workbookot CCIE SP-hez, 220 dollár körül van. -
crok
Topikgazda
válasz
kowika87 #13042 üzenetére
A linkelt leírásban azért elég részletesen leírtam hogy hogy kell az iPerfet használni ( : mondjuk angolul, mert kollegáknak könnyebb így.. multikulti ugyebár.. de megfelelően felparaméterezetten néhány session-el elég bonyolult dolgokra képes. Na xChariot.. az tényleg nagyon jó móka, én spec. nagyon szerettem. De igazad van egyébként, az egy külön munkakör ezt kezelni. A Miercom teszteket akkor gondolom ismered ( : Mondjuk a Miercom nem ezt hanem a Spirent-et használja.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
kowika87 #13020 üzenetére
Igen ez az OSPF szabaly enterprise-n belul VRF Lite eseteben is tud gaz lenni, capability vrf-lite a megoldas erre. De igen, jobb lenne BGP az ISP-vel nektek. Az OSPF ide nem annyira idealis szerintem se, a superbackbone szamomra mindig egy megeroszakolt megoldasnak tunt.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
kowika87 #12994 üzenetére
Nezopont kerdese.
Tenderekhez sokszor kell, akkor megeri. A piacon is jol cseng. Partnerseghez is kell.
Ha penzugyileg nezed, nem fizetodik ki a beleolt 1500 ora valoszinuleg soha. De nem penzugyileg kell nezni. Egy szakmai kihivas, szemelyes cel...De Te is CCIE-ra keszulsz, meg tobb ember itt, szoval szerinted is megeri
-
olloczky
senior tag
válasz
kowika87 #12986 üzenetére
"There are other CCIE tracks -collaboration, data center, security, service provider and wireless- and all command a similarly high salary, but none of the others met our list's requirement to have at least 100 survey responses."
100 survey kitöltése kell certenként, hogy bekerüljön valami a listába, abból gondolom nem tudtak annyit összeszedni. De ez tényleg durva, hogy egy CCNA DC ennyit keres
-
crok
Topikgazda
-
-
kowika87
tag
válasz
kowika87 #12457 üzenetére
Veget ert a 2 honapos huzavona. Cisco 2x RMA-ta a supervisor enginet. Kiderult mindket alkalommal NX-OS volt a by default image rajta es ezert az APIC nem tudja kezelni/felismerni. Az ugyfel + FE attette masik chassiba ott ment, persze mert az sima NX-OS-t hasznal. A szomoru az hogy senki nem vette eszre addig a pontig amig szoltunk a Cisconak hogy nem kene 3. RMA Sup engine-t kuldeni, majd valahogy kitalaltak hogy lehet atkonvertalni csak az engine-t anelkul hogy levagnak a masik SUP-t.
Nem csodalkoznek ha hamarosan megjelenne egy Field Notice vagy valami hasonlo Ciscotol erre.
A bonusz az az ugyfel elkezdett jatszani a maradek 2 suppal ami ott csucsult nala amig meg nem oldodik es kiderult mindegyik faszan megy.
-
FeRkE
őstag
válasz
kowika87 #12603 üzenetére
De miert nem koltoztok ketten kulon lakasba? Ket fizetesbol mar siman lehet berelni..
Fene tudja, en nem vettem eszre, hogy ennyire gaz lenne a helyzet. En egyelore jol erzem magam, nekem inkabb az a rossz hogy nincs asszony, es rohadt nehez itt kinn normalis tarsat talalni. En egyenlore nem tervezek hazamenni, nincs kedvem az otthoni sok pesszimista archoz, az eladok is sokkal normalisabbak itt, mint otthon, ugyeket intezni is sokkal konnyebb, meg vannak kenyelmi dolgok, amiket mar megszoktam (pl. Amazon). Ha valami termekkel gondod van, akkor is egyszerubb intezni a dolgokat, otthon csak kinlodas sokszor (pl ciponek ha baja van, elkuldik "szakertohoz" aki megallapitja, hogy te voltal a hibas.. Itt kb szo nelkul adjak vissza a penzt vagy levasarolhatod, ha akarod. Allaskereses is konnyebb itt, otthon rohadtul nem kedveltem, hogy kis tudatlan HR-es csajokkal interjuztam allandoan, akiknek fingja se volt a poziciorol. Azok az interjuim nem is sikerultek altalaban, mig amikor szakmai emberekkel volt interju, akkor felvettek furcsa modon. A politikarol mar nem is beszelve, amig ez a tolvaj banda van kormanyon, addig en biztosan nem megyek haza. Rendes alternativa meg nincs...
-
crok
Topikgazda
válasz
kowika87 #12457 üzenetére
Gondolom 0-24 online a chassis úgyhogy a régit az új helyére nem lehet(ett még) megpróbálni betenni. 6500-as tapasztalat, hogy ilyenkor chassis lesz. 5..6 év alatt egyszer volt power supply de igazából nem is azzal volt gond hanem a rail-el a chassis backplane-ben: a nem is igazán a PS hanem a PS csatlakozójájánál volt gond, nem jutott elég nafta a supengine-hez, nagy ohmos kontaktus volt valamelyik illesztésnél.
-
soma314
tag
válasz
kowika87 #12381 üzenetére
Köszi az infókat.
Én az INE alapján készülök, de ahogy javasolják egyben a labor/írásbeli. Mivel nem kell sietnem megújitani a CCNP-m, ezért megpróbálom igy.
Én egyébként a korábbi vizsgákra is igy készültem, hogy gép előtt, amit láttam, olvastam már próbáltam is, hogy megmaradjon, amennyire csak lehet.Az INE Black Friday akciójában fizettem elő a CCIE RS bundle-re. Ez ugye integy kétszáz óra videó anyag.
Mivel azonban én úgy megyek át rajtuk, hogy elsőre közben jegyzetelek (olyan 200 oldalnyi gépelt jegyzetnél tartok) és csinálom vele együtt laborban (mondjuk a jegyzetelés jó része a konfig, a show output-ok, a wireshark capture-ből screen shot-ok...Szóval mindezért olyan 4 óra alatt haladok előre 1 órányi videót.
Több video sorozat van
Advanced technologies video sorozat olyan 105 óra
ezzel kezdtem és olyan 95 óránál tartok benne. Csak a laborban lévő bluprint témákkal foglalkozik. Az irásbeliben lévő describe témákkal nem.Ha ezzel végzek, akkor jönne a written, ami olyan 30 óra
Itt is kell majd jegyzetelni, lesz amit laborozok is, mert csak akkor látok rá, hogy megjegyezzem új témákat (pl. IS-IS)Trouble shooting 17 óra
Lab Cram 36 óra
Bootcam 20 óraMeg persze külön csak a PPP-ról, csak az STP-ról, ha valaki át akarja ismételni a CCNP-t (60 óra)...
No meg persze ott a workbook, amit követve kellene a gyakorlatot megszerezni.
Az irásbeli előtt szeretném átfutni az Official Certification Guide kérdéseit, ott, ahol bizonytalannak érzem magam átolvasni.
INE ajánlása szerint, ha nem sürget minket az idő, az irásbelit az első labor vizsga előtt 3 hónappal tervezzük letenni. Ez nálam még jóval odébb van.
Munka gyerekek mellett kell még vagy 1-2 év az első olyan labor próbálkozáshoz, aminek értelme is van (lesz elméleti esély). Persze bármit hozhat az élet. Például, ha az ember munkahelyet váltana, akkor lehet kivennék egy félév alkotói szabadságot csak CCIE-t tanulni.Kifejezetten a CCIE-ra való felkészülést ősszel kezdtem. Elsőként ingyenesen hozzáférhető anyagokkal pl a youtube-on vannak értelmes anyagok (IPExpert, INE, CBTTNuggets) amik nem annyira a technológiai részében, inkább a felkészülés módszertanában segítenek.
Sokat körbejártam a labor kérdést is és arra jutottam, amit többen tanácsolnak, hogy nem magam küzdök vele, hanem bérlek online labort (INE). Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenre felhasználom a drága labor token-eket, de a troubleshootra például ideális, ha a kész mások által összeállított hibákkal teli topológia várja az embert és nem azt javítom ki, amit magam konfiguráltam, vagy nem azzal megy el az idő, amíg a beszerzett configok-at feltöltögetem. Bár ilyeneket lehet találni pl a gns3vault.com-on. -
soma314
tag
válasz
kowika87 #12377 üzenetére
Gratulálok!
Én is CCIE RS-re készülök. Én azt a tanácsot kaptam, hogy ne külön készüljek az írásbelire meg a laborra, hanem készüljek eleve a laborra és, ha a felkészülés nagyja megvan, akkor jelentkezzek be az írásbelire.
Te mint aki sikeresen túl vagy az írásbelin, hogy látod ezt a tanácsot? Te elsőnek az irásbelire készültél és most fogsz a laborra? Vagy Te is egyben?Anélkül, hogy bármi titoktartási szabályt megszegnél lehet azt mondani, hogy volt valami terület, amiből kevesebb kérdésre számítottál, de több volt a vizsgán? Pl. IPv6 vagy layer 2-es technológiák mennyire jelentek meg a kérdésekben érzésre volt olyan amit hangsúlyosabbnak éreztél az előzetes elképzelésekhez képest?
Az Evolving technoligies-zal én is küzdök. Átolvasva a Russo féle jegyzetet számomra eléggé megfoghatatlannak tűnik, hogy ebből bármi konkrétat is kérdezzenek.
A Cisco Evolving T. slide-okhoz van publikus hozzáférés?
-
zsolti.22
senior tag
válasz
kowika87 #12250 üzenetére
Azért van jópár olyan kvíz is a chapterek elején, amire nincs konstans jó válasz, mert pl. IOS függő...mint pl., hogy két, zsír újan dobozból kivett 3560 hogy áll össze: dot1q-val vagy isl-lel trönkön? Én úgy tudom, hogy régen isl-lel, manapság dot1q-val. Szóval braffffó.
De majd Feco kijavít, ha nem így van. -
FecoGee
Topikgazda
válasz
kowika87 #12176 üzenetére
Nem fogjak elkaszalni. Azon kivul, hogy kellenek a "dinoszaurusz" mernokok, szetkeresi magat a vizsgakon a Cisco. En ettol nem felek, hogy az ACI miatt munkanelkuli leszek.
. Ha kell, es tenyleg elterjed, majd megtanulom. De szerintem tul van tolva picit ez itt Magyarorszagon. Lehet, hogy emerging technology az SDN, de itthon mindenki TP-LINK-et vesz mert a Cisco/Juniper draga. Addig itt Keves helyen lesz ACI, amig ez a helyzet.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
kowika87 #12077 üzenetére
Ja ertem. Mert ugye ket megkozelites van:
1.) Eloszor Written-re tanulas aztan labra tanulas. Igy csinaltam en is, meg ezek szerint Te is.
2.) Laborra keszules, labor elott 1-2 honappal Written (ha laborra eselyes vagy a Written-re annyira sokat nem kell tanulni). Itt ugye azt lehet megnyerni hogy nem kerulsz azzal gondba hogy Written utan 18 honappal legkesobb el kell menni a laborra. Van, akinek ez a megkozelites jobban fekszik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Bittorrent topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 4
- Milyen okostelefont vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SörcsaPH!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Hibás! Dísznek, Porfogónak, tesztkártyának vagy böngészni! Asus Rog Strix RX 470 4GB Videokártya.
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest